25 april 2024

Redaktionen

fredag, 24 januari 2014 20:22

Kungsleden rekryterar Marie Mannholt

alt

                                                                                       

Kungsleden rekryterar Marie Mannholt (bilden) som ny marknads- och kommunikationschef och medlem i affärsledningen.

 

Marie Mannholt har lång och gedigen erfarenhet inom fastighetsutveckling och förvaltning samt marknadsföring och kommunikation inom både fastighets- och bilbranschen. Hon kommer närmast från egen verksamhet som seniorkonsult inom fastighetsutveckling och uthyrning.

fredag, 24 januari 2014 19:43

Klövern ska köpa Globen City

alt
Carlyle lyckades till slut sälja Globen City. Ny ägare blir Klövern.


Klövern har tecknat en avsiktsförklaring med Carlyle Group om förvärv av Globen City, omfattande fastigheterna Arenan 2, 3, 6 och 8 i Stockholm, samt Startboxen 3 i Solna. Total uthyrningsbar yta uppgår till cirka 140 000 kvm och utgörs till största del av kontorsytor. Avsiktsförklaringen ger Klövern exklusivitet att genomföra en due diligence av fastigheterna. Slutliga avtal beräknas kunna ingås i slutet av Q1. Fastighetsaktien bedömer köpeskillingen till knappt 4 Mdr kr.

 

Catella har varit rådgivare åt Carlyle. Det är fyra svenskar storbanker som gemensamt ska finansiera affären. Möjligt är att Klövern kommer att sälja en del fastigheter före förvärvet. Igår blev det klart att Klöver säljer Varmvattnet 3 i Akalla, om 15 000 kvm, för 180 Mkr, till hyresgästen Hedin Bil

 

– Vi tycker att Globen City är en fantastiskt spännande marknad som kommer att stärkas ytterligare framöver med den planerade utvecklingen av Söderstaden. Med detta förvärv ökar Klöverns exponering i Stockholm väsentligt och efter förvärvet kommer Stockholmsregionen utgöra cirka 50 procent av Klöverns fastighetsvärde, säger Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

I en kommentar kan sägas att Globen-området kommer att växa. Nyligen har Tele2 Arena färdigställts. För ett år sedan presenterade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) planer på totalt omkring 3000 bostäder och ett nytt IKEA-varuhus i den nya Söderstaden kring Globen. Den första etappen av Söderstaden ska få 550 nya bostäder. Området, som förväntas knyta samman Slakthusområdet med Globen och Gullmarsplan, har en beräknad byggstart 2016,

 

Till detta ska sägas att Tekniska nämndhuset ska flytta till Söderstation år 2017. SF

fredag, 24 januari 2014 19:38

Bygglov för Gasklockan om 140 meter

alt
Oscar Properties Gasklockan, Djurgårdsskrapan ska få en höjd om 140 meter.

 

Snart får Oscar Properties sitt efterlängtade bygglov för ett 140 meter höga bostadshus i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden. Byggnaden är ritad av de schweiziska arkitekterna Herzog & de Meuron och inrymmer 320 lägenheter. I februari fattar exploaterings- och stadsbyggnadsnämnden sina sista beslut om det höga bostadshuset som ersätter den gamla stålklockan i Hjorthagen. Efter nämndernas beslut överlämnas detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande.

 

– Byggnaden kommer ett bli ett landmärke, dels genom sin höjd, dels som en signal för vårt målmedvetna arbete att höja den arkitektoniska kvaliteten i Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Jag är glad över att vi nu har en färdig överenskommelse mellan Stockholms stad och Oscar Properties som lägger grunden för mer än 300 nya bostäder i den tidigare gasklocka 4 i Hjorthagen. Genom överenskommelsen läggs en viktig pusselbit till förverkligandet av Norra Djurgårdsstaden, säger Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

 

I en kommentar kan sägas att Djurgårdsskrapan (min benämning) ska bli 140 meter hög. Ursprungligen var tornbyggnaden tänkt att bli 170 meter, men den lägre höjden och omgestaltningen var ett nytt önskemål från byggherren Oscar Properties och arkitekterna Herzog & de Meuron. Stadsbyggnadsnämnden fick se renderingar av fasaden och godkände det nya förslaget.

 

Djurgårdsskrapan kommer att bli ett landmärke i Norra Djurgårdsstadens nya kulturcentrum. I november förra året presenterade kultur- och fastighetsborgarådet Madeleine Sjöstedt (FP) och Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd, planer på att Stockholms stad ska investera 580 Mkr för att Gasklockan 2, ritad av Ferdinand Boberg, ska förvandlas till Stockholms nya kulturscen för internationella uppsättningar och gästspel för dans, cirkus och konst.

 

Glasklockan ska rymma en publik om cirka 900 personer. Ombyggnaden väntas pågå under två år och vara klar är 2018. SF

torsdag, 23 januari 2014 21:00

Karolinska sjukhuset rivs

alt

Karolinska universitetsjukhuset i Solna rivs när NKS står klart år 2017.

 

Karolinska universitetssjukhusets fastighetsbestånd i Solna, ägt av LFS, Landstingsfastigher Stockholm och förvaltat av Locum, ska säljas. Redan vid ett pressmöte i december 2013 svarade Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd, på vår fråga vid en filmad intervju om vad som händer med Karolinska sjukhuset när NKS, Nya Karolinska sjukhuset färdigställs år 2017. Då svarade Rosdahl:

– Gamla Karolinska sjukhuset hoppas jag att vi kan sälja och att vi tillsammans med Solna stad kan detaljplanera området för bostäder, högt och tätt, och att skattebetalarna på så sätt ska få stora intäkter.

 

Nu har en överenskommelse tagits mellan Solna stad och Stockholm landsting om att översiktsplanen för det så kallade gamla sjukhusområdet, som i framtiden blir Norra Hagastaden, ska bebyggas med 1 000 bostäder. Det innebär att antalet bostäder i Hagastaden/Solna ökar från 2 000 till 3 000.

 

Överenskommelsen är villkorad att när Solna stad detaljplanerat 1 000 extra bostäder i Norra Hagastaden/Solna kommer landstinget att anslå 250 Mkr till den nya tunnelbanelinjen från Odenplan via Hagastaden/Karolinska till Arenastaden, som en medfinansiering.

 

För att finansiering av den nya tunnelbanan ska klaras av måste Solna stad bidra med totalt 600 Mkr i en ny medfinansiering och samtidigt genomföra en antagen detaljplan för totalt 4 500 nya bostäder i Solna

 

Således är allt klart i förhandlingarna mellan Solna stad och Stockholms läns landsting. Dessa avtal kommer att klubbas, dels i kommunstyrelsen i Solna den 3 februari, dels i fullmäktige, Stockholm läns landsting två veckor senare. Solna stad tänker klara av sin finansiering om 600 Mkr till stor del genom att sälja mark längs den nya tunnelbanan Hagastaden/Karolinska till Arenastaden.

 

I ett förtydligande säger kommunstyrelsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M) i en presskommentar:

 

– Kostnaden för tunnelbanan ska belasta dem som drar nytta av tunnelbanan och inte skattebetalarnas kassa. Landstingets bidrag är tänkt att betalas ut successivt från och med år 2016 i anslutning till att nya detaljplaner för Norra Hagastaden klubbas.

 

Målet för den nya tunnelbanan är att hela området ska ha antagna detaljplaner år 2022, samma år som premiärturen med nya tunnelbanan mot Arenastaden väntas avgå från Odenplan.

 

I en kommentar kan sägas att än är inte finansiering om totalt 26 Mdr kr i hamn för de nya tunnelbanelinjerna till Arenastaden, till Barkabystaden och till Nacka Forum, eftersom ännu är inte statens finansiering klar och inte heller hur mycket bilisterna ska finansiera de nya tunnelbanorna via höjda trängselskatten. SF

torsdag, 23 januari 2014 20:58

Skanska och Areim bygger nytt Söder

alt

Planerad bebyggelse vid Skanstullsbron.

 

Vid kajen längs Skanstullsbrons södra brofäste växer det fram – bostadsområdet som kan bli det ”nya Söder”. Här planerar Skanska och Areim för bostäder med vattenutsikt och skönt brygghäng. Inflyttning beräknas kunna ske under 2016.

 

– Området är centralt, det ligger faktiskt närmare Nytorget än Slussen. Men snittpriset på 58 000 kr per kvadratmeter för de första 172 lägenheterna vid Fredriksdalskajen, som släpps nu på söndag är nästan sju procent lägre än snittpriset på Södermalm. Läget är dessutom bättre, det ligger närmare både beach och grönska. Området är definitivt hett. Vi har märkt ett mycket stort intresse inför säljstarten på söndag, säger Thomas Törnqvist, försäljningsansvarig för Fredriksdalskajen på Skanska Nya Hem.

 

I området planerar Skanska också skrapan Stockholm One, vilken väntas locka hippa modeföretag och reklambyråer.

 

– Det finns ett stort intresse från den typen av kreativa företag för att flytta in i vår skrapa Stockholm One. Det kommer att bli något helt unikt, säger Anna-Maria Kääriä, marknadschef på Skanska fastigheter.

torsdag, 23 januari 2014 20:53

Besöksrekord i utbyggda Täby C

alt

Den södra nyligen färdigställda galleriagången i Täby Centrum.

 

I höstas invigde Unibail-Rodamco den södra utbyggnaden av Täby Centrum med 14 000 kvm butiksyta och under julhandeln slogs också nytt besöksrekord. Nu förstärks butiksutbudet ytterligare. Nylanseringarna är ett led i färdigställandet av nya Täby Centrum som väntas stå klart under 2015.

 

Under fjolåret öppnade 60 nya butiker i södra utbyggnaden och i år ska utbyggnaden av den norra delen färdigställas med flera intressanta öppningar. H&M storsatsar med en butik på 4 000 kvm, vilket gör den till den största H&M-butiken i ett nordiskt köpcentrum. Utöver mode ska butiken erbjuda inredningskoncept H&M Home. Vidare öppnar träningskedjan SATS öppnar Nordens mest moderna träningscenter i Täby Centrum och erbjuder nya klasser och generösa träningsytor.

 

– Vi ska öppna ett modernt träningscenter i Täby Centrum med en lokal på 2 330 kvm i två plan och med den allra senaste designen och träningsutrustningen. För barnfamiljerna erbjuder vi Minisats med barnpassning, säger Linda-Li Wallin, Country Manager SATS Sverige.

 

Under 2014-2015 är flera välkända internationella varumärken på väg in som Mango och Claires samt Esprit. Även Pandora och Picard är klara etableringar, medan den väletablerade mataffären ICA flyttar till större lokaler och byter dessutom koncept till ICA Kvantum.

 

– De senaste åren har vi visat att Täbys attraktionskraft lockar internationella varumärken och koncept som inte funnits i Sverige eller Skandinavien tidigare. Vi vill fortsätta bygga den attraktivitet som gör Täby Centrum till en upplevelse utöver det vanliga, säger Christoffer Lind, centrumchef i Täby Centrum.

torsdag, 23 januari 2014 20:49

Newsec hyr ut stort i Frösunda Cube

alt
Newsec hur ut 3 600 kvm i Frösunda Cube, Solna.

 

Newsec har för tyska Deka Immobiliens räkning tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 3 600 kvm i Frösunda Cube (en del av Hilton 2) i Solna. Hyresgäst är Stoneridge Electronics AB och inflyttning sker 1 december 2014.

 

– Det är glädjande att kunna välkomna Stoneridge Electronics till Frösunda Cube. Marknaden är mer aktiv än tidigare och vi märker att intresset blir allt större. Vi forsätter nu arbetet med att fylla upp resterande ytor, säger Maria Krumlinde, Head of Leasing, Newsec.

 

Deka äger fastigheten Hilton 2 som omfattar cirka 24 000 kvm fördelat på två byggnader. I Frösunda Cube återstår cirka 1 500 kvm uthyrningsbar yta. I Frösunda Port finns cirka 1 800 kvm vakant.

torsdag, 23 januari 2014 20:45

NIRAS skriver ramavtal med Lantmäteriet

alt

Hanna Mossfeldt, Team Manager, Hyresgästrådgivning NIRAS.

 

Under våren 2013 gick Lantmäteriet ut med förfrågan om lokalförsörjningstjänster. Det står nu klart att NIRAS blir Lantmäteriets rådgivare i lokalförsörjningsfrågor och avtalshantering, i hela Sverige.

 

Ramavtalet tecknades den 15 januari, med en avtalstid på två år. Hanna Mossfeldt, Team Manager på affärsområde Hyresgästrådgivning, är kundansvarig och uppdragsansvarig för samtliga uppdrag inom Lantmäteriavtalet.

torsdag, 23 januari 2014 14:23

Fasth blir ny vd för Eklandia

alt

                                                                 

Castellum anställer Cecilia Fasth (bilden) som vd för Eklandia Fastighets AB. Hon är idag vd för bostadsutvecklaren Sverigehuset och har en lång och gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och har varit verksam både nationellt och internationellt inom Skanska – senast som vice vd för byggverksamheten i UK. Tjänsten som vd för Eklandia kommer Cecilia att tillträda inom sex månader.

 

– Vi välkomnar Cecilia Fasth som vd för Eklandia Fastighets AB och ser fram emot ett kommande samarbete. Med hennes stora erfarenhet och framgångsrika arbete inom såväl förvaltning, projektutveckling och entreprenadverksamhet kommer hon att fortsätta utveckla Eklandia. Hon kommer också vara ett starkt tillskott till Castellums ledningsgrupp och bidra i vår fortsatta förändring, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

Sedan tidigare är det klart att Eklandias vd sedan 1995, Tage Christoffersson, under det första halvåret i år tillträder en nyinrättad tjänst som affärsutvecklingschef på Castellum.

onsdag, 22 januari 2014 19:44

Castellum höjer utdelningen

alt
Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Först ut med bokslutsrapporten för 2013 är Castellum, som redovisar tillväxt i förvaltningsresultatet och föreslår höjd utdelning till bolagets aktieägare. Vinsten efter skatt steg för helåret till 1 707 Mkr (1 473), motsvarande 10,41 kr (8,98) per aktie. Till ökningen bidrog värdeförändringar på fastigheter med 328 Mkr (-69) och på derivat med 429 Mkr (-110). Förvaltningsresultatet steg med 7 procent till 1 346 Mkr (1 255), vilket motsvarande 8,21 kr (7,65) per aktie. Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om 4,25 kr (3,95) per aktie, motsvarande en ökning om 8 procent.

 

– Jag konstaterar med glädje att Castellum levererar tillväxt i förvaltningsresultatet och för 16:e året i rad höjer utdelningen, säger vd Henrik Saxborn.

 

Hyresintäkterna för 2013 ökade till 3 249 Mkr (3 073 Mkr föregående år) och nettouthyrningen steg till 105 Mkr (49). Den ekonomiska uthyrningsgraden var 88,4 procent och det totala hyresvärdet för årets outhyrda ytor beräknades till 467 Mkr.

 

Nettoinvesteringarna minskade till 1 081 Mkr (2 545) varav 1 583 Mkr (1 279) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 185 Mkr (1 519) förvärv och 687 Mkr (253) försäljningar.

 

Vid årsskiftet bedömdes fastighetsportföljens marknadsvärde ha ökat till 37 752 Mkr (36 328). Netto räntebärande skulder uppgick till 19 411 Mkr (19 050), varav 3 200 Mkr (1 200 avsåg utestående obligationer och 1 014 Mkr (1 872) utestående företagscertifikat. Den genomsnittliga effektiva räntan var 3,5 procent (3,6).

 

Det egna kapitalet ökade till 13 127 Mkr (12 065), vilket motsvarade en soliditet om 34,4 procent.

 

På börsen steg aktien med 2,4 procent till 105,8 kr. LE