4 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 22 januari 2014 19:41

Reberg tar ansvar för Stadiums kontrakt

alt

                                                                                         

Sveriges största sportkedja Stadium fortsätter att expandera. I början av året började Johan Reberg (bilden) som Contract Manager på Norrköpingsföretaget. Han ersatte Roger Bäckström som haft tjänsten i drygt 20 år.

 

Johan Reberg kommer att ansvara Stadiums samtliga hyresavtal som innefattar allt från nyteckningar av kontrakt till omförhandlingar och uppsägningar av befintliga. Han har närmast varit affärsjurist inom Svensk Handel Juridik AB.

 

Reberg är även en inbiten löpare. Så sent som i våras sprang han världens tuffaste lopp, Marathon Des Sables i Sahara. Under loppet avverkades 25 mil på sju dagar i ökenhetta.

 

Stadiums etableringsavdelning ansvarar för samtliga avtal för Everest-, Stadium-, Stadium Outlet- samt Stadium Ski-butikerna. Så sent som under hösten 2013 öppnades butiker i Västervik, Helsingborg och Göteborg. Under våren 2014 planeras ett flertal nya och ombyggda butiker att öppna runt om i landet.

 

alt

                                                                                         

Stockholmshem rekryterar nu en ny chef, Linus Johansson (bilden) för affärsstöd med ansvar för bland annat för ekonomi, IT, HR, inköp och upphandling. Johansson börjar sin anställning på Stockholmshem den 1 maj och kommer närmast från Väsbyhem, där han varit administrativ chef och vice vd.

 

– Vi är mycket glada att kunna knyta Linus till oss. Han blir en viktig resurs för att fortsätta utveckla vårt affärsstöd och vara med och driva förnyelsearbetet av hela Stockholmshem, säger Ingela Lindh, vd Stockholmshem.

 

Stockholmshems nya organisation syftar till ökad närhet till både kunder och fastigheter i förvaltningsdistrikten, samtidigt som det centrala affärsstödet till distrikten utvecklas.

alt
Fondexgruppen bygger 12 000 kvm bostäder i Akalla Centrum.

 

Fondexgruppen äger sedan 2012 tomträtten Mariehamn 1 i Akalla Centrum. Idag utgörs de uthyrbara ytorna till största delen av en ICA-butik och garage. Tillsammans med Stockholms Stad arbetar man nu för en utveckling av cirka 12 000 kvm nya hyres- och studentbostäder.

 

– Med rådande bostadsbrist och Akallas fördelaktiga läge ser vi goda förutsättningar för att denna utveckling ska kunna bli ett spännande och positivt bidrag till Järvalyftet, Stockholms stads utveckling av Akalla och närliggande områden. säger André Åkerlund, vd Fondexgruppen.

 

Fondexgruppen är en familjeägd bolagsgrupp som tillsammans med partners äger och förvaltar ett 50-tal fastigheter till ett sammanlagt värde om knappt 4,5 Mdr kr.

 

Beståndet omfattar både bostäder och kommersiella fastigheter med fokus på Stockholm och Södermanland.

alt
Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

 

Svenska Bostäder och ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu har inlett ett samarbete med målet att bygga 1 000 nya lägenheter för unga vuxna i Stockholm. Konceptet går under namnet Snabba Hus.


Tillståndsprocessen för att bygga nya lägenheter i Stockholm är lång. Den möts av överklaganden samtidigt som behovet är stort.


Snabba Hus innebär att platser som förbereds för nya bostäder eller av annan anledning inte används får tillfälliga bygglov för mobila lägenheter.


Konceptet har utvecklats av unga utifrån deras behov med fokus på hög kvalitet i en omgivning där unga trivs. Svenska Bostäder har identifierat ett antal markområden i Stockholm där man kommer att ansöka om tillfälliga bygglov.

 

– Snabba Hus är ett bra komplement till permanenta lösningar. Samtidigt som vår målsättning är att få fram omkring 600 nya hyresrättslägenheter i Stockholm varje år vill vi göra allt vi kan för att ytterligare bidra till att unga stockholmare får bostad – och det snabbt, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

 

Ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu har i nära samarbete med unga skaffat sig kunskap om de ungas bostadssituation och hur de helst vill bo. Bland annat har fokusgrupper genomförts.

 

– Vi är glada över samarbetet med Svenska Bostäder.Vi hoppas kunna bidra till att påskynda bostadsbyggandet i Stockholm utifrån de ungas behov, säger Irma Ortega, verksamhetschef för jagvillhabostad.nu.

 

Fakta

• Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och ägs av Stockholms stad.

 

• Jagvillhabostad.nu är en partipolitisk obunden och medlemsstyrd   ungdomsorganisation för unga mellan 18-35 år. Organisationen arbetar för att det ska byggas fler bostäder som unga kan och vill efterfråga.

 

• Närmare 300 000 unga vuxna mellan 20-27 år söker aktivt egen bostad.

 

• För att fylla behovet behövs närmare 200 000 nya bostäder.

 

• Mer än var fjärde ung vuxen mellan 20-27 år bor ofrivilligt hos sina föräldrar.

 

• Fler än 400 000 personer står i kö hos Bostadsförmedlingen i Stockholm AB.

 

 

alt

                                                                                        

Katarina Wåhlin Alm (bilden) blir ny chef för NCC Property Development i Sverige. Hon tillträdde posten den 20 januari och har tidigare varit chef för Folksams fastighetsutveckling, och dessförinnan skaffat sig erfarenhet på området från tidigare arbeten på Vasakronan och AP Fastigheter samt Ericsson Global Real Estate.

 

– Positionen som chef för den svenska marknaden är strategiskt viktig och Katarina Wåhlin Alm, som är känd för att nå goda resultat och sitt goda ledarskap, var ett naturligt val, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

alt
Karlavagstornet ska bli Nordens högsta byggnad om 201 meter.

 

Igår samlades för första gången de arkitektteam som har gått vidare till finalen i tävlingen om att få rita Karlavagnstornet, huset som kan bli Nordens högsta byggnad.

 

– Vi har länge förespråkat höga byggnader i Sverige och är väldigt glada att vara en del av tävlingen, säger Gert Wingårdh när han presenterar sitt team under startmötet.

 

Arkitekttävlingen om Göteborgs nya skyskrapa gick igår in i nästa fas. Nu inleds arbetet för de fem finalister som valts ut bland de 58 team som ursprungligen deltog.

 

– Det är väldigt mycket kompetens samlad här idag och jag ser framför mig att vi kommer att få minst två förslag som kommer att vara riktigt bra, säger stadsarkitekten Björn Siesjö.

 

De fem finalistteamen som samlades var Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects. Teamen fick en runtur av den aktuella tomten, en presentation av juryn och övriga medverkande samt en möjlighet att presentera sig och sina arbetslag.

 

Representanter från arkitektkontoret Zaha-Hadid var med och tävlade om att få rita den nya Hisingsbron och nu är de återigen aktuella i en tävling om att få utforma ett av stadens framtida landmärken.  

 

– Vi har samlat både internationell och lokal expertis med olika specialiteter inom arkitektur och ingenjörskonst för det här högprofilprojektet i Göteborg. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans att kunna höja stadens profil, säger Craig Kiner, från Zaha-Hadid.

 

I nästa steg får varje finalist 500 000 kronor för att utforma förslagen. Bidragen lämnas in anonymt senast den 13 maj och vinnaren kommer att tillkännages den 18 juni.

 

– Den här tävlingen kommer att höja ribban för arkitekturen i staden, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

 

Tävlingens initiativtagare är SEFA AB i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, Älvstrandens Utvecklings AB samt Sveriges Arkitekter. SEFAs vd, Ola Serneke, har kämpat för en skyskrapa i Göteborg i snart tio års tid.

 

– Jag är väldigt glad att jag idag står och pratar om det här projektet. Vi kommer att kräva ett högt engagemang från alla tävlingsdeltagare, förhoppningen är att Karlavagnstornet ska bli en föregångare för höga hus i hela Sverige, berättar Ola Serneke.

 

I byggnaden kommer det att rymmas både affärslokaler, kontor och bostäder men det är viktigt att den översta våningen är öppen för alla invånare att besöka.

 

– Det ska inte bli någon stängd byggnad som bara är till för de som har råd att köpa en lägenhet. Alla i staden ska att ha tillgång till huset och en den fantastiska utsikten på översta våningen, förklarar Ola Serneke.

 

Byggnaden planeras bli ungefär 60 våningar och 201 meter hög och Karlavagnsplatsen kommer att innefatta bostäder, kontor, handel och service förutom den spektakulära jätteskrapan.

 

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö berättar att mycket kommer att hända i staden under de närmaste åren. Han säger:

– Göteborg håller på att utvecklas från en liten stad till en storstad och den här byggnaden är en del i den processen. Staden växer och det är en fråga om på vilket sätt som vi tillåter den att växa.

alt
Vasakronans Perukmakaren i Göteborg har uppgraderats.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Gina Tricot om knappt 1 000 kvm butikslokal i kvarteret Perukmakaren på Fredsgatan i centrala Göteborg.


Perukmakaren har under en tvåårsperiod genomgått en omfattande modernisering och kvartetet har fått en total ”make-over”. Målet har varit att utveckla handeln och gatustråken längs Fredsgatan, Drottninggatan och Kyrkogatan. Med den målsättningen för ögonen har Vasakronan omvandlat förrådsytor till butiker, kontor till hotell och bytt ut tekniska installationer.

 

Exteriört är förändringen påtaglig. Fasaderna har moderniserats och fått nya uttryck och de befintliga arkaderna längs Drottning- och Kyrkogatan har glasats in. Antalet butikslokaler har utökats och i det hörn som tidigare var entré till parkeringshuset får nu Gina Tricot en stor butiksentré.

– Vi har under en tid utvecklat hela kvarteret Perukmakaren för att det ska passa in bättre i gatustråket. Förutom själva fastigheten har vi tillsammans med Göteborgs kommun och Trafikkontoret även gjort i ordning gatorna. Nu börjar vi bli färdiga och Gina Tricot passar perfekt i en av de nya lokalerna, säger Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef handel, Vasakronan.

Gina Tricot öppnar sin nya butik i slutet av april, kort efter det att Svenska Turistföreningen har slagit upp dörrarna till sitt nya ”STF Göteborg City Hotell och Vandrarhem” i samma kvarter.

tisdag, 21 januari 2014 18:48

Fem i tävlan om Nya Tekniska nämndhuset

alt
Nya Tekniska nämndhuset ska byggas på fd Söderstation.

 

Stockholm stads arkitekttävling för Nya Tekniska nämndhuset i Söderstaden är nu igång. Bland de tävlande märks flera internationella kontor. Efter prekvalificering deltar fem internationella arkitektkontor i tävlingen: Dorte Mandrup/Nyréns/ Hosper/Mandaworks; Berg/C. F. Moller Architects; BIG/Strategisk arkitektur/SLA; 3xN, Tema samt Urban design, Selgascano.

 

– Syftet med arkitekttävlingen är att vi ska få bästa möjliga utformning av moderna mötesplatser och arbetsplatser och en spännande gestaltning. Vi vill ge Stockholmarna en ny offentlig byggnad i världsklass. En levande, kreativ och mänsklig byggnad som är öppen för medborgare och näringsliv och som präglas av demokratiska värderingar. säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör, Stockholms stad och juryns ordförande.

 

Utöver Copovi-Mena består juryn som ska bedöma arkitektförslagen av Gert Wingårdh och Anna Rolf, representanter för Sveriges Arkitekter samt från Stockholms stad Karolina Keyzer, stadsarkitekt, Pia Krensler, stadsträdgårdsmästare och Pontus Werlinder, chefsarkitekt.

 

Resultatet från arkitekttävlingen kommer att presenteras i juni 2014 och flytten av Tekniska nämndhuset med är planerad till 2017.

 

Det nya Tekniska nämndhuset i Stockholm ska uppföras på den plats där Söderstadion ligger idag. Byggnaden ersätter det nuvarande Tekniska nämndhuset, som ligger på Kungsholmen och som inte håller den moderna standard som staden eftersträvar. Projektet möjliggör även att nya bostäder kan byggas, både på platsen där Söderstadion ligger idag och där Tekniska nämndhuset Kungsholmen ligger idag. Samtidigt kan 1 800 nya arbetsplatser skapas i Söderort.

tisdag, 21 januari 2014 18:40

FastPartner hyr ut 3 759 kvm i Lunda

alt

Håkan Bolinder, regionchef på FastPartner.

 

FastPartner har tecknat hyresavtal med Boule Medical, ett dotterbolag till Boule Diagnostics, i fastigheten Rånäs 1 med adress Domnarvsgatan 4 i Lunda Företagsområde i Spånga. Avtalet avser 3 759 kvm kontors- och produktionsytor och tillträde sker den 1 juli. Avtalet löper i 11 år och Boule Medical har option på förhyrning av ytterligare cirka 1300 kvm.

 

– Boule Diagnostics AB är ett snabbväxande diagnostikbolag som utvecklar, tillverkar och säljer system och förbrukningsvaror för blodcellräkning (hematologi) till den öppna sjukvården i mer än 100 länder. Tillsammans med Boule kommer vi att utveckla och anpassa fastigheten för både bolagets nuvarande verksamhet och för kommande expansion. Vi ser fram mot att vara delaktiga i Boules utveckling i de nya lokalerna, säger Håkan Bolinder, regionchef på FastPartner.

måndag, 20 januari 2014 19:16

Nordika tar in 550 Mkr

alt

Nordikas vd och grundare – Jonas Grandér.

 

Nordika Fastigheter AB utökar ägarkretsen och tar in 550 Mkr i nytt eget kapital till Nordika 2. Kapitalanskaffning till Nordika 2 har genomförts på kort tid och ägarkretsen har utökats med ytterligare en svensk institution.

 

– Det har varit skönt för oss att lösa kapitalfrågan i ett tidigt skede då vi börjar närma oss att vara fullinvesterade med ett sammantaget portföljvärde om 1,2 miljarder i vår nuvarande struktur. Genom att lösa kapitalfrågan har vi säkerställt en fortsatt investeringskapacitet under kommande år. Vi håller strukturen öppen ett tag till för 1-2 ytterligare ägare. Målsättningen är att nå ett totalt eget kapital om 750 mkr till 1 miljard vilket ger en total förvärvskapacitet om ytterligare 3-4 miljarder. Att kapitalresningen gått så pass smidigt tror vi i huvudsak beror på det starka resultatet vi levererat samtidigt som vi selektivt byggt upp en attraktiv portfölj med solida kassaflöden och bra riskspridning säger Nordikas vd och grundare – Jonas Grandér.

 

Strategin för Nordika 2 kommer följa den investeringsfilosofi som nuvarande struktur har haft med en blandning av fastigheter med långa avtal och god kvalité samt fastigheter som kräver mer aktiv förvaltning.

 

För att hantera förvaltning och administration har organisationen utökats och teamet består nu av 7 heltidsanställda. I och med starten av Nordika 2 kommer transaktions- och uthyrningssidan stärkas upp med ytterligare nyanställningar.