4 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 16 januari 2014 19:50

Skanska säljer för 600 Mkr i Sundbyberg

alt

Skanska säljer Chokladfabriken i Sundbyberg till Areim.

 

Areim, som nyligen avtalade om köpet av Trygg Hansas fastighet på Fleminggatan i Stockholm köper även kontorsfastigheten Chokladfabriken (Eken 6) i Sundbyberg från Skanska för cirka 600 Mkr. Transaktionen bokförs i första kvartalet 2014, då även tillträdet sker.

 

– Vi är självklart nöjda med förvärvet av Chokladfabriken då Sundbyberg är en spännande delmarknad med väldigt goda framtidsutsikter, säger Mikael Hesselvall, ansvarig för transaktionen på Areim.

 

Fastigheten är centralt belägen i expansiva Sundbyberg med mycket bra kommunikationsläge. Chokladfabriken har en uthyrningsbar yta om cirka 27 000 kvm och en uthyrningsgrad om cirka 65 procent. Bland hyresgästerna finns bland annat ST1, OBH Nordica, Kronofogdemyndigheten, Semper och Kommunal.

 

Byggnaden uppfördes ursprungligen som fabrik åt Marabou 1917 men har sedan konverterats till kontor och byggts ut i slutet av 90-talet. Samtidigt uppfördes även ett parkeringshus omfattande 700 parkeringsplatser på fastigheten.

 

– Chokladfabriken är en väldigt fin fastighet som vi har ägt länge. Tiden är nu mogen att använda det kapital vi har bundet i denna fastighet till att investera i nya spännande projekt, säger Caroline Arehult, vd på Skanska Fastigheter Stockholm.

torsdag, 16 januari 2014 19:47

Fabege hyr ut 3 800 kvm i Hagastaden

alt

Fabege tecknar nya avtal på Sveavägen 151.

 

Aktieinvest, CDON Group och Sveriges Aktiesparares Riksförbund blir alla nya hyresgäster hos Fabege på Sveavägen 151 i Hagastaden under det andra kvartalet i år. Totalt motsvarar de nya hyreskontrakten en yta om drygt 3 800 kvm.

 

– Det är mycket glädjande att vi hyrt ut lokalerna på Sveavägen 151 innan den tidigare kunden ens hunnit flyttat ut. Det visar att området är populärt och att vårt erbjudande väl matchar det som företag och organisationer söker idag, säger Urban Sjölund, fastighetschef, Fabege AB.

torsdag, 16 januari 2014 19:19

Wihlborgs säljer hotell i Helsingborg 

alt
Elites Hotel Marina Placa är ett populärt hotell i Helsingborg.

 

Wihlborgs säljer tomträtten Terminalen 2 med hotellbyggnad till hyresgästen Elite Hotels för 318 Mkr. Byggnaden innehåller Elite Hotel Marina Plaza med 194 rum och försäljningen sker i bolagsform med omgående tillträde.

 

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete under många år och vet att Elite Hotels har möjlighet att ta väl hand om huset. Nu är detaljerna kring utbyggnaden av Knutpunkten fastlagda. Därför känns det nu rätt att sälja hotellet, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.     

 

– Elite har varit med i projektet Knutpunkten sen första spadtaget och har drivit hotellrörelsen sen starten 1990. Det känns som ett naturligt steg att nu också förvärva fastigheten. Detta ligger också i linje med vår strategi. Vi köpte även fastigheten Elite Hotel Mollberg i Helsingborg av Wihlborgs 2012, säger Bicky Chakraborty, Elite Hotels vd och ägare.

 

Efter försäljningen äger Wihlborgs två hotell, Comfort Hotel Malmö i Slagthuset och Elite Hotel Ideon i Lund.

onsdag, 15 januari 2014 19:48

Centur bygger serviceanläggning för Volvo

alt

Volvo Truck Center har 19 serviceanläggningar i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Igår togs det första spadtaget för Volvo Lastvagnars nya serviceanläggning (Volvo Truck Center) om 2 600 kvm samt en markanläggning om 12 000 kvm i Stora Höga utanför Stenungsund.

 

Totalentreprenör är Peab och byggnaden ska ägas och förvaltas av Fastighets Centur AB, ett bolag som ägs gemensamt av Peab och Fastighets AB Balder.

 

Volvo Truck Center har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Centur för anläggningen, som blir Volvo Lastvagnars lokala bas för försäljning och eftermarknad. Inflyttning ska ske i höst.

 

Arbetande styrelseordförande i Fastighets AB Centur, som bildades år 2010, är Christian Hahne.

onsdag, 15 januari 2014 19:45

Skanska säljer till NP3 i Umeå

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

Skanska har tecknat avtal med NP3 Fastigheter om överlåtelse av kontorsfastigheten Cisternen. Affären genomförs som bolagstransaktioner där köpeskillingen beräknats utifrån ett fastighetsvärde om 88,5 Mkr.

 

– Med förvärvet stärker vi vår närvaro i Umeå betydligt och vi ser fram emot fler samarbeten tillsammans med Skanska säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

Kontorsfastigheten omfattar totalt cirka 4 000 kvm uthyrningsbar area, och hyresgäst kommer att vara Skanska Sverige. Fastigheten kommer att byggas om och byggas till, samt miljöcertifieras enligt BREEAM, guldnivå. Tillträde sker i december 2015.

 

– Vi är mycket nöjda med att kunna skapa attraktiva arbetsplatser och samla Skanskas enheter i Umeå i ett miljöcertifierat kontor. Det är glädjande att huset möter NP3 Fastigheters högt ställda krav, säger Stefan Canderyd, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

onsdag, 15 januari 2014 18:50

Areim storköper Trygg Hansa-huset

alt
Areim Fond II köper Trygg-Hansas huvudkontor.

 

alt

Dan Törnsten, vd Colliers i Sverige, har genomfört, tillsammans Robert Treutiger, en av Colliers största affärer i Sverige.

 

alt

I försäljningen ingår ett projekt om 7 600 kvm BTA, signerat Gert

Wingårdh.

 

Fastighetsfonden Areim II köper Trygg-Hansas kontorsfastighet, Brädstapeln Fastighets AB, på Fleminggatan 18, Stockholm. Fastigheten som är Trygg-Hansas huvudkontor, omfattande 36 000 kvm BTA, uppfördes 1976 och genomgick en ombyggnad år 2003. Sedan år 2007 ägs Trygg-Hansa/Codan av brittiska RSA Insurance Group.

 

Enligt överenskommelsen tar Areim även över planarbetet för en eventuell nybyggnation i hörnet Fleminggatan/Scheelegatan. Trygg-Hansa kommer att stanna kvar som hyresgäster i minst fem år.

 

I transaktionen har Colliers International och advokatfirma Vinge varit rådgivare för Trygg-Hansa.

 

Försäljningen, som påbörjades efter sommaren, har genererat flera intressenter till fastigheten. Det har dock varit färre internationella investerare än förväntat, vilket delvis kan ha med fastighetens korta avtalstider att göra. Internationella investerare tittar mer på kassaflödet än på fastighetens potential och läge.

 

– Vi är väldigt stolta över att ha genomfört denna transaktion under hösten, dels för att det är en spännande fastighet att få jobba med och för att vi haft en väldigt snäv tidplan att förhålla oss till. Det är också positivt att se bankernas inställning till finansiering som stärker de tendenser vi sett till ökade finansieringsmöjligheter, säger Robert Treutiger, affärschef för transaktion inom Colliers.

 

I en kommentar kan sägas att äntligen lyckades Colliers sälja Trygg-Hansa-huset med en värdefull projektfastighet. I ett samtal med Dan Törnsten, vd Colliers i Sverige, berättar han att han redan år 2006 började med att projektutveckla Trygg-Hansa-huset. Det senaste projektförslaget, undertecknat av Gert Wingårdh, omfattar ett 13 våningar högt hus om 7 600 kvm BTA, vilket stadsbyggnadskontoret kommer ta ställningen under Q 3 2014.

 

Försäljningen av Trygg-Hansa-huset, vilken Törnsten har initierat, är stor. Fastighetsaktien bedömer köpeskillingen till cirka 2,35 Mdr kr. Affären är dock inte största som Törnsten har genomfört. Utan han nämner att försäljningen i juni 2007 av Globen City, omfattande fyra fastigheter om 114 000 kvm. I denna försäljning, som även omfattande ICA:s huvudkontor, Starboxen 3 i Solna om 18 000 kvm, betalade köparen Carlyle med Thomas Lindström drygt 3 Mdr kr. Carlyles rådgivare i affären var förutom Colliers även Tengbom, TP Group och Linklaters. Säljare var Goldman Sachs Whitehall Funds.

 

Men åter till Trygg-Hansa-huset. Det är glädjande att det är Areim Fund II som köper, eftersom fonden har mycket starka och långsiktiga utländska investerare som GIC (Government of Singapore Investment Corporation), tyska Allianz Real Estate och den holländska pensionsfonden APG (Algemene Pensioen Groep), men även svenska Fjärde AP-fonden.

 

Areim, som grundades 2003 av Leif Andersson, förvaltade före förvärvet 5 kontorsfastigheter och cirka 60 handelsfastigheter. Areim Fond I, startades 2007 och stängdes 2012 med en kapitalbas om 2,1 Mdr kr, medan köparen Areim Fond II, som stängdes i juli 2013, har en kapitalbas om 2,8 Mdr kr, med investeringsvolym om cirka 7 Mdr kr. SF

 

 

alt

                                                                                      

Stockholm stad har rekryterat Anette Scheibe Lorentzi (till höger på bilden ovan) som ny stadsbyggnadsdirektör efter Susanne Lindh (till vänster på bilden ovan), som under våren tillträder som vd för Nobelhuset AB, med uppdraget att skapa ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Scheibe Lorentzi tillträder sin nya tjänst den 1 april och blir en nyckelperson i ledningen och utvecklingen av stadens arbete för att skapa ett tätare och mer sammankopplat Stockholm.

 

Anette Scheibe Lorentzi kommer närmast från en tjänst som länsöverdirektör och landshövdingens ställföreträdare vid Länsstyrelsen i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som vd för Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB och i olika roller inom Stockholms stad, bland annat inom stadsledningskontoret, trafikkontoret och gatu- och fastighetskontoret.

 

Scheibe Lorentzi tillträder tjänsten som stadsbyggnadsdirektör den 1 april 2014.

 

– Det är med glädje jag hälsar Anette välkommen som ny stadsbyggnadsdirektör. Hon har bred erfarenhet från områden som har stor betydelse för huvudstadsregionens utveckling. Som ny stadsbyggnadsdirektör kommer hon att spela en viktig roll i att leda och utveckla arbetet i stadens stadsbyggande, säger Sten Nordin.                     

 

– Jag tycker det är oerhört positivt att Anette tidigare arbetat i olika roller inom Stockholms stad. Bland annat ledde hon arbetet med att genomföra stadens mål om att påbörja byggandet av 20 000 lägenheter under perioden 2002 – 2006, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius.

tisdag, 14 januari 2014 21:11

Förtätning ska ge 140 000 nya bostäder

alt

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsbyggnadsborgarrådet Regina

Kevius (M) har presenterat utredningen Bostadspotential Stockholm, vilken

visar hur staden kan bygga 140 000 bostäder fram till 2030.

 

Igår presenterade finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) Bostadspotential i Stockholm, en utredning som visar var Stockholms stad kan bygga 140 000 bostäder fram till 2030.

 

Enligt utredningen kan bostäderna tillkoma genom att förtäta innerstaden söder- och västerut samt bygga i nio tyngdpunkter i ytterstaden.

 

– Bostadspotential i Stockholm är en detaljerad och djuplodande beräkning av var Stockholms stad kan växa de kommande åren. Nu kan vi med kraft och trovärdighet gå vidare mot vårt mål att bygga 140 000 bostäder till 2030, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

 

Utredningen visar att samtliga 140 000 bostäder är möjliga att bygga med nuvarande byggregler intakta. Inga antaganden om överdäckningar eller rivningar finns med i utredningen. Endast sju promille av stadens värdefulla grönområden kommer tas i anspråk

 

– Rapporten visar tydligt att en genomtänkt omvandling av större områden i staden ger mer kvalitet till stockholmarna. Närheten ökar till lokal service och vi får mer grönska kvar jämfört med att komplettera med några få hus runtom i våra stadsdelar, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

tisdag, 14 januari 2014 21:04

Vasakronan hyr ut till Habitat i Skrapan

alt

Skrapan får ett breddat utbud genom inredningsbutiken Habitat.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Habitat som på senvåren 2014 öppnar inredningsbutik i Skrapan på Södermalm, Stockholm. Skrapans utbud utökas därmed under våren med möbler, mattor, textilier och inredningsdetaljer. Uthyrningen omfattar 1 250 kvm i två plan.

 

Habitat grundades 1964 av sir Terence Conran och har kallats ”Storbritanniens svar på IKEA”. Företaget är känt för sina trendiga och prisvärda möbler och finns idag representerat i ett 20-tal länder.

 

I Sverige öppnade Habitat sin första butik i fjol och butiken i Skrapan blir kedjans andra i Stockholm och blir en generös tvåplansbutik med ingång från entréplanet. Habitats svenske franchisetagare äger även R.O.O.M. vilket innebär att delar av detta sortiment kommer att finnas i Skrapan.

tisdag, 14 januari 2014 20:57

Skanska bygger för 245 Mkr i Järfälla

alt

Herrestaskolan är ritad av Liljewall arkitekter och den kommer att bli ett landmärke i Barkarbystaden. Skolgården kommer att innehålla både teaterscen, löparbanor och konstgräsplan.

 

Skanska har fått i uppdrag av Järfälla kommun att bygga en ny förskola och grundskola för elever upp till årskurs fem i Barkarbystaden. Intill skolan ska dessutom byggas bibliotek, idrottshall, scenbyggnad samt parkeringsdäck. Kontraktet är värt cirka 245 Mkr.

 

På det gamla flygfältet i Barkarby norr om Stockholm växer en helt ny stadsdel fram där det planeras för 5 000 bostäder i form av hyreslägenheter, bostadsrätter, radhus och villor. I stadsdelen ska det även byggas ett antal förskolor samt två grundskolor och det är den första av dessa grundskolor, Herrestaskolan, som Skanska nu har fått i uppdrag att bygga.  

 

Skolan, som byggs i miljöklass guld, kommer att rymma 400 elever och flera lokaler för kultur och fritid. Planen är att skolan öppnar höstterminen 2015.