4 maj 2024

Redaktionen

alt
                                                                                          

NCC har rekryterat Erik Nilzén (bilden) som ny HR-chef för affärsområdet Property Development. Han kommer närmast från arbetet som HR-chef på Setterwalls advokatbyrå och har tidigare arbetat på EDS, Accenture och PwC. Nilzén kommer att ingå i ledningsgruppen för NCC Property Development.

– Erik Nilzén har en gedigen meritlista med expertis på områden som är viktiga för oss. Hans kompetens, initiativkraft och engagemang kommer att komplettera vårt redan starka team, vilket gör att vi kan fortsätta utveckla NCC Property Development och vår verksamhet, säger Carola Lavén, affärsområdeschef.

                                                                                      

                                                       

tisdag, 14 januari 2014 20:41

Oscar Properties kan noteras

alt

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Under fjolåret steg nettoomsättningen för Oscar Properties till 268,8 Mkr (3,3) och vinsten efter skatt ökade till 91,6 Mkr (32,8), vilket motsvarade 3,20 kr (1,37) per stamaktie.

 

Antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 200 (217), medan antalet sålda bostäder ökade till 173 (73). Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas på stamaktier och att 24,00 kr utdelas per preferensaktie.

 

Oscar Properties har uppdragit åt Carnegie Investment Bank och Swedbank att utvärdera förutsättningarna för en ägarspridning och en notering av bolagets stamaktier på Nasdaq OMX First North Premier under första halvåret 2014.

 

Styrelsen för Oscar Properties Holding AB har fastställt finansiella mål: att projektmarginalen ska uppgå till lägst 15 procent, att koncernens soliditet ska uppgå till lägst 30 procent samt att bolaget ska ha ett effektivt kapitalutnyttjande och riskminimering med projektgenomförande i separata projektbolag.

tisdag, 14 januari 2014 20:36

Ernst Young: Investerarna tror på Sverige

alt

Daniel Öberg, partner EY Real Estate.

 

Nio av tio europeiska fastighetsinvesterare anser att den svenska marknaden är attraktiv eller mycket attraktiv i jämförelse med övriga Europa och de spår ett ökat antal fastighetsaffärer i Sverige under 2014. Vidare tror sju av tio investerare att eurokrisen kan gynna den svenska fastighetsmarknaden under det kommande året. Det visar Ernst Youngs årliga studie ”Real Estate Assets Investment Trend Indicator”, som bygger på intervjuer med över 500 fastighetsinvesterare i 15 länder.

 

Enligt undersökningen spår en stor majoritet (81 procent) av de tillfrågade ett ökat antal fastighetsaffärer i år jämfört med föregående år samtidigt som värdet på en genomsnittlig fastighetsaffär bedöms öka. Hälften av deltagarna i undersökningen menar även att rädslan för ökat inflationstryck driver den svenska fastighetsmarknaden.

 

– Sveriges ställning på den europeiska fastighetsmarknaden är fortsatt stark. Transaktionsvolymen bedöms öka under 2014 vilket delvis är drivet av utländska investerare och fler portföljaffärer. Till skillnad från föregående års undersökning ser mindre än hälften av investerarna finansieringen som en utmaning. Vår syn är att de finansieringssvårigheter som funnits inte anses vara ett lika stort hinder för fastighetsinvesteringar som tidigare, delvis för att komplement till bankfinansiering nu finns etablerade på marknaden, säger Daniel Öberg, partner EY Real Estate.

 

Undersökningen visar att 90 procent av de tillfrågade tror att antalet opportunistiska och value-add investeringar ökar i år, medan 40 procent av investerarna spår att spekulativa utvecklingsprojekt kommer att påbörjas under året.

 

– Sverige tillsammans med Spanien och Nederländerna sticker ut gentemot övriga Europa i detta avseende. I takt med att marknadsutsikterna är goda trycks avkastningsnivåer ner varför intresset för mer opportunistiska investeringar och utvecklingsprojekt kan öka för att möjliggöra god avkastning, säger Daniel Öberg.

 

Av EY:s rapport framgår även att hållbarhetsaspekten vid fastighetsinvesteringar får en allt större betydelse. Hela 95 procent av de tillfrågade investerarna ser ”Green building standards” som ett viktigt investeringskriterium, vilket är en ökning gentemot förra året. Samtidigt tror nästan hälften (48 procent) e-handeln som ett väsentligt hot mot handelsfastigheter i sämre lägen.

 

Slutligen väntas enligt en majoritet av de tillfrågade priserna på kontorsfastigheter i attraktiva lägen förbli stabila, medan priserna i mer perifera lägen spås sjunka. Samma trend gäller också även för handels- och bostadsfastigheter.

 

– Investerarna har en positiv bild av marknaden men till skillnad från föregående års undersökning bedöms priserna i mest attraktiva lägen inte att öka, utan vara mer stabila under 2014, avslutar Daniel Öberg.

tisdag, 14 januari 2014 20:00

Nu kan Ryssland förklara krig mot Sverige

alt

Att avhysa ryska diplomater från 48 bostäder på Lidingö vore en krigshandling.

 

En del kan tycka att det är bra att Reinfeldt och den finska statsministern Jyrki Katainen är överens om att inleda ett försvarssamarbete. Orsaken är den att svenska kronofogdemyndigheten på nytt genom ett andra utmätningsförsök hotar att vräka ryska diplomater från hela 48 bostäder i Ryska federationens fastighet på Kostervägen 5 på Lidingö.

 

Orsaken är att Högsta domstolen och Svenska skiljedomstolen har erkänt att den tyska affärsmannen Franz J Sedelmayers har ett ursprungligt krav om 30 Mkr på Ryska federationens som är ägare till fastigheten. En skuld som nu har växt till cirka 42 Mkr. Fastigheten är värderad till cirka 62 Mkr.

 

Det blir inget krig eftersom utmätningen är omöjlig att genomföra. Se länk om vad jag skrev vid det första utmätningsförsöket den 9 september 2012.

 

Det är tråkigt och det är nonsens att Kronofogden tvingas till att på nytt bedriva teaterverksamhet, en verksamhet som särskilt Carl Bildt ogillar.

 

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?searchword=ryska+ambassaden&categories=14%2C40%2C48&option=com_k2&view=itemlist&task=search&format=html&t=1389724943739&tpl=search

tisdag, 14 januari 2014 16:16

ETTELVA Arkitekter utökar åter sitt team

alt

                                                                                                       

Under 2013 har ETTELVA utvecklat företagsstrukturen och den består nu av tre team: Bostad, Kommersiellt och Stadsbyggnad. Rekryteringarna är en del av processen att skapa en struktur för ytterligare expansion och stärka varumärket ETTELVA. Inklusive MER har ETTELVA totalt 62 medarbetare.


Cecilia Bergner (till vänster på bilden ovan) blir ny ekonomichef  på ETTELVA. Hon ser fram emot att vara delaktig i företagets tillväxt.

 

– Min nya roll på ETTELVA handlar om att synliggöra orsaker till resultaten och erbjuda verktyg för att effektivisera projekten och verksamheten. Våra arkitekter ska alltid kunna använda rätt styrmedel för bästa möjliga projektplanering och uppföljning samtidigt som vi expanderar, säger hon.

 

Bergner har tjugo års erfarenhet som ekonom och kommer närmast från
Arkitema DOT, tidigare FL Arkitekter, där hon var ekonomiansvarig. Hon har tidigare arbetat på revisionsfirma och advokatkontor.

 

Emma Ångström (till höger på bilden ovan) har nyligen anställts för att ansvara för den externa och interna kommunikation på ETTELVA.

 

Hon har en magisterexamen i arkitektur med studier på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Parsons i New York, och har tidigare arbetat som ljusdesigner och arkitekt.

 

– ETTELVA är ett företag med stor erfarenhet och kompetenta medarbetare som är redo för ta sitt varumärke till nästa nivå. Jag ser fram emot att få leda det arbetet, säger hon.

 

Ångström är också verksam som journalist och författare. Hon har bland annat skrivit romanen Och allt är förvridet och fackböckerna Ljussätt ditt hem och Kvarnholmen – en unik historia. Samtidigt som hon arbetar på ETTELVA skriver hon på två nya böcker: en skräckroman och en relationsroman.

måndag, 13 januari 2014 19:59

Rusning till Masthusen i Malmö

alt

Alltfler hyresgäster flyttar in i Diligentias Masthusen i Västra Hamnen, Malmö.

 

Runt om och på Masttorget i Västra hamnen i Malmö är det från och med nu mer liv och rörelse. Sedan tidigare arbetar över 1 000 personer i Masthusen, och från och med årsskiftet finns ytterligare drygt 250 personer hos Kronofogden, Cymko, Softronic och Previa i Diligentias nya hus. Under hösten ska ytterligare ett nybyggt hus vid torget stå klart. I detta öppnar Attendo ett vårdboende samt Frösunda AB ett LSS-boende. I markplan ska gymmet Fitness24seven husera, och erbjuda enskild- och gruppträning för alla som arbetar, handlar och bor i området, dygnet runt.

 

I Nordens första hållbarhetsklassade stadsdel – en blandad stad med kontor, boende, handel och samhällsservice står nu Masttorget 6 klart med BREEAM-betyget ”excellent” och den högsta hållbarhetspoäng som tilldelats en svensk fastighet. Huset är näst intill fyllt med kontorshyresgäster som vill sitta hållbart, nytt, ljust och havsnära. Återstår gör ett kontor om 300 kvm högst upp i huset med takterrass och en magnifik utsikt.

 

– Samtliga företag som vi kontrakterat inom Masttorget 6 är starka varumärken. Några står för samhällservice medan andra verkar på den privata marknaden. Vi ser med stor entusiasm fram emot att leverera riktigt attraktiva lokaler till dessa framgångsrika verksamheter. Jag vet att flera av våra nya kunder dessutom har expansionsplaner, vilka vi givetvis hoppas få hjälpa dem med, säger Andreas Ivarsson, Diligentias Malmöchef.

måndag, 13 januari 2014 19:51

Högbom, projektchef i AFA Fastigheter

alt
Gunilla Högbom lämnar Granen för att bli projektchef i AFA Fastigheter.

 

AFA Fastigheter rekryterar Gunilla Högbom som ny projektchef och medlem i ledningsgruppen. Högbom har en lång och gedigen fastighetserfarenhet från bland annat uppdrag som vd i Locum samt affärsområdeschef förvaltning i Granen.

 

AFA Fastigheter, som är en del av AFA Försäkrings kapitalförvaltning, förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter och en mindre del bostadsfastigheter främst i Stockholms innerstad. Beståndet omfattar knappt 500 000 kvm och har ett värde om cirka 22 Mdr kr

 

– Jag ser fram emot att få del av Gunillas breda erfarenhet från olika delar av branschen i vårt arbete att bedriva långsiktig och framgångsrik fastighetsutveckling, säger Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.

 

– AFA Fastigheter är en ledande aktör på fastighetsmarknaden i Stockholm och det känns mycket inspirerande att få vara med och bidra till verksamhetens fortsatta framgång, säger Gunilla Högbom.

måndag, 13 januari 2014 19:47

Niam sätter rekord i Heron City

alt
Nytt rekord för Heron City med 7,3 miljoner årsbesökare under 2013.

 

Under 2013 sattes ett nytt besöksrekord i Heron City i Kungens Kurva strax söder om Stockholm med 7,3 miljoner besökare, vilket är en uppgång med 11 procent sedan 2012 och 24 procent sedan Niam förvärvade Heron City 2011. Vidare har Niam tecknat ett nytt 7-årigt hyresavtal med Mio om cirka 9 600 kvadratmeter i Heron City.

 

– Heron City växer kraftigt. Under 2013 uppgick omsättningen till 1 Mdr kr, vilket gör Heron City till en av de starkaste destinationerna inom inredning, hemelektronik, sport och fritid i Stockholmsregionen. Detta stärks ytterligare av att Mio ger oss ett förnyat och långsiktigt förtroende, säger Klas Modin, centrumchef på Heron City.

 

Heron City har en total uthyrbar yta om 48 700 kvm och bland hyresgästerna finns bland andra SF Bio, Media Markt, XXL, Willys, Sats och Team Sportia. Newsec Asset Management förvaltar och hyr ut Heron City för Niams räkning.

måndag, 13 januari 2014 14:14

Vd Östlund sparkas av SBAB

alt

                                                                                        

Carl-Viggo Östlund (bilden ovan), som varit vd i SBAB sedan 2012, lämnar idag SBAB och ersätts av Per Anders Fasth som tillförordnad vd.

 

 

alt

Per Anders Fasth blir tf vd för SBAB.

 

 

SBABs strategi är att bredda och utveckla verksamheten och att utöver bolån och sparande också kunna erbjuda SBABs kunder andra vardagsnära banktjänster, bland annat betaltjänster, kort och lönekonto. Mellan styrelsen och vd finns idag olika uppfattningar om hur strategin ska verkställas, bland annat avseende bankens kostnadsutveckling. Styrelsen har i dag beslutat att entlediga Carl-Viggo Östlund från hans tjänst som vd i SBAB och att utse Per Anders Fasth som tillförordnad vd.

 

– Carl-Viggo Östlund har med framgång utvecklat SBABs affärs- och kundorientering, vilket är något som banken tar med sig in i framtiden. Kostnaderna för att verkställa strategin har dock ökat mer än väntat, samtidigt som konkurrenssituationen på bolånemarknaden har bidragit till ytterligare marginalpress. Dessutom har kapital- och likviditetskraven för banker höjts.  Situationen kräver att strategin genomförs med en ökad fokus på kostnadseffektivitet och balansräkningsfrågor. Givet detta har styrelsen gjort bedömningen att det krävs ett annat ledarskap.  Processen att hitta en efterträdare inleds omgående, säger Bo Magnusson, styrelseordförande.

 

I väntan på ny vd har tillförordnad vd Per Anders Fasth i uppdrag att fortsätta den strategiska utvecklingen av banken. Per Anders Fasth har sedan 2011 varit styrelseledamot i SBAB och fram till nu varit partner i managementkonsultfirman Quartz+ Co med huvudansvar för bank och försäkring. Dessa uppdrag lämnar han i samband med att han utsetts till tillförordnad vd. Hans tidigare erfarenheter inkluderar 15 år som Senior Vice President inom SEB-koncernen samt som vdför ERC, ett bolag specialiserat på omstrukturering av banker.

 

Till Carl-Viggo Östlund utgår lön och pension under sex månaders uppsägningstid, samt ett avgångsvederlag, motsvarande 18 månadslöner med avräkning mot ny lön, vilket följer regeringens riktlinjer för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande.

alt

I kv Golvläggaren i Årstadal planeras 153 hyreslägenheter.

 

Skanska har slutit avtal med Stockholmshem om att bygga 153 hyreslägenheter i kvarteret Golvläggaren i Årstadal. Avtalet är värt cirka 270 Mkr och utgör andra fasen i ett samarbete som inleddes tidigare i höstas.

 

Under de senaste månaderna arbetat med rivning av befintliga kontors- och industrilokaler samt projektering av de nya flerbostadshusen.

 

– Vi har haft ett gott samarbete med Stockholmshem under den inledande fasen och är glada över förtroendet att nu få fortsätta med uppförandet av husen. Hyreshusen vi nu ska bygga kommer att motsvara högt ställda miljökrav och certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver, säger Henrik Key, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

Flerbostadshusen kommer att få en total area om 11 000 kvm fördelat på mellan sju och åtta våningar. Under husen anläggs ett garage med drygt 100 parkeringsplatser i befintligt bergrum. Husen ska vara färdigbyggda under inledningen av 2016.

 

Skanskas avtal med Stockholmshem innebär även en option om utveckling av intilliggande kvarteret Syllen där det planeras för nyproduktion av ytterligare 240 hyreslägenheter.

 

– Våra nya hyresrätter i Årstadal skapar både fler bostäder för stockholmarna och är ytterligare exempel på våra ambitiösa miljömål. De nya lägenheterna bidrar även till den fortsatta utbyggnaden av ett av stadens viktigaste utvecklingsområden, säger Stockholmshems styrelseordförande Björn Ljung (FP).