4 maj 2024

Redaktionen

alt

Ljusarkitektur svarar för ljussättningen av den världsintressanta Sölvesborgsbron.

 

Sölvesborgsbron, Europas längsta gång- och cykelbro som sträcker sig över Sölvesborgsviken mot det nya bostadsområdet Ljungaviken har utsetts till en av de tio intressantaste broarna i världen 2013.

 

Utnämningen delas med en rad spektakulära broar i bland annat Nya Zeeland, Österrike och Kina. Bakom utnämningen står det internationella design- och arkitekturmagasinet Designboom (http://www.designboom.com/architecture/top-10-bridges-of-2013-12-31-2013/).

 

Sölvesborgsbron uppmärksammades särskilt för den spektakulära ljussättningen. Genom pulserande LED-ljus går det att programmera olika ljusrörelser och färger på brobågarnas utsidor. För ljussättning svarar Ljusarkitektur, Stockholm. Huvudentreprenörer var Peab och Stål- och Rörmontage AB i Sölvesborg.

lördag, 11 januari 2014 18:32

NCC byggstartar badhus i Eskilstuna

alt

Eskilstunas nya badhus. Illustration: Liljewall arkitekter

 

Eskilstunas nuvarande badhus Vattenpalatset invigdes 1933 och börjar bli omodernt. I månadsskiftet februari/mars påbörjas bygget av en ny och energieffektiv badanläggning med NCCs helägda dotterbolag Anjobygg som entreprenör. Beställare är Eskilstuna kommunfastighet och projektet beräknas stå klart i april 2016.

 

– Det nya badhuset, som byggs centralt i Eskilstuna, kommer att få en 50-metersbassäng, två flexibla tränings- och terapibassänger och ett familjebad, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction i Sverige.

 

Redan i mars 2013 tilldelades NCC uppdraget att gå vidare med att ta fram system- och bygghandlingar för uppdraget. Parterna har även enats om ett riktpris om 295 Mkr.

 

Badhuset kommer att certifieras som Miljöbyggnad. Det ska värmas upp med grön värme från det lokala kraftvärmeverket. Driftkostnaden blir lägre än i dagens badhus tack vare solceller och andra energibesparande åtgärder.

alt

Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef handel, Vasakronan.

 

Vasakronan tecknar avtal med ytterligare två restaurangkoncept i Göteborg. Det är Wayne’s Coffee och Salads and Smoothies som under våren 2014 etablerar sig i city.

 

Wayne’s Coffee är Skandinaviens största cafékedja. Det första caféet öppnade man i Stockholm 1994. Sedan dess har Wayne’s öppnat ytterligare cirka 150 kaféer i sex länder. Nu är det äntligen dags även för Göteborgarna att få möjlighet att njuta av en stunds avkoppling i den klassiska kafémiljön signerad Wayne’s Coffee. Caféet blir Wayne’s första i egen lokal och kommer att ligga i hörnet av Östra Hamngatan/Köpmansgatan. Avtalet omfattar 300 kvm.

 

Salads and Smoothies är skåningen som vann Arlas Guldko 2012 i kategorin Bästa Snabbmål. Mättande sallader och energifyllda smoothies ligger till grund för det vinnande konceptet som benämndes av Arlas jury som ”ett av de bästa exemplen på framtidens snabbmat”. Salads and Smoothies får adressen Vallgatan 14.

 

– Vi har på kort tid tecknat tre hyresavtal med tre nya aktörer i kafé- och restaurangbranschen. Först Vapiano och nu Wayne’s Coffe och Salads and Smoothies. Det visar det vi upplever – att efterfrågan på bra lokaler i centrala Göteborg är stor i det här kundsegmentet, säger Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef handel, Vasakronan.

alt

Enter Arkitektur har ritat de 199 bostadsrätterna som Ikano Bostad ska bygga i Järvastaden, Solna.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Solna beslutade på sitt senaste sammanträde om bygglov till 487 nya bostäder i tre olika stadsdelar i Solna. De flesta av dessa bostäder kommer byggas i Järvastaden där både Ikano och JM nu har fått bygglov beviljade i kvarteret Stensötan respektive kvarteret Pyrolan.

 

Ikano Bostad ska uppföra fem flerbostadshus i 4-5 våningar med källarvåning med totalt 199 lägenheter i storlek mellan 1 rok till 5 rok medan JMs bygglov gäller 102 lägenheter i två flerbostadshus i 5 respektive 5-6 våningar med inredd källarvåning. Det ena huset byggs i vinkel och består av 5-6 våningar med ett torn i hörnet. Den andra byggnaden är en lamell i 5 våningar.

 

Bakom initiativet att bygga en helt ny stadsdel på den gamla militärmarken i Solna och Sundbyberg står Järvastaden AB, som samägs av Skanska och Vasakronan.
 Järvastaden utvecklar det stora området genom att planlägga marken. Därefter tar byggherrarna Skanska, JM, Ikano och HSB vid för att tillsammans skapa en attraktiv stadsdel med variationsrik bebyggelse.


torsdag, 09 januari 2014 21:02

JLL väntar fler opportunister i år

alt

Daniel Gorosch, vd på Jones Lang LaSalle.

 

Den totala transaktionsvolymen under 2013 uppgick till 102 Mdr kr enligt Jones Lang LaSalles bedömning. Det motsvarade en minskning med 9 procent jämfört med föregående år då transaktionsvolymen uppgick till 112 Mdr kr.

 

Årets i särklass största transaktion var Kungsledens köp av en stor portfölj omfattande drygt 80 fastigheter av GE Real Estate för 5,5 Mdr kr. Amerikanska Starwoods förvärv av en större detaljhandelsportfölj från KF Fastigheter för 3,9 Mdr kr hamnade på andra plats och var samtidigt årets största transaktion omfattande detaljhandelsfastigheter. Catenas förvärv av Brinovas logistikfastigheter för 3,8 Mdr kr utgjorde den största affären omfattande logistikfastigheter, medan Akelius förvärv av hela Apartment Bostad för 3,3 Mdr kr var årets största affär omfattande bostadsfastigheter. 

 

– Även om det under 2013 skedde en lugn inbromsning på fastighetsmarknaden, så är aktiviteten fortsatt på historiskt höga nivåer, med framförallt s.k. core-investeringar som dominerar marknaden. Allt bättre tillgång till finansiering har dock ökat de mer opportunistiska investerarnas närvaro, och Starwoods entré på den svenska marknaden är därför särskilt intressant. Under det kommande året väntar vi oss att detta trendbrott förstärks och att den mer opportunistiska sidan av transaktionsmarknaden kommer igång på allvar, säger Daniel Gorosch, vd på Jones Lang LaSalle.

torsdag, 09 januari 2014 20:58

Fortsatt osund konkurrens i byggbranschen

alt

Peter Löfgren, utvecklingschef Sveriges Byggindustrier.

 

Skatteverket har genomfört en undersökning som visar att det totala skattefelet i Sverige minskar, och att bland annat byggbranschen sticker ut som en bransch där det alltjämt finns betydande problem. Samtidigt visar undersökningen att den allmänna inställningen till att köpa svart blir alltmer negativ.

 

– Det är glädjande om den nedåtgående spiralen har brutits, men det återstår ett stort arbete med att komma tillrätta med den svarta ekonomin i samhället generellt och i byggbranschen specifikt, säger Peter Löfgren, utvecklingschef Sveriges Byggindustrier.

 

Han fortsätter:
– Att vart tredje byggföretag anser sig utsatt för osund konkurrens för att oseriösa aktörer kan fuska med skatter och avgifter borde vara under den svenska politiska målbilden. Att allmänheten nu har en mer negativ inställning till svartarbete är mycket glädjande och jag bedömer att ökad kunskap om svartarbetets negativa konsekvenser samt reformen med ROT-avdrag högst påtagligt bidragit till attitydförändringen.
 

Byggbranschen har länge argumenterat för ordning och reda genom att Skatteverket måste få moderna verktyg för att kunna göra oanmälda kontroller ute i verkligheten.
 

– Vi vill se en lag om närvaroliggare, en redovisning av arbetsgivaravgift på individnivå och en lag om anmälningsplikt för utländska företag. Vi vet att dessa förslag kommer att ge positiva resultat genom att Skatteverkets oanmälda kontroller kan bli effektiva och förebyggande. Manöverutrymmet för fuskarna måste helt enkelt bli mindre, avslutar Peter Löfgren.

torsdag, 09 januari 2014 19:15

Lydholm, ny vd i Link efter oenighet

alt

                                                                                            

Elisabeth Berglund lämnar omgående sitt vd-skap hos LINK arkitektur. Enligt ett pressmeddelande lämnar Berglund omgående sin anställning hos LINK arkitektur på grund av oenighet gällande ledning och styrning av företaget. Ny vd blir John Lydholm (bilden).

 

Lydholm har suttit i LINK arkitekturs koncernledning och har arbetat som nordisk chef för affärsutvecklingen sedan våren 2013. Enligt Link är han en rutinerad företagsledare med en god kännedom om branschen. Innan han tillträdde rollen som nordisk chef för affärsutvecklingen på LINK arkitektur har han haft olika vd-roller i mer än 10 år. Han har bland annat arbetat för arkitektföretaget Strategisk Arkitektur där han var vd mellan åren 2009 och 2013. Han ser nu fram emot att få fortsätta utvecklingen av LINK arkitekturs arbete i Sverige.

 

– Vi är mycket nöjda med att John tar över, säger Siri Legernes, styrelseordförande och koncernchef i LINK arkitektur. Johns stora kompetens, strategiska fokus och kännedom om LINK blir en utmärkt utgångspunkt för att utveckla företaget vidare i den spännande och positiva fas vi nu befinner oss i.

alt

– Förvärvet av Ulleråkerområdet är en del i att förverkliga målet om 3 000 nya bostäder per år, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

 

alt

– Kapitalet som vi nu frigör kommer vi att använda för att delfinansiera om- och nybyggnationerna på Akademiska sjukhuset, säger Erik Weiman (M), ordförande för landstingsstyrelsen i Uppsala.

 

Landstinget i Uppsala säljer Ulleråkersområdet i Uppsala till Uppsala kommun. Det överenskomna priset uppgår till drygt 1,8 Mdr kr och har satts utifrån en extern marknadsvärdering. Överlåtelsen av marken sker den 1 mars 2014.

 

För kommunens del är förvärvet en del i att förverkliga målet om att bygga 3 000 nya bostäder per år och för landstingets del innebär affären att det frigörs kapital för att delfinansiera om- och nybyggnationerna på Akademiska sjukhuset. Den mark som säljs omfattar sammanlagt 774 000 kvm, varav drygt hälften bedöms vara lämplig att bebygga.

 

Landstinget är en av de största mark- och fastighetsägarna i Ulleråkerområdet. Större delen av den medicinska verksamhet som tidigare bedrivits har idag flyttat eller avvecklats. De lokaler som Landstinget har fortfarande verksamhet i ska i fortsättningen att hyras av kommunen.

 

Enligt strukturplanen ska det uppföras hyres- och bostadsrätter i flervåningshus i Ulleråker. Uppskattningsvis blir det mellan 6 000 och 8 000 lägenheter, varav cirka 30 procent förväntas bli hyresrätter. Det planeras också ett lokalt centrum med handel och utvecklad service.

 

Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala arbetar för närvarande med ett planprogram för Ulleråkerområdet. Planen beräknas vara klar för godkännande våren 2015. Därefter kommer detaljplaner att tas fram och marken erbjudas till entreprenörer på marknaden, vilket förväntas kunna ske under 2017.

alt

Gårdsfasad i Lindbäcks projekt i Tyresö.

 

alt

Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

 

Det Piteåbaserade bygg-företaget Lindbäcks befäster sin starka ställning i Mälar-dalen. Företaget har fått uppdraget att bygga 120 bostadsrätter i Tyresö och 210 hyresrätter i Sigtuna. Projektens ordervärde är totalt 360 Mkr. Beställare i Tyresö är Oscar Properties och Wallenstam, medan uppdragsgivare i Sigtuna är Rikshem och Sigtunahem.

 

– Vi har de senaste 15 åren haft en kontinuerlig produktion i Mälardalen och med dessa två stora projekt säkerställer vi vår position som ledande producent av industriellt tillverkade flerbostadshus, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

 

Bostadsrätterna i Tyresö får ett centralt läge vid Bollmora gårdsväg. Det totala värdet på projektet är 150 Mkr. Bostäderna kommer att produceras enligt Lindbäcks industriella byggsystem och produktionen i fabrik beräknas starta i augusti 2014. Hela projektet ska vara färdigställt i november 2015.

 

– Vi ser fram emot samarbetet med Oscar Properties och Wallenstam. De, liksom vi, har fokus på hög kvalitet, standard och effektiva processer, säger Stefan Lindbäck.

 

I april startar projektet i Sigtuna för Rikshem och Sigtunahem. Projektet består av sex punkthus om 5 och 8 våningar i Valsta Centrum i Märsta. Hela projektet ska vara färdigställt i maj 2016 och är värt 210 Mkr.

onsdag, 08 januari 2014 20:49

Helaba finansierar kontorshus i Malmö

alt

Helaba finansierar kontorskomplexet Kronan 10 och 11 i Malmö.

 

Helaba finansierar långsiktigt ett kontorskomplex i Sverige på 230,4 miljoner SEK (25,4 miljoner EUR) för fastighetsfonden DEREIF SICAV-FIS, hemmahörande i Luxemburg, som Corpus Sireo förvaltar åt en tysk försäkringsgrupp.

 

Fastigheten ligger i bästa läge i centrala Malmö. Komplexet består av sammanlagt fyra byggnader med en yta om cirka 16 800 kvm. Långsiktiga huvudhyresgäster är Trygg Hansa och SEB.

 

Den tyska banken Helaba med huvudkontor i Frankfurt och Erfurt är sedan många år aktiv på den internationella finansmarknaden. Som klassisk ”balance-sheet lender” med en väl fungerande affärsmodell fokuserar den sin verksamhet på kommersiella fastigheter i Tyskland, Europa och USA.

 

I Norden är Helaba aktivt sedan 2006. För nordiska kunder liksom för internationella investerare finansierar banken kontors-, detaljhandels- och logistikfastigheter i Sverige, Finland, Danmark och i Norge.