4 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 08 januari 2014 20:45

David Dahlgren utvecklar Amasten

alt
David Dahlgren blir ny vd för noterade Amasten Holding.

 

First North-noterade Amasten Holding har anställt David Dahlgren som vice vd med ansvar för affärsutveckling och transaktioner. Dahlgren har över tio års erfarenhet av fastighetsinvesteringar och förvaltning, de senaste sju åren som Norden-vd på Tavistock Group (tidigare kallat Kenmore Property Group och Tamar Capital Partners) och dessförinnan som investeringsrådgivare åt institutionella och privata fastighetsägare på Aberdeen Property Investors.

 

Fastighetsportföljen på Tavistock, omfattade som mest 211 fastigheter i Sverige, Norge och Finland med ett fastighetsvärde på 6,5 Mdr kr, var kontors-, industri- och handelsfastigheter.

 

De senaste åren arbetade Dahlgren i huvudsak med att avveckla Tavistocks bestånd genom ett sjuttiotal försäljningar och det arbetet är nu slutfört. Delar av det tidigare beståndet som han har ansvarat för fanns i Tamar European Industrial Fund (plc), som är noterad på Londonbörsen.

 

Vid årsskiftet tillträdde Amasten två bolag med fastigheter i Osby från huvudägaren Thomas Melins privata bolag. I bolagen ingår sju fastigheter i centrala Osby med hyresintäkter på omkring 7 Mkr varav cirka 20 procent kommer från lokaluthyrning och resterande 80 procent från bostadslägenheter. Driftsnettot i fastigheterna uppgår till cirka 3,2 Mkr. Transaktionen kommer att bidra positivt till den totala intjäningen och kassaflödet i Amastenkoncernen.

 

Vidare har det funnits dotterbolag inom Amastenkonceren som har haft säkerheter ställda för bolag utanför koncernen. Med denna affär löses den pantsättningsproblematik som uppstod i samband med det omvända förvärvet av Morphic Technologies tidigare under året och som redovisats i delårsrapporterna.

alt

Stockholm Väst i Barkarby blir en omstigningspunkt för  pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg, buss och cykel.

 

I november presenterades Stockholms nya tunnelbanesträckningar och att 78 000 nya bostäder ska byggas i anslutning till den utbyggda kollektivtrafiken. Igår skrev de berörda kommunerna, Stockholms läns landsting och staten på avtalen som gör att Stockholm kan fortsätta att växa. Avtalen  hanterar sträckningar och stationer för utbyggnaden, men också tidsplan, organisation och finansiering för genomförandet.

 

Med utbyggd kollektivtrafik och effektivare användning av befintliga linjer blir det också möjligt att bygga fler bostäder i attraktiva områden nära kommunikationer.

 

Av de 78 000 nya bostäderna ska 46 000 byggas i Stockholms stad fram till år 2030. Majoriteten av dess planetras längs tunnelbanan söderut från Gullmarsplan till Hagsätra, Farsta strand och Skarpnäck samt i Hagastaden. Vidare gör tunnelbanans utbyggnad till Nacka möjligt att bygga en sammanhållen stad på västra Sicklaön med nära 14 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser.

 

Järfälla förväntas kunna också bidra med 14 000 bostäder och Solna med 4 000 nya hem. Merparten av Järvällas bostäder ska byggas i den redan framväxande Barkarbystaden. Tunnelbanan från Akalla förlängs till Barkarby, samtidigt som ytterligare ett steg tas mot att Barkarby Station/Stockholm Väst blir en av Stockholms viktigaste kollektivtrafikpunkter som en framtida omstigningspunkt mellan pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg, buss och cykel.

tisdag, 07 januari 2014 21:28

Brostaden hyr ut 5 000 kvm i Rosersberg

alt

Anders Nilsson, vd Brostaden.

 

Fastighets AB Brostaden har tecknat ett treårigt hyreskontrakt med Edström Logistics på Tallbacksgatan i Rosersberg norr om Stockholm. Avtalet omfattar 5 000 kvm och inflyttning ska ske under våren.

 

– Det är glädjande att välkomna Edströms Logistics till Brostaden och Tallbacksgatan. Vi har varit framgångsrika med ett flertal stora uthyrningar i Rosersberg under året vilket stärker oss i vår uppfattning att Rosersberg är ett attraktivt område för företag att flytta till, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

 

Edström Logistics arbetar främst med tredjepartslogistik. De har sedan tidigare en anläggning om 14 000 kvm i Malmö, men väljer nu även att etablera sig i Stockholmsregionen där efterfrågan på deras tjänster ökar stort.

 

I Rosersberg pågår utveckling av Stockholm Nord logistikcenter, ett område med ett optimalt logistikläge vid E4 och nära Arlanda. En bidragande anledning till utvecklingen av Rosersberg är bland annat den nya avfarten till E4. I området äger och förvaltar Brostaden cirka 38 000 kvm lokaler här och etableringstakten av nya företag är hög.

 

– Det känns väldigt roligt för oss att nu slå upp portarna i Rosersberg och kunna erbjuda våra tjänster i denna region. Redan från start kommer det vara full fart efter att vi lyckats att erhålla ett par kunduppdrag. Vi ser det som en stor styrka att finnas i både Malmö och Stockholm. Det skapar en flexibilitet för oss och våra kunder, säger Mathias Niebel, vd Edström Logistics.

tisdag, 07 januari 2014 21:26

Arkitema ritar för idrott i Malmö

alt

Arkitema har vunnit uppdraget att rita nya lokaler för idrottsvetenskap i Västra Hamen i Malmö.

 

I samarbete med Annehem och Grontmij ska danska Arkitema formge en ny fakultet för idrottsvetenskap i Västra Hamnen, Malmö. Med utgångspunkts i historiska industribyggnader från tidigt 1900-tal ska 4 700 kvm skapas nya undervisningslokaler multihall, gym och kontor. Dessutom får Lunds universitet en liten forskningsavdelning i byggnaden.

 

– Den arkitektoniska uttrycket kommer att kombinera det gamla med det nya och skapa en lärande miljö med hög arkitektonisk och funktionell kvalitet, säger Kasper Lorentzen, som är konkurrensdirektör på Arkitema.

 

Arkitemas vision är att skapa funktionella och flexibla miljö för studenter, lärare och forskare, så det finns gott om plats för både idrott och forskning. Projektet är en del i en större plan för stadsutveckling, som innehåller både institutioner, skolor och bostäder, och under de närmaste åren kommer att utvecklas ytterligare. De nya anläggningarna kommer att slutföras under 2016.

tisdag, 07 januari 2014 21:22

Elof Hansson får ny vd och koncernchef

alt

                                                                                                

Styrelsen för handelshuset Elof Hansson Holding har utsett Stefan Tilk (bilden) till ny vd och koncernchef för Elof Hansson. Han efterträder Thomas Pettersson som pensionerar sig och lämnar vd-posten efter drygt 20 år.

 

Stefan Tilk (49) är civilingenjör i teknisk fysik och kommer närmast från tjänsten som senior vice president för Volvo Buss med ansvar för Region Americas. Han har tidigare varit koncernchef för Geveko och ansvarig för region Afrika Mellanöstern inom Volvo Trucks samt även haft chefsposter inom ÅF-koncernen och Världsbanken.

 

– För oss i styrelsen har det varit viktigt att finna en ledare med omfattande erfarenhet av både finansiella frågor och internationell handel kombinerat med ett gott personligt ledarskap. Stefan Tilk har alla dessa egenskaper, och vi hälsar honom varmt välkommen att ta över ledarrollen i ett drygt 100-årigt traditionsrikt och internationellt Göteborgsföretag, säger Bertil Fröberg, styrelseordförande i Elof Hansson Holding AB.

måndag, 06 januari 2014 22:14

Blackstone säljer till GIC för 21,4 Mdr

alt

Broadgate Tower, som är 164 meter och 35

våningar hög, stod färdig i början av 2009.

 

Den kinesiskt statliga pensionsfonden Singapore GIC köper 50 procent av det stora kontorskomplexet Broadgate i London City av Blackstone. Affären sägs vara värd över 2 miljarder pund, cirka 21,4 Mdr kr. Kvar som ägare av 50 procent av aktierna är den ursprungliga ägaren British Land.

 

Blackstone köpte hälften av Broadgate av British Land i oktober 2009. Broadgate, som har uppförts av Bovis/Tarmac Construction, är det största kontorsprojektet i London sedan Canary Wharf, som stod klart år 1990.

 

Broadgates första arkitekt var Arup Associates, Team2, lett av Peter Foggo, som senare lämnade Arup för det egna kontoret Peter Foggo Associates.

 

Förvärvet av 50 procent av Broadgate anses vara den hittills största fastighetsaffär som GIC har genomfört i Europa och den är även den största kända fastighetsinvesteringen i år.

 

Broadgate, som ligger nära Liverpool Street station, är toppmodernt kontorskomplex bestående av 17 byggnader med kontor, butiker och restauranger, omfattande cirka 423 000 kvm på ett tomtområde om cirka 12 ha. SF

måndag, 06 januari 2014 22:04

Akelius köper för 1,6 Mdr kr i Toronto

alt

Pål Ahlsén, vd Akelius.

 

Akelius Fastigheter köper 1 700 lägenheter i centrala Toronto, Kanada, för 1 600 Mkr. Säljare är Akelius Apartments Ltd. I samband med köpet emitterar Akelius Fastigheter AB aktier för ett belopp om 1 000 Mkr till Akelius Apartments Ltd.

 

– Vår ambition är att bygga upp en verksamhet i Kanada som liknar de stabila och högavkastande rörelser vi redan har i Sverige och Tyskland. Vårt koncept First Class fungerar utmärkt i Kanada och vi räknar med att uppgradera samtliga lägenheter, säger Pål Ahlsén, vd Akelius.

måndag, 06 januari 2014 21:56

DTZ: –Transaktionsvolymen blev 99 Mdr

alt

Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

alt

Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

 

Enligt DTZ blev transaktionsåret 2013 ett normalår med en transaktionsvolym om 99 Mdr kr. Jämfört med 2012 var det andra och tredje kvartalet starkare.

 

– Under 2012 var fjärde kvartalet extremt med en transaktionsvolym på 42 Mdr kr. I fjol stannade investeringsvolymen på 30 Mdr kr, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

 

Institutioner, noterade och onoterade fastighetsbolag var de mest aktiva aktörerna under 2013 på både sälj- och köparsidan. Institutioner var de överlägset största nettoköparna. Svenska aktörer dominerade med nästan 87 procent av det investerade kapitalet och 68 procent av försäljningsvolymen.

 

De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 220 Mkr, medan de utländska investerarna snittade på 650 miljoner.

 

Sett till olika fastighetssektorer så var bostäder störst och svarade för 31 procent av kapitalet, följt av kontor med 26 procent. Fastighetsmarknaden

i Stockholm attraherade mest kapital under året, närmare 32 procent av den totala investeringsvolymen. Detta motsvarade dock en minskning från fjolårets 38 procent.

 

– Investerarna är beredda att ta mer risk och i år har vi märkt att intresset svängt mot avkastning. Därför finns ett ökat intresse för marknaderna utanför storstadsregionerna och sekundära lägen. Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

alt

Arvid Lindqvist, chefekonom Newsec.

 

Det var ett tydligt skifte på den svenska fastighetsmarknaden under 2013. Transaktionsaktiviteten för fastigheter utanför citylägen ökade samtidigt som för fastigheter i innerstads- och närförortslägen sjönk i innerstads- och närförortslägen sjönk. Enligt Newsecs beräkningar uppgick transaktionsvolymen (avseende affärer på över 100 Mkr) på den svenska fastighetsmarknaden till närmare 91 Mdr kr (107) under 2013. I och med att en betydande del av transaktionerna skedde utanför bästa läge ökade antalet transaktioner till 199 (192).

 

– Ökad riskvilja hos investerarna, bättre tillgång till finansiering och lägre vakansrisk har gjort fastigheter utanför bästa läge till vinnare på marknaden. Trots att avkastningen för andra tillgångsslag, som aktier och obligationer, har förbättrats markant på senare tid ger fastigheter fortfarande en attraktiv riskjusterad avkastning, säger Arvid Lindqvist, chefekonom Newsec.

 

Liksom tidigare år är det svenska institutioner och välkonsoliderade fastighetsbolag som investerar, men typen av objekt har förändrats. Från att under åren efter finanskrisen har varit i princip helt fokuserade på kontor och bostadsfastigheter i bästa läge, har nu fokus flyttats till fastighetssegment utanför bästa läge, som kontor i innerstads- och närförortslägen, samt bostäder i ytterstadslägen och tillväxtstäder.

 

Ett flertal affärer har även skett i sekundära kontorslägen, samt transaktioner av handels- och logistikportföljer spridda i hela Sverige. Samtidigt har aktiviteten i CBD-lägena i de tre storstäderna minskat. Endast en handfull affärer har ägt rum i bästa läge i de tre storstäderna, varav de flesta i Göteborg.

 

Den enda större kontorstransaktionen i Stockholm CBD under året var AMF som förvärvade kvarteret Jericho 34 i centrala Stockholm av Allianz för cirka 1,6 Mdr kr.

 

Trots att utländska investerare gjorde att antal betydande investeringar under året, speciellt inom kontors- och handelssegmenten, var den totala andelen utländska investeringar kvar på historiskt låga 14 procent.

måndag, 06 januari 2014 18:30

NCC och TeliaSonera förlänger avtal

alt

TeliaSoneras nya huvudkontor. Bild: White

 

NCC och TeliaSonera väljer att förlänga samarbetet om nytt huvudkontor för TeliaSonera i Kristineberg på västra Kungsholmen. Parterna är överens om ett fortsatt samarbete trots att nödvändiga myndighetsbeslut inte har erhållits under 2013, vilket var den ursprungliga överenskommelsen.

 

Kontorsbyggnaden i Kristineberg kommer att utvecklas för TeliaSoneras verksamhet och omfattar cirka 50 000 kvm. Hyresavtalet var villkorat av att detaljplan och myndighetsbeslut skulle erhållas under 2013. Nu har ett nytt samarbetsavtal träffats för att hantera fördröjningen i väntan på detaljplan och nödvändiga myndighetsbeslut.

 

– Vi har ett nära och bra samarbete med TeliaSonera där vi gemensamt jobbar för att utveckla en modern arbetsplats för att stödja deras affärsverksamhet många år framöver. I dagsläget är det svårt att säga när vi får alla nödvändiga beslut, men vi siktar på att byggstarta så fort som möjligt, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.