4 maj 2024

Redaktionen

måndag, 23 december 2013 14:00

P-O Karlsson, ny vd för Home Properties

alt

                                                                                             

Per-Olov Karlsson (bilden) har utsetts till vd för ett av nordens ledande hotellfastighetsbolag, Stordalens Home Properties.

 

– Jag är väldigt glad att få P-O Karlsson till ny vd för Home Properties. P-O har ett fantastiskt kunnande om branschen och har varit med från företagets början. I hans nya roll kommer han fortsätta driva och utveckla vår verksamhet, säger Home Properties styrelseordförande och ägare Petter A Stordalen.

 

P-O Karlsson kommer närmast från en tjänst som fastighetschef för Home Properties. Han är ekonom och har tidigare bland annat varit hotellkonsult mellan 1982 och 1997. Han har dessutom varit anställd i Sara Hotels mellan 1976 och 1982, där han bland annat arbetade med den administrativa utvecklingen. Dessförinnan var P-O verkställande direktör i Hotel Alcudia i Spanien mellan 1973 och 1976 och hotellchef i Sunwing mellan 1970 och 1973.

 

Per-Olov Karlsson tillträder omedelbart sin tjänst med placering i Stockholm.

 

– Jag är oerhört tacksam och glad över att ha fått detta förtroende. Det är en fantastisk bransch och det ska bli väldigt kul och utmanande att leda Home Properties utveckling, säger P-O Karlsson.

 

Home Properties, som äger och förvaltar hotellfastigheter, driver totalt 25 fastigheter i norden med cirka 3 600 hotellrum. Den totala uthyrningsbara ytan drygt 254 000 kvm.

måndag, 23 december 2013 14:19

Johan Ericsson, ny chef för Corporate Finance

alt

                                                                                               

Nuvarande vd och koncernchef Johan Ericsson (bilden) har utsetts till ny chef för Corporate Finance, som är en av Catellas två verksamhetsgrenar. Rollen kommer att delas med en person som ska rekryteras. Det delade ledarskapet möjliggör fokus på både löpande verksamhet och affärsutveckling.

 

Anders Palmgren kommer att lämna sin befattning som chef för Corporate Finance, och som en konsekvens av detta avgår han från Catellas koncernledning per idag.

 

Som tidigare kommunicerats tillträder Knut Pedersen som vd och koncernchef efter Johan Ericsson den 1 januari 2014. Johan Ericsson fortsätter på Catella som ansvarig för verksamhetsgrenen Corporate Finance, som han kommer att leda tillsammans med en framtida kollega.

 

– Vi är mycket glada över att Johan Ericsson kommer att leda vår Corporate Finance verksamhet. Johan har haft en betydande roll i att bygga upp Catellas starka närvaro, framför allt inom fastighetssektorn, säger Johan Claesson, styrelseordförande i Catella.

 

En rekryteringsprocess kommer att inledas för att hitta den chef som ska dela ledarskapet för verksamhetsgrenen Corporate Finance med Johan Ericsson.

 

– Syftet med det delade ledarskapet är att möjliggöra fokus på både det dagliga arbetet och samtidigt ha resurser till att vidareutveckla vår Corporate Finance affär, säger Johan Claesson.

 

Catella har en ledande position inom fastighetssektorn och en stark lokal närvaro i Europa med 24 kontor i 12 länder. Catella kommer att bevara och utveckla denna position genom att stärka de lokala kontoren, parallellt med att samordna verksamheterna både mellan geografiska områden
och funktioner.

fredag, 20 december 2013 19:09

Grön Bostad fortsätter att växa

alt

ByggVesta inledde nyligen bygget av kvarteret Kosterhavet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Det kommer innehålla 204 hyresrätter, varav 133 studentlägenheter.

 

alt

Kristina Sawjani, transaktionsvarig på AFA Fastigheter.

 

alt

ByggVestas koncernchef Fredrik Arpe.

 

Grön Bostad fortsätter att växa med ytterligare 550 gröna lägenheter i fem fastigheter belägna i Stockholm, Uppsala respektive Västerås. Bolaget som ägs gemensamt av AFA Fastigheter och ByggVesta utökar därmed sitt innehav till 1850 lägenheter i svenska storstäder. Husen ska byggas under den kommande tvåårsperioden enligt ByggVestas koncept Egenvärmehus.

 

Enligt Rickard Backlund, vd för Grön Bostad, syftar affären till att väsentligt utöka Grön Bostads bestånd av långsiktigt hållbara hyresfastigheter. Han framhåller att bolaget vill verka som pådrivare av utvecklingen med investeringar i fastigheter med mervärden för både boende och samhälle.

 

ByggVestas koncernchef Fredrik Arpe ser fortsatt expansion framför sig:
 – Det är glädjande att vårt och AFAs goda samarbete utvecklas vidare i Grön Bostad. Affären ger Byggvesta möjligheter att fortsätta vår starka expansion de kommande åren, för att stärka vår position som ledare för utvecklingen av hyresrätter i Sveriges tillväxtorter.

 

– Det är roligt att vi nu kan utöka Grön Bostad med ytterligare fastigheter med samma gröna inriktning som tidigare. Det känns extra positivt att vi bidrar till att ytterligare ett hundratal studentlägenheter tillskapas Stockholms studenter – något som är avgörande för framtiden, avslutar Kristina Sawjani, transaktionsvarig på AFA Fastigheter.

fredag, 20 december 2013 19:07

H&M hyr 4 000 kvm i Täby Centrum

alt

Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail-Rodamco Nordic.

 

Unibail-Rodamcos Täby Centrum kommer att vara platsen för H&Ms största köpcentrumbutik i Norden när dörrarna slås upp 2015. Satsningen förstärker Täby Centrums redan starka position som Sveriges främsta köpcentrum ytterligare.

 

Med sin nya butik om cirka 4 000 kvm hoppas H&M kunna överraska sina kunder med ett breddat och mer varierat utbud, där såväl mode som H&Ms inredningskoncept H&M Home kommer att rymmas.

 

– Vi är glada och stolta över att H&M väljer att göra sin största köpcentrumsatsning i Norden just i Täby Centrum, säger Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail-Rodamco Nordic.

alt

                                                                                                  

Eric Stuart tillträder som ny chef för Riksbyggens affärsområde Fastighetsförvaltning den 1 februari 2014. Han efterträder Carl-Johan Hansson som för en tid sedan utsågs till chef för Riksbyggens nya affärsenhet Projekt och fastighetsutveckling, som ska bidra till fler hyresrätter och upprustning av miljonprogramsområden.

 

Eric Stuart, 54, kommer senast från en tjänst som regionchef för affärsområde Bostad Öst inom Riksbyggen. Han började i Riksbyggen 1987 som förvaltnings- och byggekonom i Norrköping.

 

– Vi har en stor utmaning på den svenska bostadsmarknaden, inte bara att bygga nytt, utan även att förvalta och underhålla det som redan finns. Jag är väldigt nöjd med att Eric Stuart vill axla ansvaret för att förvalta och utveckla våra medlemmars och kunders fastigheter, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

fredag, 20 december 2013 18:57

NCC har sålt allt i Plaza Business Park

alt

NCC har sålt de två sista etapperna i Plaza Business Park i Vanda, Helsingfors. Båda har Very Good enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM för projektet.

 

NCC har undertecknat en överenskommelse om försäljning av den fjärde och femte etappen av kontorsprojektet Plaza Business Park i Vanda utanför Helsingfors. Den fjärde etappen (Tuike) förvärvas av finska Fennica Toimitilat för 154 Mkr och den femte (Halo) till en icke namngiven finsk institutionell investerare.

 

Tuike-byggnaden omfattar 5 200 kvm uthyrningsbar kontorsyta samt 162 parkeringsrättigheter. Projektet slutfördes i maj 2013 och uthyrningsgraden uppgår för närvarande till 82 procent. Betalning av köpeskilling och tillträde sker i slutet av januari 2014. NCC ansvarar för uthyrningen av återstående vakanta lokaler i tre år.

 

Halo-byggnaden omfattar 5 700 kvm samt 177 parkeringsrättigheter. Projektet slutfördes i november 2013 och uthyrningsgraden uppgår för närvarande till 93 procent. Även här ansvarar NCC återstående uthyrning.

 

– I och med försäljningen av Halo-byggnaden har nu samtliga fem etapper i Plaza Business Park avyttrats. Finland är en viktig marknad för oss och vi har ambitionen att stärka vår position som fastighetsutvecklare, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

torsdag, 19 december 2013 21:08

Hemfosa och Crown köper för 1,3 Mdr

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa Fastigheter.

 

Hemfosa förvärvar tillsammans med Crown Nordic Management ett fastighetsbestånd om 28 kommersiella fastigheter från Provinsfastigheter (en del av f d Allokton) till ett underliggande fastighetsvärde om 1 285 Mkr.

 

Fastigheterna är huvudsakligen belägna centralt i tillväxtorter i södra och mellersta Sverige, med 36 procent av fastighetsvärdet i Stockholmsregionen. Den totala uthyrningsbara ytan omfattar cirka 142 200 kvm och hyresvärdet uppgår till cirka 155 Mkr.

 

Förvärvet genomförs i ett joint venture-bolag där Hemfosa och Crown äger 50 procent var.

 

– Det här är en affär som passar Hemfosa mycket bra. Den omfattar fastigheter i tillväxtkommuner med en viss del samhällsfastigheter och vi ser goda möjligheter att förädla fastigheterna och att öka uthyrningsgraden. Eftersom det är ett förvaltningsintensivt bestånd är vi glada att kunna genomföra affären tillsammans med Crown Nordic Management som har en gedigen erfarenhet av förvaltning och projektutveckling, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter AB.

torsdag, 19 december 2013 21:05

Victoria Park miljardköper från Tornet

alt

Peter Strand, vd för Victoria Park.

 

Victoria Park köper Fastighets AB Tornets samtliga bostadsfastigheter i Kristianstad och Stockholm till ett underliggande fastighetsvärde om 1 051 Mkr. Genom affären ökar Victoria Parks fastighetsvärde från 1,7 Mdr kr till 2,8 Mdr kr och hyresvärdet från 227 Mkr till 341 Mkr. Den uthyrbara arean ökar med 105 000 kvm till 366 000 kvm och antalet lägenheter med 1 337 till 4 537. Av lägenheternas hyresvärde om 114 Mkr finns 53 procent i Kristianstad och 47 procent i Stockholm. Den initiala direktavkastningen bedöms uppgå till cirka 5,5 procent

 

Finansiering av förvärvet sker dels genom nya fastighetskrediter om 800 Mkr, för vilka kreditbeslut erhållits, dels genom en företrädesemission av stamaktier om 200 Mkr.

 

Catella Corporate Finance är finansiell rådgivare i samband med förvärvet, Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare i samband med nyemissionen och Fredersen Advokatbyrå är legal rådgivare.

 

– Vi är mycket positiva till att så snart efter noteringen på NASDAQ OMX Stockholm kunna genomföra detta förvärv som är en del i tillväxten mot vårt mål om en miljon kvadratmeter uthyrbar area. Den ökade geografiska spridning som förvärvet medför passar väl med vår strategi att etablera bolaget som en betydande aktör på den svenska bostadsmarknaden, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.

torsdag, 19 december 2013 21:02

Skanska hyr ut 11 000 kvm till Sweco

alt

Skanska tecknar stort kontrakt i Österport, Malmö.

 

Skanska har tecknat ett 10-årigt hyres-avtal med Sweco om cirka 11 000 kvm i kontorsfastigheten Österport 7 vid Drottningtorget i Malmö. Fastigheten, som består av åtta kontorsvåningar med parkering i källaren, byggs nu om för att stödja Swecos verksamhet. I januari 2015 ska Sweco flytta sitt regionkontor till den miljöklassade kontorsbyggnaden.

 

– De nya lokalerna möjliggör samlokalisering av Sweco och Vecturas kontor i Malmö, något som kommer att stödja Swecos tillväxt och samverkan inom företaget, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

torsdag, 19 december 2013 20:28

Aspelin Ramm byggstartar i Torslanda

alt

Redan vid byggstart är en tredjedel av Aspelin Ramms fastighet Terminal 3 på Hisingen uthyrd.

 

Nu startar bygget av Terminal 3 i Amhult i Torslanda, Göteborg. En miljöcertifierad byggnad i tre plan för kontor och handel. 1 600 kvm uthyrningsbar yta i centrala Amhult intill det nya busstorget som blir en knutpunkt för kollektivtrafiken på västra Hisingen.

 

– Det känns riktigt bra att äntligen sätta spaden i marken efter en lång process som utvecklat Amhult till modern och levande stadsdel på Hisingen med en bra blandning av boende och handel, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Den första hyresgästen i Terminal 3 är redan klar när bygget inleds. Det är vårdföretaget Capio som har tecknat avtal att hyra hela plan 2 om cirka 550 kvm för att driva en vårdcentral. Inflyttningen planeras ske i oktober 2014.

 

– Det är naturligtvis positivt att vi redan innan vi börjat bygga har hyrt ut en tredjedel av de tillgängliga lokalerna. Samtidigt är läget på Terminal 3 så attraktivt att jag hoppas och tror att huset är fullt uthyrt i god tid innan vi är klara med bygget, tillägger Lennart Karlsson.

 

Förutom bygget av Terminal 3 så har såväl Peab som Amhult 2 startat med sina byggen av bostäder i området. Dessutom har Svenska kyrkan påbörjat bygget av en helt ny kyrka i Amhult. Nästa år beräknas även det stora busstorget stå färdigt intill Terminal 3. Det blir den nya knutpunkten för all kollektivtrafik på västra Hisingen.

 

Aspelin Ramm Fastigheter äger, förutom fastigheten Terminal 3, även fastigheten Terminal 1 (den före detta utrikeshallen på Torslanda Flygplats) och en byggrätt omfattande 1 200 kvm i området.