24 april 2024

Redaktionen

måndag, 13 oktober 2014 16:05

MER: Svanenmärkt i Fatburen

alt

MERs arkitekter sätter nu identiteten för Miljömärkning Sverige i Fatburen på Södermalm.

 

alt

Gert Wingårdh ritade ombyggnaden och påbyggnaden av den gamla Korvfabriken på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

 

MERs arkitekter sätter nu identiteten på när Miljömärkning Sverige flyttar till ett nytt kontor, om 1 000 kvm, i Fatburen på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

 

Svanenmärkning finns idag på allt från kaffefilter till möbler, så helt naturligt är Miljömärkning Sveriges nya kontor Svanenmärkt så långt det bara går. Bra för miljön och bra för varumärket.

 

Till medarbetarna på Miljömärkning Sverige som utvecklar Sveriges mest kända miljömärkning, har arkitekterna hos kontorsspecialisten MER skapat ett aktivitetsbaserat kontor med tydligt miljöfokus.

 

Företaget som ansvarar för symbolerna Svanen och EU Ecolabel heter egentligen Miljömärkning Sverige. En organisation som ska hjälpa konsumenter att välja miljövänliga alternativ bland produkter och tjänster, och som naturligtvis vill  ligga i framkant även i sin egen arbetsmiljö.

 

Kaxig design

Nu har Miljömärkning Sverige blivit hyresgäst i Fatburen, Stockholm, en fastighet med ambitionen att bli miljöklassad. Det nya kontoret är både en arbetsplats och ett varumärkesbyggande showroom, med Svanen-märkta möbler som förstahandsval i inredningen. Förutom ett tydligt miljöfokus, lyfter designkonceptet fram en lite kaxig attityd som bottnar i att företaget gärna sticker ut hakan i miljödebatten, men med en bas av lugn och trygg expertis.

 

– Miljömärkning Sverige är en mycket medveten kund som ställer höga krav. Det här har varit ett utvecklande projekt som tvingat oss att tänka i nya banor, säger Ola Hermansson, ansvarig arkitekt från MER som tillsammans med arkitekt Tina Anundi ansvarat för utformningen av kontoret. 

 

Aktivitetsbaserat kontor

I de nya lokalerna har Miljömärkning Sveriges medarbetare även bytt arbetssätt. Kontoret är utformat för aktivitetsbaserat arbete, med zoner för olika nivåer av aktivitet. Medarbetarna har inga fasta platser, utan väljer var det är mest lämpat att jobba för stunden: I en aktiv öppen del, i soffan eller i biblioteket till exempel. MER har även haft ansvar för att lotsa företaget in i ett förändrat arbetssätt.

 

I en kommentar kan sägas att kv Fatburen 5, ombyggd och påbyggd efter ritningar av Gert Wingårdh, nu trots allt finns i trygga händer då fastighetsägaren är Aareal Bank via Myrtleville AB i likvidation.

 

Våren 2001 förvärvade Atrium Fastigheter och Fabege Fatburen av KF Fastigheter och Wihlborgs. Sedan sålde de nya ägarna i februari 2005 Fatburen, omfattande 48 000 kvm för 1 950 Mkr till danska Keops. Sedan rekordsålde Keops och Ole Vagner Fatburen till irländska Vico Capital för 2,66 Mdr kr i juni 2011.

 

Vico Capital som blev nödlidande tvingades sälja fastigheten till långivaren Aareal Bank för 1 krona. Sedan sattes Vico Capital med advokaten Brian O’Donell i konkurs år 2012.

 

Fatburen, som på fornsvenska betyder Skattkammare, förvaltas på Areals uppdrag av Crown Management och JLL.

 

 

lördag, 11 oktober 2014 17:58

Bostadspriserna faller i England

alt
Under finanskraschen 2008/2009 sjönk de brittiska bostadspriserna med 15 procent. Nu förväntas ett nytt prisfall på bostäder i England.

 

Enligt den senaste undersökningen från Rics, Royal Institution of Chartered Surveyors, kyls nu den brittiska bostadsmarknaden på grund av skärpta bolåneregler. Därför är troligt att de svenska bostadspriserna, liksom i en spegel, får samma utveckling som de brittiska prisfallet.

 

Enligt Financial Times rapporterar fastighetsmäklare i London ett första prisfall sedan tre år tillbaka i den brittiska huvudstaden med prognosen att det blir ytterligare prisfall i år och nästa år 2015.

 

I en rapport från Council of Mortgage Lenders sägs att det för första gången i år så minskade volymen för bolån under perioden juli och augusti.

 

I England infördes i april i år, liksom nyligen i Sverige, skärpta bolåneregler, regler som kräver mer detaljerad information om inkomster och utgifter av potentiella låntagare samtidigt som kraven skärps på dessa låntagares förmåga att återbetala bolånen i en marknad med högre räntor.

 

Flera prognosmakare spår högre reala boräntor i England under nästa år, vilket särskilt gäller för det stora antal låntagare som har tecknat lån med rörlig ränta.

fredag, 10 oktober 2014 16:08

Castellum säljer till Areim för 609 Mkr

alt

Hansa köpgalleria i Malmö får ny ägare.


Castellum har via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Briggen sålt Hansa köpgalleria i centrala Malmö till Areim Fond II. Areim gör genomför affären i samarbete med HEA Property Partner som får ansvar för utveckling och förvaltning av fastigheten. Försäljningen uppgår till 609 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 27 Mkr, vilket var i linje med senaste värdering. Frånträde sker den 17 oktober.

 

– Hansa är en av våra få större gallerior och affären innebär en renodling av vår portfölj, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Saxborn tillägger att Malmö och Öresundregionen är och kommer fortsätta vara en av Castellums viktigaste tillväxtregioner för utveckling av verksamheten.

 

Hansa består av två fastigheter om totalt 40 500 kvm varav 13 700 kvm butiksyta, 9 200 kvm kontor, 9 400 kvm garage, 5 400 kvm bostäder samt 2 800 kvm utbildningslokaler.

 

– Hansa, som är Areim Fond IIs första förvärv i Malmö, har en bra mix av löpande kassaflöde och framtida möjligheter. Vi ser en stor utvecklingspotential inom främst handelssegmentet men även för kontor och bostäder, säger Mikael Hesselvall, ansvarig för transaktionen på Areim.

 

Förvärvet av Hansa är fondens fjärde affär och Therese Rattik, vd på Areim, att ytterligare stärka gallerian om handelsplats i centrala Malmö. Hon säger:

 

– Att driva ett ombyggnadsprojekt av den här digniteten i centrala Malmö kräver kunskap och lokal närvaro. Vi är därför glada över samarbetet med HEA Property Partner. Tillsammans har vi goda kunskaper inom detaljhandel och stor erfarenhet av utveckling av handelsplatser.

alt

Stockhoms stad tar över tomträtten Godsfinkan 1 i Hammarby sjöstad.


Fabege har avyttrat tomträtten Godsfinkan 1 till Stockholm stad. Godsfinkan 1 är belägen på Heliosgatan 22-26 och omfattar kontor och lager med en uthyrbar area om cirka 7 800 kvm.

 

Försäljningen sker i bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 190 Mkr och ger ett resultat 15 Mkr före skatt, vilket kommer att redovisas i fjärde kvartalet.

 

– Affären är ett led i en fortsatt strukturell renodling mot fastigheter med framtida utvecklingspotential inom kontor. Då Godsfinkan 1 är placerad mitt bland bostäderna i Hammarby Sjöstad bedömer vi att Stockholm stad är en bättre ägare för just denna fastighet, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

 

Affären är villkorad av att Stockholms kommunfullmäktige fattar beslut om förvärvet. Tillträde beräknas ske tidigast under årets fjärde kvartal.

fredag, 10 oktober 2014 15:41

ETTELVA Arkitekter nyanställer

alt

                                                                                                      

ETTELVA Arkitekter förstärker teamen med två nya medarbetare, Anita Hansson och Torbjørn Våge.

Anita Hansson kommer närmast från Tengbom där hon har arbetat i 4,5 år, främst med bostäder. Hon har även varit anställd på Trivselhus i två år där hennes huvudroll var att göra unika hus efter kundens önskemål.

 

– Att sitta med beställaren och få ta del av folks liv och behov är det jag uppskattar mest med att vara arkitekt. Jag tycker om den mänskliga aspekten, att få ge form åt någons dröm, säger Anita Hansson.

 

Anita Hansson är utbildad på Arkitekturskolan KTH i Stockholm och tog examen 2009. På KTH skolades hon i en konceptuell studio och hon ritar gärna konceptdriven arkitektur. I sina projekt lägger hon stor vikt vid axlar för genomsikt och kommunikation, samt planerar utifrån ljus och funktion. Hon ser ETTELVA som ett sympatiskt och prestigelöst arkitektkontor. Hon beskriver projekten som inbjudande med stor variation. Anita Hansson kommer att arbeta i team Bostad på ETTELVA.

Torbjørn Våge är nyexaminerad arkitekt från Norge och team Kommersiellts nyaste medarbetare. Han studerade arkitektur på Norges Tekniska och Naturvetenskapliga Universitet i Trondheim och kommer ursprungligen från Tønsberg utanför Oslo. Vånge har tidigare varit anställd på Spir Arkitekter där han fick bred kunskap genom att arbeta med både stadsplanering, utbyggnader av bostäder, illustrationer och projektering av ett kulturhus.

 

Han sökte sig till ETTELVA Arkitekter på grund av den stora bredden i projekten och den varierade sammansättningen av medarbetare. Han säger:
– Det är en bra mix av uppdrag med både innovativa projekt och stora återkommande avtal, som med BMW. Jag ville arbeta på ett etablerat kontor med många stora kunder där nyexaminerade arkitekter arbetar tillsammans med erfarna veteraner. Det gör ett kontor flexibelt och man kan dra nytta av de erfarenheter och den kunskap som de som har arbetat länge besitter, samtidigt som man får med de ungas driv och engagemang.

 

ETTELVAs blandning av arkitekter och byggnadsingenjörer lockade också Torbjørn Vånge som menar att:

– Det är viktigt att få med ingenjörer genom hela processen från koncept till arbetshandlingar. Den blandningen var något jag saknade på skolan, där är arkitekter och ingenjörer helt separerade. Det är synd eftersom man har stor nytta av varandra.

torsdag, 09 oktober 2014 17:08

Aberdeen hyr ut 3 600 kvm på Sturegatan 10

alt
Nya Sturegatan 10 omfattar 6 500 kvm.

 

Aberdeen har hyrt ut 3 600 kvm till Setterwalls Advokatbyrå i SEB Trygg Livs fastighet på Sturegatan 10 i Stockholm. Inflyttning sker i augusti 2015.

 

Sturegatan 10 omfattar totalt 6 500 kvm och blev helt vakant 2013 då tidigare hyresgäst lämnade samtliga ytor. Sedan dess har arbete pågått med att förbereda fastigheten för nya hyresgäster. Huset har bland annat fått en ny kontorsentré från Sturegatan som möjliggör uthyrning av respektive plan separat.

 

Reklambyrån King sitter sedan en tid tillbaka på de två översta planen och efter uthyrningen till Setterwalls kvarstår 1,5 plan motsvarande cirka 1 200 kvm sammanhängande kontorsyta att hyra ut.

 

– Sturegatan 10 har med sin kombination av personligt uttryck, funktionalistisk effektivitet och hög teknisk standard rönt stort intresse på kontorsmarknaden. Vi är stolta över att nu välkomna Setterwalls till toppmoderna kontorsytor i fyra plan med egen entré från gatan, säger Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen Asset Management.

 

Setterwalls är sedan tidigare hyresgäster hos SEB Trygg Liv på Arsenalsgatan och stannar genom sin nya förhyrning inom livbolagets fastighetsbestånd.

 

– Det är mycket glädjande att Setterwalls väljer Sturegatan 10 som sitt nya huvudkontor. Jag ser det som en styrka att vi som långsiktig hyresvärd tillsammans med en välrenommerad advokatbyrå som Setterwalls kan iordningställa attraktiva och ändamålsenliga lokaler över tid inom vårt fastighetsbestånd, säger Lars Kinneholm, tillgångsförvaltare på SEB Wealth Management.

 

Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg Liv äger fastigheter i Sverige och London som en del av sin investeringsportfölj. I Sverige äger företaget 69 fastigheter med en total uthyrbar yta på mer än 500 000 kvm och ett totalt ungefärligt värde av cirka 20 Mdr kr.

 

Aberdeen Asset Management är en global kapitalförvaltare med cirka 2200 anställda och verksamhet i över 25 länder i Europa, Asien och Amerika. Vi förvaltar tillgångar till ett värde av mer än 3500 Mdr kr inom aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter och portföljer med flera tillgångsslag. I Sverige förvaltar Aberdeen fastighetstillgångar om cirka 33 Mdr kr fördelat på cirka 250 fastigheter över hela landet. Bolaget har ett hundratal medarbetare på kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping.

 

torsdag, 09 oktober 2014 16:41

Niam köper 285 bostäder i Danmark

alt
Johan Bergman, vd för Niam.


Niam utökar sina investeringar i Danmark och förvärvar en portfölj med cirka 285 bostadsrätter och radhus från Finansiel Stabilitet. Förvärvet omfattar en uthyrningsbar yta om 31 000 kvm. Bostäderna ligger i Glostrup och Birkerød i Köpenhamnsområdet och i Næstved på sydvästra Själland.

 

– Vi är glada över att genomföra denna transaktion som kompletterar våra befintliga bostadsportföljer i Danmark. Vi tror att bostadsmarknaden i Köpenhamn kommer att fortsätta vara attraktiv för investeringar, och att den positiva utvecklingen i de centrala delarna av Köpenhamn kommer att påverka hela storstadsområdet, säger Johan Bergman, vd för Niam.

 

Niam har gjort betydande investeringar i Köpenhamnsområdet under de senaste åren och kommer med denna transaktion äga mer än 1300 lägenheter omfattande totalt cirka 130 000 kvm.

torsdag, 09 oktober 2014 16:33

Vasakronan säljer för 125 Mkr i Huvudsta

alt
Vasakronan säljer 7 800 kvm nära T-bana Västra skogen i Solna.

 

Vasakronan har sålt fastigheten Styckjunkaren 2 på Armégatan 40 i Huvudsta, Solna, till Atlasmuren Fastigheter AB. Affären görs i bolagsform för ett underliggande fastighetsvärde om 125 Mkr.

 

Styckjunkaren 2 ligger mellan Västra skogen och Huvudsta och omfattar cirka 7 800 kvm kontorslokaler. Det finns totalt sex hyresgäster i fastigheten varav Caverion Sverige AB och Byggmax AB är de två största.

 

Atlasmuren Fastigheter AB, som äger fastigheter för drygt 0,6 Mdr kr, har ett eget kapital om cirka 400 Mkr.

torsdag, 09 oktober 2014 16:22

Bonnier hyr ut Riveria

alt
Bonnier Fastigheter hyr ut Riveria, om 1 000 kvm på Sveavägen 52.

 

alt

Biografen Riveria år 1960.

 

Det är nu klart att det blir golfvisionärerna Unipeg som flyttar in hos Bonnier Fastigheter i den gamla biografen Riviera på Sveavägen 52 i Stockholm. Det kommer att bli ett fullskaligt golfcentrum med både simulatorer, shop, resebyrå och möjlighet till privat och företagsevenemang. Anläggningen om drygt 1 000 kvm slår upp portarna under 2015. För grundarna av Unipeg är detta något av en dröm som går i uppfyllelse.

 

– Vi ser att det finns ett behov av en plats där allt för golf finns samlat. Någonstans att hålla igång färdigheterna även när golfbanorna håller stängt – på egen hand eller med ett pro. Ett ställe där man kan samlas och umgås. Vi har länge letat efter en lämplig lokal för detta och den här är perfekt, både i sin utformning och sitt läge, säger Peter Jidström, vVD och en av grundarna av Unipeg.

 

På Bonnier Fastigheter är man också glad över etableringen.

 

– Unipeg är en intressant ny verksamhet som ligger helt rätt i tiden och som kommer bidra till att göra kvarteren vid Sveavägen ännu mer attraktiva. Det känns roligt att få hälsa Unipeg välkomna som hyresgäster till denna unika lokal, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

 

Unipeg är etablerade i golfvärlden och äger i dagsläget 11 golfbanor samt resebyrån Golfresan. Företaget genomsyras av en vilja att göra det enkelt och lättillgängligt för alla att utöva sitt golfintresse. Nu även på Sveavägen 52 mitt i centrala Stockholm.

 

Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985 för att förvalta och utveckla Bonnierkoncernens fastighetsinnehav. Företaget äger och förvaltar kommersiella fastigheter inom Storstockholm. Merparten av fastigheterna är centralt belägna i Stockholms innerstad, men vi satsar även på de expansiva områdena Akalla/Häggvik och Kungens Kurva. För närvarande äger och förvaltar bolaget fastigheter med en total yta av cirka 300 000 kvm

alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.


Investeringspotentialen för Stockholmsregionen har ökat med 15 miljarder euro (varav 6 miljarder euro inom Stockholms stad) under det år som gått och nu uppgår den till mer än 100 miljarder euro fram till år 2021. Det är främst mindre projekt som har bidragit till ökningen. Stockholms kommuns målsättning att 140000 nya bostäder ska byggas och utbyggnad av tunnelbanan är inkluderade i beräkningen.

 

Stockholmsregionens byggprojekt har ökat med nästan 50 procent sedan början av året. De flesta projekt gäller byggandet av flerbostadshus, men omfattar även hamnanläggningar, energianläggningar och restauranger.

 

– Självklart är jag mycket glad över att investeringsvolymen växer igen. Det går bra nu och det återspeglas i våra undersökningar. Om Stockholmsregionen ska kunna växa i takt med dess potential är utländska investeringar av avgörande betydelse, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.