25 april 2024

Redaktionen

alt

Kent Jonsson, ordförande, och Patrik Hall, vd för Nordhalla Fastigheter.


Heimstaden och Nordhalla har ingått avtal där Nordhalla per den 1 oktober förvärvar hela Heimstadens fastighetsbestånd i Katrineholm. Nordhalla finansierar förvärvet genom att utnyttja del av det sedan tidigare beviljade löftet om aktieägartillskott och aktieägarlån från Nordhallas ägare, som är Alecta, Heimstaden, samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser.

 

– Vi ser förvärvet av centralt belägna och välskötta bostadsfastigheter i Katrineholm, drygt 1 400 lägenheter, som en bra och långsiktig förvaltningsenhet i en region med goda framtidsutsikter. Vi är glada att vi har fått möjlighet till detta kompletteringsförvärv. Nordhalla diskuterar även andra förvärv där vi som långsiktig aktör hoppas kunna bidra till utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Kent Jonsson, ansvarig för indirekta fastigheter på Alecta och ordförande i Nordhalla Fastigheter AB.

 

Efter förvärvet äger Nordhalla bostadsfastigheter i centrala lägen i Uppsala, Katrineholm, Växjö, Karlskrona, Vetlanda, Ljungby och orter i norra Skåne, omfattande drygt 6 000 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 4 Mdr kr.

 

– Katrineholmsportföljen utgör ett naturligt komplement till och passar väl in i Nordhallas nuvarande fastighetsportfölj. Vi är glada över att kunna utveckla samarbetet med Nordhallas övriga ägare Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden, tillika vd för Nordhalla.

onsdag, 15 oktober 2014 14:08

Akelius köper 2 075 lägenheter i Malmö

alt

Kronprinsen, ritad av Thorsten Roos Arkitektkontor.


Akelius har tecknat avtal om att köpa Hugo Åbergs fastigheter i Malmö, med totalt 2 075 lägenheter. I portföljen ingår den 75 meter höga skyskrapan Kronprinsen, uppförd 1964 om 90 000 kvm fördelat på 27 våningar och mosaikklädda fasad är ett av Malmös mest kända landmärken. I portföljen ingår utöver Kronprinsen även Ribersborg om 30 000 kvm i Slottsstaden samt Almgården nära Jägersro om totalt 65 000 kvm.

 

– Detta är de bästa bostäderna som kommit ut i Sverige sedan vi köpte Carolus i Malmö, som för övrigt också byggdes av Hugo Åberg, säger Pål Ahlsén, vd Akelius.

 

Akelius kommer vid fullbordande av köpet äga 4 300 lägenheter i Malmö, 24 700 lägenheter i Sverige och 47 400 lägenheter globalt.

 

Byggmästaren Hugo Åberg avled 1969, och sedan dess drev hans dotter Ulla Åberg verksamheten vidare till sin död 2011 och sedan dess har dödsboet stått för driften av fastigheterna. I augusti fick Leimdörfer på uppdrag av dödsboet i uppdrag att inleda försäljningen av fastigheterna. I samband med detta bedömde Erik Åfors, talesperson för Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning, i en artikel i Sydsvenskan att marknadsvärdet till runt 2,5 Mdr kr.

tisdag, 14 oktober 2014 19:46

Norges Bank köper för 1,6 Mdr i München

alt

Norges Bank Investment Management köper kontorshus i München.

 

Norges Bank Investment Management (NBIM), som förvaltar den norska regeringen pensionsfond Global, har förvärvat majoriteten av aktierna i de bolag som äger två kontorsbyggnader i kvarteret Lenbach Gärten i München från AM ALPHA. Köpeskillingen uppgick till 176,1 MEUR (cirka 1,6 Mdr kr). En minoritetsandel av aktierna har sålts till en saminvesteringsfond ledd av AM ALPHA, som ska förvärva ytterligare andelar i tyska fastighetsinvesteringar.

 

Lenbach Gärten består av två kontorsfastigheter i närheten av den gamla botaniska trädgården mellan Sophien- och Karlstraße. De uppfördes 2007 och omfattar 29 000 kvm uthyrningsbar yta med McKinsey & Company Inc. och Condé Nast Verlag GmbH som största hyresgäster.

tisdag, 14 oktober 2014 19:43

Platzer köper för 700 Mkr av Wallenstam

alt

Fastigheten Krokslätt 34:13 på Mölndalsvägen 91-93 ingår i Platzers förvärv av Wallensstam.

 

Platzers köper fyra Göteborgsfastigheter för 700 Mkr från Wallenstam. Förvärvet omfattar huvudsakligen kontorsfastigheter kring Almedals fabriker och Mölndalsvägen. Härutöver finns framtida byggrätter på Almedals fabriker och i norra Högsbo. Totalt omfattar affären cirka 36 000 kvm uthyrningsbar yta i befintliga byggnader samt framtida byggrätter om cirka 25 000 kvm.

 

Förvärven sker som bolagsförvärv och avser fastigheterna Skår 57:14, Krokslätt 148:13, Krokslätt 149:10, Krokslätt 34:13 samt Högsbo 2:2. Platzer tillträder fastigheterna den 1 december. Bland de större hyresgästerna i beståndet märks Cap Gemini Sverige AB, Mecel AB, Prioriet Finans AB och Yara Miljö AB.

 

– Vi strävar hela tiden efter att växa i prioriterade delar av Göteborgsområdet. Tillväxten sker dels genom förvärv av förvaltningsfastigheter i områden under stark utveckling, dels genom fastighets- och projektutveckling, säger P-G Persson, vd för Platzer.

 

Han fortsätter:

– Sträckan mellan Korsvägen och Mölndals Centrum har utvecklats mycket positivt de senaste åren både vad gäller kommersiella fastigheter och bostäder. Tillgängligheten med bland annat spårvagn och närheten till centrala Göteborg samt aktiva fastighetsägare i området är bidragande skäl till förnyelsen. Vi är mycket glada att genom den här affären etablera oss i området och ser stora möjligheter att medverka aktivt till den fortsatta utvecklingen av området.

 

I en kommentar till försäljningen säger Hans Wallenstam:

– Vår huvudinriktning för kommersiella fastigheter i Göteborg är att koncentrera beståndet till Göteborgs innerstad och expansiva Gårda, försäljningen av dessa fastigheter ligger i linje med detta. Vi behåller också en del av marken på fastigheten Skår 57:14 med avsikt att bygga bostäder där.

tisdag, 14 oktober 2014 19:40

Stockholmskonjunkturen fortsatt stark

alt

Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas positivt och lönesumman visar ökad tillväxt i både Stockholms län och stad. Arbetsmarknaden växer och antalet lediga jobb ökar markant samtidigt som arbetslösheten fortsätter att minska. Det framgår av årets andra utgåva av Stockholmskonjunkturen från Stockholm Business Region.

 

Under det andra kvartalet i år ökade antalet lediga jobb med 26 procent i länet och 37 procent i staden jämfört med samma kvartal förra året. På Arbetsförmedlingen nyanmäldes 63 688 lediga jobb i länet varav 43 097 i staden. Vidare steg lönesumman med 5,7 procent i Stockholms län och 7,6 procent i Stockholms stad jämfört med föregående kvartal, vilket kan jämföras med 4,7 procent för övriga landet.

 

Nyföretagandet ökade, men det gjorde även antalet konkurser jämfört med samma kvartal föregående år. Drygt 5 000 fler företag registrerades i Stockholms län, varav drygt 3 000 i Stockholms stad. I förhållande till samma kvartal 2013 innebar det en ökning med 3 procent.

 

– Stockholms utveckling fortsätter att gå i rätt riktning. Både arbetsmarknaden och näringslivet är starkt och att allt fler fortsätter att flytta till Stockholm är också ett gott tecken på stadens attraktionskraft, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Under andra kvartalet 2014 fick länet nästan 10 000 fler invånare, varav 3 500 i staden.

tisdag, 14 oktober 2014 19:36

Semrén & Månsson expanderar i Stockholm

alt

Lina Wågström har utsetts till kontorschef på Semrén & Månssons Stockholmskontor.

 

Semrén & Månsson Arkitekter, med huvudkontor i Göteborg, expanderar i Stockholm. Med ett växande antal uppdrag kommer behovet av fler kompetenta medarbetare. Lina Wågström, som arbetat på Semrén & Månsson sedan 2008, har utsetts till kontorschef och nyrekryterade Lena Fagle och Ida Fält till studiochefer för publika byggnader respektive bostäder. 


Fagle har tidigare arbetat på Aros Arkitekter och Snidare Arkitekter, medan Fälts tidigare arbetsgivare är Wingårdh Arkitekter, Berg Arkitektkontor och Kjellander Sjöberg.

 

För att möta upp kundernas behov genomförs strukturella förändringar där kontoret organiserar sig i ämnesorienterade studios som ska driva bolagets olika affärsområden. Semrén & Månssons Stockholmskontor har sedan starten 2006 vuxit till ett 20-tal medarbetare.

 

– Jag är glad och stolt att vi tar steget in i en ny uppställning och knyter till oss fler drivna medarbetare. Genom den nya organisationen blir vi än mer lyhörda att svara upp mot våra kunders behov och visioner, säger Lina Wågström.

 

Semrén & Månsson grundades 1969 och har sedan dess vuxit stadigt till att idag vara ett arkitektkontor med närmare hundra medarbetare, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland.

tisdag, 14 oktober 2014 19:32

SveaReal rekryterar Kroonder och Roman

alt

 

SveaReal har förstärkt med en förvaltningschef och en förvaltare till marknadsområde Öst.

 

Den 18 augusti började Per-Olov Kroonder som förvaltningschef med huvudansvar för fastighetsbeståndet i Västerås och södra Stockholm. Han har mångårig kommer senast från Newsec där han har arbetat som uppdragsledare med Internationella förvaltningskunder.

 

Sofie Roman började den 1 september som förvaltare och kommer att främst arbeta med SveaReals fastigheter i Kista. Hon kommer närmast från Jones Lang LaSalle där hon arbetat som Junior Förvaltare.

måndag, 13 oktober 2014 17:33

Sveriges största passivhus klart

alt

Calles Byggnads i Skövde AB är Skövdebostäders totalentreprenör för kv Fältspaten.

 

Den största bostadsbyggnaden i Sverige som certifierats med FEBY12 (Forum för energieffektiva byggnader) är nu färdig. Byggnaden är uppförd i kvarteret Fältspaten i Skövde. Byggherre är Skövdebostäder.

 

– Att bygga passivhus innebär att byggnaden har en minimal energianvändning, vilket ger liten påverkan på miljön men också låga driftkostnader. Vi är stolta över att vårt arbete med Fältspaten ligger i framkant när det gäller miljöarbetet i landet, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

 

Fältspaten består av totalt 78 lägenheter som nu alltså certifieras enligt passivhusstandard FEBY12. Byggnaden förväntas använda mindre än 25 kWh/m2, vilket är ett av energikraven i passivhuskriterierna. Det ställs dessutom krav på bland annat husets värmeförlusttal, ljud, inneklimat och fuktsäkerhet.

 

Fältspaten är också först i sin storlek med en bergvärmelösning för att försörja huset med den lilla mängd värme och varmvatten som ändå behövs. Bergvärmelösningen används dessutom för att kyla ner huset på sommaren.

 

Inflyttningen på Fältspaten pågår under oktober. Förutom att det är ett passivhus är det också Skövdebostäders första trygghetsboende för hyresgäster 70 plus.

 

– Fältspaten har ett attraktivt centrumnära läge i Skövde vi har satsat mycket på gemensamma ytor som stora takterasser, en vinterträdgård, flera gemensamhetslokaler och ett övernattningsrum. Jag skulle säga att det uthyrningsmässigt är vårt mest lyckade projekt hittills och redan i början av 2014 var alla lägenheter uthyrda, säger Dan Sandén.

måndag, 13 oktober 2014 17:29

NCC bygger resecentrum i Trelleborg

alt

Om ett år ska det nya resecentrumet i Trelleborg stå klart.

 

Om drygt ett år kommer Skånes regionala Pågatåg rulla in i gamla stationshuset Trelleborg och intill bygger NCC en bussterminal och cykelparkeringar till stadens nya resecentrum. Trafikverkets order är värd nära 42 Mkr.  

 

– Sedan 1971 har det i princip bara gått godståg till och från Trelleborg, men om drygt ett år kan trelleborgarna ta tåget till Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingborg. Enligt kommunen är det något av det största som hänt stadens invånare på länge, så vi är stolta att bidra till denna viktiga knutpunkt och även till fler miljöanpassade resor, säger Klaus Wittkämper, produktionschef på NCC.

 

Med Pågatågen blir restiden mellan Trelleborg och Malmö 30 minuter och persontågstrafiken ökar möjligheterna att arbetspendla mellan städerna, samt minskar belastningen på miljön. Intill Pågatågs-perrongen och gamla

 

Centralstationen bygger NCC de nya delarna av ett modernt resecentrum, som ska stå klart i december 2015 innan tågen rullar in vid årsskiftet 2015/2016.

 

Det innebär att flera trafikslag samlas här och att bussterminalen blir ny knutpunkt för regionens bussar. Runt resecentrumet anlägger NCC torgytor med planteringar och bygger ett stort antal cykelparkeringar med tak nära entréerna.

 

Centralstationen, som varit järnvägsmuseum och kontor efter att persontågen försvann,

måndag, 13 oktober 2014 17:21

Hemfosa planerar att ge ut preferensaktier

alt

Bengt Kjell är ordförande i Hemfosas styrelse.

 

Hemfosas styrelse har beslutat att kalla till en extra bolagsstämma för att fatta beslut om en ändrad bolagsordning som möjliggör utgivande av aktieslaget preferensaktier. Styrelsen föreslår bland annat att den extra bolagsstämman ger styrelsen bemyndigande att fatta beslut om nyemission av preferensaktier.

 

I samband med bolagets börsnotering i mars i år kommunicerade Hemfosa att bolaget avsåg att utreda möjligheten att anskaffa ytterligare expansionskapital, exempelvis genom nyemission av preferensaktier eller utgivande av obligationslån. Under våren emitterade Hemfosa framgångsrikt ett icke-säkerställt obligationslån om 1 200 Mkr.

 

Genom de föreslagna besluten vid den kommande extra bolagsstämman möjliggörs för Hemfosas styrelse att fatta beslut om att anskaffa ytterligare expansionskapital genom en nyemission av preferensaktier.

 

Hemfosa bedömer att marknadsförutsättningarna är goda för en emission av preferensaktier och ser intressanta möjligheter till nya fastighetsförvärv genom bolagets aktiva och opportunistiska roll på transaktionsmarknaden.

 

Enligt förslag ska preferensaktierna medföra företrädesrätt framför stamaktierna till årlig utdelning av 20 kr per preferensaktie med kvartalsvis utbetalning om 5 kr per preferensaktie.

 

Swedbank Corporate Finance har anlitats som finansiell rådgivare och Advokatfirman Cederquist som juridisk rådgivare i samband med de föreslagna stämmobesluten och inför en eventuell nyemission av preferensaktier.