29 april 2024

Redaktionen

fredag, 19 september 2014 11:29

Carlyle säljer i Finland

alt

Carlyle säljer Trivium Logiikka i Kuppis Science Park, Åbo. Bild: APRT


The Carlyle Group har i tre separata transaktioner sålt tre kontorsfastigheter med en total uthyrbar yta om knappt 20 000 kvm i Finland. Försäljningspris anges ej. JLL agerade rådgivare till Carlyle i transaktionerna.

 

Två av fastigheterna ligger i Åbo och den största av dem, Trivium Logiikka återfinns i Kuppis Science Park. Fastigheten omfattar 8 700 kvm och såldes till Turun Teknologiakiinteistöt. Den andra fastighetn i Åbo återfinns i centrala delen av staden. Den omfattar 3 164 kvm och såldes till privata investerare.

 

Den tredje fastigheten avyttrades i Helsingfors. Den har adress Sörnäs strandväg 29 och omfattar 7 700 kvm. Fastigheten såldes som ett utvecklingsprojekt till Lindström Invest Ab.

 

– En stark efterfrågan på goda investeringsobjekt från både lokala investerare och privatpersoner har lett till en serie framgångsrika försäljningar i Finland, säger Henrik Orrbeck, Director, Carlyle Real Estate Advisors.

fredag, 19 september 2014 10:43

Willhem etablerar eget kontor i Halmstad

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


I och med de nyligen genomförda fastighetsaffärerna i Halmstad tar Willhem nu steget att etablera en egen områdesorganisation på orten. Max Petersson har rekryterats som fastighetschef med ansvar för verksamheten. Han kommer närmast från en tjänst som fastighetsförvaltare på Crendo fastighetsförvaltning, som tidigare skött förvaltningen av Willhems fastigheter i Halmstad.

 

– Vi är glada att kunna etablera oss fullt ut i Halmstad, kommenterar Mikael Granath, vd i Willhem. Vårt mål är nu att först och främst utveckla dialogen och servicen gentemot våra hyresgäster i Halmstad, samtidigt som vi ska säkerställa en hållbar och långsiktig förvaltning av fastigheterna.

 

Det nya områdeskontoret, med kundmottagning, är beläget vid Nyhems torg. Rekrytering av nya medarbetare pågår.

torsdag, 18 september 2014 14:39

Graflunds förvaltar ytterligare 3900 bostäder

alt

Anders Häggström, vd för Graflunds.

 

Genom D. Carnegie förvärv av Hyresbostäder i Sverige II blev bolaget även ägare till förvaltningsorganisationen Graflunds. Denna organisation tar inom kort över förvaltningsuppdraget för ett antal av Carnegies fastigheter i Husby, Rinkeby, Flemingsberg (Visättra), Vårberg och Sollentuna. I uppdraget ingår drygt 3 900 bostadslägenheter samt en viss del kommersiella lokaler.

 

Totalt kommer D. Carnegie & Co genom Graflunds förvalta cirka 13 000 bostadslägenheter. Graflunds huvudkontor finns i Eskilstuna och där hanteras även den ekonomiska administrationen.

 

Graflunds satsar på lokal närvaro i samtliga bostadsområden som företaget förvaltar och kommer att ta över ansvaret för befintliga kontor på de olika orterna.

 

– Vi är stolta över att ha fått ett utökat förtroende från våra ägare, säger Anders Häggström, vd för Graflunds.

torsdag, 18 september 2014 14:28

Rekorduthyrning av Skanska i Polen

alt

Katarzyna Zawodna, vd för Skanska Property Poland.

 

alt

Skanskas kontorskomplex Infosys Green Horizon i Lodz, Polen.

 

Skanska Property Poland och Infosys BPO Polen har tecknat ett hyresavtal för en yta på om 21 000 kvm i Infosys Green Horizon kontorskomplex i Lodz.

 

Enligt Cushman & Wakefield är avtalet det största för fastighetsmarknaden i Lodz och det största hyresavtal i Polen i år. Det nya hyresavtalet gäller till år 2024.

 

– Infosys Green Horizon är ett bevis på att ett långsiktigt samarbete baserat på dialog och gemensamma värderingar kan vara till nytta för båda parter. Vår byggnad har utvecklats i samarbete med Infosys BPO Poland, därför är det ett utmärkt exempel på ett kontorskomplex som är lämplig för outsourcing av företag. Dessutom bevisar detta långsiktiga avtal att projektet har uppfyllt alla kundens behov, framför allt vad gäller flexibilitet, säger Katarzyna Zawodna, vd för Skanska Property Poland.

torsdag, 18 september 2014 13:02

Växande E-handel kräver nya butiker

alt

Paul Nicholls, Head of European Retail Asset på TIAA Henderson Real Estate.

 

Den växande e-handeln kommer att få en stor inverkan på framtidens shoppingcenter och affärslokaler. De måste vara designade för att också hantera elektroniska affärer, exempelvis att för hämta ut beställda varor och för att jämföra skilda varor.  E-handelns frammarsch ställer därför nya krav på utformningen av framtidens affärslokaler som måste bli attraktiva showrooms för produkter som även kan beställas elektroniskt. Butikerna måste också kunna erbjuda aktiviteter som gör besöken tilltalande för kunderna, exempelvis kaféer och restauranger, menar Paul Nicholls från TIAA Henderson Real Estate.

 

Enkel uppkoppling för kunderna via egna wifi-nät är också en självklarhet. Därför krävs ett koncept som kan integrera de båda handelsformerna i framtidens köpcentrum. Affärslokalerna går från att erbjuda en envägskanal till kunden, till ett flerdimensionellt koncept, där e-handeln är en viktig och växande del.

 

E-handeln har sina fördelar, inte minst att kunna göra enkla jämförelser av priser och produkter. Men den konventionella detaljhandeln i egna affärslokaler har fördelarna av att kunna visa och enkelt lämna ut produkterna till konsument.  Erfarenheter från Storbritannien visar att 75 procent av e-handeln sker via företag som också har en fysisk butiksnärvaro, framhåller Paul Nicholls.

 

TIAA Henderson Real Estate är en ledande investerare i affärslokaler och fastigheter globalt. Företaget har sedan 2012 etablerad närvaro i Norden och har nyligen uttalat att den svenska och nordiska marknaden är ett prioriterat tillväxtområde. TH Real Estate planerar att investera 500 MEUR i Norden under de kommande 18 månaderna. 


TIAA Henderson Real Estate har särskild global närvaro med kontor i Asien och Europa, som förvaltar 23,6 miljarder dollar i fastighetstillgångar via cirka 50 fonder och mandat. TIAA-CREF:s allians i Nordamerika ökar det globala förvaltade kapitalet till cirka 72,9 miljarder dollar.


torsdag, 18 september 2014 12:45

Catella rekryterar tre nya

alt

                                                                                        

Catella fyller på med tre nya medarbetare. Dessa är Britt-Marie Nyman (bilden) och Rasmus Groth som börjar som seniora projektledare på Catellas fastighetsrådgivning i Stockholm med start i början av oktober respektive november. Dessutom har Julia Baehrendtz anställts som analytiker i Stockholm. 

 

Britt-Marie Nyman var tidigare finans- och IR-chef respektive vice vd på Klövern och dessförinnan hade hon motsvarande tjänst på Tornet. Britt-Marie har även varit ekonomijournalist på bland annat Veckans Affärer.

 

Rasmus Groth kommer senast från Scandinavian Property Group i Stockholm, där han arbetade som projektledare.

 

Julia Baehrendtz kommer till Stockholmskontoret från London, där hon arbetat på bland annat Strutt & Parker. Hon har avslutat sin kandidatexamen inom fastighetsfinansiering på Cass Business School i London.

 

– Britt-Marie och Rasmus har gedigen erfarenhet av både fastighetsbranschen och kapitalmarknaden och de blir en viktig del av vårt svenska team. Catellas ledande marknadsposition grundas på mer än 25 års erfarenhet av rådgivning vid fastighetstransaktioner och just den kombinerade kunskapen inom både fastigheter och finans, säger Johan Ericsson, chef för Catellas svenska fastighetsrådgivning.

                    

onsdag, 17 september 2014 13:20

Hestia rekryterar Lars Blanke

alt

                                                                       
Hestia rekryterar Lars Blanke (bilden) till ny biträdande chef för AM. Han har tidigare arbetat inom Schroders Investment Management, Aareal Asset Management, Newsec och SPP Fastigheter.

 

– Lars Blankes mångåriga erfarenhet av transaktioner, investor relations och arbete med utländska uppdragsgivare kommer att tillföra både bredd och djup till vårt affärsområde Asset Management. En annan styrka är att Lars har jobbat med projektledning och förvaltning, vilket gör att han i grunden förstår Hestias övriga tjänster, säger Gunnar Isaksson, vd för Hestia.

 

I affärsområdet kommer Lars Blanke att främst arbeta tillsammans med chefen för AM Linda Marthon och Hestias vice vd Stefan Björkqvist.

 

I Hestias AM-verksamhet ryms uppdrag i Danmark, Sverige och Finland för nordiska och internationella kunder. Fastigheterna som ingår i uppdragen inom affärsområde AM har ett samlat värde på 450 MEUR.

onsdag, 17 september 2014 13:14

Daniel Åstenius blir vd för Serneke Bygg

alt

                                                                  
Serneke Bygg förstärker sin organisation med tillsättningen av Daniel Åstenius (bilden) som ny vd. För att möjliggöra fortsatt expansion och tydliggöra organisationen kommer grundaren och huvudägaren Ola Serneke framöver fokusera all kraft på rollen som koncern-vd.

 

Daniel Åstenius har i rollen som arbetschef inom Serneke varit ansvarig för några av bolagets större entreprenadprojekt med beställare som Göteborgs Energi, Vattenfall och Poseidon. Han har även varit delaktig i bolagets snabba tillväxt och bidragit till att profilera Serneke Bygg som en utmanare till branschens tre dominanter.

 

– Daniel och jag har gått i samma klass från förskola till Chalmers och vi har jobbat tillsammans i bolaget sedan 2007. Han har en gedigen branschkunskap och är samtidigt en person som jag vet präglas av det engagemang och kostnadsmedvetande som kännetecknar bolaget. Jag hade inte kunnat tänka mig någon mer lämpad person för uppdraget som vd, säger Ola Serneke.

 

Göteborgsbaserade Sernekekoncernen, som nyligen tog ett kliv in på Stockholmsmarknaden, genom förvärv av Lars Bergmans Värmdö Byggentreprenader, fortsätter växa med siktet inställt på att bli en av landets ledande entreprenadföretag. Jämte kärnverksamhet inom bygg, anläggning och projektutveckling finns även en ambition att under 2015 genomföra en börsnotering.

alt
Anders Nissen, vd Pandox.

 

Pandox vd Anders Nissen menar att managementavtalen hämmar värdetillväxten. Han säger:

– Hotellfastighetsägare bör successivt fasa ut managementavtal till förmån för incitamentsbaserade hyresavtal. Dagens ordning med managementavtal bromsar hotellfastighetens lönsamhet och värdetillväxt.


Anders Nissen deltar i morgon, torsdag, i en paneldebatt på Hot.E (Hotel Investment Conference Europe) i London, där hotellfastighetsbranschens avtalsformer kommer att diskuteras.

 

Traditionella managementavtal bygger på att fastighetsägaren uppdrar åt ett varumärke att driva hotellet mot en ”management fee”, ofta som en andel av hotellets försäljning. I vissa fall betalar fastighetsägaren utöver detta även ut en ”incentive fee” som baseras på hotellets resultat, men denna utgör i allmänhet en mindre del.

 

– Eftersom omsättningens och distributionsstrategier styr varumärkenas vinst innebär avtalsstrukturen naturligtvis att bolagen fokuserar på att maximera intäkterna, säger Anders Nissen. Frågor kring produktivitet, lönsamhet och smarta investeringar hamnar i skymundan, något som går stick i stäv med fastighetsägarens intressen då dessa frågor är de viktigaste kriterierna för värdetillväxt i en hotellfastighet.

 

Kännetecknande för managementavtal är även att fastighetsägaren står för alla investeringar i fastigheten. Fastighetsägaren befinner sig i situationen att både svara för verksamhet och samtliga investeringar, medan operatören – som kontrollerar värdekedjan – delar uppsidan, men inte har del i vare sig risk eller investeringar. Lösningen är, enligt Anders Nissen, incitamentsbaserade hyresavtal. Den hyra operatören betalar baseras på rörelsens omsättning, och kostnader för investeringar och produktutveckling fördelas på ett sätt som skapar gemensamma drivkrafter.

 

– Avtalsformen ger incitament för operatören att driva lönsamheten genom att öka intäkter, minska kostnader och satsa på långsiktiga investeringar i produkten, säger han. Parterna delar både på upp- och nedsida där kapital, potential och risk är i rimlig balans mellan parterna.

onsdag, 17 september 2014 12:07

AMF Fastigheter och Choice Hotels i storaffär

alt

De bägge hotellen vid Brunkebergstorg ska, utöver 540 rum, konferens och spa, erbjuda restauranger, kaféer och barer. En av restaurangerna blir Stockholms största takrestaurang om 1 200 kvm med panoramautsikt över hela staden.

 

AMF Fastigheter har gett Nordic Choice Hotels i uppdrag att utveckla två fristående hotellkoncept runt Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Affären, som innehåller ett 20-årigt hyresavtal mellan parterna, är en del av AMF Fastigheters satsning Urban Escape Stockholm.

 

– Vi fick ett visionärt förslag som vi inte kunde motstå. Tillsammans med Petter Stordalen och Nordic Choice kommer vi att utveckla ett mer levande kvarter och dessutom skapa ökad lönsamhet vilket gynnar våra pensionssparare, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

 

Avtalet omfattar nästan 30 000 kvm och innebär att en tredjedel av de lediga hyresytorna i projektet Urban Escape. I affären ingår ett boutiquehotell och ett affärsresehotell med totalt 540 rum. I anknytning till affärshotellet planeras en konferensanläggning, gym, fitness och spa-avdelning, totalt omfattande cirka 2 000 kvm.

 

– Detta blir två väsentliga brickor i vår offensiv i Stockholm, säger Petter A Stordalen, ägare till hotellen.

 

Ambitionen med Urban Escape är att öppna upp platser i staden som tidigare varit slutna för allmänheten. Hotellen är en viktig del i att bidra till en mer levande stad dygnet runt – för både besökare och stockholmare.

 

I affären har DTZ Capital Markets och Annordia varit AMF Fastigheters rådgivare vid marknadsanalys, operatörsrekrytering och förhandlingsprocessen avseende hotelloperatör. MAQS Advokatbyrå har varit juridisk rådgivare.  

 

– Vi ska skapa två hotell och ett restaurangkoncept som blir skräddarsytt för just Brunkebergstorg. Vi ser nu fram emot den spännande och intensiva planeringsfasen tillsammans med AMF Fastigheter och Stockholm stad, säger Torgeir Silseth, vd Nordic Choice Hotels.

 

Förutom hotellsatsningen kommer Urban Escape Stockholm att omfatta kreativa kontors- och innovationsmiljöer, holkar, restauranger, service, torg och takmiljöer i ett oväntat samspel. Kvarteret kommer att erbjuda citypuls i marknivå men i nästa sekund ett lugn i en undangömd oas på ett tak eller ett tidigare bortglömt torg.

 

 

 


Fakta om Urban Escape Stockholm

– Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.

– Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

– Urban Escape Stockholm utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 m² till cirka 130 000 m².

– Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 kvm kontor, cirka 30 000 kvm hotell och konferens och 38 000 kvm handel och restaurang.

– Utveckling av Brunkebergstorg sker tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).

– Utveckling av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

– Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018.