30 april 2024

Redaktionen

tisdag, 27 maj 2014 15:13

Ny ledning i Amasten

alt

                                                                                                      

David Dahlgren (bilden t h) blir ny verkställande direktör i Amasten Holding AB, noterat på First North. Samtidigt blir Rickard Backlund (bilden i mitten), ny styrelseordförande och Christian Hahne (bilden t h), ny ordinarie ledamot i Amasten Holding.

 

David Dahlgren har varit anställd som vice vd med ansvar för affärsutveckling och transaktioner sedan 1 januari i år.

 

– Vi har den senaste tiden intensifierat Amastens förberedelser att växa vidare och det känns naturligt för mig att  lämna över stafettpinnen till David som ett led i det arbetet, säger Thomas Melin, styrelseledamot och avgående vd för Amasten.

Han fortsätter:
– Från bolagets sida gläds vi också åt att förstärka styrelsen med Rickard Backlund som ny styrelseordförande och Christian Hahne som ny ordinarie ledamot. Därmed känner vi oss väl rustade att i första skedet nå den målsättning om en portfölj på minst två miljarder kr som sattes upp i samband med att det tidigare Morphic Technologies blev fastighetsbolaget Amasten Holding i januari 2013.

 

– Som nya ledamöter i Amastens styrelse ser vi fram emot att vara med och bygga Amasten vidare. I vårt tycke saknar börsen ett fastighetsbolag med huvudsaklig inriktning på fastigheter i mindre och medelstora orter, då flera av de noterade bolagen ökar sin fokus på storstadsregionerna.  Amastens fokus på bostadsfastigheter och en mindre mängd kommersiella fastigheter ger sammantaget goda möjligheter att skapa ett bra bolag med stabil intjäning och goda tillväxtförutsättningar, säger Rickard Backlund och Christian Hahne.

 

– Det skall bli både roligt och spännande att ta över rollen som vd i Amasten. Under de gångna månaderna har jag lärt känna bolaget och jag ser en stor potential i tonvikten på bostäder och på en mindre mängd kommersiella fastigheter i mindre och mellanstora orter. Det finns goda förutsättningar att skapa ytterligare aktieägarvärde genom huvudsakligt fokus på kassaflödesdrivna investeringar i städer som erbjuder högre direktavkastning än vad de större städerna erbjuder, säger David Dahlgren.

 

Rickard Backlund är vd i Cityhold, styrelseordförande i NP3 och vd för Grön Bostad. Han har tidigare även varit fastighetschef på Alecta och global chef för Aberdeen Asset Managements fastighetsinvesteringar, Aberdeen Property Investors.

 

Christian Hahne är vice vd för Erik Selin Fastigheter och han har tidigare varit vd för Newsec Corporate Finance. Han är arbetande styrelseordförande i Fastighets AB Centur, Alnova Balkongssystem, World Fuel Secure Systems, Fastighets AB Bryggeriet med flera bolag. Han är även styrelseledamot i NP3 Fastigheter.

 

David Dahlgren har över tio års erfarenhet av fastighetsinvesteringar och förvaltning. Före Amasten var han under sju år vd på Tavistock Group Norden (före detta Kenmore Property Group och Tamar Capital Partners), där han ansvarade för transaktioner och förvaltning. Fastighetsportföljen på Tavistock omfattade som mest 211 fastigheter i Sverige, Norge och Finland med ett fastighetsvärde om 6,5 Mdr kr. Före tiden på Kenmore verkade han som investeringsrådgivare åt institutionella och privata fastighetsägare på Aberdeen Property Investors under drygt tre år. David Dahlgren började sin karriär i finansbranschen 1998.

tisdag, 27 maj 2014 13:32

Besqab till börsen

alt

Anette Frumerie, vd i Besqab.

 

Styrelsen för Besqab AB och vissa säljande aktieägare i bolaget har beslutat om en ägarspridning av bolagets aktier genom en kombinerad nyemission och försäljning av befintliga aktier. Vidare har styrelsen för Besqab ansökt om notering av bolagets aktier på NASDAQ OMX Stockholm.

 

Erbjudandet omfattar högst 5 066 379 aktier, varav högst 4 255 319 avser nyemitterade aktier erbjudna av Besqab AB och högst 811 060 avser befintliga aktier erbjudna av de säljande aktieägarna. Priset i Erbjudandet förväntas att fastställas inom intervallet 67 – 74 kronor per aktie. Det totala värdet av Erbjudandet uppgår till cirka 339 – 375 Mkr. Baserat på prisintervallet i Erbjudandet och full teckning av de nyemitterade aktierna värderas Besqabs aktier till cirka 1 037 – 1 145 Mkr.

 

Anmälningsperioden i Erbjudandet till allmänheten i Sverige förväntas pågå 28 maj – 10 juni 2014.

 

Anbudsförfarandet för institutionella investerare förväntas pågå 28 maj – 11 juni 2014.Beräknad första handelsdag på NASDAQ OMX Stockholm är den 12 juni 2014, under kortnamnet "BESQ".

 

– Besqabs trygga historia med gott renommé, stort lönsamhetsfokus och god utdelningstillväxt har lagt en solid grund för vår starka tillväxtstrategi. Besqab verkar på marknader med stark efterfrågan och hög inflyttning vilket genererar goda framtidsutsikter, säger Anette Frumerie, vd i Besqab.

 

– Besqab har under 25 år vuxit till att bli en etablerad och aktad aktör inom projektutveckling bostad på Stockholm och Uppsalamarknaden. Genom kommande nyemission och notering på NASDAQ OMX Stockholm stärks Besqabs möjlighet till fortsatt tillväxt. En notering av Besqab skapar goda förutsättningar för framtida kompetensförsörjning och en stärkt kundrelation. Ett långsiktigt ägarengagemang bidrar därutöver till stabilitet, säger Johan Nordström, styrelseordförande i Besqab.

 

Swedbank agerar sole manager och bookrunner och Hannes Snellman Advokatbyrå är juridisk rådgivare i samband med Erbjudandet.

 

Bakgrund och motiv
Besqab bildades 1989 och verksamheten är i huvudsak fokuserad till nyproduktion av bostadsrätter och egna hem i attraktiva lägen med tyngdpunkt på Stockholms län och Uppsala, vilket bedrivs inom affärsområdet Projektutveckling Bostad. Sedan starten har Bolaget varit delaktigt i projekt som omfattar mer än 5 000 bostäder och drivit fram cirka 230 detaljplaner. Handeln i Besqabs aktie på NASDAQ OMX Stockholm beräknas påbörjas den 12 juni 2014 under kortnamnet "BESQ". Beräknad likviddag i Erbjudandet är den 16 juni 2014 för allmänheten och den 17 juni 2014 för institutionella investerare.

 

Indikativ tidplan

Offentliggörande av prospekt: 27 maj 2014

Anmälningsperiod för allmänheten i Sverige: 28 maj – 10 juni 2014

Anbudsförfarande för institutionella investerare: 28 maj – 11 juni 2014

Offentliggörande av det slutgiltiga försäljningspriset: 12 juni 2014

Första dag för handel på NASDAQ OMX Stockholm: 12 juni 2014

Likviddag för allmänheten: 16 juni 2014

Likviddag för institutionella investerare: 17 juni 2014

alt

                                                                                         

Jan Wejdmark, senior partner hos Newsec (bilden), har valts till ny styrelseordförande för Samhällsbyggarna.

 

Samhällsbyggarna är en branschövergripande ideell nätverksorganisation med cirka 5 000 medlemmar. Föreningen bildades den 1 januari 2013 genom en sammanslagning av ASPECT (Lantmätarnas- och Fastighetsekonomernas Riksföreningar) och SVR (Väg- och Vattenbyggarnas Riksförbund).

– Det finns en rad viktiga frågor som måste lösas framöver inte minst vad avser bostadsbristen eller bostadsbyggandet i storstäderna, renovering och ägarskap av miljonprogrammen samt landsbygdens överlevnad. Tillsammans har våra medlemmar över 100 000 års erfarenhet av samhällsbyggnation samtidigt som vi är oberoende och opolitiska. Det gör att Samhällsbyggarna, har en viktig roll, som en part, att bidra med helhetslösningar på dessa utmaningar, säger ordförande Jan Wejdmark.

Britta Blaxhult, affärsutvecklingschef region Mälardalen på Veidekke Bostad och Therese Friedman, produktionschef på NCC, valdes samtidigt som nya styrelseledamöter.
 
Samhällsbyggarnas styrelse består nu av ordförande Jan Wejdmark (Newsec), Karl Sundholm (Pembroke Real Estate), Torsten Josephson (Prioett AB), Ewa Svensson (Lantmäteriet), Louise Palm (Malmö stad), Lars Bowald (Faveo Projektledning), Fredrik Brunes (KTH), Therese Friedman (NCC) och Britta Blaxhult (Veidekke Bostad).
 

– Det är givetvis stimulerande att ha erhållit förtroendet som ordförande för ett nätverk med mycket kompetens. Jag ser fram emot att arbeta för att Samhällsbyggarna ska bli mer kända genom att bidra kompetens i samhällsfrågor samt ytterligare öka antalet medlemmar i nätverksorganisationen Samhällsbyggarna, säger Jan Wejdmark.

alt

Handelshögskolan i Göteborg stod klar 1952. Byggnaden i åtta våningar uppfördes efter arkitekterna Sture Ljungqvists och Carl Nyréns ritningar, som vann arkitekttävlingen år 1947 då hela 75 tävlingsförslag lämnades in

 

Akademiska Hus bjuder in till arkitekttävling om utformning av en ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tävlingen arrangeras i samråd med Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter. Som en del av utbyggnaden av Handelshögskolan finns också en möjlighet att integrera en av Västlänkens stationsuppgångar i byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga kyrkogata.

 

– Samtidigt som Handelshögskolans behov av större lokaler tillgodoses ger detta staden en möjlighet att slippa bygga en stationsuppgång mitt i Vasagatan. Detta stämmer väl överens med ansträngningarna att värna om natur- och kulturmiljön. Att ha en stationsuppgång i ett kvarter gör dessutom att det blir mera stad och det ger ett stort symbolvärde, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

Han fortsätter:

– Vi rör oss här i en mycket värdefull kulturmiljö där det är väldigt viktigt att vi hamnar rätt vad gäller utformning och struktur. En arkitekttävling är ett mycket bra verktyg för att få in inspiration och kunskap från de duktigaste på området.

 

Tävlingen genomförs i två steg. Först ska de arkitektbyråer som vill delta anmäla sitt intresse. I steg två bjuds de arkitekter som valts ut bland dessa in för att ta fram ett tävlingsförslag. Sex lag med såväl unga som erfarna arkitekter kommer att väljas ut för att med kreativitet och nytänkande bidra med förslag till en byggnad som ska ha flera funktioner: som högskolebyggnad och som uppgång till station Haga.

 

– Syftet med tävlingen är att få förslag till en väl gestaltad och funktionell byggnad som samspelar med den omgivande staden, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

 

Tävlingen inleds den 15 oktober i år och kommer att pågå fram till den 30 januari 2015. Tävlingsbidragen kommer att bedömas av en jury med representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter. Ett jurybeslut om vinnaren tas i slutet av mars 2015.

måndag, 26 maj 2014 19:45

Lars Johansson, ny ledamot i Hifab

alt

                                                                                   

Lars Johansson (bilden) valdes in som ny ledamot i Hifabs styrelse vid bolagets årsstämma den 15 maj.

 

Johansson har 35 års erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen och är för närvarande egen konsult inom Bygg och fastigheter. Mellan 1976-1986 arbetade han inom Skanska och mellan 1986-2013 i Piren/Rodamco/Unibail-Rodamco, varav i tio år som vd och fyra år som styrelseordförande.

alt
Nationalmuseum har varit stängt under det senaste året. Vissa av museets utställningar finns nu på Konstakademien, Fredsgatan 12.

 

Skanska har slutit avtal med Statens fastighetsverk om renovering och ombyggnad av Nationalmuseum i Stockholm. Kontraktet är värt cirka 700 Mkr. Nationalmuseums bruttoyta uppgår till 21 000 kvm för huvudbyggnaden och 1 200 kvm för annexbyggnaden. Byggstart är planerad till augusti och renoveringsarbetena ska vara färdiga i juni 2017.

 

Nationalmuseum på Blasieholmen invigdes 1866 som Sveriges konstmuseum för folket, symboliskt placerat mitt emot Stockholms slott. Under det senaste året har museet varit stängt och successivt tömts på sitt innehåll i väntan på en omfattande renovering.

 

Skanskas uppdrag innefattar renovering av huvudbyggnad, installation av hissar, tekniska installationer, säkerhetshöjande åtgärder, upprättande av teleanläggning samt mindre åtgärder i annexbyggnaden som byggdes på 1960-talet. Därtill byggs en kulvert med anslutning till huvudbyggnaden.

 

De publika ytorna ska utökas samtidigt som tusentals löpmeter tekniska installationer ska adderas. Ambitionen är att renoveringen ska leda till att Nationalmuseum uppfyller kraven för Miljöbyggnad, silvernivå.

alt

Johan Tengelin, vd på Svefastigheter.


Sveafastigheter Fund III och dess partner Capitol Asset Management (CAM) har tecknat avtal om försäljning av en portfölj med 68 dagligvarubutiker i Finland. Köpare är det svenska fastighetsbolaget Trophi Fastighets AB, som ägs av Tredje AP-fonden och förvaltas av Redito Property Investors. Portföljen såldes med ett underliggande fastighetsvärde om 124 MEUR (1,12 Mdr kr) och frånträde är planerat till slutet av juni.

 

Fastighetsportföljen köptes under 2012 av Sveafastigheter tillsammans med CAM som partner och asset manager. Kesko Food Ltd är enda hyresgäst i samtliga fastigheter.

 

– Försäljningen av de finska dagligvarubutikerna är den första avyttringen av en hel portfölj för Sveafastigheter Fund III. Vi har genomfört samtliga delar av investeringens affärsplan och är mycket nöjda med att nu leverera en god avkastning till våra investerare, säger Johan Tengelin, vd på Svefastigheter.

 

– Vi har arbetat tätt tillsammans med hyresgästen för att identifiera och utveckla de strategiskt bäst belägna fastigheterna och därmed möjliggjort omförhandling av avtalen till långa löptider vilket var förmånligt för båda parter. Med det i åtanke så är tiden rätt för att överlämna portföljen till en ny ägare. Vi är övertygade om att Redito kommer att bli en bra hyresvärd för Kesko, säger Patrick Gylling på Sveafastigheter i Finland.

 

Sveafastigheters rådgivare för transaktionen var Advium Corporate Finance och Krogerus Attorneys.

alt
Om ett år ska 45 stadsradhus var inflyttningsklara i Luleå.

 

Nu startar Galären försäljningen av 45 stadsradhus på Mjölkudden i Luleå. Galären investerar 200 Mkr i projektet som Peab ska bygga och där första inflyttning beräknas ske om drygt ett år.

 

– Vi har längtat till den här dagen länge. Det är fantastiskt roligt att äntligen få sätta spaden i jorden och förverkliga en helt ny typ av boende, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

 

Stadsradhusen blir en egen bostadsrättsförening, brf Radiomasten, och området bjuder på en rad nyheter för Luleå. Det blir stadens första stadsradhus tillika första Svanenmärkta bostäder. Dessuomt kan köparna välja mellan olika planlösningar inredningsval utan att det kostar något extra. Insatsen för de 164 kvm stora stadsradhusen, som i grundutförande har 6 rum och kök, ligger runt 3 Mkr.

 

– Priserna inkluderar allt. Till varje stadsradhus ingår förgård, egen gräsbelagd innergård med uteplats, terrass, förrådsbodar och carport. All infrastruktur är inkluderad med gator, belysning, gemensamhetslokaler, fjärrvärme, miljöel och internet, säger Veronika Johansson, säljansvarig på Galären.

 

Det nya bostadsområdet har en naturlig kringmiljö med närhet till Luleälven, skogspartier och färdig infrastruktur. För den arkitektoniska formgivningen svarar Tirsén & Aili.

 

– Läget är perfekt för stadsradhus. Det typiska för dem är att entrésidan ligger tätt mot gatan med små välplanerade förgårdar som ger en stadsmässig karaktär. Innergårdarna är lugna och klimatskyddande med uteplatser och vegetation, kommenterar Bengt Aili, Tirsén & Aili.

alt
Förslag 1: Ursa 214 meter.

 

alt

Förslag 2. Sval 231 meter.

 

alt

Förslag 3: Glasklart 202 meter.

 

alt

Förslag 4: Polstjärnan 230 meter.

 

alt

Förslag 5: Kyssen 215 meter

 

Nu har det valts ut fem finalförslag i arkitekttävlingen för det som ska bli Sveriges nya skyskrapa och Nordens högsta hus på Lindholmen i Göteborg.


Samtliga finalister, som får 500 000 kronor vardera, har lagt ner ett omfattande arbete i sina förslag. Förslagen är tillsvidare anonyma tills vinnaren har utsetts.

 

– Oavsett vilket av förslagen som juryn slutligen väljer får Sverige en ny byggnad av hög arkitektonisk klass, som kommer att skapa intresse över hela världen, säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.

 

Den 17 juni kommer juryn att meddela vilket av de fem förslagen som vunnit.

 

– Det känns helt ofattbart att kunna presentera så spännande och spektakulära förslag, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group AB.

 

De fem finalisterna är: 

1. Manuelle Gautrand Architects – Equator. 2. Ian Simpson Architects.3. SOM - Entasis. 4. Wingårdhs Arkitektkontor och 5. Zaha Hadid Architects.

 

Samtliga förslag är dock inlämnade anonymt. Förslagens nummer är satta efter den ordning de lämnats in.

 

Förslag nummer 1
Namn på förslaget: Ursa
Skyskrapans höjd: 214 meter

 

Förslag nummer 2
Namn på förslaget: Svall 
Skyskrapans höjd: 231 meter.

 

Förslag nummer 3
Namn på förslaget: Glasklart
Skyskrapans höjd: 202,1 meter

 

Förslag nummer 4
Namn på förslaget: Polstjärnan
Skyskrapans höjd: 230 meter

 

Förslag nummer 5
Namn på förslaget: Kyssen
Skyskrapans höjd: 215 meter

 

De tävlande teamen är

1. Manuelle Gautrand Architects– Equator

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt. Spännande arkitektur med realiserbara projekt som även innehåller en tydlig hållbarhetsinriktning. Arkitekten kombinerar strukturella byggmetoder med inspirerande former och vågar inkludera omgivningen i sina projekt på ett nytänkande sätt. 

TEAM
Arkitekt (Frankrike): Manuelle Gautrand Architects
Lokal arkitekt (Sverige): Equator Stockholm
Konstruktör: Terell
Landskap & Stadsplanering: Atelier Villes & Paysages
Miljö & Brand: Bengt Dahlgren 

 

2. Ian Simpson Architects

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt. Erfarenheter från liknande projekt där både höga hus samt stadsplaneringsuppdrag har genomförts med intressant arkitektur som har förnyat och förbättrat närområdet samt omgivande miljöer. Arkitekten är van vid samarbeten med konstruktörer/en som i detta fall har specialistkompetens gällande höga hus.

TEAM
Arkitekt (U.K): Ian Simpsons Architects
Konstruktör: WSP

 

3. SOM (Skidmore Owings & Merrill)

Motivering: Relevanta och väl genomförda referensprojekt med framstående internationell arkitektonisk höjd. God kunskap inom stadsplanering samt uppförande av höga byggnader med innovativa och rationella byggmetoder. Erfarenhet och kapacitet med lång erfarenhet i liknande projekt. Tävlingsteamet är väl genomtänkt med kompetens där även hållbarhetsperspektivet lyfts fram.
TEAM
Arkitekt (U.S.A/U.K): SOM (Skidmore Owings & Merrill)
Planarkitekt (DK): Entasis
Konstruktör: COWI

 

4. Wingårdhs Arkitektkontor

Motivering: Relevanta referensprojekt med väl genomförda samt projekterade projekt både i Sverige och utlandet. Med ett väl sammansatt team innehållande internationell expertis samt lokal förankring förväntas god arkitektur med en passion för höga byggnader. Arkitekten har respekt för avtrycket av en hög byggnad och närmar sig uppgiften genom ett tydlig redovisat angreppssätt kring utförandet av både den högre byggnaden samt närområdet.
TEAM
Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor
Konstruktör: WSP

 

5. Zaha Hadid Architects 

Motivering: Relevanta referensprojekt med nyskapande design och en internationell känsla. Genom forskning och projekterfarenhet fokuserar arkitekten på hållbarhet samt nya koncept för design och konstruktion av höga hus. Teamet har även delvis valt att beskriva uppgiften utifrån ett slutkundsperspektiv samt genomlysa den urbana strategin för att uppnå en så levande stadsdel som möjligt. Väl genomtänkt tävlings- och projekteringsorganisation.
TEAM
Arkitekt: Zaha Hadid
Lokal: Arkitekt ÅWL arkitektkontor
Konstruktör: Ramböll
Landskapsarkitekt: Gross Max
Urban strategi/ekonomi: Professor Lawrence Barth
Fasad/Hållbarhet: Werner Sobek


Tävlingsjuryn består av följande åtta personer: 


Sveriges Arkitekter har utsett två stycken arkitekter till juryn

Christer Malmström (Arkitekt)
Louise Masreliez (Arkitekt)


Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Björn Siesjö (Stadsarkitekt)
Anders Svensson, (Arkitekt, Stadsbyggnadskontoret och Älvstadsprojektet)


Älvstranden Utveckling AB

Olle Lindqvist (Speciella projekt)
Erica Bengtsson (Miljöstrateg)


Serneke Group AB

Ola Serneke (vd)
Alban Herlitz (Projektutvecklingschef)

söndag, 25 maj 2014 15:49

Oscar vann budstriden om Torsplan

alt
Oscar Properties vinnande förslag med Helix om 99 m och Innovationen om 117 m.

 

alt

Oscar Properties vinnande förslag från gatuplan.

 

alt

Förslaget från Skanska/ByggVesta/AFA Fastigheter/Wingårdhs och Sauerbruch Hutton/BAU gillades inte av Exploateringskontoret.

 

alt

 Förslaget från Atrium Ljungberg/Nyréns värderade avtalet till 250 Mkr.

 

 

alt

Diligentia och White fullföljde inte tävlingen med sitt förslag.

 

Under måndagen den 26 maj beslutar kommunfullmäktige i Stockholm att Oscar Properties via dotterbolaget Hagasta får bygglov för Vasastaden 1:118, i byggnaderna Helix och Innovationen, om totalt 32 000 kvm vid Torsplan. Totalt ska Oscar Properties betala 340 Mkr för exploateringsavtalet, motsvarande cirka 10 000 kr/kvm för bostäderna och 7 000 kr/kvm för lokalerna.

 

Det betyder att två andra team som ansökte om bygglovet vid Torsplan inte betalade tillräckligt.

 

1. Atrium Ljungberg & Nyréns Arkitektkontor, ville betala 250 Mkr (inklusive garage), för 17 300 kvm bostäder, 20 000 kvm kontor samt 3 000 kvm publika lokaler i två tornbyggnader, Helix 118 meter och Innovationen 121 meter, motsvarande 5 700 kr/kvm. Exploateringskontoret tyckte att gestaltning var relativt anonym och att priset var för lågt.

 

2. Byggherrar: ByggVesta – Skanska – AFA Fastigheter Arkitekter: Wingårdh – Sauerbruch Hutton – BAU, ville betala 70 Mkr för student- och forskarbostäder samt för ett hotell, projekt om totalt 20 300 kvm, uppförda i Helix om 141 meter och i Innovationen 136 meter. Detta bud höjdes sedan till 190 Mkr, ett bud som Exploateringskontoret ansåg vara för lågt. Dock tyckte Exploateringskontoret att byggnadernas tilltagna höjd skulle innebära att de vara synliga på långt håll och att de hade förutsättningar att bli landmärken för Hagastaden.

 

3. Således blev Oscar Properties bud om 305 Mkr, plus 35 Mkr för garaget, det klart högsta. Den holländska arkitekten OMA har lämnat ett förslag på Helix om 99 meter och Innovationen om 117 meter. I dessa byggnader ska det rymmas 27 000 kvm bostäder, motsvarande 195 bostäder, och 5 000 kvm lokaler, varav 2 200 kvm för ett designmuseum och 1 500 kvm för en restaurang.

  Ett förslag från OMA som Exploateringskonster finner utmärkt: ”Förslaget erbjuder en arkitektonisk helhetslösning av hög klass där platsens svåra förutsättningar givits nytänkande lösningar. Byggnaderna är karakteristiska, unika och svarar väl mot stadens krav på märkesbyggnader för Hagastaden och Stockholm.”

 

Tidplanen för Oscar Properties är:

1. april 2015: Byggstart för kvarteret Innovationen

2. april 2016: Byggstart för kvarteret Helix

3. juni 2017: Inflytt kvarteret Innovationen

4. juni 2018: Inflytt kvarteret Helix.

 

Oscar Properties har förbundit sig med ett vite av 50 Mkr om att ha färdigställt bebyggelsen senast 42 månader efter byggstart.

 

I en kommentar kan sägas att det må vara en förhoppning att Oscar Properties inte får problem med finansieringen som Oslo Naeringseiendom fick med sitt bygglov med Tors Torn om 140 meter. Oslo Naeringseiendom och Stockholms stad avbröt definitivt förhandlingarna våren 2011. SF