23 april 2024

Redaktionen

alt

Ulf Nilsson, vd D. Carnegie & Co.

 

Det första kvartalet var synnerligen händelserikt för D. Carnegie & Co. Efter en lång tids arbete genomfördes slutligen den affär som gav bolaget en ny verksamhetsinriktning och början på en ny spännande fas. Den 27 februari köpte D. Carnegie ett fastighetsbestånd till ett värde av cirka 3 Mdr kr från Stendörren. Under perioden offentliggjordes även att Per-Axel Sundström utsetts till CFO i D. Carnegie & Co.

 

I mars noterades bolagets aktier på Nassdaq OMX First North, och den 9 april inleddes handeln i bolagets aktie, och i samband med noteringen genomfördes en nyemission som inbringade totalt 690 Mkr. Intresset från investerare var mycket stort. Erbjudandet övertecknades flera gånger och D. Carnegie fick 2 700 nya aktieägare.

 

I bolagets rapport för förta kvartalet ingår därmed endast en månad (mars) med operativ verksamhet. Hyresintäkterna uppgick till 21,2 Mkr och driftnettot blev 7,5 Mkr. Vinsten efter skatt blev 26,2 Mkr motsvarande 0,97 kr per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 29,9 Mkr.

 

Den 31 mars uppgick värdet på förvaltningsfastigheterna till 2 983 Mkr. Skulderna uppgick till 1 759 Mkr finansierade till en snittränta om 2,9 procent. Det egna kapitalet uppgick till 1 161 Mkr (0,6) och soliditeten till 38 procent (80).

 

Den 15 april tecknade D. Carnegie en avsiktsförklaring att förvärva cirka 9 000 lägenheter från en norsk-svensk fondstruktur som, om affären realiseras, skulle göra D. Carnegie & Co till det största noterade renodlade bostadsfastighetsbolaget i Sverige.

alt

Tengbom har skapat ett aktivitetsbaserat kontor åt Swedbank.

 

alt

Matplatser.

 

alt

Bar.

 

alt

Samtalsvrå.

 

alt

Ljudabsorberande sittplatser.

 

Det är Tengbom som står bakom inredningen av Swedbanks nybyggda huvudkontor i Sundbyberg. Det nya aktivitetsbaserade kontoret är utformat med en unik inredningsarkitektur av högsta kvalitet.

 

Tengbom fick våren 2010 uppdraget att ansvara för inredningen av Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg på totalt 45 000 kvm. Uppdraget omfattade ett mycket noggrant programarbete och framtagandet av ett varumärkesbaserat gestaltnings- och inredningskoncept.

 

Målet var att skapa en inspirerande, energigivande miljö med fokus på möten som stödjer bankens nya arbetssätt. Inredningen skulle spegla bankens tre grundläggande värdeord öppenhet, enkelhet och omtänksamhet med högt uppställda miljö- och kvalitetsmål.

 

Tengboms gestaltningskoncept har utgått från Eken som är Swedbanks inarbetade symbol för tillväxt och långsiktighet. Konceptet ”livet i Eken” går som en röd tråd i gestaltningen från entréplanet, stammen till arbetsvåningarna i bladverket. Den aktivitetsbaserade arbetsplatsen blev lösningen som skapar förutsättningar för möten, samvaro och kunskapsöverföring.

 

Medarbetarna är fria att söka upp den arbetsplats som passar dagens arbete bäst. Färgval på möbler och material har utgått från stammens naturfärger, bladverkets gröna och himlens blå toner. Tengboms produktdesigners har utvecklat egenritade produkter såsom mötesbordet Link för Morgana, Focus Divider som är ljudisolerade smårum i rummet för Offecct och skrivbordsarmaturen Hätta för Örsjö.

 

Alla produkter är tillverkade i Sverige. Projektet kan ses som ett totalgrepp byggt på Tengboms samlade erfarenheter där detaljer, miljöfokus och samarbete har varit nyckeln för genomförandet.

 

– Detta är hittills Tengboms största och mest komplexa inredningsprojekt vilket verkligen utmanat hela vår inredningsstudio. Vi har haft ett fyraårigt intensivt och konstruktivt samarbete med vår uppdragsgivare där vi har skapat ett aktivitetsbaserat föregångskontor för andra aktörer. Denna stora och lyckade satsning tillsammans med våra tidigare kontorsinredningsuppdrag för Google, Vattenfall, och EY befäster Tengboms ledande position i branschen, säger Johanna Munck af Rosenschöld, kontorschef Stockholm, Tengbom.

onsdag, 21 maj 2014 19:07

Brostaden hyr ut 6 500 kvm i Jordbro

alt

Brostaden hyr ut i Jordbro Företagsområde – ett av Stockholmsregionens största arbetsområden.

 

Fastighets AB Brostaden har tecknat hyreskontrakt med logistikföretaget Safe TransArt i Jordbro avseende 6 550 kvm. DTZ har varit Safe TransArts rådgivare genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtal.

 

– Vi är väldigt glada att ha träffat denna överenskommelse med Brostaden som vi upplever som en seriös partner som lyssnade till våra specifika behov. På Safe TransArt AB ser vi det som ett naturligt steg i vår expansion att flytta till nya moderna lokaler, i ett bra läge på den södra sidan av Stockholm, där vi på ett bättre sätt än tidigare kan möta våra kunders krav och önskemål, säger Magnus Hallborg, vd på Safe TransArt.

tisdag, 20 maj 2014 19:52

Fullt hus hos White

alt

Mats Grönlund, vd SGA Fastigheter, Monica von Schmalensee, vd White och Ulla Bergström, kontorschef White Stockholm. I bakgrunden syns Whites kartonghus, som bland annat kommer att visas i Almedalen och på Milanomässan.

 

alt

Glada var från vänster Monica von Schmalensee och Ulla Bergström.

 

alt

Stämningen var hög och många hade kommit till Whites fest.

 

alt

Från vänster Monica von Schmalensee och Marcus Svensson, vd för ByggVesta Delvelopment. Under de tre senaste åren har ByggVesta byggt 2 000 bostäder.

 

alt

Intill Whites kontor i Hammarby Sjöstad bygger Skanska kontor, bostäder och en bussdepå för SL (Storstockholms Lokaltrafik). Kontorsytan kommer att bli runt 23 000 kvm.

 

alt

Whites vinnande förslag ”Kiruna 4-ever” är ett stort projekt som ska fortgå till 2040.

 

White, Nordens största arkitektbyrå, hade Öppet Hus under tisdagen den 20 maj. Många kom, uppskattningsvis drygt 700, först till kajen intill kontoret på Östgötagatan 100 i Hammarby Sjöstad, sedan till det vackra kontoret som i år visade utställningar om Whites projekt, allt från New York i väst, Kiruna i norr och Nairobi i söder.

 

White, grundat 1951, är Nordens största arkitektbyrå med drygt 750 medarbetare med 13 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England. Byrån är framgångsrik. Under år 2013 vann White 66 procent av de tävlingar som byrån deltog i, inklusive parallella uppdrag.

alt

NREP utvecklar en handelplats om hela 44 000 kvm, i ett bra läge i Köpenhamn.

 

NREP Nordic Strategies Fund gör sin första affär och köper mark för utveckling av en handelsplats om 44 000 kvm i Köpenhamn från det danska fastighetsbolaget Nordicom. Utvecklingen bedöms ha ett sammanlagt värde vid färdigställande om cirka 1 miljard danska kronor (1,2 Mdr kr).

 

Byggandet av den nya handelsplatsen, som kallas DISA, har nyligen påbörjats och färdigställande ska ske i oktober 2015. Cirka 80 procent av ytan har redan hyrts ut till 15 starka hyresgäster och förhandlingar om uthyrning av kvarvarande enheter pågår. Projektet är utvecklas tillsammans med den lokala utvecklingspartner NPV och konstruktion sker på totalentreprenad av det danska byggföretaget CASA, som NREP har arbetat med tidigare.

 

Fonder rådgivna av NREP har under de senaste 18 månaderna förvärvat handelstillgångar till ett sammanlagt värde av cirka 235 MEUR och NREP räknar med att fortsätta att investera tungt i den här typen av tillgångar.

tisdag, 20 maj 2014 09:16

JLL köper Tenzing

alt

Från vänster: Daniel Gorosch, vd JLL Sverige och Tom Lindahl, vd Tenzing.

 

I en affär köper det internationella konsulthuset JLL svenska Tenzing. I ett samtal med Tom Lindahl, vd Tenzing, säger han att parterna har kommit överens om att inte kommunicera köpeskillingen. Det betyder även att de nuvarande minoritetsägararna i Tenzing, som är AB Arvid Svensson samt ett dotterbolag till Stefan Perssons Ramsbury, säljer sina ägarandelar om totalt 15 procent.

 

Inför samanslagningen blir Tenzings nuvarande vd Tom Lindahl Head of Capital Markets för JLL Sverige och han menar att JLL därmed är Sveriges största aktör inom kvalificerad fastighetsrådgivning.

 

– Tenzings lokala kunnande i kombination med JLL:s internationella tyngd blir en oslagbar kombination för våra kunder, säger Daniel Gorosch, vd för JLL i Sverige.

 

Han fortsätter:

– Den svenska marknaden är idag volymmässigt den fjärde största investeringsmarknaden i Europa, Mellanöstern och Afrika. När JLL som idag är aktiva på 70 marknader världen över går samman med svenska Tenzing skapas en mångfacetterad marknadsledare. Genom sammanslagningen kan vi nu ännu bättre möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Som chef för den svenska verksamheten är jag mycket stolt över att vi slår ihop våra styrkor. JLL:s målsättning är alltid att vara den ledande aktören på de marknader vi verkar på och Tenzings kreativitet, kombinerat med JLL:s nätverk och tillgång till internationellt kapital, skapar en mycket vass kombination för våra kunders affärer.


– Jag ser verkligen fram emot att leda Capital Markets inom JLL Sverige. Ett redan starkt nätverk blev just ännu starkare och denna kunskap om investerare och marknadstrender vet jag kommer att vara bra för våra kunder. Roligt att vi nu får ett ordentligt fotfäste i Västsverige och Göteborg där JLL framgångsrikt har bedrivit verksamhet, säger Tom Lindahl, ny Head of Capital Markets för JLL Sverige.

JLL i Sverige består nu av totalt av 70 anställda, varav 35 är verksamma i affärsområdet Capital Markets. JLL:s svenska affär med Tenzing innebär att den närmaste tiden blir en integrationsfas där verksamheten inom Capital Markets bedrivs under namnet JLL Tenzing Capital Markets.

 

Internationellt har JLL (NYSE: JLL) verksamhet i fler än 1 000 städer i 70 länder. LaSalle Investment Management är en av världens största och mest diversifierade fondförvaltningsverksamheter med ett förvaltat kapital på 47,0 miljarder dollar.

 

Parterna räknar med att integrationen är fullbordad vid årsskiftet, då företagen kommer att sitta i gemensamma lokaler.

 

I en kommentar kan sägas att affären är ett exempel på den allt starkare fusionsvågen i världen, eftersom ”One more time: International business is a global competition.” SF

alt

                                                                                      

Ted Mattsson (bilden) har anställts som ny Development Director på Steen & Ström Sverige. Han är för närvarande Project- and Development Director på SGA Fastigheter i Stockholm som äger, utvecklar och förvaltar arenorna i Globen området.

 

Ted Mattsson är byggingenjör med 20 års gedigen erfarenhet av att leda fastighetsutvecklingsprojekt inom såväl den privata som den offentliga sektorn. Han har tidigare erfarenheter både som beställare och entreprenör från köpcentrum, idrottsarenor, restauranger, sjukhus och kyrkor. Han har också haft ansvaret för utvecklingen och färdigställandet av prisbelönta Tele2 Arena.

 

Mattsson har även bidragit med sin expertis inom Development och arenadesign rörande möjligheterna att hålla ett framtida Vinter-OS i Sverige och har tidigare arbetat på WSP Management samt NCC Construction som Project Manager & Site Manager.

 

– Handelsdestinationer utgör en hörnsten i vårt samhälle. Här görs många inköp och viktiga vardagsärenden uträttas. För att skapa hållbara destinationer som möter människors ständigt förändrade behov och förväntningar så krävs framsynthet och en aktiv utveckling. Jag ser fram emot att få utveckla Steen & Ströms köpcentrum i denna anda, säger Ted Mattsson.

 

Ted Mattsson är 41 år och bor på Tyresö tillsammans med sin blivande fru, två katter och femton gitarrer. Han beräknas börja sin anställning den 18 augusti.

 

– Ted Mattssons bakgrund och erfarenheter är precis det vi behöver och vi är glada att kunna hälsa honom välkommen till Steen & Ström Sverige som ny Development Director, säger Wilner Anderson, Country Manager på Steen & Ström Sverige.

alt

Optimal och Wester+Elsner Arkitekter designar nu Den perfekta stadsdelen.

 

I takt med att inflyttningen till städerna ökar, kommer det ökade bostadsbyggandet att påverka våra stadsdelar i stor utsträckning. Detta har Optimal och Wester+Elsner Arkitekter tagit fasta på och presenterar nu ett förslag på hur en stadsdel bör vara konstruerad för att maximera boendeservicen. Företagen har tagit utgångspunkt i att handel och tjänsteutbud är viktiga drivkrafter i stadsutveckling.

 

– Vi funderar dagligen på hur man utvecklar en stadsdel på ett bra sätt, så att man får med såväl intresse, kunskap och inflytande från olika byggherrar, bostadsrättsföreningar och planerare. Tyvärr ser vi alltför ofta att handel och service hanteras väl slentrianmässigt i planarbetet. Därför vill vi med vårt material sätta fokus på rätt saker, säger Dominika Andrae, seniorkonsult på Optimal.

 

– Tillsammans har vi samlat ett antal av de viktigaste förutsättningarna och frågorna som måste tas om hand för att skapa fungerande handel säger Anna Du Rietz, arkitekt på Wester+Elsner. När vi gör det kan vi skapa fungerande stadsdelar med liv och rörelse. Råden är väldigt handfasta och kan användas var man än arbetar, säger Anna Du Rietz, arkitekt på Wester+Elsner.

 

Frågorna närmar sig problemställningen ur handelsperspektivet i en bred mening, där man också räknar in service och andra verksamheter som finns i byggnadernas bottenvåningar.

alt

Det är första gången ett svenskt köpcentrumprojekt erhåller Excellent-nivå och Mall of Scandinavia som öppnar sina portar hösten 2015 blir därmed ett av ytterst få köpcentrumprojekt i Europa med en så hög certifiering.

 

alt

Per Ronnevik, Director of Development på Unibail Rodamco, Nordic.

 

Mall of Scandinavia har certifierats enligt den globala miljö- och hållbarhetsstandarden BREEAM med betyget Excellent i Designfasen. Det är första gången ett svenskt köpcentrumprojekt erhåller Excellent-nivå och Mall of Scandinavia som öppnar sina portar hösten 2015 blir därmed ett av ytterst få köpcentrumprojekt i Europa med en så hög certifiering.


Certifieringen är också en viktig milstolpe i det omfattande hållbarhetsarbete som Unibail-Rodamco har satt upp för Mall of Scandinavia.

 

Arbetet inom Breeam för att uppnå Excellent innebär att säkerställa hållbara lösningar inom flera olika områden för att minska miljöpåverkan på köpcentrumets omgivning.

 

Detta innebär exempelvis att göra termodynamiska simuleringar för byggnaden redan i projekteringsfasen, ansluta byggnaden till fjärrvärme och fjärrkyla med en optimerad energiförbrukning, säkra goda möjligheter till kollektivtrafik, minska vattenförbrukningen, minimera utsläppen och välja miljövänliga material. Allt detta utan att kompromissa på kvaliteten eller upplevelsen för Mall of Scandinavias besökare och hyresgäster.

 

– Vi har hela vägen från projekteringsstadiet haft som tydligt mål att Mall of Scandinavia ska sätta en ny standard för köpcentrum i Sverige och Norden, inte bara med sitt utbud, sin atmosfär och som upplevelse utan också som förebild för hållbarhetsprojekt i Europa, säger Per Ronnevik, Director of Development på Unibail Rodamco, Nordic.

 

alt

Mittuniversitets och Engelska skolan lokaler ligger vackert i Sundsvall.

 

Akademiska Hus har tecknat avtal med Hemfosa om försäljning av fastighetsbeståndet i Sundsvall, som består av cirka 33 000 kvm. Det underliggande fastighetsvärde är 582 Mkr. Största hyresgäst är Mittuniversitetet, övriga större hyresgäster är Internationella Engelska skolan och SCA Research.

 

Efter det aktuella förvärvet äger Hemfosa cirka 92 000 kvm uthyrningsbar area i Sundsvall.

 

Förvärvet beräknas ge en positiv effekt på Hemfosas intjäningskapacitet om cirka 20 Mkr på årsbasis. Tillträde sker den 2 juni 2014.

 

– Förvärvet av Mittuniversitetets och Engelska skolans lokaler i Sundsvall är i linje med Hemfosas strategi att växa inom segmentet samhällsfastigheter. Vi ser fram emot att utveckla området ytterligare tillsammans med hyresgästerna, säger Jens Engwall, vdför Hemfosa Fastigheter AB.

 

– Vi är mycket nöjda med överenskommelsen. Hemfosa är sedan tidigare etablerade på Sundsvallsmarknaden och har en långsiktig syn på fastighetsägande, och vi är övertygade om att de kommer att utveckla fastighetsbeståndet på ett framgångsrikt sätt i samarbete med hyresgästerna, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus Region Norr.

 

Fastigheterna som nu säljs är Åkroken 1 och Västhagen 1. Leimdörfer har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen. Hemfosa tillträder den 2 juni 2014.

 

Hemfosa är ett svenskt fastighetsbolag med ett bestånd som har en balanserad geografisk spridning och hög andel samhällsfastigheter med stat och kommun som största hyresgäster. Detta ger stabila intäktsflöden och god direktavkastning.

 

Samtidigt ska Hemfosa skapa värde genom att aktivt delta i transaktionsmarknaden. Bolaget äger kommersiella fastigheter i Sverige med ett totalt fastighetsvärde om cirka 18,5 Mdr kr, inklusive bolagets andel av fastighetsvärdet i samägda bolag. Bolagets aktie är noterad på NASDAQ OMX Stockholm Mid Cap sedan den 21 mars 2014.