30 april 2024

Redaktionen

onsdag, 14 maj 2014 18:50

AMF skapar Urban Escape i city

alt

Urban Escape Stockholm blir ett sammanhållet kvarter runt Gallerian.

 

alt

Mats Hederos, vd AMF Fastigheter. Foto: Cato Lein

 

Mitt i city, i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg, finns fem hus, fyra gator och två torg. Detta anonyma och ibland otrygga kvarter förvandlar AMF Fastigheter nu under namnet Urban Escape Stockholm till ett nytt stadsrum, fyllt med innovation, kunskap och kreativitet.

 

Urban Escape Stockholm bygger på sex bärande idéer vilka kommer att utvecklas och presenteras vidare under projektets gång. Idéerna går under namnen Tredje platsen & hotell, Torg & tak, Innovation & tillväxt, Länkar & Lugn, Kunskap & Kreativitet och Knallgrönt & Hållbart.

 

Inom ramen för idén Innovation & tillväxt lanseras redan nu innovationshuset Epicenter i samarbete med SIME, ledande inom digitala event och innovationspartner för snabbväxande bolag. Epicenter erbjuder medlemskap till både unga tillväxtbolag och etablerade företag. Här kan både små och stora bolag arbeta och utvecklas i kreativa innovationsmiljöer. I kvarteret finns redan SUP46 (Start-Up People of Sweden), en startup-community med över 40 innovativa medlemsbolag, investerare och storbolag.

 

– Urban Escape Stockholm är vårt största och mest ambitiösa projekt någonsin. Vi gör en omfattande investering och omvandlar en yta motsvarande nio Hötorgshus, men det mest intressanta är hur vi fyller ett helt kvarter med innehåll som utvecklar Stockholm, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter. 

 

 

Fakta

 

  • Fem fastigheter, två torg och fyra gator.
  • En kombination av kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster för  hyresgäster, kunder och besökare.
  • Utökad area från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm.
  • 62 000 kvm moderna och flexibla kontor i attraktiva A-lägen.
  • 29 000 kvm hotell och konferens med internationellt koncept och puls.
  • 38 000 kvm handel och restaurang.
  • Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).
  • Utveckling av Regeringsgatan tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden och i samarbete med Stockholms stad.
  • Byggperiod sommaren 2014 – våren 2018.
  • AMF Fastigheter är, i rollen som stark och långsiktig ägare, en garant för hela kvarteret.


onsdag, 14 maj 2014 17:39

NCC säljer bostadsprojekt i Berlin

alt

NCC är Tysklands största bostadsbyggare, enligt en studie från forskningsinstitutet BulwienGesa.

 

NCC har sålt ett bostadsprojekt med 180 lägenheter i Berlin (Brandenburg), Tyskland, till investmentbolaget Industria Wohnen. Affären är värd 321 Mkr. Projektet i sin helhet har köpts för en fastighetsfonds räkning, Wohnen Deutschland II.

 

Projektet består av nio byggnader med totalt 180 hyresbostäder och med en bostadsyta på cirka 13 500 kvm. Byggnaderna följer energistandarden KfW 70, vilket innebär att de använder 30 procent mindre energi än vad byggnormen kräver. Dessutom har byggnaderna gröna tak. Regnvattnet leds tillbaka till bostadsområdet i ett naturligt kretslopp.

 

NCC ansvarar för uthyrningen av lägenheterna under en ettårig hyresgarantiperiod efter färdigställandet. Överlåtelse och resultatredovisning kommer att ske efter slutförandet i affärsområdet NCC Housing under fjärde kvartalet 2015.

alt

Jesper Göransson, vd Peab.

 

Peab redovisar en i stort sett oförändrad operativ nettoomsättning för första kvartalet, 9 194 Mkr (9 212), medan det operativa rörelseresultatet förbättrades till 155 Mkr (70), motsvarande en operativ rörelsemarginal om 1,7 procent (0,8).

 

Arbetet med att effektivisera kapitalbindningen fortsatte och kassaflödet före finansiering uppgick till 131 Mkr (-122). Vinsten efter skatt minskade till 55 Mkr (66), motsvarande 0,19 kr (0,22) per aktie. Avskrivningar och nedskrivningar uppgick till 192 Mkr (219).

 

– Inledningen av året har varit positiv för Peab. Åtgärdsprogrammet som genomfördes 2013 har fått avsedd effekt och verksamheten utvecklas enligt plan. En starkare bostadsmarknad höjer dessutom gradvis temperaturen på byggmarknaden, sammanfattar vd Jesper Göransson.

 

Det ökade antalet bostadsprojekt bidrog till att orderingången under första kvartalet ökade till 9 077 Mkr (8 848) och vid periodens slut uppgick orderstocken till 29 475 Mkr (28 164 vid årsskiftet). Av total orderstock förväntas 38 procent (41) produceras efter 2014. Den svenska verksamheten svarade för 85 procent (87) av orderstocken.

 

Under perioden igångsatte Peab 734 (381) egenutvecklade bostäder, varav en stor andel i Stockholmsområdet. Antalet sålda bostäder uppgick också till 734 (503) och vid periodens slut hade bolaget 4 276 (3 654) bostäder i produktion. Den operativa rörelsemarginalen inom affärsområdet uppgick till 4,7 procent (2,3).

 

Inom fastighetsutveckling blev rörelseresultatet -20 Mkr (-14), bland annat belastat av negativa resultatandelar för Peabs andel av driftsresultatet för Friends Arena i Solna.

 

I balansomslutningen om 31,4 Mdr kr (31,9 vid årsskiftet) ingick projekt- och exploateringsfastigheter med 7,1 Mdr kr (6,8).

 

Den räntebärande nettoskulden uppgick till 5 866 Mkr (5 948) och den genomsnittliga räntan i låneportföljen inklusive derivat uppgick till 3,2 procent (2,6). Det egna kapitalet ökade till 7 686 Mkr (7 668), motsvarande en soliditet om 24,5 procent (24,0). LE

 

alt

Marcel Kokkeel, vd för Citycon Oyj.

 

Citycon genomför en riktad nyemission på cirka 200 MEUR till CPP Investment Board European Holdings S.àr.l, ett helägt dotterbolag till Canada Pension Plan Investment Board, i utbyte mot 15 procent av aktierna och rösterna i Citycon. Det blir den andra transaktionen mellan CPPIB och Citycon. År 2012 köpte företagen Kista Galleria till ett fastighetsvärde om cirka 530 MEUR. Efter den riktade nyemissionen genomför Citycon en nyemission på cirka 200 MEUR riktad till sina aktieägare.

 

– Det är glädjande att vi har fått ännu en global aktör inom fastighetsinvestering med högt anseende som en av Citycons strategiska aktieägare. Det stärker vår profil som ledande inom köpcentrum och vår finansiella position ytterligare. Vi uppskattar att våra huvudägare Gazit-Globe och Ilmarinen har varit så aktiva i den här transaktionen, säger Marcel Kokkeel, vd för Citycon Oyj.

 

Citycon kommer att använda kapitalet från nyemissionerna för att återbetala skulder om cirka 300 MEUR. Därmed stärks balansräkningen ytterligare och företaget får större utrymme för kapitalåtervinning genom möjligheten att investera i utvalda attraktiva exploateringsprojekt och förvärv av stormarknadsförankrade köpcentrum i tätbebyggda platser i Norden och Baltikum. Som en del av transaktionen föreslås två nya styrelsemedlemmar som nomineras av CPPIBEH ersätta två nuvarande medlemmar i Citycons styrelse.

 

I en kommentar säger Graeme Eadie, Senior Vice President, Real Estate Investments, CPPIB:

– Den här investeringen innebär att vi kan expandera ytterligare i Norden, som fortsatt är en attraktiv marknad för detaljhandel. Citycon är en av de ledande ägarna inom detaljhandeln i Norden som vi känner väl genom vårt gemensamma ägande av Kista Galleria. Vi ser fram emot att fördjupa vårt partnerskap med Citycon och huvudägaren Gazit-Globe och delta i deras fortsatta expansion av verksamheten.

tisdag, 13 maj 2014 17:39

Stockholm får tre nya naturreservat

alt

Årsta holmar ligger i Årstaviken i anslutning till Årstabron och sköts av Södermalms stadsdelsförvaltning. Man kan endast ta sig med båt till holmarna.

 

alt

Skogsområdet mellan stadsdelarna Långsjö, Älvsjö och Hagsätra samt Snättringe i Huddinge kommun kallas populärt för Älvsjöskogen och är cirka 100 ha stort.

 

alt

Kyrkhamn ligger mellan Hässelby Villastad och Järfälla kommun och gränsar till Görvälnkilen, som är en av länets gröna kilar

 

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) har presenterat Stockholms stads tre nya naturreservat. Det handlar om Årstaskogen med Årsta holmar, Älvsjöskogen och Kyrkhamn i Hässelby som blir naturreservat.

 

– Naturreservat är en viktig investering i vår miljö, barns möjlighet till lek och natur, och vuxnas chans till att njuta av den grönska som naturen erbjuder oss. I ett växande Stockholm är det viktigt att kombinera bostadsbyggande med att värna våra gröna lungor och andningshål i naturen. Jag är övertygad om att de boende i dessa områden kommer uppskatta de nya naturreservaten, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

 

– Det är fantastiskt roligt att idag få presentera Stockholms tre nya naturreservat. Stockholms naturreservat är enormt populära och välbesökta och de bidrar till att skapa en attraktiv och hållbar miljö i den växande staden, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

 

Beslut om naturreservaten kommer att fattas senare i maj i tre olika nämnder, miljö- och hälsoskyddsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden.

 

alt

Tad Philipp, Moody's director of commercial real estate research.

 

Kommersiella fastigheter belånas allt högre i förhållande till fastigheternas långsiktigt stabila intäkter. Det kan innebära problem, enligt en granskning av Moodys Investors Service, då det gäller värdepapperiserade CMBS-lån (Commercial mortgage-backed securities), utgivna i USA under det första kvartalet i år.

 

– Vi börjar se vissa tecken på kreditosäkerhet, säger Tad Philipp, Moody's director of commercial real estate research.

 

De företag som förpackar värdepapperiserade lån (conduit lenders) har nu nått lånevolymer som har en farligt hög nivå i en jämförelse med de belånade fastigheterna kassaflöden, enligt Moody’s, som nu kreditbedömt fyra av de nio senaste amerikanska CMBS-emissioner under det första kvartalet i år. De här lånen som Moody’s har kreditbedömt (exklusive lånestockar från Freddie Mac) hade en LTV-rating (loan-to-value) som i genomsnitt var höga 98 procent.

 

– Det betyder att hävstången för de här värdepapperiserade lånen snart når över 100 procent över tröskelvärdet för MLTV, baserat på 11 transaktioner under andra kvartalet i år, säger Tad Philipp.

 

De flesta långivare baserar sin utlåning efter fastighetsvärden – men dessa utlåningssiffror snedvrids ofta i upp- och nedgångar i en fastighetscykel. Moody’s bedömer kreditvärdet för varje kommersiell fastighet, dels efter stabila intäkter, dels efter det historiska sambandet mellan inkomst och fastighetspriser.

 

Moody’s anser att det har blivit en standard i USA att ha minst 100 procent belåning över MLTV-tröskeln. Ägare till högt belånade fastigheter får ofta problem med att refinansiera sina skulder när lånet förfaller och särskilt i de fall då låntagaren har gjort få ansatser att minska låneskulden.

 

En tydlig trend är, menar Moody’s, att allt fler CMBS-lån, cirka 20 procent av den totala stocken, har emitteras för finansiering av förvärv av hotellfastigheter, eftersom det har varit en stor efterfrågan på hotell i USA och för att det har byggts få hotellfastigheter. Historiskt menar Philips att just hotellfastigheter har varit den mest volatila fastighetstillgången.

 

Men Moodys menar dock att de låga räntorna i kombination med en stark efterfrågan på kommersiella fastigheter innebär att de flesta låntagare har förbättrat sina chanser att fullfölja sina månatliga lånebetalningar.

 

I en kommentar kan sägas att den kommersiella fastighetsutlåningen är stor i USA. Enligt en uppgift från juni 2013 var denna utlåningsstock cirka 3,1 biljoner dollar. Av detta belopp var 49 procent utlåning av bank, 18 procent var CMBS-lån, 12 procent var lån från statligt ägda kreditföretag och 10 procent gällde lån från livförsäkringsbolag. SF

alt
Det ska bli 900 nya bostäder, hälften borätt och hälften hyresrätt i Älvsjö.

 

alt

Familjebostäders arkitektvision av Kabelberket 2 och 7 i Älvsjö.

 

JM förvärvar, tillsammans med Familjebostäder, del av fastigheten Kabelverket 2 och Kabelverket 7 i Älvsjö, Stockholm. Säljare är Valad och affären uppgår totalt till cirka 400 Mkr.  Tillträde och betalning beräknas ske i januari 2015. Fastigheterna utgör en del i utvecklingsområdet Älvsjöstaden och kompletterar ett tidigare förvärv som gjordes 2012, då JM och Familjebostäder förvärvade fastigheten Sandaletten 1. Fastigheterna har tidigare inrymt verksamhet för bland annat Ericsson.

 

Det pågår ett detaljplanearbete för området vilket medger totalt cirka 900 bostäder och affären är villkorad av att den första av två detaljplaner inom fastigheten vinner laga kraft, vilket bedöms ske under januari 2015. JM och Familjebostäder köper 50 procent vardera. JM planerar att bygga bostadsrätter och Familjebostäder hyresrätter. Förvärvet medför att JMs totala antal byggrätter inom Älvsjöstaden uppgår till 750 lägenheter och byggstart beräknas ske under andra halvåret 2015.

 

– Det är roligt att kunna göra ytterligare ett förvärv tillsammans med Familjebostäder och fortsätta utveckla Älvsjöstaden. Projektet har ett mycket attraktivt läge med närhet till kommunikationer och ett större skogsområde, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Bostad Stockholm

alt
Bravida-huset vid Telefonplan är väl synligt från E 4:an.

 

Den tyska fonden Catella KAG har avyttrat fastigheten Likriktaren 3, Mikrofonvägen 28, vid Telefonplan i Stockholm. Köpeskillingen är inte meddelad.

 

Fastigheten, som uppfördes år 2003, omfattar cirka 5 300 kvm och är fullt uthyrd till Bravida Sverige AB. Köparen är HEFAB Fastighets AB genom dotterbolag. För år 2012 var det bokade värdet på HEFAB:s fastighetstillgångar cirka 990 Mkr med en soliditet om cirka 45 procent.

 

JLL har agerat rådgivare till Catella KAG (Catella Real Estate AG Kapitalanlagegesellschaft) i denna transaktion.

alt

Från vänster: Gary D. Cohn, President and Chief Operating Officer och Lloyd C. Blankfein, Chairman and Chief Executive Officer.

 

Den amerikanska bankkoncernen Goldman Sachs har rest 4,2 miljarder dollar, cirka 27,5 Mdr kr, inklusive en hävstång, för sin andra globala fastighetsfond och där 50 procent av detta kapital är öronmärkt för Europa, enligt Jim Garman, chef i London för Goldmans Sachs Merchant Banking Group.

 

Goldman Sachs är en av världens största fondförvaltare för fastigheter med cirka 29 miljarder dollar i rest kapital sedan år 1991. Bankgruppen investerar globalt över ett brett spektrum av marknader, med förvärv av fastighetsbolag, fastighetsprojekt och låneportföljer.

 

Bankkoncernens fastighetsinvesteringar är från 50 miljoner dollar eller mer, placerade i regionala fonder med avkastningskrav om Core eller Core Plus.

 

En svensk sitter i Golman Sachs styrelse. Det är Claes Dahlbäck, bland annat före detta vd och styrelseordförande för Investor. SF

måndag, 12 maj 2014 14:09

HSB:s hotell Oden blir 84 hyresrätter

alt
Hotell Oden var från början en fastighet från 1971 med tjänstebostäder.

 

alt

Hotell Odens lönsamhet har nog inte varit den bästa.

 

HSB Stockholm har beslutat att Hotell Oden på Karlbergsvägen 24 byggs om till hyresrätter. 84 lägenheter kommer att uppföras med inflyttning vid årsskiftet 2015/2016.


I januari i år förvärvade HSB fastigheten Gullvivan 2, som inrymmer Hotel Oden, omfattande 3 353 kvm lokalarea, beläget vid Odenplan i Stockholm. Säljare var Jan Åke Glommen med Djurgårdsstadens Fastigheter AB. Ett bygglov fanns framtaget för att göra om hotellet till 145 lägenheter. Nu blir det 84 hyresrätter. HSB har under förvärvsprocessen utrett om fastigheten ska byggas om till hyresrätter eller borätter. Nu är frågan utredd. Det ska bli hyresrätter.

 

Fastigheten byggdes år 1971 som tjänstebostäder och är anpassad för att innefatta lägenheter. Den 15 april tillträdde HSB fastigheten, hotellet kommer att drivas i sin nuvarande form till och med sensommaren/hösten 2014.

 

– Efterfrågan på hyresrätter hos våra bosparare är stor och vi vill bidra till stadens arbete med att skapa fler bostäder för Stockholmarna, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm. Vi har haft en bra dialog med Stockholm stad under bygglovprocessen och ser fram emot att erbjuda fler hyresrätter i innerstaden.

 

Lägenheterna består främst av yteffektiva 1-2:or, men även två 3:or och en 4:a. Ett stort antal lägenheter kommer få nya terrasser och balkonger. Fasaden kommer att moderniseras och fastigheten rustas upp. Bostäderna kommer att erbjudas HSBs bosparare under hösten 2015.

 

– Hotell Oden ska få en ansiktslyftning och lägenheterna kommer att bli moderna med riktigt bra planlösningar. Det är få som känner till att HSB Stockholm faktiskt erbjuder andra boendeformer än bostadsrätter. Vi har redan idag 3 500 hyresrätter och fler blir jämte ett antal kooperativa hyresrätter. Våra bosparare har redan nu visat ett stort intresse för bostäderna, säger Jonas Erkenborn, chef Fastighetsutveckling på HSB Stockholm.