29 april 2024

Redaktionen

 



 

 

 


SLP köper en logistikfastighet om 6.911 kvm som ligger intill Icas centrallager på Långeberga i Helsingborg.




Swedish Logistic Property har genom en bolagsaffär förvärvat och tillträtt ännu en attraktiv logistikanläggning i Helsingborg. Fastigheten är belägen direkt intill Icas centrallager på Långeberga i Helsingborg och har alltså ett mycket bra logistikläge. Byggnaden är förhållandevis nybyggd och innehåller fullt uthyrda kyl- och fryslager med tillhörande kontors- och personalytor.

Hyresgäst är Klimat Transport & Logistik,
som är en del av Tempcon Group. Tempon Group är en företagsgrupp som specialiserat sig inom temperaturkontrollerad logistik.

– Klimat Transport & Logistik ingår i Tempcon Group och är ett av våra innovativa och entreprenörsdrivna företag som är specialister på temperaturkontrollerad logistik. I SLP har vi hittat en hyresvärd som står för samma värden och som på ett bra sätt kan svara upp mot de krav vi ställer på våra lokaler, vilket känns fantastiskt bra och tryggt för framtiden, säger Mats Söderström, vd för Klimat Transport & Logistik AB.

Den genomsnittliga hyresdurationen på uthyrningen överstiger 10 år. Den uthyrningsbara utan uppgår till 6.911 kvm och det finns därutöver en stor potential i outnyttjade byggrätter inom fastigheten.

Logistikanläggningen har en tydlig miljöprofil genom en stor solcellsanläggning som är uppförd på byggnadens tak.

Peter Strand, vd för SLP, kommenterar:
– Vi är mycket nöjda över att kunna göra ännu ett bra förvärv i Helsingborg. Det är extra roligt att se att den tidigare fastighetsägaren och hyresgästen har prioriterat att bygga solceller på byggnadens tak. Det ger fastigheten en tydlig grön profil, vilket ligger väl i linje med de hållbarhetsmål som SLP arbetar utifrån när det gäller miljömässigt hållbar utveckling av våra fastigheter. Vi ser såklart fram emot att nu få fortsätta detta arbete med en vidareutveckling av fastigheten tillsammans med hyresgästen.

 



 

 

 


Kungsleden ska bygga en ny logistikanläggning på Finnslätten i Västerås.




Kungsleden har tecknat ett nytt hyresavtal om 32.000 kvm med AA Logistik och ska bygga en ny logistikanläggning på Finnslätten i Västerås. Inflyttning beräknas till sommaren 2024 och hyresavtalet löper under 15 år.

AA Logistik expanderar inom industrilogistik och är redan idag en viktig samarbetspartner till många av företagen på Finnslätten som samordnar, lagerför och transporterar gods. Området Finnslätten i Västerås är redan idag en plats där världsledande bolag utvecklar morgondagens produkter. Området ska utvecklas till en mötesplats med en unik mix av företag, forskning, utbildning, service och boende som tillsammans skapar framtiden.

– Det här är ett viktigt steg i den fortsatta utvecklingen av Vision Finnslätten. I framtiden vill vi minimera tunga transporter inom området och har därför strategiskt placerat AA Logistiks anläggning i anslutning till de stora trafiklederna. Att AA Logistik redan idag är vår hyresgäst och vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss och hela Finnslätten är extra roligt, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Logistikanläggningen på 32.000 kvm kommer till största del att bestå av lager (en del höglager med 24 meters takhöjd och resterande lager med 10 meters höjd), men till viss del även kontor.

– Vi ser fram emot att möta framtiden tillsammans med våra kunder och samtidigt vara en viktig del av den fortsatta utvecklingen av Vision Finnslätten. Tillsammans med Kungsleden satsar vi på hållbarhet och kommer därför att driva byggnaden till stor del av solenergi. Vi har även som mål att de närmaste åren övergå till en helt eldriven bilflotta,  säger Åsa Granlund, vd för AA Logistik.

Inflyttning beräknas till sommaren 2024 och hyresavtalet löper under 15 år. Kungsleden förvärvar marken av Västerås stad.

 



 

 

 


Logistic Contractor har nått ett avtal om att med statliga Orio AB, i ett joint venture utveckla ett markområde på cirka 400.000 kvm i Nyköpings logistikpark.




Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, har tecknat ett samarbetsavtal med statliga Orio AB om att i ett joint venture utveckla ett markområde på cirka 400.000 kvm i Nyköping – Nyköpings logistikpark. Utvecklingsarbetet kommer att ske via ett gemensamt projektbolag. Markområdet ägs idag av Orio och ligger i direkt anslutning till deras befintliga lager och distributionscentral. Genom avtalet förbinder sig Logistic Contractor att under en femårsperiod erlägga totalt cirka 200 mkr till Orio, beroende på utvecklad yta.

Tanken är att bereda plats för företag med olika ytbehov att etablera sig på tomten. Fokus ligger dock
på att möjliggöra för ett mindre antal aktörer som vill uppföra större logistikanläggningar, med en yta på
60–70.000 kvm.


– Detta blir vår andra markaffär på kort tid. Vi ser att tiden nu är mogen för Logistic Contractor att göra den här typen av investeringar för att bredda vårt erbjudande ytterligare och ge oss större flexibilitet i framtida affärer. I Nyköping får vi ett utmärkt logistikläge med närhet till E4, Stockholm, Skavsta flygplats, Oxelösunds hamn och järnväg. Dessutom ser vi en mycket intressant samarbetspartner i Orio AB, där vi har en tydlig samsyn i vår vision för hur vi vill utveckla det här markområdet, säger Benn Karlberg, vd för Logistic Contractor AB.

– Fullt utvecklad innebär Nyköpings logistikpark effektivare logistik i en av landets nyckelregioner och ett stort antal nya arbetstillfällen. En förädling av vårt stora markinnehav i samarbete med en professionell aktör som Logistic Contractor är viktigt för vår fortsatta utveckling, men är också av strategisk betydelse för Nyköpings kommun och Mälardalen, säger Gustaf Ljunggren, vd för Orio AB.

Samarbetsavtalet är från Logistic Contractors sida villkorat av ett godkännande från Wästbygg Gruppens styrelse. Från Orios sida krävs förutom styrelsens godkännande även riksdagens godkännande enligt regeringens proposition 2020/21:99 i Vårändringsbudget angående utvidgat mandat för Orio och godkännande av Orios ägare, så kallad ägarsamordning. Samtliga godkännanden förväntas ske senast under juli månad.

Setterwalls Advokatbyrå har varit rådgivare åt Logistic Contractor i affären. Pangea Property Partners har varit finansiell- och fastighetsrådgivare till Orio samt Baker McKenzie Advokatbyrå har agerat legal rådgivare till Orio.

 



 

 

 


Bonavas markanvisning gäller nybyggnation av cirka 70 lägenheter i Kvarnbacken, ett område som ligger söder om Östbergahöjden. Projektet är en del av programmet för Östberga. Röd markering visar ungefärligt område för markanvisningen




Bonava Sverige AB har blivit anvisad mark i projektet Kvarnbacken i Östberga. Beslutet togs i exploateringsnämnden den 17 juni 2021.

Markanvisningen gäller nybyggnation av cirka 70 lägenheter i Kvarnbacken, ett område som ligger söder om Östbergahöjden. Projektet är en del av programmet för Östberga.


Flera byggaktörer har sett möjligheter att bebygga området med betydligt större volymer än vad staden ursprungligen redovisade i programmet för Östberga. Då det funnits indikationer på att värdet av byggrätter på stadens mark är högre än vad tidigare värderingar och ortsprismetoden visar lät exploateringskontoret genomföra ett anbudsförande, en så kallad markanvisningstävling. Sista dagen att lämna anbud var den 12 april.

Bonava är den aktör som lämnade det högsta anbudet och har nu utsetts till byggherre. Priset uppgick till 15.105 kr/kvm ljus BTA, värdepunkt mars 2021.


Utformningen av bostäderna ska följa riktlinjerna i programmet för Östberga, samt de förutsättningar och kriterier som angavs i markanvisningstävlingen.

Exploateringsnämnden har samtidigt gett stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta detaljplan för området. Detaljplanen beräknas antas under 2023 och de nya bostäderna är tänkta att byggas mellan 2025 och 2027.

I programmet för Östberga föreslår staden cirka 960 nya bostäder, förskolor, parker och stråk i Östberga. Fler människor som flyttar in skapar mer liv och rörelse och större trygghet i området. Det ger också ett större underlag för service och ökade möjligheter att satsa på kollektivtrafiken. I Östberga planeras även för en ny tunnelbanehållplats som beräknas vara färdigställd år 2035.

tisdag, 29 juni 2021 10:18

Colliers rekryterar Marie Meyer

 

 


Rekryteringen av Marie Meyer innebär att hon blir Head of Leasing på Colliers med placering i Stockholm.
Marie Meyer, som ansluter till affärsområdet Agency på Colliers, har lång och gedigen erfarenhet av uthyrning och hon kommer senast från en roll som projektuthyrare på Fabege. Dessförinnan arbetade hon som uthyrare på Vasakronan och under 5 års tid var hon även en del av uthyrningsteamet på JLL.





Marie Meyer lämnar Fabege för Colliers.

 


Martin Lindgren
, Head of Agency på Colliers, säger:
– Jag är väldigt glad över att vi rekryterat Marie Meyer till oss på Colliers. Efterfrågan på våra tjänster inom Leasing ökar och Maries erfarenhet och driv, tillsammans med hennes expertis inom uthyrning, blir en viktig del i vår fortsatta resa där vi skall etablera oss som en ledande fastighetsrådgivare på den svenska marknaden och ta ytterligare plats på den viktiga kontorsmarknaden i Stockholm och i Göteborg vad gäller rådgivningstjänster inom projekt och uthyrning.

Marie Meyer, Head of Leasing för Colliers, säger:
–  Det ska bli väldigt roligt att få ansluta till Colliers och jag ser mycket fram emot att vara med på resan i den expansiva fas som Colliers befinner sig i, där vi ska bygga upp ett starkt expertteam som möter marknadens behov inom uthyrning.



 



 

 

 


Nya Filmstaden i Uppsala kommer att bestå av 13 salonger och byggs i tre våningsplan. Invigning beräknas ske i februari 2024.





Uppsala Akademiförvaltning bygger helt nya lokaler åt Filmstaden i Uppsala. Midroc leder projektet vilket är en totalentreprenad i samverkan. Byggföretaget Arcona har valts ut som entreprenör för byggnationen som startar i juni 2021 och beräknas pågå fram till februari 2024.

I centrala Uppsala, på Dragarbrunnsgatan, ska Midroc tillsammans med Uppsala Akademiförvaltning och Arcona bygga upp helt nya lokaler för Filmstaden. Biografen kommer bestå av 13 salonger och byggs i tre våningsplan. Utöver den helt nya byggnaden som ska uppföras ingår även iordningsställande av restauranger och verksamhetslokaler samt att det underliggande garaget renoveras.

– Midroc är en ny samarbetspartner för oss och efter den genomförda första fasen i projektet känns det nu tryggt att med Midrocs engagemang och kunnande tillsammans gå vidare in en för oss betydande investering som kommer stärka Uppsalas attraktivitet, säger Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning.

– Vi är oerhört stolta att Uppsala Akademiförvaltning har valt oss som partner. Projektet ligger helt i linje med hur vi vill arbeta i samverkan. Den nya Filmstaden kommer bli en naturlig mötesplats och bidra till att hela Uppsala city blir mer levande och attraktivt, säger Idris Akman, enhetschef för Midroc.





 



 

 

 


Det är i fastigheten på Banvägen 23 i Luleå som Solar Sverige AB ska hyra lokaler.




Solar Sverige AB flyttar till nya lokaler på Notviksstan i Luleå under andra kvartalet 2022. Lokalerna utgör en nyproduktion om cirka 1.000 kvm i en befintlig fastighet på Banvägen 23.

Uthyrningen avser ytor om cirka 1.000 kvm och avtalet är tecknat på 8 år. När Solar flyttar från Skutviken till Notviksstan i april 2022 får företaget större och bättre anpassade ytor för både sina medarbetare och kunder. Ytorna kommer att utgöras av en proffsbutik, ett lager, ett kontor och personalytor.


– Vi är glada över att ha hittat den här lösningen tillsammans med Solar. De var i behov av större ytor för att kunna möta den växande marknaden i Luleå och då ville vi gärna hjälpa till med en attraktiv lokallösning, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären i Luleå.

Solars Luleåverksamhet täcker upp ett stort geografiskt område i en attraktiv region. Därför uppstod ett behov om nya ytor vilket nu genererar en omlokalisering inom Galärens fastighetsbestånd.

– Vi valde Galären som hyresvärd även fortsättningsvis då de under pågående avtalstid gett oss möjlighet att förändra våra lokaler utefter verksamhetens behov. Det gjorde det smidigt och enkelt för oss att både byta lokalisering och hitta en attraktiv och matchande lösning i ett lika bra logistiskt läge som innan, säger Emil Sjöström, Compentence Center Manager på Solar Sverige AB.

Nu väntar en cirka 8 månader lång projektering och ombyggnation innan lokalerna kan tas i bruk.

– I och med ombyggnationen för Solar fortsätter vi att skapa ett attraktivt Notviksstan, säger Gunnar Tåhlin på Galären. Vi tar bland annat tillbaka den gamla tegelarkitekturen på området och fastighetens ursprungliga fönster får komma fram och ta plats i fasaden för att förstärka lokalens ljusinsläpp. Hela byggnaden ska hänga ihop med de övriga ägda fastigheterna som en röd tråd genom området. Vi bygger också för att kunna klara kraven för att miljöcertifiera byggnaden enligt GreenBuilding, berättar Gunnar Tåhlin vidare.





måndag, 28 juni 2021 17:29

Ny utvecklingschef i BoKlok Sverige

 

 



Rekryteringen av Sara Ax Nordstrand innebär att hon blir ny affärsutvecklingschef i BoKlok Sverige och medlem i ledningsgruppen för BoKlok Sverige. Hon är idag vd för JV-bolaget Kista Park AB där Skanska tillsammans med Areim utvecklar en ny stadsdel med cirka 1.500 lägenheter i Odde – Kista.





Sara Ax Nordstrand.

 


Sara Ax Nordstrand har tidigare varit gruppchef samt affärsutvecklare inom Projektutveckling Kommersiellt i Skanska, och dessförinnan haft ledande roller i projekt genom tidigare anställningar hos bland annat WSP Management och Ebab.

– Sara har en gedigen erfarenhet från affärsdrivande roller och kommer på ett utomordentligt sätt att bidra till vår affär, både bostadsrättsprojekt och hyresrättsprojekt. Sara är en erfaren ledare som kommer att coacha våra Affärsutvecklare utifrån deras behov och möjligheter. Hon känner väl till BoKloks kunderbjudande och blir en tydlig bärare av våra värderingar och mål. Jag önskar Sara varmt välkommen till BoKlok och till den svenska ledningsgruppen, säger Niclas Bagler, chef för BoKlok Sverige.

– Jag ser med glädje fram emot att få jobba med BoKlok. Behovet av bostäder för människor med vanliga inkomster är väldigt stort och här har BoKlok en viktig roll att fylla. Att jag nu får bidra till BoKloks resa framåt ska bli oerhört spännande, säger Sara Ax Nordstrand.

Sara Ax Nordstrand börjar 1 september 2021 och kommer att utgå från BoKloks kontor i Stockholm.


 



 

 

 


Arcinova köper en fastighet, omfattande cirka 12.000 kvm, som är en av två byggnader i Center Syd som är ett köpcentrum i Löddeköpinge, mellan Helsingborg och Malmö i västra Skåne, invid E6.




Acrinova meddelar att bolaget köper samtliga aktier i Löddeköpinge 23:14 AB, lagfaren ägare till fastigheten Kävlinge Löddeköpinge 23:14. Fastigheten, omfattande cirka 12.000 kvm, är en av två byggnader i Center Syd som är ett köpcentrum i Löddeköpinge, mellan Helsingborg och Malmö i västra Skåne, invid E6. Den slutliga köpeskillingen för förvärvet uppskattas till cirka 185 Mkr. Tillträde ska ske omkring den 28 oktober 2021.

Acrinova fortsätter att växa i de geografiska områden där Bolaget finns etablerat och tar därmed ytterligare steg i arbetet att uppnå Bolagets mål om att vid utgången av 2021 inneha ett fastighetsbestånd med ett värde om minst 1,5 Mdr kr.    Genom förvärvet kommer Acrinova att få del av en av Skånes mest besökta handelsplatser och förvärvet kompletterar även befintligt bestånd av handelsfastigheter.

Fastigheten Löddeköpinge 23:14 är en handelsfastighet med en total uthyrbar area om 11.927 kvm butiksarea fördelat på sex välkända hyresgäster. Fastighetens största hyresgäst är Ahlberg Dollarstore AB som hyr 3.562 kvm. Ytterligare hyresgäster som hyr butikslokaler i fastigheten är Rusta AB, Lager 157 AB, Elgiganten AB, Max Hamburgerrestauranger AB och Bygghemma Sverige AB. Det finns även en vakant lokal med en uthyrbar area om 384 kvm samt en byggrätt om cirka 3.800 kvm.

Ulf Wallén
, Acrinovas vd, kommenterar förvärvet
– Att vi nu återigen inom loppet av några månader genomför ett av de största förvärven i Acrinovas historia är precis i enlighet med våra ambitioner och utfästelser om utveckling. Att Förvärvet dessutom innefattar hyresgäster med sex riktigt starka varumärken på en etablerad handelsplats med en byggrätt gör att detta förvärv passar perfekt in i vårt bestånd.

Förvärvet avses fullföljas den 28 oktober 2021 och är villkorat av vissa villkor, inklusive att bolaget dessförinnan framgångsrikt genomför en nyemission om minst 80 Mkr samt att en due diligence har färdigställts.






 



 

 

 


Vd för Järntorget Byggintressenter AB är Fredrik Arpe, född 1969.




ALM Equity ingick den 1 juni 2021 ett avtal med huvudägarna till Järntorget Byggintressenter AB (”Järntorget”) gällande att förvärva deras andel som motsvarar 93,33 procent av aktierna i Järntorget. Erbjudandet om att förvärva resterande aktier skulle därefter riktas till resterande ägare. Köpeskillingen för aktierna motsvarar cirka 1,7 Mdr kr för samtliga aktier i Järntorget.


Förvärvsavtalet var villkorat av att för förvärvet nödvändig finansiering erhölls, samt att Konkurrensverket beslutade att lämna anmälan om företagskoncentration utan åtgärd.

Nu har samtliga villkor för förvärvet uppfyllts och 100 procent av aktieägarna har antagit erbjudandet från ALM Equity. Planen att tillträda under andra kvartalet 2021 ligger fast.