29 april 2024

Redaktionen

 



 

 

 


Fastigheten Utkastet 3, om totalt 9.040 kvm, har en stor utvecklingspotential  i Jönköping.

 

 



Västerhuset AB har avyttrat en industrifastighet med stor utvecklingspotential om totalt 9.040 kvm i Vättersnäs, Jönköping. Newsec har varit säljarens rådgivare. Köpare är Tosito AB.

– Vi är glada att ha få förtroendet från Västerhuset AB att agera rådgivare i denna process. Fastigheten är en bra förvaltningsenhet med utvecklingspotential genom att driva detaljplan för bostäder, vilket väckt stort intresse från både nationella och regionala investerare, säger Mattias Andersson, Head of Capital Markets Mid Cap, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Fastigheten Utkastet 3 har en total uthyrningsbar area om 9.040 kvm med en tomtareal om 35.191 kvm.

– Efter att ha förvaltat och utvecklat denna fastighet under flera år så välkomnar vi med varm hand Tosito som ny ägare och ser fram emot att följa deras fortsatta resa med fastigheten. I samband med försäljningen blickar vi nu framåt och letar aktivt efter nya projekt och fastigheter i våra fokusområden, Jönköping och Skövde, för att fortsatt stärka vår position på den kommersiella marknaden, säger Björn Karlsson, vd förVästerhuset. 

Industrifastigheten är fullt uthyrd med Holmgrens Bil som stark ankarhyresgäst.

– Vi brinner för Jönköping och vill fortsätta att expandera i länet. Det känns kul att göra affär med Björn och Västerhuset som vi känner väl sedan tidigare. Fastigheten Utkastet 3 är en spännande byggnad med stor utvecklingspotential i flera olika inriktningar. Nu ser vi fram emot att börja förvalta fastigheten och lära känna dess hyresgäster, säger Tommy Fritz, vd för Tosito. 


 

 


Rekryteringen av Helene Åsander innebär att hon, i en nyinrättad roll, blir inköpschef för Wästbygg Gruppen. Hon tillträder 23 augusti 2021 och hon får då det övergripande ansvaret för att utveckla Wästbygg Gruppens strategiska inköpsarbete.





Helene Åsander är en rutinerad inköpare.

 


Helene Åsander är en rutinerad inköpare med gedigen kunskap om byggbranschen och inköpsfrågor. Hon kommer närmast från en roll som regioninköpschef på Peab.

– Med Helene som övergripande ansvarig för vårt inköpsarbete skapar vi ännu bättre förutsättningar för att uppfylla våra högt ställda lönsamhets-, kvalitets- och hållbarhetsmål. Helene kommer bland annat, att tillsammans med övriga inköpsfunktioner, vidareutveckla vår koncernövergripande inköpsstrategi samt förbättra och effektivisera våra inköpsrelaterade arbetssätt och verktyg, säger Claas Wallin, verksamhetsutvecklingschef för Wästbygg Gruppen.

– Jag uppfattar Wästbygg som ett genuint företag med framåtanda. Att man nu vill utveckla inköpsverksamheten ytterligare, bland annat med hållbarhetsmålen i sikte, tycker jag är ett bevis på det. Jag ser fram emot att få vara med och bidra, avslutar Helene Åsander.


 



 

 

 


Skanskas projekt är beläget i Långeberga logistikområde i Helsingborg, ett strategiskt logistikläge precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm.

 

 

 



Skanska investerar cirka 540 Mkri ett logistikprojekt i Helsingborg som är fullt uthyrt till Greenfood. Byggkontraktet är värt cirka 400 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det andra kvartalet 2021.

Projektet är beläget i Långeberga logistikområde i Helsingborg, ett strategiskt logistikläge precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm. Anläggningen om 44.000 kvm kommer ha stort miljöfokus i allt från materialval, effektiva kylsystem till modern värmeåtervinning. En solcellsanläggning på taket kommer att täcka delar av byggnadens elbehov.

– Skanska har de senaste åren utvecklat logistikfastigheter på över 40 000 kvadratmeter i Helsingborg. I och med de nya anläggningarna adderar ytterligare lika mycket yta till samtidigt som vi fortsätter vårt arbete för att skapa ytterligare attraktiva byggrätter för logistik i området, säger Ida Granqvist, marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg.

Byggnadsarbetet inleddes under det andra kvartalet 2021 och planeras vara slutfört under det första kvartalet 2023.


 



 

 

 


Upplands-Bro kommun växer nu Bro Mälarstad fram. En stadsdel nära naturen, mellan Mälaren och Bro station, som ger plats för 10.000 invånare på sikt. Bro Hof Slott Golf Club, är en golfklubb i Upplands-Bro kommun. Klubbens bana, Stadium Course, gränser till Kvistabergsviken vid Mälaren och öppnade 2006 på marken som tidigare tillhört Brogård. Den rankades 2016 av tidningen Golf Digest som Nordens bästa golfbana



 

 



I Upplands-Bro kommun mellan Mälarens strand och Bro Station växer en naturnära stadsdel fram som totalt kommer att få cirka 4.500 nya bostäder och 10.000 invånare på sikt. Riksbyggen är en av aktörerna bakom Bro Mälarstad och planerar för cirka 800 nya bostäder i Bro Trädgårdsstad, som är en del av Bro Mälarstad.


– De nya bostäderna i Bro Trädgårdsstad är en av Riksbyggens största bostadssatsningar i Stockholmsområdet. Riksbyggen planerar för att utveckla sin del till ett bostadsområde med en gemytlig småstadskaraktär, eller som vi pratar om inom projektgruppen, den moderna byn. Här ska man ha bra pendlarmöjligheter, nära till natur och fritidsaktiviteter och kunna leva ett socialt och långsiktigt hållbart liv, säger Magnus Forsling, projektchef för Riksbyggen.

Riksbyggen räknar med att kunna starta markarbeten i första kvarteret under kvartal 2 2022 och att de första bostäderna är klara för inflyttning i slutet av 2023.

– Riksbyggens cirka 800 bostäder kommer att bestå av både lägenheter och småhus, vi ser en stor efterfrågan på många olika typer av boenden, berättar Magnus Forsling.

Hållbarhet är en viktig del i Riksbyggens bostadsbyggande och kommer att vara en tråd genom hela satsningen i Bro Trädgårdsstad, till exempel genom fokus på:

Nära till kommunikationer och bra pendlingsmöjligheter ger mer tid över till annat i livet. Närhet till naturen och friluftsaktiviteter ger förutsättningar för ett gott liv.

I ett samarbete med lokala aktörer skapas möjlighet för de boende att själv odla grödor i varierande skala eller möjlighet att köpa grödor från odlingar i direkt anslutning till bostadsområdet.

Inom projektet kommer mark som avtäcks (matjord) i möjligast mån användas på de odlingsytor vi skapar inom området. Befintliga bevarandevärda träd och buskar flyttas till odlingsområdena för att sedan återplanteras i de nya kvarteren. I odlingsområdena odlar vi under produktionstiden upp växter, buskar, träd som vi sedan kan plantera in i de nya bostadskvarteren. På det sättet minskar vi Riksbyggens transporter och kan återvinna träd, buskar och bra odlingsjord.

Bakom Bro Mälarstad står Upplands-Bro kommun och ett antal fastighetsutvecklare, varav de med störst innehav i området är Derome, Heimstaden, KF Fastigheter, Magnolia Bostad, Riksbyggen, Stena Fastigheter och Trenum. Förutom bostäder, kommer förskola/skola och annan service att finnas. Vid Mälaren anläggs en strandpromenad med solbryggor, kaj med småbåtshamn och en badplats.

– Vi gör nu en storsatsning för att öka attraktionskraften i Bro och utvecklar en ny stadsdel som adderar nya värden till kommunen och en mer hållbar livsmiljö. Genom satsning i Omdaning Bro tar vi utgångspunkt i småstadens kvaliteter för att skapa platser med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Med nya Bro Mälarstad tar vi ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av hela Upplands-Bro kommun, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förutom bostäder kommer grundläggande service som handel, restaurang och café att finnas i området. Lagom till höstterminen 2021 öppnar Campus Bro Mälarstrand, som är en ny förskola och grundskola som drivs av Jensen. Till en början med elever till och med årskurs 3. I augusti 2022 öppnar även skolan för elever i årskurs 4-9. För de som tycker om sport finns golfklubbarna Bro Hof Slott och Bro-Bålsta samt ett flertal hästsportanläggningar i närområdet. Det finns även en stor idrottsplats söder om järnvägen och en simhall i Bro.

Fakta om Bro Mälarstad
Fastighetsägare:
Aros Bostad, Derome, Faluhus, Heimstaden, KF Fastigheter, Magnolia Bostad, Riksbyggen, SBB, Stena Fastigheter, Trenum, Turako
Antal bostäder: 4500
Boendeformer: Flerfamiljshus, småhus, radhus, villor.
Upplåtelseformer: Hyresrätter, bostadsrätter, eget ägande





 



 

 

 


St1 Sverige AB flyttar i mars 2022 in i sitt nya huvudkontor om cirka 2.600 kvm i Hangar 5 i Brommastaden.

 


NCC har tecknat hyresavtal med det nordiska energibolaget St1 som flyttar in i nya kontorslokaler i Hangar 5, beläget i Brommastaden, ett av Stockholms största utvecklingsområden. I den nya stadsdelen får företaget kontor med toppmoderna och flexibla lokaler med tillgång till ett brett serviceutbud.

St1 Sverige AB flyttar i mars 2022 in i sitt nya huvudkontor om cirka 2.600 kvm i Hangar 5 i Brommastaden. Kontoret är beläget högst upp i två av Hangar 5:s fyra huskroppar.

– St1:s nya kontor i Hangar 5 uppfyller våra krav på en ljus och modern lokal och har dessutom en härlig utsikt, det kommer ge energi och inspiration till företaget och medarbetarna så här efter pandemin. Vi ser verkligen fram emot den trivsamma arbetsmiljön och uppskattar de många hållbara lösningarna i Hangar 5, säger Maria Zellén, personalchef för St1 Sverige AB.

Hangar 5 erbjuder stora horisontella och flexibla plan, förenade av gröna innergårdar, och utvecklas som ett stadskvarter med fyra fastigheter med kontor, hotell, handel och samhällsservice. Det nya kontors- och hotellområdet har ett attraktivt läge i Brommastaden, en stadsdel i stark tillväxt som successivt ska utvecklas till en levande och hållbar blandstad.

– Det är glädjande att St1 väljer att flytta sitt huvudkontor till Hangar 5 och Brommastaden, det är en bekräftelse på områdets attraktivitet med närhet till många funktioner och utbud av service. Vi ser fram emot deras inflyttning, säger Andreas Lindelöf, chef för NCC Property Development Stockholm.

NCC har som mål att minimera projektens miljöpåverkan och kontorsfastigheterna certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM till högsta nivån Outstanding.

Hangar 5 slutförs i etapper och hela projektet beräknas bli färdigställt under år 2022. I samband med det nya hyreskontraktet är cirka 60 procent av ytorna i Hangar 5 uthyrda.



 



 

 

 


Visionsbild för Alliero i centrala Sundsvall där cirka 350 bostäder kan byggas.

 


Magnolia Bostad har tecknat avtal med Diös Fastigheter om förvärv av mark i Sundsvall för utveckling av cirka 350 bostäder om cirka 21.000 kvm BTA. Fastigheten som ligger i området Alliero i centrala Sundsvall har lagakraftvunnen detaljplan och förvärvet sker genom en bolagsaffär.

– Tillsammans med Sundsvalls kommun har vi drivit fram en detaljplan som vunnit laga kraft. Det innebär att vi kan fortsätta skapa tillväxt genom att möjliggöra för fler att bo och verka i Sundsvall. Vi har ett gott samarbete med Magnolia Bostad och känner stort förtroende för deras utvecklingsplan för området, säger Anna Dahlgren, affärschef för Diös i Sundsvall.

Sundsvall har flera pågående näringslivsinitiativ och är en stad under tillväxt med stor efterfrågan på centrala bostäder. Stenstan i Sundsvall är en riksintressant kulturmiljö och en unik sevärdhet i Sverige.  Förtätningen av området Alliero/Norrmalm syftar till att göra centrum större genom att förlänga Stenstans kvartersstruktur med flera bostäder och verksamheter. Kommunen har ett hållbarhetsfokus och höga krav på gestaltning vilket väl harmonierar med Magnolia Bostads sätt att arbeta. Ambitionen är miljöcertifiera bostäderna enligt miljöbyggnad Silver.

– Detta blir vår första affär med Diös Fastigheter. Vi ser mycket fram emot vårt samarbete som innebär att utveckla Sundsvall med moderna hem och lösningar för en hållbar och levande stad. Vi har ett flertal pågående projekt i Sundsvall och ser stor potential i vårt nyförvärvade område i Alliero, säger Johan Tengelin, vd för Magnolia Bostad.




 



 

 

 


Smartti Mokotów 1 och 2 i Warszawa, är en del av NREPs första bostadsinvestering i Polen.

 

 




Fastighetsinvesteraren NREP tar klivet ut i norra Europa genom den första investeringen i Polen. Bolaget har förvärvat en logistikportfölj med potential att uppgå till 130.000 kvm, samt investerat i fler än 1.000 bostäder i centrala Warszawa. Innan året är slut planerar NREP att ha investerat 5 miljarder kronor i Polen.

Efter att framgångsrikt ha investerat i fastigheter i Norden under 15 års tid utökar nu NREP sin verksamhet till Polen med bolagets två största affärsområden, modern logistik och kundorienterade bostäder. NREP kommer bygga upp ett fullt integrerat team i Polen för att stötta expansionen.


– Polen beskrivs ibland som Europas tigerekonomi med låg arbetslöshet och ökade lönenivåer. Samtidigt släpar både utbud och kvalitet på fastigheterna efter Polens kraftiga och stabila tillväxt. Här ser vi en möjlighet att bidra med NREPs sätt att tillföra värde för alla involverade parter, säger Stefan Wallander, vd för NREP i Sverige, och han tillägger:

– Vår pipeline i norra Europa inkluderar flertalet attraktiva möjligheter inom bostäder och logistik, där de flesta är belägna i Polen. Min förväntan är att vi har förvärvat fastigheter till ett värde av upp till 5 miljarder kronor och har 8-10 anställda i Polen vid årets slut.

NREP har sedan starten 2005 byggt upp den största verksamheten inom moderna logistikfastigheter i Norden och har idag totalt 2 miljoner kvadratmeter logistikyta inom sin specialiserade gren logistikgren, Logicenters. I portföljen finns bland annat Nordens största logistikfastighet som utvecklas för Axfoods Dagab i Bålsta, samt den största nordiska solcellsanläggningen på tak som installeras på bolagets fastighet i Borås.

Polen är en av Europas största logistikmarknader och jämfört med Sverige, som är Nordens största marknad, är den polska redan fyra gånger större och växer fyra gånger snabbare. NREPs första investering inom logistiksegmentet är utköpet av börsbolaget BIK SA. Företaget är en investerare och utvecklare av logistikfastigheter, med en portfölj som inkluderar fyra stående fastigheter med två potentiella utbyggnationer, samt en marktomt. Den potentiella logistikytan mäter totalt mer än 130.000 kvadratmeter.

– Polen är en knutpunkt för logistik och försörjningskedjor, vilket tillsammans med de omfattande infrastrukturinvesteringarna som planeras här gör det till en väldigt intressant marknad för oss. Våra internationella kunder har ofta bett oss se över projekt i Polen och nu är vi glada över att kunna agera på efterfrågan, säger Matthias Kettelhoit, CEO för Logicenters.

NREPs första logistikfastigheter är belägna i den södra delen av Polen, en region med många verksamheter inom industri, transport och fabriker. NREPs logistikgren Logicenters att kommer förvalta de nya fastigheterna i Polen med befintliga hyresgäster som FedEx, Dachser och mindre lokala bolag.

Siktet inställt på 10.000 bostäder till 2025

Med cirka 14 miljoner bostäder är Polen en av de största bostadsmarknaderna i Europa. Tre av fyra bostäder byggdes dock före 1989, vilket innebär att det i dag finns ett kraftigt behov av nya och högkvalitativa bostäder.

– Den privata hyresbostadsmarknaden växer i Polen, men är fortfarande i sin linda jämfört med nordiska länder som Sverige, där ungefär var tredje hushåll är bosatt i hyresrätt. I Polen hyr endast 16 procent sin bostad och vi ser en efterfrågan på moderna, kundorienterade hyresbostäder som håller hög kvalitet, likt de bostäder vi utvecklar i Norden, säger Stefan Wallander.

NREPs första bostadsinvestering är en portfölj med mer än 1.000 nya lägenheter, centralt belägna i Warszawa. Fastigheterna får gröna tak, laddstationer för elbilar och ytor för stadsodling. De första bostäderna planeras att färdigställas 2022 och portföljen förvärvas av YIT, det största byggbolaget i Finland. Till 2025 siktar NREP på att ha 10 000 moderna lägenheter i de största polska städerna, varav en majoritet ska vara utformade för att möta det växande behovet av bostäder för en- och tvåmanshushåll, så som singlar eller par utan barn som är på jakt efter ett modernt sätt att bo och med närhet till gemenskap.

Kliver in i tillväxtmarknad
I Polen finns fem av EUs 20 snabbast växande städer och landet har under det senaste decenniet sett en årlig tillväxt på 3,6 procent, vilket är mer än det dubbla jämfört med EU-genomsnittet på 1,6 procent. Urban Land Institute i Polen, en organisation som sammanför den offentliga och privata fastighetssektorn, välkomnar NREPs lokala och långsiktiga perspektiv.

– Fastigheter spelar en central roll i Polens fortsatta tillväxt. Landet utgör redan en viktig nod för försörjningskedjor i Europa och våra storstäder växer snabbt. Vi behöver fler investerare likt NREP, som har ett långsiktigt perspektiv och prioriterar hållbarhet, säger Dorota Wysokinska-Kuzdra, ordförande för Urban Land Institute i Polen.

NREP har i Norden blivit en aktör som kännetecknas av att ligga i framkant inom hållbarhet – något som bolaget ska ta med sig in i framtida projekt på den polska marknaden. Totalt förvaltar NREP fastigheter till ett värde som överstiger 100 miljarder kronormed tidigare investeringar i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Bolagets kontor i Polen öppnar i sommar.




 



 

 

 


Några av de blivande hyresgästerna och intressenter på platsbesök vid byggnationen av Rudbeckia kollektivhus i Rosendal, Uppsala.

 

I november 2021 är det inflyttning i Sveafastigheters första kollektivhus, Rudbeckia, i Rosendal, Uppsala. Redan nu har hyreslägenheterna börjat bokas. Det finns ett stort intresse att bo lite mer tillsammans.

Under pandemin har många reflekterat över sitt boende och behov av gemenskap. I det nybyggda området Rosendal i Uppsala bygger Sveafastigheter sitt första kollektivhus, ritat av Belatchew Arkitekter. 42 hyreslägenheter där hyresgästerna delar på 400 kvm gemensamma ytor.

– Vi märker ett stort intresse av boendelösningar som erbjuder något mer än en standardlägenhet, som uppmuntrar och underlättar gemenskap. Att bo i vårt kollektivhus innebär att du har en fullt utrustad lägenhet, och dessutom har tillgång till stora gemensamma ytor och en fantastisk takterrass, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

I Sveafastigheters kollektivhus börjar hemmet direkt när du stigit in genom porten, inte bara innanför den egna lägenhetsdörren. Egentligen handlar det om vanliga moderna lägenheter med kök och badrum, som dessutom har tillgång till extra ytor när den egna lägenheten inte räcker till. Som hobbyrum, stort vardagsrum och gemensamt kök. Möjligheterna är många.

För barn upplevs kollektivhus ofta extra positivt. Möjligheten att röra sig friare utanför den egna lägenheten, möten och samvaron med vuxna i alla åldrar och interaktionen med andra barn i boendet gör kollektivhus till en fantastisk start i livet.

– Vi vill bo i ett kollektivhus för att vi vill att våra barn ska växa upp i en trygg gemenskap, med vuxna som de känner väl och andra barn som de kan leka med när som helst, säger den blivande hyresgästen Rachel Elsinga.

– Rudbeckia har olika lägenhetsstorlekar för att det ska passa såväl singelhushåll som familjer och olika åldrar. Det blir spännande att följa vilka som flyttar in, säger Åsa Hansson, projektchef för Sveafastigheter.

Rudbeckia kollektivhus är uppfört av H2 Entreprenad. Lägenheterna förmedlas via Uppsala Bostadsförmedling här. Det går också att kontakta Rudbeckia kollektivhus för intresseanmälan och mer information här.



 



 

 

 


Telege Bostäder vill bygga 100–150 nya bostäder i Bergvik i Södertälje. Projektet har fått ett positivt planbesked och om allt går enligt plan kan de nya bostäderna stå klara redan hösten 2025.

 

 

 

I augusti 2020 startade Telge Bostäder ett planarbete för projekt Cittran. Bolaget vill bygga 100–150 nya bostäder i Bergvik i Södertälje. Projektet har fått ett positivt planbesked och om allt går enligt plan kan de nya bostäderna stå klara redan hösten 2025.

Blandad bebyggelse med bland annat vackert belägna höghus, alla med gångavstånd till närservice och Södertälje centrum. Så beskrivs Bergvik på Telge Bostäders webbsida. Det är också ett av de områden där det krävs flest köpoäng för att få en hyreslägenhet hos bolaget – inte så konstigt med tanke på närheten till natursköna grönområden och Mälaren. Vid Barrstigen och Kottstigen planerar Telge Bostäder nu 100–150 nya bostäder.

– Vi ser fram emot att bidra med ännu fler nya bostäder i Södertälje. Just detta projekt tycker jag själv är extra spännande då det kommer bli en oerhört attraktiv boendemiljö, säger Sara Olsson, plansamordnare för Telge Bostäder.

Sara Olsson kommenterar fastigheten och husen:
– Genom att använda den stora ödsliga parkeringsytan som finns där idag kan vi skapa nya bostäder i en tryggare stadsmiljö, med bättre kvalitet i utemiljön för de boende. Vi vill hitta ett modernt sätt att bygga, gärna med träkonstruktion, som också kan placeras och gestaltas så att de kulturhistoriska och de sociala värdena kring befintliga bostadshus bibehålls.

– Det som återstår för att projektet ska komma vidare är att Telge Bostäder och kommunen ska komma överens om ett bebyggelseförslag. Därefter utreds dagvattenfrågan, anpassning till naturvärden och andra viktiga detaljer för det planförslag som tas fram av kommunen. När detaljplanen har vunnit laga kraft lämnas en bygglovsansökan in. Under planprocessen kommer Telge Bostäder delta i kommunens samrådsmöten med de boende i närområdet.

– Vi vill tidigt ha en dialog med boende i Bergvik så att de vet vad de kan förvänta sig och har en möjlighet att komma med synpunkter, berättar Sara Olsson


måndag, 28 juni 2021 09:37

Platzer köper för 1,86 Mdr av Higab

 



 

 

 


En av de fastigheter som Platzer köper av Higab är Biotech Center, omfattande 9.500 kvm.

 

 

 

Platzer förvärvar tre fastigheter på Medicinareberget omfattande 52.800 kvm till ett underliggande fastighetsvärde om 1.875 Mkr. Säljare är Higab. Fastigheterna innebär att Platzer adderar ytterligare ett attraktivt geografiskt område, granne med Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till beståndet med hyresgäster inom Life Science-segmentet.

Det var tidigare i år som kommunfullmäktige godkände en samlad försäljning av de tre fastigheterna, vilket är en del i ärendet att renodla stadens bestånd. Fastigheterna har stabila verksamheter som hyresgäster, såsom Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, och är idag i det närmaste fullt uthyrda.

Alla tre fastigheterna är belägna på Medicinareberget, i nära anslutning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här finns Sahlgrenska Science Park, ett Life Science-kluster där vård, forskning, utbildning och näringsliv samverkar på ett internationellt högklassigt sätt.

Den första fastigheten är Odontologen. Byggnaden omfattar 31.100 kvm och här finns Folktandvården Västra Götaland och Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet med en ledande position inom både forskning och utbildning.

Den andra fastigheten är Biotech Center, en tekniskt avancerad anläggning med 9.500 kvm på nio våningar, som invigdes 2004. Byggnaden är helt anpassad efter bioteknikföretagens speciella behov genom till exempel specialkonstruerade ventilations- och övriga tekniksystem.

Den tredje fastigheten är Hälsovetarbacken, en anrik fastighet från 1909 med 12.200 kvm. Här finns Göteborgs universitet med utbildningsverksamhet inom vårdvetenskap och hälsa.

– Jag är otroligt glad att vi har gjort den här fastighetsaffären, som är den näst största i Platzers historia. Vi förvärvar ett rejält bestånd i ett område i Göteborg med en fantastisk framtidspotential inom segmentet Life Science.  Vi ser fram emot att tillsammans med övriga fastighetsägare och hyresgäster vara med och bidra till att fortsätta utveckla ett område med Europas bästa arbetsplatser inom segmentet Life Science, säger P-G Persson, vd för Platzer.

– Platzer är ett lokalt förankrat bolag på fastighetsmarknaden som långsiktigt kan fortsätta att utveckla platsen på Medicinareberget och Life Science-området vid Sahlgrenska. Affären ger Göteborgs Stad en betydande möjlighet att investera i andra för staden viktiga projekt. Exempelvis finns det ett stort behov de kommande åren att reinvestera och nyinvestera i olika anläggningar, inte minst inom idrotts- och kultursektorn. Detta kan ge Higab en bättre möjlighet att klara en framtida efterfrågan på nya fastigheter, säger Per-Henrik Hartmann, vd för Higab.