16 april 2024

Redaktionen

onsdag, 09 september 2015 18:42

JSB uppför nya hyreshus i Uppsala

alt

JSB bygger 88 hyresrätter i Stenhagen, Uppsala, enligt det egna konceptet Trygga Boendet.

 

Nu börjar nya generationens hyreshus ta form i Stenhagen strax utanför Uppsala. Med JSB:s (John Svensson Byggnadsfirma) koncept Trygga Boendet, som 2011 var vinnare i Sabos tävling om nya tidens flerbostadshus, kan Uppsalahem erbjuda 88 nya hyresrätter genom komplettering av bebyggelsen i Stenhagen. De nya husen byggs i anslutning till ett radhusområde.

 

– Trygga Boendets tvåvåningshus kommer att harmoniera väl med den befintliga bebyggelsen i Stenhagen, säger Mikael Rådegård, vd Uppsalahem.    

 

Det är första gången Uppsalahem bygger Kombohus, men det finns redan funderingar på flera projekt framöver.

 

Sedan 2011 har JSB, med huvudkontor i Karlshamn, byggt och levererat över 700 lägenheter. Cirka 2.000 lägenheter är just nu i olika faser, från Trelleborg i söder till Umeå i norr.

tisdag, 08 september 2015 15:28

Slutsålt för Svea Fanfars första etapp

alt
Nu är Svea Fanfars första etapp om 92 bostadsrätter snart färdigställda. Bild: Stockholm & Projekt.

 

alt

Svea Fanfar omfattar drygt 350 bostadsrätter som ska vara helt färdigställda år 2020. Bild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

 

Den första etappen om 92 bostadsrätter av Svea Fanfar, intill den nya Musikhögskolan vid Valhallavägen i Stockholm, är nu slutsålda till prisnivåer om drygt 80.000 kr/kvm, exklusive en månadsgift om 6.639:- för 108 kvm.


Bakom den första etappen står bostadsutvecklarna CA Fastigheter, Panorama och Veidekke Bostad. Veidekke kommer att säljstarta etapp 2 under 2016. Totalt omfattar Svea Fanfar 24.000 kvm BTA med drygt 350 bostadsrätter som ska vara färdigställda till år 2020.

 

Namnet Svea Fanfar kommer av att det anrika Svea Artilleriregemente som fanns på platsen år 1877.

 

Kungliga Musikhögskolan, som nu byggs innanför för bågen med byggnader för Svea Fanfar, består av 21.600 kvm BTA. Den stora glasade huvudbyggnaden byggs för konsertsalar och administration, medan tegelbyggnaden som löper längs Lidingövägen, ska innehålla övningsrum.

 

Det före detta stallet och ridhuset är sedan 1993 byggnadsminnesmärkta och ska därför bevaras och återanvändas som en del av den nya musikhögskolan; KMH.

 

Byggstarten för KMH skedde år 2013 och inflyttningen är planerad till sommaren 2016.

tisdag, 08 september 2015 14:57

C.F. Møller ritar sjukhus i London

alt

I hård konkurrens vann C. F. Møller tävlingen att formge ett nytt psykiatriskt sjukhus för 200 patienter i London.

 

C.F. Møller har vunnit en tävling om ett nytt psykiatriskt sjukhus för 200 patienter som heter Springfield University Hospital i London. Den danska arkitektbyrån vann efter hård konkurrens mot några av Storbritanniens ledande arkitektföretag, bland annat för byråns innovativa lösningar för hälso- och sjukvård.

 

Projektet genomförs nu tillsammans med byggherren, South West London och St Georges Mental Health NHS Trust. Det är C.F. Møllers första stora projekt för hälso- och sjukvårdssektorn i England, som nu får beröm för sina innovativa arkitekturlösningar, som bygger på den moderna psykiatrins arbetsmetod som kallas Recovery.

 

Springfield University Hospital ligger idag i ett antal viktorianska byggnader i södra London. C.F. Møllers förslag att omforma det föråldrade psykiatriska sjukhuset bygger på resultaten av den senaste forskningen om hur den psykiatriska vården kan främja de faktorer som ökar möjligheterna för patienten att bli frisk – Recovery.

 

Arkitektoniskt innebär Recovery bland annat att patienterna har enkelrum med möjlighet till avskildhet och tillgång till stora gemensamma utrymmen som stärker social interaktion. Sjukhuset har även stora flöden av dagsljus jämte tillgång till förträffliga arealer utomhus.

 

Tom Danielsen, arkitekt och delägare i arkitektbyrån C. F. Møller, säger:

– Byggherren har besökt flera av de byggnader som C. F. Møller har formgett, inklusive Hospice Djursland psykiatriska avdelning vid Horsens sjukhuset och det nya universitetssjukhuset i Skejby där byrån har arbetat med liknande principer som för programmet för Recovery. Byggherren har även studerat vårt sätt att operera sjukhus i Danmark.

 

John Jenner, byggherrens rådgivare säger:

– Efter att vi har bedömt en rad förstklassiga förslag från några av Storbritanniens ledande arkitektföretag, har vi valt CF Møller som arkitekt att formge nya Springfield Hospital. CF Møller har på grund av sina goda referenser och sin erfarenhet vunnit tävlingen att designa detta högkvalitativa sjukhusprojekt.

 

C.F. Møllers kontor i Stockholm, Berg | C.F. Møller Architects, har omkring 40 medarbetare. SF

tisdag, 08 september 2015 13:27

Peab bygger Kirunas nya stadshus

alt

Kirunas nya stadshus Kristallen har ritats av Henning Larsen Architects.

 

Peab har fått uppdraget att bygga Kirunas nya stadshus. Beställare är LKAB och kontraktssumman uppgår till 470 Mkr.

 

Projektet symboliserar starten för den stadsomvandling som Kiruna kommer att genomgå de närmaste åren. 

 

Det var den 23 september 2013 som kommunfullmäktige beslutade att säga ja till det vinnande förslaget Kristallen i arkitekttävlingen för nytt stadshus i Kirunas nya stadskärna. Arkitekt till projektet är Henning Larsen Architects.

 

Arbetet ska påbörjas i september 2015 och stadshuset beräknas vara klart för inflyttning i april 2018.

 

Projektet orderanmäls under det tredje kvartalet 2015.

tisdag, 08 september 2015 13:15

Niam stärker sitt team

alt

                                                                                     
Niam stärker sitt team genom ett antal nyrekryteringar. Dessa är Victor Wettergren (bilden t v), Gustav Thörnqvist, Ola Kolmert, Erika Sydow (bilden t h), Ulrika Johansson, Susanne Christensen och Satu Peltoniemi.
    

Victor Wettergren är ny fondchef för Niam Core-Plus I. Han kommer närmast från Newsec Asset Management där han varit Head of Transactions and Analysis samt Key Account Manager för Niams fonder.

 

Vidare har Niam Project Development anställt Gustav Thörnqvist och Ola Kolmert som projektutvecklare. Thörnqvist kommer närmast från Projektledarhuset och har tidigare arbetat som exploateringsingenjör åt Huddinge och Tyresö kommun samt som projektledare hos Skanska Nya hem. Ola Kolmert arbetade tidigare på Newsec Asset Management som Asset Manager inom Niamuppdraget.
    

Niam har även anställt Erika Sydow som Associate Director, Acquisitions. Hon ska arbeta som Transaction Manager på kontoret i Stockholm och kommer senast från JLL/Tenzing och tidigare sbetat med transaktioner i tio år på Catella.
    

Ulrika Johansson har tillträtt rollen som Head of Accounting på Niam Fund Accounting AB. Hon kommer från en anställning som kjoncernredovisningsansvarig på Solera Group och har tidigare jobbat på Diligentia och KMT Group.
    

På Niams kontor i Köpenhamn har Susanne Christensen anställts som Associate Director. Hon kommer närmast från en anställning som rådgivnings- och värderingschef på Finansiel Stabilitet Ejendomme.
    

Slutligen har Niam anställt Satu Peltoniemi som Business Controller på kontoret i Helsingfors. Peltoniemi arbetade tidigare som Asset Manager på Sagax Finland Asset Management Oy och dessförinnan som Risk Manager på Sweco PM Oy.

tisdag, 08 september 2015 13:11

Riksbyggen växlar upp hållbarhetsarbetet

alt

                                                                                                            
Riksbyggen förstärker sin hållbarhetsavdelning med två nyrekryteringar inom områdena social hållbarhet och energianvändning. Mari-Louise Persson (t v), tidigare från Boverket, får som huvuduppgift att driva det strategiska arbetet kring energifrågorna inom Riksbyggen, medan Therese Berg (t h), som kommer närmast från Sabo, blir ansvarig för Riksbyggens utveckling av social hållbarhet.
    

– Jag är mycket glad över att ha kunnat rekrytera Therese Berg och Mari-Louise Persson till Riksbyggen. Nu kan vi ta ytterligare ett steg framåt för att stärka Riksbyggens roll som samhällsutvecklare med fokus på att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

måndag, 07 september 2015 19:42

Emanuelsson tillträder som ny vd för Locum

alt

                                                                                                                    

Igår tillträdde Patrik Emanuelsson (bilden) sin tjänst som vd för Locum AB. Han kommer närmast från Micasa Fastigheter, Stockholms stads fastighetsbolag för vård och omsorg, där han varit vd sedan 2013. Dessförinnan var han vice vd och fastighetschef på Svenska Bostäder.

 

På Locum kommer Patrik Emanuelssons uppgift vara att driva arbetet med att förvalta och utveckla vårdens fastigheter och lokaler för att skapa största möjliga värden för vården och kunna möta framtidens vårdbehov.

 

– Patrik har god kännedom om både byggande och förvaltning av offentligt ägda fastigheter. Detta kombinerat med ett gott ledarskap ger honom förutsättningen att leda Locum framgångsrikt, säger Toivo Heinsoo, landstingsdirektör vid Stockholms läns landsting.

 

Mellan år 2010 och 2020 beräknas befolkningen i Stockholms län öka med 350.000 personer. För att möta framtidens vårdbehov genomför Stockholms läns landsting just nu en av de största satsningarna någonsin inom hälso- och sjuk-vården. En satsning på totalt 42 Mdr kr ska resultera i mer vård, bättre lokaler och nya arbetsmetoder.

 

– Jag är väldigt stolt över att få förtroendet att leda Locum i en tid där framtidens hälso- och sjukvård nu tar form. Professionell och affärsmässig fastighetsförvaltning och utveckling är nyckeln till att skapa en bättre vårdmiljö för såväl patienter som medarbetare i vården, säger Patrik Emanuelsson.

måndag, 07 september 2015 19:37

Ann Grevelius till styrelsen i Oscar Properties

alt

                                                                                                                  

Oscar Properties håller en extra bolagsstämma onsdagen den 30 september då bolaget ska välja ny styrelseledamot efter Jeanette Bonnier, som har meddelat valberedningen att hon önskar avgå från styrelsen. Valberedningen föreslår att Jeanette Bonnier ersätts av Ann Grevelius (bilden) för tiden fram till slutet av nästa årsstämma.

 

Grevelius är partner vid GP Bullhound. Hon har även styrelseuppdrag för Prisma Financial Tech AB och är medlem av Inter Search AB:s advisory board.

 

Inför den extra stämman föreslår valberedningen vidare att styrelsen även framgent ska bestå av sex ledamöter och inga suppleanter, och med Jakob Grinbaum som ordförande. Efter valet består styrelsen av Jakob Grinbaum, Oscar Engelbert, Johan Thorell, Lennart Loftman, Staffan Persson och Ann Grevelius.

måndag, 07 september 2015 19:30

NIRAS tecknar ramavtal med Kriminalvården

alt

Ingela Johansson, affärsområdeschef Hyresgästrådgivning på NIRAS.

 

NIRAS har tillsammans med sina partners AG Arkitekter AB och Ekelöw InfoSecurity AB vunnit ramavtalsupphandlingen för stöd till Kriminalvårdens lokalförsörjning. Ramavtalet är rikstäckande och innefattar fastighets- och hyresgästrådgivning, projektstöd, arkitektstöd och fysisk säkerhet över en period på minst 3 år.

 

– Det är mycket roligt att vi återigen får möjlighet att leverera till en tidigare kund och en av landets största myndigheter, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef Hyresgästrådgivning.

alt

Samarbetande arkitektkontor för Patriam Edsviken är Semrén & Månsson.

 

Bostadsutvecklingsbolaget Patriam fortsätter att projektera genomtänkta, miljöklassade och exklusiva bostadsrätter i attraktiva Stockholmsområden. Nu har bolaget förvärvat sitt första projekt på 150 lägenheter i Sollentuna kommun. Tanken är att där kombinera modern design med maximal hållbarhet och livskvalitet.

 

Bostadsrätterna kommer att uppföras i ett av de mest attraktiva lägena i Sollentuna med full service, handel, rekreation och kommunikation på ett par minuters promenadavstånd centrum. Projektet ligger vid Edsvikens villaområde i nära anslutning till öppna gröna ytor, bad, båtliv och promenadstråk. På vintern är det lika nära till skidspår, backar och sjöisar.

 

– Vi ser fram emot att påbörja ett premiumprojekt i Sollentuna. De ligger i linje med vår strategi att tillföra marknaden ett nytt segment av exklusiva och hållbara boenden i Stockholmsområdet, säger Andreas Holmberg vd på Patriam.

 

Patriam, som ingår i Ebab-koncernen, har just nu över 700 lägenheter planerade i flera attraktiva områden, bland annat på Gärdet och Stocksund i Danderyd. I ryggen har man flera tusen lägenheter och specialistkompetensen inom energi- och miljöbyggnad. Från år 2020 är målet för Patriam att producera minst 300 egeninitierade lägenheter per år, vilket innebär ett årligt färdigutvecklat värde om cirka 1,5 Mdr kr.

 

– Vi lägger stor vikt vid att skapa harmoni mellan omgivningarna, arkitekturen och materialvalen. Helhetstänket är viktigt för oss. Patriam Edsviken blir helt enkelt ett modernt boende i samma anda som våra övriga projekt, fortsätter Andreas Holmberg.

 

Samarbetande arkitektkontor för Patriam Edsviken är Semrén & Månsson.

 

Patriam är ett bostadsutvecklingsbolag som utvecklar exklusiva och hållbara hem för den moderna och medvetna människan, som väljer sitt boende med omsorg. Bolagets mångåriga kompetens inom bostadsbyggande och förståelse för människors behov gör att bolaget kan skapa attraktiva, genomtänkta hem och en trygg affär för våra kunder.

 

Kaarel Lehiste är vd i Ebabkoncernen.