20 april 2024

Redaktionen

måndag, 19 maj 2014 14:02

Balder köper för 600 Mkr i Finland

alt
Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

Balder har, av Glitnir Bank Luxembourg, förvärvat en fastighetsportfölj bestående av åtta handelsfastigheter i Finland.

 

Fastigheterna ligger på fyra olika orter och omfattar cirka 65 000 kvm matvaruhandel, byggvaruhandel m m. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 600 Mkr och de största hyresgästerna är Kesko och S-Group.

 

– Vi är glada över att ha tagit första steget in till Finlands fastighetsmarknad och över att investera i en fastighetsportfölj som ger en mycket bra avkastning, säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

söndag, 18 maj 2014 17:01

Granlund, ny ordförande för STD

alt

                                                                                         

Vid branschföreningen Svenska Teknik & Designföretagens (STD) stämma valdes Markus Granlund (bilden), vd för Semcon AB, till ny ordförande i styrelsen. Han är sedan tidigare ledamot i styrelsen och ersätter Inger Lindberg Bruce,  som lämnar styrelsen efter tre år som ordförande.

 

I samband med stämman minskades styrelsen från 15 till 9 ledamöter. Utöver ordförande Markus Granlund består den av Tomas Alsmarker (nyval), Nyréns Arkitektkontor, Annica Carlsson (omval), Equator Stockholm, Johan Dozzi (nyval), Sweco, Johannes Erlandsson (omval), Atkins Sverige och
Dimitris Gioulekas (omval), Knightec, Conny Udd (omval), Rejlers, Ljot Strömseng (omval), Norconsult samt Mats Texte (nyval), Structor.

 

Även i  samband med stämman lämnade Lena Wästfelt posten som vd för STD. Till ny tf vd utsågs Anders Persson, som arbetat tre år som branschutvecklare med näringspolitiska frågor i branschföreningen. Rekryterings- och urvalsarbetet pågår och målsättningen är att permanent tillsättning av ny vd ska vara beslutad vid STD-företagens styrelsekonferens i september.

alt

Gourmet Food flyttar till nya lokaler om 6 450 kvm i Västberga.

 

FastPartner har träffat ett avtal med livsmedelsimportören och restauranggrossisten Gourmet Food som innebär att Gourmet Food lämnar Slakthusområdet nära Globen och flyttar någon kilometer västerut, till Elektravägen i Västberga. Avtalet omfattar 6 450 kvm, varav större delen innebär nybyggnation av 4 120 kvm lager och 1 760 kvm kontor.

 

De resterande 570 kvm färdigställs genom ny- och ombyggnation av en befintlig byggnad. Årshyran inklusive parkering uppgår till cirka 10 Mkr. Beräknad byggstart uppskattas till halvårsskiftet 2015 med beräknad inflyttning under första halvåret 2017.

 

I en kommentar säger Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner:
– Slakthusområdet är idag Europas största partihandelsområde för kött, fläsk och charkuteriprodukter. Drygt 250 företag, de flesta inom livsmedelsindustrin, är verksamma här. Stockholmsregionens snabba tillväxt medför en kraftig ökning av efterfrågan på bostäder. Det finns en uppenbar risk att Slakthusområdets verksamheter kommer att trängas ut av bostadsbebyggelser. Detta skapar stora problem då många av livsmedelsföretagen har ett omfattande samarbete och därför är beroende av närheten till varandra. Det nu träffade hyresavtalet ger ett kvitto på att Västbergaområdet med bland annat sina kommunikations- och logistiska fördelar mycket väl kan bli ett bra alternativ för fler än Gourmet Food. En sådan utveckling skulle innebära ett stort lyft för hela Västberga.

 

Lars Bengtsson, vd för Gourmet Food, tillägger:
– En fördel med Slakthusområdet är att många grossister med olika inriktning handlar av varandra, samlastar och hjälper till med transporter – något som också blir positivt för miljön. Vi hoppas kunna etablera ett nytt kluster av livsmedelsgrossister med liknande synergieffekter i Västberga. De nya lokalerna ger oss inte bara utmärkta förutsättningar för att stärka vår roll som Stockholms ledande restauranggrossist utan även expandera till fler orter.

söndag, 18 maj 2014 16:48

Snart fullt hus på Sveavägen 44

alt

Nu återstår endast tre procent, eller 1 250 kvm, att hyra ut i Diligentias totalrenoverade fastighet på Sveavägen 44 i centrala Stockholm.

 

De uthyrningsbara ytorna på Diligentias Sveavägen 44 har krympt till 3 procent. Den 1 juni flyttar e-handelsföretaget Klarna in på plan 1 och 2 med 800 medarbetare och till sommaren lägger sig även lite av byggdammet. Då blir det bättre framkomlighet på Sveavägen för cyklister, gångtrafikanter och bilister.

 

I sommar flyttar även Urban Deli in med god mat med ekoprofil, och efter hand under hösten och våren 2015 kommer Arbetsgivarverket, SAP, RaySearch, King, Swedish Match och Fora. Återstår att hyra ut är 200 kvm kontor på plan 5 och 1 050 kvm butiksyta. Diligentia har även avtalat med en hyresgäst som ännu inte är offentlig för nedre planet under markplan. Detta kontrakt omfattar 2 400 kvm.

 

– Vi har en stark produkt på Sveavägen 44 och vårt skickliga uthyrningsteam har jobbat hårt med att matcha hyresgästerna med huset och med varandra. Sveavägen 44 kommer verkligen att bli den levande mötesplats som vi har önskat med kontor, hotell, restauranger och butiker, säger Markus Pfister, fastighetschef på Diligentia.

 

Ovanpå Sveavägen 44 börjar snart arbetet med att anlägga takparken med en blommande torräng, en krattskog och klapperstensfält. Bostadshuset på den norra sidan av kvarteret har börjat byggas och kommer att bestå av 52 lägenheter. Bostadshuset ska stå klart vid årsskiftet 2015/16.
    Hela kvarteret Sveavägen 44 utvecklas med högt ställda miljömål och kommer att uppnå betyget ”Excellent” enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.

alt
Scandic Continental Stockholm blir Stockholms mest centrala hotell då det öppnas våren 2016. Bild: 3XN.

 

alt

Ulla Hamilton (M), företagarborgarråd i Stockholms stad.

 

De närmaste fem åren förväntas hotellkapaciteten i Stockholm öka med närmare 5 400 rum, men turismen ökar ännu mer. Enligt en undersökning genomförd på uppdrag av Stockholm Business Region behövs ytterligare minst 500 rum i staden år 2016. Om fem år, år 2020 kommer det att saknas mellan 1 800-4 500 rum i länet.

 

– Rapporten visar att inte ens de 40 planerade och potentiella hotellprojekten räcker, vilket är ett fantastiskt lyxproblem. Därför uppmanar jag fler hotell att etablera sig i Stockholm så att turismen kan fortsätta utvecklas och gynna hela Stockholm, säger Ulla Hamilton (M), företagarborgarråd i Stockholms stad.

 

Stockholm är en av Europas populäraste destinationer: de senaste tio åren har antalet kommersiella gästnätter mer än fördubblats. Under 2013 hade Stockholms län närmare 11 miljoner gästnätter, en utveckling som väntas fortsätta.

 

– Det är fantastiskt roligt att Stockholm växer så fort som besöksdestination. Nu behöver vi alla hjälpas åt för att på bästa sätt dra nytta av denna gynnsamma utveckling, säger Ulla Hamilton.

 

Hittills i år har tre nya hotell öppnat i Stockholm: Miss Clara på Sveavägen, Motel L i Hammarby Sjöstad och Scandics HTL på Kungsgatan.

 

Ytterligare hotell öppnar under året. Det finns planer på 40 nya boendeanläggningar i Stockholms län de närmaste fem åren, varav hälften är planerade tidsatta projekt samt och hälften potentiella projekt.

 

Enligt rapporten förväntas antalet gästnätter fortsätta att öka med en årlig tillväxttakt på 3,4 procent i länet fram till och med 2020.

 

Planerade hotell i Stockholms län 2014-2020. (Ytterligare potentiella projekt planeras under perioden)

2014:

Miss Clara (Nytt, 92 rum) Motel L, Hammarby Sjöstad (nytt, 226 rum) Scandic HTL Kungsgatan (nytt, 275 rum) Hotel Kungsträdgården (nytt, 105 rum) Central Hotel (ytterligare 17 rum) Quality hotel Globen (ytterligare 206 rum) Stallmästaregården (ytterligare 30 rum) Puman 1, Urban Hostel, Solna (nytt, 80 rum)

 

2015:

Hotell Södermalm (nytt, 50 rum) Scandic HTL Norra bantorget (nytt 115 rum) Fyrkanten 14 (nytt 180 rum) Villa Källhagen (ytterligare 14 rum)

 

2016:

Älvsjö Station (nytt, 250 rum) Scandic Continental (återöppnar, 400 rum) Laboratoriet 1, Solna (nytt, 65 rum) The Winery Hotel, Solna (nytt, 184 rum) Hotell I Ulriksdal, Solna (nytt, 200 rum) Arlanda Holding, Sigtuna (nytt 150 rum)

 

2019:

Linjen 2, Huddinge (nytt 80 rum)

 

Kommersiella boendeanläggningar Stockholms län/Stockholms stad


Antal hotell 2013:

469 hotell i Stockholms län, varav 160 i Stockholms stad 32 000 hotellrum i länet, varav 19 350 i staden 11 miljoner kommersiella gästnätter i hela länet under 2013

 

Beläggning hotellrum 2013:

67 procent i staden och 59 procent i länet.

 

RevPAR 2013:

755 kronor i staden och 641 kronor i länet.

 

Antal vandrarhem:

117, varav 34 i staden

 

Antal stugbyar: 7 i länet

 

Antal campingplatser: 40, varav 5 i staden.

 

Rapporten, som är gjord av HUI Research på uppdrag av Stockholm Business Region omfattar en kartläggning av befintliga och planerade hotell samt en prognos av efterfrågan på kommersiellt boende 2014-2020.

 

Prognosen av efterfrågan på kommersiella bäddar och rum baseras på den historiska tillväxttakten samt förväntad BNP-utveckling.

alt

Skanska uppför nya bostäder  vid Skansktullsbron i Stockholm.

 

Intresset för Skanska och Areims projekt Fredriksdalskajen vid Skanstullsbron där det ”nya Söder” växer fram har varit rekordstort. På lördag släpps resterande 44 lägenheter i projektet. Enligt Skanska och Areim är det kombinationen Söder och vattennära boende som har lockat många köpare.

 

– Sedan säljstarten i januari har hela 84 av de 136 lägenheterna sålts. Därför är det glädjande att vi redan nu kan släppa resterande bostäder i föreningen Fredriksdalskajen, säger Thomas Törnqvist, försäljningsansvarig för Fredriksdalskajen på Skanska Nya Hem.

 

Under hösten planeras för försäljningsstart av nästa etapp i området, Fredriksdals Brygga.

alt

Till vänster syns The Herstmere residential tower (fd Columbus Tower), med 74 våningar, som ska byggas för en miljard pund för det mycket rika i Canary Wharf.

 

Bostadspriserna i och omkring i finansdistriktet Canary Wharf klättrade i snabbare takt än bostadspriserna i London City under första tertialet i år. Orsaken är att bankerna i London har ökat antalet anställda starkt, vilket ha lett till en ökad efterfrågan på bostäder i och runt Londons finansdistrikt.


Lägenhetspriserna steg med modiga 16,2 procent under första tertialet i år i distriktet från Limehouse till Beckton vid Themsen vidare norrut till Poplar, skriver Knight Frank LLP i ett pressmeddelande. Ett år tidigare steg priserna i samma distrikt med modesta 2,3 procent.

 

Även priserna på bostäder i City of Londons finansiella distrikt och med omgivningar klättrade hela 15,7 procent under första tertialet i år.

 

– Den här starka pristillväxten bygger på en förbättrad brittisk ekonomi och på det faktum att bankerna anställer igen, säger Tom Bill, Knight Frank's head of London research.

 

Han fortsätter:

­– Om vi ser på hyresintäkter på denna bostadsmarknad, finner vi ingen annan fastighetsmarknad i London som ger högre totalavkastning.

 

Prisutvecklingen på bostadsmarknaderna i eller nära till Londons finansiella distrikt har varit trög efter finanskrisen 2007/2008, eftersom många företag i London City friställde personal.

 

I april månad ökade dock antalet lediga platser bland Londons finansföretag med starka 67 procent i april, enligt rekryteringsföretaget Morgan McKinley Ltd. SF


alt

Anders Åberg, Managing Director på Newsec Investment.

 

I dag, den 16 maj, tillträder Platzer fastigheten Backa 173:2 på Deltavägen 4 i handelsområdet Backaplan i Göteborg. Fastigheten, som omfattar knappt 6 000 kvm och har Rusta och Mekonomen som största hyresgäster, säljs av ett privatägt fastighetsbolag. Newsec Investment hade säljarens uppdrag, att i en mycket smal process, avyttra fastigheten. Parterna har enats om att inte uppge köpeskillingen

 

– Det är ett intressant och expansivt handelsområde och vi är övertygade om att Platzer är rätt aktör att vidareutveckla fastigheten, säger Anders Åberg, Managing Director på Newsec Investment.

 

Backaplan är en av Sveriges större handelsplatser och en av fyra strategiska knutpunkter i Göteborgs pågående stadsutveckling. Arbete med hur området ska detaljplaneras pågår i samverkan mellan Göteborgs Stad och fastighetsägarna, däribland Platzer. Platzer äger sedan tidigare tre fastigheter i området.

alt
SATS Globen växer till 2 350 kvm.


SATS växer och nu står det klart att SATS Globen flyttar knappt 200 meter till nya och dubbelt så stora lokaler på Rökerigatan i nya Slakthusområdet.

 

SATS nya träningscenter blir cirka 2 350 kvm, och erbjuder en storslagen miljö. I en historisk byggnad lovar SATS ett toppmodernt center i unik design med öppna ytor, stora fönster och en takhöjd på upp till 12 meter. Träningscentret kommer exempelvis ha Nordens största Prformance™ Arena, och med SATS övriga starka produktutbud kommer ännu fler människor hjälpas till att träna regelbundet.

 

De industrier som finns i Slakthusområdet idag kommer succesivt flytta ut, och på sikt kommer ett helt nytt område växa fram med bland annat affärer, kontor och 3 000 nya lägenheter.

 

– Vi har vuxit ur SATS Globen och måste förnya oss för att kunna erbjuda våra trogna medlemmar den bästa träningsupplevelsen. Genom att flytta till nya Slakthusområdet kan vi erbjuda mer träningsyta och uppdatera vårt utbud av utrustning och klasser. Samtidigt kan vi locka nya medlemmar i en växande stadsdel, säger Linda-Li Wallin, Country Manager på SATS Sverige.

Nästa steg är att anpassa lokalerna till det moderna träningscenter SATS planerar. För detta inväntas ett bygglov innan sommaren. Nya SATS Globen beräknas öppna i slutet på 2014.

alt

                                                                                        

Tuomas Särkilahti (bilden) har utsetts till ny vd för Skanska Finland. Han tillträder sin befattning den 1 juli 2014. 

 

Särkilahti är Chief Operating Officer i Skanska Finland. Han har arbetat på Skanska i 17 år och har suttit i ledningsgruppen för Skanska Finland, varit regionchef, distriktschef och chef för upphandling och utveckling.

 

Som vd för Skanska Finland kommer Tuomas Särkilahti att rapportera till Anders Danielsson, vice vd Skanska AB, som ansvarar för de nordiska byggenheterna.

 

Tuomas Särkilahti efterträder Kenneth Nilsson som kommer att börja som Chief Operating Officer för Skanska Sverige från den 1 augusti. Han kommer att rapportera till Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.