29 april 2024

Redaktionen

alt
Nordika hyr ut hela 6.100 kvm i Aura Building, omfattande 14.000 kvm i Akalla.

 

I Aura Building, som omfattar cirka 14.000 kvm uthyrbar yta, har Nordika hyrt ut 4.000 kvm till seniorboendeaktören Kavat vård på ett långt hyresavtal. Nordika har även tecknat avtal om förhyrning av ytterligare 2.100 kvm med en skoladministratör.

 

För två år sedan inledde Nordika arbetet med att ställa om Aura Building från att vara en kontorsfastighet som under en längre tid haft en hög vakansgrad till att bli en långsiktigt hållbar fastighet med en stabil hyresgäststruktur. För ett år sedan tecknades det första avtalet i linje med Nordikas strategi med skolaktören Mångården som ingick ett 15-årigt hyresavtal om 4.000 kvm. Efter nämnda uthyrningar återstår cirka 2.500 kvm att hyra ut, ytor som Nordika nu för aktiva diskussioner med aktörer inom samma segment.

 

Genom kombinationen grundskola och seniorboende har Nordika skapat ett attraktivt generationsöverskridande format som är inkluderande till sin natur. De två aktiviteterna sker i separata delar av fastigheten, men både äldre och barn kommer att röra sig och ha aktiviteter i byggnaden.

 

Robert Högström, fastighetschef för Nordika kommenterar:

– Det känns spännande att kunna bidra med ett nytt format för äldreboende och grundskola i en och samma fastighet, där vi tror båda verksamheterna kommer att ha mycket glädje av varandra. Vi känner inte till att något liknande existerar sedan tidigare och tror starkt på kombinationen där båda verksamheterna bidrar till en tryggare tillvaro och en varmare äldrevård.

 

Catharina Tavakolinia, vd Kavat vård, säger i en kommentar.

– Kavat vård har länge sökt efter större lokaler i syfte att expandera sin persiska verksamhet för äldre. Vi är glada att vi nu kan öppna 54 nya moderna boendeplatser i Akalla. Beräknad inflyttning är hösten 2016.

Kavat vård grundades 2006 och driver flera äldreboenden i Stockholm med olika inriktningar. Förutom persisk inriktning finns även äldreboenden med spansk och arabisk profil. I innerstaden driver Kavat vård även två äldreboenden med hotellkoncept.

 

Uthyrningarna har genomförts i samarbete med Nordic PM.

 

I en kommentar kan sägas att Nordika med den stora uthyrningen om 10.000 kvm väsentligt ha höjt fastighetsvärdet på Aura Building, jämfört med vad detta värde var då Nordika gjorde sitt första förvärv när Diligentia sålde Aura Building i maj 2011.

 

tisdag, 29 september 2015 12:56

Vasakronan investerar 500 Mkr i Uppsala

alt

Vasakronan bygger en kunskapsnod i Uppsala Science Park.


Vasakronan har tecknat avtal med Landstinget i Uppsala Län om cirka 10.000 kvm i Uppsala Science Park, USP. Därför uppförs nu en fastighet om totalt 12.500 kvm. Byggstarten är planerad till årsskiftet och inflyttning 2017/18.
    

Uppsala Science Park är ett område med cirka 140 företag huvudsakligen inriktade på Life Science, materialteknik och andra kunskapsintensiva nischer. Här finns stora delar av Uppsalas innovationssystem representerat, däribland Uppsala Innovation Center (UIC) och STUNS. Alldeles i närheten ligger Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet, Biomedicinskt Centrum, Ångströmlaboratoriet och Informationstekniskt Centrum. Och inte långt därifrån, på Ultuna, ligger också Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt.
  

Jonas Bjuggren, regionchef på Vasakronan, är glad över beslutet som innebär en vidareutveckling av Uppsala Science Park:
– Framgångsrika innovationer är nästan alltid resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer och kompetenser. I USP har Vasakronan jobbat i många år med att utveckla en arena för dessa aktörer och kompetenser att jobba ihop. Med bygget av det här huset tar vi ytterligare ett steg i den riktningen och skapar en kunskapsnod.
    

Utöver kontorsytor kommer den nya byggnaden att få en ljusgård samt restaurang och konferensmöjligheter. Allt för att ytterligare facilitera mötet mellan människor och kompetenser.
    

Avtalet med landstinget är 20-årigt och innebär att uthyrningsgraden är 90 procent redan vid byggstart. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden enligt Leed platina.

tisdag, 29 september 2015 12:16

Thiberg och Nyberg i nya roller på Vasakronan

alt

                                                                                                            
Per Thiberg, som idag är chef för fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan i Stockholm, får en ny roll som chef affärsutveckling. Samtidigt blir Anna Nyberg, som idag är affärsområdeschef för Stockholm city, chef för en ny gemensam enhet för fastighetsutveckling och projektgenomförande i Stockholm. Hon kommer även att ingå i Vasakronans ledningsgrupp. Uthyrningsorganisationen, med Jesper Swedenborg som chef, blir från samma datum en del av Region Stockholm.          
    

Vasakronan har en omfattande projektvolym och flera stora projekt på gång. Per Thiberg ska i sin nya roll hitta fler projekt- och utvecklingsmöjligheter. Det handlar både om att köpa potentiella projekt, alternativt mark som kan utvecklas.
    

– Med vår kompetens och storlek ser vi en klar potential att göra mer på projektsidan. Per brinner för den uppgiften och det finns redan idag en hel del konkreta affärer att ta tag i, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

alt

                                                                                                              
Eklandia Fastighets AB, dotterbolag inom Castellumkoncernen, har utsett Martin Gidenstam (bilden) som ny projektutvecklingschef. Han blir i och med utnämningen även medlem i Eklandias ledningsgrupp. Gidenstam är utbildad lantmäteriingenjör och har arbetat på Eklandia sedan 2012 med affärsutveckling och transaktioner. Han har dessförinnan arbetat på Fastighetskontoret och Stadsbyggnadskontoret i Göteborg med exploateringsfrågor.
    

– I det intressanta skede Göteborg befinner sig i, med enorma stadsutvecklingsområden, utökar vi vårt fokus med en större projektgrupp ledd av Martin för att på bästa sätt kunna bidra till Göteborgs expansion. Martins gedigna kompetens från tidiga skeden med stadsplanering och bygglovsprocesser ända fram till förvaltningsskedet gör att han passar utmärkt i rollen, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.
    

Eklandia driver ett antal kontors- och logistikprojekt i olika faser, såväl i detaljplaneskede som pågående projekt, bland annat kontorsfastigheten Blenda om 9.000 kvm som uppförs nu på Lindholmen.
    

– Vi är dessutom en av aktörerna som är utvalda att utveckla en ny logistikpark i direkt anslutning till Göteborgs Hamn. Där planerar vi en storskalig etablering med flera logistikfastigheter på sammanlagt 70.000 kvm, avslutar Cecilia Fasth.

måndag, 28 september 2015 15:48

In3prenör anställer Henrik Nyberg

alt

                                                                                                                                    

In3prenör förstärker organisationen med Henrik Nyberg (bilden).
 Han kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp och får ansvar för affärs- och verksamhetsutveckling.

 

Nyberg har tidigare arbetat på Fabege som projektchef för stora projekt, senast med ansvar för SEBs nya kontor i Arenastaden.

måndag, 28 september 2015 15:40

KunskapsPorten rekryterar Mats Svanberg

alt

                                                                                                                                

KunskapsPorten rekryterar Mats Svanberg (bilden), som senast varit verksam med som stabschef för Femklövermajoriteten i Region Skåne. Han har tidigare varit vice vd och Skandinavienchef i det tysk-skandinaviska PR-företaget Ehrenberg Kommunikation och dessförinnan har han varit såväl oppositionsråd samt stabschef i Malmö stad och även ledamot i styrelsen för MKB Fastighets AB.

 

– Rekryteringen av Mats Svanberg är ytterligare ett led i Kunskapsportens ambition att vara en del av samhällsbygget i Sydsverige. Genom Mats knyter vi till oss en medarbetare med betydande inblick, erfarenhet och kontaktytor in i det sydsvenska samhället, säger Joakim Ollén, vd för KunskapsPorten.

måndag, 28 september 2015 15:27

JM lämnar Danmark

alt
JM tror inte på Danmark då bolaget nu säljer marken i storprojektet Sydhavne och Enghave Brygge i centrala Köpenhamn. Flygbild: Juul & Frost Arkitekter

 

I juni i år fastslog Köpenhamns stad den kommunala detaljplanen för Enghave Brygge i Sydhavne. Markägarna för Enghavne är Enghave Brygge Nordicom, Radiator Land, JM Danmark och City & Port. Området, som är ett före detta hamn- och industriområde vid HC Ørstedsværket, är ett stort projektområde för bostäder och kommersiella lokaler. Men nu säljer JM marken i Enghavne för 290 Mkr.

 

I JM:s pressmeddelande sägs inte vem köparen är men JM säger att tillträdet ska ske i december i år och att försäljningen inte medför någon resultateffekt. Den sålda tomten är belägen i centrala Köpenhamn och utgörs av en obebyggd tomt med möjlighet att utveckla bostäder och kommersiella lokaler. I och med försäljningen av Enghave Brygge består JMs byggrättsportfölj i Danmark av endast en fastighet i Humlebäck där det i nuläget inte pågår någon produktion.

 

Motivet till försäljning i Danmark är enligt Martin Asp, affärsenhetschef för JM Utland:

– Försäljningen av Enghave är ett led i att fokusera vår utlandsaffär till Norge och uppbyggnad av vår verksamhet i Finland.

 

måndag, 28 september 2015 14:04

Undervisningshuset på KTH byggstartas

alt
Undervisningshuset kommer flexibla miljöer för alla typer av lärande att finnas, allt från flyttbara väggar till grupprum och enskilda studieplatser. Bild: COO Arkitekter

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Nu har byggnaden Undervisningshuset på KTH byggstartats som genom sin utformning ska bidra till en ny, framgångsrik modell för framtidens lärande. Undervisningshuset på KTH Campus i Stockholm blir med sin fullt synliga konstruktion och installationsteknik ett pedagogiskt verktyg som genererar nya utbildningsmetoder för blivande arkitekter och samhällsbyggare.

 

I Undervisningshuset kommer flexibla miljöer för alla typer av lärande att finnas, allt från flyttbara väggar till grupprum och enskilda studieplatser. För att vara säker på att man arbetar med det bästa och senaste inom pedagogik och kunskapsmiljöer har Akademiska Hus, KTH:s byggnadsavdelning samt studenter och lärare varit delaktiga i planeringen av byggnaden.

 

– Projektet är en viktig del i vår strävan att skapa en ledande, levande och hållbar campusmiljö som i sin tur bidrar till utvecklingen av kunskapsregionen och Universitetshuvudstaden Stockholm, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Undervisningshuset kommer framför allt att användas av Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad. Själva huset kommer att bli ett pedagogiskt verktyg med synlig konstruktion och installationsteknik som gör att studenter och besökare på ett tydligt och handgripligt sätt kan se hur byggnaden fungerar. Installationer, till exempel, kommer inte att vara gömda, som i vanliga fall, utan synliga i ett pedagogiskt syfte. Undervisningshuset kommer också att ligger i framkant ur ett hållbarhetsperspektiv och målsättningen för Akademiska Hus och KTH är att huset ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

 

– Undervisningshuset blir en spännande och kreativ miljö för lärande som passar bra på KTH som ju är ett lärosäte i ständig utveckling, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

 

Undervisningshusets utsida spelar en viktig roll för arkitekturen och miljön på KTH Campus, där större delen av byggnaderna är uppförda i rött tegel från olika tidsepoker. Undervisningshuset kan ses som nästa steg i ”tegelevolutionen”. Byggnaden kommer att ha en tegelfasad, men den skiljer sig från en traditionell sådan eftersom tegelbitarna har formen av en bäversvans, så kallat bäversvanstegel.

 

Akademiska Hus investerar cirka 130 Mkr i Undervisningshuset, som planeras stå klart för inflyttning till hösten 2016.

lördag, 26 september 2015 18:26

ETTELVA har flyttat till Tobaksmonopolet

alt
Konceptet för ETTELVA Arkitekters nya kontor utgår från Bo Beskows al fresco-målningens färgsättning som integrerats i den lekfulla inredningen och bidrar till den samstämda gestaltningen där anrikt möter modernt.

 

alt

Det är högt i tak i ETTELVAS nya lokaler.

 

alt

En soffgrupp framför Bo Beskows al fresco-målning.

 

alt

Ett vackert lunchbord.

 

Nu är ETTELVA Arkitekter på plats i sitt nya kontor i Tobaksmonopolets gamla matsal på Södermalm i Stockholm. Omvandlingen av kontoret är ett samarbete mellan ETTELVA Arkitekter och systerföretaget MER.

 

ETTELVA Arkitekters nya kontor är en spännande kombination av modern arkitektur och kulturhistoriskt värdefull miljö i det så kallade Beskowhuset som byggdes 1931-1933 och rymde en konferens- och personalmatsal i två våningar ritad av Emil Lindkvist.


Bo Beskows al fresco-målning som täcker ena väggen har gett namn till byggnaden. Fastigheten är en del av industrikomplexet Tobaksmonopolet som är ”av synnerligen stort kulturhistoriskt värde”, enligt Stockholms stadsmuseum.

 

Lokalerna har varsamt förvandlats till ett ljust och luftigt kontor med god akustik i öppen kontorsmiljö. ETTELVAS kontor om 630 kvm kontoret har fått ett nytt entresolplan som möjliggör fler arbetsplatser, mötesrum och pentry utan att ge avkall på rymd. På gården finns en terrass med anslutning till trädgården och bikupor som ger ett miljövänligt tillskott för växter i trädgården och inom stadens närområde. Den lummiga gården är unik i innerstaden och ett stort tillskott till lokalerna.

 

– Vårt nya kontor är ett jättelyft för hela företaget. Flytten har gett ny inspiration och arbetsglädje och är en unik och välkomnande miljö för medarbetare, kunder och beställare, säger Anders Lindh, vd för ETTELVA Arkitekter.

alt

Fastigheten på Niels Brocks Gade 1, som uppfördes år 1903, är ritad av arkitekten Martin Borch.


Fastighets AB Balder förvärvar för cirka 100 Mkr fastigheten där Det Kungliga Danska Musikkonservatoriet tidigare hade sin verksamhet på Niels Brocks Gade 1 i centrala Köpenhamn. Fastigheten, som omfattar cirka 5.500 kvm  ska byggas om till hotell och restaurang och det ska opereras av Nobis. Hotellet kommer att öppna under senvåren 2017 med 80 rum, ett spa och en restaurang av hög internationell standard.
    

– Niels Brocks Gade 1 är en mycket vacker fastighet i Köpenhamn som vi nu får möjlighet att utveckla till ett hotell. Vi fortsätter satsningen på Nobis gruppens hotellexpansion och detta är ett ypperligt läge för oss att göra vår första utlandsetablering, säger Alessandro Catenacci, huvudägare och koncernchef Nobis AB.
    

Nobis driver sedan tidigare Operakällaren och nattklubben Café Opera, Nobis Hotel vid Norrmalmstorg, Stallmästaregården vid Brunnsviken, Hagaparken, Hotel J och Restaurant J i Nacka Strand och Hotel Skeppsholmen, Miss Clara Hotel med Giro Pizzeria på Sveavägen i Stockholms city.
    

Fastigheten på Niels Brocks Gade 1 i Köpenhamn ligger granne med Ny Carlsberg Glyptotek, Tivoli, Köpenhamns centralstation samt Rådhusplatsen. Den uppfördes år 1903 och är ritad av arkitekten Martin Borch och har bland annat haft Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som en av många prominenta hyresgäster.