29 april 2024

Redaktionen

fredag, 25 september 2015 14:47

Akademiska Hus delar ut 6,5 Mdr kr till staten

alt

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson har bland annat i budgetpropositionen för 2016 föreslagit investeringar om 8,5 Mdr kr för en ny satsning på arbetsmarknaden.

 

Flera statliga företag har gjort storförluster under 2014. Värst var det för statliga Vattenfall som under Q2 2015 gjorde en brakförlust om 29 Mdr kr, efter nedskrivningar om 36 Mdr, varav med minus 17 Mdr i Ringhals 1 och 2 med samt med minus 15 Mdr kr för den tyska brunkolsverksamhet. Även andra statliga bolag har gjort miljardförluster som till exempel LKAB under 2015. Dessa förluster är bakgrunden till att svenska staten behöver pengar och skälet till att Akademiska Hus kallar till extra bolagsstämma den 19 oktober 2015 för att aktieägaren ­– svenska staten ska lämna en utdelning om 6,5 Mdr kr att utbetalas kontant.

 

För första halvåret 2015 gjorde Akademiska Hus en vinst efter skatt om 2,25 Mdr kr.

 

Enligt ägaren, svenska staten, är målet för Akademiska Hus att soliditeten ska uppgå till mellan 30 och 40 procent. Per den 30 juni 2015 uppgick koncernens soliditet till 47,7 procent. Utdelningen är en åtgärd för att anpassa kapitalstrukturen till ägarens mål. Om den föreslagna utdelningen utbetalas den 30 juni 2015 blir soliditeten i koncernen 38,7 procent.

 

I ett pressmeddelande säger Akademiska Hus att bolagets styrelse bedömer att likviditeten kan upprätthållas på en betryggande nivå och den föreslagna utdelningen påverkar inte bolagets förmåga att fullgöra sina kort- och långfristiga förpliktelser eller att genomföra kommande investeringar.

 

Utdelningen ska utbetalas i flera rater, varav 4,5 Mdr kr under 2015 och resterande 2 Mdr kr före årsstämman 2016.

alt

Sedan 2008/2009 har Botkyrkabyggen byggt drygt 100 hyresrätter i Riksten. Nu planeras ytterligre drygt 70 lägenheter i sex nya byggnader.


Botkyrkabyggen har genomfört ett markköp av Peabbolaget Riksten Friluftsstad AB, vilket innebär att byggnationen av företagets tredje bostadsområde i området Riksten i Tullinge, söder om Stockholm, kommer att kunna påbörjas innan årsskiftet.
    

Botkyrkabyggen planerar 72 hyreslägenheter enligt Sabos koncept nyckelfärdiga kombohus. Lägenheterna ska rymmas i tre tvåvåningshus och tre byggnader om vardera fyra våningar. Lägenheterna fördelas jämnt mellan två- och trerummare. Inflyttning beräknas ske till våren 2017.

 

Fullt utbyggd ska Riksten inrymma cirka 2.500 bostäder, förskolor samt skola för årskurs 1-9, ett tusental arbetsplatser samt handel och service.

 

– Vi är glada att vi nu kan lägga ytterligare en pusselbit på plats i utbyggnaden av den nya stadsdelen Med fler hyresbostäder i stadsdelen bidrar vi till ett långsiktigt samhällsengagemang, säger Lars Avermalm, projektchef på Riksten Friluftsstad AB.

alt

Eva Ellenfors, vd Grön Bostad, och Marcus Svensson, vd ByggVesta Development.

 

I går tog ByggVestas och AFA Fastigheters samägda Grön Bostad det första spadtaget för 433 nya hyreslägenheter för studenter och forskare i Flemingsberg. I och med detta skapas ett av Sveriges största campusområden med plats för upp till 1.000 boende.

 

I samband med spadtaget presenterade ByggVesta sitt initiativ Good Will Housing som bygger på tanken om hållbarhet i alla dimensioner.

 

– De flesta studenter idag vill engagera sig i hållbarhetsfrågor och bidra till en bättre värld. Det vill vi ta vara på i Campus Flemingsberg. Genom att koppla olika samhällsaktörer till studentboendet, kommer vi göra det möjligt för studenterna att göra gott, både för varandra och samhället i stort, säger Marcus Svensson, vd ByggVesta Development.

 

ByggVesta har tidigare utvecklat ett campusboende med influenser från USA på Linköpings Universitet, där närmare 400 lägenheter stod klara 2008. Totalt har bolaget i dagsläget markanvisningar i Stockholm för att bygga ytterligare cirka 1.000 studentlägenheter under de närmaste åren. Projektet i Flemingsberg har blivit möjligt genom gott samarbete mellan Akademiska Hus, Huddinge kommun, Södertörns Högskola samt ByggVesta.

 

– Genom Campus Flemingsberg befäster Grön Bostad sin ställning som långsiktig fastighetsägare på studentbostadsmarknaden i Stockholm säger Eva Ellenfors, vd på Grön Bostad.

 

Första inflyttning i Campus Flemingsberg är planerat till maj 2017.

torsdag, 24 september 2015 17:00

98 bostäder bokade i Norra Tornen

alt

Norra Tornens två torn, om totalt 280 lägenheter, ska uppföras vid Torsplan i den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm.

 

Oscar Properties har tecknat bokningsförbindelser för de första 98 lägenheterna i projektet Norra Tornen i Hagastaden, Stockholm. Därmed har hela den första etappen som erbjudits marknaden hittat köpare. I och med det uppnåddes bolagets interna mål för att gå vidare med projektet.

 

– Intresset för projektet har varit väldigt stort och vi jobbar vidare med projektet enligt plan, säger vd Oscar Engelbert.

 

Norra Tornen, ritade av OMA, omfattar två torn med öppna offentliga ytor på de lägre våningsplanen och ett spektakulärt boende i form av 178 lägenheter (Innovationen) och 102 (Helix) med storlekar från 2-7 rum och kök.

 

Oscar Properties totala projektportföljen uppgick vid utgången av andra kvartalet till cirka 2.700 bostäder och cirka 470 bostäder var under pågående produktion.

torsdag, 24 september 2015 15:56

Maria Mannerholm, ny vd för Micasa Fastigheter

alt

                                                                                                                              

Maria Mannerholm (bilden) har utsetts till verkställande direktör för Micasa Fastigheter i Stockholm AB. Hon ersätter Patrik Emanuelsson som nyligen tillträtt som vd för Locum AB.

 

– Den långa erfarenhet som Maria Mannerholm har från arbete i olika delar av stadens verksamheter kommer att utgöra en stor resurs för Micasa i det fortsatta arbetet med att tillhandahålla ett bra och tryggt boende till människor i behov av särskilt stöd, säger Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad och ordförande i Micasa Fastigheter.

 

Maria Mannerholm har varit stadsdelsdirektör i Stockholms stad sedan 2001 och kommer närmast från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. Innan dess har Maria Mannerholm haft olika tjänster inom flera delar av staden.

 

– Jag ser det som en stor utmaning att leda Micasa Fastigheter i arbetet med att skapa bra boendelösningar för äldre och grupper med särskilda behov, i nära samarbete med andra berörda verksamheter, säger Maria Mannerholm, som tillträder vd-tjänsten den 12 oktober.

 

Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 125 fastigheter om drygt 1 miljon kvm. Omsättningen är cirka 1 miljard kronor.

torsdag, 24 september 2015 15:51

Nya ansikten i Byggvesta

alt

                                                                                          
ByggVesta förstärker på flera nyckelpositioner när organisationen förnyas för att möta uppdraget med en årlig leveransvolym om cirka 700 lägenheter de kommande fem åren. Bolagets innovativa koncept har fått genomslag och resulterat i stort förtroende från Sveriges kommuner att utveckla, bygga och förvalta långsiktigt hållbara hyresfastigheter. Dessutom har ByggVestas leveransförmåga stärks genom ett långsiktigt avtal med AFA kring det samägda bolaget Grön Bostad AB.
    

Sedan i våras är Marit Appelgren (bilden överst t v) vd för ByggVesta Fastighetsförvaltning, som ansvarar för alla förvaltningstjänster inom ByggVesta och Grön Bostad. Hon har under många år arbetat i ledande roller inom Volvo Group Real Estate med ansvar för bland annat förvaltningsfrågor, konceptutveckling samt implementation.
    

Vidare har Sören Lindqvist (överst i mitten) tillträtt som förvaltningschef. Han har lång erfarenhet av bostadsförvaltning och kommer senast från Sigtunahem där han varit förvaltningschef.
    

Efter årsskiftet börjar Jonas Granström (överst t h) som bostadschef med ansvar för att värdesäkra hela leveranskedjan av nya fastigheter. Granström kommer från Scandic Hotels som ansvarig för enheten Technical Services, och har tidigare varit i Skanska-koncernen i olika roller.
    

Tomas Schäfer (nederst t v) har tillträtt som byggproduktionschef med ansvar för produktionsstyrning och eftermarknad. Han har lång erfarenhet från ledande befattningar inom byggbranschen och var senast arbetschef hos Peab Bostad.
    

Cecilia Wallin (nederst i mitten) har tillrätt i rollen som affärsutvecklingschef. Hon har närmast varit projektledare inom ByggVesta och har tidigare arbetat på NCC Boende och NCC Housing i olika ledande befattningar och dessförinnan som handläggande arkitekt.
    

Slutligen har Jon Arnell (nederst t h) har tillträtt som inköpschef med ansvar för ByggVestas relationer och upphandling av entreprenörer och leverantörer. Arnell har närmast varit projektledare inom ByggVesta och har tidigare erfarenhet från bostadsbyggande från bland andra EBAB.

torsdag, 24 september 2015 13:28

Johanna Frelin blir ny vd för Tengbom

alt

                                                                                          
Tengbom har rekryterat Johanna Frelin (bilden) som ny vd. Hon tillträder vid årsskiftet och ersätter då tf vd Gunilla Haglund, som i våras tog över vd-posten efter Bo Ringdahl. Johanna Frelin kommer närmast från vd-posten för Hyper Island, ett innovationsdrivet bolag som utbildar framtidens ledare. Dessförinnan har hon innehaft flera chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen.
    

Rekryteringen är ett avgörande steg i Tengboms långsiktiga målsättning att vara en tongivande och innovativ aktör inom arkitektur och samhällsbyggande. Johanna Frelin kommer med mycket goda referenser för sitt starka och engagerade ledarskap – hon tilldelades bland annat utmärkelsen Årets vd 2013 i kategorin Mindre företag för sin roll på Hyper Island. Hon tog sin MBA på Stockholms Handelshögskola och har en Degree in Fine Arts från Luther College i USA och sitter i styrelserna för SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och tidskriften Fokus.

 

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha lyckats rekrytera Johanna Frelin till rollen som vd för Tengbom. Johanna är företagsledaren med rätt vision och erfarenhet för att driva den strategiska utvecklingen av Tengbom som ledande arkitektkontor på ett sätt som gagnar såväl kunder som medarbetare, säger Magnus Sjöqvist, styrelseordförande för Tengbom.

alt

Jacob Cronstedt och Rickard Backlund är partners i Aperion Real Estate AB.


Apeiron har i joint venture med en ledande, global Sovereign Wealth Fund, förvärvat tre bostadsportföljer i Berlin med cirka 900 lägenheter till ett sammanlagt belopp på EUR 100 miljoner. De första investeringarna i denna konstellation gjordes under förra året och bostadsbeståndet uppgår nu till EUR 300 miljoner.


Inom ramen för befintliga partnerskap med institutionella investerare räknar Apeiron med att ytterligare EUR 700 miljoner ska investeras i Tyskland under de närmaste tre åren.

 

Jacob Cronstedt, vd på Apeiron:

– Apeirons partnerskap med en kapitalstark investeringsfond har på ett år gjort betydande framsteg i Berlin, som erbjuder en möjlighet till trygg och stabil avkastning. Det finns en strukturell obalans mellan utbud och efterfrågan på bostäder och staden är en av Europas starkaste tillväxtmarknader. Apeiron går nu vidare i Berlin och övriga Tyskland med institutionella partners med siktet inställt på ett bestånd om EUR 1 miljard.

 

Apeiron (är ett privatägt fastighetsbolag med verksamhet i Norden, Tyskland och Storbritannien, med kontor i Stockholm, Berlin och London.) Apeiron strävar efter långsiktig tillväxt och värdeökning genom att förvärva, förvalta, bygga, förädla och effektivisera fastigheter. Affärsmodellen bygger på att skapa specialiserade strategier i samarbete med andra investerare och att genomföra dem genom gemensamägda fastighetsbolag.

onsdag, 23 september 2015 15:27

NCC bygger borätter för 169 Mkr i Luleå

alt

NCC bygger punkthus åt HSB i Luleå. Illustration: Tirsén & Aili Arkitekter

 

På uppdrag av HSB Norr bygger NCC 98 bostadsrätter i området Kronan på Lulsundsberget i Luleå. Lägenheterna fördelas på två punkthus på 11 respektive 16 våningar. Värdet på projektet är 169 Mkr.

 

– Efter säljstarten i slutet av april har vi nu bara tre lediga lägenheter kvar, vilket vi får se som ett kvitto på att det är ett eftertraktat projekt, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr. 

 

HSB:s Brf Arenan byggs på Lulsundsbergets sydvästra sluttning, nära till både natur och centrum. Första spadtaget togs i september och inflyttning beräknas ske i september 2017.

 

– Arbetet med de nya lägenheterna är i full gång, vi lägger nu sista pusselbiten på södrasluttningen. Projektet är det fjärde som NCC och HSB genomför i samverkan med partneringupplägg i Luleå, så vi tar med oss erfarenheter från tidigare samarbeten in i Brf Arenan, säger Bengt Storm, projektchef på NCC.

 

Husen, som certifieras Miljöbyggnad Silver, består av 2-6 rum och kök på 60-131 kvm. I projektet ingår gemensamhetsutrymmen, en relaxavdelning med bastu, gym, tvättstuga, cykelförråd och ett parkeringshus med cirka hundra platser.

alt

Fredrik Ramner, Team Manager och uppdragsansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.

 

NIRAS har fått i uppdrag av Energinet, som äger det danska el- och gassystemet, att analysera hur deras lokaler i den egenägda fastigheten i Ballerup, Köpenhamn, kan anpassas för att stödja verksamhetens dagliga aktiviteter på bästa sätt och samtidigt möjliggöra att en växande personalstyrka ryms. Det aktuella kontoret rymmer idag cirka 125 medarbetare.

 

– Vi har en mycket god utveckling på Öresundsmarknaden och ser stor potential på den danska marknaden, där vi nu ser fram emot att stötta Energinet, säger Fredrik Ramner, Team Manager och uppdragsansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.