29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 23 september 2015 12:56

Castellum köper för 420 Mkr av Index

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum, och Rickard Haraldsson, vd Index International, gör stor affär på Kungsholmen.


Castellum har via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Brostaden köpt fastigheten Hornsberg 10 på västra Kungsholmen i Stockholm om totalt cirka 14.900 kvm. Investeringen omfattar cirka 420 Mkr och säljare är Index International, som därmed lämnar området efter att sedan 2005 ha utvecklat tre bostadskvarter med totalt närmare 700 lägenheter. Det underliggande fastighetsvärdet för de bostadsfastigheterna som Index utvecklat i området uppskattas till cirka 4 Mdr kr.
    

– Index var en av de första privata bostadsutvecklarna som investerade på västra Kungsholmen. Redan 2005 inledde vi ett målmedvetet arbete med att omvandla en större industrifastighet till ett område med attraktiva bostäder och kontor. Västra Kungsholmen är idag ett av Stockholms mest populära områden. Vi är stolta över att ha tagit en marknadsposition tidigt och varit en ledande bostadsutvecklare av området, säger Rickard Haraldsson, vd för Index International.
    

Den fastighet som Castellum köper består av tre sammanlänkade byggnader fördelat på 9.500 kontor, 2.000 kvm butik, 1.400 kvm laboratorium, 400 kvm restaurang och resterande del lager och förråd. Uthyrningsgraden är 95 procent.
    

– Detta är vår första etablering på Kungsholmen och ett bevis på den portföljförflyttning som pågår i Castellum. Förvärvet innebär att vi växer i ett strategiskt intressant område – västra Kungsholmen – där flera större företag valt att lägga sina huvudkontor. Fastigheten har potentiella utbyggnadsmöjligheter som vi med glädje tar oss an, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

Västra Kungsholmen är ett av de sista stora förtätningsområdena i Stockholms innerstad. Staden började planera området 2002 och räknar idag med runt 5.000 bostäder och 350.000 kvm kommersiella lokaler i området när utbyggnaden är klar 2022. Hittills har totalt 2.500 bostäder färdigställts.

onsdag, 23 september 2015 11:51

Thomas Nystedt, ny finanschef på Vasakronan

alt

                                                                                                                         

Thomas Nystedt (bilden) blir ny finanschef på Vasakronan från och med den 1 oktober. Han är civilekonom och har arbetat inom Vasakronans finansverksamhet sedan 2006. Han har haft flera olika roller inom verksamheten, nu senast som porföljförvaltare.

 

Vasakronans finansverksamhet omfattar en låneportfölj som idag uppgår till 54 Mdr kr. Vasakronan är en av de största aktörerna på kapitalmarknaden och var först i världen med att ge ut gröna företagsobligationer

 

Björn Lindström, som idag är finanschef, går i pension men kommer under en övergångstid att finnas kvar på finansavdelningen som senior advisor. Björn Lindström, f. 1954, anställdes som ekonomi- och finansdirektör i Vasakronan år 1998 då han efterträdde Claes Kjellander.

onsdag, 23 september 2015 11:31

Aberdeen fyller Tobaksfabriken

alt

Tobaksmonopolet 2, som ligger på Maria Skolgata, ägs av Aberdeens Pan-Nordiska fastighetsfond.


Aberdeen har hyrt ut sammanlagt 3.700 kvm i Tobaksfabriken på Maria Skolgata på Södermalm, Stockholm. På kort tid har tre kontorshyresavtal tecknats med H&M, Nepa och Cedervalls arkitekter. Fastigheten är därmed fullt uthyrd.
    

– Tobaksfabriken har unika kvaliteter som attraherar profilstarka kreativa företag och efterfrågan har varit rekordstark. Bra lokaler med karaktär i det utmärkta kommunikationsläget på Södermalm, med både tunnelbana och Stockholms Södra inom promenadavstånd, har varit mycket eftertraktat, säger Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen Asset Management.
    

H&M och Nepa är nya hyresgäster i fastigheten, medan Cedervalls arkitekter utökar sitt kontor och växer in i en tidigare vakant yta.

tisdag, 22 september 2015 16:32

Cushman & Wakefield förstärker i Väst

alt

                                                                                                             
Cushman & Wakefield intensifierar sin satsning på Västsverige och anställer transaktionsduon Joel Sandwall (bilden t v) och Henrik Fahlén (bilden t h) till affärsområdet Capital Markets i Göteborg.
    

Sandwall och Fahlén har båda en stark förankring i västra/södra Sverige och i Göteborgsregionen samt gedigen transaktionserfarenhet närmast från Newsec Investment. Joel Sandwall hade senast en roll som vice vd för Newsec Investment X AB och har magisterexamen i industriell & finansiell ekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Henrik Fahlén var närmast Senior Manager och ansvarig för koordineringen av verksamheten på Newsec Investments kontor i Göteborg och Malmö.

 

– Det händer mycket på nya Cushman & Wakefield och den förstärkning vi nu gör ligger helt rätt i tiden, inte minst då investeraraktiviteten i regionen förväntas fortsätta att vara stark. Vi kommer att följa upp satsningen med ytterligare rekryteringar och tillsammans med de större affärer vi nu gör kommer vi att märkas mycket i regionen framöver, säger Agneta Jacobsson, Head of Cushman & Wakefield i Sverige och Norden.

alt

Nokia Networks fd huvudkontor, uppfört år 2001, omfattar 36.000 kvm högkvalitativa kontor i Esbo – Helsingfors.

 

Nordika har förvärvat Nokia Networks fd huvudkontor som omfattar 36.000 kvm högkvalitativa kontor i Esbo – Helsingfors.


Fastigheten blev i augusti till 95 procent tomställd och Nordika förvärvar fastigheten av den tidigare ägarens långivare. I ett samtal med Jonas Grandér, vd Nordika, säger han att fastigheten förvärvades av en numer nödställd isländsk aktör år 2006, till det höga priset om 130 miljoner euro. Nordika förvärvar nu fastigheten med eget kapital. Tillträde har skett.

 

Gabriel Cronstedt, partner, Nordika, säger i en kommentar till förvärvet:

– Det är en spännande och fin fastighet Nordika förvärvat från en säljare som inte har lokal närvaro eller kapacitet att ta ett långsiktigt grepp. Fastigheten har ett mycket gott mikroläge, är flexibel i sin utformning och går att dela upp i många mindre enheter vilket gör vårt uthyrningsarbete enklare. Detta har redan visats genom en nyuthyrning om 1.600 kvm innan tillträdet. Vi kommer att initiera en liknande strategi för att hyra ut de vakanta ytorna som vi gjorde i vår fastighet i Kista. Även om marknaden i Helsingfors är något svagare än den svenska för kontorsytor, har vi en så pass bra produkt samt möjlighet att konkurrera med attraktiva hyror att vi känner oss trygga.

 

Nordika har i sin andra struktur, Nordika II, genomfört 7 förvärv sedan starten i juni 2014 till ett värde om cirka SEK 1,1 miljarder. I båda strukturerna äger Nordika för närvarande fastigheter för cirka 2 miljarder efter att Keflavik i Kista sålts till Kungsleden och en handelsfastighet i Gävle sålts till Estea. Med nuvarande kapital kan Nordika förvärva för ytterligare cirka SEK 1 miljard i fastighetsvärde.

 

Säljarens rådgivare i transaktionen har varit Advium och på den legala sidan Krogerus. Köparen har arbetat med Roschier som sin legala rådgivare samt Trevian som sin lokala partner för bland annat uthyrning.

tisdag, 22 september 2015 15:22

Estea köper av Nordika i Gävle

alt

Nordika köpte den då nyutvecklade fastigheten Hemlingby 52:13 år 2012 av TK Development.


Esteas helägda dotterbolag Estea Sverigefastigheter 3 AB har köpt fastigheten Hemlingby 52:13 i Hemlingby Köpcentrum vid Gävles södra infart. Säljare är Nordika och tillträde sker den 30 september.
    

Fastigheten med en total uthyrningsbar om 8.251 kvm inrymmer idag ÖoB, Sängjätten, Stadium Outlet, Jysk och Rusta. Den genomsnittliga återstående löptiden för hyreskontrakten uppgår till cirka 7,5 år. Beräknade årliga hyresintäkter uppgår till cirka 10,4 Mkr.
    

Hemlingby Köpcentrum ligger cirka 3 km från centrala Gävle och nås av flera bussar från stadskärnan. Utöver hyresgästerna i den aktuella fastigheten finns företag som Systembolaget, Jula, Biltema, Din Sko, ICA Maxi, Citygross med flera etablerade i området. Under 2015 planerar ytterligare företag att etablera sig i området.
 

Förvärvet är det första som Estea genomför efter nyemission av kapitalandelsbevis, vilka är upptagna till handel på NDX Börsen under kortnamn ESTEA KAPBEVIS3, ISIN: SE0007131883.

alt

Nu uppför Einar Mattsson två punkthus om 10 respektive 16 våningar i Huddinge Centrum. Vy från korsningen Sjödalsvägen/Förrådsvägen mot nordost. Bottenvåning planeras innehålla verksamheter. Illustration Sjögren arkitekter AB. 

 

alt

Första gjutningen av händer ägde rum vid byggstarten av Huddinges kommundirektör Vesna Jovic och kommunstyrelses ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M).

 

Einar Mattsson har byggstartat 139 bostadsrätter på Klockarbacken 7 i Huddinge, cirka 600 meter från pendeltågsstationen i Flemingsberg. Lägenheterna blir till största del ettor och tvåor och de beräknas vara inflyttningsklara från årsskiftet 2016/2017.

 

Efter att detaljplanearbetet för området har avslutats river nu Einar Mattsson och Mecon en befintlig fastighet för uppförandet av två huskroppar med totalt 139 bostadsrättslägenheter. De två huskropparna kommer utöver lägenheter även att inrymma lokaler.

 

Nyligen ägde den första gjutningen av händer rum vid byggstarten av Huddinges kommundirektör Vesna Jovic och kommunstyrelses ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M).

 

Detaljplanens syfte var att skapa förutsättningar för bostäder och verksamheter för centrumändamål (som butik, café, kontor). Föreslagen bebyggelse är en sammanhängande volym längs Sjödalsvägen från vilken två punkthus utgår.

 

Punkthusen placeras i kvarterets nordvästra respektive sydvästra hörn och bygger dels på en byggnad med 10 våningar, plus en indragen takvåning, dels på en byggnad med 16 våningar, plus en indragen takvåning.

 

Bebyggelsen ska ges en omsorgsfull gestaltning som ger ett tillskott till den urbana miljön. Planområdet omfattar områden med allmän plats, en delsträcka av Sjödalsvägen samt en del av en skogspark, utpekad i program för Huddinge centrum.

måndag, 21 september 2015 14:51

Ny stadsdel tar fart i Linköping

alt
Den gamla företagsparken Wahlbecks i Linköping ska förvandlas till en ny stadsdel med namnet Ebbepark.

 

Under det nya namnet Ebbepark, omvandlas den gamla företagsparken Wahlbecks i Linköping, till en hållbar stadsdel med bostäder, företag och stadsliv. Byggstart sker redan i vår och till år 2022 ska Ebbepark stå klar med 50.000 kvm verksamhetsyta och 500 bostäder. Det är Sankt Kors Fastigheter som tillsammans med Stångåstaden ska uppdatera det gamla industriområdet till en hållbar stadsdel för både boende, företag och service.

 

– En traditionell företagspark är öde på kvällar och helger och ett traditionellt bostadsområde är öde på dagtid. Genom att kombinera de två uppnås en levande plats med möjlighet till resursdelning. Läget, mellan city och Linköpings universitet, är dessutom optimalt för såväl företag som bostäder, säger Johan Kristiansson, vd för kommunala Sankt Kors Fastighets AB.

 

Multifunktionella mötesplatser

Nya resurseffektiva lösningar kommer testas i byggfasen i samarbete med universitetet, Tekniska verken och flera andra aktörer. Det färdiga området ska också fungera som testbädd för ny forskning och utveckling.

 

– Vi skapar bostäder som ger den naturliga kopplingen mellan att bo, arbeta och leva i morgondagens hållbara stadsdel. Multifunktionella mötesplatser där företag, bostäder och samhälle blir en helhet, säger Fredrik Törnqvist, vd för kommunala Stångåstaden.

 

Fakta Ebbepark:
Vision: Ebbepark ska bli morgondagens hållbara stadsdel. Ett område som lever och sjuder av aktivitet. En dynamisk tillväxtmiljö för affärsidéer, innovationer och företagande samt bostäder, service och annat man behöver för att leva sitt liv.

Huvudaktörer: Sankt Kors Fastighets AB och AB Stångåstaden

Verksamhetsyta: 50.000 kvm. Bostäder: Cirka 500

Företag i dagens park: Cirka 70
Byggstart: De två första etapperna startar 2016/17
Färdigt: Cirka år 2022

måndag, 21 september 2015 13:31

Holmstrand blir CFO för Catella

alt

                                                                                          
Marcus Holmstrand (bilden) har utsetts till CFO och medlem i Catellas koncernledning. Han har arbetat som Group Business Controller på Catella sedan 2011 och tillträder sin nya tjänst med omedelbar verkan. Tidigare har Holmstrand varit Group Business Controller på Haldex och dessförinnan controller inom SCA-koncernen.
    

– Catella har sedan början av 2014 genomgått stora förändringar för att skapa de förutsättningar som krävs för att lyckas nå långsiktig stabil lönsamhet och tillväxt. Marcus känner Catella väldigt väl och har som Group Business Controller haft en central roll i förändringsarbetet. Han kommer i sin nya roll fokusera ytterligare på ökad effektivitet och analys inom den nya affärsfokuserade organisationsstrukturen, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.

måndag, 21 september 2015 13:28

Camilla Weiner, ny IR-chef för Pandox

alt

                                                                           
Camilla Weiner (bilden) har utsetts till ny chef för Investor Relations på Pandox. Hon ersätter Thomas Backteman samt ingår i Pandox ledningsgrupp och rapporterar till bolagets CFO Liia Nõu.
    

Camilla Weiner har lång erfarenhet från ledande positioner inom IR och kommunikation, bland annat Director Corporate Communications och medlem av Senior Executive Team på SCA AB samt Director Corporate Communications och medlem av Group Executive Management på Axfood AB. Camilla har också varit Head of Communications & Investor Relations på Securitas AB.