29 april 2024

Redaktionen

måndag, 21 september 2015 13:12

1000 flytande bostäder byggs i Frihamnen

alt

I området mellan Lundbyhamnen och Kvillepiren i Göteborgs Frihamn ska kommunala Älvstranden Utveckling AB bygga 1.000 temporära flytande bostäder.

 

Styrelsen för kommunala Älvstranden Utveckling AB har beslutat att satsa på temporära bostäder i Frihamnen i Göteborg. Senast i början av 2016 kommer de första anvisningarna att ske och målet är att på sikt färdigställa cirka 1.000 bostäder med 5-15 år långa bygglov. Styrelsen gav bolaget ett prioriterat uppdrag i april 2015 att utreda förutsättningarna för temporära bostäder inom Älvstaden. Detta ligger nu till grund för beslutet.

 

Ett inslag i förslaget är att ha flytande hamnkvarter. Området mellan Lundbyhamnen och Kvillepiren kan vara lämpliga för exploatering och att läget är nära entrén till Frihamnen ger god närhet till social service och kollektivtrafik. Det flytande kvarteret kan även enkelt flyttas till liknande platser vilket gör det till en smart och flexibel lösning.

 

– Behovet är akut i Göteborg, säger Mattias Jonsson (S) styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB. Det tar tid att planera och bygga så medan vi inväntar permanenta lösningar i Frihamnen vill vi att göteborgarna ska kunna använda marken under tiden.

 

Arbetet sker i flera steg. Till att börja med kartläggs området och den första anvisningen för bostäder och verksamheter ska vara ute till årsskiftet 2015/2016. Under 2016 kommer fler områden inom Älvstaden som är lämpliga för uthyrning identifieras för att hyras ut.

 

– Det finns många som kan använda sig av bostäderna. Aktuella grupper skulle kunna vara studenter, flyktingar och ensamkommande flyktingbarn samt företagsbostäder. Med Frihamnens centrala läge och med alla aktiviteter i bland annat Jubileumsparken så kan detta bli startskottet på en god och levande stadsmiljö, säger Mattias Jonsson (S).

 

Även för de temporära bostäderna och lokalerna gäller Älvstadens vision kring blandstad:

 

– Redan från start ska detta vara en tät blandstad med både bostäder, verksamhetslokaler, handel och kultur, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling AB. Det ska finnas gemensamma ytor och offentliga rum och även om det är temporärt, knyta an till kringliggande områden och nyttja närheten till vattnet för att skapa liv.

 

Älvstranden Utveckling AB hyr redan idag ut mark på Lindholmen för studentlägenheter som kommer byggas av moduler. Anvisningarna för de kommande temporära bostäderna kommer troligtvis ske i två steg: ett första för Frihamnen och Lindholmen och det andra för Södra Älvstranden och eventuellt Gullbergsvass.

måndag, 21 september 2015 12:49

NCC vill notera bostadsbolag

alt
Tomas Billing, styrelseordförande för NCC, leder arbetet med att utreda en eventuell avknoppning av NCCs enhet för bostadsutveckling.


NCC kommer under hösten att presentera en ny strategi för de kommande fem åren som bland annat innebär ett ökat fokus på tillväxt i Norden inom bygg och anläggning. Styrelsen i NCC har därför beslutat om en ny organisation. Styrelsen har dessutom gett ledningen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att skapa ett självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing.
    

– Vi undersöker nu om ett självständigt noterat bostadsutvecklingsbolag kan vara till fördel för både aktieägare och bolaget, säger Tomas Billing, ordförande i NCC. Styrelsens ambition är att slutföra analysen under hösten och återkomma till aktieägarna med mer information i delårsrapporten den 6 november.
    

NCC:s nya strategi som sjösätts vid årsskiftet innebär bland annat att NCC ska fokusera på lönsam tillväxt med fokus på bygg och anläggning såsom till exempel infrastruktur och renovering. Gemensamma arbetssätt, ett NCC och fokus på hållbarhet är andra viktiga hörnstenar i den nya strategin.
    

– Goda marknadsförutsättningar i Norden innebär att intresset för våra hemmamarknader ökar från internationella aktörer och NCC möter idag högt specialiserade konkurrenter i anbudsprocesserna. Med de förändringar som nu genomförs får NCC en specialiserad nordisk organisation med stark lokal närvaro. Med specialisering får vi bättre kraft att utveckla och erbjuda gemensamma koncept och lösningar till våra kunder på alla våra marknader, säger Peter Wågström, koncernchef för NCC.
    

Förändringarna innebär att NCC från årsskiftet får en ny organisation där dagens sju affärsområden blir fem. De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building. Vidare bildar NCC Roads det nya affärsområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden. Dessutom samordnas HR, kommunikation och hållbarhet i en gemensam enhet, Corporate Relations, som ingår i koncernledningen. Inköp är en annan central del av NCC:s verksamhet som lyfts upp i koncernledningen.
    

Den nya koncernledningen utgörs av koncernchef Peter Wågström, affärsområdeschef NCC Building Klaus Kaae (nuvarande affärsområdeschef NCC Construction Denmark), affärsområdeschef NCC Infrastructure Svante Hagman (nuvarande affärsområdeschef NCC Construction Sweden), affärsområdeschef NCC Industry Jyri Salonen (nuvarande affärsområdeschef NCC Roads), affärsområdeschef NCC Housing Joachim Hallengren, affärsområdeschef NCC Property Development Carola Lavén, CFO Ann-Sofie Danielsson, chefsjurist Håkan Broman, chef Corporate Relations Ann Lindell Saeby och chef för Inköp Peter Gjörup.
    

Samordningen av affärsområden och koncernfunktioner kan innebära att viss övertalighet uppstår. NCC uppskattar att kostnaderna förknippade med omorganisationen kommer att uppgå till 250 Mkr och huvudsakligen belasta NCC:s resultat i det fjärde kvartalet 2015 och det första kvartalet 2016.

måndag, 21 september 2015 12:28

Niam förvärvar köpcentrum i Helsingfors

alt

Entrén till Kaari Shopping Center.


Niam ska köpa Helsinfors femte största tillika Finlands nionde största köpcentrum, Kaari Shopping Center i Kannelmäki. Anläggningen omfattar cirka 48.000 kvm och säljaren, kooperativa HOK-Elanto, har i samband med förvärvet tecknat långsiktiga hyresavtal för de ytor som de för närvarande innehar. Dessutom har flera av övriga hyresgäster tecknat långa kontrakt i köpcentrumet. JLL har varit säljarens rådgivare i transaktionen, som planeras avslutas den 15 oktober.
 

– Det här var ett tillfälle för Niam att förvärva ett modernt köpcentrum med ett utmärkt läge. Niam ser potential att ytterligare öka besöksfrekvensen i köpcentret, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.
    

Över 900.000 människor bor inom bara 15 minuters bilresa till Kaari Shopping Center, som lockar cirka 5,3 miljoner besökare varje år och ifjol omsatte 178 MEUR.

 

– Befolkningen i huvudstadsregionen ökar snabbt och det är vårt mål att betjäna kunderna och ägarna av HOK-Elanto genom att utveckla våra butikslokaler och växande vår portfölj. Vi kommer att fortsätta att fokusera på att förvärva på strategiska platser med optimala enhetsstorlekar och skapa moderna butikslokaler. Denna transaktion säkrar finansieringen av våra framtida tillväxtplaner, säger Matti Niemi, vd för HOK-Elanto.
    

Christian Hohenthal, chef för Capital Markets JLL Finland, tillägger:

– Vi är glada över att ha underlättat försäljningen av detta landmärke transaktion som är den första försäljningen av ett 100 procent av ett stort köpcentrum i Helsingfors sedan 2008.

måndag, 21 september 2015 12:25

Skanska bygger för 440 Mkr i Hagastaden

alt

På det som kommer att bli Hagaplan har Reflex Arkitekter ritat ett hus om 16 våningar på uppdrag av Skanska.


Skanska har i egen regi utvecklat en kombinerad hotell- och kontorsbyggnad i Hagastaden, Stockholm. Bygguppdraget är värt cirka 440 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för årets tredje kvartal.  Ett 20-årigt hyresavtal med Elite Hotels of Sweden har tecknats för hotelldelen.
    

Den nya byggnaden är belägen invid Hagaplan i Hagastaden, nära den planerade tunnelbanestationen och i anslutning till huvudentrén för sjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden blir 16 våningar hög med garage under markplanet och en total bruttoyta om 16.200 kvm. Hotellet upptar elva våningar med totalt 222 rum, restaurang och konferenslokaler.

 

– Detta är ett spännande projekt. Vi ser stora behov av såväl hotellrum som kontorsytor i denna nya stadsdel som kommer att växa fram under kommande år, säger Joachim Holmberg, regionchef för kommersiell projektutveckling, Skanska Sverige AB
    

Grundläggningsarbeten är redan påbörjade och byggnaden ska stå färdig i november 2017.

söndag, 20 september 2015 16:33

Blackstone lånar 17,1 Mdr för bostadsköp

alt

Stephen A. Schwarzman, Blackstones Chairman, CEO och Co-Founder.

 

Deutsche Bank AG har stängt ett syndikerat lån för att underlätta för Blackstone Group LP REO att köpa småhus.

 

Blackstone, har utökat sin kredit från 600 miljoner dollar till 2.075 miljoner dollar  (17,1 Mdr kr) för att förvärva småhus som hyrs ut, enligt en oidentifierad källa till Bloomberg. Ursprungligen hade Blackstone endast tänkt utöka krediten till 1,2 miljarder dollar.

 

Deutsche Bank har lett ett syndikat för Blackstones bostadskredit, enligt källan. Andra långivare i syndikatet, förutom Deutsche Bank, inkluderar Bank of America Corp, Credit Suisse Group AG, Goldman Sachs Group Inc. och JP Morgan Chase & Co.

 

I syndikering, där Sidley Austin representerade Deutsche Bank, ingick Stephen Blevit, Anny Huang och Charles Schrank.

 

Sedan 2012 har Blackstone investerat 3,5 miljarder dollar för att köpa 20.000 småhus som hyrs ut.  Nu gör således Blackstone stora förvärv på bostadsmarknaden eftersom hyresmarknaden nu återhämtar sig i USA.

 

Blackstone och Deutsche Bank har avböjt att kommentera uppgifterna hos Bloomberg.

söndag, 20 september 2015 16:31

Wallenstam tar Melker Andersson till Avenyn

alt

Lindex, Kungsportsläkarna, Avenyns Ögonklinik, Meltwater, eWork och Travel Service får sällskap av snabbmatsrestaurangen Vigårda i Kopparhuset på Avenyn i Göteborg.

 

Wallenstam har kontrakterat Vigårda, en snabbmatsrestaurang med fokus på enkel, snabb, nyttigt och fräsch mat, öppnar på Avenyn 29 i Göteborg. Bakom restaurangen står kockarna Melker Andersson och Danyel Couet. Vigårda finns sedan tidigare i Stockholm och Malmö. Vidare har Wallenstam avtalat med sportbutik med fokus på träningskläder från amerikanska sportmärket Under Armour i Kopparhuset på Avenyn 35. Hyresgästerna hyr 400 respektive 500 kvm och öppnar i januari respektive februari nästa år.

 

– Det är väldigt roligt att vi nu fyller på Avenyn med ytterligare två starka koncept som båda tillför något unikt och nytt till vår paradgata och Göteborg. Tillsammans med de redan etablerade butikerna kommer de att bidra till Avenyn som en attraktiv mötesplats säger Thomas Dahl, vvd Wallenstam AB.

 

Vigårda flyttar in på Avenyn 29 och i den cirka 400 kvm stora lokalen serveras mat med schyssta råvaror lagad av kockar.

 

Utöver detta är ytterligare två nya etableringar klara att öppna under hösten. Sharper Barber öppnar ytterligare en salong på Södra Larmgatan 15 i oktober/november och på Teatergatan öppnar ett bageri, St. Agnes, den 1 oktober.

söndag, 20 september 2015 16:27

Fabege hyr ut till Frithiof i DN-skrapan

alt

Krögaren Pontus Frithiof.

 

Krögaren Pontus Frithiof har tecknat kontrakt med Fabege och lanserar ett nytt restaurang- och eventkoncept – Atelier 23 – på våning 23 i DN-skrapan i Stockholm. Atelier 23 är en ny typ av restaurangupplevelse, utan regelbundna öppettider med teman och samarbeten i fokus.

 

– Först och främst vill vi förstås erbjuda våra hyresgäster en hög servicenivå här i Marieberg, men vi vill också att alla stockholmare ska få möjlighet att njuta av stadens kanske mest hänförande utsikt kombinerat med en matupplevelse, säger Mattias Nordstedt, marknadsområdeschef Fabege.

 

Det övergripande restaurangkonceptet i Atelier 23 bygger på lokala råvaror och säsongsbetonade menyer.

 

– DN-huset är ett landmärke och i kombination med utsikten blev första intrycket, Det här ska vi ha! Samarbetet med Fabege går tillbaka till 2007 så beslutet att vi skulle arbeta tillsammans var enkelt i och med att vi delar samma värderingar, säger Pontus Frithiof.

 

Det är många aktiviteter som pågår parallellt i DN-skrapan just nu. Exempelvis öppnar Summit en co-working lounge med mötesplatser från mindre rum för sex personer till en hel bokningsbar biograf. Dessutom byggs entréerna om och lunchrestaurangen renoveras för att öppnas i ny regi senare i höst.

fredag, 18 september 2015 15:04

Folksam Fastigheter rekryterar Barck-Holst

alt

                                                                                                    

Folksam Fastigheter växer och rekryterar Karin Barck-Holst (bilden) som ny Project Manager. Hon kommer närmast från Sweco där hon har arbetat som marknadsområdeschef. Rekryteringen är ett led i Folksam Fastigheters expansiva tillväxtstrategi med målet att öka fastighetsbeståndet med 10 Mdr kr de närmaste åren.

 

– Vi fortsätter arbetet med att bygga branschens vassaste team och jag är mycket glad över att kunna knyta Karin Barck-Holst till Folksam Fastigheter. Hon blir en viktig del när vi utvecklar, driver och genomför Folksam Fastigheters expansion och bygger Folksams ekonomiska styrka till nytta för kunderna, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam.

 

Folksam Fastigheters nya organisation och bemanning ger både ett tydligare strategiskt fokus på tillgångsförvaltningen och underlättar långsiktiga fastighetsinvesteringar.

 

Centralt är också att Newsec från den första oktober hanterar den löpande och viktiga fastighetsförvaltningen av Folksams hela fastighetsportfölj.

                     

fredag, 18 september 2015 14:47

Corem lägger bud på Tribona

alt
Rutger Arnhult, vd Klövern. Klövern är idag Tribonas största aktieägare med nära 30 procent av bolagets aktiekapital.

 

Styrelsen i Corem Property Group har beslutat att lämna ett offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i Tribona. Budet är 42 kr per aktie i Tribona, vilket motsvarar cirka 2.044 Mkr och innebär en premie om 17,3 procent för Tribonas aktie i förhållande till stängningskursen den 7 september. Innan Tribona offentliggjorde att diskussioner kring ett offentligt uppköpserbjudande på bolaget förelåg, fanns en premie om 9,7 procent för Tribonas aktie i förhållande till stängningskursen den 17 september. Premien på bokfört eget kapital per den 30 juni är 10,1 procent.

 

Köpeskillingen ska erläggas till cirka 50 procent kontant och till cirka 50 procent genom nyemitterade preferensaktier i Corem. Kontantdelen kommer att finansieras med en kombination av befintliga likvida medel, försäljning av stamaktier i Klövern om 300 Mkr samt en förvärvsfinansiering om 500 Mkr.

 

Tillsammans har Corem och Tribona ett fastighetsbestånd om 162 fastigheter med ett värde om cirka 12,5 Mdr kr, varav 127 fastigheter om 7,3 Mdr kommer från Corems portfölj. Vidare beräknas soliditeten i Corem minska från 30 procent till 26 procent.

 

– Kombinationen av Corem och Tribona drivs av både industriell och finansiell logik, och därigenom skapas ett ledande fastighetsbolag inom lager-, logistik-, industri- och handelsfastigheter med goda möjligheter för fortsatt expansion och högkvalitativ förvaltning, säger Patrik Essehorn, styrelseordförande i Corem.

 

Klövern, som är största aktieägare i Tribona med 29,55 procent av aktiekapitalet och rösterna ställer sig positivt till budet. Men Tribonas budkommitté, som bildades vid ett styrelsemöte i somras efter att ha fått vetskap om ett potentiellt offentligt uppköpserbjudande, rekommenderar enhälligt aktieägarna i Tribona att inte acceptera Corems budet. Budkommittén består av styrelseledamöterna Mats-Olof Ljungquist, Malin Rylander-Leijon och Anneli Jansson.


Rutger Arnhult (såsom styrelseledamot och indirekt ägare av 35,5 procent av aktier och 37,1 procent av röster i Corem samt styrelseledamot och ägare av 10,2 procent av aktier och 10,7 procent av röster i Klövern – den största aktieägaren i Tribona) och Patrik Essehorn (såsom styrelseordförande och ägare av 0,02 procent av aktier och 0,03 procent av röster i Corem) har på grund av intressekonflikt inte deltagit i Tribonas styrelses behandling eller beslut i anledning av frågor relaterade till budet.

 

Corem har tecknat avtal med Swedbank om förvärvsfinansiering av Erbjudandet. Förvärvsfinansieringen är en revolverande kredit som löper på nio månader med en marginal om 350 bps. Som säkerhet ska lämnas 60 miljoner stamaktier av serie B i Klövern samt de aktier i Tribona som Corem förvärvar.

torsdag, 17 september 2015 14:06

Sarby Westman får utökat ansvar i Kungsleden

alt

                                                                                                         
Kungsledens transaktionschef sedan sju år tillbaka, Ylva Sarby Westman, får utökat ansvar och har utsetts till vice vd och Chief Investment Officer (CIO) i bolaget. Hon kommer fortsatt att ha det övergripande ansvaret för Kungsledens transaktionsverksamhet och får dessutom ansvaret för att utveckla företagets organisation, medarbetare och affärsverksamhet.
    

I den nya rollen kommer Ylva Sarby Westman ha det övergripande ansvaret för HR och CSR och därmed ansvara för utvecklingen av Kungsledens human- och strukturkapital samt företagets hållbarhetsarbete. Hon kommer också att ansvara för Kungsledens transaktionsverksamhet och säkerställa att företagets fortsatta expansion genomförs i enlighet med strategin.

 

– Ylva har spelat en viktig roll i framtagandet av Kungsledens nya strategi och den transformation av fastighetsportföljen som har ägt rum under de senaste åren. Nu är det dags att ta nästa steg och med full kraft utveckla vårt human- och strukturkapital för att förverkliga det nya Kungsleden. Ylva har med framgång utvecklat både människor och affärer under sina år på Kungsleden och är väl lämpad för uppdraget, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden
    

– Det ska bli fantastiskt roligt att ta sig an en ny utmaning där jag får en unik möjlighet att utveckla både Kungsledens organisation och affärsverksamhet med maximalt värdeskapande som mål. Jag har ett stort intresse för CSR-frågor och ser det som en framgångsfaktor att dessa frågor genomsyrar hela företaget och utgör en självklar del av vår affärsverksamhet, säger Ylva Sarby Westman.