29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 17 september 2015 12:35

Stockholmskonjunkturen: Fortsatt tillväxt

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region och Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas positivt under andra kvartalet 2015. Lönesumman ökar, fler företag startas och arbetslösheten minskar i jämförelse med samma period 2014. Det visar Stockholmskonjunkturens andra rapport för 2015.

 

Både i staden och i länet ökade lönesumman med drygt 5 procent under årets andra kvartal, i jämförelse med samma period 2014. Totalt startades 5.321 nya företag i länet, varav 3.011 i staden. Det var en ökning med 3 procent för länet och 2 procent för staden.

 

– Det är mycket glädjande siffror. Stockholm har ett fantastiskt näringsliv med en stark, positiv utveckling som vi är glada och stolta över. Stockholms företag skapar nya jobb och ökar stadens attraktivitet, inte minst inom ICT där Stockholm är ett av de riktigt starka namnen i världen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

 

På arbetsmarknaden fortsatte sysselsättningen att utvecklas positivt. Under kvartalet minskade arbetslösheten med 4,3 procent i länet och med 4,5 procent i staden. Även antalet varsel minskade medan antalet nyanmälda platser på arbetsförmedlingen fortsatte att öka.

 

– Stockholm fortsätter vara ett tillväxtlokomotiv. Både staden och länet visar på ett dynamiskt näringsliv som skapar jobb och möjligheter för Stockholm att fortsätta växa, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Totalt ökade andelen lediga jobb med 26 procent i länet och med 14 procent i staden, vilket motsvarar ett antal på drygt 80.000, respektive 50.000 nya jobb.

 

Stockholms befolkning fortsatte samtidigt att växa. Under de senaste fyra kvartalen fick länet drygt 32.000 nya invånare, motsvarande en ökning på 1 procent.

torsdag, 17 september 2015 12:13

Eklandia hyr ut till Best Transport

alt

Colliers har medverkat i uthyrningar om totalt cirka 9.000 kvm i Eklandias fastighet på Mejerigatan 1 i Kallebäck, Göteborg.


Eklandia Fastighets AB, dotterbolag inom Castellumkoncernen, har tecknat hyresavtal med bud- och transportföretaget Best Transport för en lokal om 2.250 kvm på Mejerigatan i Kallebäck, Göteborg. Tillträde har redan skett till delar av ytan och vid årsskiftet kommer lokalanpassningar i övriga ytor vara klara. Uthyrningen har skett i samarbete med Colliers International.
    

– Best Transport sökte efter en lokal med närhet till de stora lederna i centralt läge. Det är glädjande att valet föll på Eklandia och vår fastighet på Mejerigatan som väl uppfyllde deras krav. De var även i behov av en lokal med snabbt tillträde vilket vi är glada över att kunna hjälpa till med, säger Stefan Vilhelmsson, uthyrare på Eklandia Fastighets AB.
    

Christoffer Bladh Nord, projektledare inom Industri & logistik på Colliers tillägger:
– Utmärkt läge och lokal för den verksamhet som Best Transport bedriver, närhet till det mesta inom Göteborg och viktiga leder som E20 och väg 27 för effektiv distribution. Det är också extra roligt att Colliers tidigare i år även förmedlade Sandryds, som hyrde 6.730 kvm i samma fastighet, och därmed har bidragit till att minska vakansgraden markant i fastigheten.

torsdag, 17 september 2015 12:10

Titania får bygga 670 lägenheter i Alby

alt

Projektet vid Tingstorget i Alby innefattar även utveckling av torget kring t-banestationen. Utformningen har tagits fram i samarbete med Arkitema Architects.


Botkyrkas kommunfullmäktige har gett Titania klartecken att bygga cirka 670 bostäder Alby, i området runt Tingstorget. Titania kommer tillsammans med kommun utveckla detaljplanen för att uppnå kommunens höga målsättningar för det nya bostadsområdet.
    

Det var under våren 2014 som Botkyrka kommun bjöd in till markanvisningstävling för Tingstorget i Alby. Med fokus på energieffektiva lösningar, hållbarhet och intressant arkitektur vann Titania tävlingen och fick därmed möjlighet till nyproduktion av drygt 450 bostadsrättslägenheter.

 

Beslutet som togs av Botkyrkas kommunfullmäktige den 7:e september innebär antalet bostadslägenheter som ska byggas av Titania har stigit till 670.
    

Projektet kommer att indelas i etapper. Detaljplanen, som utvecklas av Titania och Botkyrka kommun tillsammans för att uppnå kommunens höga målsättningar för det nya bostadsområdet, väntas kunna antas under 2016. Byggstart för de första bostäderna beräknas ske under 2017 och första inflyttning tidigast 2018.

torsdag, 17 september 2015 11:32

NREP Logicenters köper för 1,9 Mdr

alt

Rickard S Dahlberg, Co-CIO och partner på NREP.


Nordic Real Estate Partners (NREP) har i åtta transaktioner förvärvat sex logistikfastigheter om totalt 223.500 kvm samt en yta av 53.600 kvm som är under utveckling och beräknas vara klart under första kvartalet nästa år. Samtliga tillgångar återfinns i centrala logistiknav i Sverige, Danmark och Finland. Den totala investeringen uppgår till cirka 200 MEUR (cirka 1,87 Mdr kr).
    

Från Aberdeen köper NREP Flahult 21:34 i Jönköping om 40.400 kvm höglager uthyrt till Aditro Logistics, och i en sale and leseback-affär med DSV Road förvärvas Ansta 20:258 i Örebro med om 8.000 kvm. Dessutom köper NREP en fastighet om 36.000 kvm höglager under utveckling i Nykvarn från Kilenkrysset. Hyresgäst i Nykvarn blir Aditro.

 

I Danmark gör NREP Logicenters en sale and leaseback-affär med DKI Logistics för Egeskovvej 17B och 19 i Horsens omfattande 6.800 kvm respektive 28.000 kvm. Vidare köper NREP i en affär med en lokal aktör Logistikparken 1, 3, 7 och 9 i Århus om 58.500 kvm höglager med Skanlog som hyresgäst, och slutligen med ett danskt K/S förvärv av Ventrupparken 2 i Greve med en uthyrbarbar yta om 30.000 kvm höglager, vilket hyrs av distributionsföretaget Zebra.

 

Slutligen har NREP via en sale and leaseback-affär med förpackningsföretaget Huhtamäki köpt Polarpakintie 4 i Hämeenlinna (Tavastehus) i södra Finland med 52.300 kvm höglager samt överenskommit att i egen regi utveckla ett höglager för Also Group om 17.600 kvm i Pirkkala, Tammerfors.
    

– Vi är glada att vi har kunnat öka vår logistikportfölj i hela Norden bit för bit med välbelägna främsta tillgångar trots den ökade konkurrensen på marknaden, säger Rickard S. Dahlberg, Co-CIO och partner på NREP.

onsdag, 16 september 2015 18:07

NREP lanserar LogiCenters

alt

Jonas Kennerhed, Asset Manager på NREP.

 

NREP (Nordic Real Estate Partners) etablerar Logicenters som ett nytt varumärke för sina logistikfastigheter. Med det nya namnet ska NREP befästa sin roll som en ledande pan-nordisk leverantör av moderna logistikfastigheter. Tanken är att varumärket ska bidra till att öka närvaron och synligheten på marknaden för att kunna fånga upp fler utvecklings- och förvärvsmöjligheter, vilket i sin tur ska göra det möjligt hyresgäster att växa och öka värdet för aktieägarna.

 

Lanseringen av varumärket signalerar också en ökning NREPs interna fokus och resursfördelning till logistiksegmentet.

 

– Vi kommer också att arbeta närmare med våra hyresgäster, kommuner och andra viktiga intressenter för att öka vår betydelse som en partner och möjliggörare av tillväxt, säger Jonas Kennerhed, Asset Manager på NREP.

 

NREP, Logicenters, förvaltar idag över 1 miljon kvm moderna logistikytor längs de viktigaste transportvägarna i Sverige, Danmark och Finland.

onsdag, 16 september 2015 17:58

Newsec tror på nytt rekordår

alt

 Jakob Pettersson, Head of Research, Newsec.



 

En mycket låg räntenivå, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt låga vakansrisker gör att direktavkastningskraven för fastigheter har fortsatt sjunka under 2015. Trots historiskt höga fastighetspriser bedömer Newsec att sannolikheten för en kraftig nedjustering av fastighetsvärden är liten den närmsta tiden. Samtidigt förutspås ett nytt rekordår på transaktionsmarkanden.

 

– Trots att vi nyligen genomgått en volatil period på världens kapitalmarknader bedömer vi att fastigheter fortsatt kommer att vara ett attraktivt tillgångsslag under överskådlig framtid, detta trots en längre period av stigande fastighetspriser. Räntorna är historiskt låga och det finns ett överskott av likviditet i systemet. Riksbanken kommer dessutom ha svårt att markant förändra penningpolitiken eftersom det skulle hämma tillväxten, säger Jakob Pettersson, Head of Research, Newsec.

 

Inhemska investerare har dominerat transaktionsmarkanden under året. Det finns dock ett tydligt intresse från utländskt kapital, i synnerhet pensionskapital, för den svenska fastighetsmarknaden eftersom den levererar en bättre riskjusterad avkastning jämfört med andra fastighetsinvesteringar i övriga Europa.

 

– Vad gäller marknadssegment anser vi att samhällsfastigheter vuxit fram som det mest intressanta området för de mer riskaverta investerarna. Segmentet karaktäriseras av långsiktighet med en stabil direktavkastning i relation till risk. Transaktionerna inom segmentet förväntas öka till följd av att kommunerna blir mer välvilliga till att avyttra delar av det befintliga beståndet, samt att öppna upp för möjligheten att privata bolag står för nybyggnationen av till exempel skolor och äldreboenden, säger Jakob Pettersson.

onsdag, 16 september 2015 17:56

Nya rekryteringar på Cushman & Wakefield

alt

                                                                                                              
Cushman & Wakefield rekryterar Rikard Skoglund (bilden t v) som Nordic Head of Business Development, Occupier Services. Han har närmast varit Director Business Development inom affärsområdet Corporate Solutions på JLL.
    

– Rikards passion att göra affärer, hans förmåga att bygga långsiktiga relationer och hans erfarenhet av att arbeta internationellt kommer gynna både våra kunder och Cushman & Wakefield, säger Agneta Jacobsson, vd för Cushman & Wakefield i Sverige och ansvarig för samordningen av Cushman & Wakefields nordiska verksamheter.
    

Vidare har Cushman & Wakefield rekryterat Tom Wadegård (bilden i mitten) och Gustaf Benndorf (bilden t h) till Occupier Services. Även Wadegård och Benndorf kommer närmast från JLL, där de arbetat med hyresgästrepresentation för svenska och internationella kunder. Tom Wadegård har tidigare arbetat på Akademiska Hus, Ferax och Sveriges Lantbruksuniversitet, medan Gustaf Benndorf tidigare arbetat på Nordier och inom Solna stad.
    

– Tom och Gustaf brinner både för konsultrollen och för att arbeta med hyresgäster/occupiers och de kommer att göra stor nytta för våra kunder. Tillsammans med det befintliga teamet inom Occupier Services, under ledning av Marie Cronström, får vi en utmärkt plattform att bygga på, säger Agneta Jacobsson.

onsdag, 16 september 2015 14:39

ALM byggstartar i centrala Sundbyberg

alt

Kontorsfastigheten Kranen 19 på Starrbäcksgatan 9-11 i Sundbyberg konverteras till brf Duvboet.


ALM Equity och Andersson Company Byggnads AB har byggstartat bostadsprojektet Duvboet i centrala Sundbyberg omfattande 104 lägenheter och 20 stadsradhus på taket om cirka 7.500 kvm boa, lokaler i gatunivå samt garage. Projektet består av ett befintligt kontorshus i korsningen Starrbäcksgatan/Vattugatan som nu genomgår en genomgripande om- och tillbyggnad. Byggnationen utförs av Andersson Company och ansvarig mäklare är Bjurfors i Solna/Sundbyberg.
    

Ombyggnationen kommer att komplettera kvarteret och bidra med en formstark och modern byggnad. Bostäderna är varierande med spännande planlösningar och merparten av lägenheterna har balkong och/eller terrass. Kommunikationerna är mycket goda med endast några minuters gångavstånd till Duvbo tunnelbanestation. I närheten finns all tänkbar service, restauranger, kommunikationer och shopping. I området finns även idrottsplats, idrottshall och nyrenoverad simhall.
   

– Vi har på senare tid haft flera lyckade bostadsprojekt i Sundbyberg och det är tillfredställande att ALM Equity är med och utvecklar och förädlar i en så växande kommun som Sundbyberg. Här har vi också möjligheten att skapa ett nästintill unikt boende med de exklusiva radhusen på taket, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

tisdag, 15 september 2015 15:40

Skanska bygger för Stena i Malmö

alt

Stenas nya hyreshus på Dragörkajen ska miljöklassas enligt Miljöbyggnad Silver.


Skanska har fått i uppdrag av Stena Fastigheter att bygga flerbostadshus på 16 våningar med 63 lägenheter på Dragörkajen i Limhamn, Malmö. I kontraktet ingår även att uppföra ett parhus med två bostäder samt två mindre byggnader som är så kallade bokaler – lokaler på bottenplan och lägenheter på plan 2. Dessutom byggs underliggande källare och garage under mark och gårdsmiljö inom fastigheten Dragör. Den totala ytan är cirka 8.000 kvm.
    

– Det finns ett stort behov av hyresrätter i våra storstadsregioner. Satsningen i Malmö ligger helt i linje med vår ambition att få igång en omfattande nyproduktion. Vårt mål är att bygga 500 bostäder per år, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.
    

'Den aktuella fastigheten har ett centralt läge och Skanska har valt en byggmetod för att minimera störningarna för kringboende. Det förberedande arbetet inleds i november och byggstart sker i februari 2016. Arbetet beräknas bli klart i hösten 2017.
    

– Vi ser fram emot att vidareutveckla vår relation med Stena Fastigheter och tillsammans skapa ett projekt vi är stolta över, säger Helén Larsson Riis, distriktschef Skanska.

tisdag, 15 september 2015 15:35

Peab och JM bygger vid Stockholms inlopp

alt

Högst upp i Stockholm Lighthouse, i den del som kallas Fyrtornet, skapas en gemensam relaxdel med bastu och festlokal.


Peab och JM bygger tillsammans Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen i Nacka – ett nytt landmärke vid Stockholms inlopp. Arkitekturen är en modern tolkning av de silos som en gång stod på platsen. Igår togs ett symboliskt första spadtag för huset, som totalt ska inrymma 226 bostäder.
    

Peab förfogar tillsammans med Folksam och JM över byggrätterna på Kvarnholmen. Stockholm Lighthouseläge utvecklas gemensamt av Peab och JM. De bägge bolagen kommer dock att sälja sina respektive bostäder separat, Peab erbjuder 130 lägenheter till försäljning och JM 96 lägenheter. Peab har uppdraget som ansvarig entreprenör för produktionen av bostäderna.

 

För närvarande pågår grundläggning och till årsskiftet kommer de första våningsplanen att vara på plats och inflyttningarna påbörjas i slutet av 2017 och pågår till 2018 för Peabs bostäder.

 

Totalt kommer cirka 3.000 bostäder att byggas på Kvarnholmen fram till 2025. Inflyttning har pågått sedan 2012. De första förskoleavdelningarna av totalt 16 planerade har nu öppnat. Nacka kommun ska bygga en grundskola för 700 elever.