29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 15 september 2015 15:31

Datscha lanserar analysverktyg för småhus

alt

Datscha förfinar ständigt gränssnittet i sina analysverktyg.


Datscha lägger till en tjänst i sitt utbud av fastighetsinformation. I samarbete med Valueguard, en av landets ledande leverantörer av bostadsinformation, erbjuds fastighetsinformation och ortspris för småhus och fritidshus. Samtidigt vässar Datscha kartgränsnittet och visar datumstämplade Street view-bilder och drönarbilder på mer än 4.000 platser i Sverige.
    

Datscha Småhus innebär att användarna bland annat kan se tomtareal, fastighetsgränser och fastighetsbeteckning direkt i kartbilden. Användarna kan dessutom enkelt och effektivt att följa prisutvecklingen för småhus och bostadsrätter på en lokal marknad. Detta innebär att Datscha blir ett än mer kraftfullt verktyg för effektiva och träffsäkra analyser för en eller flera fastigheter.
    

– Lanseringen av Datscha Småhus innebär att kunderna snabbt och enkelt får en komplett bild över den lokala fastighetsmarknaden och dess sammansättning, säger Jacob Philipson, vd Datscha.

 

Utöver de högupplösta och datumstämplade gatuvy-bilderna och drönarbilder erbjuder Datscha nya, högupplösta satellitbilder och smartare sök och listfunktioner.
    

– Vår vision är att skapa det mest effektiva och träffsäkra analysverktyget för de som investerar i, äger eller vill sälja kommersiella fastigheter. Samarbetet med Valueguard och lanseringen av Datscha Småhus är ytterligare bevis för att vi är marknadsledare och att vi fortsätter vår offensiva strategi för att möta kundernas efterfrågan och behov säger Jacob Philipson.

tisdag, 15 september 2015 15:26

NCC växlar upp med nya fastighetsutvecklare

alt

                                                                                                                           
NCC Property Development växlar upp med två nya medarbetare, Christian Uddland (bilden t v) och Anna Colby (t h), med fokus på stadsutveckling, att identifiera, förvärva och bygga morgondagens arbetsplatser och bidra till ett hållbart samhälle.
    

I juli tillträdde Christian Uddland som fastighetsutvecklare för region Stockholm där han fokuserar på tidiga skeden i affären genom att identifiera nya projekt och bidra till att genomföra dem. Uddland är utbildad vid KTH med inriktning bygg- och fastighetsekonomi och har bland annat arbetat som rådgivare inom finansiering, riskhantering, investeringsanalyser och fastighetstransaktioner, nu senast hos Catella Corporate Finance. Christian har även varit ordförande i föreningen fastighetsekonomerna, FFE, och är en av medgrundarna till den årliga fastighetskonferensen i Åre.
    

– Christian har med sig ett brett kontaktnät och värdefulla erfarenheter som kommer komplettera vårat team på ett bra sätt. Vi vill bidra ännu mer till stadens och våra kunders utveckling och framgång och i detta arbete blir Christian en nyckelperson. Jag är verkligen glad att han valt att börja på NCC, säger Olle Forsberg, regionchef Stockholm, NCC Property Development.

 

I augusti tillträdde Anna Colby som fastighetsutvecklare i region väst där hon nu arbetar med stadsutveckling i kombination med ansvar för NCCs logistikområde i Göteborgs Hamn. Colby är utbildad lantmäteriingenjör och kommer från Business Region Göteborg där hon representerade bolaget i stadens och regionens stadsutvecklingsprojekt. Dessförinnan arbetade hon som exploateringsingenjör för Göteborgs Stads fastighetskontor samt som asset manager på AB Volvo.

 

– Anna har samlat på sig bred kunskap inom stads- och fastighetsutveckling med erfarenhet både från näringslivets behov och stadens utmaningar. Denna kunskap samt Annas breda nätverk kommer att stärka region väst, säger Johanna Hult-Rentsch, regionchef väst NCC Property Development.

alt

                                                                                                          
Cushman & Wakefield har anställt Johan Hoff (bilden) som Associate Director till Valuation & Advisory. Han förstärker Cushman & Wakefields Norrköpingskontor och ska medverka till att utveckla och bredda verksamheten inom hela Östgöta-regionen.
    

Johan Hoff kommer närmast från NAI Svefa i Norrköping, där han arbetat som fastighetsvärderare. Dessförinnan arbetade han med förvaltning hos Vasakronan i Stockholm. Han är en av få värderare i Sverige som har en CIS HypZert MLV-certifiering. Begreppet MLV används av tyska banker vid hypotekslån, s.k. Pfandbrief, för kapitalanskaffning vid utlåning mot fastigheter.

måndag, 14 september 2015 18:24

Rekord för Riksbyggen

alt
Under nästa år byggstartar Riksbyggen ett projekt om 200 borätter vid Hälsovägen i Flemingsberg, 300 m från pendeltågsstationen.

 

alt

Leif Linde, vd Riksbyggen.

 

Kooperativa Riksbyggen mer än fördubblade försäljningen av bostadsrätter under årets första hälft till 1.114 lägenheter (447). Och nu satsar Riksbyggen på att öka investeringstakten ytterligare. Så sent som i juni blev det klart att några av Riksbyggens storägare – Byggnads, Kommunal, Folksam och KF – investerar 125 Mkr i Riksbyggen i form av nya andelar för att bidra till en ökad produktion.

 

– Vår ambition som samhällsutvecklare är att hjälpa människor på en glödhet bostadsmarknad, både när det gäller att producera såväl bostadsrätter som hyresrätter. En röd tråd genom hela vårt bostadsbyggande är ett starkt fokus på attraktiva och hållbara boenden för alla, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 3.004 Mkr och rörelseresultatet till 123 Mkr motsvarande en marginal om 4,1 procent. Resultatet före skatt uppgick till 131 Mkr. Kassaflödet blev, till följd av strategiska och planerade investeringar om cirka 400 Mkr under perioden, negativt: -182 Mkr.

 

I dagsläget har Riksbyggen startat, eller har långt framskridna planer på att starta, produktion av bostäder i cirka 40 kommuner runt om i landet. Bland annat planeras 228 hyresrätter i Källby Vall i Lund och 100 hyresrätter i Porslinskvarteren, Gustavsberg samt 450 borätter i Väsjön, Sollentuna, 200 borätter vid Hälsovägen i Flemingsberg och 128 borätter i Guldheden, Göteborg.

måndag, 14 september 2015 18:22

Nuder och af Ugglas till AMF

alt
Pär Nuder.

 

alt

Caroline af Ugglas.

 

Vid en extra bolagsstämma i AMF har AMFs ägare, LO och Svenskt Näringsliv, utsett Pär Nuder till ny styrelseordförande och valt in Caroline af Ugglas i styrelsen. Nuder ersätter Göran Gezelius på ordförandeposten.

 

Pär Nuder, född 1963, var finansminister, samordningsminister och statsministerns statssekreterare under åren 1997-2006. Numera är han Senior Counselor i Albright Stonebridge Group. Han är också styrelseordförande i Tredje AP-fonden och Hemsö, samt styrelseledamot i bland annat Fabege och Skistar.

 

Caroline af Ugglas, född 1958, är vice vd och ansvarig för den samhällspolitiska verksamheten på Svenskt Näringsliv. Hon var tidigare verksam inom kapitalförvaltning på Skandia som aktiechef och ansvarig för ägarstyrningsfrågor samt ordförande i Skandias etiska investeringsråd. Hennes nuvarande engagemang utgörs bland annat av att hon är ledamot i styrelserna för Beijer Alma, Acando och Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

 

Arvodet för styrelsens ordförande är oförändrat, baserat på ett årsarvode om 400.000 kr per år. Caroline af Ugglas erhåller ersättning som ordinarie ledamot, motsvarande ett årsarvode om 110.000 kr.

måndag, 14 september 2015 18:17

Skanska bygger äldrecentrum i Vellinge

alt

Helen Larsson Riis, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

Skanska och Vexab, Vellinge Exploaterings AB, har ingått avtal om att gemensamt utveckla ett äldrecentrum med vård- och omsorgsboende samt vårdcentral i Höllviken. Avtalet omfattar i första fasen utformning av byggnaden, fastställande av riktkostnad och bygglovsansökan och byggproduktionen vidtar i fas två.

 

– Vi är tacksamma för förtroendet och ser fram emot att i nära samarbete med Vexab skapa ett äldrecentrum som är både prisvärt och högkvalitativt, säger Helen Larsson Riis, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

Målet för samarbetsavtalet är att skapa en huvudbyggnad med en bruttoyta på 8.200 kvm, fördelat på tre till fem våningar, samt två miljöhus om totalt cirka 50 kvm. Här ska Vellinge kommun erbjuda 74 lägenheter, varav 54 är vårdplatser och 20 omsorgslägenheter.

 

– Byggnaden är komplex med många olika funktioner. Tillsammans med Skanska tar vi fram lösningar och tillvaratar kompetenser på bästa sätt. Det gemensamma målet är att skapa en funktionell byggnad som möter Vexabs krav på kvalitet och god kostnadsbild. Jag är övertygad om att detta kommer att uppnås genom vårt nära samarbete och öppenhet gentemot varandra, säger Anders Larsson, vd Vexab.

 

Utvecklingsarbetet inleds omgående med sikte på att nå fram till byggstart under våren. Avsikten är att vård- och omsorgsboendet i Höllviken ska stå färdigt för inflyttning i slutet av 2017.

alt

                                                                                                                       
Det av Erik Selin och Jacob Karlsson nybildade konsulthuset Croisette Real Estate Partner i Malmö rekryterar två nya medarbetare, Göran Jönsson (bilden t v) och Peter Bergquist (t h), till uthyrningsverksamheten. Jönsson har under många år på ett framgångsrikt sätt drivit firman JS Mäklar AB och kommer tillsammans med Peter Bergquist, som är nyutexaminerad i Fastighetsvetenskap från Malmö Högskola, bli stommen för uthyrningsverksamheten i Öresundsregionen.     

 

– Göran Jönsson kommer utgöra en senior bas för uthyrningsverksamheten och kommer bidra med erfarenhet, sakkunnighet samt nätverk och ha stor påverkan och delaktighet i utformandet av verksamhetsbenet. Det är fantastiskt kul att han vill ansluta efter att ha drivit egen konsultverksamhet under en så lång tid. Göran har alltid haft ett gott rykte och vi ser fram emot att han blir en del av vårt uthyrningsteam, säger Per Svensson, vd för Croisette Real Estate Partner

 

Han fortsätter:
– Det är riktigt kul med den här kombinationen i vårt team. Peter kommer tillföra mycket driv, engagemang och stora ambitioner i de uppdrag vi åtar oss och tillsammans med Göran kommer han utgöra ett mycket kompetent team med fokus på Öresundsmarknaden. Vi räknar med att anställa ytterligare medarbetare till affärsområdet i början av nästa år.

fredag, 11 september 2015 17:55

Wallenstam byggstartar i Helsingborg

alt

Mariastaden ligger norr om Helsingborgs centrum. Sedan 2009 pågår en större utveckling av området med nybyggnationer av både lägenheter, småhus och radhus.

 

Nu byggstartar Wallenstam 110 lägenheter i kvarteret Stengläntan i Mariastaden i Helsingborg.  Det blir ett levande kvarter som förutom lägenheterna kommer att rymma en ICA-butik på 1.800 kvm samt ytterligare närservice som exempelvis apotek och gym. Allt beräknas vara klart under tredje kvartalet 2017.

 

– Stengläntan i Mariastaden är vår första byggnation inom ramen för den avsiktsförklaring om att bygga 600 lägenheter som vi har med Helsingborgs stad. I Mariastaden skapar vi genom ett gott samarbete med ICA och Helsingborgs stad attraktiva bostäder med ett lokalt centrum i ett naturskönt område, säger Thomas Dahl, vice vd Wallenstam AB.

 

Genom dess arkitektur och innehåll kommer kvarteret Stengläntan att bidra till en trivsam och levande blandstadsmiljö i Mariastaden. Stort fokus kommer att läggas på innergården med mycket grönska och mötesplatser för de boende. Miljöaspekten får också en framträdande roll, det blir en energieffektiv nyproduktion som byggs enligt kraven för Miljöbyggnad Silver.

 

Kvarteret består av tre huskroppar med fasader i vitmålad betong, balkonger med orange detaljer och med höga glaspartier ovanför entréerna. Husen har 4, 5 och 9 våningar samt rymmer allt ifrån 1:or till 4:or.

alt

Om några år börjar stora delar Stureplan att byggas om. Bild: Stadsbyggnadskontoret i Stockholm.


 

alt

Omtaget för kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan är omfattande. 

 

Stockholm kommer att få ett nytt och större Stureplan. Nu pågår ett stort samråd om kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan på Östermalm. Här planeras för omfattande nybyggnader samt om- och tillbyggnader för kontor, bostäder och hotell i byggnader om upp till 10 våningar. Nu hålls flera samrådsmöten om kvarteret.

 

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm driver nu ett planarbete för delar av kvarteret Sperlingens Backe. Kvarteret, som ligger vid Stureplan på Östermalm, är en välkänd och central träffpunkt i Stockholm. Byggnaderna i kvarteret är uppförda från sent 1870-tal till 1910-talet och kvarteret är en god representant för den klassiska stenstaden.

 

Fastighetsägarna i området ser nu ett samfällt ett behov av att modernisera och effektivisera lokalerna för att höja kvarterets konkurrenskraft. Stadsbyggnadskontoret ställer sig därför positivt till att utveckla området och anser att det kan förstärka stadslivet genom öppna kvarteret på ett annat sätt än idag. Därför föreslår Stadsbyggnadskontoret att det i kvarteret Sperlingens Backe skapas ny hotellverksamhet, fler bostäder och fler arbetsplatser, vilket stärker Citys roll som ett av stadens viktigaste arbetsplatsområden.

 

Planarbetet, som nu har inletts med ett programsamråd, innebär omfattande förändringar i bebyggelsen för Sperlingens Backe. En stor del av kvarterets inre bebyggelse är på förslag att rivas för att ersättas med nya byggnader medan delar av den bebyggelse som sparas byggs på med 1-4 våningar.

 

I programsamrådet betonas också vikten av att värna de kulturvärden som finns i området samtidigt som en utveckling sker. En kulturhistorisk konsekvensanalys har tagits fram.

 

Nya byggnader för kvarteret Sperlingens Backe

1. Byggnaden på Humlegårdsgatan 17 ersätts av två byggnader – ett hotell och ett bostadshus

2. Freys hyrverk på Grev Turegatan 11 ersätts med nya kontorsbyggnader i 8-10 våningar

3. Bångska palatsets gårdsbyggnader ersätts med en ny byggnad i 7 våningar

4. Gårdsbyggnaderna på Stureplan 4 ersätts med ett kontorshus i 8 våningar

5. Grev Turegatan 3-5 ersätts med ny kontorsbyggnad i 7-8 våningar

6. Del av Marmorhallarna rivs och byggs upp som en replika plus ny påbyggnad med 1-4 våningar samt entréplanet föreslås öppnas upp och få fler entréer

7. Nya torgrum skapas i kvarterets inre Sturegallerians entré mot Grev Turegatan som får ett nytt, högre placerat tak samt att ett nytt nedre plan för kommersiell verksamhet etableras.

8. En ny tunnebaneuppgång i Marmorhallarna ersätter den som nu finns i hörnhuset mot Birger Jarlsgatan.

 

I en kommentar kan sägas att planen kring Sperlingens Backe är storslagen. Vi får nya kontor, hotell och bostäder vid Stureplan. Omtaget och planen är omfattande då den gäller fastigheterna Sperlingens Backe 27, Grev Turegatan 15, ägt av Stiftelsen Ingenjörsakademinen,  Sperlingens Backe 45, Stureplan 2 ägt av Vasakronan, Sperlingens Backe 47, Hamngatan 2/Birger Jarlsgatan 16 ägt av Vasakronan, Sperlingens Backe 55, Grev Turegatan 13 ägt av Stiftelsen Ingenjörsakademinen samt Sperlingens Backe 56, Sturegatan 4/Humlegårdsgatan 17, ägt av Sturegallerian AB, som i sin tur ägs av Abu Dhabi Investment Authority, Förenade Arabemiratens statliga investeringsbolag, där bolaget Sturegallerian AB förvaltas av Aberdeen Asset Management Sweden AB. SF

alt

Kod Arkitekter har utformat kvarteret Paraden i Barkarbystaden.

 

Stockholms konserthus är förebild när byggföretaget Åke Sundvall AB bygger ytterligare 220 bostadsrätter i kvarteret Paraden i Barkarbystaden, Järfälla. De första boende beräknas kunna flytta in i slutet av 2016. Bygget ska ske i etapper och beräknas stå helt färdigt 2018.

 

Kvarteret Paraden kommer att rama in Stora torget och bestå av fyra byggnader i olika höjd. Fasaden, med inspiration från Stockholms konserthus med blå puts, ljus sten och nätta smidesdetaljer, ger en tydlig stadskänsla. I bottenplan blir det lokaler för affärsverksamhet, vilket kommer att bidra till stadslivet.

 

– Järfälla fortsätter att växa och utvecklas. Nu tas nästa steg i Barkarbystaden med 220 nya lägenheter vid Stora torget som genom sin inramning av torget kommer att tillföra mer urbanitet i stadsbilden, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

– Vi tycker det är väldigt roligt att vara igång med byggnationen av vårt kvarter. Med Paraden vill vi ge vårt bidrag till Barkarbystadens starka utveckling med ett vackert kvarter som sticker ut och ger liv åt stadsmiljön, säger Sarah Segerman, projektledare hos Åke Sundvall AB.