29 april 2024

Redaktionen

fredag, 11 september 2015 12:37

Pieschl, ny uthyrningschef på Elof Hansson

alt

                                                                  

Thomas Pieschl (bilden) börjar den 14 september som ny uthyrningschef på Elof Hansson Fastigheter. Han har tidigare arbetat på Chalmerfastigheter, liksom Lennart Hedström, vd för Elof Hansson.

 

Pieschl ersätter Gustav 
Olofsson som under de senaste tre åren svarat för bolagets uthyrningar.

 

Thomas Pieschl har en lång och gedigen erfarenhet av kommersiell lokaluthyrning och han kommer bland annat att ha ansvaret för uthyrningsarbetet av lokalerna inom Global Business Gate vid Masthuggskajen i centrala Göteborg.

torsdag, 10 september 2015 20:25

Skanska bygger för 190 Mkr i Umeå

alt

Länsförsäkringars nya kontor i Umeå uppförs vid Rådhusesplanaden.

 

Skanska har fått i uppdrag av Länsförsäkringar Västerbotten att bygga ett nytt miljöcertifierat kontor längs Rådhusesplanaden i centrala Umeå. Kontraktet, som även innefattar rivning av befintliga byggnader samt ombyggnadsarbeten, är värt cirka 190 Mkr. Affären är villkorad av att föreslagen detaljplan vinner laga kraft. Det nya kontoret beräknas stå färdigt att tas i bruk under hösten 2017. 
    

 

Det nya kontoret omfattar cirka 9.000 kvm bruttoyta, fördelad på sju våningar. Under huset ska Skanska dessutom bygga ut befintligt garage med cirka 1.500 kvm. Därtill ska en befintlig garagebyggnad på tomten rivas och smärre ombyggnationer utföras i angränsande byggnader. 
  

 

– Vi är väldigt hedrade över att få uppdraget att bygga det nya kontoret åt Länsförsäkringar Västerbotten. Det är ett prestigeprojekt för oss som innebär spännande utmaningar. Dels ställs hårda krav på utformning och byggnation intill en gata som är klassad som riksintresse, dels ska byggnaden bli ett föredöme inom hållbarhet, säger Nicklas Hagervall, distriktschef, Skanska Sverige AB.
    

 

Avsikten är att certifiera kontoret enligt det brittiska miljöcertifieringssystemet Breeam, nivå Very Good.

 

– Det här ska bli en byggnad att vara stolt över och trivas i för våra cirka 140 anställda som kommer att ha sin arbetsplats här. Vi delar också kommunens strävan att göra Rådhusesplanaden till Umeås paradgata. Vi bidrar genom att omvandla kontorslokaler i markplan till butikslokaler, säger Göran Spetz, vd för Länsförsäkringar Västerbotten.

torsdag, 10 september 2015 18:57

Fler turister till Stockholm och Göteborg

alt

Thomas Andersson, vd för Stockholm Visitors Board.

 

Turisterna har strömmat till de svenska storstäderna i sommar. I Stockholm och Göteborg ökade gästnätterna i juli med 363.000 gäster. Nästan hälften av ökningen är internationella besökare.

 

De svenska storstäderna är draglok för turismen. Aldrig tidigare har så många gäster övernattat i de båda städerna. Statistiken från SCB och Tillväxtverket över gästnätter på kommersiella boenden visar att Stockholm ökade 22 procent och Göteborg 14 procent i juli. Prognosen för augusti pekar mot en fortsatt stadig tillväxt.

 

– Storstäderna är porten in för den internationella besökaren. Vi jobbar mycket med att göra våra städer attraktiva och om Sverige ska lyckas öka turismen från utlandet så är tillgängligheten till de stora städerna avgörande, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.

 

De internationella gästerna blir allt fler. I Stockholm ökade andelen utländska besökare med knappt 12 procent och i Göteborg med 26 procent under perioden januari till juli i år i jämförelse med samma period 2014.

 

– Vi ser att Stockholm blir ett alltmer populärt besöksmål internationellt. Det finns en tydlig trend att turista i storstäder och Stockholm har utvecklats till ett konkurrenskraftigt alternativ till Europas större besöksdestinationer, säger Thomas Andersson, vd för Stockholm Visitors Board.

 

Tillsammans stod hotell, vandrarhem och stugbyar i Stockholm och Göteborg för nästan 40 procent av alla gästnätter i juli i Sverige och beläggningen i genomsnitt var 80 procent i Stockholm och 87 procent i Göteborg.

 

Under perioden januari till juli i år har Stockholm haft drygt 7,3 miljoner gästnätter, vilket motsvarar en ökning med knappt 11 procent. Samma procentuella ökning som Göteborg under perioden enligt statistiken från SCB och Tillväxtverket.

torsdag, 10 september 2015 15:11

​Järntorget planerar radhus på Ekerö

alt
Järntorget har köpt en fastighet nära Ekerö Centrum där företaget planerar att bygga 40-50 radhus.

 

Området kring Ekerö Centrum är under stark utveckling med flera pågående planarbeten. Målet är att förtäta centrum och utöka serviceutbudet för Ekerös invånare. Järntorget Bostad har därför köpt ytterligare en fastighet i närheten av Ekerö centrum. På fastigheten önskar Järntorget påbörja ett planarbete som skall leda till cirka 40–50 radhus. Närheten till Mälaren, Ekerö Centrum och kommunikationerna in till Stockholm medför att området passar utmärkt för den moderna familjen.

 

– Vi är glada att vi har kunnat genomföra ett förvärv i anslutning till den mark som vi sedan tidigare är med och planlägger. Området kring Ekerö Centrum är ett vackert område som ökar i attraktivitet i takt med att det nu bebyggs, säger Martin Arkad, vd för Järntorget.

 

Järntorgetkoncernen producerar 400 bostäder om året och har 3.000 bostäder i planarbete. I koncernen ingår helägda dotterbolag så som Järntorget Bostad, Järntorget Bygg, Järntorget Fastigheter samt Abacus.

torsdag, 10 september 2015 15:01

CLS säljer för 96 Mkr

alt
Tre av de sex fastigheter som CLS Holdings avyttrat: Gregson House om 2.800 kvm i St Helens utanför Liverpool, 47-51 High Street om 1.300 kvm i Paisley utanför Glasgow och 1009 Oldham Road om 1.400 kvm i Manchester.

 

CLS Holdings plc har avtalat om försäljning av sex fastigheter i Storbritannien för totalt £7.4 MGBP (cirka 96 Mkr), vilket är 1,6 MGBP (cirka 21 Mkr) över extern värdering vid årsskiftet, men i linje med värderingen vid halvårsskiftet.

 

Försäljningen omfattar Rivers House, Fortran Road, Cardiff; 1009 Oldham Road, Manchester; 47-51 High Street, Paisley; Gregson House, 2 Central Street, St Helens; 3 Sandringham Park, Swansea; och Nightclub and event centre, Princes Street, Ipswich.

 

Fem av de sex fastigheterna ingick i ett större förvärv som CLS gjorde för två år sedan – en portfölj om 34 fastigheter runt om i England – och beslutet att sälja dem grundades på att fastigheternas läge och relativa storlek inte passar in i bolagets övergripande strategi.

 

I ett pressmeddelande framhåller Sten Mörtstedt, arbetande ordförande i CLS, att han är mycket nöjd över att försäljningen genomfördes till ett pris över värderingen per den 31/12 2014 och att affären är ett exempel på CLS Holdings proaktiva och opportunistiska förvaltning.

 

– Försäljningen frigör tid för vårt förvaltningsteam att koncentrera sig på de fastigheter som vi tror kan leverera bättre avkastning på medellång till lång sikt, säger han.

torsdag, 10 september 2015 14:15

Värmdöbostäder säljs till Rikshem

alt
Värmdö Bostäder äger och förvaltar cirka 2.000 lägenheter i Gustavsberg, i Hemmesta, i Stavsnäs/Djurö och på Ingarö.

 

alt

Monica Pettersson (M) kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

 

Värmdö kommun säljer 49 procent av Värmdö Bostäder och delar av det kommunala fastighetsbeståndet till Rikshem för cirka 1,4 Mdr kr. Parterna har även överenskommit att Rikshem ska bygga ytterligare 500 hyres- och bostadsrätter på mark som ska förvärvas av kommunen. Dessutom meddelas att Värmdö och Rikshem fortsätter den ingångna diskussionen om försäljning av samhällsfastigheter i kommunen.

 

Värmdö Bostäder äger och förvaltar cirka 2.000 lägenheter i Gustavsberg, i Hemmesta, i Stavsnäs/Djurö och på Ingarö. Genom affären får Värmdö kommun in en stark partner och kapital till att rusta upp befintligt hyresbestånd.

 

– För Värmdö kommun är detta en välkommen satsning på bostäder när efterfrågan är som störst i regionen. Vi får resurser för att investera i gemensamma byggprojekt och möjligheter att finansiera delar av all den infrastruktur som behöver byggas ut när kommunen återigen växer snabbt, säger Monica Pettersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

 

– Vi ser stora möjligheter att utveckla Värmdö Bostäder genom Rikshems affärsmässighet och erfarenhet av egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunerna. Att köpa 49 procent av ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag ligger helt i linje med Rikshems ambition att vara den nationella allmännyttan, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem.

 

– Äntligen får vi till en storsatsning på byggande av hyresrätter i Värmdö. De cirka 1.000 lägenheter som kan bli ett resultat av denna överenskommelse, kommer tillsammans med satsningarna i centrala Gustavsberg på över 2.000 nya bostäder, att förbättra vårt bostadsutbud, säger kommunalrådet Annika Andersson Ribbing (S).

 

Affären ska behandlas av Värmdös kommunfullmäktige den 30 september.

torsdag, 10 september 2015 12:16

Atrium Ljungberg kontrakterar Domstolsverket

alt

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har ritat huset som ska hyras av Domstolsverket.


alt

Kontorshusen får ett utmärkt kommunikationsläge, nära Saltsjöbanan, en egen hållplats på Tvärbanan och, så småningom, nära den planerade  T-banestationen i Sickla.


Atrium Ljungberg fortsätter att omvandla lågutnyttjade industritomter i Sickla, Nacka, till kvarter med moderna kontorsfastigheter för olika typer av företag.
    

I våras stod det klart att en ny detaljplan gör att bolaget har möjlighet att öka kontorsexploateringen på fastigheten Sicklaön 346:1 invid Sicklavägen och Uddvägen och bygga två byggnader med en uthyrbar yta av 27.500 kvm samt ett parkeringshus om 12.000 kvm (450 p-platser).
    

Nu har bolaget kontrakterat den första hyresgästen. Det är Domstolsverket som ska hyra knappt 11.000 kvm i ett av kontorshusen. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka 830 Mkr och bedömt hyresvärde exklusive tillägg till 64 Mkr.
    

Domstolsverket blir med sina verksamheter Nacka tingsrätt, Hyres- och arrendenämnden samt Mark- och miljödomstolen en betydande hyresgäst i de nya kontorshusen.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg, att hyresavtalet är 20-årigt och villkorat av att regeringen ger sitt medgivande, vilket beräknas kunna ske under hösten. Tillträde till lokalerna är planerat till andra kvartalet 2018.
        

– Platsen kommer ge Sickla en ny entré, vilket höjer attraktiviteten för hela Sicklaområdet. Tvärbanan, som kommer att förlängas till Sickla station, planeras att vara i drift i augusti 2017. Det gör kontorsläget vid Uddvägen än bättre, säger Micael Averborg.

onsdag, 09 september 2015 19:49

Datscha bland de mest användarvänliga

alt

Datscha finalist i tävling om bästa användarupplevelsen.

 

Datscha har tagit sig till final i inUse UX Award – ett pris instiftat av den digitala byrån inUse – som tilldelas en produkt, app, site eller tjänst som bjudit på den bästa användarupplevelsen.

 

Över 70 godkända bidrag kvalificerade sig till tävlingen och en jury har valt ut 10 finalister. Datshas finalplats motiveras på följande sätt; ”Ett arbetsverktyg som samlar all viktig information på ett ställe och ger en snabb överblick över komplicerade uppgifter för specialister. En bra digital arbetsmiljö!”

 

Övriga finalister i inUseUX Award är faktureringstjänsten Billogram, SVAAPP (digitalt läromedel som fokuserar på läsförmåga, läsförståelse, hörförståelse och ordförståelse), journalsystemet ProReNata, säkerhetsappen Not Alone, SEB internetbank, podcastverktyget ACAST, nyhetsappen Allsvenskan 2015, webbpubliceringssystemet Sitevision 4 samt Nobinas reseapp Res I Sthlm.

 

Vinnaren tillkännages den 17 september.

onsdag, 09 september 2015 19:47

Bud på Tribona

alt
Per Johansson, vd Tribona.

 

Carve Capital AB, Nordea Fonder, Skagen Vekst Verdipapirfond, samt Staffan Malmer, som tillsammans representerar drygt 20 procent av aktiekapitalet har begärt att styrelsen i Tribona ska kalla till extra bolagsstämma.

 

I brevet begärs att agendan för extra bolagsstämman innefattar val av styrelse samt beslut om ersättning till styrelsen. Brevskrivarna vill, till följd av ägarförändringar i bolaget sedan årsstämman, utöka styrelsen med två ledamöter, varav en föreslås vara  Mikael Nachemson. Vidare kommer förändringar i styrelsearvoderingen att föreslås.

 

Tribona har fått ett preliminärt och villkorat icke-bindande förslag avseende ett möjligt bud på bolagets samtliga utestående aktier. Baserat på de indikerade budvillkoren är bolagets preliminära ställningstagande att rekommendera aktieägarna att inte acceptera budet – ett ställningstagande som understöds av de råd som har inhämtats från finansiella rådgivare anlitade av bolaget.

onsdag, 09 september 2015 19:42

Diös säljer till Skistar i Åre

alt

Knut Rost, vd för Diös.

 

Diös Fastigheter säljer fastigheterna Lien 2:69, Lien 2:7 samt Åre Lund 1:17 i Åre för sammanlagt 133,5 Mkr. Köpare är SkiStar. Fastigheternas uthyrbara area uppgår till cirka 5.000 kvm.

 

– SkiStar har varit hyresgäst i fastigheterna under flera år och vi ser dem som en naturlig ägare och utvecklare av dessa fastigheter. Fastighetsaffären är ett led i vår affärsstrategi om att fokusera på kommersiella fastigheter i Åre, säger Knut Rost, vd för Diös.

 

Enligt Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar, säkrar bolaget ett stort antal förmedlingsbara bäddar i direkt anslutning till skidåkningen och Åre by.

 

I fastigheten ingår även lokaler för kommersiellt bruk, bland annat en restaurang och ett bageri/kafé i förbindelse med boendet.

 

Tillträde av Lien 2:7 sker den 9 september och övriga fastigheter när pågående fastighetsreglering är genomförd.

 

– Vi brinner för att skapa upplevelser i fjällen dygnet runt och året om. Fastighetsaffären ger oss ytterligare utrymme att stärka Åres tillgänglighet och attraktionskraft, säger Mats Årjes, vd för SkiStar.