29 april 2024

Redaktionen

måndag, 07 september 2015 13:29

ALM Equity växer

alt

                                                                                                                      
ALM Equity har under de senaste veckorna fått efterlängtad förstärkning i form av Anna Bobjer (bilden t v), Johanna Bonthron (mitten) och Ulrika Bladh (t h). Alla tre ska arbeta med projektutveckling inom bolaget.
 

Anna Bobjer är i grunden fastighetsekonom och fastighetsmäklare och har under de senaste åtta åren arbetat inom Svensk Fastighetsförmedling.

 

Johanna Bonthron kommer närmast från NCC Boende där hon var säljare för nyproduktion. Hon har en examen i fastighetsvetenskap från Malmö Högskola.

 

Ulrika Bladh är civilingenjör från KTH inom Väg- och Vattenbyggnadsprogrammet med inriktning mot samhällsplanering. Hon kommer närmast från Stockholms stad där hon har jobbat som strategisk planerare på trafikkontoret.

alt

David Dahlgren, vd Amasten.

 

Amasten tillträder två tidigare meddelade förvärv, i Timrå och Falun samt i Ronneby, och de stamaktier som emitterats till säljarna har nu registrerats hos Bolagsverket. Det totala underliggande fastighetsvärdet i affärerna uppgick till 357 Mkr och antalet stamaktier i Amasten ökar efter emissionerna med 24,42 miljoner till 123,26 miljoner stamaktier.

 

Portföljen i Timrå och Falun, som såldes av Möller & Partners tillsammans med ett antal närstående aktieägare, omfattar drygt 27.000 kvm och utgörs främst av fyra centralt belägna fastigheter i Timrå samt en handelsfastighet i ett bostadsnära handelsområde i Falun. Den del av köpeskillingen som erlagts i form av nyemitterade stamaktier i Amasten uppgick till 56 Mkr till en överenskommen teckningskurs om 3,35 kr per stamaktie och det underliggande fastighetsvärdet i förvärvet uppgick till 217 Mkr.

 

Förvärvet i Ronneby omfattade 396 mindre lägenheter med en samlad förvaltningsenhet om cirka 12.400 kvm fördelat på 50 procent studentlägenheter, 41 procent omsorgsverksamhet och 9 procent lägenhetshotell. Det underliggande fastighetsvärdet i förvärvet uppgick till 140 Mkr och säljaren, Immobilien Nordic AB, erhöll i ett första steg betalning för 82 procent av aktierna i bolaget som ägde fastigheterna.

 

För de återstående aktierna har Immobilien Nordic nu fått 25 Mkr, vilket har erlagts i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 3,25 kr per stamaktie.

fredag, 04 september 2015 17:58

Stark logistikmarknad i norra Europa

alt

Tomas Pendén, Head of Industrial & Logistics på CBRE i Sverige, till vänster tillsammans med Kristian Sundborn i mitten och Fredrik Ehrnberg till höger.

 

För knappt ett år sedan startade CBRE affärsområdet Industrial & Logistics och under det senaste halvåret har det lossnat ordentligt då uthyrningsteamet förmedlat nya hyresgäster till ytor om närmare 40.000 kvm på flera olika strategiska logistiklägen i Sverige.

 

– Via våra kundkontakter och vår researchavdelning har vi under det senaste halvåret sett ett allt större intresse hos logistikföretagen för att utöka samt söka nya ytor. Vår uppfattning är att företagen tar väl genomtänkta beslut då det gäller sin lokalsituation där kvalitet och ekonomi fortsatt är de viktigaste beslutsparametrarna. Den stora utmaningen för flertalet fastighetsägare är att hyresgästerna efterfrågar allt kortare kontraktslängder, men med lägre hyror och högre kvalitet, säger Tomas Pendén, Head of Industrial & Logistics på CBRE i Sverige.

 

En växande logistikmarknad noteras inte bara i Sverige. Även i stora delar av norra Europa sker en tillväxt av antalet uthyrda kvadratmeter. Den största tillväxten har skett i Storbritannien. Vakansgraden på de europeiska hubbarna ligger stabilt på mellan 5-7 procent. CBRE:s bedömning är att logistikmarknaden i Europa kommer fortsätta på inslagen väg under resterande del av 2015

fredag, 04 september 2015 17:55

Catella rekryterar affärsdrivare

alt

                                                                                                                                     

Catella förstärker den nordiska fastighetsrådgivningen med sju nya affärsdrivande projektledare och analytiker till kontoren i Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Carl Wingmark (bilden t h) och Magnus Lange (bilden t v) har knutits till verksamheten i Stockholm och kommer båda att arbeta i seniora, affärdrivande roller.

 

Wingmark har närmare 15 års erfarenhet från fastighetstransaktioner- och rådgivning och kommer närmast från PwC, där han har haft flera ledande roller inom PwC:s fastighetsrådgivning.

 

Lange har mer än 20 års erfarenhet av fastighetstransaktioner med såväl nationella som internationella investerare och kommer närmast från rollen som Sverigeansvarig på Cushman&Wakefield.

 

Vidare har Gustaf Kullenberg, tidigare på Nordea Corporate Finance och Marco Nilsson, Cass Business School i London anställts som analytiker i Stockholm. Dessutom förstärker Jesper Greitz, doktor i fysik, Catellas researchavdelning.

 

I augusti började Erik Sveder, nyexaminerad civilekonom med inriktning mot finans, som analytiker på Catellas Göteborgskontor, medan Filip Hansson, nyexaminerad civilingenjör i lantmäteri med specialisering inom fastighetsekonomi, anställdes som analytiker i Malmö.

 

– Vi förstärker vår Corporate Finance med nya medarbetare i affärsdrivande roller för att möta en ökad efterfrågan både av kapitalmarknadsrelaterad rådgivning och transaktionsrådgivning. Transaktionsmarknaden är lika stark som förra året och vi ser många initiativ relaterade till kapitalmarknaden. Dessutom är intresse från internationella investerare stort både i Sverige och runt om i Norden. Vår ambition är att genomföra ytterligare rekryteringar under hösten, säger Jesper Bo Hansen, affärsområdeschef för Catellas Corporate Finance i Norden.

fredag, 04 september 2015 17:52

Wallenstam bygger mer i Barkarbystaden

alt

Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

 

Wallenstam AB satsar vidare i Barkarbystaden i Järfälla. I ett nytt avtal köper Wallenstam kvarter 9, fastigheten Barkarby 2:44, för 36,6 Mkr av Järfälla kommun.

 

I kvarteret ska Wallenstam bygga cirka 250 hyresrätter med lokaler för handel och service i bottenplan. Sedan tidigare har Wallenstam ett ramavtal med Järfälla kommun om marken.

 

– Det är fantastiskt roligt att vi nu kommer igång med vår andra nyproduktion i Barkarbystaden. Vi ser mycket fram emot att tillföra fler hyresrätter till en stadsdel som kommer växa, utvecklas och gå en väldigt spännande framtid till mötes under den närmaste tioårsperioden, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

 

I och med avtalet med Wallenstam och ytterligare ett bostadskvarter fortsätter utvecklingen av stadsdelen som en del av den framväxande regionala stadskärnan.

 

– Järfälla är i dag en av Sveriges snabbast växande kommuner. Bara i Barkarbystaden skapar vi förutsättningar för upp till 18.000 bostäder, såväl hyresrätter som bostadsrätter. Wallenstams projekt, med 250 nya hyresrätter och en ny förskola, blir ett fantastiskt tillskott till Barkarbystaden, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

alt
Björn Isaksson, ansvarig för ombildningar och nyproduktion på Restate.

 

I en kommentar till marknadsläget för tjänsterna ombildning till bostadsrätter och för nyproduktion av bostadsrätter, säger Björn Isaksson, ansvarig för ombildningar och nyproduktion på Restate:

– Det låga boränteläget och det faktum att amorteringskravet är en realitet har bidraget till att Restate efter sommaren kunnat konstatera att intresset ökat för tjänsterna ombildning till bostadsrätt och nyproduktion av bostadsrätter.

 

Han fortsätter:

– Den 11 juni tillsatte regeringen en kommitté som ska se över möjligheten att stoppa paketering av fastigheter – något som tillämpas även vid nyproduktion av borätter, genom att den mark som ska bebyggas paketeras i dotterbolag som säljs till bostadsrättsföreningen. Om vinsten istället ska inhämtas via entreprenaden drabbas den av både moms och bolagsskatt.

 

 

torsdag, 03 september 2015 17:15

Ytterligare ett plan fyllt i Bonnierhuset

alt

Utvecklingen av Bonnierhuset och dess närområde fortsätter med full kraft.

 

I början av året inledde Bonnier Fastigheter inledde marknadsföringen av sju lediga våningsplan högt upp i Bonnierhusets torn med hjälp av JLL. Tre våningsplan hyrdes ut under våren och nu har även ett fjärde avtal tecknats med IT-konsulten CountQuest Interactive AB. CountQuest, som arbetar med analys av digitala medier såsom webben, appar och video, ska hyra 319 kvm. De startade år 2000 i lokaler på Odenplan och behöver nu större och modernare lokaler för att kunna växa i önskad takt.

 

– Den effektiva och öppna planlösningen var avgörande i vårt val av lokal, detta i kombination med att läget, utsikten och servicen som erbjuds i Bonnierhuset, säger Fredrik Arnarp, vd och grundare av CountQuest.

 

Före semestern öppnade den nya restaurang Torsgatan, i regi av Magnus Bergh med köksmästare Martin Magnusson. Här erbjuds sittande lunchservering för över 300 gäster, eget bageri och deli med frukostservering.

 

För fastighetens största hyresgäst är PwC har Bonnier Fastigheter färdigställt nya ytor om 21.000 kvm. Och i fastigheten Lokstallet 6 – Atlas Garden – Bonnierhusets närmsta granne, utvecklar Bonnier Fastigheter nya kontor om 7.300 kvm.

 

– I augusti slog PwC upp portarna till sin nya entré och våren 2016 står Atlas Garden färdigt, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

torsdag, 03 september 2015 16:01

Olav Thon köper av Coop i Uddevalla

alt
Olav Thon, obs! 93 år, sprudlar av glädje inför köpet av Coop Bohuslän/Älvsborgs fastighet på Torp i Uddevalla.



alt

Coop Bohuslän/Älvsborgs fastighet på Torp i Uddevalla.


Thon Property har tagit över Coop Bohuslän/Älvsborgs fastighet på Torp i Uddevalla. Fastigheten om cirka 15.000 kvm innehåller Coop Forum, Systembolaget, Apoteket AB, hälsobutiken Life, Telia samt Mister minit.

 

Enligt Bohuslänningen stärker nu Olav Thongruppen sina positioner, från Nordby köpcenter i Strömstad till Uddevalla, när bolaget nu tar över Coop Bohuslän/Älvsborgs stora fastighet på Torp.

 

Och i ett samtal med tidningen sprudlar Olav Thon, obs! 93 år, av glädje när han berättar om fastighetsimperiets tillväxt och särskilt då den senaste affären på Torp.

 

Olav Thon Gruppen köpte stort i juni 2014 då Steen & Strøm, numer ägt av Klépierre och APG, sålde fem svenska köpcentrum för 3,25 Mdr kr om totalt 123.000 kvm, vilket var nära nog hälften av Steen & Strøms svenska bestånd. De fem centrumen som Olav Thon köpte var Sollentuna Centum om 35.700 kvm, Mirum Galleria i Norrköping om 39.100 kvm, Mitt i City-gallerian i Karlstad om 16.000 kvm, Etage i Trollhättan om 16.600 kvm samt Familia i Hyllinge utanför Helsingborg om 15.800 kvm.

 

Olav Thon Gruppen äger även i Sverige sedan tidigare, nära den norska gränsen, Nordby Shoppingcenter i Strömstad, Charlottenbergs Shoppingcenter, Eda kommun och Töcksfors Shoppingcenter i Årjäng.

 

Totalt äger även Olav Thon bland annat 60 hotell i Norge, Bryssel, Sverige, och i Rotterdam, totalt drygt 70 köpcentrum samt ett stort antal kontorsfastigheter.

 

Olav Thon Eiendomsselskap ASA grundades 1982 och dess aktier noterades på Oslobörsen 1983. Sedan 1982 har företaget genomgått en betydande tillväxt och gruppens årliga hyresvärde har ökat från ursprungligen 27 MNOK till 2.360 MNOK i början av tredje kvartalet 2015.

 

Bolagets börsvärde under samma period ökade från 200 MNOK till 15,2 miljarder NOK.

 

Vinsten före skatt var för gruppen drygt 2,5 miljarder NOK för första halvåret i år. Bolagets egna kapital var vid årsskiftet drygt 14 miljarder NOK (13).

torsdag, 03 september 2015 14:34

Ehrling/Axdorff stärker Property Partners

alt


Property Partner har förstärkt styrelsen med två nya medlemmar som tillsammans har 50 års erfarenhet från fastighetsbranschen. Urban Ehrling (bilden t v), som bland annat med ledande roller inom Niam i bagaget, har valts till ny ordförande och Jimmy Axdorff (t h), tidigare vd på Basale Sverige, är ny styrelseledamot i Property Partner. Urban Ehrling är även ordförande och delägare i rådgivnings- och förvaltningsbolaget Cavendo samt styrelseledamot i Part Time Home som etablerar och driver lägenhetshotell i Stockholmsregionen.
    

– Att få tillgång till Urbans gedigna erfarenhet och kunnande kommer utan tvekan stärka Property Partner i vår strävan att växa vår affär inom fastighetsrelaterade konsulttjänster. Hans förståelse för branschen kopplat till hans eget entreprenörskap ger oss ett ökat stöd i vår strategiutformning, säger Marcus Gärdebrandt, ägare och vd för Property Partner.
    

Jimmy Axdorff har jobbat drygt 20 år i fastighetsbranschen både på ägarsidan och som konsult. Senast var han vd för Basale Sverige AB (numera CBRE Basale) där han slutade 2012 för att flytta till Schweiz. Han har stor erfarenhet från företagsledning och förvaltning av samtliga fastighetstyper. Han har jobbat inom både svenska och internationella bolag. Idag är han konsult i egen regi.
    

– Jimmy har erfarenhet av att bygga upp verksamheter både som kund och som leverantör. Hans gedigna erfarenhet från förvaltarsidan kommer att bli mycket värdefull för Property Partner, avslutar Marcus Gärdebrandt.

alt
Den politiska viljan att bygga studentbostäder är högst i Stockholms stad, Solna stad och i Huddinge kommun.

 

Det finns en politisk ovilja i många av Stockholms län att bygga studentbostäder. Majoriteten av Stockholms läns 26 kommuner saknar helt studentbostäder Endast i 11 av länets 26 kommuner har idag studentbostäder i sin kommun. De tre kommuner som tillhandahåller flest studentbostäder är Stockholm (8.100), Solna (2.600) och Huddinge (825). Detta framgår i den rapport som SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation har publicerat med titeln Bostadskrisen – från nyhet till norm.

 

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) påbörjades i år 13.200 bostäder i länet, vilket är 1.000 bostäder fler än tidigare år. En tredjedel av detta påbörjade bostadsbyggande har i år skett i Stockholms stad. Nyproduktionen av studentbostäder har länge stått still men under de två senaste åren har studentbostadsbeståndet ökat med 700. Men, som konstateras det i rapporten, har byggandet av studentbostäder inte mött behovet som är minst 10.000 nya studentbostäder till Stockholms län.

 

Totalt 24 av Stockholms läns 26 kommuner bedömer i årets bostadsmarknadsenkät att det råder ett generellt underskott på bostäder i kommunen. Samtliga kommuner bedömer att det behöver byggas många nya bostäder under de kommande 5 åren. Kommunerna uppger att det som framför allt behöver byggas är fler små hyresrätter (1-2 rum) och större bostadsrätter (2-4 rum). Enligt Studentbostadsföretagen (SBF) saknas det idag cirka 10.000 studentbostäder i Stockholmsregionen.

 

Solna stad säger i ett pressmeddelande att SSCO:s Bostadsrapport 2015 visar att Solna är en av få kommuner som har en större andel studentbostäder och som även bygger ut med fler.

 

– Vi tar det största ansvaret för studenters boendemöjligheter i länet sett till både ytan och invånarantal. Nyligen gick vi med i projektet Sthlm6000+ i syfte att främja byggandet av studentbostäder i regionen. Men Solna ensamt kan omöjligen bygga för precis alla. Jag hoppas fler börjar ta ansvar för studenternas bostadssituation och inte bara vi, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

 

– Med tanke på att Solna tar störst ansvar i länet för studentbostäder, sett till vårt befintliga bestånd och de som ligger i plan, behöver vi inte forcera fram nya studentbostäder, avslutar Pehr Granfalk.

 

Solna planerar även för fler bostäder på KI-området. En detaljplan från i våras innebär cirka 400 nya student- och forskarbostäder samt kontor omfattande cirka 29.000 kvm på området ska byggas.