9 april 2020

Redaktionen

torsdag, 09 april 2020 14:11

Oklarheter i regeringens hyresstöd

 

 


Under pressträffen menade näringsminister Baylan att många butikshyresgäster fått väldigt lite respons från sina hyresvärdar för de ekonomiska problem som pandemin medfört och att viljan hos fastighetsägare att hjälpa till är svag.


Under skärtorsdagen höll näringsminister Ibrahim Baylan (S) en pressträff tillsammans med Pia Sandvik, vd för statliga forskningsinstitutet RISE, och Magnus Groth, vd för hygien- och hälsobolaget Essity. Under pressträffen meddelade Ibrahim Baylan att regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Staten ska kunna bära upp till 50 procent av hyran för krisande företag.

– Vi har bara  kommit en bit på väg för detta maratonlopp som pandemin är. Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Men vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, sa Ibrahim Baylan på pressträffen.

Regeringens förslag är ett hyresstöd om maximalt 5 Mdr kr. Stödet gäller för att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra, och att staten går in och kompenserar upp till hälften av den nedsatta hyran. Kompensationen ges med maximalt 50 procent av den nedsatta hyran, men endast maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran. Stödet gäller mellan 1 april till 30 juni. För detta har man avsatt 5 Mdr kr.


Kompensationen söks av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna.

Bland företag som kan söka stöd nämnde Ibrahim Baylan butiksföretag, restauranger och mässarrangörer. Men även tandläkare och hår- och kroppsvård kan söka stöd. Baylan uppmanade fastighetsägare att bidra för att se till att de fasta kostnaderna för företag ska kunna sänkas.

Men Näringsminister Baylan betonade också att många butikshyresgäster fått väldigt lite respons från sina hyresvärdar för de ekonomiska problem som pandemin medfört och att viljan hos fastighetsägare att hjälpa till är svag.

Ibrahim Baylan avslutade presskonferensen med en uppmaning till landets fastighetsägare:
– Hjälp till nu!

Günther Mårder, vd för Företagarna, ser positivt på regeringens tillfälliga hyresrabatter för krisande företag, men han hade gärna sett att stödet utformats annorlunda, säger han i en intervju i SVT.  Han menar att förslaget, som presenterades i slutet av mars, har varit kantat av frågetecken kring hur det ska hanteras i praktiken.

–  Det har varit väldigt mycket oklarheter. Det hade varit bättre att gå ut med ett omsättningsstöd som baseras på hur mycket ett företag har förlorat. Det hade varit enklare att hantera, säger Günther Mårder.


 

 


torsdag, 09 april 2020 12:57

Stjärnkrogen Eriks Basar i konkurs

 

 


Anna Lallerstedt är dotter till stjärnkrögaren Erik Lallerstedt, som nu tvingas sätta en av sina tre restauranger i konkurs på grund av Covid-19. Bild: Stockholms Handelskammare

 

 


Ett flertal krögare gör nu konkurs på grund av Covid-19. Nu ansöker stjärnkrogen Eriks Basar på Kungsholmen om konkurs.

– Vi överlever helt enkelt inte corona tyvärr, säger ägaren Anna Lallerstedt till Aftonbladet.


Eriks Basar öppnade för två år sedan och restaurangen har fortfarande kvar kostnader som uppstod i samband med starten, något som blivit allt för tufft för verksamheten under rådande omständigheter.

– Vi kommer liksom inte ikapp. Coronaeländet blev dödsstöten för oss. Jag tror vi har tappat omkring 80 procent i omsättning. Det är ofantligt mycket, säger Anna Lallerstedt.

Anna Lallerstedt driver även Eriks Bakficka på Östermalm och Eriks Gondolen vid Slussen i Stockholm. Vid årsskiftet skulle Gondolen stänga sin verksamhet på grund av en fastighetsrenovering.

Men till följd av uteblivna gäster under coronaviruspandemin kommer restaurangen stänga redan den 16 maj. Planen är att öppna igen augusti 2022 när fastigheten ska vara färdigrenoverad. Omkring 70 anställda på Gondolen och Basar berörs.

Tack vare att fastighetsägaren (Atrium Ljungberg, redaktionens kommentar) stöttar oss får vi flytta ut redan nu, för vi har helt enkelt inte råd att driva Gondolen ett halvår till, säger Anna Lallerstedt.

torsdag, 09 april 2020 12:38

Peab bygger nytt färjeläge i Karlshamn

 

 


Karlshamn är landets största hamn för rullande gods mellan Sverige och Baltikum. Hamnutbyggnaden är en viktig länk för tillväxten av godsflödena i godsstråken österut.

 

Peab ska i samverkan med Karlshamns Hamn anlägga ett nytt färjeläge på östra sidan av befintlig kaj vid Stillerydshamnen i Karlshamn. Beställare är Karlshamns Hamn AB och kontraktssumman uppgår till 156 Mkr.

Byggnationen av det nya färjeläget är ett viktigt steg i den långsiktiga utvecklingen av Karlshamns hamn. Både som strategisk affärshamn i södra Östersjöområdet och därmed som betydelsefull hamn för sydostregionen och godsflödena i Sverige. I projektet ingår bland annat spontning, sprängning, schaktning och betongarbeten.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Karlshamns hamn vara delaktiga i utvecklingen av hamnutbyggnaden. Vi är en lokal samhällsbyggare och en av anledningarna till att vi fick entreprenaden är vår förmåga att samverka internt för att säkerställa rätt resurser under hela projektet. Detta är vad vi kallar ett närproducerat samhällsbygge, säger Göran Wiking, regionchef på Peab.

Karlshamn är landets största hamn för rullande gods mellan Sverige och Baltikum. Hamnutbyggnaden är en viktig länk för tillväxten av godsflödena i godsstråken österut. Den kompletterar Trafikverkets satsning på Sydostlänken och öppnar för ett effektivare och fortsatt ökat godsflöde via Karlshamn.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Peab som partner. Upphandlingen av generalentreprenör är viktig, speciellt i ett så här omfattande och ganska speciellt byggprojekt. Kontakterna hittills med Peab har varit konstruktiva, vilket vi uppskattar, säger Mats Olsson, vd för Karlshamns Hamn AB.

Uppdraget är en utförandeentreprenad. Byggstart äger rum i april 2020 och projektet beräknas vara helt klart under hösten 2021.

Projektet orderanmäls i andra kvartalet 2020.

Då projektet är avslutat under hösten 2021 kommer DFDS Seaways leverera nya färjor till Stillerydshamnen. 


torsdag, 09 april 2020 12:08

Skanska renoverar bro i USA för 1,96 Mdr

 

 


Benjamin Franklin Bridge som går över Delaware River i Philadelphia invigdes år 1926 och är totalt 2.918 meter lång med en högsta höjd om 117 meter.Skanska har tecknat avtal med Delaware River Port Authority om att renovera Benjamin Franklin Bridge som förbinder Philadelphia, Pennsylvania med Camden, New Jersey i USA. Kontraktet är värt cirka195 miljoner dollar, cirka 1,96 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2020.

Projektet omfattar renoveringen av en ikonisk hängbro som sträcker sig över 1.100 meter (3.500 fot) från förankring till förankring, med sju körfält och två järnvägsspår. Det inkluderar bland annat installation av ett avfuktningssystem för, och inkapsling av, brons huvudkablar, breddning av gångvägar, målning, diverse stålreparationer, renovering av förankringarna samt installation av dekorativ belysning.

Byggnationen påbörjades i februari 2020 och planeras vara slutförd i december 2024. 

 

 


 

 


Fastigheten Gråalen 1 i Norrtälje Hamn innehåller 143 lägenheter fördelat på åtta huskroppar om fyra till sex våningar. Total uthyrningsbar yta uppgår till 8.527 kvm, varav 535 kvm utgör lokalyta.

 

 


Slättö har, inom sin fond Slättö VI AB, tecknat ett avtal med HEBA Fastighets AB om försäljning av en hyresbostadsfastighet i Norrtälje Hamn. Fastigheten är under uppförande och HEBA tillträder vid färdigställande som beräknas ske under det andra kvartalet 2021. Transaktionen sker i bolagsform och underliggande fastighetsvärde uppgår till 401 Mkr, motsvarande 47.000 kr/kvm uthyrbar area.

Fastigheten Gråalen 1 är belägen i Norrtälje Hamn där en ny stadsdel växer fram med flera aktörer representerade. Den nya stadsdelen blir en förlängning och fördubbling av Norrtäljes stadskärna och kommer bland annat att innehålla parker, torg, kajstråk, närservice samt ytor för rekreation.

Projektet som HEBA förvärvar består av 143 lägenheter fördelat på åtta huskroppar om fyra till sex våningar. Total uthyrningsbar yta uppgår till 8.527 kvm, varav 535 kvm utgör lokalyta.

– Detta är ett viktigt projekt för oss på Slättö och vi känner oss både trygga och glada över att lämna över fastigheten i HEBA:s goda händer nästa år. Vi kommer att inleda ett nära samarbete med HEBA för återstoden av projektet, kommenterar Sofie Sihver, transaktionschef på Slättö.

– Detta är vårt andra förvärv i vackra Norrtälje hamn. Tillsammans med vårt tidigare förvärv som ligger i direkt anslutning blir det en bra förvaltningsenhet med 226 hyreslägenheter och ett äldreboende med 80 lägenheter, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

 


 

 


Alla lägenheter i Orangeriet får uteplatser eller stora balkonger, vissa lägenheter får egen trädgård. Alla lägenheter kommer att ha tillgång till den gemensamma vinterträdgården, där växter och träd ska planteras. Den 450 kvm stora vinterträdgården ska ge möjlighet både till egen odling samt till ett trevligt ute/inne liv.

 

 

Intresset för Index Residence  totalt 92 bostadsrätter i fastigheten Orangeriet i Nirrtälje Hamn har varit stort och redan är ett femtiotal lägenheter sålda. Lägenheterna i Orangeri har utekök, grill, egen odlingsbädd, boulebana, gym med relax och stora terrasser. Allt bara några meter från vattnet på kajen i Norrtälje Hamn.

– Det blir som att bo på Rivieran. Fast i Roslagen. Vi startar bygget enligt plan, efter sommaren, säger Patrik Mehks, vice vd på Index Residence.

Ledordet för planeringen av kvarteret Orangeriet har varit att leva där. Inte bara bo. Bostadsrättsprojektet är Index Residences tredje i Norrtälje Hamn.

Soltornet är slutsålt och redan under inflyttning. Havstornet är nästan slutsålt, cirka 20 lägenheter finns kvar, tornet är rest och inredningsarbetet i lägenheterna har påbörjats.

– De två tornen handlar om utsikt, Orangeriet handlar mer om” det goda livet. Även om utsikten även här blir utöver det vanliga. Intresset för att leva just där har varit över förväntan säger Patrik Mehks, och tillägger:

–  Det har varit personer som ringt mig personligen och insisterat på att teckna sig för en lägenhet i Orangeriet, direkt på telefon, utan att överhuvudtaget varit på plats.

Alla lägenheter i Orangeriet får uteplatser eller stora balkonger, vissa lägenheter får egen trädgård. Alla lägenheter kommer att ha tillgång till den gemensamma vinterträdgården, där växter och träd ska planteras. Den 450 kvm stora vinterträdgården ska ge möjlighet både till egen odling samt till ett trevligt ute/inne liv.

– Våren kommer dit tidigare, och hösten senare. Det blir olika loungegrupper på innergården, möjlighet att laga mat, grilla, eller bara att sitta och läsa en bok i vårsolen, säger Patrik Mehks.

Orangeriet kommer också att ha tillgång till Index Residence concierge service Touch. Det innebär tillgång till båtpool, bilpool, cykelpool och många andra tjänster.

– Försäljningssuccén för Orangeriet visar bara att det finns ett stort intresse för nyproducerat. Rätt nyproducerat. Boenden som ger något mer, och inte bara fokuserar på en bostadsyta inom fyra väggar, säger Patrik Mehks.

Inflyttningen är planerad till årsskiftet 2022/2023.

 

 

 

 


 

 


Byggherrar i Södra Värtan är Bonnier Fastigheter och Niam VI Neapel 3 AB.

 

 

 

 

Detaljplanen för den norra delen av Södra Värtan är från och med den 8 april ute för granskning. Granskningstiden pågår till och med den 12 maj och detaljplanen ska antas innan årsskiftet 2020/2021. Byggherrar i Södra Värtan är Bonnier Fastigheter och Niam VI Neapel 3 AB.

Den norra delen kommer innehålla kontor med lokaler i bottenvåningen, hotell och handel. Den tillkommande bebyggelsen kommer att utgöra en ny vattenfront och entré till Stockholm vilket ställer krav på en sammanhållen utformning med hög arkitektonisk kvalitet.

För att senare kunna bygga bostäder i den södra delen av stadsdelen behöver bullret från färjorna som lägger till utmed Värtapiren skärmas av. De nya kontorsfastigheterna kommer att fungera som bullerskärm, samtidigt som det ger arbetsplatser med ett bra läge vid vattnet intill Stockholms största hamn. Södra Värtan ska omvandlas från hamnområde till en sammanhängande stadsmiljö.

Kajstråk kommer att byggas längs hela Södra Värtan, och i norra delen kommer enligt förslaget ett torg att anläggas. Bottenvåningarna ska vara öppna och ge plats för lokaler, restauranger och caféer.

Norra Djurgårdsstaden, där Södra Värtan ingår, är ett stadsutvecklingsområde anpassat till framtida klimatförändringar där biologisk mångfald och ekologiska värden värnas. Området är resurssnålt och har låg miljöpåverkan. I Södra Värtan planeras för att införa ett sorterande avloppssystem, där spillvärme, vatten och näringsämnen tas tillvara på ett bättre sätt än idag, bland annat för att producera biogas och för att återföra näring till jordbruket. Det blir ytterligare ett steg i riktning mot en hållbar stad.

Södra Värtan blir en mix av kontor och bostäder med öppna bottenvåningar, parker, torg, förskolor och eventuellt en skola. Området kommer innehålla ett flöde av människor från hela Östersjöområdet. Samråd om ny detaljplan för Södra Värtan genomfördes december 2016 – februari 2017.

Värtahamnen

Som en del av Norra Djurgårdsstaden ska Värtahamnen utvecklas till ett område med blandade funktioner som kontor, bostäder, handel och service, samordnat med att befintlig färje- och kryssningsverksamhet bevaras. Värtahamnen är indelat i tre delområden; Värtapiren, Valparaiso och Södra Värtan. Området har ett av Stockholms bästa lägen med många kvaliteter som närhet till city, natur och vatten. Hela området bedöms sammantaget kunna inrymma cirka 1.700 bostäder, och cirka 10.000 nya arbetsplatser.

 


 

 


Daniel R. Lucey  är sedan år 2004, adjungerad professor i medicin och infektionssjukdomar vid Georgetown University Medical Center, Washington DC, USA.Den ledande professorn i medicin och infektionssjukdomar Daniel R. Lucey, varnar världen för att tro att faran med coronapandemin är på väg bort, skriver SvD. Han jämför med sars-epidemin 2003 som hann stoppas genom kraftfulla insatser av Världshälsoorganisationen WHO.  Lucey tror att viruset kommer att härja i Europa och USA fram till i september. Bara i USA räknar han med minst 100.000 döda i smittan.

 

Daniel R. Lucey säger:

– Den här gången är det för sent. Därmed sprids viruset vidare i världen och blir en sjukdom som florerar minst ett år. Minst en miljard människor kommer sannolikt att smittas.

Redan i januari i år då rapporten från kinesiska hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen meddelade att symtom på Corona började den 8 december 2019.  Det innebär enligt Lucey att om dessa uppgifter är korrekta måste de första mänskliga infektionerna ha inträffat i november 2019. Corona kan även kommit inte tidigare – eftersom det finns en inkubationstid mellan infektion och symtom. Om så är fallet spreds viruset tyst mellan människor i Wuhan, innan klustret från stadens Huanan Seafood Wholesale Market upptäcktes i slutet av december. ”Viruset kom in på den marknaden innan det kom ut från den marknaden”, hävdar Lucey.

 

 


Annika Edström, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield och Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield.


I den nya rapporten Office Snapshot Sweden presenterar Cushman & Wakefield aktuella kvartalsdata och trender för kontorsmarknaden i storstadsregioner över hela Sverige.

Under onsdagen lanserade Cushman & Wakefield den nya kontorsrapporten Office Snapshot Sweden, med uppdaterad marknadsinformation för kontorsmarknaden och Cushman & Wakefields syn på hyres- och investeringsmarknaden i hela Sverige med särskilt fokus på delmarknader i Stockholm, Göteborg och Malmö. Rapporten kommer framöver att ges ut kvartalsvis och visar i premiärupplagan på hur marknadsläget ser ut vid utgången av Q1 2020. 

Den första upplagan av rapporten innehåller även ett specialkapitel om Covid-19 och hur utbrottet har påverkat förutsättningarna på kontorsmarknaden, utifrån både ett investerings- och uthyrningsperspektiv
. Genom sina analystjänster bistår Cushman & Wakefield investerare i arbetet att kunna fatta bästa möjliga beslut även under rådande omständigheter.  

Anders Elvinsson
, Head of Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield:, säger:
– I tider av stor osäkerhet kring marknadens framtida utveckling är det av största vikt att ha tillgång till pålitlig och aktuell marknads-information. Ännu viktigare blir detta om informationen ska användas som del i beslutsunderlaget inför en uthyrning, inhyrning eller transaktion. Cushman & Wakefield har nyttjat hela bolagets erfarenhet och kompetens för att tillhandahålla en kontorsmarknadsrapport som är väl underbyggd och möter önskemål från aktörer i branschen.

Den svenska kontorsfastighetsmarknaden går in i Q2 2020 från goda marknadsförutsättningar med historiskt låga vakanser. Yieldnivåerna har börjat söka sig marginellt uppåt under slutet av Q1, men även dessa är i nuläget historiskt låga. Avseende hyresnivåer ses ännu inga effekter av de senaste veckornas avvaktan på marknaden.

Annika Edström
, Head of What's Next/Research på Cushman & Wakefield, säger:
– I nya Office Snapshot Sweden skrapar vi lite på ytan av all den data och kunskap som finns samlad inom Cushman & Wakefield – från marknadsdata till transaktioner och uthyrningar. Vi kommer även att i varje ny upplaga av rapporten lyfta  viktiga globala trender som påverkar den svenska kontorsfastighetsmarknaden.

 


onsdag, 08 april 2020 11:42

Skanska får stororder i USA

 

 


Paul Hewins, President & CEO, Skanska USA Building.

 

Skanska har tecknat ytterligare avtal med en befintlig kund för renoveringen av deras kontor i västra USA. Tilläggskontrakten som erhålls inom ramen för ett joint venture med Balfour Beatty är värda totalt 492 miljoner dollar, cirka 4,96 Mdr kr. Skanskas andel utgör 246 miljoner dollar, cirka 2,48 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2020.

Byggnationen pågår och planeras att vara slutförd i april 2021.

Skanska är ett av de ledande bygg- och projektutvecklingsföretag i USA, specialiserat inom husbyggnad för företag, infrastrukturbyggande samt utveckling av kommersiella fastigheter i utvalda städer. Skanska USA omsatte 74 Mdr kr år 2019 och hade cirka 7.900 anställda i sin verksamhet.
Sida 1 av 1059