16 april 2024

Redaktionen

måndag, 29 september 2014 11:33

Platzer hyr ut 23 500 kvm till Migrationsverket

alt

Migrationsverket utökar sin hyrda yta i Gårda Norra, Göteborg.

 

alt

Platzer bygger om för Migrationsverket i Kållered.

 

Platzer har tecknat hyresavtal med Migrationsverket om totalt cirka 23 500 kvm lokaler i fastigheterna Gårda 1:15 på Vestagatan 2, Gårda Norra, Göteborg samt Livered 1:329 på Streteredsvägen 80-100 i Kållered, Mölndal. Avtalen sträcker sig 6 år och är en viktig del av Migrationsverkets nationella lokalförsörjningsstrategi. Migrationsverket tillträder de nya lokalerna 2016-01-01.

 

I Gårda Norra samlokaliserar Migrationsverket sina administrativa enheter i Göteborgsområdet till ombyggda, verksamhetsanpassade kontorslokaler. I gatuplan planeras ett nytt kundcentra, vilket innebär att Migrationsverket utökar sina tidigare förhyrda lokaler i fastigheten. Avtalet är villkorat av att hyresgäster som berörs av expansionen får hjälp att hitta nya lokaler.

 

I Kållered utökas kapaciteten för ankomstboende på anläggningen Sagåsen genom att tidigare kontor byggs om till boende. Anläggningen innehåller även restaurang, kundcentra för asylprövning och förvarsverksamhet.

 

– Platzer och Migrationsverket har länge haft ett mycket bra samarbete för verkets nuvarande lokaler i Gårda och Kållered. Med anledning av det utökade behovet av ankomstboende har vi jobbat aktivt tillsammans för att hantera såväl utmaningen med korttidsboende som kontorsarbetsplatser för de administrativa enheterna. Det känns väldigt tillfredsställande att vi kommer att kunna lösa båda delarna, säger P-G Persson, vd för Platzer.

 

– Det känns bra att vi nu har klart med nya moderna lokaler i Göteborg och Kållered. Lokaler som är anpassade för ett flexibelt och processorienterat arbetssätt. Hyresvärdens roll är viktig för en aktiv verksamhet med högt ställda krav, och här har Platzer visat tidigare att de har en professionell inställning och det känns bra när vi nu går in i en ny avtalstid, säger Willis Åberg, administrativ chef på Migrationsverket.

lördag, 27 september 2014 17:24

Byggmästargruppen växer med Rodret

alt

Lars Nilsson, vd och delägare i Byggmästargruppen Entreprenad GL AB.

 

Byggmästargruppen har tagit in Rodret AB som partner för att stärka sin positiva utveckling inom projektutveckling. Tillsammans med Rodret bildas ett nytt gemensamägt bolag för projektutveckling av bostäder (hyres- och bostadsrätter). I det nya bolaget vidareutvecklas affären både kapital- och kompetensmässigt. Det nya bolaget har idag cirka 700 lägenheter under utveckling i Stockholmsområdet. Samtidigt fortsätter Byggmästargruppen Entreprenad GL AB som entreprenör enligt plan.

 

Rodret är ett anrikt familjeföretag med rötterna i Sundsvall men med huvudkontoret i Stockholm. De äger och förvaltar fastigheter framför allt i Stockholms innerstad men även i Sundsvall. Fastigheterna består av främst kontorslokaler men även butiker.

 

– Att förstärka bolaget ligger i vår vision om att vara ett konkurrenskraftigt bolag inom branschen. Personalen kommer att fortsätta som vanligt inom verksamheten och jag är övertygad om att de kommer att tillföra mycket kunskap och erfarenhet, säger Lars Nilsson, vd och delägare.

fredag, 26 september 2014 17:20

ALM Equity och ByggVesta bygger vid kaj

alt
Nu byggs snart 300 lägenheter med sjöläge i Gröndal.

 

ALM Equity förvärvade i december 2013 bolaget Byggvesta Bryggvägen BR av ByggVesta AB som bland annat innehåller fastigheten Gröndal 1:1. Detaljplanen var vid förvärvet överklagad till Mark- och miljödomstolen.

Domstolen avslog överklagan och meddelade beslut om att detaljplanen skulle vinna laga kraft. En överklagan av domstolens beslut sändes därefter in till Mark- och miljööverdomstolen som nu gett sitt utlåtande; det finns inte skäl att medge prövningstillstånd. Därmed fastställs alltså Mark- och miljödomstolens beslut att detaljplanen vinner laga kraft.

Villkoret för förvärvet har därmed uppfyllts och ALM Equitys byggrättsportfölj ökar med cirka 3 200 kvm BOA. Tillsammans med Bygg Vesta AB kan nu arbetet fortsätta med att skapa sjönära och moderna bostäder.

 

Vid Bryggvägen i Gröndal i Stockholm planeras således för en ny stadsbebyggelse med blandat innehåll av bostäder och verksamheter. Totalt blir det 300 nya lägenheter i området. Av dessa har ByggVesta fått markanvisning att bygga totalt cirka 100 lägenheter på Stockholms stads mark. Förslaget innebär att kontors-,  industri- och klubbhuset rivs och ersätts med ny bebyggelse.

 

I området kommer nya offentliga platser att skapas vid vattnet, ett torg med bryggor, båtplatser och allmänna ytor. En ny park planläggs i mitten av området.

 

Området ligger nära Gröndals centrum där det bland annat finns två livsmedelsbutiker, post, bibliotek och vårdcentral. Kollektivtrafik anslutningen är god och området nås med tvärbanan mellan Alvik och Hammarby sjöstad, samt buss mellan Ekensberg och Liljeholmen. Nu när detaljplanen är godkänd planerar ByggVesta byggstart år 2015.

 

fredag, 26 september 2014 13:42

Landmärket Sveavägen 44 invigt

alt
Sveavägen 44 om 50 000 kvm blänker finare än vanligt.

 

alt

Anders Kupsu, vd Diligentia, överlämnar en vas till Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd.

 

alt

Sveavägen 44 får en unik takpark om 3 000 kvm med ekologisk mångfald, plats för informella möten och hänförande utsikt – mitt i city.

 

alt

Att storprojektet Sveavägen 44 är klart och fullt uthyrt gladde Anders Kupsu under invigningen.

 

En av Stockholm citys största kontorsbyggnader, Diligentias Sveavägen 44, omfattande 50 000 kvm, har nu färdigställts till en levande mötesplats med innovativa kontorskoncept i kombination med butiker, hotell och restauranger.

 

Byggdammet har lagt sig och under torsdagen den 25 september invigde Diligentia kontorshuset på Sveavägen 44. Den första hyresgästen, e-handelsföretaget Klarna med cirka 800 medarbetare, har redan flyttat in på plan 1 och 2 och i gatuplan har Urban Deli slagit upp portarna. I våras öppnade också i samma kvarter på Sveavägen 48, hotellet Miss Clara by Nobis.

 

Under invigningen fanns Regina Kevius, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, som under invigningsceremonin planterade ett Aroma-äppelträd tillsammans med Diligentias vd Anders Kupsu. Detta som en hållbar symbolhandling och äppelträdet kommer att flyttas upp till den 3000 kvm stora takparken som anläggs högst upp på Sveavägen 44.

 

– Det känns stort att äntligen inviga Sveavägen 44, särskilt med tanke på allt jobb, den tid och det engagemang som vi har lagt ner i denna nybyggnation. En av de stora utmaningarna har varit att certifiera huset enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM och vi är stolta över att kunna kalla det en av Europas mest energieffektiva kontorsfastigheter, säger Björn Åsander, Projektchef, Diligentia.

 

– Sveavägen 44 har nu tagit form och det är spännande att se hyresgästerna flytta in, säger Markus Pfister, Fastighetschef kontor, Diligentia. Vi ser fram emot att huset verkligen blir den inspirerande och leveande mötesplats med kontor, bostäder, hotell, restaurang och butiker som vi hade tänkt oss, fortsätter Pfister.

 

Under hösten 2014 samt våren 2015 kommer Klarna att få sällskap i form av kontorshyresgästerna, Arbetsgivarverket, SAP, RaySearch, King, Swedish Match och Fora.

 

I samma kvarter, på Adolf Fredriks Kyrkogata 3, uppför Diligentia också ett helt nytt bostadshus med 52 lägenheter – The Corner house.

 

Sveavägen 44 uppfördes ursprungligen under åren 1938–1942 åt försäkringskoncernen Thulebolagen efter ritningar av arkitekten Gustaf Clason.

 

Thulebolagen köptes 1963 av Skandia som hade sitt huvudkontor där under många år. Sedermera blev Diligentia hyresvärd och när Skandia flyttade ut och Diligentia beslutade om att bygga nytt, döptes kvarteret om till Sveavägen 44. Uppdraget gick till Skanska och första spadtaget togs i september 2011. Det arkitektoniska uppdraget har Wingårdh Arkitektkontor svarat för.

torsdag, 25 september 2014 18:08

Vitec lanserar Hemnet för hyreslägenheter

alt

Från vänster: Johan Kull, chef affärsområdet Fastighet på Vitec och Mikael Georgsson, Chef Affärsutveckling Vitec Fastighet.

 

 

alt

Vitecs nya webbportal Boplatssverige.se

 

Några av Sveriges största fastighetsbolag står bakom uppbyggnaden av Boplats Sverige (boplatssverige.se) som nu lanseras på den svenska marknaden. Marknadsplatsen har utvecklats av IT-leverantören Vitec och bygger på ett nära samarbete med de fastighetsbolag som är med redan vid lanseringen; Fastighets AB Balder, Fastighets AB LE Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB, Hyresbostäder i Norrköping, Ikano Bostad, M2 Gruppen, Svenska Bostadsfonden, Telge Bostäder och Victoria Park. Tillsammans har dessa bolag ett lägenhetsbestånd på totalt cirka 80 000 lägenheter runt om i landet.

 

– Tidigare har vi varit hänvisade till lokala bostadssajter men med Boplats Sverige kommer vi att nå ut till alla orter där vi har fastigheter idag, säger Magnus Andersson, fastighetschef på Fastighets AB Balder.

 

Redan från start kan Boplats Sverige presentera 300 lediga hyreslägenheter på närmare 70 orter för bostadssökande i hela landet. Ambitionen är nu att fler fastighetsbolag ansluter sig till sajten som kan liknas vid ett Hemnet för hyresrätter. För de bostadssökande är tjänsten helt gratis och kommer att underlätta sökandet efter lediga hyreslägenheter i hela Sverige. 

 

Syftet med Boplats Sverige är att göra det enkelt för bostadssökande att hitta hyreslägenheterna som finns lediga. Idag måste sökande registrera sig hos flera olika fastighetsägare för att få en god överblick över lediga bostäder eller använda marknadsplatser de behöver betala för.

 

För fastighetsbolagen innebär det att de enkelt, och på en rikstäckande nivå, ges möjlighet att sprida information om sina lediga hyresrättslägenheter med bilder, information och kontaktuppgifter. Den bostadssökande kan prenumerera på objekt enligt önskat urval. Varje fastighetsbolag hanterar själv tilldelningen av kontrakten enligt vanliga rutiner. Tjänsten är helt kostnadsfri för den bostadssökande och gäller endast förstahandskontrakt.

 

– Vi ser ett stort intresse bland fastighetsägarna att vilja vara med och presentera sitt lediga utbud på Boplats Sverige. Vår kundbas utgörs av 1 200 allmännyttiga och privata fastighetsbolag som totalt har ett bestånd på 2 miljoner hyreslägenheter, säger Mikael Georgsson, affärsutvecklingschef på Vitec.

 

Han tillägger:
– Många av våra kunder utrycker ett stort behov av att hitta enklare metoder för att hantera informationsspridning om sina lägenheter så vi ser en god potential för BoplatsSverige att växa. Vi har sedan tidigare byggt upp liknande marknadsplatser för lediga bostäder och lokaler däribland Objektvision, en portal för lediga kommersiella lokaler.

torsdag, 25 september 2014 16:42

Neuberg, ny vd för JM Entreprenad

alt

                                                                                         

Peter Neuberg, (bilden) 44, har utsetts till vd för JM:s helägda dotterbolag JM Entreprenad och chef för affärsenheten JM Produktion. Han tillträder tjänsten den 1 januari 2015 och kommer att ingå i JMs koncernledning.


Peter Neuberg är byggnadsingenjör och har lång bakgrund inom Skanskakoncernen, senast som regionchef med ansvar för ny- och ombyggnation av bostäder i Stockholm, Mälardalen och Sörmland.

 

– Peter kommer att vara en stor tillgång för JM Entreprenad med sin erfarenhet av större projekt för både bostäder och kontor i Stockholmsområdet. Hans erfarenhet av ett hållbart och grönt byggande ligger helt i linje med vår ambition, säger Johan Skoglund, vd på JM.

torsdag, 25 september 2014 16:32

TH Real Estate satsar stort på Sverige

alt
Johan Åström, Head of Investment, TH Real Estate Sweden.

 

Den globala fastighetsförvaltaren TIAA Henderson Real Estate (TH Real Estate) har identifierat den nordiska marknaden som ett särskilt intressant investeringsområde för de kommande åren. Fram till år 2016 planerar bolaget att investera 500 miljoner euro i regionen.

Hos bolagets amerikanska och europeiska kunder finns en stark efterfrågan och ett stort intresse för att investera i Sverige och Norden. TH Real Estate beräknar att investeringarna kommer att uppgå till cirka 500 miljoner euro de kommande 18 månaderna. Bolagets prioriterade områden omfattar Sveriges 15 största städer där fastigheter inom detaljhandeln, särskilt gallerior, kommer att utgöra en väsentlig del av investeringsprogrammet.

Kontorslokaler bedöms även vara potentiellt intressanta mål för investeringarna; primärt rör det sig om Stockholm, Malmö och Göteborg. Samarbete med andra investerare i regionen är i synnerhet intressant.

TH Real Estate investerar kapital på uppdrag av en internationell kundkrets. Norden har länge betraktats som ett viktigt tillväxtområde för bolagets affärer och TH Real Estate har byggt upp en stabil närvaro i regionen sedan det första lokala kontoret öppnades i Stockholm 2012.

Johan Åström, Head of Investment, Sweden, säger:
– Vi har byggt upp en kompetent och erfaren lokal plattform för att stötta vårt långsiktiga engagemang i regionen. Teamet på plats har nu en bred erfarenhet inom fondförvaltning, investeringar, utveckling, kapitalförvaltning och uthyrning. De här kompetenserna kommer att tillämpas både på vår befintliga portfölj och nya förvärv, och skapar värde på alla nivåer – från utveckling till fastighetsförvaltning.

David Turner, Director of European Retail at TH Real Estate, tillägger:

– Sett från ett europeiskt investeringsperspektiv rankas Sverige högt inom ett brett spektrum av ekonomiska indikatorer. Sverige används ofta som en förebild av ekonomer och betraktas som ett välskött och effektivt land, som gynnas av låga offentliga skulder. Även demografiska faktorer placerar Sverige i den högsta tillväxtkategorin i Europa.

 

Han fortsätter:
– Vi har ett särskilt intresse för detaljhandelssektorn och räknar med att i Norden uppnå bättre avkastning än det europeiska genomsnittet – tack vare ett erfaret lokalt team som investerar i noga utvalda objekt.

onsdag, 24 september 2014 15:00

Lönnbacken växer till 6,5 Mdr

alt

Lönnbackens styrelse består av Kent Jonsson, Mats Guldbrand, Christina Rogestam och Lennart Schönning.


Lönnbacken har köpt samtliga aktier i Roxanne Fastighetsfond AB och utvidgar ägarkretsen med Kåpan pensioner försäkringsförening och Stiftelsen för Strategisk Forskning. Roxanne säljs av GE Capital och Leimdörfer har varit säljarens rådgivare.


Roxannes bestånd omfattar 35 fastigheter, med en total uthyrningsbar area om cirka 243 000 kvm på 20 orter runt om i landet. Svenska staten är hyresgäst till 90 procent av den uthyrbara arean. Bland hyresgästerna märks Länsstyrelser, Polisen, Sveriges Domstolar, Skatteverket, Kriminalvården och Energimyndigheten.
    

I och med förvärvet utvidgas ägarkretsen i Lönnbacken och består nu av fem institutionella investerare – de ursprungliga ägarna: AI Pension, Alecta och Kyrkans Pensionskassa samt de nytillkomna ägarna: Kåpan Pensioner och Stiftelsen för Strategisk Forskning. Lönnbackens fastighetsbestånd uppgår efter förvärvet till 96 fastigheter med en area om 463 000 kvm och med ett marknadsvärde om cirka 6,5 Mdr kr.

 

Som ett led i transaktionen har den nya ägargruppen förbundit sig att tillskjuta ytterligare 500 Mkr till Lönnbacken, vilket medger investeringar om ytterligare cirka 1,5 Mdr kr och därmed ett fastighetsbestånd med ett totalt marknadsvärde om cirka 8 Mdr kr.
    

– Transaktionen innebär att Lönnbacken förvärvar ett stort bestånd med samhällsfastigheter, som kompletterar vårt nuvarande bestånd utmärkt. Fastigheterna i Roxanne överensstämmer geografiskt väl med vårt befintliga fastighetsbestånd. Vidare är Roxannes hyresgäster till 90 procent statliga hyresgäster vilket passar väl in i den befintliga hyresgäststrukturen. Sist, men inte minst, utvidgas Lönnbackens ägarkrets dessutom med två långsiktiga institutionella ägare, säger Magnus Edlund, vd för Lönnbacken.

onsdag, 24 september 2014 13:26

DTZ växer med Cassidy Turley

alt

Tod Lickerman ska fortsätta att vara global vd för DTZ.

 

alt

Joseph Stettinius, blir vd för DTZ USA.

 

Konsortiet DTZ Investment, TPG Capital, PAG Asia Capital och Ontario Teachers’ Pension Plan, har nu en strategisk plan att förvärva fastighetskonsulten Cassidy Turley med 4000 anställda på drygt 60 kontor i USA. Cassidy Turley genomförde transaktioner till ett värde om 23,8 miljarder dollar, cirka 170 Mdr kr, under år 2013.

 

Konsortiet ska i slutet av oktober i år erlägga totalt 1,2 miljarder dollar till australiensiska UGL för förvärvet av DTZ. Förvärvet av Cassidy Turley ska ske den 31 december i år.

 

– Efter en period av intensiv ömsesidig due diligence, är vi övertygade om att detta är en utmärkt kulturell passform och en möjlighet att samarbeta med ett globalt varumärke, säger Joseph Stettinius, koncernchef för Cassidy Turley, i ett pressmeddelande.

 

Det sammanslagna bolaget kommer att ha det gemensamma varumärket DTZ som blir en koncern med en omsättning om drygt 2,9 miljarder dollar och totalt mer än 28 200 anställda.

 

– Konsortiet är tillfredsställt med att DTZ Investment Holdings har träffat en överenskommelse om att förvärva Cassidy Turley efter stängningen av DTZ-transaktionen. Cassidy Turley är en ledande fastighetskonsult i USA och bolaget kommer att komplettera de mycket starka verksamheter som DTZ har i Asien och Europa och nu även med koncernens befintliga verksamhet i USA, säger Ben Gray, Managing Partner för riskkapitalbolaget TPG.

 

Tod Lickerman ska fortsätta att vara global vd för DTZ medan Stettinius blir vd för DTZ USA.

alt

                                                                                         

Skanska ökar sin fokus på hållbart företagande i Sverige genom att utse Roba Ghadban (bilden) till ansvarig för social hållbarhet med ansvar för att utveckla Skanskas sociala engagemang. 

 

Skanska arbetar aktivt för att bidra positivt till samhällsutvecklingen. För att förstärka det arbetet tillsätter Skanska Sverige nu ett team som enbart ska fokusera på social hållbarhet. Teamets uppgift blir att identifiera hur Skanskas projekt kan tillföra sina kunder mervärden genom sociala upphandlingar. 

 

Roba Ghadban har blivit utsedd att bygga upp teamet. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor inom Skanska och från företag som Levi Strauss & Co, där hon ansvarade för hållbarhetsfrågor i Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Ghadban kommer att rapportera till Johan Gerklev, övergripande hållbarhetschef på Skanska Sverige. 

 

– Vi vill att våra kunder ska ställa högre krav på oss och våra konkurrenter. Skanska har stor erfarenhet av socialt engagemang från andra länder och vi ser en växande trend i Sverige. Roba Ghadban kommer att utveckla arbetet så att det blir tydligt för kunderna vilka krav de kan ställa på oss. Sverige behöver fler kunder som vågar satsa på sociala upphandlingar, säger Johan Gerklev.

 

Skanska samarbetar redan idag med flera kommuner och andra offentliga aktörer vad gäller arbetsmarknadssatsningar och integrationsprojekt.

 

– Det händer mycket inom det här området. Skanska är redan involverade i många spännande samarbeten. Jag ser fram emot att fortsätta att utveckla och renodla Skanskas sociala engagemang så att det blir en naturlig del i merparten av våra projekt, säger Roba Ghadban.