2 maj 2024

Redaktionen

alt

Lindbäcks bygger 280 student- och forskarlägenheter på universitetsområdet i Luleå med första inflyttning höstterminen 2016.

 

Akademiska Hus säljer mark på universitetsområdet i Luleå till Lindbäcks, som ska uppföra 280 student- och forskarlägenheter med första inflyttning höstterminen 2016.

 

Akademiska Hus och Luleå tekniska universitet (LTU) har formulerat en gemensam vision för den fortsatta långsikta utvecklingen av den fysiska universitetsmiljön. Att bereda plats för bostäder ses här som en avgörande faktor för att skapa ett ännu mer levande område.

 

– Nya bostäder mitt i universitetsområdet underlättar inte bara bostadssituationen för studenter och forskare i Luleå utan ökar också hela områdets attraktivitet, säger David Carlsson, regiondirektör på Akademiska Hus.

 

Placeringen av bostäderna ökar även förutsättningarna för etablering av livsmedelsbutiker, restauranger och annan service i närområdet.

 

– Att det finns bostäder för våra studenter är avgörande för hur attraktivt Luleå kommer att vara som universitetsstad i framtiden. Det är därför glädjande att se ett utvecklat samarbete mellan LTU, Akademiska Hus, kommunen och Lindbäcks för att finna lösningar på problemet, säger Johan Sterte, rektor vid LTU.

 

Lindbäcks köper marken genom sitt dotterbolag Lindbäcks Porsön AB.

 

– Luleå växer och stadens unga och studenter behöver bostäder. 280 bostäder är ett välbehövligt tillskott till de redan cirka 1.100 lägenheterna som vi idag äger och förvaltar på Porsön och Klintbacken. Vi ser positivt på samarbetet med universitetet, kommunen och Akademiska Hus och ser fram emot planer för fler studentbostäder framöver, säger Mikael Thorgren, affärsområdeschef på Lindbäcks.

 

För Akademiska Hus är projektet del i en övergripande målsättning att aktivt bidra till byggandet av studentbostäder över hela landet. Enbart i studentstäderna Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå och Luleå medverkar Akademiska Hus till att mer än 6.000 studentbostäder ska kunna byggas på campus.

 

måndag, 09 februari 2015 18:34

NCC säljer för 820 Mkr till Storebrand

alt
NCC säljer ett projekt i Lysaker, en förort väster om Oslo, nära tunnelbana och E18.

 

NCC säljer kontorsprojektet Lysaker Polaris i Oslo i Norge till Storebrand Eiendom AS. Affären genomförs som bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om drygt 820 Mkr. Bygget pågår och tillträde är planerat till den 15 juli 2015.

 

Projektet ligger i Lysaker som är ett väletablerat kontorsområde i Oslo. Infrastrukturen i området är utmärkt och det är gångavstånd till Lysaker Station och tunnelbana, bussar samt expresståg till flygplatsen. Projektet omfattar en uthyrningsbar yta på nära 20.000 kvm med garage och är uthyrt i sin helhet till Technip Norge AS, en global leverantör till olje- och gasindustrin.

 

– Lysaker Polaris ligger nära E18 och kommer att ha ett mycket bra och synligt läge med en spännande arkitektur. Med en långsiktig och stabil hyresgäst som Technip, har Lysaker Polaris visat sig vara ett mycket attraktivt projekt för investerarna, säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.

 

Sedan 2010 miljöcertifieras alla NCC:s projekt enligt det oberoende systemet BREEAM. Lysaker Polaris kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM Very Good.

måndag, 09 februari 2015 18:31

Langer, ny vd för SigtunaHem

alt

                                                                                                      

Göran Langer (bilden), 54, har utsetts till ny vd för allmännyttiga SigtunaHem. Han kommer närmast från en tjänst som förvaltningschef vid Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen i Sundbybergs stad och tillträder sint nya tjänst preliminärt i mitten av maj och ersätter Kicki Björklund som tillträdde som vd för Bostadsbolaget i Göteborg vid årsskiftet.

 

Göran Langer har en bakgrund som civilingenjör vid KTH samt lång erfarenhet av fastighetsbranschen med en rad anställningar inom kommersiella fastigheter alltsedan början av 1990-talet, bland annat som affärsenhetschef vid Diligentia och marknadsområdeschef inom Vasakronan.

 

– Vi är mycket glada och nöjda över att hälsa Göran Langer välkommen i SigtunaHems organisation. Den bakgrund och erfarenhet Göran har kombinerat med hans personliga egenskaper gör att vi känner att utvecklingsarbetet i SigtunaHem kommer att fortsätta med oförminskad kraft med sikte på att ha Sveriges mest nöjda hyresgäster, säger styrelseordförande Per Lundström (S).

måndag, 09 februari 2015 18:26

NP3 anställer Linton som IR-chef

alt

                                                                                   

NP3 Fastigheter har utsett Carl Linton (bilden) till ny chef för investor relations. Han kommer sitta i bolagets ledningsgrupp och rapportera till vd Andreas Nelvig. Nuvarande chefen för investor relations, Bertil Ternert, kommer att kvarstå inom bolaget och arbeta parallellt med Linton till och med juni 2015.

 

Carl Linton kommer närmast från noterade konsultbolaget Acando där han arbetat sedan 2011 med ansvar för IR. Han är certifierad inom investerarrelationer av Swedish Investor Relations Association som är en del av Sveriges Finansanalytikers Förening.

måndag, 09 februari 2015 17:57

NCC bygger Choicehotell intill Gallerian

alt

Ett förslag bland flera för ett nytt hotell vid Brunkebergstorg. Bild: White arkitekter

 

NCC har fått i uppdrag av AMF Fastigheter att i samverkan skapa två nya Choicehotell med totalt 540 rum i befintliga fastigheter vid Gallerian i Stockholm. Ordern är värd 600 Mkr. Det är Swedbanks gamla kontorslokaler vid Brunkebergstorg och ovanför Gallerian som nu byggs om till två hotell. Detta innebär utöver ombyggnationen att byggnaden kommer att tillföras två våningar.

 

Projektet blir en del av AMF Fastigheters stadsomvandling kallad Urban Escape Stockholm. Mitt i Stockholms city skapas ett nytt stadsrum där svenska och internationella företag ska kunna växa och växla upp sin verksamhet.

 

– Vårt mål är att det skapas två hotell och ett restaurangkoncept som är skräddarsytt för just Urban Escape Stockholm och Brunkebergstorg. Förutom hotellsatsningen kommer vi i projektet utveckla kreativa kontors- och innovationsmiljöer, restauranger, torg och takmiljöer allt i samspel, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

 

Projektet kommer att miljöcertifieras enligt LEED Gold, vilket är den näst högsta klassificeringen.

 

– Kontorsfastigheten från 1970-talet kommer efter ombyggnaden till moderna hotell att få betydligt bättre miljöprestanda än idag, säger Svante Hagman, chef för NCC Construction Sweden.

 

Projektet genomförs i partnering som är en samverkansform där projektets nyckelaktörer löser ett uppdrag tillsammans i öppen dialog med projektets bästa i fokus.

 

Byggstart sker i mars och hotellen beräknas öppna våren 2017.

måndag, 09 februari 2015 17:42

Familjebostäder bygger ungdomsbostäder

alt

Familjebostäder vinner en markanvisningstävling i Midsommarkransen med ett förslag om 30 ungdomslägenheter. Tävlingen eftersökte förslag på bostäder som kombinerar en låg hyresnivå med innovation och nytänkande för yteffektivitet.

 

Familjebostäder vinner en markanvisningstävling i Midsommarkransen med ett förslag om 30 ungdomslägenheter. Tävlingen eftersökte förslag på bostäder som kombinerar en låg hyresnivå med innovation och nytänkande för yteffektivitet.

 

Förra året utlystes en markanvisningstävling för mark vid Tellusborgsvägen i Midsommarkransen. Bidragen skulle presentera förslag på nya bostäder som kombinerar en låg hyresnivå med innovation och nytänkande för yteffektivitet.

 

Familjebostäders vinnande förslag presenterar nyproduktion av 30 ungdomslägenheter i storlekarna 29,5 och 33,5 kvm till en hyra om 4.080 respektive 4.630 kr/mån.

 

– Familjebostäders vinnande förslag visar att det går att bygga vackra hus med rimliga hyror. Jag ser fram emot att se de här bostäderna klara för inflyttning, säger Ann-Margarethe Livh, ordförande Familjebostäder (V).

 

– Vi har visat på smarta lösningar för små bostäder med stora kvaliteter. Ytor för umgänge, ett ordentligt kök, förvaring och sovalkov samsas i en lösning som även innebär en kostnadseffektiv produktion som håller hyrorna nere, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef Familjebostäder.

Vinnande förslag är utvecklat av Familjebostäder och Origo Arkitekter. Möjlig byggstart planeras till 2017.

 

Familjebostäder ägs av Stockholms stad och ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB. Bolaget, som har 283 medarbetare, förvaltar drygt 19.700 lägenheter och 2.200 lokaler, alla med hyresrätt.

måndag, 09 februari 2015 15:11

Eurocommercials halvårsvinst blev 52,4 MEUR

alt
Eurocommercials fastighetschef i Sverige är Martin Bjöörn.

 

Eurocommercial Properties NV (Eurocommercial) äger 33 köpcentrum i Frankrike, i norra Italien och i Sverige, vilka är värderade till 2,7 miljarder euro. Av detta värde finns 40 procent (1.087 MEUR) i Frankrike, 38 procent (1.058 MEUR) i norra Italien och 22 procent (598 MEUR) i Sverige. Bolaget är noterat på Euronext Amsterdam sedan år 1991, med nollskattestatus.


Bolagets resultat IFRS efter skatt minskade för första halvåret (fram till den 31 december 2014) till 54,2 MEUR (57,4 för samma period 2013). Även om marknadsvärdet på fastigheterna ökade med 2,5 MEUR till en ökning om 39,2 MEUR, var det inte tillräckligt för att kompensera den negativa förändringen av marknadsvärdet för derivatinstrumenten som steg till -26,3 MEUR. Under föregående period 2013 var detta värde positivt 13,6 MEUR.

 

Periodens räntekostnader blev 3,1 MEUR lägre än under motsvarande period föregående år till följd av lägre fasta räntor och lägre kostnader för räntesäkring av lån.

 

Under halvåret ökade hyresintäkterna i snitt med 0,9 procent, varav ökningen för Frankrike var 1,4 procent, för Italien 0,2 procent och för Sverige 1,7 procent.

 

I Sverige äger Eurocommercial följande centrum: 421 Göteborg, Eurostop Halmstad, Kronan Karlskrona, Bergvik Karlstad, Mellby Center Laholm, Ingelsta Shopping Norrköping, Elins Esplanad Skövde, Moraberg Södertälje, Hälla Shopping Västerås och Grand Samarkand Växjö.

söndag, 08 februari 2015 17:17

Tillfällig saluhall på Östermalmstorg

alt

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg beräknas kunna öppna för verksamhet den 1 februari 2016. Bild: Tengbom Arkitekter

 

I fredags genomfördes ett ”första stenlyft” för en tillfällig saluhall på Östermalmstorg. Det var Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden och Ulf Elmquist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening, som på detta sätt manifesterade att arbetena nu är i gång.

 

Stockholms stad ska rusta upp och vitalisera Östermalms saluhall, bland annat genom att återskapa den ursprungliga stjärnformiga planlösningen från 1888. Under renoveringstiden kommer handlarna i Östermalms saluhall att bedriva sin verksamhet i en tillfällig saluhall på Östermalmstorg.

 

– Den tillfälliga saluhallen får en spännande gestaltning och blir upplyst och inbjudande, vilket kommer att tillföra hela närområdet liv och trygghet under tiden som ordinarie saluhall håller stängt, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör, Stockholms stad.

 

– En tillfällig saluhall är en bra lösning för att vi handlare ska kunna fortsätta verka tillsammans i en saluhall under hela renoveringstiden, samtidigt som kunderna inte behöver åka någon annanstans för att handla, säger Ulf Elmquist, ordförande Östermalmshallens företagarförening.

 

Den nya tillfälliga saluhallen har ritats av Tengbom arkitekter och blir 1.800 kvadratmeter (58 x 34 meter i omkrets och 9 - 11 meter hög). Byggnaden är i trä och kommer att hålla hög arkitektonisk standard för att vara tillfällig, samtidigt som den byggs i kostnadseffektiva och miljövänliga material.

 

Med förberedande markarbeten och ledningsomdragningar kommer det att ta ett år att uppföra byggnaden. Den tillfälliga saluhallen beräknas kunna öppna för verksamhet den 1 februari 2016.

lördag, 07 februari 2015 19:20

Svenska Bostäder vann två Kundkristaller

alt
Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

 

För tionde året i rad delades Kundkristallen ut. Svenska Bostäder var nominerade till tre Kundkristaller och vann två. De priser som Svenska Bostäder vann var Högsta lyft service, Bostäder och Högsta lyft service, Lokaler. Även dotterbolaget Stadsholmen var nominerade till Högsta lyft service, Bostäder.

 

– Det är fantastiskt roligt att ta emot två Kundkristaller. Priserna är ett tydligt kvitto på att våra hyresgäster uppskattar vårt arbete och att vi är på rätt väg, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder. Vi har de senaste åren arbetat målmedvetet med att sätta våra hyresgäster i fokus och hålla toppskick i gemensamma utrymmen. Vi är både glada och stolta över priset. Nu ska vi fortsätta på samma sätt och bli ännu bättre.

 

Kundkristallen är ett pris där privata och kommunala fastighetsbolag i hela Sverige tävlar i kundnöjdhet, service och kvalitet. Vinnare är de företag som av sina hyresgäster utsetts till Sveriges bästa hyresvärdar.

 

Årets kundkristallvinnare presenterades på Berns Salonger torsdagen den 5 februari 2015. Nomineringar och vinnare utsågs bland de hyresvärdar som under 2014 genomfört kundundersökningar tillsammans med AktivBo.

 

Företagen som ingick i mätningen förvaltar totalt över 350.000 lägenheter och 2 miljoner kvm lokalyta. Cirka 250 bostads- och fastighetsbolag mäter och jämför sig med stöd av AktivBo.

 

Svenska Bostäder och dotterbolaget Stadsholmen var nominerade som bästa företag i sammanlagt fyra kategorier.

fredag, 06 februari 2015 16:46

Vasaparken köper 480 bostäder i Motala

alt

Vasaparken äger de kommersiella lokalerna i Sportpalatset vid St:Eriksbron i Stockholm. Bygget av Sportpalatset mellan år 1929 och 1930 kantades av skandaler, vilda strejker och konkurser i 30-talskrisens kölvatten. Sportpalatset hann säljas på exekutiv auktion till ett konsortium innan det stod färdigt. Foto: Holger Ellgard

 

Vasaparken köper 480 bostäder, centralt belägna i Motala. Bolaget är ingen ny aktör i Motala, enligt Corren, utan äger sedan tidigare Baltzarhuset och fastigheten där Best Western hotell är inhyrt.

 

– Vi ser en bra utveckling i Motala och vill vara med där i framtiden, förklarar Oscar Åhman, vd Vasaparken.

 

Köpet omfattar 480 lägenheter av varierande storlek på Agneshögsgatan 31-57 som tidigare ägdes och förvaltades av Provinsfastigheter, före detta Allokton.

 

Vad gäller skicket på lägenheterna menar Oscar Åhman att de håller normalstandard.

 

Vasaparken äger nu cirka 1.400 hyresrätter i Östergötland, varav merparten finns i Linköping. Förutom detta förvaltar bolaget ett flertal affärsfastigheter i Linköping, Norrköping, Stockholm och i Motala, till ett totalt fastighetsvärde om nära 900 Mkr.