2 maj 2024

Redaktionen

alt

Martyn McCarthy, styrelseordförande för Valad Europe.

 

Blackstone, som har ägt Valad Europe i fyra år, har sålt företaget till den australiensiska fastighetsreiten Cromwell Property Group. Köpeskillingen anges till 145 MEUR. Blackstone köpte Valad Europe från moderbolaget Valad Property Group, en grupp som idag har ett börsvärde om cirka 1,8 miljarder euro.

 

Försäljningen har varit mycket konkurrensutsatt under de senaste sex månaderna.

 

Köpeskillingen motsvarar en EBITDA-multipel om cirka 6,4 gånger. EBITDA (Enterprise value/Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization).

 

Cromwell har i affären ingått ett villkorat avtal om aktieöverlåtelse med Blackstone Real Estate Partners VI, som är majoritetsägare, samt med Valad Europe ledning, som även äger en andel. Avtalet är föremål för myndighetsgodkännande.

 

Cromwell, som är en av Australiens ledande reiter, värdesätter den unika storleken och bredden på Valad Europes plattform liksom den lokala erfarenheten bland företagets investerings- och kapitalförvaltningsteam. Efter det genomförda förvärvet kommer Valad Europe fortsätta att vara inriktat på att leverera hög avkastning på sina befintliga mandat, samt öka sin verksamhet i hela Europa samt diversifiera sin investeringsbas globalt.

 

Valad Europe kommer att fortsätta drivas av samma ledningsgrupp, ledd av Martyn McCarthy, styrelseordförande.

 

Förvaltningen av tillgångar om cirka 5,3 miljarder euro gör att Valad Europe förser Cromwell med en integrerad europeisk plattform som kompletterar reitens befintliga kapitalförvaltning i Asien.

alt

Ronald Kravit,
 Head of Real Estate Investing, Cerberus.

 

Cerberus, med säte i New York City och med kontor i USA, Europa och Asien, är ett riskkapitalbolag som förvaltar tillgångar om 25 miljarder dollar. Cerberus har nyligen avslutat två förvärv av nödlidande fastighetspanter, om totalt 635 MEUR, cirka 6 Mdr kr.

 

Det ena förvärvet avser ett köp om 323 MEUR av nödlidande panter av fastighetstillgångar från italienska banken UniCredit. Nu är Cerberus slutligen ett av få riskkapitalföretag som aktivt köper nödlidande panter i Italien.

 

Även i december 2013 köpte Cerberus av UniCredit italienska nödställda konsument- och personlån om totalt 1 miljard euro. Jämte Blackstone och i mindre utsträckning PIMCO och Orion Capital Managers har Cerberus varit en av de större aktörerna att investera i italienska nödlidande bankpapper.

 

Det andra förvärvet nu i januari 2015 var då Lloyds Banking Group sålde en portfölj av kommersiella fastighetslån för om totalt 312 MEUR till Cerberus. Enligt ett uttalande från Lloyds, var parterna i försäljningen Promontoria Holding 76 BV, som är ett dotterbolag till Cerberus Institutional Partners V LP och Promontoria Holding 78 BV, som är ett dotterbolag till Cerberus International II Master.

onsdag, 04 februari 2015 16:36

Törnkvist, ny chef på Brostaden

alt

                                                                                                      

Under hösten har tre nya roller utformats på Brostaden, dotterbolag inom Castellum AB. Anders Hallquist lämnade sin roll som marknadschef för att bli hållbarhetschef. Marknadsfrågorna har i sin tur breddats genom en ny kommunikationsavdelning med Anna Törnkvist (bilden) som kommunikationschef och Caroline Pettersson som kommunikationsansvarig. 

 

– Hållbarhetsfrågorna har länge varit viktiga för oss och i och med Anders Hallquists nya roll står vi än bättre rustade inför morgondagens önskemål och krav inom området. Anna Törnkvist och Caroline Pettersson ska arbeta för att ytterligare stärka Brostadens position samt ta ett helhetsgrepp för att vidareutveckla företagets kommunikation. Alla tre har funnits inom bolaget länge och har bakgrunden och erfarenheten för att utveckla dessa två områden, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.

 

Brostaden är ett fastighetsbolag, helägt av Castellum AB, som äger och förvaltar kommersiella fastigheter. Fastighetsbeståndet uppgår till 635.000 kvm och finns i alla väderstreck runt Stockholm, lättillgängligt med bra kommunikationer.

 

Det viktiga i bolagets verksamhet är kunderna. Brostaden vill ha en nära och bra kontakt med kunderna. Att vara insatta i kundernas verksamhet, vardag och framtid är en förutsättning för att vara en bra affärspartner.

onsdag, 04 februari 2015 15:22

Vitec: E-signering av hyresavtal

alt

Johan Kull, affärsområdeschef Vitec Fastighet.

 

Vitecs affärsområde Fastighet lanserar nu som första leverantör av bygg- och fastighetssystem elektronisk signering av hyresavtal. Den första tillämpningen som erbjuds i samarbete med Scrive möjliggör för hyresgäster att signera och säga upp avtal på nätet.

 

Elektronisk signering (e-signering) är en effektiv och miljövänlig hantering av avtalsdokument och håller samma juridiska validitet. E-signering gör övergången till det papperslösa kontoret möjligt genom att man kan hantera dokument elektroniskt i hela kedjan.

 

– Det här är en viktig affär för hela branschen. Digitalisering av avtal ger stora effektiviseringsvinster hos alla fastighetsbolag med hyresgäster som flyttar eller gör tillvalsbeställningar. Som en av de dominerande leverantörerna av fastighetssystem i Sverige är det glädjande att vi är först ut med att införa lösningen, säger Johan Kull, affärsområdeschef Vitec Fastighet.

 

Vitec Hyra är den första av Vitecs produkter där elektronisk signering av dokument byggs in. När hyresadministratören skapar dokumentet i Vitec Hyra väljer man enkelt om identifiering ska ske via SMS eller Bank-ID/Mobilt Bank-ID.

 

Vitecs affärsområde Fastighet erbjuder affärssystem för byggbolag och fastighetsbolag. Bolagets fastighets- och ekonomisystem erbjuds som molntjänst eller som egen installation.

 

Scrive är Nordens marknadsledande lösning för e-signering.

tisdag, 03 februari 2015 16:28

Atrium Ljungberg utvecklar Barkarby College

alt

Barkarby College – en regional mötesplats för lärande, kultur, näringsliv och högre utbildning, ska stå färdigt 2018.

 

Atrium Ljungberg och Järfälla kommun har tecknat avtal för att tillsammans vidareutveckla Barkarby College – en regional mötesplats för lärande, kultur, näringsliv och högre utbildning runt kollektivtrafiknoden Barkarby station/Stockholm Väst. Barkarby College blir hjärtat i den dynamiska stadsmiljö som skapas runt stationen. Byggstart beräknas kunna ske under 2016.

 

Under våren 2014 bjöd Järfälla kommun in till en markanvisningstävling för en del av nästa utbyggnadsetapp av Barkarbystaden i nordvästra Stockholm, en byggrätt om cirka 50.000 kvm. Syftet var att hitta en samarbetspartner för den fortsatta utvecklingen av konceptet och den fysiska utformningen av Barkarby College. Under hösten 2014 valde Järfälla kommun att gå vidare med Atrium Ljungbergs förslag "Barkarby College/Symbiosis".

 

Barkarbystaden och Stockholm Väst med omland är ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt med 14.000 nya bostäder och 10.000 nya arbetsplatser till 2030.

 

– Vi är stolta och glada över att få vara en del av den växande Barkarbystadens utveckling. Vi tar med oss vår mångåriga erfarenhet och kompetens av att bygga nydanande stads- och lärandemiljöer, som vi bland annat har gjort i Sickla med Kunskapsgallerian, i Farsta med kulturutbildningsnavet Fanfaren och i Kista med Nod. Med markanvisningen har vi möjlighet att etablera oss i en av Stockholmsregionens mest intressanta knutpunkter, granne med ett av Storstockholms största handelsområden – ett område som växer och kompletteras med både bostäder och utökad infrastruktur, säger Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

 

Samarbetsavtalet mellan Järfälla kommun och Atrium Ljungberg är ett ramavtal som ger Atrium Ljungberg ensamrätten att under tiden fram till 2019 förhandla med Järfälla kommun om förutsättningarna för exploatering. Målsättningen är att en första etapp om cirka hälften av den totala byggrätten, dvs 25.000 kvm BTA, ska komma igång under 2016 med inflyttning under 2018. Järfälla kommun ska hyra en del av den första etappen för egen lärandeverksamhet.

alt

Einar Mattsons ska utveckla 280 bostäder i kvarter två, ”Cellen" i Hagastaden.

 

Einar Mattsson Projekt AB har fått klartecken att utveckla ytterligare 173 nya bostäder i Hagastaden, Stockholm. Bostäderna kommer ligga i kvarter 5, ”Analysen”, och fördelas jämnt mellan hyresrätter och bostadsrätter. Projektet är planerat att byggstartas under 2016 med möjlighet till inflyttning från hösten 2019.

 

Det var den 29 januari som Exploateringsnämnden i Stockholm beslutade att godkänna överlåtelsen av mark i Hagastaden. Sedan tidigare har exploateringsnämnden godkänt en överenskommelse för Einar Mattsons utveckling av 280 bostäder i kvarter två, ”Cellen".

 

– Vi arbetar med flera projekt i Hagastaden och totalt kommer vi utveckla cirka 400 bostäder i området. Att exploateringsnämnden beslutat att utöver bostadsrätterna också möjliggöra för 86 hyresrätter i Hagastaden är något som vi gläds extra mycket åt, säger Per Jutner, vd för Einar Mattsson Projekt AB.

 

Einar Mattssons målsättning är att inom tio år utveckla minst 4.000 nya bostäder varav en majoritet hyresrätter.

alt
Birger Jarlsgatan 25, nära Stureplan. Foto Åke E:son Lindman

 

alt

Peter Lind, fastighetschef på Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser.

 

I förra veckan tecknade Humlegården Fastigheter hyresavtal för den sista lediga kontorslokalen i fastigheten Österbotten 8 på Birger Jarlsgatan 25 i centrala Stockholm. Ny hyresgäst är företaget Face2Face. Bland övriga hyresgäster som flyttat in i fastigheten efter en omfattande, men varsam, renovering återfins Stockholms Handelskammare, LinkedIn, Redito och JLL Tenzing.


Fastigheten, med en total lokalarea om 6.300 kvm, byggdes i början av 1900-talet och har ett högt kulturhistoriskt värde. Ett spännande möte har skett mellan ursprunglig originalarkitektur i jugendstil och moderna lösningar där kundernas önskemål hela tiden varit centrala frågor. Renoveringen har bland annat inneburit att en hjärtvägg har ersatts med en pelarstomme vilket har möjliggjort effektivare kontorsytor. Humlegården har även samarbetat med en ljusarkitekt för att skapa trevliga miljöer i delar av huset som saknar direkt dagsljus.


– Efterfrågan på moderna lokaler i fastigheter med karaktär är stor, och det är just kombinationen av fin arkitektur och effektiva kontor som har bidragit till att vi lyckats hyra ut lokalerna i huset så fort. För moderna företag är det inte bara interiören som är avgörande, det är även viktigt hur fasad, entré och trapphus samspelar för att välkomna sina besökare, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

tisdag, 03 februari 2015 16:14

Lantmännen köper i Helsingborg

alt

Mikael Nicander, vd Lantmännen Fastigheter.

 

Lantmännen Fastigheter förvärvar en fastighet i Helsingborg med City Gross och Burger King som hyresgäster. Fastigheten omfattar 7.300 kvm och förvärvet går i linje med Lantmännens strategi att förvärva livsmedelsfastigheter i kommersiellt attraktiva lägen. Säljare av fastigheten är Pensionsfastigheter Sverige AB och fastigheten förvaltades av Aberdeen Asset Management.

 

– Vår ambition är att förvärva eller uppföra livsmedelsfastigheter eftersom vi ser ägande av fastigheter i detta segment som långsiktigt goda investeringar för de svenska lantbrukare som äger Lantmännen, säger Mikael Nicander, vd Lantmännen Fastigheter.

 

Han tillägger:

– Att äga livsmedelsfastigheter är också ett bra komplement till vår befintliga fastighetsportfölj med cirka 150 förvaltningsobjekt på 80 orter runt om i Sverige.

alt
Byggnads och Kommunal investerar tillsammans med Riksbyggen i Lund.

 

Med avtalen påskrivna och schaktarbeten som inleds i februari så rycker Riksbyggens projekt med totalt 228 hyreslägenheter allt närmare. Källby Vall, som projektet heter, utvecklas i samarbete med fackförbunden Byggnads och Kommunal, som går in som investerare. I den första etappen byggs två hus med 114 nya hyresrätter.

 

I Källby, i sydvästra delen av Lund – intill Klostergården och nära S:t Lars-parken, tar en ny stadsdel form. Riksbyggen har tidigare uppfört bostads- och ägande­rätter i området, och med de nya hyresrätterna tillgodoses ännu fler behov av upplåtelse­former.

 

– Det är glädjande att arbetet nu kommer igång. Det råder brist på hyreslägenheter i Sverige, inte minst i tillväxtregioner. Riksbyggen har en lång historia som samhällsutvecklare och vill, tillsammans med Byggnads och Kommunal, gärna utnyttja vår kompetens inom nyproduk­tion även för hyresrätter, säger Carl-Johan Hansson, chef för Riksbyggens affärsområde Fastigheter.

 

Liksom bostads- och äganderätterna i området ritas hyresrättsprojektet av Kenji Miyazu på Jaenecke Arkitekter. Entreprenör är NIMAB. Fastighetsägare blir ett fastighetsbolag med Byggnads, Kommunal och Riksbyggen. Riksbyggen står för projektutveckling, entreprenad och förvaltning.

alt

Europeiska investeringsbankens (EIB) president Werner Hoyer.

 

Europeiska investeringsbankens (EIB) president Werner Hoyer har varit på Sverigebesök och tecknat ett långfristigt låneavtal på 1,8 Mdr kr (cirka 200 MEUR) för att finansiera allmännyttiga hyresbostäder, modernisering av skolor och förbättrad infrastruktur i Uppsala.                      

 

– Lånet är ett bra komplement som ger oss möjlighet att trygga finansieringen av viktiga investeringar som behöver göras i Uppsala de närmaste åren. Att Europeiska investeringsbanken beviljar lån till Uppsala kommun är också en kvalitetsstämpel på vår verksamhet, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Uppsala.

 

EIB-lånet bidrar till en diversifiering av kommunens långsiktiga finansiering och förlänger lånens löptid.

 

Detta är EIB:s första transaktion med Uppsala kommun och tredje gången som EIB beviljar lån via ett ramlån till en kommun i Sverige. Ett ramlån samlar mindre investeringar i ett större projekt, ett instrument som fungerar bra när banken finansierar kommuner. 

 

Två andra svenska städer – Västerås och Stockholm – erhöll genom ramlån stöd från EU:s bank under 2014 till finansiering av investeringar i utbildning, bostäder och transporter. Under 2014 uppgick EIB:s finansiering i Sverige till 1,41 miljarder euro med huvudsaklig inriktning på projekt som främjar hållbara transporter, energieffektivitet och stadsutveckling.

 

Under sitt besök träffade EIB:s Werner Hoyer också Sveriges finansminister Magdalena Andersson för att diskutera investeringsplanen förEuropa. Planen ska stimulera privata och offentliga investeringar och mobilisera 315 miljarder euro under tre år. Detta ska förbättra EU:s konkurrenskraft och leda till högre tillväxt och till att nya arbetstillfällen skapas inom strategiska sektorer av ekonomin