2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 02 februari 2015 17:42

Erlandsson, ny vd för Semrén & Månsson

alt

                                                                                                     

Semrén & Månsson arkitektkontor expanderar och rekryterar Anders Erlandsson (bilden) till ny vd. Han kommer närmast från tjänsten som kontorschef på Tengbom i Göteborg. På meritlistan står tidigare arbetsgivare som Sweco och Norconsult

 

– Rekryteringen lägger grunden för vår fortsatta utveckling och möjligheten att expandera med bibehållen kvalitet. Anders Erlandsson passar väl in i den fas vi är inne i och jag ser fram emot att växa vidare tillsammans, säger Magnus Månsson, vd för koncernen Semrén & Månsson.

måndag, 02 februari 2015 17:39

Veidekke köper ut Coop i Högdalen

alt
Veidekke heläger nu storprojektet om 400 borätter i Högdalen.

 

Coop Fastigheter och Veidekke Bostad har sedan 2010 i ett samägt utvecklingsbolag drivit arbetet med att ta fram en detaljplan för bostäder i kv Branddörren i Högdalens Centrum. Nu när planen för området har vunnit laga kraft säljer Coop Fastigheter sin andel till Veidekke som nu startar detaljplanering för utbyggnaden av området, där uppemot 400 bostäder kan komma att byggas. Affären är baserad på ett underliggande fastighetsvärde på drygt 146 Mkr.

 

Samarbetet mellan Veidekke och Coop har genomförts i ett hälftenägt utvecklingsbolag. Veidekke köpte den 15 jannuari Coops andel om 200 byggrätter, motsvarande ett försäljningsvärde till slutkund om cirka 600 Mkr.

 

De totalt 400 bostadsrätterna, fördelat på fem lägre och tre högre hus har ett totalt försäljningsvärde om 1,2 Mdr kr. Omvandlingen av fastigheten, som innehåller en nedlagd skola, innebär att den gamla skolbyggnaden kommer att rivas, medan den före detta matsalen, som idag inrymmer Fria Teatern, kommer att bevaras. Byggstart är planerad till hösten 2015.

 

– Vi kommer att genomföra utbyggnaden i etapper och planerar att starta försäljningen av den första etappen om cirka 60 lägenheter redan före sommaren, säger Lina Brantemark, affärsutvecklare på Veidekke.

alt
Efter 16 månader är Diligentias 31 bostäder, om 1-7 rok, inflyttningsklara i Sundbyberg.

 

I september 2013 gick startskottet för Diligentias 1.800 kvm nya bostadshus, Fjällnäset 16, på Humblegatan i Lilla Alby, Sundbyberg. Idag, 16 månader senare, står 31 nya hem inflyttningsklara. Storleken på lägenheterna varierar från 1-7 rok, alla med balkong eller uteplats, och har förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

För att kunna genomföra byggnationen i souterräng har den bergsknalle som tidigare låg på platsen sprängts bort och därmed öppnat upp för nya boendemöjligheter.

 

– Byggnationen har gått väldigt fort, från startskott till färdigt hus. Häromveckan sattes pricken över i genom den goda nyheten att huset har fått en godkänd miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad Silver, säger Bo Jansson, Diligentias fastighetschef för bostäder och köpcentrum.

alt

                                                                                                     

De kommande åren planerar Riksbyggen att öka leveranstakten av lägenheter inom sitt koncept för seniorboende, Bonum, från dagens 100 per år till 250 per år. Ett led i satsningen är rekryteringen av Jens Reinholdt (bilden) som ny marknadsområdeschef för Bonum i Stockholms län. Han har en gedigen bakgrund i uppbyggnaden av Bonum-konceptet, både som konceptframtagare och som konceptägare sedan 2008.

 

– Jag ser fram emot att ta mig an den här utmaningen. Vi ser redan i dag att både kommuner och kunder uppskattar och efterfrågar vårt Bonum-erbjudande. Och med den stora gruppen av fyrtiotalister som ställer högre krav på bland annat sitt boende än tidigare generationer, måste Riksbyggen stå rustade för att möta efterfrågan, säger Jens Reinholdt.

lördag, 31 januari 2015 17:13

Restate poppar upp!

alt

Studentbostäder i containerform kan enkelt flyttas, staplas och återanvändas.

 

Restate går in med 50 procent i PopUP Group AB.

 

PopUP är ett relativt nystartat företag som har tagit fram ett helhetskoncept för studentbostäder i containerform. Genom att utnyttja containerns fördelar kan bostäderna enkelt flyttas, staplas och återanvändas. Genom innovativ användning av containerformen skapas hela campus med allmänna ytor och cafédelar. Genom att använda tillfälliga bygglov kan campus byggas på mark som annars inte kan brukas.

 

En färdig lösning finns framtagen för att bygga ovanpå existerande parkeringsplatser.

 

Idag finns ett långtgående intresse för PopUP från flera kommuner och universitet.

 

Ursprungskonceptet är framtaget för studentboende, men möjligheterna är stora. Inte minst för tillfälliga flyktingboenden.

 

– Vi är glada att ha Restate med i PopUP, säger Mernoch Saatchi, som tillsammans med Albert Åkerman från Humblestorm har tagit fram konceptet. Restate kommer att hjälpa oss att vidareutveckla PopUp och bistå med förvaltningskompetens.

 

– PopUP passar perfekt in i den breddning av vår verksamhet som vi just nu är mitt uppe i. Möjligheterna är fantastiska, säger Petter Brolin från Restate.

alt

Peab planerar att uppföra skilda hustyper i Kolla Parkstad i Kungsbacka.

 

Peab förvärvar byggrätter av Aranäs AB i nya stadsdelen Kolla Parkstad i Kungsbacka. På drygt 8.000 kvm planerar Peab att uppföra cirka 100 bostadsrätter med byggstart 2016.

 

– Vi är mycket förväntansfulla över att få starta vårt bostadsprojekt i Kungsbacka och vara en del av utvecklingen i Kolla Parkstad, säger Pehr-Olof Olofsson, regionchef för Peab Bostadsutveckling.

 

Marknaden för nybyggnation i Kungsbacka är mycket god. Det gäller inte minst området Kolla Parkstad som är det största byggprojektet i Kungsbacka historia. 15 minuters gångväg från centrala Kungsbacka kommer över tusen lägenheter att byggas fördelade på 36 kvarter. Första spadtaget togs 2011, de första hyresgästerna flyttade in under 2013 och hela projekteringstiden är planerad att vara klar till ca 2020.

 

Kolla Parkstad blir en blandstad i ordets rätta bemärkelse. En tredjedel av utbudet ska vara hyreslägenheter och det finns en rad serviceinrättningar, idrottshall, förskola, grundskola och seniorboende.

 

– Vi planerar att bygga småskaliga flerbostadshus med inslag av 2-våningars radhus. Detta har varit mycket populärt när vi uppfört dem på andra orter i landet och passar väl in i Kolla Parkstads profil av småstadsidyll och småskalig bebyggelse, konstaterar Pehr-Olof Olofsson.

 

– Det är positivt att det nu kommer in ännu en byggherre på marknaden i Kungsbacka. Vi välkomnar Peab som vi med gott resultat har samarbetat med vid bland annat utvecklingen av Onsalamotet, säger Jonas Håkansson, vd på Aranäs.

fredag, 30 januari 2015 19:22

Arcona bygger Scandic Haymarket

alt
Arcona ska lyfta PUB-husets originalinteriör för att återskapa ursprungskänslan. Hotellytan blir 16.500 kvm, fördelat på cirka 400 hotellrum, samt 3.000 kvm restaurang- och mötesytor.

 

Arcona har fått i uppdrag av AxFast att bygga om kvarteret Torgvågen 7, mer känt som det anrika PUB-huset vid Hötorget i Stockholm. I fastigheten kommer Scandic att öppna ett internationellt storhotell med namnet Scandic Haymarket. Ombyggnaden som redan är igång är en totalentreprenad i samverkan och omfattar drygt 400 hotellrum, konferens, restauranger samt handelsytor. Det totala ordervärdet är cirka 230 Mkr.

 

För cirka ett år sedan förvärvade AXFast PUB-huset från Atrium Ljungberg. Sedan dess har Arcona varit delaktig i planeringen för att få till en utveckling av fastigheten. Häromveckan presenterade hotelloperatören Scandic sin satsning på en utökning av sitt befintliga hotell i PUB-huset med ytterligare cirka 150 rum samt ett stort innehåll av olika restauranger och kaféer. Hotellet kommer att blir ett av Scandics mest prominenta flaggskeppshotell med en yta om närmare 16.500 kvm där man återskapar känslan från husets originalinteriör.

 

Fastighetsägaren AxFast utvecklar även butikslokalerna som vetter mot Drottninggatan. Butiker kommer inrymmas i såväl entréplan som en trappa ned och en trappa upp.

 

Arcona har sedan tidigare bland annat byggt Scandic Grand Central i korsningen Kungsgatan/Vasagatan och under 2014 färdigställdes också HTL Hotel på Kungsgatan samt Quality Hotel Globe

 

– Efter vårt lyckade samarbete i det nyligen avslutade projektet med HTL Hotel på Kungsgatan har vi på AxFast valt att fortsätta samarbetet med Arcona även för detta hotellprojekt. Arcona har varit ett viktigt stöd i de tidiga studierna kring utvecklingen av fastigheten och säkerställandet av affären, säger Jan Henriksson, fastighetschef på AxFast.

 

– Sedan 2011 har vi på Arcona byggt närmare 1300 hotellrum så vi tar med oss en stor kunskapsbank in i detta projekt. Genom att få möjligheten att få bygga ytterligare ett hotell ihop med samma team blir vi än mer samspelta och kan ta med oss färska erfarenheter kring arbetssätt och lösningar för att bli ännu bättre, berättar Anders Rauge, projektchef på Arcona.

Han fortsätter:

– Jag är helt övertygad om att Scandic Haymarket kommer bli ett fantastiskt hotell när det står klart 2016.

 

Arcona bygger och utvecklar fastigheter i Stockholm och Uppsala och är sedan årsskiftet 2013/14 en del av Veidekke-koncernen. År 2014 omsatte Arconakoncernen cirka 1,15 Mdr kr.

 

BSK Arkitekter och Exengo Installationskonsult ingår som strategiska resurser i koncernen.

fredag, 30 januari 2015 18:55

Rekordmånga nya bostäder i Väsby

alt
Över 400 bostäder blir inflyttningsklara i Upplands Väsby under 2015, vilket är ett nytt rekord.

 

2015 blir ett rekordår för antal färdigställda bostäder i Upplands Väsby. Inte sedan 90-talet har målet att bygga 300 bostäder per år uppnåtts, men 2015 händer det äntligen. Under åren 2013 och 2014 startades många nya bostadsprojekt som nu resulterar i en bra bit över 400 bostäder som blir inflyttningsklara under 2015.

 

– Bostäder är efterfrågade i hela regionen och det känns fantastiskt att kunna erbjuda bra boende i en kommun i framkant, säger Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande.

 

– Fler bostäder och företagsetableringar Väsby är ett viktigt bidrag till Stockholms tillväxt, särskilt som efterfrågan på bostäder är så stor, säger Björn Eklundh, kommundirektör

 

De bostäder som beräknas bli klara under 2015 är:

Sigma: cirka 150 nya bostäder i form av hyresrätter, AB Väsbyhem.

 

Solvändan: cirka 30 nya bostäder i form av bostadsrätter, AB Väsbyhem.

 

Hasselbaden: cirka 68 nya bostäder i form av hyresrätter, AB Väsbyhem.

 

Brobacken: 76 hyresrätter för vård- och omsorgsboende i kv Messingen. Peab

 

Baldersvägen: 7 radhus i bostadsrättsform, Friendly Building

 

Brunnby Park: 38-48 småhus varav nio som bostadsrätter och 39 som äganderätter, AB Myresjöhus

 

Carlslund: 20 hyresrätter, Bo i Väsby AB.

 

Wäckare Äng: cirka 40 småhus äganderätt, Småa

 

Sanda Backe: 14 småhus i form av bostadsrätter, TB Exploatering

torsdag, 29 januari 2015 20:35

Ny ledning för Catellas Corporate Finance

alt

Emmanuel Schreder och Jesper Bo Hansen.

 

Catella har utsett Emmanuel Schreder och Jesper Bo Hansen som ansvariga för verksamhetsgrenen Corporate Finance.

 

– Med Emmanuel och Jesper får vi ett ledarskap som kommer att utveckla vårt produkterbjudande och vår organisation. De kommer dessutom att ange en framtida riktning för Corporate Finance. De är båda uppskattade ledare och starka individer som jag personligen har mycket stort förtroende för, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella. 

 

Emmanuel Schreder är sedan 2001 delansvarig för Catellas franska verksamhet. Han har nära trettio års erfarenhet av fastighetsbranschen och är en välkänd profil på den franska och europeiska fastighetsmarknaden. Han grundade tillsammans med Stéphane Guyot-Sionnest Catellas franska verksamhet som sedan starten varit mycket framgångsrik.

 

Jesper Bo Hansen startade Catellas Corporate Finance i Danmark år 2000, som han sedan dess har ansvarat för. Han har jobbat över tjugo år inom fastighetsbranschen och har en gedigen erfarenhet av kapitalmarknadsrelaterade transaktioner på fastighetsmarknaden i Norden.

 

Emmanuel Schreder kommer tillsammans med Stéphane Guyot-Sionnest fortsätta att leda den franska verksamheten och Jesper Bo Hansen den danska, parallellt med sina nya roller som ansvariga för verksamhetsgrenen Corporate Finance.

 

– Den nya ledningen möjliggör ett ökat fokus på affärsutveckling och samarbete mellan både geografiska områden och tjänsteområden. Catella har en ledande position inom rådgivning för fastighetssektorn i Europa. Vårt mål är att ta marknadsandelar inom både rådgivning och kapitalförvaltning inom fastighetssektorn, avslutar Knut Pedersen

torsdag, 29 januari 2015 20:32

Stena bygger 120 lägenheter i Lund

alt

Stena Fastigheters planerade hus i Nöbbeslövs centrum i Lund.

 

Stena Fastigheter har beviljats bygglov till fyra nya bostadshus vid Nöbbelövs centrum i Lund. Utöver bostadshusen, som inrymmer 120 lägenheter, kommer även Nöbbelövs torg att rustas upp. Stort fokus läggs på energi- och miljöfrågor och miljöklassning enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Byggstart sker i vår och de första husen beräknas vara klara för inflyttning sensommaren 2016. Utvecklingen av torget beräknas stå klart redan i år och det förväntas bli ett lyft för hela området med nya grönytor och gångstråk genom Nöbbelövs centrum. Förändringarna har utformats i samråd med hyresgästerna som i höstas fick tycka till och komma med synpunkter om vad de saknar i deras närområde. Den sammantagna satsningen går under namnet Gröna Nöbbelöv.

 

– Vi äger idag cirka 360 hyresrätter i området. Genom satsningen blir Nöbbelöv ett än mer attraktivt bostadsområde som kombinerar stadens service med närhet till fin natur, säger Unni Sollbe, vd, Stena Fastigheter Malmö.

 

Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter, tillägger:
    – Satsningen i Lund ligger helt i linje med vår ambition att få igång på en omfattande nyproduktion. Vårt mål är att bygga 500 bostäder per år.