2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 29 januari 2015 16:30

Lisa Flodin, ny vd för Cityhold

alt

                                                                                                      

Sedan årsskiftet är Lisa Flodin (bilden), CEO för Cityhold Property AB, ägt av Första AP-fonden och Andra AP-fonden. Rickard Backlund har varit styrelseordförande för Cityhold samt varit tf CEO för bolaget efter att Per Sjöberg lämnade bolaget i januari 2014.

 

Flodin har varit CFO för Cityhold sedan grundandet i januari 2012. Före Cityhold har hon bland annat varit CFO för Nordic & Baltic Group samt CFO för London & Regional Properties.

 

Cityhold har ett fastighetsvärde om cirka 1,1 miljarder euro med strategin om ett längre innehav om 30 till 40 år.

 

Styrelseordförande för Cityhold är Märtha Josefsson.

alt

                                                                   

Newsec Communication växer och har rekryterat Sverker Eriksson (bilden) som ny vd och senior rådgivare inom Public Affairs. Han kommer från Moderaterna där han arbetat som chef för partiet i Stockholms stad och län, och har unikt nätverk av samhällskontakter.

 

– Newsec Communication är ett ungt och dynamiskt företag under kraftig utveckling, samtidigt som fastighetsbranschen är viktig för tillväxten i Sverige. Med fokus på fastigheter och med stor kompetens inom företaget och koncernen känns det spännande att bidra till den fortsatta utvecklingen framåt, säger Sverker Eriksson.

 

Han har arbetat för Moderaterna under fyra olika partiledare och har varit med och bidragit till det stora förnyelsearbetet som partiet genomgått det senaste decenniet. På Moderaterna ansvarade han för hela organisationen i Stockholm och samordnade både de lokala föreningarna, samt kommun- och landstingspolitiken. Sverker anses av många vara en av nyckelpersonerna och en bidragande kraft till Moderaternas valvinst 2006 och 2010.

 

– Det är med stor tillfredställelse jag överlämnar vd-posten för bolaget. Sverker har en djup och bred kunskap om både politiken och samhällsutvecklingen, och ett fantastiskt nätverk. Ingredienser som kommer att skapa mervärde för våra kunder samt bidra till vår fortsatta tillväxt, säger Niklas Alm, som föreslås tillträda posten som arbetande styrelseordförande i Newsec Communication.

 

Sverker Eriksson börjar sin anställning den 1 februari.

onsdag, 28 januari 2015 18:20

Citycon köper centrum söder om Köpenhamn

alt

Köpcentrumprojektet Straedet, i Køge, 4 mil söder om Köpenhamn, står färdigt våren 2017.

 

 

 

 

alt

Nils Styf, CIO på Citycon.



Citycon fortsätter bygga sin plattform i Danmark och har tecknat avtal med TK Development angående förvärv av köpcentrumprojektet Straedet beläget nära järnvägsstationen i Køge, cirka 4 mil söder om centrala Köpenhamn.

 

Köpeskillingen beräknas uppgå till 75 MEUR och ge en initial direktavkastning om 6,25 procent. Byggstart sker under årets första kvartal och projektet beräknas öppna i etapper med slutligt färdigställande under det andra kvartalet 2017 då Citycon förvärvar fastigheten.

 

Straedet får en total uthyrningsbar yta om cirka 19.000 kvm fördelat på knappt 40 hyresgäster, varav två dagligvaruhandlare som ankare. Bland hyresgästerna återfinns även en biograf, restauranger och kaféer.

 

Køge utgör en del av Köpenhamns storstadsområde och har en stark demografi med en disponibel hushållsinkomst högre än genomsnittet för Köpenhamns kommun. Ortens gamla stad och hamn är ett populärt resmål för danska och utländska turister.
 

– Denna nya, attraktiva stadsutveckling passar perfekt med vår portfölj och investeringsfilosofi. Med denna transaktion fortsätter vi att bygga vår plattform i Danmark och har fortsatt fokus på urbana livsmedelsförankrade köpcentrum i Köpenhamnsområdet, säger Nils Styf, CIO på Citycon.


TK Develpoment utvecklar Køge centrum och Citycon förvärvar butikerna.

onsdag, 28 januari 2015 16:06

Ny hyresgäst i Bonnierhuset

alt

Bonnier Fastigheter har fått ett av sju lediga våningsplan uthyrt i Bonnierhusets torn på Torsgatan 21 i Stockholm.


alt

Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.


Marknadsföringen av sju lediga våningsplan högt upp i Bonnierhusets torn på Torsgatan i Stockholm inleddes förra måndagen och redan nu är det första våningsplanet uthyrt. Det är JLL som har hyrt ut planet till Visab Consulting, som blir den första nya hyresgästen i Bonnierhusets torn på tjugo år.

 

Visab, som levererar affärsmodeller och operativa plattformar för framförallt bank, försäkring och kapitalmarknad, flyttar under april in i nyrenoverade lokaler med en fantastisk utsikt i 360° över hela Stockholm. Dessutom får de tillgång till alla de servicefunktioner som Bonnierhuset erbjuder som till exempel receptionstjänster, konferensmöjligheter, en ny restaurang med en välrenommerad krögare och alla tänkbara kommunikationer inpå knuten.

 

– Vi visste att intresset för dessa lokaler skulle vara stort men mottagandet har överträffat alla våra förväntningar. Det känns roligt att kunna hälsa Visab Consulting välkomna till Bonnierhuset där vi ju själva också sitter, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

 

Därmed finns sex våningsplan i ett av Stockholms mest kända landmärken tillgängliga för nya hyresgäster. Bonnierhuset har nyligen miljöcertifierats enligt det amerikanska systemet LEED Existing Buildings och uppnådde en silvernivå. Förutom den nya entrén till PwC planeras en ny restaurang i nytt läge vid Lokstallsgatan där även Bonnier Fastigheters nya kontorsprojekt ”Atlas Garden” kommer att påbörjas under året. Som ett led i dessa projekt planeras även en uppgradering av gatumiljön kring fastigheterna.

alt

Tillväxtverket hyr 4 600 kvm, Atkins 1.000 kvm och Sveriges BostadsrättsCentrum 1.400 kvm i Vasakronans kvarteret Nattugglan på Södermalm.



alt
Per Thiberg, Vasakronans chef för fastighetsutveckling och uthyrning i Stockholm.


Tillväxtverket, ingenjörsföretaget Atkins och Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) har av Vasakronan kontrakterats på tillsammans 7.000 kvm i kvarteret Nattugglan med adress Västgötagatan 5 på Södermalm, Stockholm.


I och med detta är samtliga kontorslokaler uthyrda och projektet når en uthyrningsgrad om 96 procent ett år innan den står klar för inflyttning. Redan i somras gjordes den första uthyrningen i projektet och då till spelutvecklaren Avalanche Studios. En kort tid därefter tecknades ett avtal med Paradox Interactive. Tillsammans hyr de 5.800 kvm.

 

Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning i Stockholm, konstaterar att intresset för fastigheten har varit stort och att bristen på bra kontorslokaler i perfekt ”Söderläge” är uppenbar:

 

– Läget är helt klart efterfrågat av alla typer av verksamheter. Nu har vi fått till en bra hyresgästmix och har dessutom hyrt ut varenda kvadratmeter kontor väsentligt mycket tidigare än beräknat.

 

Både Avalanche Studios och Paradox är sedan tidigare hyresgäster hos Vasakronan och kommer närmast från fastigheterna Gamen 8 och 12 i samma område. Thiberg ser nya möjligheter i de fastigheterna:

 

– Med den snabba uthyrningen av lokalerna på Västgötagatan 5 har vi har fått bevis för att Södermalm är eftertraktat. Lokalerna i de båda Gamarna har goda grundförutsättningar och vi har redan intressenter som tittar.

 

Även SBC är sedan en längre tid hyresgäst hos Vasakronan och flyttar till Södermalm från kvarteret Pennfäktaren på Vasagatan 7 nära Stockholms Centralstation.

 

Vasakronans investering i kvarteret Nattugglan motsvarar drygt 400 Mkr och när fastigheten står klar för inflyttning omfattar den cirka 13.000 kvm toppmoderna kontor i åtta plan.

onsdag, 28 januari 2015 15:24

Sundbom, ny CFO på Oscar Properties

alt

                                                                                                    

Oscar Properties har anställt Ingvor Sundbom (bilden) som ny CFO. Hon är fastighetsekonom med mångårig erfarenhet av finansiering och förvärv.


Hon kommer närmast från en befattning som CFO samt Head of Transactions (M&A) på Bonnier Fastigheter AB, där hon varit i nära sju år. Dessförinnan har hon haft olika befattningar som CFO och inom Corporate Finance med inriktning på fastighetssektorn, bland annat på Landic under ett drygt år och under tre år som svensk CFO på CLS Holdings.

 

– Ingvor har en solid kompetens och det rätta drivet för att passa det höga tempot i Oscar Properties. Hon kommer att komplettera vårt ledningsteam på ett mycket bra sätt och jag är glad att vi har kunnat göra en så stark rekrytering, kommenterar Oscar Engelbert, vd i Oscar Properties.

 

Ingvor Sundbom tillträder under våren och kommer under en övergångsperiod att arbeta parallellt med nuvarande tf CFO Jan Egenäs, som därefter återgår till egen konsultverksamhet.

onsdag, 28 januari 2015 15:19

Ny ledning för Humlegården

alt

Humlegårdens ledningsgrupp består av från vänster: Daniel Markström (arkitekturchef), Maria Lidström (chef Investering och Utveckling), Rebecka Yrlid (hållbarhetschef), Per-Arne Rudbert (vd), David Johansson (fastighetschef), Anna-Karin Hag (ekonomi- och finanschef), Marie Edling (personalchef), Per Rosén (chef Drift och Teknik) och Peter Lind (fastighetschef).

 

Humlegården Fastigheters företagsledning har sedan årsskiftet en ny sammansättning. Ett tydligare hållbarhetsperspektiv genomsyrar gruppen. Varje del i fastigheternas livscykel finns representerad och därmed får hållbarhet ur flera perspektiv en central roll.

 

Företagsledningen hos Humlegården Fastigheter har de senaste tio åren bestått av representanter från kommersiell och teknisk förvaltning, ekonomi- och finans, projekt samt HR. Områdena hållbarhet, som adderades 2013, och arkitektur som fick en given plats i företagsledningen 2014, ger tillsammans med de övriga delarna ett helhetsperspektiv på fastigheterna och verksamheten.

 

Från och med årsskiftet består ledningsgruppen av nio personer fördelat på fyra kvinnor och fem män enligt bilden ovan.

alt

                                                                                
Eklandia Fastighets AB har per årsskiftet utsett Marijana Rosenqvist (bilden t. v.) som ny fastighetschef. Samtidigt startas en ny avdelning med fokus på projektutveckling där Hans Stridh (bilden t. h.) utsetts till projektutvecklingschef.

 

Marijana Rosenqvist har arbetat på Eklandia sedan 1993 och haft diverse roller inom bolaget.

 

– Marijana Rosenqvist har varit med under Eklandias tillväxtresa och bidragit på ett positivt sätt till utvecklingen av bolaget. Tack vare sin gedigna bakgrund och erfarenhet kommer hon också att komplettera vår ledningsgrupp på ett mycket bra sätt, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.

 

Hans Stridh har arbetat på Eklandia sedan 1998, senast som ansvarig för ett av bolagets förvaltningsområden.
– Hans Stridh har en bred erfarenhet av fastighetsmarknaden och har nyligen färdigställt vårt lyckosamma kontorsprojekt Aurora på Lindholmen. Vi har fyllt på vår projektportfölj med spännande kontors- och logistikprojekt och tack vare förstärkningen av vår organisation skapar vi förutsättningar för att Eklandia skall bli en dominerande aktör i Göteborgs stadsutveckling, avslutar Cecilia Fasth.

 

För närvarande pågår rekryteringen av ytterligare en fastighetschef till Eklandia.

tisdag, 27 januari 2015 18:41

Lundmark, chef för Diös i Jämtland

alt

                                                                                                         

Den 9 mars tillträder Henrik Lundmark (bilden), som närmast kommer från bostadsbolaget Akelius, sin nya tjänst som affärsområdeschef för Diös Fastigheter i Jämtland.

 

– Med visionen att vara den mest aktiva och efterfrågade fastighetsägaren på vår marknad, kommer Henrik att tillföra värdefull kompetens och erfarenhet. Han har god kunskap om den jämtländska fastighetsmarknaden och en stark vilja att fortsätta driva utvecklingen av vårt breda utbud av både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter, säger Lars-Göran Dahl, fastighetschef för Diös fastigheter.

 

Affärsområde Jämtland är Diös Fastigheters största med 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

tisdag, 27 januari 2015 17:47

NCC visade vinst om 1,8 Mdr

alt
Peter Wågström, vd NCC.

 

Efter ett starkt 2013, med ett särskilt starkt fjärde kvartal med 8 (1) resultatavräknade fastighetsprojekt, redovisade NCC ett något svagare resultat för 2014. Resultatet efter finansiella poster minskade till 2.234 Mkr (2.400) och vinsten efter skatt om 396 Mkr (411) föll till 1.838 Mkr (1.989), motsvarande 17,01 kr (18,40) per aktie. Avkastningen på eget kapital minskade till 22 procent (26), vilket överträffade bolagets mål om 20 procent.

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om oförändrat 12,00 kr per aktie, uppdelat på två utbetalningstillfällen (26 mars respektive 27 oktober).

 

Under året uppvisade samtliga affärsområden utom NCC Property Development förbättrade resultat. Den största förbättringen svarade NCC Housing för som ökade försäljningen till 6.047 bostäder (4.876), varav 4.575 (3.747) till privatkunder och 1.472 (1.129) till investerarmarknaden. Detta bidrog till att bolaget kunde öka antalet byggstartade bostäder för privatmarknaden till 4.503 (3.715) och för investerare till 1.445 (1.095).

 

NCC Construction ökade rörelseresultatet till 1.215 Mkr (976) där fjolåret innehöll projektnedskrivningar om 199 Mkr. Rörelsemarginalen förbättrades till 3,2 procent (2,5), men på denna punkt finns mer att göra, framhåller vd Peter Wågström i sin kommentar i bokslutskommunikén.

 

För koncernen som helhet ökade orderingången till 61.379 Mkr (56.979) och orderstocken vid årets slut uppgick till 54.777 Mkr, vilket enligt Wågström bidrar till ett bra utgångsläge för 2015.

 

I balansomslutningen om 39,0 Mdr kr (38,8) ingick bostadsprojekt om 13,2 Mdr kr (12,6) och kommersiella fastighetsprojekt om 5,1 Mdr kr (5,3). Nettolåneskulden ökade till 6.836 Mkr (5.656) och den utgående räntan minskade till 2,8 procent (3,3).

 

Det egna kapitalet ökade till 8.867 Mkr (8.675), motsvarande en soliditet om 23 procent (22).

 

Trots det starka resultatet sjönk aktien under dagen med cirka 3 procent. LE