2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 27 januari 2015 17:44

NIRAS får ramavtal med KTH

alt

Anna R Gärtner, Team Manager på NIRAS affärsområde PRCO.

 

Under hösten 2014 gick KTH ut med en förfrågan om ett ramavtal för fastighetskonsulter och projektledare.  Det står nu klart att NIRAS blir KTH:s rådgivare i lokalförsörjningsfrågor, inom fastighetsekonomi, hyresförhandlingar och hyresjuridik samt projektledning.

 

Anna R Gärtner, Team Manager på NIRAS affärsområde PRCO, är kundansvarig och uppdragsansvarig för samtliga uppdrag inom KTH-avtalet, som har en avtalstid på två år med möjlighet till förlängning.

 

– Vi på NIRAS är stolta över att ha fått förnyat förtroende att få vara KTH:s huvudleverantör i bygg- och lokalförsörjningsfrågor de kommande åren och ser framemot ett fortsatt nära samarbete, säger Ingela Johansson, Business Unit Director inom NIRAS Hyresgästrådgivning.

tisdag, 27 januari 2015 17:36

Grön Bostads kompislägenheter

alt

Mer än en tredjedel av Grön Bostads planerade lägenheter i Tyresö blir så kallade kompislägenheter om tre rum och kök.

 

alt

Rickard Backlund, vd för Grön Bostad.

 

På fredag tar Grön Bostad och ByggVesta tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl, det första spadtaget för det nya kvarteret Pluto med 76 hyreslägenheter för unga.

 

Huset kommer att passivhuscertifieras enligt internationell standard, vilket innebär att energiåtgången för tillförd värme maximalt ska vara 15 kWh/kvm och år, eller maximalt värmeeffektbehov 10 W/kvm. Certifieringen reglerar även byggnadens lufttäthet, komforttemperatur och totala elförbrukning.

 

Bostäderna i kvarteret är utformade för att passa för studenter och unga. Mer än en tredjedel av lägenheterna är kompislägenheter på tre rum och kök.

 

– Kvarteret Pluto visar hur vi gör miljövänligt boende med hög internationell standard tillgängligt för människor i många olika livssituationer, säger Rickard Backlund, vd för Grön Bostad, till lika delar ägt av ByggVesta AB och AFA Fastigheter.

alt

Missionsskolan 1 i Stockby på Lidingö.

 

alt

Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.


Ikano Bostad och HSB Bostad köper Svenska Missionskyrkans fastighet Missionsskolan 1 i Stockby på Lidingö genom ett gemensamt bolag. Bolaget planerar att utveckla bostadsprojekt för småhus och lägenheter samt förvalta befintliga byggnader. Missionskolan 1 ligger på centrala Lidingö och fastigheten omfattar cirka 6 hektar. På fastigheten finns skolbyggnader, två bostadshus och ett kapell. Köpeskillingen är 62 Mkr. En tilläggsköpeskilling kan komma att utgå när ny detaljplan medger bostadsbyggnation.

 

– Vi ser framemot att med HSB och Lidingö stad vara med och utveckla ett nytt bostadsområde och att få erbjuda våra första kvadratsmarta lägenheter på Lidingö, säger Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.

 

Med försäljningen av Missionsskolan 1 avslutas en mer än 100-årig epok i svensk kyrkohistoria. År 1908 invigdes den då nybyggda Missionsskolan på Lidingö och de utbildningar som tidigare funnits på Södermalm i Stockholm flyttades dit.

 

Med åren tillkom nya utbildningar och sedan dess har drygt 3.000 pastorer, missionärer, diakoner och fritidsledare utbildats på Lidingö. Verksamheten fortsätter dock i Bromma, där Equmeniakyrkan (Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan) driver Teologiska högskolan som tillsammans med Bromma folkhögskola utgör Campus Bromma.

måndag, 26 januari 2015 18:57

Rekordår för Pangea

alt

Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

 

En extra bolagsstämma i DNB NOR Eiendomsinvest I ASA har nu godkänt försäljningen av huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Norge och Sverige till en fond inom Starwood Capital Group, i en transaktion om 1,49 miljarder dollar, cirka 11,5 Mdr kr, som ursprungligen tillkännagavs den 18 december. Affären omfattar en portfölj med 106 fastigheter om totalt nära 1,1 miljoner kvm, bestående främst av kontor, logistik/industri samt inslag av hotell och handelsfastigheter. Pangea Property Partners var rådgivare till Starwood, både vad gäller transaktionen och finansieringen.

 

– Vi är mycket glada över att ha genomfört alla aspekter av denna omfattande och komplexa skandinaviska transaktion, i ett mycket nära och positivt samarbete med Starwood Capital Group, och genom processen lärt känna bolaget som en exceptionellt professionell, kompetent och krävande kund, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

 

Enligt Pangeas sammanställning för 2014 var transaktionsvolymen i Sverige 157 Mdr kr och i Norge 55 miljarder norska kronor.

 

– Två faktorer har varit av särskild betydelse. Det finns mycket internationellt kapital som söker förvärv i våra marknader, både eget kapital och lånekapital. Dessutom har de svenska börsbolagen varit väldigt aktiva, medan utländska investerare har gjort betydande investeringar i Norden i allmänhet, då de ser Norden som en attraktiv region att investera i. Vi arbetar för närvarande med ett antal transaktioner och förväntar oss hög aktivitet under 2015, säger Bjølgerud.

 

Under fjolåret var Pangea rådgivare vid närmare 60 transaktioner med ett sammanlagt värde av drygt 25 Mdr kr, exklusive kapitalanskaffningsprojekt. Utöver Starwoods förvärv medverkade Pangea i flera profilaffärer under 2014: EQT Partners förvärv av Espira (köprådgivare), AMF Fastigheters försäljning av Marievik 15 (säljrådgivare), Vasakronans försäljning av Primus 1 (säljrådgivare), Rikshems förvärv av Folkhem Trä (företagsbildning) samt Balders förvärv av både 14 hotellfastigheter från Pandox (företagsbildning) och Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborg (köprådgivare).

alt

Det Norske Veritas nya kontor i Høvik, Oslo.

 

Skanska har skrivit kontrakt med Det Norske Veritas Eiendom AS om att bygga ett kontorshus och ett parkeringsgarage vid Høvik utanför Oslo. Kontraktet är värt totalt cirka 320 Mkr.

 

Det nya kontorshuset, omfattande 10.000 kvm, byggs som ett passivhus med ambitionen att nå Breeam Nor Excellent. I kontraktet ingår även att renovera en befintlig byggnad om 800 kvm. Byggarbetena inleds nu i januari och planeras vara slutförda den 4 november 2016.

måndag, 26 januari 2015 18:52

ETTELVA ritar om Lugnet i Falun

alt

I ETTELVAS gestaltningskoncept har kvaliteter i den befintliga bebyggelsen i området tagits tillvara. De smäckra hopptornen är markörer för Lugnet som syns på håll och utgör viktiga grundstenar i Lugnets profil.

 

Den 18:e februari inleds skid-VM 2015 i Lugnet, Falun. Inför evenemanget har ETTELVA Arkitekter på uppdrag av kommunägda LUFAB (Lugnet i Falun AB) tagit fram ett gestaltningskoncept för sport- och rekreationsområdet. Syftet med uppdraget var att skapa riktlinjer för att utveckla en gemensam karaktär för befintliga samt framtida tillskott av områdets bebyggelse.

 

Konceptet ligger som grund för ett uppdaterat gestaltningsprogram för nationalarenan Lugnet, som är centrum för nordisk skidsport med 57 riksidrotter. ETTELVA har även tagit fram förslag på hur gestaltningskonceptet kan implementeras på en eller flera av Lugnets byggnader, bland annat för VM-huset och för vallabodarna som byggts inför skid-VM.     

 

Uppdraget bestod av att omvandla Lugnet, som tidigare upplevts som blåsigt, grusigt och anonymt, till ett omsorgsfullt arkitektoniskt utformat område som upplevs som en helhet.

 

– Det är väldigt roligt att som här i Falun bli anlitad tidigt i ett projekt av en engagerad beställare – två viktiga faktorer för att lyckas bra, säger Cecilia Hörngren, uppdragsansvarig arkitekt på ETTELVA Arkitekter.

 

Under gestaltningen har ETTELVA arbetat med fyra nyckelord, nämligen VÅGA – platsen där kan man våga göra sin dröm till verklighet och utmana sig själv på många olika områden, IGENKÄNNING – Lugnet ska få en tydlig identitet, LEKFULLT – den gemensamma nämnaren för Lugnets aktiviteter som också bör synas i den fysiska strukturen och DYNAMISKT – föränderlighet och förmåga att ändra skepnad inför olika evenemang.

måndag, 26 januari 2015 18:49

Sofielund bygger trygghetsboende i Flen

alt

Fastigheten Vårlöken 7 med adress Hultvägen 1A och 1B i Flen.

 

Sofielunds Fastigheter, som bland annat äger cirka 220 hyreslägenheter i Flen och Malmköping, har kommit överens med Peab om att förvärva fastigheten Vårlöken 7 i Flens tätort. Fastigheten kommer att totalrenoveras och den totala investeringen beräknas till cirka 25 Mkr.

 

Fastigheten blir ett så kallat trygghetsboende och kommer att innehålla 23 lägenheter om 1 respektive 2 rum och kök samt gemensamhetslokaler i form av bastuanläggning, en större samlingslokal med kök samt en vinterträdgård. Lägenheterna blir handikappanpassade och hissar kommer att installeras.

 

Flens kommun ska hyra en lokal om cirka 100 kvm att användas för dagverksamhet för dementa. Vidare kommer även att finnas tillgång till personal enligt reglerna för Trygghetsboende.

 

Ombyggnaden planeras vara genomförd till årsskiftet 2015/16 och inflyttning kan ske från och med januari 2016.

 

Sofielunds Fastigheter ägs av Rolf Lydahl, som har en mångårig erfarenhet av fastighetsbranschen, bland annat som styrelsemedlem i Vasakronan och nio år som ordförande i Jernhusen.

måndag, 26 januari 2015 18:44

Einar Mattsson bygger åt SKB

alt

SKB:s kv. Muddus är ritat av Wingårdh Arkitektkontor. Fasaden är i rött glaserat tegel med ”hoppande balkonger”. Kvarteret består av lamellhus byggda runt en innergård. Hela projektet beräknas vara klart i september 2016.

 

Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) har valt Einar Mattsson Byggnads AB för att uppföra 100 nya hyreslägenheter i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Uppdraget är en totalentreprenad där markarbeten och arbete med grundplattan har påbörjats av tidigare entreprenör. Under februari kommer Einar Mattsson att påbörja stomresningen.

 

– Vi såg att projektet krävde en snabb start och en stabil organisation. Något vi kan säkra upp genom att bemanna projektet i högre grad samt att vi är väl insatta i byggprocessen av hyresrätter och tidigare valt stomsystem. Vi hoppas den här snabba starten är en början på en lång relation, säger Johan Malk, arbetschef på Einar Mattsson Byggnads AB.

 

– Det känns mycket bra att vi kommit överens med Einar Mattsson och att de har möjlighet att sätta igång bygget omgående. Inte minst på grund av det enorma intresse för kvarteret som finns bland SKB:s medlemmar, säger SKB:s vd Eva Nordström.

fredag, 23 januari 2015 17:37

Akademiska Hus fälls i Kammarrätten

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, välkomnar Kammarrättens dom.

 

Statliga företaget Akademiska Hus ska följa lagen om offentlig upphandling. Företaget ska nu betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift/ böter för en överträdelse av lagen. Det har Kammarrätten i Sundsvall meddelat i en dom. Kammarrättens dom innebär att Akademiska Hus måste följa lagen om offentlig upphandling vid sina inköp, något det statliga fastighetsbolaget hittills inte har gjort.

 

– Domen är principiellt viktig och vi välkomnar kammarrättens besked, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

 

Enligt kammarrättens dom har det tidigare regionala dotterbolaget Akademiska Hus Norr AB gjort en otillåten direktupphandling när man utan offentlig upphandling slöt avtal med en leverantör om utbyggnad av Sveriges Lantbruksuniversitets lokaler i Umeå. För denna överträdelse ska Akademiska Hus AB betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/ böter. Kammarrättens dom innebär att Förvaltningsrätten i Umeås dom från juni 2014 inte ändras.

 

Akademiska Hus, som är helägt av staten, har av kammarrätten ansetts tillgodose ett allmännyttigt behov. Detta sammantaget med att bolaget inte verkar under normala marknadsmässiga villkor och inte har som huvudsakligt syfte att generera vinst, medför att Akademiska Hus ska följa lagen om offentlig upphandling. Samma bedömning har Konkurrensverket tidigare gjort och därför sedan år 2011 drivit flera ärenden om upphandlingsskadeavgift mot Akademiska Hus.

 

– Vi har drivit frågan att Akademiska Hus ska omfattas av lagen om offentlig upphandling i olika processer i domstol i snart fyra år nu. Framöver väntar vi på ett domstolsbeslut angående att annat statligt företag, SJ, som vi anser också ska följa upphandlingslagarna, säger Konkurrensverket chefsjurist Per Karlsson.

 

I en kommentar till domslutet säger Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

– Vi välkomnar beskedet även om det inte blev vad vi hade förväntat oss. Vi är inte en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund och i konkurrens. Nu har detta prövats i överinstans och vi har därmed fått ett klargörande i vad som gäller framöver. Vi ska nu ta en diskussion i styrelsen för att besluta om huruvida vi vill överklaga detta i Högsta förvaltningsdomstolen för att få ett slutgiltigt avgörande i frågan.

fredag, 23 januari 2015 17:32

Index fortsätter att expandera i Florida

alt

Rickard Haraldsson, vd på Index International AB.

 

Bostadsutvecklaren Index International Group fortsätter att expandera i USA. Nu köper företaget Florida Keys Country Club, en anläggning om 485.000 kvm som kommer att omfatta hotell, marina, golfbana samt bostäder riktat mot en målgrupp med en aktiv livsstil.

 

Index inleder året med att fortsätta utveckla sina fastighetsaffärer i USA. Under 2014 var företaget inblandat i ett flertal fastighetsprojekt i USA. Nu köper Index via ett samägt dotterbolag en fastighet utanför Marathon, Florida. Fastigheten ligger i mitten på Florida Keys, inte långt ifrån de två av Index ägda bostadsprojekten, Tarpon Harbor och Little Torch Cottages.

 

– Florida Keys med sitt tropiska klimat är en fantastisk plats för rekreation och vi är oerhört glada över att kunna ta den här anläggningen i besittning och nu kunna vidareutveckla en plats för aktiva människor i ett av Floridas mest populära turistområden, säger Rickard Haraldsson, vd på Index International AB.

 

Index räknar med att investera cirka 480 miljoner kronor (60 miljoner USD) för att göra anläggningen till den främsta i Florida Keys. Florida Keys Country Club, kommer förutom bostäder även bestå av hotell, marina och tennisbanor, samt en 72-hålsgolfbana designad av den berömde golfbanearkitekten Mark Mahannah.

 

Index har redan betydande bostadsutvecklingsprojekt i Florida med en portfölj om cirka totalt 1.350 lägenheter. De tidigare innehaven i Florida Keys är Little Torch Cottages som består av 48 flerfamiljshus för uthyrning, samt Tarpon Harbour med 106 hyresbostäder i Marathon.