19 april 2024

Redaktionen

fredag, 23 januari 2015 17:22

NCC startar eget bemanningsbolag

alt
NCC:s nya bemanningsbolag, NCC Montage, kommer att ha sitt säte i Polen.

 

NCC startar ett eget bemanningsbolag för att hantera arbetstoppar.  Med ett eget bolag får NCC full insyn och kontroll över avtal och att regler, riktlinjer samt NCC:s uppförandekod efterföljs. Bemanningsbolaget kommer att ha sitt säte i Polen.

 

– Det känns rätt och viktigt för oss att nu etablera ett eget bolag där vi får full insyn och kontroll. Denna lösning blir mer konkurrenskraftig än externa bemanningsbolag. Med full insyn minskar också affärsrisken, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

 

Det nya bolaget, NCC Montage, startar verksamheten i augusti. Bolaget ska successivt ersätta den kapacitet som NCC idag köper in från externa bemanningsbolag. Det handlar om mellan 5 och 10 procent av det totala antalet yrkesarbetare hos NCC.

 

– Vi har idag 9.500 fast anställda välutbildade yrkesarbetare i de nordiska länderna. De utgör grunden för vår verksamhet. Vid toppar och för att säkerställa specifika kompetenser behöver vi precis som tidigare ta in ytterligare resurser. Med NCC Montage får vi en säkrare process för att lösa detta, säger Svante Hagman.

 

Genom att ha ett eget bemanningsbolag stärker NCC även sin konkurrenskraft i olika projekt. Denna lösning blir mer kostnadseffektiv samtidigt som risken i olika NCC-projekt minskar. Detta gynnar NCC i kommande upphandlingar och säkrar därmed fler arbetstillfällen på NCC på lång sikt.

 

NCC Montage verksamhet etableras i Polen och kommer att användas vid behov i projekt i de nordiska länderna där NCC är verksamt.

 

NCC har goda erfarenheter av yrkeskunnandet från Polen och av att göra affärer i Polen. Det finns en yrkeskår med välutbildade yrkesarbetare. Närheten till Skandinavien är också en fördel.

fredag, 23 januari 2015 16:11

Tre nya partners till Pangea

alt
Sara Vesterlund, Thomas Andersson och Fredrik Berlin är nya partners i Pangea.

 

Pangea välkomnar tre nya partners, samtliga anställda på Stockholmskontoret. Antal partners verksamma i bolaget uppgår därmed till nio. De nya delägarna är Sara Vesterlund, Thomas Andersson och Fredrik Berlin.

 

Sara Vesterlund är 38 år och har varit verksam i Pangea sedan 2005. Hon arbetade tidigare vid AP Fastigheter. Sara har en Master of Science i Real Estate Economics från KTH.

 

Thomas Andersson är 33 år och började på Pangea 2010. Dessförinnan arbetade han med fastighetsrelaterad corporate finance vid JLL i London. Thomas har en Master of Science från Handelshögskolan i Göteborg.

 

Fredrik Berlin är 34 år och anställdes på Pangea 2010. Dessförinnan arbetade han med fastighetsrelaterad corporate finance på JLL i London. Fredrik har en Master of Science och är utbildad vid Cass Business School, Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg.

 

– Det är glädjande att kunna välkomna tre nya partners till Pangea. De har bidragit starkt i verksamheten de senaste åren, säger Bård Bjølgerud, CEO på Pangea.

 

Pangea Property Partners är en oberoende nordisk rådgivningsfirma inom fastighetsrelaterad corporate finance och fastighetstransaktioner. Företaget har medarbetare i Stockholm och Oslo som erbjuder sina kunder en transaktionskompetens kombinerat med bevisad genomförandeförmåga. Norden är bolagets hemmamarknad medan kunderna är lokaliserade runtom i världen.

torsdag, 22 januari 2015 19:49

5.000 nya företag till Stockholm

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas positivt även under tredje kvartalet 2014. Lönesumman visar ökad tillväxt i både Stockholms län och stad. Närmare 5.000 nya företag registrerades i Stockholms län under tredje kvartalet, varav nästan 3.000 i Stockholms stad. Det visar Stockholmskonjunkturens tredje rapport för 2014.

 

Även arbetsmarknaden utvecklas positivt. Antalet lediga jobb ökar samtidigt som varslen fortsätter att minska. Arbetslösheten minskar i både staden och länet jämfört med samma kvartal förra året. Lönesumman ökade tredje kvartalet 2014 med 6,2 procent i Stockholms stad och 5,0 procent i Stockholms län jämfört med föregående kvartal. Det att jämföra med 4,4 procent för övriga landet.

 

Nyföretagandet fortsätter att öka, och antalet konkurser minskade jämfört med samma kvartal föregående år. Under tredje kvartalet startades det 4.801 företag i länet, varav 2.802 i staden.     

 

Det innebär en ökning med 7 procent i länet och 10 procent i staden i jämförelse med samma kvartal föregående år.

 

– Jag är glad över att även tredje kvartalet visar på stark tillväxt för Stockholm. Vi växer, har ett starkt näringsliv och en bra utveckling på arbetsmarknaden. Det är alla viktiga parametrar för en framgångsrik stad, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Under tredje kvartalet 2014 fick länet drygt 11.000 fler invånare, varav nästan 5.000 i staden.

torsdag, 22 januari 2015 19:43

Hemfosa köper för 1,5 Mdr i Norge

alt

Klaus-Anders Nysteen, vd för Entra.

 

alt

Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Hemfosa Fastigheter bedömer att det finns intressanta affärsmöjligheter i Norge inom samhällsfastigheter – det strategiskt viktigaste segmentet i Hemfosas portfölj. Bolaget tar nu ett första steg in på den norska marknaden genom förvärv av sex samhällsfastigheter i Osloregionen för motsvarande cirka 1,5 Mdr kr. Säljare är Entra ASA med norska staten som största ägare. Tillträde sker senast den 27 februari 2015 med ekonomiskt tillträde per den 1 januari 2015. Förvärvet är villkorat av finansiering.

 

De förvärvade fastigheterna finns i kommunerna Skedsmo, Moss och Fredrikstad i den östra delen av Oslo-området. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 63.000 kvm och hyresgästerna är till 100 procent statliga verksamheter med högskola, rättsväsende och polismyndighet som största hyresgäster. Samtliga fastigheter är fullt uthyrda och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, är 9,7 år.

 

– Vi bedömer att det finns goda möjligheter för Hemfosa att utvidga verksamheten till Norge inom ramen för nuvarande strategi. Förvärvet från Entra utgör en mycket bra plattform att växa vidare utifrån. Vår ambition är att under 2015 utvärdera ytterligare förvärv i Norge att komplettera vår samhällsportfölj med, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

För Entras del innebär genomförs försäljningen på en prisnivå som är 17 procent över bokförda värden vid utgången av det tredje kvartalet ifjol.

 

I en kommentar till försäljningen säger Klaus-Anders Nysteen, vd för Entra, att försäljningen av dessa fastigheter innebär att bolaget har kommit ett långt stycke i renodlingen av sin portfölj.

 

– Framöver ska vi koncentrera oss på vår strategi att vidareutveckla Entras ledande position på kontormarknaderna i de fyra största städerna i Norge, säger han.

torsdag, 22 januari 2015 19:38

Castellum investerar för 762 Mkr

alt

Brostaden köper 11.500 kvm i Marievik, Stockholm, för 324 Mkr.


Castellum förvärvar per den 28 januari, via de helägda dotterbolagen Fastighets AB Brostaden respektive Fastighets AB Briggen en fastighet i Marievik, Stockholm, och tre fastigheter i Köpenhamn. Tillsammans med två nyligen genomförda fastighetsköp i Väla, Helsingborg, och i Herlev företagspark, Köpenhamn, omfattar investeringarna 762 Mkr.

 

I Stockholm förvärvar Brostaden en kontorsfastighet om 11.500 kvm samt ett parkeringshus i Marievik för 324 Mkr.

 

I Danmark köper Briggen kontors- och lagerfastigheter om totalt 51.200 kvm belägna i Albertslund, Brøndby och Søborg i nordvästra delen av Storköpenhamn, som bedöms ha potential då det bland annat planeras infrastrukturutbyggnad i området. Investeringen uppgår till 383 Mkr.

 

– Det här gör oss starkare på två av våra marknader – i Stockholm genom att vi kompletterar vårt bestånd med ytterligare en fastighet i bra läge och i Köpenhamn genom att vi koncentrerar verksamheten och växer där vi redan är etablerade, säger Henrik Saxborn, vd i Castellum.

torsdag, 22 januari 2015 19:34

Hemborg, ny chef för NCC Housing Sverige

alt

                                                                                    

Fredrik Hemborg (bilden) har utsetts till affärsenhetschef för NCC Housing Sverige från maj 2015. Han är för närvarande ansvarig för region Stockholm, NCC Housing Sverige, en tjänst som han tillträdde i juni 2013, efter fyra år som regionchef i Stockholm för NCC Property Development. Fredrik Hemborg har också innehaft ett antal tjänster inom projektutveckling på NCC, både för den kommersiella verksamheten och bostadsverksamheten

 

– Det är med stor glädje jag välkomnar Fredrik Hemborg till ledningsgruppen för affärsområdet Housing. Han tar med sig långvarig och värdefull erfarenhet från bostadsutvecklingsbranschen i Sverige, och har också varit delaktig i NCCs pågående resa mot förändring och införandet av den nya strategin, säger Joachim Hallengren, affärsområdeschef, NCC Housing.

 

Den nuvarande affärsenhetschefen, Mattias Lundgren, kommer att fortsätta i en roll på koncernnivå inom NCC med ansvar för strategi samt förvärv och sammangåenden för NCC-koncernen. Han tillträder sin nya tjänst den 1 maj.

torsdag, 22 januari 2015 19:31

DTZ: Två nya till Occupier Services

alt

                                                                                  

DTZ har anställt två medarbetare till sin avdelning för hyresästrådgivning – Occupier Services – som arbetar med hyresgästrepresentation och genomför behovsanalyser, lokalsökningar och kontraktsförhandlingar för svenska och globala företag och organisationer.

 

Hanna Eriksson (bilden) börjar i mars 2015 och kommer närmast från Humlegården Fastigheter, där hon sedan 2010 arbetat som marknadsområdeschef. Hanna är civilingenjör från Chalmers och har tidigare arbetat med fastighetsutveckling och uthyrning på Skanska.

 

Tiziana Parretti har en Masters-utbildning i EU Project Planning från Tor Vergata-universitetet i Rom och har tidigare arbetat som projektledare i olika EU-projekt. Tiziana kommer på DTZ att framför allt arbeta med internationella EU-projekt.

 

– Vi upplever en ökad efterfrågan på våra tjänster och är glada att kunna knyta ytterligare två mycket kompetenta konsulter till DTZ, säger Johan Zachrisson, vice vd för DTZ i Sverige och tf Head of Occupier Services.

onsdag, 21 januari 2015 18:57

Castellum höjer utdelningen igen

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Sedan börsintroduktionen 1997 har Castellum ökat sitt förvaltningsresultat med i genomsnitt 12 procent per år. Under 2014 var ökningen 8 procent till 1.450 Mkr (1.346), motsvarande 8,84 kr (8,21) per aktie. Inför årsstämman föreslår styrelsen även att utdelningen höjs med 8 procent till 4,60 kr (4,25) per aktie. Helårsvinsten efter skatt minskade dock till 1.211 Mkr (1.707), motsvarande 7,38 kronor (10,41) per aktie, ett resultat som påverkades av värdeförändringar om -316 Mkr (757), varav 344 Mkr (328) på fastigheter och -660 Mkr (429) på derivat.

 

– 2014 blev ett år när vi inte bara ökade tillväxten och utdelningen utan även stärkte bolaget ytterligare, genom främst strategisk ompositionering i portföljen, säger vd Henrik Saxborn.

 

Hyresintäkterna för 2014 ökade till 3.318 Mkr (3.249). För kontors- och butiksfastigheter var den genomsnittliga kontrakterade hyresnivån, inklusive debiterade värme, kyla och fastighetsskatt 1.295 kr/kvm, och för lager- och industrifastigheter 791 kr/kvm. Den genomsnittliga ekonomiska uthyrningsgraden ökade till 88,7 procent (88,4), medan värdet på outhyrda ytor minskade till 417 Mkr (467).

 

Under året sålde Castellum bland annat hela sitt fastighetsinnehav i Växjö respektive Värnamo. Detta bidrog till att de totala nettoinvesteringarna minskade till -529 Mkr (1.081), varav 1.378 Mkr (1.583) avsåg ny-, till- och ombyggnationer, 1.147 Mkr (185) förvärv och 3.054 Mkr (687) försäljningar.

 

Vid årsskiftet bestod porföljen av 583 fastigheter (626) till ett värde av 37.599 Mkr (37.752). Netto räntebärande skulder uppgick till 18.399 Mkr (19.411), varav 4.200 Mkr (3.200) var utestående obligationer och 1.280 (1.014) utestående företagscertifikat. Den genomsnittliga effektiva räntan var 3,4 procent (3,5).

 

Det egna kapitalet ökade till 13.649 Mkr (13.127), motsvarande 83 kr per aktie och en soliditet om 35,8 procent.

 

– Jag ser fram emot 2015 - ett år med fortsatt, om än försiktig tillväxt i Sverige. För att nå vårt tillväxtmål i en sådan ekonomi och mot bakgrunden av de strategiska försäljningar Castellum gjorde under hösten är det viktigt att vi behåller hög aktivitet, fortsätter fokusera på en effektiv och hållbar förvaltning samt investerar, säger Henrik Saxborn.

LE

onsdag, 21 januari 2015 17:22

Corp, ny vd på Brunnberg & Forshed

alt

                                                                                     

Staffan Corp, (bilden t v) arkitekt SAR/MSA, är ny vd på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor från den 16 januari. Bengt Hellström, arkitekt SAR/MSA, som varit Brunnberg & Forsheds vd i 20 år, kommer fortsättningsvis att vara delaktig i både styrelsen och ledningsgruppen. Ludmilla Larsson, (bilden t h) arkitekt MSA, efterträder Staffan Corp som vice vd. Bytet av vd är ett led i den successionsprocess som företaget arbetat aktivt med under ett antal år och som befästes genom nya ägare vid årsskiftet 2013/14.

 

– Jag ser fram emot att utveckla Brunnberg & Forsheds starka varumärke tillsammans med både nya och gamla delägare. Vi har en stolt historia av social arkitektur med sin bas i människans behov. Människor gör platser och byggnader attraktiva och det är arkitekturens uppgift är att stödja detta, säger Staffan Corp.

 

Brunnberg & Forshed Arkitektkontor, med sina drygt 70 medarbetare, har sedan länge en stark position inom bostadsplanering och planprojekt. Samtidigt har kontorsprojekten har ökat i mängd och omfattning under åren.

 

Brunnberg & Forsheds ägargrupp består sedan januari 2014 av arkitekterna Andreas Svensson, Alessandro Lucca, Bengt Hellström, Birgitta Gelhaar, Ingrid Moberg, Hans Bergström, Johan Brogren, Johanna Gill, Ludmilla Larsson (vice vd), Pär-Olof Olofsson, Rikard Hedin, Staffan Corp (vd) och Sören Eriksson.

onsdag, 21 januari 2015 17:15

Fler lägenheter till Bostadsförmedlingen

alt

Lena Daag, vd på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

En sammanställning av 2014 visar att antalet inlämnade bostäder till Bostadsförmedlingen i Stockholm ökade med 18 procent jämfört med 2013. Under året inlämnades 11.967 lägenheter, varav 10.862 förmedlades under året. Antalet inlämnade lägenheter från privata fastighetsägare uppgick till 5.731 och svarade för 48 procent (41) av andelen lägenheter.

 

En stor del av den totala ökningen av inlämnade lägenheter berodde på att Bostadsförmedlingen fick in och förmedlade fler nyproducerade hyresrätter. Inlämningen mer än fördubblades, från 938 bostäder till 2.458. Vidare uppgick antalet förmedlade studentbostäder till 1.331, en ökning från 1.038 under föregående år.

 

– Vi vill förenkla för den som söker bostad i Stockholm och vårt viktigaste mål är att öka inflödet av lägenheter till förmedling. Därför är det glädjande med en ökning på 18 procent, säger Lena Daag, vd på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

Hon fortsätter:

– Allt fler fastighetsägare har upptäckt vår tjänst inom förmedling av nyproduktion, som både är ett resurs- och tidskrävande arbete att göra på egen hand. På vår webbplats med omkring 35.000 besök per dag kan vi dessutom nå många intresserade bostadssökare.

 

Under 2014 ökade bostadskön med 40.942 personer, vilket är något högre än de senaste årens genomsnitt på 37.000 personer. Den större ökningen beror på att Bostadsförmedlingen under året har integrerat tre köer från andra fastighetsbolag.  Trots att antalet personer i kön ökade har andelen aktiva bostadssökande minskat något till 13 procent.