2 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 21 januari 2015 17:06

PUB blir Scandic Haymarket

alt
AxFast bygger om PUB Hötorget till ett Scandic-hotell med 400 hotellrum samt 3.000 kvm restaurang- och mötesytor.

 

 

Scandic och AxFast skapar ett av Stockholms mest spännande storhotell i det historiska PUB-huset och sätter ytterligare Stockholm på den internationella hotellkartan. Husets originalinteriör kommer att lyftas fram för att återskapa ursprungskänslan och hotellytan blir närmare 16.500 kvm fördelat på cirka 400 hotellrum samt 3.000 kvm restaurang- och mötesytor.

 

AxFast köpte PUB-huset för ett år sedan och identifierade tidigt potentialen i att utveckla området, hotellet och handeln. Utgångspunkten var att erbjuda hotellet en möjlighet att göra ett större uttryck mot Hötorget samtidigt som handeln vänds ut mot Drottninggatan.

 

– Mötesplatsen PUB försvinner inte, det blir istället ett större fokus på handel och hotell i kombination. Nu skapas mer liv och rörelse i området genom att handeln utvecklas och hotellet görs mer synligt och tillgängligt, säger Erik Lindvall, vd AxFast.

 

PUB-huset är ett av Stockholms äldsta varuhus och ett uppskattat inslag i Stockholms stadsbild. Det var på PUB som Greta Garbo började som butiksbiträde på hattavdelningen innan Hollywood tog vid. När Scandic nu förädlar det klassiska huset till ett spännande internationellt storhotell är det med inspiration från 1920-talets stilideal parat med dagens kosmopolitiska storstadsliv.

 

– Med Scandic Haymarket vill vi skapa ett unikt storhotell för alla stockholmare och hitresande hotellgäster. Hotellet kommer att bli ett kraftfullt inslag i en helt ny karaktär för Hötorget med konserthus, biografer, hotell, restauranger och handel, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic.

 

Scandic är den största hotelloperatören i Stockholmsregionen, med närmare 6.100 hotellrum, varav närmare 4.500 hotellrum i Stockholm city. I fjol ökade kedjan sin hotellkapacitet i Stockholm city med cirka 1.200 hotellrum genom nyöppnade HTL Kungsgatan och omvandlingen av tre Rica-hotell till Scandic Gamla Stan, Scandic Klara och Scandic Kungsgatan.

tisdag, 20 januari 2015 19:32

Willhem gör emission om 2 Mdr

alt

Mikael Granath, vd på Willhem.

 

Willhem AB genomförde under måndagen den 19 januari den första emissionen under sitt MTN-program. Totalt emitterades 2 Mdr kr. Obligationerna är icke säkerställda och kommer att noteras på Nasdaq OMX.

 

– Vi är väldigt nöjda med vår första obligationsemission som innebär att vi kan förlänga vår kapitalbindning till attraktiva nivåer, säger Mikael Granath, vd på Willhem.

 

Emissionen genomfördes på följande villkor:
Volym       Typ    Löptid  3M Stibor/mid swap                              
700 Mkr    FRN     3 år   +32 bp
950 Mkr    FRN     5 år   +49 bp
350 Mkr    FIX      5 år   +49 bp

 

Skandinaviska Enskilda Banken agerade emissionsinstitut. Willhem AB (publ) har rating A- från Standard & Poor´s.

tisdag, 20 januari 2015 19:28

SPG planerar bostäder i Burlöv

alt

Idéskiss över SPG:s hyresrätter i Kronetorp.

 

SPG Bostad, har genom SPG Bostad Kronetorp AB, förvärvat mark för uppförande av 430 nya bostäder i Burlöv, norr om Malmö. Området har ett mycket bra läge i hjärtat av Öresundsregionen. I närområdet finns flertalet universitet och högskolor samt två stora flygplatser. År 2020 kommer en ny tågstation att stå klar i Burlöv där Öresundståget kommer att stanna. Tågförbindelsen till Malmö respektive Lund tar endast 5 minuter. Säljare av marken är Kronetorp Park Holding AB, som också kommer att ansvara för genomförandet av entreprenaden och den lokala uppföljningen.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Tobias Emanuelsson, partner i SPG, att förvärvet omfattar fyra kvarter närmast Herrgården Kronetorp med anor från 1700-talet. I och i kring Herrgården planeras bland annat för restaurang, handel och parker. Emanuelsson räknar med att bostäderna kan börja byggas under innevarande år och att de blir klara inom fyra år. Det blir en blandning av hyresrätter och bostadsrätter, gissningsvis med fördelningen 70 respektive 30 procent.

 

– Förvärvet passar väl in i vår strategi att bygga miljösmarta bostäder i starka regionsstäder i Sverige. Tomten har ett fantastiskt läge i Burlöv med närhet till grönområden och handel. Den nya planerade utökningen av spårbunden trafik som binder ihop Lund med Malmö och Köpenhamn är viktig. Det gör att de som bor här inte kommer ha behov av bil, något som är i linje med den miljömedvetenhet vi har, säger Tobias Emanuelsson.

 

SPG Bostad bildades under 2012 med fokus på att utveckla bostäder i regionstäder i Sverige. För närvarande har bolaget 480 hyresrätter under produktion. Dessutom har bolaget förvärvat fastigheter i centrala Stockholm med möjlighet till konvertering till bostadsrätter motsvarande 13.000 kvm och cirka 100 bostäder.

 

I och med förvärvet i Burlöv har SPG Bostad totalt cirka 1.000 bostäder under pågående utveckling i portföljen.

 

– Behovet av bostäder är stor och ser vi till planerade och påbörjade bostadsprojekt inser man snabbt att det är behov för att ytterligare öka byggandet. Vi hoppas påbörja ytterligare projekt under 2015, avslutar Tobias Emanuelsson.

tisdag, 20 januari 2015 19:25

Skanska bygger knutpunkt i Göteborg

alt

Skiss över den framtida kuntpnketn i Gamlestaden, Göteborg.

 

Utvecklingen av Gamlestaden i Göteborg fortsätter. Nu drar Skanska igång sitt tredje projekt – Spårskede 4 – i bygget av den nya knutpunkten för kollektivtrafiken. Ordersumman är på cirka 218 Mkr och beställare är Trafikkontoret i Göteborg. Knutpunkt Gamlestaden är början på omvandlingen av Gamlestaden till en ny attraktiv stadsdel

 

– Vi på Skanska är stolta över att få utföra huvudentreprenaden i detta strategiskt viktiga projekt. Väl utvecklad infrastruktur är avgörande för att skapa attraktiva stadsdelar, säger Fredrik Olsson, distriktschef på Skanska.

 

I projektet ingår, förutom utbyggnad av spårväg, bygge av två nya broar över Säveån samt flera nya hållplatser för kollektivtrafiken. Ny torgyta vid Gamlestadstorget ska också byggas samt en ny kajanläggning mot Säveåns norra strand för att förbereda för kommande bostadsutveckling.

 

Området präglas av komplicerade geotekniska förhållanden, vilka kommer att kräva stora grundförstärkningar och noggranna kontroller.

 

Med hänsyn till miljön kommer Skanska att lägga stort fokus på klimatsmarta lösningar såsom slimmade konstruktioner och återanvändning av befintligt material.

 

Färdigställande av projektet är beräknat till andra kvartalet 2018.

tisdag, 20 januari 2015 19:18

Hemsö planerar multihus i Tyresö

alt

Tyresös nya multihus ska utöver gymnasieskola även inrymma kulturcentrum, konsthall, konsertlokal, bibliotek och en famljegalleria.

 

Hemsö och Tyresö kommun planerar en ny gymnasieskola i centrala Tyresö. Målsättningen är att skapa en multifunktionell gymnasiebyggnad som samtidigt inrymmer en rad samhällsfunktioner och blir en naturlig mötesplats för både gamla och unga. I den föreslagna byggnaden planeras för bland annat gymnasium, kulturcenter, konsthall, konsertlokal, nytt bibliotek samt en öppen familjegalleria.

 

– Hemsö får här tillfälle att använda sina erfarenheter från den multifunktionella gymnasieskolan i Upplands Väsby för att möjliggöra ytterligare en multifunktionell gymnasieskola, denna gång i samarbete med Tyresö kommun säger Per Berggren, Hemsö.

 

Multihuset ska enligt förslag uppföras intill vårdcentralen i omedelbar anslutning till Tyresö Centrum.

 

Det planerade gymnasiet ska byggas för att fullt ut möjliggöra en modern pedagogik som förbereder eleverna på att möta kraven från den allt mer specialiserade och kunskapsintensiva arbetsmarknaden. Det kommer också att inrymma ett efterlängtat kulturhus med mötesplatser för alla åldrar, säger Åke Skoglund, Chef samhällsbyggnadsförvaltning, Tyresö kommun.

tisdag, 20 januari 2015 11:20

Veidekke och Selvaag ska bygga Svea Fanfar

alt
I en första etapp ska 100-125 borätter byggas i kv. Svea Fanfar. Bild: Brunnberg & Forshed.

 

alt

I samarbete med Akademiska Hus ska de äldre byggnaderna i Svea Fanfar, som gula villan, stallet och ridhuset, renoveras och bli till en fungerande skola.

 

Det blir ett norskt samarbete kring det stora bostadsrättsprojektet vid nya Musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm. Detta eftersom Veidekke Bostad och Selvaag Bolig AS i december 2014 undertecknade ett avtal om samarbete i en del av bostadsprojektet Svea Fanfar. Veidekke Bostad avyttrar etapp 3 av Svea Fanfar till ett gemensamt ägt bolag för drygt 300 Mkr. Förvärvet omfattar en huskropp som kommer att rymma cirka 100-125 bostäder.

 

Projektet, som är beläget på Valhallavägens solsida, granne med Kungliga Musikhögskolan, Svea Artilleri och Stockholms Stadion, kommer att påbörjas vid årsskiftet 2017/2018 med planerad försäljningsstart 2017.

 

– Selvaag och Veidekke samarbetar redan idag i ett antal projekt i Stockholm. Företagen har vunnit respekt och tillit för varandra som professionella bostadsutvecklare. I syfte att fördjupa samarbetet har vi funnit det naturligt att bjuda in Selvaag Bolig som en partner i etapp 3 av Svea Fanfar, säger Per-Martin Eriksson, vd för Veidekke Bostad AB.

 

– Genom samarbetet med Veidekke Bostad i projektet Svea Fanfar får vi dels kompetens och erfarenhet av marknaden i Stockholm och dels en möjlighet att fördjupa samarbetet med ett företag vi har goda erfarenheter av och som har en stark position på Stockholmsmarknaden, kommenterar Baard Schumann, vd för Selvaag Bolig ASA.

 

Selvaag Bolig 
Selvaag Bolig ASA är ett av Norges ledande bostadsutvecklingsföretag och har cirka 11.000 bostäder under utveckling i huvudsak i och runt Stor-Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och Stockholm. Selvaag Bolig har över 60 års erfarenhet från bostadsutveckling och har byggt över 50.000 bostäder seden 1948.

måndag, 19 januari 2015 20:04

Fler varumärken till Mall of Scandinavia

alt

Victoria’s Secret ska hyra 1.100 kvm och O’Learys utökar sin lokal med hela 2.500 kvm till totalt 6.000 kvm i Mall of Scandinavia.

 

En mängd attraktiva mode- och lifestyle-varumärken har redan valt Mall of Scandinavia för etablering. Nu kan Unibail-Rodamco presentera ytterligare koncept som vässar Mall of Scandinavias modeprofil ytterligare.

 

Bland de senaste nyetableringarna i Mall of Scandinavia är stor, som omfattar 100.000 kvm av shopping, service och mat, finns det efterfrågade brittiska modevarumärket River Island som öppnar en flaggskeppsbutik om 1.100 kvm, den första utanför Stockholm City. River Island kommer, förutom dam och herrmode, även erbjuda barnkollektioner och tar ett unikt läge i Mall of Scandinavia med en 20 meter lång fasad, komplett med en åtta meter hög ”Iconic Shopfront”. 

 

Vidare är Victoria’s Secret är klara och det populära konceptet med underkläder, accessoarer och skönhetsprodukter blir ett passande komplement till det redan starka mode- och skönhetsutbudet med varumärken som Michael Kors och Rituals.

 

Även Tiger of Sweden, JC, Scorett, Peak Performance och Foot Locker öppnar vilket stärker mode och sportutbudet ytterligare.

 

Nu står det även klart att O’Learys utökar sin lokal med hela 2.500 kvm till totalt 6.000 kvm. Enheten rymmer familjeunderhållning i toppklass med bowlingbanor, sportsimulatorer, äventyrs mini-golf, biljard och spel. Det blir därmed O’Learys största restaurangsatsning någonsin.

 

Slutligen kan nämnas att träningskedjan SATS öppnar och kommer erbjuda ett toppmodernt träningscenter med över 2.200 kvm av det senaste inom träning och hälsa.

 

– Vi är otroligt stolta över den växande listan med varumärken som gör Mall of Scandinavia till Stockholms främsta shopping och nöjesdestination, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, Unibail-Rodamco.

 

Unibail-Rodamco har tidigare kommunicerat stora etableringar som Inditex, J. Lindeberg, Åhléns City, Hugo Boss, Mango, Björn Borg, Volt, Toys''R''Us, Disney och Starbucks för att nämna några. 

måndag, 19 januari 2015 19:58

Falk, ny byggeneral i Stockholm

alt
Torleif Falk är ny byggeneral för Stockholms stad.

 

Nyligen presenterade finansborgarrådet Karin Wanngård i Stockholm en ny organisation som ska nå målet om 40.000 bostäder till år 2020 samtidigt som hon utsåg en byggeneral, Torleif Falk, som ska leda och samordna detta stora arbete.

 

Falk kommer senast från en roll som projektutvecklare på Stockholmshem och har tidigare arbetet inom den privata bostadssektorn och på flera arkitektkontor. Han är i grunden just arkitekt.

 

– Jag har jobbat i byggprocessen i olika roller, både ritat och projekterat hus och även varit delaktig på byggen. Jobbat som byggherre, med projektutveckling och drivit detaljplaner. Jag har sett problemen men också möjligheterna, säger Torleif Falk.

 

Byggeneralen, eller bostadssamordnaren, leder en nybildad genomförandegrupp där även representanter för trafikkontoret, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret och miljöförvaltningen ingår. Gruppen blir direktlänken mellan stadens förvaltningar, den politiska organisationen och de bygg- och bostadsbolag som är med och bygger den växande staden.

 

– Det finns en massa idéer om hur processerna kan förbättras och vad som kan göras för att få ännu bättre rull på byggandet. Till att börja med finns en gemensam projektlista som har tagits fram, mitt första uppdrag blir att läsa in mig på den och identifiera de projekt där det finns störst behov av stöd, fortsätter Torleif Falk.

 

Falk börjar sitt nya arbete den 1 februari och han kommer att rapportera till biträdande stadsdirektör Ingela Lindh. Hon är också den som leder en nyinrättad styrgrupp med berörda förvaltnings- och bolagschefer.

alt

Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

 

Nyproduktion Norden AB, som tidigare verkade under namnet SkandiaMäklarna Nyproduktion, ansluter sig till Mäklarhuset som nu blir störst i Sverige på försäljning av nyproducerade bostäder. Nyproduktion Norden gör cirka 2.000 nyproduktionsaffärer per år. Från och med januari 2015 ingår bolaget Nyprodukton Norden i Mäklarhuset som därmed blir Sveriges ledande mäklarkedja inom nyproduktion och samtidigt ökar hela kedjans försäljning med cirka 20 procent.

 

– Tillskottet av försäljningsvolym och specialistkompetens gör att vi kan ta ett helt nytt grepp om nyproduktionsmarknaden. Tillsammans ska vi göra en koncentrerad satsning på storstadsregionerna och samtidigt stärka nyproduktionsförsäljningen inom hela Mäklarhuset, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

 

Inom Mäklarhuset kommer Nyproduktion Norden att verka under namnet Mäklarhuset Nyproduktion i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mäklarhuset Nyproduktion kommer uteslutande att utveckla och sälja mäklartjänster direkt till landets byggherrar.

 

– Att verka under branschens mest uppskattade varumärke och ta del av Mäklarhusets ledande lösningar för kundhantering samt marknadsföring och visning av objekt online gör att vi kan höja kundupplevelsen för både byggherrar och bostadsköpare, säger Jan Löwes, vd Nyproduktion Norden.

måndag, 19 januari 2015 19:41

Volkswagens anläggning i Smista invigd

alt
Brostaden har byggt en ny konceptanläggning för Volkswagen i Smista Allé.

 

Under hösten 2013 startade Brostaden byggnationen av en ny konceptanläggning för Volkswagen i Smista Allé. I helgen invigdes konceptet och anläggningen, som omfattar om cirka 6.700 kvm, med mat och stjärnspäckad underhållning från bland annat Molly Sandén och Loreen.