26 april 2024

Redaktionen

tisdag, 11 november 2014 19:44

Göteborgs Nya Arena tar form

alt

Göteborgs Nya Arenas fullstora fotbollsplan. Bild: OkiDoki! Arkitekter

 

Sommaren 2015 invigs multisportanläggningen Göteborgs Nya Arena. Anläggningen kommer bland annat inrymma en skidanläggning inomhus, en fullstor fotbollsplan, två idrottshallar och ett idrottsgymnasium.

 

Byggherre, ägare och initiativtagare till arenan är Serneke Group, som genomför projektet tillsammans med Prioritet Finans och de båda bolagen äger gemensamt anläggningen.

 

Anläggningen uppförs i Kviberg, ett område som Göteborgs Stad har en vision om att utveckla till Sveriges mest attraktiva idrottsområde. Målet är att skapa en mötesplats där aktiva från hela landet kan ta del av ett brett aktivitetsutbud och ett levande förenings- och näringsliv med inriktning på idrott, rekreation, hälsa och kultur.

 

Byggnaden blir en av Göteborgs största med en yta på 45300 kvm, vilket kan jämföras med Malmö Arenas 51000 kvm och Friends Arenas cirka 100000 kvm.

 

Skidanläggningen kommer att hålla en temperatur på två minusgrader året om. Nordic Wellness kommer att driva skidanläggningen och gymmet. Deras totala hyresyta blir 12700 kvm fördelat på 9500 kvm skidanläggning respektive 3200 kvm gym.

 

– Tanken är att Göteborgs Nya Arena ska vara som ett köpcentrum fast med idrott. Med arenan som nav i Kviberg kommer vi se Sveriges nya centrum för idrott och rekreation växa fram, säger Ola Serneke, vd Serneke Group.

alt

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg är årets EU Green Building. Fastigheten ägs av Humlegården Fastigheter. Foto: Åke Eson Lindman

 

Sweden Green Building Awards, priset som premierar hållbart byggande i Sverige, delades i år ut häromdagen i samband med konferensen Building Sustainability SGBC14. Bland vinnarna återfanns Hagaborgsskolan i Karlstad, som blev årets Miljöbyggnad tack vare sitt imponerande arbete med att nå de högsta nivåerna i systemet. Detta för att skapa en hållbar miljö för lärande där man slipper astmaproblem, allergier och dåligt dagsljus.

 

För första gången delades det också ut ett pris i samarbete med Stockholms stad. Priset, som kallas för ”Två blir mer”, delas ut till fastighetsägare i Stockholms kommun som drivit ett innovativt hållbarhetsarbete i samverkan med sina hyresgäster. Den första vinnaren av priset blev den renoverade fastigheten Landsfogden 6 i Bagarmossen, Stockholm, ett flerbostadshus från 50-talet som ägs av Einar Mattsson Byggnads AB. Priset motiveras bland annat med att man haft goda kontakter mellan boende, hantverkare och hyresvärd.

 

I arbetet med att premiera hållbart byggande och en hållbar utveckling så har Sweden Green Building Council också valt att för första gången dela ut ett pris till en individ. Detta pris tilldelades Viktoria Walldin, specialist inom social hållbarhet på White arkitekter, med motiveringen att hon i sitt arbete med social hållbarhet tillfört kunskap som hittills inte integrerats på ett konkret och tydligt sätt i planeringsprocessen.

 

Vidare fick Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning pris för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av pågående anläggningsprojekt. För färdigställt projekt tilldelades en utmärkelse till Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska.

 

Pris för bästa projekt inom miljöcertifieringssystemet BREEAM blev Emporia, Steen & Ström Sverige, inom LEED Entré Lindhagen, Skanska och inom EU GreenBuilding Swedbank HQ, Humlegården Fastigheter.

 

Slutligen tilldelades utmärkelser för hållbar stadsutveckling av nytt område till Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC, och för befintligt område Hållbara Järva, Stockholms stad.

måndag, 10 november 2014 19:09

Pandox blir operatör

alt

Hotel Berlin Berlin är stort, Berlins tredje största, och innehåller 701 rum, 18 konferenslokaler, samt flera restauranger och barer. Hotellet förvärvades 2006. Pandox huvudstrategi är att repositionera Berlin Berlin mot det mer lönsamma mötes- och eventsegmentet.

 

alt

Anders Nissen, vd Pandox.

 

Pandox expanderar sin verksamhet inom drift av hotell och etablerar ett eget operatörsbolag, Pandox Operations. Initialt kommer 16 hotellverksamheter som Pandox redan driver idag att ingå i bolaget.

 

Pandox, ägt av de norska företagen Eiendomsspar AS, Helene Sundt AS och CGS Holding AS och med vd Anders Nissen, är en av de tre större hotellfastighetsägarna i Europa. Värdet på bolagets hotellfastighetsportfölj uppgick vid utgången av 2013 till cirka 25 Mdr kr, vilket innebär att värdet ökat cirka 20 gånger sedan bolaget bildades. Detta har åstadkommits genom ett aktivt ägande, ökad kunskap och lönsamma förvärv.

 

Bolaget beräknas omsätta drygt 1,6 Mdr kr under 2014.

 

– Vi ser ett ökande behov av att kunna agera mera situationsanpassat och kunna välja mellan olika strategier som både ägare och operatör, säger Anders Nissen, vd för Pandox. Genom att etablera ett bolag som är specialiserat på hotelldrift förbättras vår förmåga att kunna göra det. Den globala hotellmarknaden har de senaste 15 åren genomgått en omfattande omstrukturering. Majoriteten av de internationella hotellbolagen har ändrat sina affärsmodeller och blivit renodlade så kallade brand companies. Traditionella hotellbolag som uttalat arbetar med driftsfrågor har blivit allt mindre vanliga. En annan trend som tilltar är en snabb konsolidering i operatörsledet – stor blir större.

 

Anders Nissen fortsätter:

– I dag ser vi att ett antal ledande aktörer överger renodlingen för att i stället bygga upp en bredare affärsmodell i syfte att kontrollera en större del av värdekedjan. Detta skapar nya kommersiella möjligheter, säger Anders Nissen. Blackstone, Westmont Hospitality Group, Nordic Choice Hotels och Thon Hotels är exempel på större aktörer där man byggt upp en struktur med både operatörs- och distributionskompetens kombinerat med fastighetsägande.

 

Pandox Operations uppdrag är att driva hotell som ägs av Pandox och att även kunna träffa hyresavtal med andra fastighetsägare där kommersiella förutsättningar finns. Hotellen kommer även fortsatt att marknadsföras under ett välkänt eller oberoende varumärke.

 

Samtliga av Pandox sexton etablerade hotellverksamheter läggs nu i nya bolaget Pandox Operations vars hotellportfölj därmed omfattar ca 5 000 rum i sex länder. Bolaget beräknas omsätta drygt 1,6 miljarder kronor under 2014.

 

I ett samtal med Anders Nissen säger att han att orsaken till att Pandox Opderations bildas är att det finns en värdetilväxt att bolaget självt kan driva operatörsverksamhet. I ett exempel säger han att om Pandox kan öka rumsförsäljningen med 200 000 sålda rum/år så ökar omsättningen med 375 Mkr.

 

Pandox Operations

Antal hotell: 16

Länder: Belgien, Tyskland, Danmark, Finland, Kanada och Bahamas

Antal hotellrum: 4 958

Medarbetare: cirka 1 300

RevPAR: 607 kr (66 euro)

Omsättning: 1 634 Mkr (178 MEUR) 

Hotell som ingår i Pandox Operations

1. Hyatt Montreal, 605 rum

2. InterContinental Montreal, 357 rum

3. The Hotel Brussels, 422 rum

4. Crowne Plaza Brussels, 354 rum

5. Holiday Inn Brussels Airport, 310 rum

6. Hotel Bloom Brussels, 305 rum

7. Hilton Brussels City, 284 rum

8. Crowne Plaza Antwerpen, 262 rum

9. Hotel Berlin, Berlin, 701 rum

10. Radisson Blu Bremen, 235 rum

11. Radisson Blu Dortmund, 190 rum

12. Holiday Inn Lübeck, 159 rum

13. First Hotel Copenhagen, 215 rum

14. Hotel Korpilampi, Helsinki, 151 rum

15. Pelican Bay at Lucaya, Bahamas, 186 rum

16. Urban House Copenhagen, 970 bäddar

 

 

måndag, 10 november 2014 19:04

Skanska bygger stort i Fredriksdal

alt

Skanska uppför ett bågformat bostadshus med 178 borätter intill Fredriksdalskajen i Hammarby Sjöstad.


Skanska ska uppföra ett flerbostadshus med 178 bostadsrättslägenheter i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Beställare är Sjöstadsbo AB och uppdraget är värt cirka 340 Mkr. Under senhösten 2016 beräknas huset stå färdigt för inflyttning.
    

Det aktuella byggprojektet utgör den första av fem etapper i Fredriksdal och Hammarby Sjöstad.

 

Sjöstadsbo AB är ett joint venture-bolag som ägs till 50 procent var av Skanska och Areim. Bolaget bildades förra året och köpte cirka 700 byggrätter av Skanska för att utveckla bostäder med god kvalitet och bra miljöprestanda.

 

Bostadshuset är bågformat och beläget intill Fredriksdalskajen. Den totala boytan är 13000 kvm fördelat på 8-11 våningar med garage. Lägenheterna får storlekar mellan tre och sex rum och kök (77-158 kvm). Huset ska motsvara högt ställda hållbarhetskrav och certifieras enligt miljömärkningssystemet Svanen.

måndag, 10 november 2014 18:58

Heimstaden köper av Henry Ståhl

alt

Peter Karlström, vd Henry Ståhl, gör affär med Patrik Hall, vd Heimstaden.


Heimstaden AB har idag ingått avtal om att förvärva aktierna i Henry Ståhl Fastigheter AB som omfattar cirka 350 000 kvm bostäder och lokaler i Norrköping, Linköping och Örebro. Tillträde är planerat till årsskiftet.

 

– Vi är mycket stolta och glada över att Heimstaden fått säljarens förtroende att förvärva detta välskötta och lokalt förankrade fastighetsbolag. Ett fastighetsbolag med en lång och stark historia som idag fortsätter att agera med en entreprenörs nyfikenhet. En kulturbärare, nyskapare och drivkraft på sina orter, säger Heimstadens vd Patrik Hall.

 

Henry Ståls  fastigheter är centralt belägna på samtliga tre orter. Städer som idag har en stark tillväxt. Bolaget har även en kompetent, engagerad och lojal personal som ger hyresgästen den trygghet och trivsel som är så viktig i dagens samhälle. Vi vill fortsätta att vara en del av människors vardag, i hemmet, på jobbet och i skolan.

 

– Vi vill bli en del av Norrköping, Linköping och Örebros framtid och ser fram emot att inom en snar framtid kunna komplettera beståndet med fler bostadsfastigheter, säger Patrik Hall.

 

Peter Karlström, vd för Henry Ståhl Fastigheter, säger:
– Vi som idag arbetar och känner varmt för det familjära Ståhl är trygga att under Heimstadens ägande fortsätta förvaltningen av våra fastigheter och utvecklingen av de orter vi är verksamma på. Vi kommer även att fortsätta med förvaltningsuppdraget för det fastighetsbestånd som inte ingår i denna affär och ägs av familjen Ståhl. Dessa fastigheter finns i Norrköping och Uppsala. Det är också med spänning vi ser fram emot att få arbeta med fler förvärv och möjlig nyproduktion.

måndag, 10 november 2014 18:03

Johanna Skogestig till Vasakronan

alt

                                                           
Johanna Skogestig (bilden) blir chef för Fastighetsinvesteringar inom Vasakronan och kommer att ansvara för bolagets analys- och transaktionsverksamhet. Hon kommer närmast från Areim där hon varit CIO och har tidigare haft motsvarande roll på Sveafastigheter och dessförinnan varit chef för Fastighetsinvesteringar på dåvarande AP Fastigheter.

 

– Johanna Skogestig har gedigen erfarenhet av transaktionsverksamhet och  har i sina tidigare roller framgångsrikt utvecklat både människor och affärer. Hon kommer också att bli ett mycket värdefullt tillskott i Vasakronans ledningsgrupp, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

måndag, 10 november 2014 18:02

Protest mot att Stockholm väljer SABO

alt

Jonas Nilsson (M), ledamot i Stockholms kommunfullmäktige.


Vid årsskiftet 2007/2008 lämnade Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem organisationen Sabo. Motiveringen var enligt Kristina Alvendal (M), dåvarande styrelseordförande i Svenska Bostäder och Familjebostäder och bostadsborgarråd i Stockholm:

– Organisationen har blivit en megafon för socialdemokratisk bostadspolitik.

 

Nu meddelar Jonas Nilsson (M), ledamot i Stockholms kommunfullmäktige, att Stockholm inte bör tvångsansluta Stockholms hyresgäster till politiska organisationer. Han säger vidare:

– Vänsterstyret i Stockholm vill ansluta stadens tre kommunala bostadsbolag till SABO. Stockholms bostadsbolag har i dag styrelser som besätts av de partier som finns i Stockholms kommunfullmäktige. SABOs styrelse blir nu ytterligare ett lager med arvoderade politiker. Dessutom blir prislappen drygt två miljoner om året, något som hyresgästerna får betala.

 

I en kommentar kan sägas att den rödgröna majoriteten i Stockholm redan före valet gjorde en överenskommelse att de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm ska anslutas till Sabo. Det kan även betyda att dessa tre bolag lämnar Fastighetsägarna.

 

Nu återstår det att se vilka beslut Stockholms Stadshus AB tar om anslutning till SABO och till Fastighetsägarna. SF

måndag, 10 november 2014 18:00

Tellefsen till JLL Tenzing Capital Markets

alt

                                                                 
JLL Tenzing Capital Markets fortsätter att expandera sin verksamhet i Sverige. Nu ansluter den erfarne rådgivaren inom retail, Fredrik Tellefsen (bilden), till kontoret i Stockholm. Han har sedan 2004 arbetat som rådgivare med fokus på uthyrning och utveckling av kommersiella lokaler inom detaljhandelssektorn och kommer närmast från The Retail Headquarters.

 

– Segmentet för detaljhandelsfastigheter tilldrar sig ett stort intresse från våra kunder och Fredrik kommer att hjälpa oss att ytterligare fördjupa vårt erbjudande genom sin erfarenhet och solida kunskap inom detaljhandelssektorn, säger Tom Lindahl, chef för JLL Tenzing Capital Markets.

 

– Vi är mycket glada över att Fredrik Tellefsen väljer att komma tillbaka till JLL där han tidigare arbetat som chef för Retail Development & Leasing. Fredrik är väldigt uppskattad av såväl kunder som kollegor och jag är övertygad om att hans erfarenhet kommer att tillföra viktig kunskap till vårt redan framgångsrika team. Med spetskompetens inom såväl transaktionsrådgivning som uthyrning och analys kan vi erbjuda våra kunder en bred kunskap avseende detaljhandelsfastigheter, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

alt

Sicklaön 369:32 i Nacka Strand ska konverteras till ett bostadshus.

 

Oscar Properties och Carlyle har bildat ett samägt bolag vilket, i Oscar Properties regi, ska bygga om en av Carlyles kontorsfastigheter vid vattnet i Nacka Strand till en bostadsfastighet innehållande 200 bostadsrätter. Byggstart beräknas till slutet av 2015.

 

Det samägda bolaget förvärvar fastigheten Sicklaön 369:32 till ett underliggande fastighetsvärde om 300 Mkr.

 

Tillträde sker när detaljplanen vinner laga kraft.

 

– Byggnaden har stor potential för att bli attraktiva bostäder med allt det som kännetecknar ett boende från Oscar Properties, säger Oscar Engelbert, vd i Oscar Properties.

fredag, 07 november 2014 22:09

Stark orderingång för Skanska

alt
Johan Karlström, vd Skanska.

 

Skanska visade upp resultat för årets första tre kvartal i linje med fjolåret. Vinsten efter skatt blev 2 412 Mkr (2 394), motsvarande en ökning med 1 procent till 5,85 kr (5,81) per aktie. Rörelseresultatet uppgick till 3,5 Mdr kr (3,5) och inkluderade projektnedskrivningar och omstruktureringskostnader om 0,7 Mdr i den latinamerikanska verksamheten. Bolaget ska avveckla byggdelen och sälja drift- och underhållsdelen i denna region för att fokusera på andra marknader där Skanska kommer att ha större närvaro framöver.

 

Orderingången i byggverksamheten ökade till 105,3 Mdr kr (86,5), justerat för valutaeffekter steg orderingången med 19 procent. Under det tredje kvartalet tog Skanska hem ett motorvägskontrakt i Florida, USA, värt 6 Mdr kr och orderstocken ökade till 159,5 Mdr kr (151,4), motsvarande cirka 15 månaders produktion.

 

Utöver storordern i Florida fick Skanska bland annat sjukhusuppdrag om totalt närmare 2 Mdr i USA Riverside Community Hospital utanför Los Angeles samt med Locum för Nya Södertälje sjukhus.

 

Intäkterna ökade 4 procent till 101,6 Mdr kr (97,6) och för byggverksamheten steg intäkterna med 7 procent till 91,8 Mdr kr (85,7). Byggverksamhetens rörelseresultat ökade 20 procent till 3 063 Mkr (2562) och rörelsemarginalen förbättrades till 3,3 procent (3,0).

 

Inom bostadsutvecklingen sålde Skanska 2265 bostäder (2642), där minskningen i huvudsak var hänförlig till de norska och finska marknaderna. Rörelseresultatet minskade till 442 Mkr (446) medan marginalen förbättrades till 7,0 procent (6,4).

 

Under perioden sålde Skanska kommersiella fastighetsprojekt för 5,3 Mdr kr (3,6). Rörelseresultatet för verksamhetsgrenen ökade till 878 Mkr (569) och inkluderade reavinster från fastighetsförsäljningar med 1064 Mkr (789).

 

I balansomslutningen om 91,5 Mdkr kr (87,7 vid årsskiftet) ingick omsättningsfastigheter om 25,9 Mdr (25,8). Investeringarna i utvecklingsverksamheterna uppgick till -10,3 Mdr kr (-8,0), medan de totala nettoinvesteringarna uppgick till 1,8 Mdr kr (2,2).

 

Den räntebärande nettoskulden ökade till -4,2 Mdr kr (+1,0) och det egna kapitalet minskade till 20,3 Mdr kr (21,4), motsvarande en soliditet om 22,2 procent (21,4).

 

Under fredagens börs blev Skanska en vinnare med en uppgång om 3,68 procent. LE