26 april 2024

Redaktionen

fredag, 12 september 2014 12:51

Stora investeringar på Frösön

alt

Frösö Park Hotel och Frösö Convention Center uppförs i anslutning till Åre Östersund Airport.


Privatägda Frösö Park Fastighets AB investerar inledningsvis cirka 250 Mkr i en hotell- och konferensanläggning på Frösön utanför Östersund. Invigningen ska ske i maj nästa år.

 

– Med tre minuter till Åre Östersund Airport och med fjällen som fond kommer möten hos oss att vara både tidseffektiva och njutbara. Vi vill skapa en miljö som ger utrymme för stora tankar och där det går att kombinera möten med träning, friluftsliv och ett riktigt bra boende, säger Björn Hemmingsson, vd på Frösö Park Hotel AB.

 

Frösö Park Hotel får 400 bäddar fördelade på 142 rum varav 10 sviter. Ytterligare cirka 300 bäddar finns att tillgå i form av enklare boende. Dessutom erbjuds 1 000 kvm SPA/relax med gym och pooler såväl inom- som utomhus.

 

Mötesplatsen Frösö Convention Center ska kunna ta emot 4 400 gäster i över 20 mötesrum fördelat på 6 500 kvm uthyrningsbara ytor för små och stora möten. Konferensen kommer även inrymma ett antal konceptrum, bland annat ett kök och ett bibliotek, inspirerade av hotellet The Hoxton i London.

 

– Frösö Park-området har en enorm potential. Frösön är Storsjöns pärla, både lättillgänglig och naturskön. Vi vill bli norra Sveriges mest attraktiva park och ett område fyllt med bostäder, besökare, tränings- och uteaktiviteter, företag och naturupplevelser, säger Marcus Lundberg, vd på Frösö Park Fastighets AB.

alt

                                                                         
Maria Lidström (bilden), projektchef på Humlegården Fastigheter, har utsetts till ny chef för avdelningen Investering och Utveckling. Hon tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet och kommer att ingå i företagsledningen.

 

Maria Lidström övertar ansvaret för bolagets transaktioner och stora utvecklingsprojekt efter Thorsten Åsbjer, som kommer att gå i pension. Åsbjer kommer dock att fortsätta verka i Humlegården Fastigheter till maj 2015.

 

– Humlegårdens avdelning för investeringar och utveckling har en stor och viktig funktion på företaget där Thorsten Åsbjer har byggt upp ett kompetent och engagerat team. Att Maria Lidström, som också har bred kompetens och stor erfarenhet inom projektutveckling, tar över rodret är glädjande, säger vd Per-Arne Rudbert.

 

I sin tidigare roll har Lidström bland annat arbetat med projektutveckling i tidiga skeden, byggnationen av Swedbanks nya huvudkontor samt transaktioner.

fredag, 12 september 2014 11:25

Riksbyggen och Strabag samarbetar i Stockholm

alt

Carl Henrik Appel, regionchef Riksbyggen Stockholm/Uppland.


Riksbyggen och Strabag Projektutveckling AB har ingått ramavtal om byggande av initialt 550 nya bostäder i Stockholmsregionen. Ambitionen är ett långsiktigt samarbete om att utveckla flera områden i Stockholmsregionen till attraktiva boendemiljöer.

 

Samarbetetet innebär att Riksbyggen förvärvar byggrätter av Strabag, som sedan bygger åt bostadsrättsföreningar på totalentreprenad för Riksbyggens räkning.

 

– Vi är positiva till samarbetet med Strabag som ökar våra förutsättningar att kunna bygga ett stort antal nya bostäder i snabbare takt. Målsättningen är att våra bostäder ska vara hållbara och erbjuda ett gott liv, både i och mellan husen, år ut och år in. Det är vad vi på Riksbyggen kallar ”Den 100-åriga affären”, en del av vårt långsiktiga tänkande och som i och med detta får ytterligare kraft, säger Carl Henrik Appel, regionchef Riksbyggen Stockholm/Uppland.

 

I dagsläget omfattar samarbetet projekt i Jakobsbergs C, Tumba C och Slagsta samt ett gemensamt förvärvat projekt i Haninge.

 

– Vi är två starka aktörer med lång erfarenhet av byggbranschen. Tillsammans har vi goda möjligheter att vässa vårt erbjudande, öka vår kompetens ytterligare och erbjuda en effektiv produkt med bibehållna kvaliteter, säger Jens Lackmann, vd på Strabag Projektutveckling AB.

torsdag, 11 september 2014 15:14

Dyrare bostadslån

alt
Martin Andersson, generaldirektör Finansinspektionen.

 

Finansinspektionen har nu beslutat om kapitalkraven på svenska banker, krav som presenterades redan före sommaren i år. Beslutet gäller även den så kallade kontracykliska kapitalbufferten, vilken ska vara 1 procent.

 

De nya kapitalkraven innebär i korthet att bankerna ska ha mer kapital än den lägstanivå som krävs enligt EU:s gemensamma regelverk, och det gäller särskilt de fyra svenska storbankerna.

 

De svenska bankerna ska bland annat ha ett kärnprimärkapital på 5 procent för systemrisker och de ska avsätta mer kapital för sin utlåning till bostäder när det så kallade golvet för riskvikter höjs till 25 procent. Ett riskviktsgolv införs även för norska bolån. Till detta krav kommer också den kontracykliska kapitalbufferten.

 

Dessa kapitalkrav innebär att bolåneräntan kommer att öka mellan 0,2 och 0,3 procentenheter, enligt min bedömning.

 

Sammanlagt kommer de fyra svenska storbankerna, enligt Finansinspektionen (FI), uppskattningsvis behöva ha mellan 14,7 och 19 procent i kärnprimärkapital. FI bedömer att alla banker kommer att kunna leva upp till dessa krav.

 

I en kommentar kan sägas att nu börjar det hända något med prisutvecklingen på bostadsmarknaderna i våra städer. Flera banker säger nu nej till att bevilja bostadslån till lägenheter, särskilt i Stockholm med priser mellan 60 000 och 100 000 kr/kvm inom tull, i synnerhet när köparen endast vill erbjuda banken en kontantinsats om 15 procent. Därtill ser bankerna numer till att amorteringar krävs vid all nyutlåning till bostäder.

 

Sedan är frågan om det blir en istid under hösten 2015 som flera amerikanska ekonomer spår. En av dem, David Levy, har alltid träffat rätt. Han säger:

– En trög tillväxt i Spanien, Frankrike, Italien, Ryssland, Brasilien och Kina visar nu vägen för den gamla truismen: ”När USA nyser, blir resten av världen förkyld. Och när världen nyser, då blir USA riktigt sjuk.”


Och finanskrisen 2015 blir större än kraschen hösten 2008, menar Levy.

 

Så blir det en finanskrasch på Wall Street hösten 2015, då är boprisrallyt i Sverige över för denna gång. SF

torsdag, 11 september 2014 13:31

Profi: Nyuthyrningar om 17 000 kvm

alt

Thomas Sipos, vice vd Profi, är nöjd med uthyrningsarbetet hittills i år.


Profi Fastigheter har hittills under i år haft ett mycket lyckat uthyrningsarbete. I Stockholm har närmare 17 000 kvm hyrts ut under perioden januari-augusti, främst i Profis fastigheter i Alvik, Spånga, Sundbyberg och InfraCity i Upplands Väsby. Av dessa uthyrningar står InfraCity, som Profi köpte ifjol, för ett tiotal hyresavtal om totalt 7 000 kvm.

 

Vad gäller enskilda uthyrningar har större hyreskontrakt träffats med bland andra Tesla Motors, Bring, Linas Matkasse och Peepoople.

 

– Många mellanstora uthyrningar ger en hög uthyrningssiffra, vilket visar att aktivt ägande lönar sig. Tidigare år har lite större projektuthyrningar gett stora volymer, men i år är det verkligen frukten av hårt aktivt förvaltningsarbete som lönar sig, säger Thomas Sipos, vice vd Profi Fastigheter. Vi är särskilt stolta över förhyrningen till världens ledande elbilstillverkare Tesla Motors och det innovativa företaget Peepoople AB som båda har en tydlig hållbarhetsprofil.

torsdag, 11 september 2014 13:22

Mässing, ny ordförande i Scheiwiller Svensson

alt

                                                               

Gunnar Mässing (bilden), tidigare vd för Kista Galleria och NK Cityfastigheter, blir ny styrelseordförande för Scheiwiller Svensson Arkitektkontor. Samtidigt får företaget en andra extern styrelseledamot i entreprenören Stefan Ytterborn, grundare av det internationella varumärket POC och tidigare talesperson för svensk design.

 

Den nya styrelsen valdes på onsdagen och Ari Leinonen, vd på Scheiwiller Svensson, är glad över att utnämningarna nu är klara:
– Vi är väldigt nöjda med att Gunnar Mässing har accepterat rollen som styrelseordförande. Han har precis den stora erfarenhet av entreprenörskap och kompetens som stärker oss inför framtiden.

 

Avgående styrelseordförande Sophia Mattsson-Linnala lämnar sitt uppdrag i och med att hon tillträtt en ny tjänst som vd för Huddinge kommuns Huge Fastigheter AB.

torsdag, 11 september 2014 12:07

Cityhold visade vinst om 517 Mkr

alt
Rickard Backlund, t.f. vd Cityhold.

 

alt

Lisa Flodin, CFO Cityhold.

 

Det går bra för Cityhold, till lika delar ägt av Första och Andra AP-fonderna. För sitt tredje verksamhetsår, 2013, redovisade bolaget en vinst efter skatt om 517,2 Mkr (-21,0). En vinst som blev resultatet efter förvaltning av tre fastigheter i London, värderade till 5 640,7 Mkr (5 170,2).

 

Under 2013 förvärvade bolaget en fastighet i München för totalt cirka 66 MEUR. Denna fastighet tillträdes den 1 mars i år, och i augusti i år köpte bolaget kontorsfastigheten Atlantic Haus i Hamburg för 125 MEUR, med tillträde nu under hösten 2014. Det betyder enligt ett pressmeddelande att bolagets tyska portfölj nu har ett värde om cirka 200 MEUR, cirka 1 837 Mkr.

 

Totalt har bolaget, som har en förvärvskapacitet om cirka 1 200 MEUR, köpt fastigheter för cirka 765 MEUR, med strategin om ett långsiktigt ägande under en period om cirka 20-40 år.

 

För helåret 2013 redovisade Cityhold hyresintäkter om 284,1 Mkr (165) samt övriga intäkter om 63,8 Mkr (0,0). De ökade hyresintäkterna innebar att förvaltningsresultatet steg till 156,9 Mkr (2,7).

 

I vinstresultatet om drygt 517 Mkr ingick orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen med 336,7 Mkr (3,8) och med derivat (ränte- och valutaswappar) med 100,9 Mkr (-33,8).

 

Den positiva värdeförändringen förklaras främst av högre hyresnivåer på grund av minskade hyresfria perioder i kontraktsportföljen.

 

Under 2013 steg de långsiktiga räntebärande skulderna till 3 147,1 Mkr

(1 481,1), medan de kortfristiga minskade till 134,9 Mkr (1 627,8), efter att kortfristiga lån om 1 548,5 Mkr återbetalades den 2 april 2013. Det innebar att soliditeten steg till 45,5 procent (41,6) med ett totalt eget kapital som ökade till 2 788,9 Mkr (2 232,6).

 

I en kommentar kan sägas att Cityhold har en säker investeringsstrategi med förvärv av kontorsfastigheter i större europeiska städer till rimliga priser som ska generera stabila och långsiktiga kassaflöden till direktavkastningar mellan 5 och 6 procent.

onsdag, 10 september 2014 13:16

Stockholmshem bygger plusenergihus

alt
Stockholmshem bygger spjutspetsprojekt i Norra Djurgårdsstaden.


Stockholmshem har utsetts till vinnare i prestigefylld tävling om markanvisning i Brofästet, en kommande etapp i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Stockholmshem har samarbetat med bland annat arkitektfirman Dinelljohansson och energiprojektör Incoord för att skapa ett spjutspetsprojekt med fokus på miljöriktigt byggande och boende.
    

Av 16 deltagande bostadsbolag fick Stockholmshem högsta sammanlagda poäng, och kommer att bygga två plusenergihus med totalt 43 lägenheter. Ett plusenergihus ska generera mer energi än vad det gör av med, sett till ett helt år.

 

För att skapa ett intressant och viktigt framtidshus med arkitektur, energi och miljöprestanda i framkant har Stockholmshem samlat experter från olika områden. Lösningar från tidigare genomförda spjutspetsprojekt har utvecklats vidare och kombinerats på nytt för att ge synergier i en ny helhetslösning.

 

– Stockholmshem visar återigen att vi är bäst på energisnåla bostadshus och att vi ligger i framkant när det gäller byggandet av energiplushus. Att vi vinner tävlingen i Norra Djurgårdsstaden är ett resultat av styrelsens strategiska arbete med energieffektivitet tillsammans med Stockholmshems kunnande och arkitekternas kreativitet, säger Björn Ljung, (FP) styrelseordförande i Stockholmshem.

 

De nya lägenheterna i Norra Djurgårdsstaden är ett led i ett långsiktigt arbete för att skapa hållbart boende, exempelvis utsågs Stockholmshems passivhus i Hökarängen förra året till Stockholms första Guldhus av Sweden Green Building Council.

onsdag, 10 september 2014 13:11

SL säljer i Ekerö centrum

alt
SL ska anlägga en ny bussdepå för 80 bussar i Enlunda, Ekerö, eftersom nuvarande depå förhindar utbyggnaden av Ekerö centrum.

 

SL:s bussdepå för kollektivtrafiken i Ekerö har idag en lokalisering i Ekerö centrum som hindrar en utveckling av centrumområdet. För att underlätta en framtida samhällsutveckling av Ekerö tätort är det därför angeläget för kommunen att SL:s fastighet kan utgöra en viktig del av centrums utveckling.


För att möjliggöra centrumutvecklingen säljs SL:s fastighet för bussdepån till Carlshof Fastighetsholding AB villkorat av att tillträde kan ske först när ny bussdepå i Enlunda kan tas i bruk samt att tillsammans med Carlshof inleda ett detaljplanearbete med avsikt att integrera en bussbytespunkt med handels- och bostadsexploatering.

 

Ekerö kommun tar nu fram en detaljplan för en ny depå för SL-bussar i Enlunda. På depån ska upp till 80 bussar få plats och servas. Bussdepån ligger på södra Färingsö, intill korsningen Färentunavägen och Enlundavägen.
 
– Vi är från landstingets sida väldigt glada att kunna vara en del i att Ekerö kan fortsätta att utvecklas. Att flytta depån gör att vi inte blir en stoppkloss för tillväxten på Ekerö, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).
 
– Ekerö är en växande kommun med behov av ett utbyggt centrum med nya bostäder, affärslokaler och andra samhällsviktiga funktioner. Därför är det viktigt för oss att kunna använda bussdepåns tomt för att kunna utöka Ekerö centrum på ett mer ändamålsenligt sätt än idag, säger kommunstyrelsens ordförande på Ekerö Peter Carpelan (M).
 

onsdag, 10 september 2014 12:06

Ikano hyr 5 600 kvm av Skanska i Hyllie

alt

Den gröna kontorsbyggnaden Klipporna, ritad av Henning Larsen Architects, omfattar totalt 18 000 kvm.


Skanska har tecknat avtal med Ikano om cirka 5 600 kvm i den andra etappen av kontorshuset Klipporna i Hyllie, Malmö. Inflyttning sker under nästa år. Klipporna ligger i direkt anslutning till Stationstorget och citytunnelstationen i Malmös nya klimatsmarta stadsdel Hyllie. Projektet består av tre byggnader sammanbundna med en grön innergård. Huset är ritat av Henning Larsen Architechts och har en stilren nordisk arkitektur med stora ljusinsläpp.

 

Ikanos finans- och fastighetsverksamhet hyr nu resterande ytor i den andra etappen av projektet. I våras startades även den tredje och sista etappen som är klar för inflyttning i början av 2016.

 

– Vi växer såväl i Sverige som internationellt och Hyllie är därför ett bra strategiskt läge för oss. Områdets och Klippornas stora fokus på hållbarhet går väl ihop med våra egna värderingar, säger Stefan Nyrinder, vd på Ikano Bank.

 

Klipporna certifieras både enligt LEED, högsta nivån Platinum, och EU GreenBuilding och kommer att ha en energianvändning som är 50 procent lägre än gällande normer. Projektet präglas av flera nya miljösmarta lösningar och alla material i byggnaden värderas ur miljö- och hälsosynpunkt.

 

– Det är en tydlig trend att företag väljer gröna och hållbara alternativ i extremt kommunikativa lägen vid kontorsetableringar. Vi är glada och stolta över att kunna hälsa Ikano välkomna till Klipporna, säger Marie Persson, marknadschef på Skanska Öresund.