19 maj 2024

Redaktionen

 



Rekryteringen av Kirsten Anker Sørensen (bilden) innebär att LINK arkitektur utnämner henne som ny koncernchef för LINK arkitektur och hon väljs samtidigt till ny koncerndirektör inom arkitektur på moderbolaget Multiconsult ASA.

Anker Sørensen är idag vd för LINK arkitektur i Danmark och hon kommer i framtiden att kombinera denna tjänst med rollen som koncernchef.

– Jag har haft ett gott samarbete med Kirsten i sin roll som vd för LINK arkitektur i Danmark. Det gläder mig att hon nu även kommer att ta ett helhetsansvar för koncernen, säger John Lydholm, vd för LINK arkitektur i Sverige.

Kirsten Anker Sørensen har 20 års ledarskapserfarenhet från olika verksamheter och har varit anställd på LINK arkitektur sedan 2015. Hon är utbildad inom industridesign och ekonomi och var interim vd för LINK arkitektur i Danmark fram till uppköpet av Aarhus Arkitekterne hösten 2016. I september 2017 tog hon över huvudansvaret för LINK arkitektur i Danmark och hon gick samtidigt in i koncernledningen.

– Jag är stolt och glad över att bli utnämnd som koncernchef för LINK arkitektur. Jag ser fram emot att anta uppdraget med att, tillsammans med våra kompetenta medarbetare, lyfta företaget till nästa nivå. Med 500 medarbetare i Skandinavien är vi en unik verksamhet med stora möjligheter att vara en aktiv samhällsaktör och skapa framtidsorienterad arkitektur, säger Kirsten Anker Sørensen.

LINK-koncernens ekonomichef, Martha Bergh Lunde, har fungerat som både koncernchef för LINK arkitektur och vd för LINK arkitektur Norge efter att koncernchef Leif Øie avslutade sin anställning den 31 augusti. Martha Martha Bergh Lunde fortsätter att axla rollen som vd för LINK arkitektur i Norge tills en permanent lösning är på plats.

 

Kirsten Anker Sorensen tillträder sin nya roll den 1 november.

måndag, 28 oktober 2019 10:26

Castellum hyr ut till Willys i Lund

 

Willys Hemma öppnar en butik om 1.130 kvm på på Stortorget 6-8 i Lund under nästa vår.

 


Castellum hyr ut 1.130 kvm till Willys på Stortorget 6-8 i Lund. Under senare delen av våren 2020 öppnar de en Willys Hemma på adressen. Willys Hemma är Willys koncept för mindre butiker i bostadsnära eller centrala lägen.

– Willys har ett starkt varumärke i Lund med en trogen och växande kundkrets. Genom butikens premiumläge mitt på Stortorget kommer vi nå ut till en viktig och ny del av staden, vilket vi ser fram emot, säger Tor Gullberg, etableringschef på Willys.

Castellum hälsar Willys varmt välkomna.

– Att Willys Hemma väljer Castellum är oerhört roligt. Vi är övertygade om att den fina placeringen vid Stortorget passar perfekt för Willys koncept. Tillsammans kommer vi skapa nya arbetsplatser mitt i City och Willys butik kommer bidra till en levande stadskärna, säger Emilia Hasselgren, uthyrare hos Castellum.

 

måndag, 28 oktober 2019 10:09

5.000 nya bostäder i Flemingsbergsdalen

 

Visionsbild för Flemingsbergsdalen 2050. Illustration: BIG

 

 

 

 

En vision för den nya stadskärnan i Flemingsbergsdalen. Illustration: BIG

 


Huddinge kommun planerar att utveckla Flemingsbergsdalen till en stadsdel med tusentals nya arbetsplatser, bostäder, service, handel, kultur, nöjen och studieplatser inom högre utbildning.

Den nya stadsdelen ska bli tät och erbjuda urbana kvaliteter i form av närhet, utbud av service, grönska och tydliga stråk och kopplingar. Kommunen planerar ett resecentrum och nya parker. Järnvägen och Huddingevägen däckas över för att överbrygga den barriär som i dag delar Flemingsberg. Inom programområdet planeras för cirka 35.000 arbetsplatser och runt 5.000 bostäder.

 

Den 21 oktober–29 november 2019 är planprogrammet för den nya stadsdelen, Flemingsbergsdalen, ute på programsamråd.

Området ska ha en blandad bebyggelse som kan möta en omvärld i förändring. Området ska innehålla offentliga platser, mötesplatser och stråk som kopplar samman Flemingsbergsdalen med övriga Flemingsberg. Programområdet utreds för att bli en regional bytespunkt för kollektivtrafik och ett nytt stadscentrum för hela Flemingsberg med ett stort utbud av handel, kultur, nöjen, offentliga mötesplatser och grönska.

Flemingsberg är utpekat som en regional stadskärna i den regionala utvecklingsplanen, RUFS 2050. Det innebär bland annat att området ska utvecklas och utnyttja den tillgängliga kollektivtrafiken. Det görs genom att satsa på hållbara och täta miljöer där företag väljer att etablera sig och en stadsmiljö som kännetecknas av mångsidig bebyggelse med byggnader med olika funktion, blandade typer av bostäder och en arkitektur med hög ambitionsnivå.

I februari 2018 antog Huddinge kommun ett utvecklingsprogram för Flemingsberg, ”Flemingsberg 2050 – där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm”. Utvecklingsprogrammet är framtaget tillsammans med Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting och ger en bild av hur den regionala stadskärnan Flemingsberg ska utvecklas fram till år 2050. Ett av målen i utvecklingsprogrammet är att skapa ett stadscentrum i Flemingsberg.

måndag, 28 oktober 2019 09:55

Telge Bostäder köper Brunnsängs centrum

 

Ett projekt pågår för att ta fram en strukturplan för Brunnsäng som ska utgöra underlag i det fortsatta arbetet med områdets planläggning.

 


Södertäljes lokala centrum är i många fall en viktig del i stadsdelarnas attraktivitet. På Telge Bostäders styrelsemöte i mars i år, togs beslut om att utreda förutsättningarna för att låta Telge Bostäder bli en större del av ett område där de redan har befintligt bestånd. Nu står det klart att bolaget köper Brunnsängs centrum av Telge Fastigheter i och med koncernstyrelsens beslut under fredagen.

– Det här förvärvet innebär att Telge Bostäder blir en större del av Brunnsängs totala utveckling, där centrumdelen respektive bostadsdelarna är två samverkande delar, säger Yilmaz Kerimo, styrelseordförande Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

De stadsdelscentrum och centrumfastigheter som finns i Södertälje idag består av rena kommersiella fastigheter eller fastigheter med inslag av bostäder. I många fall står dessa centrum, inför utmaningar. Utmaningarna handlar om tekniska förbättringar och upprustningar, men i synnerhet om utveckling av innehåll och bättre blandning av funktioner för att skapa mångfald, som anses vara en av Södertäljes viktigaste kvaliteter. Mångfald kan utryckas som mänsklig och arkitektonisk mångfald, men det handlar också om exempelvis miljö, kultur, handel, mat, aktiviteter och rekreation.

 

Kommunens nya utbyggnadsstrategi pekar ut ett antal stadsdelscentrum som prioriterade områden att satsa på för Södertäljes fortsatta utveckling. Brunnsäng tillhör ett av dessa.

– Att tillskapa byggrätter och bygga nytt är en av bolagets huvuduppgifter. Att förvärva fastigheter är också en alternativ väg till expansion och utveckling, säger Yilmaz Kerimo.

Att förvärva och äga en centrumanläggning innebär större ansvar, men också bättre kontroll och styrning på områdets långsiktiga utveckling. I och med att förvärvet av Brunnsäng centrum innebär det att bolaget får en mer direkt och än viktigare roll i Södertäljes Kommun stadsutvecklingsplaner, med fokus på fler bostäder.

– Som allmännyttigt bostadsbolag har Telge Bostäder generellt ett annat uppdrag som samhällsaktör än andra fastighetsägare. Utöver att vara en god hyresvärd försöker vi även initiera och bidra till bostadsområdenas hållbarhet genom olika projekt och processer där de boende är involverade, avslutar Yilmaz Kerimo.

 

fredag, 25 oktober 2019 20:52

Datscha: Omsättningen i köpcentrum ökade

 

HUI Research har i samarbete med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) färdigställt en ny kartläggning av Sveriges köpcentrum och handelsområden, kallad ”Swedish Shopping Centre Directory (SSCD)”.


Trots e-handelns framfart växte omsättningen i Sveriges 390 köpcentrum och handelsområden med 7,4 miljarder år 2018. Den senaste kartläggningen av köpcentrum visar samtidigt att köpcentrumen har slagit in på en långsammare tillväxtbana med en mer blygsam tillväxt. HUI Research har i samarbete med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) färdigställt en ny kartläggning av Sveriges köpcentrum och handelsområden, kallad ”Swedish Shopping Centre Directory (SSCD)”.

Enligt Datscha kännetecknas detaljhandelsåret 2018 av att fysiska butiker i allt högre grad påverkas av e-handel och förändrade köpbeteenden. Trots det hade Sveriges köpcentrum och handelsområden en tillväxt på 2,3 procent under 2018. Köpcentrumens tillväxt var 1,2 procent medan handelsområdena med mer livsmedel, hemutrustning och byggvaror, växte desto mer med 3,6 procent.

Köpcentrum utvecklades starkare än Sveriges stadskärnor som hade en omsättningstillväxt på 0,4 procent (källa: Cityindex). Köpcentrum och handelsområden har utvecklats i nivå med rikets detaljhandel på 2,6 procent inklusive e-handel.

– Köpcentrum och handelsområden har haft en positiv omsättningsökning de senaste 5 åren, trots tuffare konkurrens från e-handeln. Succesivt har tillväxttakten avtagit och köpcentrum har fallit in i en lugnare tillväxtbana, säger Monica Bruvik, Senior Retail Analyst på HUI Research.

Starkt bidragande orsaker till den svagare utvecklingen i köpcentrumen är digitalisering, ökad konkurrens och ett förändrat konsumentbeteende.

Datscha har i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen SSCD även tagit fram statistik över transaktionsvolymen för logistik- och industrifastigheter på den svenska fastighetsmarknaden. Logistik blir ett allt hetare fastighetssegment och inte minst av att e-handeln driver fram behovet av nya logistikytor. Under årets tre första kvartal har transaktionsvolymen för logistik- och industrifastigheter ökat med 71 procent jämfört med samma period föregående år och slutade på 25,3 miljarder SEK.


– Samtidigt som det blåser snålare kring handelsfastigheter öser investerare pengar över logistiksegmentet, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

fredag, 25 oktober 2019 18:20

Heimstaden utökar samarbetet med Alecta

 

Magnus Nordholm är CEO för Fredensborg AS och tillförordnad CFO för Heimstaden.


 

Heimstaden AB har avtalat med övriga delägare i dotterbolaget Heimstaden Bostad AB om ett utökat samarbete. Heimstaden Bostad AB stärker sin kapitalbas med totalt 9,5 Mdr genom en riktad nyemission till huvudägarna Heimstaden AB och Alecta. Totalt tillförs 6,2 Mdr kr externt till koncernen.

Samtidigt förvärvar Heimstaden Bostad 10.447 bostäder och 83 kommersiella enheter, motsvarande 866.171 kvm i Nederländerna med ett fastighetsvärde på 18 Mdr kr från Heimstaden AB. Förvärvet finansieras med banklån och en del av nyemissionen och kommer att slutföras idag.

Dessutom har Heimstaden Bostad tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva de kvarvarande fastigheterna i Heimstaden AB, liksom Alectas bostadsportfölj i Helsingborg. De avtalade fastighetsvärdena i dessa två transaktioner uppgår till totalt 2,6 Mdr kr. Efter en tillfredsställande due diligence slutförs dessa förvärv i december.

Delägarna till Heimstaden Bostad har beslutat att utöka dess huvudmarknad från Norden till att även omfatta merparten av Europa. För att förtydliga Heimstaden ABs och Heimstaden Bostads strategier är ambitionen att framtida fastighetsinvesteringar på huvudmarknaden görs i dotterbolaget Heimstaden Bostad.

Förutom tidigare kapitaltillskott och det egna kapital som emitterats till transaktionerna ovan, har Alecta åtagit sig att framöver bidra med ytterligare 7,5 Mdr kr  i kapitaltillskott till Heimstaden Bostad för att stödja företagets framtida utveckling.

– Vi tycker om vårt nära samarbete med Alecta för att utveckla Heimstaden Bostad, och med en betydande mängd nytt kapital kan vi växa vårt företag i marknader som vi känner väl, vilket är spännande och motiverande för oss alla, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.


 

Byggnationen av Citygate pågår för fullt. Kontorshuset kommer att bli 36 våningar högt, motsvarande 144 meter, och får en total uthyrningsbar yta om cirka 42.000 kvm

 


Flygbild över Citygate, centralt i Gårda vid Ullevi.

 


Citygate vid Ullevimotet.

 

Skanska Fastigheter Göteborg har tecknat ett 7-årigt hyresavtal med Visma i Citygate i Göteborg. Därmed är det första hyreskontraktet för kontor tecknat i Nordens högsta kontorshus.

Hyreskontraktet avser 2.030 kvm kontorsyta och Visma, som erbjuder programvara och tjänster inom privat och offentlig sektor, flyttar in i november 2022.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Visma till Citygate. Med husets fokus på hälsa och välbefinnande kommer Visma få de bästa förutsättningarna för att skapa en attraktiv och modern arbetsmiljö. Att vi redan nu tecknat ett hyreskontrakt i husets högdel känns extra roligt och ger oss bra förutsättningar i vårt fortsatta uthyrningsarbete, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg

Citygate som kommer att certifieras enligt WELL, vilket innebär ett helhetstänk kring hur människor påverkas av den byggda miljön de befinner sig i. Byggnaden kommer dessutom att miljöcertifieras enligt LEED.

– Visma har de senaste åren expanderat kraftigt i Göteborg. Citygate erbjuder en modern hållbar arbetsplats med fokus på hälsa och välbefinnande som mycket väl passar vår verksamhet som högteknologiskt företag och som blir attraktiv för det viktigaste som vi har – våra medarbetare. Vi får möjligheten att samlokalisera vår verksamhet i staden samt möjligheter för ytterligare expansion, säger Pär Johansson, övergripande ekonomi- och lokalansvarig, Visma i Sverige.

Byggnationen av Citygate pågår för fullt. Kontorshuset kommer att bli 36 våningar högt, motsvarande 144 meter, och får en total uthyrningsbar yta om cirka 42.000 kvm. Projektet tar ett omfattande socialt ansvar för att motverka utanförskap och främja sysselsättning. Aktiviteter som till exempel samarbeten med skolor, läxhjälp och mentorskap är redan i full gång.

fredag, 25 oktober 2019 17:25

Catena har en rekordstor projektportfölj

 

Benny Thögersen, vd för Catena Fastigheter.


För årets tre första kvartal ökade Catena hyresintäkterna ökade med 10 procent till 885,1 Mkr (805,4). Driftsöverskottet steg  med 12 procent till 681,9 Mkr (610,5), vilket medförde att förvaltningsresultatet ökade med 13 procent till 478,0 Mkr (422,8).

 

Periodens resultat steg till 851,8 Mkr (665,3,) motsvarande ett resultat per aktie om 22,59 kr (17,74), varav värdeförändringar ingick med 583,5 Mkr (325,8). Under perioden ökade substansvärdet per aktie EPRA till 194,07 kr (164,88).

Catenas förvaltningsresultat nådde 478,0 Mkr under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 422,8 Mkr under samma period i fjol. Den positiva resultatutvecklingen möjliggör en aktiv projektutveckling.

I rapporten säger vd Benny Thögersen:
– I vår pågående projektportfölj finns en kvarvarande investeringsvolym om drygt 900 Mkr – en rekordhög nivå och ett arbete som i stora delar präglar verksamheten. Nybyggnation och förädling av befintliga fastigheter är båda viktiga förutsättningar för fortsatt tillväxt.

I balansen ökade värdet på bolagets fastigheter, omfattande 1,83 miljoner kvm (1,76), till 15.918,3 Mkr (14.257,4) samtidigt som de räntebärande långfristiga skulderna steg till 5.086,6 Mkr, liksom de räntebärande kortfristiga skulderna vilka ökade till 3,900,6 Mkr (2.456,7). Skulderna finansierades till en sänkt snittränta om 2,6 procent (2,9). Det innebar att det egna kapitalet steg till 5.952,4 Mkr (5.151,2), vilket medförde att soliditeten ökade till 33,5 procent (33,2) med en räntetäckningsgrad som stärktes till 4,2 gånger (3,4).

I en kommentar till rapporten säger vd Benny Thögersen:
– Vår förmåga att säkra marktillgångar som gör morgondagens varuflöden smartare är den största skillnaden vi kan göra ur miljösynpunkt. Den stora markreserven vi har på strategiska lägen är därför helt central och en förutsättning för att vi både ska vara ekonomiskt och ekologiskt hållbara på sikt.

– Catena verkar i en komplex verklighet och att vi så tydligt adderar värde på olika sätt och i olika konstellationer gör mig stolt – det leder inte bara till nya affärer utan bidrar också till att utveckla logistikmarknaden som helhet

 

Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.


För perioden januari–september 20191 ökade Hemfosa hyresintäkter med 16 procent främst tack vare en växande fastighetsportfölj. I jämförbart bestånd är ökningen knappt 4 procent. Driftnettot ökade med 19 procent, varav knappt 5 procent i jämförbart bestånd.

 

Överskottsgraden stärktes med drygt två procentenheter. Till stor del orsakade av effekter från förvärvade fastigheter, men även jämförbart bestånd hade högre överskottsgrad. Förvaltningsresultatet ökade med 24 procent främst som en följd av högre hyror från fastighetsförvärv. De orealiserade värdeförändringar minskade till 814 Mkr 1.101.

 

Resultat efter skatt minskade med 5 procent till 1.497 Mkr (1.575), beroende på att de orealiserade värdeförändringar var större förra året. Substansvärdet (EPRA NAV) steg till knappt 84 kronor per aktie.

I Esbo och Helsingfors, Finland, tillträddes  en portfölj med offentliga kontor i juli med ett underliggande fastighetsvärde om 465 Mkr.

 

I Nacka, Sverige tillträddes ett äldreboende i juli med ett underliggande fastighetsvärde om 156 Mkr, ett förvärv som betalades i sin helhet via en apportemission om 1,76 miljoner stamaktier. Ett treårigt grönt obligationslån om 800 Mkr emitterades i oktober till en marginal om 210 räntepunkter.

I balansen ökade värdet på bolagets 119 fastigheter (88), omfattande  0,58 miljoner kvm (0,48), till 25.194 Mkr (22.337). De räntebärande skulderna minskade till 23.774 Mkr (27.944) finansierade till en snittränta om 2,16 procent (2,05). Det innebar att det egna kapitalet blev nära nog oförändrat med 14.455 Mkr (14.456). Soliditeten var 35,1 procent (35,4) med en stärkt räntetäckningsgrad om 3,6 gånger (3,3).

I en kommentar till rapporten säger vd Caroline Arehult:
– Hemfosa växer och utvecklas på ett väldigt positivt sätt. Efter ett flertal förvärv under våren och sommaren har fastighetsbeståndets värde hittills i år ökat med närmare 4 Mdr kr. Det är snabbare än vi förväntade oss när vi satte de nya tillväxtmålen i början av året. Vi gör det också med god lönsamhet. Självklart vill vi upprätthålla ett högt tempo även framöver och jag ser goda möjligheter till det, med en bra pipeline på både förvärv- och projektsidan. Därtill har vi en stärkt kassa från ytterligare en grön obligation.

Hon tillägger:
– Hösten har präglats av en generellt svårbedömd konjunktur och osäker marknadssituation. Våra samhällsfastigheter påverkas dock i begränsad omfattning av konjunkturen, desto viktigare är den demografiska utvecklingen på våra marknader. Alldeles oavsett konjunktur har kommuner och operatörer runt om i landet behov av skolor för större barnkullar och vårdplatser för allt fler äldre. Likaså kvarstår myndigheters och rättsväsendets behov och här ser vi snarare en ökad efterfrågan på lokaler för polis och domstolar. Hemfosa har en roll i att stödja samhällsverksamheter där behoven finns, och behoven är och kommer att förbli stora i våra segment och marknader. Vi är stolta över att ha den rollen och att vara specialister på fastigheter för samhällets viktigaste verksamheter.


 

Cisterner rivs nu på Loudden. Foto: exploateringskontoret i Stockholm

 


Flygbild över Loudden. Bild: Lennart Johansson, stadsbyggnadskontoret i Stockholm

 


Louddens oljeverksamhet avvecklas och nu pågår rivning av cisternerna. Här ska ett modernt stadsområde med innerstadskaraktär växa fram.

Oljeverksamheten i området avslutas i slutet av 2019, därefter ska bolagen sanera marken under två års tid. Efter bolagens sanering följer sedan stadens kompletterande sanering för att marken ska vara tillräckligt ren för att bebyggas.

Rivnings- och saneringsarbeten har påbörjats av några bolag. Cisternerna klipps av och viks ihop sakta vilket minimerar höga ljudnivåer och dammspridning i området. Fundamenten till cisternerna består av armerad betong som rivs och separeras från armeringen. Materialet sorteras och återvinns därefter. Det tar ungefär en vecka att riva en cistern.

Även mindre saneringsarbeten av mark har påbörjats och en del byggnader kopplade till oljeverksamheten rivs.

Staden har börjat att ta fram ett planprogram för Loudden och om cirka två år kan den första detaljplanen påbörjas.

Containerterminalen flyttar under våren 2020 till en ny hamn som byggs i Norvik.

Utvecklingen av Loudden är en del av stadsbyggnadsprojektet i Norra Djurgårdsstaden vilket innebär att även detta område kommer att vara hållbarhetsprofilerat vilket bland annat innebär prioritet för fotgängare, cykel- och kollektivtrafik, utvecklad grönstruktur och ekosystemtjänster.


Inriktningen är att cirka 4.000 bostäder ska byggas på Louddden med start cirka 2023. Förutom bostäder är området tänkt att rymma kontor, handel, skola, förskolor, idrottsanläggningar samt torg och parker.


Oljeverksamheten i området avslutas i slutet av 2019, därefter ska bolagen sanera marken under två års tid. Därefter följer stadens kompletterande sanering för att marken ska vara tillräckligt ren för att bebyggas. Containerterminalen flyttar under våren 2020 till en ny hamn som byggs i Norvik.

Den första bebyggelsen på Lodudden beräknas stå färdig 2025 och hela området vara färdigt cirka tio år senare.