19 maj 2024

Redaktionen

 

 


Rekryteringen av Erica Åberg (bilden) innebär att hon tillträder tjänsten som hotelldirektör för Downtown Camper By Scandic. Hon kommer närmast från Scandic Klara och hon har arbetat inom Scandic i tio år.

Erica Åberg har många års erfarenhet inom hotellbranschen och har en gedigen bakgrund med ledande befattningar för flera olika hotell inom Scandic. Hon kommer närmast från Scandic Klara där hon varit hotelldirektör och hon har tidigare haft samma roll på Scandic Upplandsgatan, Scandic Sjöfartshotellet och Scandic Ariadne. I februari i år firade Erica Åberg tioårsjubileum inom Scandic.

– Jag är stolt och glad över den här rekryteringen, Erica har en stor erfarenhet och en särskild drivkraft som vi vet passar för det här hotellet. Det ska även bli spännande att få se Downtown Camper by Scandic ta nästa steg i utvecklingen, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör, Scandic Stockholm City.

Erica Åberg har haft en drivande roll och bidragit med kompetens genom att arbeta med projekt inom Scandics distrikt så som nära arbete med skolor, Stadsmissionen och My Dream Now. Hon har varit mentor i Scandics Talangprogram Talent@Scandic och hon har även varit med och utbildat Scandics chefer i Ledarskapskompassen Leadership Lab. Erica Åberg har även deltagit i flera seminarier under Almedalsveckan med fokus på kompetensförsörjning och integration.

– Det känns fantastiskt roligt och ärofyllt att få uppdraget som hotelldirektör på Downtown Camper by Scandic. Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att få fortsätta driva hotellet framåt tillsammans med hela teamet, säger Erica Åberg, nytillträdd hotelldirektör Downtown Camper by Scandic

För Scandic är det viktigt att bedriva ett aktivt HR-arbete i strävan att vara en attraktiv arbetsgivare inom besöksnäringen och under 2018 vann hotellkedjan pris för sitt HR-arbete av Universum Employer Branding.

Erica Åberg började som hotelldirektör för Downtown Camper by Scandic den 1 oktober.

 

Transaktionsvolymen per helår är nära toppåret 2018.


I Pangeas oktoberrapport sägs att den totala transaktionsvolymen för året första niomånader blev 28 miljarder euro för de nordiska länderna Sverige, Danmark, Norge och Finland.  Transaktionsvolymen för de senaste tolv månaderna blev totalt 43,3 miljarder euro, varav 17,4 miljarder var i Sverige, 9,2 i Norge, 9,1 i Finland och 6,6 miljarder euro i Danmark.

De tio största affärerna under de senaste tolv månaderna toppades av Vonovias köp av aktier i Hembla för 22,8 Mdr kr, som såldes av Blackstone. Den nästa största affären hade även den Vonovia som köpare i förvärvet av Victoria Park för 17,1 Mdr kr. På tredje plats var Kildare Partners som köpte Technopolis av bolagets aktieägare för 1,6 miljarder euro. På platserna 4 till 10 var transaktionsvolymerna från 0,6 miljarder euro till 0,38 miljarder euro.
fredag, 04 oktober 2019 14:06

Nya Södertälje sjukhus invigt

 

Invigningen Nya Södertälje sjukhus genomfördes av från vänster: Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, Charlotte Broberg, fastighets- och serviceregionråd samt styrelseordförande för Locum, Anette Henriksson, vd för Locum och Christophe Pedroletti, vd för Södertälje sjukhus.

 

 

 

Ny- och ombyggnationen av Södertälje sjukhus ger möjligheter för 2.000 nya vårdtillfällen i slutenvården och 7.500 fler akutbesök. Södertälje får ett sjukhus som är dimensionerat för framtiden. Inflyttningen i den nya vårdbyggnaden startar i oktober 2019. Vy över nya huvudentrén för Nya Södertälje sjukhus. Illustration: BSK Arkitekter

 

Under fredagen den 4 oktober invigdes den nya vårdbyggnaden på Södertälje sjukhus. Ännu en viktig pusselbit i regionens plan för framtidens hälso- och sjukvård.

Den nya vårdbyggnaden står nu färdig för inflyttning efter en totalrenovering där Locum nu färdigställt 120 moderna och hållbara enkelrum fördelade på fem våningsplan. Ombyggnationen har pågått under två års tid och är en viktig del i det stora byggprojektet Nya Södertälje sjukhus där behandlingsbyggnaden som invigdes 2017 också ingår.

– Det känns mycket roligt att Region Stockholm nu tar ännu ett steg i byggandet av en bättre vård som fortsätter att sätta patienten i centrum istället för väntrum och som samtidigt ger en bättre arbetsmiljö för de 1200 medarbetare på sjukhuset, säger Charlotte Broberg, fastighets- och serviceregionråd samt styrelseordförande för Locum.


– Vi är så stolta och glada! Med en ny vårdbyggnad och en ny behandlingsbyggnad får nu Södertälje sjukhus förutsättningar att ta emot fler patienter och möjlighet att bedriva god vård samtidigt som arbetsmiljön blir mycket bättre, säger Locums vd Anette Henriksson.

fredag, 04 oktober 2019 11:16

Locum ska sälja Bromma sjukhus

 

Region Stockholm har uppdragit åt sitt fastighetsbolag Locum att sälja Bromma sjukhus, omfattande cirka 35.000 kvm vårdlokaler.


Region Stockholms fastighetsbolag Locum ska sälja fastigheterna för Bromma sjukhus. Försäljningen
kritiseras av Stockholms revisorer och av  socialdemokraterna.

 

– Det känns mycket bra att vi nu går vidare och lägger ut fastigheten Bromma sjukhus till försäljning. Vi vill nu hitta en köpare som är beredda att vidareutveckla och förvalta fastigheterna, säger fastighets- och serviceregionråd Charlotte Broberg (M), till tidningen Mitti.

 

Idag hyrs hälften av lokalerna av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt Stiftelsen Stockholms sjukhem. De övriga ytorna är tomma och i behov av renovering.

Att sälja ett sjukhus är en mycket dum idé och därför vill socialdemokraterna stoppa försäljningen och säkra tillgången till vård för våra äldre i Bromma och Västerort menar Talla Alkurdi (S).

 

Försäljningen får kritik av Region Stockholms revisorer som i en revisionsrapport skriver att vården för svårt sjuka äldre är fragmenterad vilket en försäljning av Bromma sjukhus riskerar att förvärra.

Bromma sjukhus har en lång historik. Här fanns tidigare Beckomberga sjukhus men sedan några år tillbaka heter sjukhuset Bromma sjukhus som innehåller mestadels geriatrisk vård.

 

Locum förvaltar den cirka 35.000 kvm stora vårdfastigheten som ligger mitt i ett område där det under de senaste åren byggts många nya bostäder. Bromma sjukhus har en mängd olika vårdgivare och inrymmer geriatriska vårdavdelningar, rehabilitering och minnesmottagning.

fredag, 04 oktober 2019 10:35

Hans Alving, ny CFO för White arkitekter

 

 


Rekryteringen av Hans Alving (bilden) som ny CFO innebär att White arkitekter förstärker sin internationella satsning. Hans Alving kommer närmast från IFS-koncernen som utvecklar, säljer och levererar affärssystem till kunder världen över. Där har han utöver sin roll som ekonomichef arbetat med implementering av affärssystem, konsultverksamhet och utveckling av partnerverksamhet i 35 länder. Hans Alving tillträdde sin tjänst 1 oktober och han verkar på Whites huvudkontor i Göteborg.

 

– Jag har hört mycket gott om det samhällsengagemang och hållbarhetsfokus som präglar White. Jag ser fram emot att arbeta nära verksamheten och bidra både nationellt och internationellt med utvecklingen av befintliga och nya verksamhetsområden, säger Hans Alving, ny CFO för White Arkitekter.

 

Hans Alving efterträder Fredrik Westlund som lämnar White för att flytta till Holland tillsammans med sin familj. Rekryteringen bidrar med värdefull kompetens till Whites internationella satsning.

 

– Företag som expanderar internationellt möter ofta vitt skilda arbetssätt och processer. Jag har länge hanterat sådana utmaningar genom att utveckla internationella partnerskap och affärsmodeller. Jag hoppas också kunna bidra i utvecklingen av Whites digitala affärsverksamhet inom arkitektur, design och samhällsbyggnad. Vilket blir särskilt viktigt eftersom digitalisering spelar en allt större roll i hållbarhetsarbetet, säger Hans Alving.


Hans Alving har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg, och han har under sina 20 år på IFS-koncernen haft roller som Head of Financial Planning Analysis och Head of Corporate Finance. Han har lång erfarenhet av affärsutveckling, projektledning och styrning av komplexa processer.

 

White arkitekters vd Alexandra Hagen ser fram emot samarbetet:
– På White ser vi arkitekturen som ett kraftfullt verktyg att driva omställningen till ett hållbart liv. Vi skapar goda livsmiljöer tillsammans med våra uppdragsgivare och samarbetspartners. Vi växer med nya kunskapsområden och på nya marknader, inte minst på grund av digitalisering och internationalisering. Det ställer nya krav på oss som bolag. Med Hans får vi en internationellt erfaren CFO med en gedigen bakgrund, stort affärsfokus och goda kunskaper om internationella affärer.


White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor och det tredje största i Europa med över 900 medarbetare på 13 kontor i Sverige, Danmark, Norge och England.

 

Urnes 3, som byggdes 2010 på Svågertorp i Malmö,är en modern byggnad med hög teknisk standard. Fastigheten hyrs nu ut i sin helhet. 



Wihlborgs har hyrt ut hela Urnes 3 om totalt 4.600 kvm på Svågertorp i Malmö till en offentlig hyresgäst
Urnes 3 byggdes 2010 och är en modern byggnad med hög teknisk standard som nu hyrs ut i sin helhet.


– Det var Wihlborgs som lät bygga Urnes 3 för en tidigare hyresgäst och vi hade redan då fokus på att utforma byggnaden med stor flexibilitet för att den skulle kunna anpassas för andra behov framöver. Här hyr vi nu ut en byggnad med både ljusa, moderna kontorslokaler och andra ytor anpassade för den nya hyresgästens behov. Byggnadens flexibilitet gör också att vi enkelt kan göra ytterligare förändringar framöver med fokus på både hållbarhet och kostnadseffektivitet, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

 

 


Rekryteringen av Moa Chley Tegnelund (bilden)  innebär att SHH Samhällsfastigheter expanderar då hon anställs som transaktionsansvarig. Hon har en bred erfarenhet av samhällsfastigheter och är civilingenjör inom lantmäteri med examen från Lunds Tekniska Högskola.

Moa Chley Tegnelund  kommer närmast från Cushman & Wakefields transaktionsteam i Malmö och innan dess har hon flera års erfarenhet från Hemsös strategi- och transaktionsgrupp. Hon påbörjar sin anställning den 1 november 2019.

SHH Samhällsfastigheter fokuserar på att projektutveckla och äga samhällsfastigheter över hela landet, framförallt kvalitativa vård- och omsorgsfastigheter samt skolbyggnader.

SHH Samhällsfastigheter har redan byggstartat två äldreboenden i Stockholm; i Masmo, Huddinge med 79 lägenheter samt i Östhamra i Norrtälje med 60 lägenheter. Därutöver pågår planer för ett antal nya spännande projekt.

– Vi är mycket glada att förstärka vår verksamhet med Moa Chley Tegnelund. Moa som jag arbetat med tidigare kommer att utgöra ett bra tillskott genom sin transaktionserfarenhet och goda förståelse för projektfastigheter. Behovet av samhällsfastigheter är stort och nu tar SHH ytterligare ett steg för att bli en aktör inom samhällsfastigheter, säger Fredrik Alvarsson, vd för SHH Samhällsfastigheter.

– Jag ser mycket fram emot att få ansluta till SHH Samhällsfastigheter och bidra till uppbyggnaden av bolaget. Samhällsfastigheter ligger mig varmt om hjärtat och det känns speciellt bra att få hjälpa till att fylla det stora behovet av äldreboenden och skolor, säger Moa Chley Tegnelund.

torsdag, 03 oktober 2019 18:37

Amasten: En stark aktie

 

Aktien i Amasten har haft en stark utveckling sedan Jan-Erik Höjvall blev vd för bolaget i september 2017.



Analys: Stefan Fröjdendahl

Aktieägare som behållit aktien i Amasten från noteringen på First North den 28 januari år 2013 haft fått fantastisk värdeutveckling med en kursutveckling om cirka 225 procent efter aktien att noterades under torsdagen som högst betalt till 8,10 kr. Uppgången under dagen förklaras av att Amasten meddelade två stora affärer mellan Amasten och Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, under onsdagskvällen. Den ena affären var att Amasten säljer Hubb Syd till SBB för 1,5 Mdr kr. En försäljning omfattande 41 fastigheter om totalt 114.750 kvm med 1.560 lägenheter på de 7 orterna: Helsingborg, Karlshamn, Olofström, Osby, Ronneby, Växjö och Åstorp. Portföljens sammanlagda hyresvärde uppgår till 126 Mkr/år, en affär som frigör cirka 600 Mkr för Amasten i sin stora kommande bostadsproduktion.

Den andra affären under gårdagen var Amasten och SBB bildar ett hälftenägt JV för att bygga 750 Riki-lägenheter i Nyköping. JV-bolaget förvärvar byggrätter från SBB omfattande 50.000 kvm ljus BTA. Parterna planerar att uppföra 750 Riki-lägenheter intill Nyköpings centralstation. Detaljplanen förväntas bli antagen under det andra kvartalet 2020 varpå byggnation påbörjas. En affär där partner erkänner Riki-konceptet som är en industriell process med prefabricerade volymer som halverar produktionstiden till 10 månader från färdigt bygglov till inflyttning.

Amasten har på kort blivit en större fastighetsägare i Mälardalen genom förvärvet av Urbano AB från ICA-handlarnas förbund som innebar att Amasten ökade sitt bostadsbestånd till 5.700 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 7 Mdr kr vid halvårsskiftet och då vid samma tidpunkt som Amasten  köpte av Sterner Sternhus elva bostadsfastigheter med 220 lägenheter i Köping. Dessa förvärv innebär att Amasten har förvärvat en hel del byggrätter. Förvärvet av Urbano innebar att Amasten ökade antalet bostäder i Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle till totalt cirka 2.600 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 3 Mdr kr.

Amasten har nu som mål inom ett par år utveckla cirka 1.000 bostäder, dels i bolagets befintliga  bestånd, dels genom att starta en omfattande nyproduktion av Riki-lägenheter. Redan nu har Amasten en pågående produktion av cirka 600 lägenheter. En nyproduktion som har möjligheter att utvidgas genom att det nya samriskbolaget som Amasten och SBB nu äger i ett JV har förvärvat byggrätter från SBB omfattande 50.000 kvm för 3.000 kr/kvm BTA och där parterna planerar att uppföra 750 Riki-lägenheter intill Nyköpings centralstation. Ett projekt med få risker, vilket kan leda till fler samarbeten mellan Amasten och nyproduktion av bostäder i Samhällsbyggnadsbolaget stora fastighetsportfölj.


Amasten har nu ökat sitt egna kapital med 600 Mkr genom affären med SBB och genom en riktad emission om 175 Mkr i mars. Det innebär att Amasten har möjlighet att växla upp i handelsvolym genom att ta steget upp till Nasdaq Stockholm Mid Cap.

 

Den framtida ökningen av handeln i Amasten och den utökade bostadsproduktionen med kort produktionstid innebär att bolaget kommer att öka sitt fastighetsvärde betydligt. Dessa fundamenta betyder att Fastighetsaktien rekommenderar ett köp och ett längre innehav av aktien.

torsdag, 03 oktober 2019 14:20

NIRAS förstärker i Göteborg och Stockholm

 

Nya medarbetare på NIRAS, från vänster: Kristoffer Lundgren, Dario Petrovic, Linnéa Emmot Tiger, Mikael Karlsson och Marcus Lundström.



NIRAS har på senare tid vunnit flera stora ramavtal och intressanta uppdrag och därför förstärker NIRAS Corporate Real Estate Services sitt nationella team med nya kollegor i Göteborg och i Stockholm.


Linnéa Emmot Tiger och Marcus Lundström har anslutit till CRES i Göteborg. Linnéa Tiger började på NIRAS som byggprojektledare i januari och hon kom då senast från ALFRED Consulting där hon arbetat som projektledare. Från och med 1 oktober ansluter hon till CRES som projektledare inom Hyresgästrådgivning. Marcus Lundström kommer från utbildning inom Bygg- och fastighetsekonomprogrammet på Högskolan i Halmstad.

 

Till Niras kontor i Stockholm Stockholmskontor har följande nya kollegor anslutit:
Milena Kuljanin, som senast kommer från Cushman & Wakefield, där hon arbetat med Tenant representation. Hon kommer med sin erfarenhet inom Hyresgästrådgivning direkt leverera stor nytta till NIRAS kunder. Dario Petrovic, som närmast från Svefa där han arbetat med värdering och analys. Kristoffer Lundgren och Mikael Karlsson kommer från utbildning inom Affärsutveckling och entreprenörskap samhällsbyggnadsteknik på Chalmers respektive Fastighet och finans på KTH.

 

– Vi ser en stor efterfrågan för våra tjänster inom hyresgästrådgivning. Vi är glada att förstärka våra konsultteam i Göteborg och Stockholm med nya kollegor som delar vår målsättning att skapa stora kundvärden i våra uppdrag, säger Cajsa Nyberg och Oskar Lundqvist, Team Managers på NIRAS Corporate Real Estate Services.


NIRAS är en skandinavisk konsultorganisation med 2.200 medarbetare och kontor i 27 länder. I Sverige  har NIRAS cirka 200 medarbetare med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping och Norrköping.

torsdag, 03 oktober 2019 13:33

Catella: Kraftigt förbättrad kreditmarknad

 

Martin Malhtra, projektledare och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.



I oktoberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 50,8 till 56,3, vilket indikerar en kraftigt förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en förstärkt positiv syn på den nuvarande marknaden, samtidigt som bankerna förbättrat sin syn på framtiden.


– Årets tredje CREDI-enkät visar på en kraftigt förbättrad kreditmarknad med förbättrad tillgång till skuldfinansiering, minskade kreditmarginaler och längre löptider. CREDIs huvudindex ökar framförallt på grund av en ovanligt hög uppfattning om den nuvarande situationen på kreditmarknaden hos fastighetsbolagen medan bankerna förbättrat sin uppfattning om den framtida utvecklingen. Penningpolitiken tog en U-sväng efter andra kvartalets utgång vilket ännu inte materialiserats i kvartalsrapporterna men kan förväntas ha stora inverkningar framöver, säger Martin Malhotra, partner på Catella.

 


– Under det senaste halvåret har antalet transaktioner på fastighetsmarknaden minskat, medan genomsnittsstorleken per affär har ökat. Det brukar vara ett tecken på en kommande omprisning på marknaden. Konsensus bland investerarna är nu att de låga finansieringskostnaderna kommer bestå under mycket lång tid, vilket gör fastigheter attraktiva i relation till andra tillgångsslag, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.


– Den duvaktiga vändningen i penningpolitiken har återspeglats i marknaden för fastighetsbolagens preferensaktier där den genomsnittliga direktavkastningen sjunkit till 5,8 procent. Fastighetsbolagens aktier har genomgått en kraftig prisuppgång efter andra kvartalets utgång och premien verkar nu ligga på en rekordhög nivå. Samtidigt har företagsobligationer fortsatt att växa och obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld är nu 29 procent, avslutar Martin Malhotra.

CREDI består av två delar: dels ett index baserat på en enkät till noterade fastighetsbolag och aktiva banker, dels en uppsättning index och analyser baserade på allmänt tillgängliga uppgifter.