19 maj 2024

Redaktionen

 

Ett höghus med 15 våningar som ska utgöra ett landmärke vid Spånga station. Vy från Bromstensvägen. Bild: Arkitema Arkitekter


 

 

Vy från Värsta allé. Bild: Arkitema Arkitekter

 

 

 


Planområdet markerat med rött.

 

 


Höjder på byggnaderna enligt planförslaget. Bild: Arkitema Arkitekter

 

 

Nu är det samråd om ett planförslag som har utarbetats av SSM Holdings dotterbolag Fastighets AB Wiberg för  bygga 165 lägenheter i bostadshus med lokaler för verksamhet i bottenvåningarna i centrala Spånga. Förslaget möjliggör även ett höghus med 15 våningar som ska utgöra ett landmärke vid Spånga station. Den kulturhistoriskt värdefulla befintliga byggnaden där Spånga Järn & Färg ligger har ett stort stadsbildsmässigt värde och ska skyddas i detaljplanen för att bevaras.

Översiktsplanen anger att Spånga kan utvecklas med nya bostäder samt offentlig och kommersiell service. I området runt om Spånga centrum finns möjligheter till stadsutveckling och att Bromstensvägen på längre sikt kan omvandlas till ett urbant stråk och kompletteras med ny blandad bebyggelse.

 

Ett godkänt start-PM togs i stadsbyggnadsnämnden i oktober 2017. Nu är det samråd mellan den 1 oktober och den 12 november 2019. Detaljplan planeras att antas i stadsbyggnadsnämnden i september 2020

Fastigheten Hedvig 7 ägs av Fastighets AB Wiberg, ett helägt dotterbolag till SSM Fastigheter AB. Fastigheten intill, Solhem 16:1, ägs av Stockholms stad och markanvisades den 8 juni 2017 till SSM Fastigheter AB med dotterbolaget Spånga Fast AB.

I en kommentar kan sägas att SSM har varit extremt skickliga att ta fram projekt och i en del fall mindre skickliga att klara dess finansiering. Så frågan är om SSM måste sälja projektet i Spånga på grund av dålig ekonomi  när SSM erhållit en godkänd detaljplan? Aktiekursen i SSM har varit en katastrof. Vid noteringen den 6 april 2017 var kursen 58 kr och nu har aktien rasat till cirka 8 kr. Något som bolaget stora aktieägare och som fick konsekvenser för vd Mattias Roos då han fick sparken i juni år. Se länk.

SF

 

Kontorshusets runda form ska skapa flöden runt huset och binda samman Hagastaden med Hagaparken. Bild: Wingårdhs

 

Castellum utvecklar de kommersiella ytorna i HSBs Jubileumshuset i Hagastaden. För formgivningen av byggnaden, som uppförs vid Uppsalavägen, nya Norrtull och Hagaparken, svarar DinellJohansson.



Det lekfulla form på det kontorshus som Wingårdhs ritar är ett samspel med närliggande byggnader i den snabbt växande Hagastaden.


– När huset står färdigt ska det vara en lustfylld hälsning till såväl stockholmare som människor som kommer in i staden för första gången, säger Gert Wingårdh.

Byggnaden som ligger i den västra delen av Norra Stationsparken är ritad på uppdrag av Castellum i samarbete med HSB Bostad. Beläget i den östra änden av Hagastaden hälsar huset bilburna besökare från norr välkomna in i Stockholm.

Dess runda form skapar flöden runt huset och binder samman Hagastaden med Hagaparken. De konkava urgröpningarna förstärker formen och skapar rum att mötas i, ute liksom inne. Fasaderna och det levande taklandskapet framhäver byggnadens exponerade läge i det västra parkrummet.

– Vi har ritat en byggnad som tar tillvara de kvalitéer som tomten erbjuder och samtidigt bemöter de stadsbyggnadsmässiga utmaningar som sammanstrålar på just den här platsen, säger Gert Wingårdh.

Taket kommer att hysa plats för fyra mindre gemensamma takträdgårdar. Här kommer att finnas förutsättningar för såväl medelstora träd som större buskar. I bottenplanet planeras utrymme för restauranger med bra solläge och möjlighet till uteserveringar i fonden av det grönskande parkrummet.


Projektsamarbetet mellan Castellum och HSB avser kvarter 11 och 12 i Hagastaden som båda kommer att innehålla bostäder och kontor. Det ena kvarteret inrymmer Jubileumshuset, som byggs i samband med HSBs hundraårsfirande år 2023. Huset består av en mix av bostäder och kontor där Castellum och HSB tillsammans utvecklar en plats som skapar synergier mellan boende och arbetsplatser som aktiverar huset över dygnet, alla dagar i veckan. Se länk.

 

Pembroke äger Passagenhuset med Smålandstorget i kvarteret Hästen 21, i korsningen Regeringsgatan 42-44/Mäster Samuelsgatan 23-25 på Norrmalm.


Pembroke meddelar att två nya restauranger, Saigon Stories och BodyBuddy, öppnar på Smålandstorget i centrala Stockholm i kvarteret Hästen 21, mer känd som Passagenhuset. Restaurangerna blir grannar med Barrels och Mr Voon och tillsammans sätter restauranger Smålandstorget på kartan som citys nya matdestination. Endast en lokal på 111 kvm kvarstår för uthyrning. Öppnandet av de nya restaurangerna stärker Pembrokes vision för “Project Access” som har som målsättning att förbättra upplevelsen och tillgängligheten i kvarteret för alla som bor, arbetar och vistas här.

Den 27 september öppnade det vietnamesiska street food-konceptet Saigon Stories i PK-huset. Restaurang BodyBuddy, som har ett koncept med fokus på nyttig, organisk och närproducerad mat, öppnar på Smålandstorget under början av nästa år. Tillsammans stärker restaurangerna Smålandstorgets profil som den nya platsen i city för spännande matupplevelser.

Akira Shimizu, Vice President, Head of the Nordics på Pembroke, kommenterar: – Vi är glada över att välkomna de nya restaurangerna till kvarteret. Vårt mål är att göra det centralt belägna Smålandstorget till en ännu mer attraktiv och livfull plats. Pembrokes ambition är att skapa trivsamma miljöer där människan står i centrum – Saigon Stories och BodyBuddy hjälper Pembroke att uppnå den visionen.

 

Fastigheten Lorensberg 55:15 innehåller 38.000 kvm hotell, handel och kontor längs Kungsportsavenyn i centrala Göteborg.

 

Interiör Scandic Rubinen.



Fastighets AB Balder förvärvar fastigheten Lorensberg 55:15 som innehåller 38.000 kvm hotell, handel och kontor längs Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Största hyresgäster är Scandic, Coop, HM, KappAhl, Intersport. Hotellet Scandic Rubinen, uppfört 1967, har 292 rum, medan gallerian City Aveny har 13 butiker samt kontor och garage. Hotellet genomgick en större om- och tillbyggnad 2014, vilket bland annat resulterade i fem nya våningar och certifieringen Miljöbyggnad Guld för fastigheten
Fastigheten tillträds under det fjärde kvartalet 2019. Säljare är Skandia Fastigheter. Köpeskillingen har inte meddelats.


Balder förvärvar även av Skandia fastigheterna Heden 22:21 och 22:22 på Bohusgatan – även dessa i centrala Göteborg – som består av en före detta brandstationstomt som idag används som parkeringsplats. Här har Skandia Fastigheter drivit fram byggrätt för cirka 290 lägenheter på totalt 23.000 kvm ljus BTA.

 

– Vi har just nu stort fokus på platser med potential för att både utveckla och växa, såsom Frölunda Torg och Backaplan. Därför var Balders intresse för fastigheterna – en färdigutvecklad och en färdig för utveckling – välkommet. Dessutom är Balder en nära samarbetspartner till Skandia på Backaplan, och Balder lägger precis som Skandia vikt vid långsiktighet i sitt arbete med fastigheter, säger Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum och bostäder på Skandia Fastigheter.

måndag, 30 september 2019 22:04

Arwidsro förvärvar i Lidköping och Ale

 

Fjällskivlingen 4, en kilometer sydost om Lidköpings Centrum, är en modern handelsfastighet byggd 2012. Fastigheten ligger i Änghagen och huserar bland annat Coop och Dollarstore. Byggnaden har miljöklassificering ”Green Building Certificate”.

 

 

 


Starrkärr 1:42 i Ale, även känd som Handelsplats Älvängen, uppfördes år 2013. Beläget i strategiskt läge erbjuder Älvängen både dagligvaruhandel och samhällsservice. Fastigheten ankras av Coop, Västra Götalandsregionen, Ale kommun och Nordic Wellness.



Arwidsro köper handelsplatserna Ängshagen i Lidköping och Älvängen i Ale, av Areim. Förvärvet avser byggnader av hög teknisk standard belägna i växande kommuner, med starka hyresgäster där majoriteten av intäkterna kommer från rikstäckande dagligvaruhandelsaktörer. Gemensamt för fastigheterna är att de ligger i attraktiva handelsområden med utvecklingspotential. Båda fastigheterna är fullt uthyrda.


– Förvärvet passar väl in i i Arwidsros investeringsstrategi med fokus på fastigheter inom segmenten dagligvaruankrad handel och samhällsfastigheter i växande regioner. Fastigheterna blir ett bra komplement till vår portfölj av dagligvarufastigheter med närvaro i 20 kommuner. Vi ser fram emot att växa tillsammans med våra hyresgäster. Areim har gjort ett fantastiskt jobb med fortsatt utveckling av fastigheterna, säger Gustav Lilliehöök, transaktionsansvarig på Arwidsro.

 

– Vi har senaste tiden fokuserat på att bygga vår organisation och investerat i digitalisering vilket gör att vi känner oss väl rustade för fortsatt expansion, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.

Arwidsro tillträdde fastigheterna den 30 september 2019.

Rådgivare i affären var Glimstedt, PWC, WSP och TAM Retail Group.

måndag, 30 september 2019 21:40

Stockholms stad säljer Vintertullen

 

Vintertullen, Hamnvakten 7, är en stor fastighet med ett bruttoarea om 23.871 kvm på Katarina Bangata 80 på Södermalm med 211 bostäder, skola och förskola. Bild: Micasa


Under måndagskvällens kommunfullmäktige godkändes försäljningen av fastigheten Hamnvakten 7 som tidigare innehöll Vintertullens servicehus och vård- och omsorgsboende på Södermalm.

 

Fastigheten har ägts av Micasa sedan 2001. Köpare är Landia AB. Bostadsdelen hyrs idag av SHIS, delar av entré- och bottenvåningen hyrs av Pysslingen förskolor- och skolor AB, medan garaget hyrs av Stockholms Parkering AB.

 

– Det kommer att ske stora förändringar i det här området de kommande åren, vi vill få in fler aktiva aktörer i området som kan bidra till utvecklingen när bland annat tunnelbanan kommer på plats, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Överenskommet fastighetsvärde 548 Mkr, efter avdrag är den preliminära köpeskillingen 281,7 Mkr. Tillträde sker den 1 oktober 2019.

 

Landia AB planerar att hitta hyresgäst till vakanta lokaler samt utveckla entréplanet med närservice, butiker, restaurang/café samt fortsätta förvalta skollokalerna.

 

Utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka ger en ny tunnelbanestation i byggnadens nordöstliga del, med en byggstart år 2021.

måndag, 30 september 2019 18:01

Bonava förvärvar Urbanium AS för 658 Mkr

 

Urbanium har nyligen färdigställt 67 lägenheter vid Ullernåsen t-banestation, cirka 13 km från Oslo city.

 


Bonava förvärvar bostadsutvecklaren Urbanium AS för 608 MNOK, cirka 658 Mkr, på kassa- och skuldfri basis. Urbaniums verksamhet innefattar främst byggrätter i Oslo med omnejd. I och med förvärvet stärker Bonava sin position på den norska marknaden.

Bonava Norge AS, ett helägt dotterbolag till Bonava AB avtalat om att förvärva samtliga aktier i Urbanium AS. Urbanium har sedan 2003 utvecklat och sålt bostäder i Oslo samt i centrala tätorter i Osloregionen. Bolaget har under de senaste åren köpt och utvecklat en attraktiva byggrätter med potential för färdigställande av närmare 1.000 bostäder de kommande 7 åren. För närvarande är ett projekt om cirka 50 lägenheter i produktion med beräknat färdigställande i början av 2021. Urbanium har 7 anställda och omsatte cirka 247 miljoner NOK under 2018.

Bonavas ambition är att integrera bolagets befintliga organisation och fortsätta utveckla marknadspositionen i Oslo. Transaktionen innebär att Bonava stärker sin position i Norge där Bonava idag endast har verksamhet i Bergen.

– Urbanium har en attraktiv landbank med projekt som är helt i linje med Bonavas ambition att utveckla grannskap och prisvärda hem som fler har möjlighet att bo i. Det i kombination med goda marknadsförutsättningar såsom befolkningstillväxt, urbanisering, samt stor brist på bostäder och stark efterfrågan gör att vi ser en stor potential till värdeskapande, säger Joachim Hallengren, vd för Bonava.

Förvärvet av Urbanium kräver godkännande av den norska konkurrensmyndigheten. Transaktionen förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2019.

måndag, 30 september 2019 17:07

Månsbro köper 786 bostäder i Södertälje

 

Totalt säljer nu Telge Hovsjö 786 lägenheter och radhus i stadsdelen Hovsjö till Månsbro Fastigheter.

 


Kommunfullmäktige i Södertälje har beslut om att sälja sex fastigheter om sammanlagt 786 lägenheter och radhus i stadsdelen Hovsjö. Köpare är Månsbro Fastigheter, som idag äger fastigheter i Hovsjö och i Södertälje och som har ett långsiktigt och socialt engagemang i området. Köpeskillingen har inte meddelats.


– Vi har ställt höga krav på köparen och vi ser att Månsbro Fastigheter lever upp till dem, säger Yilmaz Kerimo, ordförande i Telge Hovsjö (S). Bolaget är en stabil, långsiktig och ansvarsfull hyresvärd med god ekonomi som redan äger fastigheter och är engagerade i Hovsjö. Vi hade flera spekulanter och vi har gjort en samlad bedömning att den här hyresvärden är bäst lämpad ur flera perspektiv, inte minst för Södertäljes utveckling. Vi ser fram emot att tillsammans med Månsbro Fastigheter verka för Hovsjös framtid.

 

Även efter försäljningen kommer Telge Hovsjö vara en betydande fastighetsägare i Hovsjö och ta ett stort ansvar för stadsdelen. Fokus kommer fortsatt att vara att ta ansvar för Södertäljes bostadsmarknad genom att bygga nytt och utöka antalet bostäder, men också att samverka med andra fastighetsägare för att öka tryggheten och trivseln i området.

Månsbro Fastigheter AB är moderbolag i en koncern som ägs i sin helhet av Per-Axel och Lars-Åke Månsson. Bolaget äger fastigheter i centrala Stockholm och i Södertälje. Beståndet utgörs av kommersiella fastigheter och hyresfastigheter.

– Vi är uppvuxna i Södertälje och förutom fastighetsägande har vi ett gediget engagemang i kommunen. Vårt mål är att bedriva en mycket långsiktig fastighetsförvaltning i Hovsjö. Vi har erfarenhet och teknisk kunskap om hur fastigheterna fungerar och hur vi långsiktigt ska förvalta dessa för att skapa gemenskap och trivsel, säger Lars-Åke Månsson på Månsbro Fastigheter.

 

Försäljningen gäller de sex fastigheterna som ligger på Kvarstavägen 1–95, Granövägen 1–13, 14–29, 31, 64–77 och 115–146, Grönkvist gränd 19, 21–34, 36, 38 och 40 samt Gröndalsvägen 4, 16, 20 och 62.

måndag, 30 september 2019 14:08

Ted Mattsson lämnar Serneke för Stendörren

 

 


Stendörren Fastigheter har anställt Ted Mattsson (bilden) som projektutvecklingschef. Han har mer än 20 års erfarenhet av fastighetsutveckling i olika ledande befattningar, från bland annat Oscar Properties, Steen och Ström Sverige AB och SGA Fastigheter AB. Närmast kommer han från en roll som regionchef på Serneke Projektutveckling där han ansvarat för bolagets projekt i Stockholmsregionen.

Ted Mattsson tillträder tjänsten den 4 november 2019, och han kommer ingå i företagets ledningsgrupp. Därmed kommer han, förutom sitt huvudansvar för projektutveckling, att utgöra en viktig kugge i bolagets fortsatta tillväxtresa.

– Teds breda kompetens och erfarenhet från stora komplexa byggprojekt blir en värdefull förstärkning av Stendörren Fastigheters projektutvecklingskompetens. Jag är mycket glad att välkomna honom till Stendörren Fastigheter som projektutvecklingschef och till vår ledningsgrupp, säger Mikael Nicander, vd för Stendörren Fastigheter.

måndag, 30 september 2019 11:21

Heimstaden bygger 3.300 prisvärda hyresrätter

 

– Det ligger i vårt DNA som långsiktig investerare, att bygga och förvalta prisvärda bostäder med hög energieffektivitetsstandard, säger Patrik Hall, CEO Heimstaden.

 


Heimstaden Bostad AB har tecknat ett avtal med Europeiska Investeringsbanken (EIB) om ett lån på 3 Mdr kr för att bygga 3.300 prisvärda hyreslägenheter  i fem svenska städer. Projektet stöttas av Europeiska Fonden för Strategiska Investeringar (EFSI), som är grundpelaren för Investeringsplanen för Europa.

Syftet med finansieringen är att stödja byggandet av prisvärda bostäder och därigenom minska den allvarliga bostadsbristen i Sveriges största städer. En del av finansieringen kommer även att användas till samhällsnyttiga tjänster såsom bibliotek och stödboende för äldre. Energieffektivitetsstandarden på de nya prisvärda lägenheterna kommer att vara hög.

EIB:s vicepresident Alexander Stubb säger:
–Vi får inte underskatta värdet av energieffektiva bostäder i kampen mot klimatförändringar. Våra hem och kontorsbyggnader står för de högsta koldioxidutsläppen, även mer än bilar. Tillsammans med det ökade behovet av prisvärda bostäder i Sverige, gläder det mig att EIB kan bidra till att öka utbudet av hållbara bostäder”.

– Att erbjuda finansiering för att bygga prisvärda hem understryker Junckerplanens sociala betydelse. Heimstaden Bostad kommer också att säkerställa att bostäderna är energieffektiva, vilket överensstämmer med våra klimatmål. Det vinner alla på” säger Europeiska kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis, ansvarig för euron och dialogen mellan arbetsmarknadens parter, finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen.

– Det ligger i vårt DNA som långsiktig investerare, att bygga och förvalta prisvärda bostäder med hög energieffektivitetsstandard.  Detta projekt kommer att skapa mervärde, både ur ett socialt såväl som ett miljömässigt hänseende. Det är med  glädje och stolthet som vi nu fortsätter projektet i samarbete med EIB, säger Patrik Hall, CEO Heimstaden.

På grund av demografiska mönster och en kraftig urbaniseringstrend har Sverige en växande efterfrågan på social infrastruktur, inklusive bostäder. Därutöver stödjer projektet de svenska och europeiska målen för energieffektivisering och bidrar till minskade koldioxidutsläpp.

EIB kommer att tillhandahålla en kreditfacilitet om 3 Mdr kr,  icke säkerställd och tillgänglig under en treårsperiod. Varje lån har en löptid på upp till max tio år – i svenska kronor eller euro, rörlig eller fast ränta.