19 maj 2024

Redaktionen

måndag, 30 september 2019 11:10

Vasakronan hyr ut till Hitachi i Frösunda

 

Hitachi får tillgång till två takterasser i Vasakronans fastighet på Rosenborgsgatan 4–6 i Frösunda.

 


Hitachi Vantara har tecknat hyresavtal för kontor hos Vasakronan på Rosenborgsgatan 4–6 i Frösunda. Företaget flyttar in högst upp i fastigheten på 800 kvm med tillgång till två takterasser.

Hela fastigheten har sedan 2014 varit uthyrd till Bisnode då fastigheten färdigställdes. Bisnode har valt att sitta kvar, men företaget har minskat sin lokalyta för att sitta mer yteffektivt. Ytterligare ett plan på 1.600 kvm återstår att hyra ut på Rosenborgsgatan 4–6 i Frösunda.

Rolf MariasJLL har varit rådgivare till Bisnode och Johan Wallin från Svefa har rådgivit Hitachi.

 

 


Rekryteringen av Fredrik Eliasson (bilden) innebär att Slättö startar en ny diversifierad fond, Slättö Core+, med långsiktig investeringshorisont och ett nordiskt mandat. Fredrik Eliasson blir chef för den nya strategin.

Fredrik Eliasson, med tidigare erfarenhet som fondförvaltare på Aberdeen Asset Management, rådgivare på Catella och senast i rollen som vd för och medgrundare av Viva Bostad, blir ansvarig för ett nytt investeringsmandat hos Slättö.

Fonden Slättö Core+ har ett långsiktigt investeringsperspektiv och målet är att skapa en stor, väldiversifierad fastighetsportfölj med både bostäder, kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter.

– Jag välkomnar Fredrik som med sin seniora profil ytterligare kompletterar vårt redan starka team. Fredriks erfarenhet och breda kompetens, i kombination med hans goda track record från investeringar har bidragit starkt till intresset för vår pågående kapitalanskaffning, kommenterar Slättös vd Johan Karlsson.

– Ankarinvesterarna i Slättö Core+ är främst institutioner som investerat med oss tidigare och som nu ger oss ett utökat mandat avseende volymer, geografi och fastighetstyper. Vi är glada och ödmjuka inför förtroendet och välkomnar samtidigt ett antal nytillkomna investerare. Parallellt med kapitalanskaffningen utvärderar vi ett stort antal investeringar, varav flertalet är off-market. Vi räknar med att genomföra fondens första investeringar i närtid, berättar Slättös investeringschef Erik Dansbo.

– Det känns roligt att ansluta till en så framgångsrik fastighetsinvesterare som Slättö, präglad av ett driv och en framåtanda som jag värdesätter. Jag ser fram emot att arbeta med Slättö-teamet och att tillsammans bygga upp en attraktiv fastighetsportfölj. Bredden i både fondens investeringsmandat och rollen attraherar mig, kommenterar Fredrik Eliasson.

Danske Bank och JLL agerar Joint Bookrunners i samband med kapitalanskaffningen. Roschier och Svalner agerar legala rådgivare.

måndag, 30 september 2019 10:37

Rekordpris då Wallenstam säljer till HM

 

HM och Ramsbury köper Wallenstams fastighet Inom Vallgraven 20:9 på Kungsgatan 52/Östra Hamngatan 39 i Göteborg till rekordpriset 119.445 kr/kvm. Foto: Wallenstam

 


Wallenstam har sålt fastigheten Inom Vallgraven 20:9 på Kungsgatan 52/Östra Hamngatan 39 i Göteborg till HM:s fastighetsbolag Ramsbury, omfattande 1.800 kvm, för totalt 215 Mkr. Priset motsvarar ett rekord för Göteborg med 119.445 kr/kvm.

 

Inom Vallgraven 20:9 , som frånträddes den 24 september 2019, uppfördes år 1804 och den har byggts om och renoverats av Wallenstam. De tre våningsplanen innehåller totalt cirka 1.800 kvm kommersiell yta där H&M-gruppens butikskedja ARKET sedan september 2018 är hyresgäst.


Fastigheten säljs via bolag till Ramsbury Property AB, och det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 215 Mkr. Wallenstam köpte Vallgraven 20:9 i en paketaffär med Diligentia år 2011.


Ramsbury äger sedan tidigare fastigheterna Inom Vallgraven 21:9, 21:20 och 21:21, mitt emot Vallgraven 20:9 på Kungsgatan.

 

 


Rekryteringen av Peter Dimulkas (bilden) innebär att han blir ny nordisk marknadsdirektör som kommer att leda utvecklingen av marknadsföringen för bolagets 38 köpcentrum i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Estland.

 

Peter Dimulkas har mer än 20 års erfarenhet av marknadsföring och försäljning i ledande, globala roller. Bland annat har han framgångsrikt utvecklat och genomfört kommersiella strategier för flera välkända varumärken såsom Coca Cola, Absolut Vodka och Electrolux.

– Nya drivkrafter och kundbeteenden inom handeln ställer nya krav på kundupplevelser i köpcentrum. Peters meriter inom marknadsföring är imponerande och ett viktigt tillskott för vår strategi där vi kommer att utveckla våra köpcentrum till att bli urbana mötesplatser med en bredd av tjänster och upplevelser utöver shopping, säger Henrica Ginström, Chief Operation Officer på Citycon.

– Med 170 miljoner besökare årligen är Citycons urbana köpcentrum attraktiva lägen för handlare att nå nya kunder och bygga relationer. Vi har många möjligheter att öka engagemanget för våra besökare genom hela kundresan. Jag ser fram emot att forma bolagets marknadsstrategi för att bidra till en ännu bättre kundupplevelse som ytterligare stärker våra köpcentrums attraktivitet, säger Peter Dimulkas.

Peter Dimulkas tillträdde i september och han är placerad på Citycons kontor i Stockholm. Han ingår i bolagets ledningsgrupp.

måndag, 30 september 2019 09:24

Hemsö hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

 

Raysearch, som är ett medicintekniskt företag som utvecklar mjukvarulösningar för cancervården, ska hyra 13.000 kvm i fastigheten Princeton 1, belägen i Hagastaden. Denna fastighet, som ägs av Hemsö och SveaNor, utvecklas av Virtates för färdigställande år 2021.

 


Hemsös delägda dotterbolag hyr ut 13.000 kvm i en Life science-fastighet i Hagastaden i ett 10-årigt hyresavtal som har tecknats med Raysearch Laboratories i fastigheten Princeton. Fastigheten är under uppförande och är belägen invid Nya Karolinska Sjukhuset. Projektet bedrivs i ett samarbete med Vitartes.

Raysearch är ett medicintekniskt företag som utvecklar mjukvarulösningar för cancervården. Fastigheten Princeton 1, om 22.000 kvm, beräknas inflyttningsklar 2021. I början av året tecknades ett hyresavtal om 7.000 kvm med Region Stockholm. Fastigheten är därmed uthyrd till 94 procent.

– Det är glädjande att vi genom vårt samarbete med Vitartes medverkar till att skapa ännu en högklassig Life science-fastighet i området och att vi tecknar långa hyresavtal med stabila hyresgäster, säger Nils Styf, vd för Hemsö.

Hemsö utvecklar sedan tidigare fastigheten Patienten 1 i Solna med S:t Eriks ögonklinik som största hyresgäst. Patienten 1 är belägen invid Princeton 1 och beräknas var färdigställd 2020. Även det projektet bedrivs i ett samarbete med Vitartes. Hemsö avyttrade i december 2018 Hemsös aktiepost i Vitartes till SveaNor. Hemsö kvarstår dock som delägare och samarbetspart med Vitartes i projekt Patienten 1 och Princeton 1 i Hagastaden.

 

måndag, 30 september 2019 08:40

Landvetter Logistik Center hyr ut 10.000 kvm

 

Vätterleden Logistik AB ska hyra 10.000 kvm i den första fastigheten som är under uppförande i Airport City Göteborg. Fastigheten står klar för inflyttning den 1 oktober 2019.

 


Landvetter Logistik Center, som ägs till 100 procent av Bockasjö AB, har tecknat ett långt hyresavtal med Vätterleden Logistik AB om 10.000 kvm i den första fastigheten som är under uppförande i Airport City Göteborg. Fastigheten står klar för inflyttning den 1 oktober 2019.


Logistikparken i Airport City Göteborg omfattar tre fastigheter med en total uthyrningsbar yta om 90.000 kvm. Samtliga ytor är uthyrda på långa hyreskontrakt.

 

Vätterleden Logistik är en tredjepartslogistiker som erbjuder moderna lager- och logistiktjänster. I och med det nya lagret flyttar Vätterleden Logistik sin verksamhet från Kungsbacka till Landvetter samtidigt som man utökar sin kapacitet. Vätterleden Logistik är ett bolag inom Vätterledens Invest-koncernen som erbjuder moderna lager- och logistiktjänster.

 

– Intresset för logistiketableringar i Airport City Göteborg är stort, det visar det avtal som nu tecknats med Vätterleden Logistik. Logistikparken har en utomordentligt god lokalisering med närhet till flyget, till Göteborg och till de stora vägnäten, E6 och riksväg 40 som förbinder strategiska logistikorter som Göteborg, Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Vi gläder oss att hälsa Vätterleden Logistik välkomna till Landvetter Logistikpark, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö AB och vd för Landvetter Logistik Center AB.

 

– Vätterleden Logistik befinner sig i en stark expansion och vår nya fastighet på Landvetter möter såväl vårt behov av mer kapacitet, modern utformning som utomordentligt logistiskt läge för våra kunder, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Vätterleden Logistik.

 

Den nya logistikparken är en del av Airport City Göteborg, flygplatsstaden med lager- och logistikverksamheter, kontor, hotell, handels- och arbetsplatser, som växer fram i direkt anslutning till Göteborg Landvetter Airport.

fredag, 27 september 2019 13:20

Equator: Vi måste göra mer

 

Equator stödjer uppropet Swedish Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency i Sverige.

– Vi utmanar även våra arkitektkollegor – ja, samtliga aktörer inom samhällsbyggandet – att göra gemensam sak så att vi tillsammans når tillräcklig förändringskraft, säger Annica Carlsson, vd för Equator. Foto: Cato Lein

 

Byggandet medför betydande miljöpåverkan och vi i branschen måste tänka om. Equator står bakom Swedish Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency. Initiativet är bra och vi vill göra mer, nu, säger Equator i ett pressmeddelande.

Det behövs mer forskning och utveckling. Det behövs mer information och kommunikation kring den forskning och teknik som redan finns. Vi behöver gå från ord till handling!, säger Equator.

 

Equator vill satsa 100.000 kr för att få agendan i Architects Declare att gå från digitala ord till praktisk handling.

– Vi utmanar även våra arkitektkollegor– ja, samtliga aktörer inom samhällsbyggandet – att göra gemensam sak så att vi tillsammans når tillräcklig förändringskraft, säger Annica Carlsson, vd för Equator.

Sveriges Arkitekter är värd för uppropet Swedish Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency i Sverige.  I uppropet står det:

– Stora klimatförändringar, är tillsammans med pågående förlust av biologisk mångfald en av de största utmaningarna i vår tid – en dubbel kris. Hur vi utformar byggnader och samhällen har stor inverkan på miljön och byggindustrin står idag för nästan 40 procent av energirelaterade koldioxidutsläpp (CO2). Dessutom har byggsektorns alla delar och faser av projekt en betydlig påverkan på såväl landskap som miljö.

– Om vi ska kunna möta samhällets behov utan att överskrida jordens ekologiska resurser, kommer det att krävas ett paradigmskifte inom bygg- och samhällsbyggarbranschen. Tillsammans med kunder och byggherrar kommer vi att behöva utveckla och utforma våra byggnader, möbler, städer, landskap, samhällen och infrastruktur som odelbara enheter i ett större, ständigt förnybart och självförsörjande system.

– Den forskning och teknik som behövs för att påbörja en omställning finns redan nu tillgänglig, men vi saknar en kollektiv ansats för att implementera dem. Vi ser denna brist och åtar oss att gemensamt verka för att stärka våra arbetsmetoder och skapa arkitektur som i alla skalor har en mer positiv inverkan på världen, med hänsyn till miljö och klimatpåverkan.

– Påskynda övergången till material med lågt koldioxidavtryck i allt vårt arbete. Minimera slösaktig resursanvändning inom arkitektur- och stadsplanering båda vad gäller kvantitet och detalj.





 

Emmanuel Van der Stichele har utsetts till CEO för Mileway.

 


Blackstone har lanserat sitt paneuropeiska fastighetsbolag för logistik som heter Mileway. Det nya företaget äger och driver cirka 1.000 logistiktillgångar som har förvärvats av fastighetsfonder som förvaltas av Blackstone under de senaste åren. Företagets logistikfastigheter, som huvudsakligen är belägna i och runt stora europeiska städer somfattar mer än 9 miljoner kvm. Logstikfastigheterna finns runt större städer i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Sverige, Danmark, Norge och Finland. Mileway kommer att fortsätta att utöka sin portfölj på befintliga och nya marknader. Emmanuel Van der Stichele har utsetts till CEO för Mileway.


James Seppala
, chef för Blackstone Real Estate Europe, säger i en kommentar:

– Mileway är en naturlig utveckling av vår europeiska logistikstrategi, som är ett av våra bästa och långsiktiga investeringsalternativ. Som det största logistikföretaget i Europa kommer Mileway att möta den växande e-handelsrelaterade efterfrågan på logistikfastigheter, vilket medför snabbare leveranstider och vilket i sin tur stöjder tillväxten av små och stora företag.

Många e-handelsföretag vill öka leveranshastigheten för sina leveranser till varuhus, butiker och privatpersoner. Det är dem fastighetsjätten vill fånga upp fastigheter inom den sista milen (”the largest last-mile logistics real estate company in Europe”).

Enligt Financial Times har Mileway nu en kassa för förvärv av logistikfastigheter om cirka 8 miljarder euro, cirka 85,5 Mdr kr. Blackstone har genomfört både mindre och stora förvärv som när Blackstone köpte holländska och tyska logistikfastigheter av engelska Hansteen för två år sedan för totalt 1,3 miljarder euro.

Emmanuel Van der Stichele, CEO för Mileway säger i en kommentar:
– Tillväxten av e-handel och urbanisering förstärker kravet på snabbare logistiklösningar. Mileway är den viktigaste porten till urbana marknader, och vi är unikt positionerade för att hjälpa företag att förkorta leveranstider, och öka sin kundbas och geografiskt närhet.

Huvudmarknader för Milestone är Storbritannien, Tyskland och Nederländerna där 80 procent av logistikportfolion är placerad. Men Mileway kommer att öka sin närvaro i de nordiska länderna.

Större affärer som Blackstone gjort nyligen i Sverige var i juni då Corem sålde till Blackstone för 4,2 Mdr kr och när Blackstone/Scius partner köpte av AFA i april för 2 Mdr kr. Men detta är mindre belopp då Blackstone har gjorde den största globala logistikaffären någonsin då Blackstone i juni köpte amerikanska logistiktillgångar av GLP, med säte i Singapore, för totalt 18,7 miljarder dollar, cirka 179 Mdr kr. Se länk

fredag, 27 september 2019 11:02

Alexandersteatern i Helsingfors är till salu

 

Alexanderteaterns eller Ryska teaterns salong har 500 platser, 2 läktare, 2 kejserliga loger. Våningsyta är 6.300 kvm, med en bruttoyta om 8.000 kvm.

 


Alexanderteatern är ett känt landmärke i Helsingfors centrum, som även kallades Ryska teatern.

 


Senatfastigheter inleder ett anbudsförfarande för fastigheten vid Bulevarden 23-27, för den år 1879 uppförda Alexandersteatern. Det kända landmärket i Helsingfors centrum kallades även Ryska teatern. Objektet är i behov av en grundlig renovering och Senatfastigheter söker en köpare som värdesätter kultur och uppskattar objektets historia. Teatern hyrs av Bulevardens teaterförening rf.


Alexandersteatern, som sedan 2005 förvaltats av Senatfastigheter, säljs nu tillsammans med ett mindre annex från 1950-talet som byggts invid huvudbyggnaden. Under de senaste åren har teaterhusets underhåll bestått av bland annat en takreparation, men byggnaden är i behov av en omfattande reparation som beräknas kosta cirka 40 miljoner euro. Bland annat fastighets- och scentekniken bör uppdateras så att den motsvarar dagens krav.

Staten har ingen användning för Alexandersteatern av ägaren Statens fastighetsstrategi och därför säljs den. Enligt Statens fastighetsstrategi kan staten ge avkall på fastigheter som inte behövs och frigöra det kapital som är bundet till ägandet för statens övriga behov.

 

– Att köpa, reparera och förvalta objektet kommer att vara en betydande kulturgärning, säger försäljningschef Jenna Kiukkonen på Senatfastigheter, som ansvarar för försäljningen av objektet.


Alexandersteatern eller Ryska teatern, som den tidigare allmänt kallades, stod färdig 1879 och är ett av Helsingfors landmärken på Bulevarden. Teaterbyggnadens interiör och exteriör är kraftigt skyddade och dess användning för kulturverksamhet är fastställd i en plan.

Teaterbyggnaden är fortsättningsvis i kulturens tjänst på ett mångsidigt sätt: bland annat teater-, dans-, musik- och cirkusföreställningar ordnas i byggnaden, där det även repeteras flitigt. Nationaloperan var verksam i Alexandersteatern åren 1953-1993.

– Vi söker en köpare som värdesätter kultur och uppskattar objektets historia. Senatfastigheter gör en helhetsbedömning av anbuden på basen av både priset och planen. Samtidigt säkerställer vi att köparen har de förutsättningar och resurser som behövs för renovering och underhåll av byggnaden, kommenterar Kiukkonen.

De som önskar vara med om anbudsgivningen har möjlighet att lämna in ett anbud senast 23 oktober 2019. I anbudet bör köparen förutom att föreslå ett pris även presentera sin syn på objektets framtida användning, planer och tidtabell för renovering samt underhåll. Målet är att avtalet om försäljning görs senast i början av år 2020.

Senatfastigheter är en offentlig aktör och säljer fastigheter i huvudsak genom ett offentligt anbudsförfarande. Styrelsen för Senatcenter besluter om fastighetsaffärer till ett värde av högst 5 miljoner euro. Jurisdiktionen för belopp som överstiger 5 miljoner euro överförs på landets regering. Och ifall värdet på affären överstiger 10 miljoner euro är det riksdagen som besluter om affären. Senatfastigheter är ett statligt affärsverk och inkomsterna för fastighetsförsäljningen överförs till staten årligen.


Fakta om Alexandersteatern

Ritades av: Byggnaden ritades ursprungligen av Sveaborgs Ingenjörsadministrations förman, överstelöjtnant Pjotr Petrovits Benard. Arkitekten Jac. Ahrenberg planerade inredningen och utsmyckningen på fasaden.Huset stod klart år 1879. Teatern hyrs av Bulevardens teaterförening rf. Teatern har tre våningar, teatersalongen rymmer ungefär 500 åskådare, en tekniskt komplett utrustad scen och en högklassig restaurangservice i foajén. Byggnaden har sju repetitionssalar och rikligt med kontorsutrymme. Teatersalongen har 500 platser, 2 läktare, 2 kejserliga loger. Våningsyta är 6.300 kvm med en bruttoyta om 8.000 kvm.

 

Den nya påfarten söderut/norrut för Förbifart Stockholm kommer att vara Kista Brights närmsta granne på Finlandsgatan. Så skyltläget utmed den nya leden har stor potential.


Fastpartner har tecknat hyresavtal med Shimadzu, Maui Jim Nordic AB, Hugo Tillquist AB samt TGA Utbildning AB som ingår i Academedia-koncernen.

Uthyrningarna avser cirka 3.000 kvm kontors- och utbildningslokaler i Fastpartners kontorskluster Kista Bright med attraktivt läge intill E4:an, tunnelbanan samt förbifart Stockholms kommande av- och påfart i Akalla.

Det samlade hyresvärdet uppgår till cirka 6 Mkr per år.

– Vi är väldigt glada att ytterligare aktörer väljer att etablera sig i Kista Bright. Det visar att vår produkt är attraktiv och anpassningsbar efter kundens behov säger Filip Dolata, områdeschef på Fastpartner.

Fastpartner och Stockholms Stad har nyligen ingått markanvisningsavtal där parternas intention är att utveckla området Kista Bright till en urban stadsdel med en mix av kontor, hotell, service, utbildning, vård och bostäder. Under kommande år kommer området att utvecklas med ytterligare byggnader och totalt kommer det tillskapas cirka 30.000 kvm yta för kontor, handel och service.

 

– Vi ser fram emot att tillsammans med Stockholms Stad utveckla Kista Bright till att bli Kista Science Citys nya huvudentré från förbifart Stockholm, avslutar Filip Dolata.