19 maj 2024

Redaktionen

fredag, 27 september 2019 10:02

Skanska bygger skolor i Baltimore för 861 Mkr

 

Skanska bygger en ny Middle/High School i Baltimore, Maryland, USA, omfattande 22.500 kvm.

 


Skanska har tecknat avtal med Maryland Stadium Authority och Baltimore City Public Schools om att bygga nya Patterson High School och Claremont Middle/High School i Baltimore, Maryland, USA. Kontraktet är värt 88 miljoner dollar, cirka 861 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2019.

Samlokaliseringsprojektet för Patterson High School och Claremont Middle/High School på området för befintliga Patterson High School innefattar konstruktionen av en tre våningar hög byggnad om 22.500 kvm. Byggnaden är designad för att certifieras enligt LEED, nivå silver. Vid färdigställandet kommer Skanska också att riva befintlig skolbyggnad och uppgradera parkeringsplatser, baseballplan, träningsfält och softballplan.

Konstruktionen påbörjades i augusti 2019 och projektet beräknas vara slutfört i juni 2022.

torsdag, 15 juni 2017 10:42

Fredrik Jonsson blir ny vd för Niam

alt

                                                                                                                    
Niams vd Johan Bergman (bilden t v) har utsetts till bolagets styrelseordförande efter Urban Edenström, grundare av Niam, samt styrelseordförande i alla Niams fonder. Rollen som vd tas i samband med detta över av Fredrik Jonsson (bilden t h), Niams nuvarande CIO. Han övertar han det operativa ansvaret för verksamheten den 1 juli.
    

Johan Bergman började som vd för Niam i slutet av 2006 och kom då närmast från Skanska där han ansvarade för miljardinvesteringar i flera fastighetsprojekt. Bland annat arbetade han med försäljningen av CityCronan i Stockholms city – en fastighet som såldes för 2,3 Mdr kr till tyska DEKA Immobilien hösten 2002.
    

Under de senaste tio åren har Bergman framgångsrikt skapat en framträdande ställning för Niam i Norden. Han kommer i sin nya roll som styrelseordförande kunna fokusera på strategiska frågor och på så sätt bidra till mer framgång för Niam och dess fonder, vilka kommer stå under Fredrik Jonssons operativa ledarskap.

tisdag, 25 augusti 2015 15:09

test

test

tisdag, 25 augusti 2015 15:02

Test

Test

torsdag, 26 september 2019 16:29

1.000 bostäder har markanvisats i Akalla/Husby

 

De 1.000 bostäder som har markanvisats är i följande kvarter: Kv A – ByggVesta AB. Bostäder, cirka 400 lägenheter (325 BR/ 75 HR). Kv B – Grundbulten 29448 AB Finlandsgatan Stadsutveckling AB. Bostäder, cirka  250 lägenheter (200 BR/ 50 HR). Bolaget ingår i koncernen Mattssons Fastighetsutveckling i Stockholm AB. Kv C – Veidekke Eiendom AB. Bostäder, cirka 250 lägenheter (200 BR/ 50 HR). Kv D – Folkhem Trä AB. Bostäder, cirka 100 BR. Kv G & H – Sisab. Skola, idrottshall och förskola. Kv I, J & K – Fastpartner AB. Kommersiell verksamhet; handel, hotell, vård.


Under torsdagskvällens Exploateringsnämnd godkändes markanvisningar längs Finlandsgatan, vilket innebär ytterligare 1.000 lägenheter kring Akalla och Husby.

– Att bygga samman den här delen av Husby och Akalla kommer att ge en helt ny karaktär till området. Med mer liv och rörelse i gatunivå som kommer att ge en ökad trivsel och trygghet. Järva är ett av stadens prioriterade områden och den här utvecklingen Finlandsgatan har en stor potential att lyfta området ytterligare, säger Johan Nilsson (M) ordförande Exploateringsnämnden.

Målet är att utveckla Finlandsgatan till en stadsgata kantad av bebyggelse. Den nya bebyggelsen ska komplettera och stärka den befintliga bebyggelsen i stadsdelen och bidra till att stärka sambanden till intilliggande områden inom Akalla och Husby, samt till andra kringliggande stadsdelar.



torsdag, 26 september 2019 15:13

Atrium Ljungberg byggstartade Life City

 

Life City i Hagastaden kommer att ha en total uthyrbar area om cirka 27.000 kvm och beräknas stå klar för inflyttning i december 2021. Största hyresgäst blir Academic Work. Visionsbild.


 

 

 

Från vänster: Anders Gustafsson, tf prorektor Karolinska institutet, Johan Skarborg, vd Academic Work, Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, Johan Castvall, förvaltningsdirektör exploateringskontoret Stockholms stad, Ylva Williams, vd Stockholm Science City. Fotograf: Atrium Ljungberg/Futurniture



Under torsdagen tog Atrium Ljungberg det symboliskt första spadtaget för projektet Life City i Hagastaden. På plats fanns bland andra representanter från Stockholms stad, Stockholm Science City och Karolinska institutet.

– Vår ambition med Life City är att huset blir den självklara mötesplatsen för alla som är verksamma inom life science i Hagastaden. Life City är ett av Atrium Ljungbergs mest spännande projekt med sin unika placering ovanpå E4:an och med 200.000 passerande varje dag. Det känns väldigt roligt att kunna samla akademi, näringsliv och offentlig sektor nu när vi tar ett symboliskt första spadtag för projektet, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Life City kommer att ha en unik placering ovanpå E4:ans tunnel under Hagastaden, med ett av Skandinaviens mest visuella lägen. Byggnaden ligger också precis intill några av Sveriges viktigaste aktörer inom life science; Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, KTH och Stockholms universitet. Fastigheten kommer att ha en total uthyrbar area om cirka 27.000 kvm och beräknas stå klar för inflyttning i december 2021. Största hyresgäst blir Academic Work, som erbjuder bemannings- och rekryteringstjänster samt skräddarsydda utbildningsprogram till företag inom bland annat life science. Entréplan blir en öppen mötesplats för alla verksamma i området.

– Det är spännande att se hur Hagastaden fortsätter att utvecklas. Med Life City tas ett viktigt steg mot förverkligandet av visionen om att Hagastaden ska bli världens främsta område för life science, säger Johan Castwall, förvaltningsdirektör på exploateringskontoret, Stockholms stad.

Som ett led i att skapa en attraktiv mötesplats initierades under våren 2019 ett projekt där flera konstnärer fick göra sin tolkning av Life City. Bland konstnärerna finns Kristina Matousch och i samband med spadtaget påbörjades också ett gemensamt skapande av hennes konstverk.

– Jag ville låta olika människors händer mötas under själva spadtaget. Dessa möten kommer jag sedan att omarbeta till konstverk. Min önskan är att de som kommer att vistas i huset reflekterar över samspelet mellan form och innehåll, säger Kristina Matousch.

 

Landvetter södra ligger mitt i Sveriges tredje största pendlingsstråk, det vill säga mellan Göteborg och Borås. Här ska ett nytt för 25.000 invånare utvecklas. Bild: Krook & Tjäder


Avsiktsförklaring för Landvetter Södra etapp ett godkänd av Kommunstyrelsen i Härryda kommun
Bildandet av det konsortium, där Riksbyggen ingår, för utveckling av den nya, hållbara staden Landvetter Södra etapp ett tar nu nästa steg. Kommunstyrelsen i Härryda kommun godkände igår en avsiktsförklaring om samverkan mellan sex byggaktörer, Landvetter Södra Utveckling och Härryda kommun. Avsiktsförklaringen signerades av parterna den 9 september.

Byggaktörerna som signerat avtalet tillsammans med Härryda kommun och Landvetter Södra Utveckling är de bolag som i hård konkurrens valdes ut våren 2019: GBJ Bygg, Riksbyggen ekonomisk förening, Serneke Projektstyrning AB, Skanska Sverige AB och Boklok Housing AB, Veidekke Eiendom och Wallenstam AB.

– Det är jätteroligt att avsiktsförklaringen nu är godkänd, det är ett viktigt steg på vägen mot byggandet av Landvetter Södra. Från Riksbyggens sida vill vi bidra med alla våra kunskaper inom bland annat hållbar stadsutveckling till teamet som nu ska bygga den nya staden, säger Anders Sandberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst.

– I och med avsiktsförklaringen får projektet ett kompetent team. Fokus de närmsta månaderna ligger på att ta fram ett samverkansavtal, sätta målbilden för etapp ett med bland annat volymstudie, avgränsning och ekonomi, säger Maria Ådahl, vd för Landvetter Södra Utveckling.

Startpunkten för samarbetet är den intresseanmälan som parterna skickade in i våras där de presenterade hur de vill gå till väga för att utveckla en ny, hållbar stad utifrån de politiskt antagna ledorden att staden ska vara innovativ, modern, internationell och mänsklig. Avsiktsförklaringen gäller den första etappen av helheten och arbetet med att bryta ner den övergripande visionen till en deletapp är nu igång.

– Att vi formellt nu närmar oss bildandet av ett konsortium för Landvetter Södra etapp ett är en milstolpe för Härryda kommuns största stadsutvecklingsprojekt. Det känns väldigt bra och vi ser fram emot effektiv och gedigen framdrift, säger Per Vorberg, ordförande i Landvetter Södra Utvecklings styrelse.

– Det har varit en bred politisk enighet om att vi skulle samverka med externa byggaktörer för att skapa den nya staden Landvetter Södra, nu har vi även gemensamt godkänt avsiktsförklaringen för samarbetet. Det känns fantastiskt, säger Patrik Linde, vice ordförande i Landvetter Södra Utvecklings styrelse.

torsdag, 26 september 2019 11:58

Håkan Broman lämnar NCC för YIT Sverige

 

 

 

Rekryteringen av Håkan Broman (bilden t h), innebär att han övergår till YIT Sverige med ansvarsområdet utformning och verkställande av strategi. Håkan Broman har tidigare varit koncerndirektör och chefsjurist på NCC. Han har gedigen erfarenhet av internationella industriföretag.

 

I sin nya roll som senior rådgivare på deltid utvecklar Håkan bygg- och affärsprocesser ur de anställdas synvinkel både på den svenska marknaden och på koncernnivå.

– YIT imponerar med sin kund- och produktionsfokusering. Bolaget har rätt slags kultur och attityd, som behövs för framgång också utanför Finlands gränser. Min uppgift är att bidra till att vi når detta mål, säger Håkan Broman.

YIT Sveriges många pågående projekt, från berg- och tunnelarbeten till vindkraftverk och datahallar, ger goda möjligheter att främja affärsresultatet och utveckla verksamheten.

– Vi har goda möjligheter att utveckla byggandet av ett hållbart samhälle. I vår organisation eftersträvar vi enkelhet, så att alla får göra sin röst hörd. Vi behöver därför experter, som alltid tar sig an nya utmaningar och som vill utveckla verksamheten. Vi är mycket tacksamma över att Håkan Broman har beslutat sig för att komma till YIT och vi ser fram emot hur det kommer att påverka YIT Sveriges verksamhet, säger Lars Stendius (bilden t v), vd för YIT Sverige.




 

 






torsdag, 26 september 2019 11:48

Studio Stockholm utvecklar 75.000 kvm åt Scius

 

Barnängen 6 på Södermalm är en av de fastigheter som Studio Stockholm arbetar med på uppdrag av Scius Partners.


Sedan årsskiftet 2018/2019 har Studio Stockholm tillsammans med Scius Partners arbetat med analys, utveckling och uppgradering av beståndsdelar i fastigheterna Skjutsgossen 12, Barnängen 6 och Skålen 24. Samarbetet avser förädling av cirka 75.000 kvm, ett arbete som kommer pågå under flera år.

Barnängen 6 omfattar 11.000 kvm och förvärvades under våren från AFA Fastigheter. I augusti blev det känt att Spotifys dotterbolag Soundtrap tecknat avtal där om 3.700 kvm. Inflyttning är beräknad till första kvartalet 2020 och fastigheten blir därmed fullt uthyrd. Studio Stockholm har varit med från start och har tillsammans med Scius analyserat fastighetens potential och utvecklingsmöjligheter. Projektet går nu in i nästa fas som handlar om uppgradering av varumärke och beståndsdelar.

– Vi känner stort förtroende för Studio Stockholm som är en dedikerad byrå med en mycket god förmåga att se potential i fastigheter vilket skapar värden för våra hyresgäster, säger Mikael Freudmann, vd på Scius Partners.

Under våren förvärvades Skjutsgossen 12 på Södermalm från AFA Sjukförsäkringsaktiebolag. De största hyresgästerna i denna fastighet på idag 35 000 kvm är Polisen och CircleK. Studio Stockholms uppdrag omfattar analys och uppgradering av beståndsdelarna och att tillsammans med Scius se över möjligheter att utveckla fastigheten framöver.

­­­

– Det finns stor potential i Skjutsgossen med både outnyttjade byggrätter och dess optimala läge vid Mariatorgets tunnelbanestation i ett område som kommer utvecklas kraftigt under de kommande åren. Vi är vana att hantera stora komplexa projekt såsom Skjutsgossen och den här fastigheten har potential att kunna bli Södermalms främsta kontorsfastighet när den är klar, säger Carl-Michael Bonde, founding partner och arkitekt på Studio Stockholm.

Skålen 24 är belägen centralt i Nya Hagastaden och såldes i våras av SEB Trygga Liv. Detaljplan och programhandling är nu satta och senare i år lämnar man in bygglov för den nya kontorsbyggnaden då projektet flyttar vidare in i systemhandlingsskede. Studio Stockholms fortsatta arbete handlar om att tillsammans med Scius utveckla fastigheten från grunden där man behåller befintlig stomme och bygger på ett antal våningar för att slutligen landa på cirka 30.000 kvm.

­

– Skålen är ett fint exempel på hur vi arbetar tillsammans med fastighetsägare för att identifiera värden i fastigheter och tillämpa vår erfarenhet avseende vad kontorsmarknaden kräver nu och framgent. Det här kommer att bli en modern och unik fastighet i direkt anslutning till den nya tunnelbanan och granne med landmärkena Norra tornen, avslutar Carl-Michael Bonde.

torsdag, 26 september 2019 11:43

Castellum hyr ut 1.200 kvm i Edsberg

 

Castellums fastighet på Bäckvägen 18 i Edsberg. Castellums fastighetsbestånd i Edsberg omfattar både kontor-, lager- och industrifastigheter

 


Två av Sveriges hetaste modevarumärken har tecknat avtal och hyr tillsammans cirka 1.200 kvm  i Castellums fastighet på Bäckvägen 18 i Edsberg.

Soft Goat grundades år 2011, och har som grundidé att sälja kvalitetsplagg och produkter i 100 procent cashmere via egen webbhandel och en fysisk butik. Genom att dela lokaler med modevarumärket By Malina uppstår gynnsamma synergieffekter.

 

– På Bäckvägen har vi tillsammans med By Malina hittat en långsiktig lagerlösning och med en takhöjd som passar våra behov. Fler och fler upptäcker våra hållbara produkter och med växande verksamhet behöver vi större lager. Avståndet från Bäckvägen till city där vi har vår övriga verksamhet är perfekt, säger Erik Magnuson, en av grundarna till Soft Goat.

 

Castellums fastighetsbestånd i Edsberg omfattar både kontor, lager- och industrifastigheter med välplanerade och flexibla lokaler.

 

– Vi är alltid glada över att kunna ge förutsättningar som hjälper våra hyresgäster att fortsätta sin tillväxtresa. Genom att jobba nära kunden kan vi bättre förstå deras behov, utmaningar och möjligheter för att kunna erbjuda en lösning som verkligen kan bidra till kundens lönsamhet, säger Maria Jonsson, t.f. vd Castellum Stockholm-Norr.