19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 26 september 2019 10:41

Livlig bostadshandel i Finland

 

Särskilt handeln med enfamiljshus har ökat på många orter i Finland.

 


Bostadshandeln i Finland är livligare än väntat – även på andra håll än i de största städerna Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Priserna på begagnade höghus- och radhuslägenheter har gått ner lite på många orter, medan det genomsnittliga priset på enfamiljshus har stigit jämfört med tidigare år. Trots att den ekonomiska tillväxten i Finland har avtagit behöver privathushållen inte oroa sig. Deras ekonomiska utsikter är alltjämt goda.

– Medierna målar upp en dyster bild av nuläget och framtiden på bostadsmarknaden i Finland. Människor skräms upp med prat om att bostäderna kommer att rasa i värde. Men om vi tittar på försäljningsstatistiken är bostadshandeln i Finland för närvarande betydligt livligare än väntat, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. Antalet affärer med begagnade bostäder har ökat med 2,9 procent och den totala marknaden ligger 1,4 procent på plus. Särskilt handeln med enfamiljshus har ökat på många orter.

– Om vi tittar på antalet affärer från början av året fram till utgången av augusti i år och i fjol, har antalet affärer ökat inte enbart i huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors, utan även i exempelvis Kajana, Rovaniemi, Uleåborg, Forssa, Jämsä och Joensuu. I Raumo har det totala antalet affärer ökat med hela 18,5 procent, säger Rantanen. Sb-Hem har haft rekordsiffror under sommaren och början av hösten när det gäller både antalet affärer och omsättningen. Och det positiva läget verkar hålla i sig.


– Även om utsikterna för världsekonomin har blivit mer osäkra och Finlands ekonomiska tillväxt avtar, finns det inga tecken på att ekonomin kommer att krascha. Det är snarare frågan om en vanlig konjunkturväxling, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen. – I år väntas en ekonomisk tillväxt på drygt en procent, i nästa år kommer den sannolikt att bli lite lägre.

Hon fortsätter:
– I de finländska privathushållen är merparten av tillgångarna bundna till det egna hemmet. Som vi vet har polariseringen och urbaniseringen ökat ojämlikheten på bostadsmarknaden i Finland. De allt större prisskillnaderna har lett till att välståndsklyftan i Finland har ökat.

– Även om de ekonomiska utsikterna för privathushållen alltjämt är mycket positiva när det gäller hur inkomstnivån, köpkraften och sysselsättningen utvecklas, kan vi aldrig förutspå framtiden med säkerhet. Därför är det bra att sprida sina tillgångar. Det är det bästa botemedlet mot osäkerhet, säger Mikkonen. Utöver att investera i en egen bostad är det bra att spara exempelvis i fonder och aktier, oavsett om du bor i ett tillväxtcentrum eller utanför. I själva verket kan det till och med vara lättare för personer som bor utanför tillväxtcentrum att öka sina tillgångar på ett mångsidigt sätt, eftersom boendet tar en mindre del av inkomsterna.


– Det är vilseledande att påstå att bostädernas värde sjunker avsevärt i nästan hela Finland, poängterar Rantanen. – Priset på begagnade bostäder sjunker med i genomsnitt en procent. Genom mitt jobb har jag följt bostadshandeln i 35 år. Prisutvecklingen har aldrig varit densamma i alla områden.Det är ingen tvekan om att den ökade polariseringen har lett till att fastigheter har sjunkit kraftigt i värde på många håll i glesbygden. Landsbygden har dock mycket positivt att erbjuda, och alla vill inte flytta från sin hembygd till huvudstadsregionen eller andra stora städer, om man får tro Ungdomsbarometern (2017) eller Pensionsskyddscentralens undersökning (2/2019), säger säger Henna Mikkonen.

– Cirka 70 procent av affärerna med begagnade bostäder görs utanför huvudstadsregionen. Nu är det förmånligare för barnfamiljer att förverkliga sina drömmar om ett större hem och en egen gård eller en flytt ut på landet eller till en plats som ligger en timme med tåg från staden eller jobbet, säger Henna Mikkonen.


– I dagens offentliga debatt har man glömt bort att ett eget hem också alltid har ett bruksvärde. Och det mäts i lycka och välbefinnande, inte i pengar, påpekar Jukka Rantanen.

torsdag, 26 september 2019 10:36

Gate46 startar Workplace Management

 

Det nya affärsområdet Workplace Management på Gate46, leds av Caroline Widing.

 


I över ett decennium har Gate46 hjälpt sina kunder att hitta och skapa attraktiva butikslokaler. Nu när fokus ligger på att attrahera medarbetare som ska utveckla framtidens retail, så krävs det att kontoren är lika attraktiva för medarbetarna, som butikerna är för sina kunder.


– Vi ser fram emot att kunna stötta våra befintliga och nya kunder i frågor som rör alla typer av lokaler och arbetssätt och på så sätt säkra kvalitet och optimera lönsamhet genom hela lokalkedjan säger Caroline Widing, Gate46.

Gate46 har en tradition av att jobba nära alla involverade parter i en affär för att ta sig an utmaningar såsom ett begränsat utbud av lokaler, ekonomin kring den enskilda butiken samt marknadens generella utveckling.

– Utöver senior kompetens och lång erfarenhet som säkerställer rätt lokal till rätt villkor i rätt tid, så fortsätter vi att jobba nära samtliga parter som är inblandade i en affär. Kontorsmarknaden liknar mer och mer den som retailaktörerna agerat på sen länge, dvs. där tillgången bygger på relationer, fortsätter Caroline Widing, Gate46.

Det nya affärsområdet gör att Gate46 även kan ta sig an uppdrag för företag utanför retailbranschen som behöver stöd i lokalfrågor och utveckling av arbetssätt.

 

 

Skanska renoverar ett collage om 9.300 kvm och bygger en 1.400 kvm stor utbyggnad i Cincinnati, Ohio, USA.

 

Skanska har tecknat avtal med University of Cincinnati om att renovera och bygga ut College of Business, Lindner Hall i Cincinnati, Ohio, USA. Kontraktet är värt 32 miljoner dollar, cirka 310 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2019.

Skanska kommer att renovera den befintliga anläggningen på 9.300 kvm och bygga en 1.400 kvm stor utbyggnad, som kommer att vara anpassad för funktionshindrade, samt nya mötesytor för studenter och fakultetsrum. Den renoverade sex våningar höga byggnaden kommer att utgöra nya lokaler för skolans College of Law.

Projektet påbörjas i juli 2020 med ett färdigställande planerat till december 2021.

 

Sveriges största kontorsfastighet med en stomme helt gjord i trä, Magasin X, bredvid Resecentrum i Uppsala, omfattar 11.500 kvm. Illustration: White arkitekter


Utöver en klimatsmart stomme av trä, får Magasin X ett flertal energieffektiva tekniska lösningar, som till exempel integrerade solceller, trådlös styr- och reglersystem samt batterilager för fastighetsenergi. Illustration: White arkitekter

 


NCC ska tillsammans med Vasakronan bygga Magasin X, Sveriges största kontorsfastighet med en stomme helt gjord i trä, bredvid Resecentrum i Uppsala. Nu är entreprenadavtalet klart och ordervärdet uppgår till cirka 415 MSEK.  Byggnaden omfattar cirka 11.500 kvm uthyrningsbar yta fördelat på sju våningar. Med en stomme helt i trä blir byggnaden Sveriges största kontorshus med träkonstruktion. Invändigt byggs moderna kontor och mötesplatser och huset får även en uteplats och terrass.

– NCC har bred erfarenhet av att bygga olika typer av fastigheter med stort hållbarhetsfokus, så vi vet att vi kan bidra till att skapa värde för Vasakronan. Genom att projektet utförs i samverkan kan vi i en öppen dialog uppnå ett bra resultat med målet att skapa en modern kontorsbyggnad med ett så litet klimatavtryck som möjligt, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Projektet har en stark miljöprofil och byggnaden ska certifieras enligt nivå Platinum, vilket är den högsta nivån enligt miljöklassificeringssystemet LEED. Utöver en klimatsmart stomme av trä, får huset ett flertal energieffektiva tekniska lösningar, som till exempel integrerade solceller, trådlös styr- och reglersystem samt batterilager för fastighetsenergi. Ansvarig arkitekt på White är Anders Tväråna.

 

Parterna har i samverkan sedan maj planerat, budgeterat och projekterat systemhandlingar för att komma överens om en riktkostnad för uppdraget. Entreprenadavtalet är nu tecknat och ordervärdet som uppgår till cirka 415 Mkr orderregistreras i tredje kvartalet i affärsområde NCC Building Sweden.

Byggstart sker i september och första inflyttning i Magasin X sker under hösten 2021.

 

Tre nya hus som Skanska bygger kommer att förändra bilden av Mimers Bäckby centrum i Västerås. Illustration av Archus Arkitekter

 


Bostads AB Mimer har gett Skanska uppdraget att bygga tre punkthus med 105 lägenheter i Bäckby centrum, Västerås. Avtalet utgör en fortsättning på det samarbete mellan Skanska och Mimer som inleddes förra året. Kontraktet är värt drygt 220 Mkr. Byggstart planeras ske i oktober och husen beräknas vara klara för inflyttning vid årsskiftet 2021/2022.

Punkthusen i Bäckby centrum kommer att vara på 7, 9 respektive 11 våningar och inrymma 105 lägenheter från 2 till 4 rum och kök. I husens gatuplan kommer att finnas lokaler för kommersiella verksamheter. Utmärkande för husen är dels entréer med öppna ytor för möten, tvättstugor och hobbyrum, och dels gårdsterrasser på våning 1 för avkoppling, samvaro och odling.

Projektet drivs med hållbarhet och kostnadseffektivitet i fokus. Hållbarhet med tanke på utvecklingen  av stadsdelen, husens utformning för att skapa möten och gemenskap inne och ute, samt möjligheter till praktikantplatser för arbetssökande på Bäckby. Husen kommer vidare att ha miljömärkningen Svanen och ha bland annat solceller på taken.

– Vi är glada över att få fortsätta samarbetet med Mimer och få bygga de nya husen som kommer att bli ett välkommet tillskott i Bäckby, säger Mikael Lundin, distriktchef Skanska Sverige.

Val av hustyp, material och produktionssätt är valda med tanke på att bygga kostnadseffektivt. Exempelvis byggs alla tre husen parallellt och utmaningen är att på relativt liten yta, med genomgående trafik och befintligt centrum, få logistik och byggnation att fungera på bästa tänkbara sätt.

– Äntligen kommer vi igång och kan sätta spaden i marken. Nya hus, fina lägenheter och fler affärslokaler i centrum, det här behövs verkligen på Bäckby. Det är en kraftfull signal som visar att vi menar allvar med vår satsning på stadsdelen. Förutom att vi bygger nya hus investerar vi också i en rad olika projekt för att öka gemenskapen och stärka framtidstron. Samtidigt som Västerås stad, BoKlok, Ikano Bostad och många, många föreningar och privatpersoner gör bra saker i området, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

 

Bråviken har sedan april 2017 ägt och förvaltat logistikfastigheterna Vätet 2, (bilden ovan) om 48.500 kvm i Norrköping, Flahult 21:45 om 45.300 kvm i Jönköping och Automobilen 1 om 44.900 kvm i Nyköping. Fastigheterna är belägna i Sveriges bästa logistiklägen och är fullt uthyrda till Stadium, Aditro och Nyköpings kommun.

 

 

Koncernen för Bråviken Logistik har i ingått ett avtal om att sälja samtliga sina tre fastigheter, belägna i Norrköping, Jönköping och Nyköping, omfattande totalt cirka 138.700 kvm.  Försäljningen av fastigheterna sker i bolagsform och koncernen säljer därmed samtliga aktier i sina fastighetsägande dotterbolag. CBRE har agerat rådgivare åt en köpare som tills vidare inte är publik.


Försäljningspriset innebär ett fastighetsvärde om 1.800 Mkr, vilket baserat på proformasiffror motsvarar ett pris per aktie efter estimerade transaktionskostnader om cirka 131 kr. Detta tillsammans med samtliga, sedan noteringen 2017 beslutade utdelningar (d.v.s. både redan utbetalade och estimerade kommande utdelningar), motsvarar en totalavkastning om cirka 51 procent.

– Efter en period med visat intresse för våra fastigheter är vi nu glada över att kunna presentera denna attraktiva affär för våra aktieägare. Intresset för logistikfastigheter har aldrig varit större och avkastningskraven har nu kommit ned på intressanta nivåer. Vi bedömer därför att det är bra timing att sälja bolagets samtliga fastigheter och realisera värdet för våra aktieägare, säger Johan Åskogh, vd för Bråviken Logistik.

Försäljningen är villkorad av att en bolagsstämma i Bråviken Logistik AB godkänner försäljningen samt ett slutligt godkännande hos köparens investeringskommitté. Kallelse till extra bolagsstämma kommer att offentliggöras inom kort. Förutsatt att båda parterna beslutar om att godkänna försäljningen beräknas den kunna genomföras i slutet på oktober 2019.

Flertalet av Bråviken Logistiks största aktieägare har sedan tidigare ställt sig positiva till försäljningen.

 

Bråviken Logistik har haft Nordanö och Roschier som rådgivare.

onsdag, 25 september 2019 14:52

Stockholmskonjunkturen är fortsatt stabil

 

Stockholms slott. Foto: Jeppe Wikström, mediabank.visitstockholm.com

 

 

Konjunkturen i Stockholm län och stad utvecklas något mer försiktigt under årets andra kvartal i jämförelse med motsvarande kvartal 2018 visar konjunkturrapporten. För näringslivet ökar lönesumman med 3,7 procent både i länet och staden. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten är fortsatt stabilt låg på 3,9 procent. Däremot finns en fortsatt oro på arbetsmarknaden i form av ökat antal varsel.

Köpkraften tilltar och tillväxten i lönesumma fortsätter att växa totalt sett i jämförelse med motsvarande kvartal 2018. Landstingssektorn stod för den högsta procentuella tillväxten i offentlig förvaltning med 9,3 procent, att jämföra med privat sektor på 3,7 procent. Trots tilltagande köpkraft avtar försäljningen vilket visar sig i ett minskat antal nystartade företag och ett ökat antal konkurser, samma trend både för länet och staden.

Stockholms arbetsmarknad är i huvudsak stark. Antalet sysselsatta invånare i länet ökade med 1,9 procent.

– Stockholm är en av Europas snabbast växande städer, något som innebär både utmaningar och möjligheter. Jag är stolt över att Stockholm har en fortsatt stark arbetsmarknad och att arbetslösheten minskar, och vi jobbar nu hårt med att minska kompetensgapet och locka internationella talanger att stanna. En viktig del är förenkla för fler att komma in på bostadsmarknaden och att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad.

Framförallt växer sysselsättningen inom personliga och kulturella tjänster. Arbetslösheten minskade något i både länet och staden. Avmattningen av varslen för länet gäller inte för Stockholm stad där antalet varslade personer ökade kraftigt i jämförelse med motsvarande period föregående år. Samtidigt minskade antalet lediga jobb registrerade hos arbetsförmedlingen både i länet och staden.

– De orostecken som finns för konjunkturen gör det än viktigare att fokusera på att förbättra näringslivsklimatet lokalt med snabb, serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, men också att vi har en öppen och transparent dialog med det lokala näringslivet för att kunna möta upp med rätt näringslivsinsatser i en dämpad global konjunktur, säger Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region.

Slutligen visar konjunkturrapporten att Stockholm är ett attraktivt län att leva i. Befolkningen ökar med 1,6 procent för länet och 1,4 procent för staden. Attraktiviteten och de senaste årens befolkningstillväxt till trots avtar bostadsbyggandet under det aktuella kvartalet, om än inte lika kraftigt som vid motsvarande kvartal 2018.

 

Den nya styrelsen för Byggrätt Norr. Från vänster i bild: Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende, Tom Rasmussen, fastighetsutvecklingschef Heimstaden, Åsa Andersson, vd Skebo, Per Gustafsson, fastighetsutvecklare Skebo, och Lars Lundgren, marknadsområdeschef Norra Sverige Riksbyggen.

 


Skellefteås kommunägda fastighetsbolag Skebos har tagit ett initiativ att bilda det nya fastighetsbolaget Byggrätt Norr. I samverkan med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks har Skebo som första mål att skapa 1.000 nya bostäder i Skellefteå som ska finnas färdigställda 2024.

– Tillsammans blir vi kraftfulla i att kunna driva stora byggprojekt, säger Skebos vd Åsa Andersson.

De fyra aktörerna gjorde gemensam sak under hösten 2017 med en avsiktsförklaring att bidra till Skellefteås accelererande behov av nya bostäder. Dialogen har fortlöpt sedan dess. Samarbetet får nu en tydlig profil genom bildandet av det gemensamma bolaget Byggrätt Norr. Skebo blir majoritetsägare med 43 procents ägande av Byggrätt Norr. Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks boende äger vardera 19 procent.

 

– Vi är och vill fortsätta vara en ledande samhällsbyggare i Skellefteå, även med tanke på den detaljkunskap om den lokala bostadsmarknaden som vi besitter. Vi har haft konstruktiva diskussioner med de andra bostadsföretagen, som är starka på nationella och regionala marknader. Den dynamik vi åstadkommer i Byggrätt Norr ger goda förutsättningar för en stark framåtrörelse i bostadsbyggandet, säger Åsa Andersson.

Utvecklar och fördelar
Byggrätt Norr kommer att fokusera sin verksamhet på att utveckla byggrätter i områden i Skellefteå som blir föremål för detaljplaner.

 

– Alla fyra bolagen som medverkar har egen kompetens och egna resurser för att hantera byggande, ägande och förvaltande av bostäder. När markanvisningar kommer processar vi det inom Byggrätt Norr där fördelningen av respektive projekt sedan sker. Det är inte heller uteslutet att andra bostadsaktörer kan komma in, om vi bedömer att det inom bolaget inte finns tid och resurser att omhänderta allt inom en byggrätt. Vi genomför detta till förmån för hela Skellefteås bostadsutveckling, säger Åsa Andersson.

Getberget ett exempel
Ett första konkret exempel på samverkan inom Byggrätt Norr blir det planerade lägenhetsprojektet på Getberget i Skellefteå, där Lindbäcks boende kommer att fungera som projektledare med Riksbyggen som partner.

 

– Getberget kommer att bli ett fantastiskt område med en blandning av höga och lite lägre hus. Detaljplansarbetet pågår och vi hoppas att planen kan komma ut för samråd inom en ganska snar framtid, säger Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende.

1.000 nya bostäder
Från och med byggstarter som sker under 2020 är målet för Byggrätt Norr att ha 1 000 nya bostäder färdigställda i Skellefteå senast 2024.

 

– Från Riksbyggens sida är vi glada och stolta över att vara först ut i arbetet med att skapa 1 000 nya bostäder i Skellefteå och bidra till regionens tillväxt. Redan idag har Riksbyggen både pågående och planerade bostadsprojekt i Skellefteå och nu lägger vi i ytterligare en växel, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef Norra Sverige Riksbyggen.

– Vi ser fram emot att fortsatt utveckla det goda samarbetet, hjälpa varandra och tillsammans aktivt bidra till Skellefteås och regionens utveckling, säger Tom Rasmussen, fastighetsutvecklingschef Heimstaden.

onsdag, 25 september 2019 11:21

Atrium Ljungberg hyr ut 1.700 kvm i Sickla

 

Projektet Curanten kommer att omfatta totalt 11.500 kvm och står klart hösten 2020 i Sickla. Fotograf: Walk the room

 

Atrium Ljungberg har tecknat avtal med GHP Specialisttandläkarna Nacka och ALVA Barnklinik som båda väljer nya vårdhuset Curanten i Sickla för sina verksamheter. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 1.700 kvm.

 

I augusti 2018 sattes spaden i marken för Atrium Ljungbergs nya projekt Curanten i Sickla. Här byggs ett helt hus med ett tydligt fokus på vård och hälsa där idén är att samla många olika sorters vårdaktörer på samma plats. Curanten kommer att omfatta totalt 11.500 kvm och står klart hösten 2020. I fastigheten planeras bland annat för vårdcentral, naprapater, psykolog, sjukgymnastik och babysim. Tidigare i år har Sickla Hälsocenter skrivit hyresavtal i fastigheten och nu väljer även ALVA Barnklinik och GHP Specialisttandläkarna Nacka att etablera sina verksamheter i huset.

GHP Specialisttandläkarna Nacka är en av Sveriges största privata enheter för specialist-tandvård för vuxna. Kliniken har funnits sedan 1985 och har 45 anställda med ett eget tand-tekniskt laboratorium med 13 tandtekniker. GHP Specialisttandläkarna Nacka utför vård på remisser från allmäntandvården, bland annat rehabilitering med implantatbehandlingar, käkkirurgi och tandprotetik. I oktober 2020 flyttar kliniken in på närmare 1.300 kvm i Curanten.

– Vi ser fram emot att få möjligheten att bygga en helt ny, välutrustad klinik i ett för oss nytt sammanhang, vårdhuset Curanten, som dessutom kommer att ha ett strategiskt attraktivt läge. Vi ökar tillgängligheten för patienter, remittörer och för vår egen personal, säger Pär Almqvist, Specialist Oral Protetik, klinikchef GHP Specialisttandläkarna Nacka.

ALVA Barnklinik är en av de ledande barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna i Stockholms län. På kliniken finns både barnläkare med en bred pediatrisk kompetens och ett flertal med spetskompetens inom olika delområden. ALVA Barnklinik finns sedan tidigare på Södermalm och i Vasastan och kommer nu även att öppna i Sickla. Den nya mottagningen omfattar närmare 500 kvm och beräknas öppna under hösten 2020.

– Vår ambition är att skapa ett nav i Sickla där människor kan få tillgång till olika sorters vård på samma ställe. Sickla och centrala Nacka ska växa med 14 000 bostäder samt över 20 000 nya kontorsarbetsplatser fram till år 2030. Detta kommer att resultera i en ökad efterfrågan på god vård och där ser vi att Curanten kommer att fylla en viktig funktion, säger Håkan Hyllengren, affärsutvecklingschef Sickla på Atrium Ljungberg.

Hyresavtalen med ALVA Barnklinik och GHP Specialisttandläkarna Nacka är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

onsdag, 25 september 2019 11:10

Per-Axel Sundström, ny CFO i Oscar Properties

 

 

 

 

Rekryteringen av Per-Axel Sundström (bilden) innebär att han är ny CFO på Oscar Properties. Han kommer senast från samma roll på bostadsfastighetsbolaget Hembla AB (tidigare D. Carnegie & Co). Per-Axel Sundström kommer även att ingå i koncernledningen.

– Bolaget kommer att ha stor nytta av den mångåriga erfarenhet och kompetens som Per-Axel innehar. Efter vad man ändå måste kalla en turbulent period, inte minst nu senast med den kritiserade delårsrapporten, ser jag fram emot den stabiliserande inverkan som jag är övertygad om att han kommer ha för oss. Per-Axel kommer att stärka bolagets ledning och ha en viktig roll i den fas bolaget nu är inne i, att stärka bolagets kapitalstruktur, skapa en stabil organisation och inte minst lägga grunden för att återupprätta ett långsiktigt förtroende för bolagets ekonomi- och finansfunktion. Därför känns det väldigt bra att få välkomna Per-Axel till oss, säger Peter Norman, styrelseordförande för Oscar Properties.

Per-Axel Sundström har innehaft CFO-posten på ett flertal bolag, nu senast på Hembla AB (tidigare D. Carnegie & Co). Efter börsnoteringen av D. Carnegie & Co var Per-Axel Sundström med och byggde upp bolaget Hembla AB till det största renodlade bostadsfastighetsbolaget på börsen.