7 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

onsdag, 03 februari 2021 11:43

Sellhall bygger vårdboende i Täby

 

 

 


Nu planerar Sehlhall Fastigheter för ett seniorkvarter på fastigheten Öreslandet 2 i Arninge i Täby kommun. Sehlhall uppför för närvarande ett vårdboende om 90 platser på den intilliggande fastigheten Öreslandet 3, bilden ovan.






Sehlhall Fastigheter förvärvar en byggklar fastighet i Täby för seniorer med varierande omsorgsbehov. Sehlhall Fastigheter har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Öreslandet 2 i Arninge i Täby kommun. Sedan tidigare uppför Sehlhall Fastigheter ett vårdboende om 90 lägenheter samt ett gruppboende på den intilliggande fastigheten Öreslandet 3. Nu planerar Sehlhall Fastigheter för ett seniorkvarter med ytterligare vårdboende, trygghetsbostäder och dagverksamhet.

Fastigheten Öreslandet 2 ligger i Hägerneholm och ingår i det nya stationsområdet Arninge-Ullna, blivande nav för kollektivtrafiken i nordöstra Stockholm. Fastigheten har en generös detaljplan som medger en exploatering om 8.500 kvm BTA. Säljare är Hemgården.


Sehlhall uppför för närvarande ett vårdboende om 90 platser på den intilliggande fastigheten Öreslandet 3, där ett hyresavtal tecknats med Humana och färdigställande planeras ske under det första kvartalet, 2023.

Nu vill Sehlhall knyta ihop dessa båda projekt och skapa ett seniorkvarter. En trygg och stimulerande miljö med sammanlänkade verksamheter som förstärker och ger synergier åt varandra med ett vårdboende, trygghetsbostäder och dagverksamhet med gemensamhetsytor och aktiviteter som bryter social isolering. Men även boendelösningar som uppmuntrar till flyttkedjor i närmiljön allteftersom omsorgsbehov förändras.

- Jag ser fram emot att ytterligare förstärka vårt engagemang i Täby, en expansiv och framsynt kommun med stort behov av social infrastruktur. Vårt koncept Seniorkvarter, med inspiration från framgångsrika projekt i Holland, skapar en rad fina kvaliteter. Det är också kul att vi gör ännu en affär med Hemgården, säger Dan T. Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter.

Hemgården är Sehlhalls samarbetspartner i projektet. Totalt binds två kvarter om närmare 20.000 kvm  samman till en helhet. Omgivningen präglas av goda kommunikationer, sporthall och naturområde.


– Vi är glada över att samarbetet med Sehlhall fördjupas. Tillsammans kommer vi skapa Sveriges första kompletta livsstilsboende för seniorer med varierande behov. Det kommer bli ett unikt och säkerligen välkommet tillskott på bostadsmarknaden. Här finns alla förutsättningar, säger Marcus Lindblom, vd och koncernchef för Hemgården.

 

 

 


De förvärvade byggrätterna ligger inom detaljplan för kv. Linnéan i Järvastaden, markerat med gult.

 






JM förvärvar byggrätter från Vasakronan för cirka 360 bostäder i Järvastaden i Solna. Affären uppgår till 364 Mkr och tillträde och betalning sker under det första kvartalet 2021. Med förvärvet fortsätter utvecklingen av Järvastaden där JM varit aktiva sedan 2006.

De förvärvade byggrätterna ligger inom detaljplan Linnéan i Järvastaden, Solna kommun och har en lagakraftvunnen detaljplan som möjliggör utveckling av cirka 360 bostäder. Byggrätterna förvärvas inom ett avtal som tecknades mellan JM och Vasakronan 2006. Förvärvet kommer att redovisas inom affärssegment JM Bostad Stockholm under det första kvartalet 2021.

– Solna är en attraktiv kommun och vi är mycket glada att kunna stärka vår position med ytterligare byggrätter i Järvastaden, säger Malin Lindskog, regionchef JM Stockholm Nord.

Området Järvastaden är beläget i de norra delarna av Solna och Sundbyberg, invid naturreservatet Igelbäcken och cirka 10 minuter med tåg till Stockholm city. Järvastaden har utvecklats successivt sedan 2006 och JM planerar nu projekten Gulmåran/Svärdsliljan med planerad säljstart för första etappen hösten 2021.

De förvärvade byggrätterna ligger inom detaljplan för kv. Linnéan i Järvastaden, markerat med gult.

 

 

 


Vattentornet VÅGA är utformat som en stiliserad våg, där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke synligt både från Varberg och från E6:an som löper förbi staden.

 






Redan 2012 inleddes tankarna kring ett nytt vattentorn i Varberg för att säkra stadens vattenförsörjning. Och 2018 fick White Arkitekter uppdraget av Vivab att utforma det nya vattentornet med förslaget VÅGA. Nu har genomförandeavtalet tecknats med Veidekke som ska bygga vattentornet. Arbetet beräknas sätta igång i vår.

Med sin unika design har VÅGA redan prisats och uppmärksammats nationellt som internationellt. Vattentornet är utformat som en stiliserad våg, där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke synligt både från centralorten och från E6:an som löper förbi staden. Genom att låta vattentornet sträcka sig på längden i stället för att ha en rund utformning utmanar White den traditionella designen av vattentorn.

– Denna livsviktiga resurs blir ett nytt landmärke för staden, men också en symbol för deras nytänkande. Det känns otroligt kul att projektet nu realiseras, säger Lars Zackrisson, uppdragsledare på White.

Vivab ansåg att Whites förslag VÅGA symboliserade trygghet, kraft och kreativitet. Den långsträckta utformningen ses som fördelaktig på platsen, både ur ett arkitektoniskt perspektiv, men också för att minimera fotavtrycket på kullen.

– Både att rita och bygga vattenanläggningar kräver specialistkompetens. Vi är glada att Veidekke ska bygga detta formstarka projekt och är trygga med att de kommer att kunna leverera med hög kvalitet, säger Agnes Orstadius, handläggande arkitekt på White.

Ett större torn med större kapacitet är en del i Vivabs långsiktiga VA-planering som ska ge en stabil och trygg vattenförsörjning till stadens invånare som växer i antal. VÅGAs reservoar rymmer fem gånger fler kubikmeter vatten jämfört med det befintliga, vilket gör att dricksvattenleveransen kan hanteras på ett bra sätt även vid oförutsedda eller planerade avbrott.

tisdag, 02 februari 2021 15:34

XR Logistik köper John Olssons i Skövde

 

 

 


John Olssons i Skövde AB  och bolagets koncept bygger i första hand på inrikestransporter och logistik med en modern fordonsflotta.

 






Som ett led i att stärka sin närvaro inom svensk logistik har XR-koncernen nu förvärvat logistikbolaget John Olssons i Skövde AB och dess dotterbolag. Detta förvärv blir XR-koncernens hitintills största och koncernen växer därmed med omkring en femtedel. Förvärvet påverkar inte den dagliga verksamheten hos John Olssons i Skövde AB där Mathias Olsson blir fortsatt vd på bolaget.

XR-koncernen erbjuder flexibla kundlösningar med hög kvalitet inom transport, anläggningstjänster och miljöhantering. Koncernen består av de tre bolagen XR Berg & Maskin, XR Logistik samt XR Miljöhantering. Nu står det klart att XR-koncernens logistikben, XR Logistik, förvärvar John Olssons i Skövde AB och dess dotterbolag Olssons Åkeri AB, Olssons Logistics AB och Olssons Mariesjö AB. Förvärvet av John Olssons i Skövde AB, även kallad Olssons, blir den största transaktionen som XR-koncernen har genomfört. Sammanlagt omsätter bolagen nära 200 Mkr.

– Vi är mycket glada och stolta över att kunna ta nästa steg i utvecklingen som koncern i och med förvärvet av Olssons. Affären tillför XR ny kompetens och ger en ny dimension inom logistikområdet samtidigt som den tillför synergier som kommer våra kunder till del genom att förbättra den lokala servicen. Vi är även mycket glada över att ha kvar Mathias Olsson som vd i bolaget, säger Per-Anders Gustafsson, styrelseordförande i XR-koncernen.

Förvärvet påverkar inte den dagliga verksamheten på Olssons eller dess dotterbolag. Utöver att Mathias Olsson blir kvar som vd kommer verksamheten på dotterbolagen att fungera som tidigare under samma namn, anställda och fordonsflotta.

– Vi har kommit fram till att Olssons är i behov av en stark ägare som kan bidra till bolagets fortsatta utveckling. Detta har varit en process där vi varit noggranna med att hitta en ägare vi känner oss trygga med och som fortsätter utveckla bolaget för att möta framtidens utmaningar. En viktig del av processen har också legat i att säkerställa att Olssons fortsatt levererar högkvalitativa tjänster till våra trogna kunder, vilket vi är säkra på kommer att ske med XR-koncernen, säger Mathias Olsson, vd på John Olssons i Skövde AB.


 

 

 

 











Rekryteringen av Johan Håkansson (bilden ) innebär att han i början av maj 2021 blir ny regionchef för NCC Property Development Syd. Rekryteringen är ett led i att stärka NCC:s fastighetsutveckling i södra Sverige.

Johan Håkansson har bred erfarenhet inom fastighets-, affärs- och projektutveckling och han kommer närmast från en roll som projekt- och affärsutvecklare på NREP i Stockholm. Dessförinnan har han en lång karriär i olika roller inom Skanska i Sverige och Europa bakom sig, senast som ansvarig för flertalet joint venture-projekt i Stockholm.

 

– Jag ser fram emot att välkomna Johan till oss på NCC. Med sitt stora driv och gedigna kompetens har han de bästa förutsättningar att ta sig an uppgiften att få vår projektportfölj och verksamhet i södra Sverige att växa, säger Petra Krüger, Sverigechef NCC Property Development.

Johan Håkansson tillträder sin nya tjänst i maj 2021.

tisdag, 02 februari 2021 14:45

Heimstaden och Magnolia bygger i Ursvik

 

 

 


Heimstaden och Magnolia utvecklar sitt projekt Brygghuset i Ursvik, Sundbyberg, med cirka 380 hyresrätter.

 






Nu startar byggnationen av Heimstaden och Magnolia sitt projekt Brygghuset i Ursvik, Sundbybergs kommun. Här utvecklar bolagen ett kvarter med cirka 380 hyresrätter samt lokala verksamheter och en förskola i entréplan. Kvarteret har ett attraktivt läge intill Ursviks torg och den nya stationen för tvärbanan som beräknas vara färdig 2022.

Torsdagen den 28 januari 2021 togs första spadtaget för projektet Brygghuset i Ursvik, vilket innebär att produktionen nu är igång. På plats var representanter från Magnolia Bostad, Heimstaden Bostad och projektets entreprenör Mecon Bygg.

– Jag är mycket glad att Magnolia Bostad och Heimstaden har startat bygget av Brygghuset. Nu är nästa etapp i Ursvik igång på riktigt. Det har varit en konstruktiv process att jobba fram det nya huset där involverade parter varit både lyhörda och lösnings-orienterade, säger Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.  

– Att få vara en del av utvecklingen i Sundbyberg och kommande Ursviks torg känns väldigt bra. Vi har i god samverkan med kommunen, arkitekter och byggentreprenör arbetat fram en gestaltning med en väl avvägd variation i fasaderna. Många personer kommer att röra sig i området tack vare det stationsnära läget och lokaler i bottenvåningen. I projektet har vi stort fokus på att skapa en säker plats. Det är väldigt glädjande att nu få ta ett första spadtag tillsammans med Heimstaden och Mecon,  säger Björn Bergman, regionchef Öst på Magnolia Bostad.

I kvarteret Brygghuset erbjuder bolagen allt från kvadratsmarta 1:or till rymliga och familjevänliga 4:or. De flesta lägenheterna har balkong mot den gröna innergården eller gatan. På entréplan planeras inglasade lokaler som ger liv och rörelse i kvarteret och under mark bygger vi ett garage för både bilar och cyklar. Bolagen tar även ansvar för miljön genom att klä taket med solpanel samt miljöcertifiera kvarteret enligt miljöbyggnad Silver. Brygghuset växer fram i hjärtat av Ursvik – en levande och dynamisk stadsdel med butiker, skolor, träning och all tänkbar service. Men också närhet till sköna rekreationsområden och naturreservat

tisdag, 02 februari 2021 14:35

Colin Wadell, ny vd för CBRE Norden

 

 

 

 










Rekryteringen av Colin Wadell (bilden) innebär att CBRE utnämner honom till vd för CBRE Norden från och med den 1 mars 2021. Colin Wadell var tidigare vd för CBRE Finland och Norge. I sin nya roll kommer han att ansvara för CBRE:s hela nordiska verksamhet som består av etablerade verksamheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Marco Hekman
, Division President, Advisory Services, Continental Europe på CBRE kommenterar:
– Det gläder mig att Colin kommer att leda vår nordiska verksamhet. Det finns en betydande potential för att ytterligare stärka och förbättra vår förmåga hos kunder i denna viktiga region och Colin är idealiskt positionerad för att leda denna tillväxt.

Colin Wadell, blivande vd för CBRE, Norden, säger:
– Jag ser väldigt mycket fram emot möjligheten att leda vår nordiska verksamhet och jag kommer att arbeta nära våra länders vd:ar och deras team för att säkerställa att vi tillhandahåller ett helt integrerat utbud av förstklassiga tjänster till våra inhemska och internationella investerare och kunder. Under pandemin har vi sett en anmärkningsvärd motståndskraft i den nordiska fastighetssektorn och vi ser nu fram emot att hjälpa våra kunder att dra full nytta av den kommande återhämtningen och för att också använda vår expertis till den betydande gränsöverskridande potential som finns på kapital- och hyresmarknader.

Patrik Kallenvret, vd för CBRE Sverige, säger:
– Sedan vi bildade teamet för kapitalmarknaden i Norden under början av 2020, har vår marknadsposition vuxit i Norden, trots utmaningarna under förra året. Intresset från våra kunder, att se utanför sina nationella gränser, växer nu igen. Det finns även ett intresse från nya kunder utanför Norden som vill investera i Norden. Med Colins nya roll gör vi det möjligt att stödja våra kunder på det allra bästa sätt.

CBRE tillkännager också utnämningen av Siri Tulikoura till vd för CBRE: s verksamhet i Finland från och med den 1 mars 2021. Förutom sina uppgifter som vd Siri Tulikoura kommer hon att fortsätta att ansvara för CBRE:s fastighetsförvaltning i Finland med syfte att säkerställa en smidig övergång till sin efterträdare.

CBRE har varit aktiv på den nordiska marknaden sedan år 1999 och bolaget erbjuder ett komplett utbud av bolagsfinansiering för att komplettera sin ledande verksamhet med transaktioner på den växande nordiska fastighetsmarknaden.

 

 

 


Wallenstam får en markanvisning för ett kvarter om 22.500 kvm BTA i direkt anslutning till det blivande tunnelbanetorget i Barkarbystaden. Bilden visar en vy mot det stora torget där Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång kommer att ligga. Här blir stadslivet som mest intensivt med kontor, handel, restauranger och annan service. (Visionsbild: Tovatt 2019)


 





Kommunstyrelsen i Järfälla har beslutat att tilldela Wallenstam en markanvisning för ett kvarter om 22.500 kvm BTA i direkt anslutning till det blivande tunnelbanetorget i Barkarbystaden. Byggstart bedöms kunna ske under 2022.

I det kommande kvarteret planerar Wallenstam för cirka 270 bostäder med kommersiella inslag som möter det blivande torget och tunnelbaneuppgången.

– Det känns mycket bra att vi åter fått förtroendet att bidra till Barkarbystadens utveckling. Vår ambition för kvarteret är att bidra till att levandegöra torg och stråk i den nya etappen, där detta kvarter utgör en viktig knutpunkt. Vi har sedan tidigare uppfört två kvarter i Barkarbystaden och tar med oss goda erfarenheter inför denna kommande satsning, säger Mathias Aronsson, regionchef Stockholm och Uppsala samt vice vd för Wallenstam.

Wallenstam har sedan 2017 varit en av kommunens utvalda ankarbyggherrar för Barkarbystaden IV, vilket har inneburit ett nära samarbete med kommunen med detaljplanearbetet för Barkarbystadens etapp IV. Detaljplanen vann laga kraft under 2019.

– Wallenstam har tidigare utvecklat två kvarter med stort kommersiellt innehåll i Barkarbystaden. Jag ser mycket positivt på att de återigen väljer att investera och utveckla i Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Barkarbystadens totala utveckling omfattar 14.000 nya bostäder fram till år 2032 som en del av tunnelbanans utbyggnad till området. Utöver bostäder planeras det också för kontor, skolor, förskolor, handel och offentlig service.

 

 

 


ByggParnter bygger 146 hyresrätter åt Åke Sundvall Byggnads AB i Rosendal, Uppsala.


 





ByggPartner har tecknat avtal med Åke Sundvall Byggnads AB om att uppföra 146 nya hyresrätter i området Rosendal strax utanför Uppsala centrum.

– Det känns roligt att komma igång med bygget av kvarteret som vi arbetat med en längre tid.
Vår vision har alltid varit att skapa stadens mest omtycka områden och jag ser en stor potential i kvarteret och platsen, säger Hanna Lindskog, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

ByggPartner har sedan tidigare genomfört projekteringen av projektet, som går under namnet Kvarteret E, vilket innebär att man tagit fram de handlingar som nu ska användas i byggfasen.

– Vi är mycket glada över att få Åke Sundvalls förtroende i detta fina projekt. Att bygga hyresrätter är en av våra specialgrenar, så nu ser vi fram emot byggstart, säger Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner.

Entreprenadsumman uppgår till 142 Mkr och den går in i ByggPartners orderbok för kvartal 1 år 2021. Planerad byggstart är den 1 mars 2021.

 

 

 

 










Rekryteringen av Lisa Isberg (bilden) innebär att Einar Mattsson projekt AB har värvat henne till rollen som ny affärsutvecklare. Hon kommer närmast från Nordr där hon haft rollen som senior projektutvecklare. Lisa Isberg tillträder sin nya tjänst den 15 mars 2021.

– Med Lisas breda erfarenhet av projektutveckling och tidiga skeden stärker vi affärsutvecklingsteamet ytterligare i arbetet med att hitta fler kvalitativa och långsiktigt lönsamma projekt, säger Li Cederwall Frizzo, affärsutvecklingschef för Einar Mattsson Projekt AB

–  Det känns extra roligt att börja arbeta på ett bolag som verkligen värdesätter varje enskilt projekt, ur ett stadsutvecklingsperspektiv och ur ett långsiktigt ägarperspektiv.  Att Einar Mattsson har hela värdekedjan från förvärv till långsiktigt fastighetsägande är något som verkligen tilltalade mig, säger Lisa Isberg, tillträdande affärsutvecklare på Einar Mattsson Projekt AB. 

Utöver sina erfarenheter från Nordr har Lisa Isberg en bred erfarenhet från branschen. Hon har bland annat arbetat inom olika skeden av projektutvecklingsfasen på Skanska Nya Hem, i Sverige och i London, som projektledare på WSP och SL samt som exploateringsingenjör och projektledare i Nacka Stad.  Lisa Isberg har en civilingenjörsexamen från KTH.