26 april 2024
Om företaget

Redaktionen

måndag, 01 februari 2021 12:25

Hufvudstaden öppnar Cecil Coworking

 

 

 


– Cecil är inte bara en plats, det är också ett professionellt nätverk. Vi kommer att arbeta för att medlemmarna ska lära känna varandra och löpande arrangera intressanta och utvecklande seminarier och möten. Vi vill vara en plats där nya idéer skapas, en plats för samtal och nätverksbyggande som gör jobbet roligare och mer dynamiskt,  säger Frida Wijkström, chef för Cecil Coworking på Hufvudstaden.



 





Måndagen den 1 februari 2021 öppnade Hufvudstaden sitt första erbjudande med coworking-i egen regi – Cecil Coworking i Bibliotekstan. Cecil erbjuder en modern, väldesignad arbetsplats i ett attraktivt läge. Det är en premiumanläggning där flexibilitet och personlig service är ett signum.

Cecil kommer att utmärkas av sin personliga service och en design där stor omsorg lagts kring alla detaljer. Här finns noga utvald konst på väggarna, vackra och ergonomiska möbler, en lyxig frukostbuffé varje morgon och personal med lång serviceerfarenhet från några av Stockholms bästa hotell.

– På Cecil får medlemmarna ett bekymmersfritt kontorsliv och kan istället fokusera på det de är bäst på, att utveckla sina egna affärer. Vi erbjuder en modern och väldesignad arbetsplats i hjärtat av Bibliotekstan där bra kommunikationer, restauranger och kultur finns precis runt hörnet, säger Frida Wijkström, chef för Cecil Coworking på Hufvudstaden.

Utöver den ökade efterfrågan på flexibilitet och service är det många som önskar att få inspiration på sin arbetsplats och ha en möjlighet att vara en del av ett nätverk.

– Cecil är inte bara en plats, det är också ett professionellt nätverk. Vi kommer att arbeta för att medlemmarna ska lära känna varandra och löpande arrangera intressanta och utvecklande seminarier och möten. Vi vill vara en plats där nya idéer skapas, en plats för samtal och nätverksbyggande som gör jobbet roligare och mer dynamiskt,  tillägger Frida Wijkström.

Cecil Coworking kompletterar Hufvudstadens övriga erbjudanden med traditionella kontor och konceptet Redo som består av nyckelfärdiga egna kontor. Varierande kundbehov med önskningar som mer flexibilitet, korta eller långa kontrakt, större eller mindre yta kan därmed mötas med olika erbjudanden.

fredag, 29 januari 2021 19:07

Entra avvisar buden från Castellum och SBB

 

 

 


Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

 

 

 





Fastighets AB Balder, äger cirka 20 procent av aktierna i Entra, och Folketrygfondet (Statens pensionsfond Norge), äger 13 procent av aktierna i Entra. Det innebär att de tillsammans äger mer än 30 procent av de utestående aktierna i Entra, och dessa två ägare har offentliggjort separat att de inte avser att acceptera något av erbjudandena. På grundval av detta kan ingen av erbjudandena uppnå 90 procent acceptans och i avsaknad av detta villkor förfaller dessa erbjudande, dels från SBB, dels från Castellum, skriver Entra i ett pressmeddelande.

Styrelsen rekommenderar därför Entras aktieägare, med en långsiktig placering, att inte acceptera något av dessa erbjudandena från SBB eller Castellum.

– Rekommendationen baseras på tillgänglig information. Styrelsens slutsats baseras på dess syn på bolagets förmåga att generera konkurrenskraftig avkastning i framtiden, den strategiska fördelen med en fokuserad Entra och stöds av de kommunicerade positionerna från bolagets två största aktieägare. Styrelsen är starkt engagerad i att fortsätta sitt arbete för att skapa ytterligare aktieägarvärden i ett oberoende Entra. Rekommendationen är enhällig, säger Siri Hatlen, styrelsenordförande i Entra.

I sin bedömning har styrelsen rådfrågat ABG Sundal Collier ASA som finansiell rådgivare och Wikborg Rein Advokatfirma AS som juridisk rådgivare.




fredag, 29 januari 2021 17:09

Ola Serneke trissade anonymt upp egen aktie

 

 

 


Vd Ola Serneke erkänner att han anonymt försökt öka värdet på aktien i Serneke Group på Placeras börsforum.

 

 

 





Ola Serneke, vd för noterade Serneke Group, har varit registrerad på ett anonymt nätkonto, som skrivit över 200 inlägg på aktieforumet Placera. Inläggen kan vara marknadsmanipulation, säger en expert, enligt Dagens PS.

Användarnamnet ”Pellucidum” har kopplats till Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke Group, och GP erfar att kontot har anmälts till Finansinspektionen. Nu säger experter att inläggen kan röra sig om marknadsmanipulation under ett flertal år.

Det är Daniel Stattin, professor i civilrätt och associationsrätt vid Uppsala universitet, som menar att inläggen kan vara kursmanipulation. Han säger:
– Jag skulle behöva gå in och titta vidare på inläggen för att kunna göra en bättre bedömning, men om vi talar generellt: Om man går in och skriver positiv information under pseudonym på det här sättet på diskussionsforum kan det mycket väl vara ett skolexempel på marknadsmanipulation. Vidare menar han att Ekobrottsmyndigheten borde se över inläggen.

De inlägg ”Pellucidum” har skrivit på Placera är i regel positivt inställda till Sernekeaktiens utveckling. I ett inlägg från mars 2020 skrev exempelvis  ”Pellucidum” att han skulle köpa fler aktier i byggbolaget – vilket infaller med ett aktieköp av Ola Serneke som registrerades samma dag.

I ett pressmeddelande erkänner Ola Serneke att han anonymt försökt öka värdet på aktien i Serneke Group på Placeraa börsforum. Ola Serneke säger:

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem. Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta.

Under eftermiddagen under fredagen den 29 januari 2021 backade aktien i Serneke Group med nära 5,0 procent. SF

 

 

 


Skanska bygger ett sjukhus i Tavastehus, cirka 10 mil norr om Helsingfors, omfattande 74.000 kvm.

 

 

 





Skanska har tecknat ett kontrakt med Kanta-Häme sjukhusdistrikt för att bygga ett nytt sjukhus i Tavastehus, i Finland. Kontraktet är värt 272 MEUR, cirka 2,8 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det första kvartalet 2021.

Den nya sjukhusbyggnaden består av 74.000 kvm som är uppdelad i tre delar. Sjukhusets inrymmer akutmedicin samt alla större medicinska specialistfunktioner inklusive psykiatri. Utöver detta kommer resurser för primärvård, tandvård och akut hemvård också att finnas.

Sjukhuset kommer att byggas av ett konsortium där Skanska är huvudentreprenör. I konsortiet ingår Kanta-Häme sjukhusdistrikt och Sweco, samt Team Integrated som är ett joint venture av arkitektbyråer.

Byggarbetet påbörjades i augusti 2021 och det är planerat att slutföras under slutet av 2025.

 

 

 

Cabonline hyr kontorslokaler om 4.511 kvm hos Castellum i Solna.

 

Elektroskandia flyttade i höstas in en butikslokal om 1.000 kvm i Bromma.

 

 


Hos Castellum på Torsgatan 30 (gamla Stockholm Vatten) hyr Arvato  kontorslokaler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med hög aktivitet på både projekt och uthyrning fortsätter Castellum att ta andelar i Stockholmsregionen. Parallellt med utveckling i exempelvis Slakthusområdet, Hagastaden och Västra Kungsholmen har vi på kort tid kunnat hjälpa många företag till bättre lokaler.

– Min uppfattning är att marknaden trots pandemin tuffar på riktigt bra, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm Norr.

Det är nu snart fem år sedan Castellum samlade hela koncernen under samma varumärke och stärkte det lokala samarbetet med kunder och kommuner i Storstockholm. Sedan dess har Castellum etablerat sig som en allt tyngre aktör inom såväl kontor som logistik i regionen. Våra kunder representerar vitt skilda verksamheter.

Tre aktuella exempel på kunder som Castellum kunnat erbjuda attraktiva lokaler:

 

1. Cabonline är Nordens ledande taxiföretag med 3.000 anslutna åkerier och cirka 5.700 taxibilar i Sverige, Norge, Finland och Danmark med välkända varumärken som exempelvis TaxiKurir, TopCab, Taxi Skåne och Flygtaxi. Cabonline hyr kontorslokaler om 4.511 kvm hos Castellum i Solna.

– Vi valde Castellum för att det är att det är ett stort fastighetsbolag med tydlig hållbarhetsstrategi och gott rykte som borgar för nöjda hyresgäster, säger Magnus Klintbäck, vd för Cabonline Stockholm AB.

2. Elektroskandia är Sveriges ledande elteknikgrossist med mer än hundra års erfarenhet i sin bransch, och ingår i koncernen Sonepar som är ett världens största elgrossistföretag. I höstas flyttade företaget in en butikslokal om 1.000 kvm i Bromma.

– Mariehäll är ett expansivt område under utveckling och läget passar oss perfekt, säger Ove Hallingstam, säljchef för Elektroskandia i region Stockholm.

3. Arvato Financial Solutions är den tredje största leverantören av integrerade finansiella tjänster i Europa, och levererar faktura- och inkassohantering med fokus på en optimerad kundresa. Hos Castellum på Torsgatan 30 (gamla Stockholm Vatten) hyr Arvato  kontorslokaler om 390 kvm där företaget vill företaget skapa en mötesplats snarare än ett traditionellt kontor.

– Bra läge, bra utbud av faciliteter och stabil fastighetsägare – här ser vi fram emot en långsiktig relation, säger Andreas Johansson, facility manager på Arvato.




 

 

 

 

 



 



 

 

 

 


fredag, 29 januari 2021 11:29

Philips hyr kontor i Järva Krog

 

 

 


Uthyrningen till Philips är en del i fastighetsaffären med Fastpartner som äger fastigheten K12 (till höger på bilden) sedan cirka ett år tillbaka. Fotograf: Joakim Kröger

 

 

 





NCC har på uppdrag av fastighetsägaren Fastpartner, förmedlat hyresavtal till hälsoteknikföretaget Philips Sverige som sommaren 2021 flyttar in i nya kontorslokaler i Järva Krog, Stockholm. I den nya kvartersstaden får företaget ett kontor med toppmoderna, flexibla lokaler i ett attraktivt läge.

Philips, ett av världens ledande företag inom hälsoteknik, flyttar in i nya kontorslokaler om cirka 950 kvm i den nyligen byggda fastigheten K12 i Järva Krog kvartersstad. Philips flyttar in på våningsplan 8 och får samtidigt tillgång till bra skyltläge, goda kommunikationer samt närhet till grönska, natur och rekreation.

– Philips Sveriges nya kontor i Järva Krog uppfyller alla våra krav vad gäller ett modernt ”post-covid”-kontor. I en tid där allt fler arbetar hemifrån, har våra interna undersökningar visat att medarbetare framför allt värdesätter kontoret för samarbeten. Det har vi tagit fasta på, och ytorna har anpassats efter våra behov, säger Anna-Carin Strandberg, verkställande direktör Philips AB.

Sedan en tid tillbaka har NCC sitt nordiska huvudkontor i fastigheten K12, där även 3M och Mitru tecknade hyreskontrakt 2019-2020.

– Som betydande projektutvecklare i Järva Krog ser vi mycket positivt på att Philips har valt området för sitt nya kontor. Med Philips stärks områdets attraktionskraft ytterligare och det är ett bevis för Järva Krog som inspirerande stadsdel med ett brett serviceutbud och attraktivt läge för moderna och flexibla kontor. NCC ser fram emot att få Philips som granne här i huset och i kvartersstaden, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm NCC Property Development.

– Det är mycket glädjande att Philips har valt Järva Krog och vår nybyggda fastighet för sin nya kontorsetablering. Det är ett bevis på områdets attraktionskraft och fastighetens starka hyresgästerbjudande. I och med uthyrningen till Philips är fastigheten fullt uthyrd med undantag för en mindre kontorsyta. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Philips, säger Håkan Bolinder, regionchef på Fastpartner.

Järva Krog kvartersstad är en del av utvecklingen i Ulriksdal, strax utanför Stockholms tullar, knutet till staden med cykel, kollektivtrafik eller bil och till världen via Arlanda och Bromma. I kvartersstaden samlas bostäder, kontor, butiker, service och ett brett restaurangutbud i en urban gatumiljö som tillsammans med nya torgbildningar skapar spännande mötesplatser anpassade för dagens verksamheter och hyresgäster.


 

 

 


Fastigheten Hansaallee 299 i Düsseldorf är en modern fastighet som utvecklades är 2004. Den största fastigheten i CLS förvärv då den omfattar 16.622 kvm med 252 parkeringsplatser.

 

 

 





CLS har avtalat om att köpa, av Commodus Real Estate, en portfölj med tre kontorsfastigheter belägna i Düsseldorf, i Berlin och i Hamburg för totalt 89,7 miljoner euro, exklusive kostnader, cirka 909 Mkr. De tre fastigheterna har totalt 31 hyresgäster, vilket ger ett diversifierat och stabilt kassaflöde. Byggnaderna är för närvarande uthyrda till 93 procent ockuperade med en återstående kontraktstid om 4,9 år. Den nuvarande genomsnittliga hyran är 22 procent lägre än de beräknade marknadshyrorna, vilket ger en möjlighet att aktivt förvalta tillgångarna för att öka hyran till marknadsnivå på medellång sikt. Initialavkastningen på portföljen är 4,8 procent med en framtida avkastning om 6,1procent.


Alla tre fastigheter har goda egenskaper för energi och hållbarhet.

Fastigheten Hansaallee 299 i Düsseldorf är en modern fastighet som utvecklades är 2004. Den är den största fastigheten i förvärvet då den omfattar 16 622 kvm med 252 parkeringsplatser. Den ligger i stadsdelen ”Seestern” mittemot tunnelbanestationen Loerick. Byggnaden ligger med god anslutning till Düsseldorfs centralstation inom 20 minuter och till flygplatsen inom 30 minuter. Den uthyrd till åtta hyresgäster med en återstående kontraktstid  om 3,9 år och till årshyra om 2,5 miljoner euro.

Fastigheten, Storkower Strasse 132 i Berlin, som totalrenoverades 2020, ligger mellan Prenzlauer Berg och Friedrichshain i östra Berlin, i ett av de mest populära och snabbast växande distrikten. Byggnaden har 6.105 kvm uthyrningsbar yta och den är helt uthyrd till tio hyresgäster med en återstående kontraktstid  om drygt 8 år. Den aktuella årshyran är 1,1 miljoner euro.

Den tredje fastigheten, Wendenstrasse 408 i Hamburg, omfattar 9.676 kvm med 191 parkeringsplatser i Hamburg City Süd, en snabbt växande delmarknad i staden. Det hyrs ut till 13 hyresgäster en återstående kontraktstid om 3,9 år. Den aktuella årshyran är 0,9 miljoner euro. Med en genomsnittlig hyra på 8,4 euro per kvm är byggnaden uthyrd med en vakans om 21 procent, vilket ger en omedelbar möjlighet att teckna nya kontrakt till marknadshyror.
Förvärvet av portföljen förväntas slutföras senast under andra kvartalet 2021.

Fredrik Widlund, vd för CLS, kommenterar:
– Dessa tillgångar är högkvalitativa, väl belägna tyska kontorsfastigheter med diversifierade hyresgäster som ger möjligheter att säkra marknadshyror och värderingshöjningar de kommande åren. Under det senaste året har CLS kunnat utnyttja en rad möjligheter på våra målmarknader genom att förvärva eller förbinda sig till förvärv av fastigheter för över 280 miljoner euro, 2,84 Mdr kr till kontrollerade investeringskriterier.

 

 

 


Riksanstalten, Duvan 1 i Härnösand, uppfördes ursprungligen år 1861 och nyttjades av Kriminalvården fram till år 2009. Intea har sedan tidigare förvärvat fastigheten Duvan 1 där Kriminalvården nu blir ensam hyresgäst. Anstalten kommer att disponera 7.300 kvm av fastighetens totala yta om 8.500 kvm, som utöver anstaltsplatser även inkluderar sporthall och verkstad.


 

 

 





Intea och Kriminalvården har ingått ett 15-årigt hyresavtal avseende riksanstalten i Härnösand. Den tidigare nedlagda anstalten ska genomgå en omfattande ombyggnad som beräknas skapa 100 nya välbehövliga platser.


Anstalten uppfördes ursprungligen år 1861 och nyttjades av Kriminalvården fram till år 2009 då verksamheten lades ned. Bristen på häktes- och anstaltskapacitet i landet är stor och ett återöppnande av Härnösandsanstalten möjliggör att på kort tid skapa nya platser. I och med öppnandet förväntas 80 nya arbetstillfällen att skapas i Härnösand.

– Kriminalvården har ett pressat läge med hög beläggning och ett stort behov av nya anstaltsplatser. Därför är det glädjande att vi nu, tillsammans med Intea, på nytt kan öppna den gamla riksanstalten i Härnösand. Det kommer att ge Kriminalvården ett mycket välkommet tillskott av nya platser. Den konstruktiva andan under förhandlingarna mellan Kriminalvården och Intea lovar också gott inför det fortsatta samarbetet, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.

Intea har sedan tidigare förvärvat fastigheten Duvan 1 där Kriminalvården nu blir ensam hyresgäst. Anstalten kommer att disponera 7.300 kvm av fastighetens totala yta om 8.500 kvm, som utöver anstaltsplatser även inkluderar sporthall och verkstad. Hyresvärdet uppgår preliminärt till 14,9 Mkr och hyresavtalet är villkorat av regeringens medgivande. Tillträde beräknas att ske under fjärde kvartalet 2021.

– Tillsammans med Kriminalvården har vi jobbat hårt under hösten och vintern för att ro detta komplexa projekt i hamn. Nu får vi på väldigt kort tid fram 100 nya platser åt Kriminalvården samtidigt som vi gör en insats för miljön genom att iordningställa befintliga byggnader istället för att bygga nytt. Som en välkommen bonus skapar projektet upp till 80 nya jobb i Härnösand vilket är jätteroligt att kunna bidra till, säger Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef på Intea.

torsdag, 28 januari 2021 16:22

Wihlborgs utvecklar Nyhamnen i Malmö

 

 

 


Visionsbild över Nyhamnen. Foto: Gisele Paiva Nilsson – Malmö stad


 

 

 





Malmö stad har stora ambitioner för området och vill utveckla det till en tät, grön och blandad stadsdel. Utöver drygt 13.000 nya arbetsplatser kommer det att byggas cirka 6.000 nya bostäder samt skolor, förskolor och parker. Upprustningen och nybyggnationen i Nyhamnen är indelad i tre detaljplanområden och Wihlborgs är som enda privata aktör involverad i samtliga.

Wihlborgs äger redan ett flertal byggnader i Nyhamnen, som Slagthuset, Magasinet på Hans Michelsensgatan samt kontorshusen Sirius, Kolga, Söderhavet och Östersjön. Dessutom har Wihlborgs flera byggrätter i delområdena Smörkajen, Jörgen Kocksgatan och Vintergatan som nu ska moderniseras.

 

Just nu pågår detaljplaneringen av ett 10.000 kvm stort kontorshus i området Smörkajen. Fastigheten kommer att ligga synlig från det blivande kommunikationstråket på Hans Michelsensgatan och i nära anslutning till en park som ska sträcka sig ner mot havet.

– Det är verkligen ett fantastiskt läge. Närheten till Malmö C och förbindelser med resten av Öresundsregionen gör Nyhamnen till den mest attraktiva stadsdelen i framtidens Malmö, både för att bo och arbeta. Längre fram kan tillkomsten av höghastighetståg och en Öresundsmetro ytterligare öka Nyham­nens betydelse för regionens utveckling. För oss som fastighetsägare är det väldigt viktigt att vara med och utveckla regionens näringsliv genom våra kontorsprojekt i området, säger Joakim Persson, fastighetsutvecklare på Wihlborgs.

 

 

 


Ylva Sarby Westman, vice vd och CFO för Kungsleden.


 

 

 





Kungsleden har tecknat avtal med JM AB om att avyttra fastigheten Västerås Isolatorn 12 på Utvecklingsgränd 27 i Västerås, med blivande bostadsbyggrätter till ett pris före avdrag om 4.100 kr/kvm BTA.  Affären uppgår till cirka 120 Mkr. Tillträde och betalning genomförs efter lagakraftvunnen detaljplan som bedöms ske under andra kvartalet 2021.

Fastigheten omfattar cirka 12.000 kvm vakanta industribyggnader. Kungsleden har framgångsrikt drivit en detaljplaneprocess för att omvandla fastigheten till ett attraktivt bostadsområde.  Den nya detaljplanen som är ute för granskning medger omkring 36.000 kvm BTA bostäder samt 1.000 kvm BTA förskola. Köparen övertar ansvaret för marksanering samt rivning av befintliga industribyggnader. Priset efter samtliga avdrag uppgår till 102 Mkr.  Frånträde av fastigheten äger rum vid lagakraftvunnen detaljplan, vilket bedöms ske i Q2 2021. Den positiva resultateffekten vid frånträde beräknas uppgå till 7 Mkr.

Detaljplanen bedöms medge utveckling av cirka 400 bostäder samt möjlighet till förskola. Med detta förvärv disponerar JM ett attraktivt utvecklingsområde i Emaus, Västerås. Förvärvet kommer att redovisas inom affärssegment JM Bostad Riks under andra kvartalet 2021.

– Vi fortsätter att realisera den fina byggrättspotential som vi har i vår fastighetsportfölj och är glada för att JM nu tar över arbetet med att utveckla detta spännande område. För närvarande har Kungsleden drygt 280.000 kvm bostadsbyggrätter under framtagande som vi avser att avyttra i takt med att de närmar sig färdigställande, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CFO för Kungsleden.

– Fastigheten har ett attraktivt läge nära service och kommunikationer med gångavstånd till citykärnan. Som långsiktig bostadsbyggare i Västerås är JM glada att fortsätta utvecklingen av detta intressanta område, säger Per Johansson, regionchef JM region Öst.