6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 

 

 


Det globala handelsföretaget, Bufab Finland Oy, flyttat in i Logicenters fastighet i Kerava, strax utanför Helsingfors. Det långa hyresavtalet gäller 5.000 kvm logistiklokaler samt 750 kvm kontorsyta.


 

 

 





Nu har det globala handelsföretaget, Bufab Finland Oy, flyttat in i Logicenters fastighet i Kerava, strax utanför Helsingfors. Det långa hyresavtalet gäller 5.000 kvm logistiklokaler samt 750 kvm kontorsyta.

Den marknadsledande leverantören av komponenter till den globala tillverkningsindustrin, Bufab Finland Oy, har nu skrivit ett långt hyresavtal med Logicenters. Hyresavtalet gäller totalt 5.750 kvm av logistikfastighetsaktörens moderna logistikfastighet i finska Kerava, strax utanför Helsingfors, där 5.000 kvm avser lageryta och resterande 750 kvm blir företagets finska huvudkontor.

– Det är väldigt glädjande att vi kan stötta Bufab i deras tillväxtresa och att företaget har valt att flyttat in hos oss i Kerava. Vi har sedan tidigare ett gott samarbete i Vantaa, där Bufab tidigare var vår hyresgäst. Därför är det extra roligt att återigen få kroka arm och vi vill varmt välkomna dem till deras nya logistikfastighet, säger Jarkko Äikää, Commercial Director, Logicenters Finland.

Geografiskt är Kerava optimalt beläget för logistikverksamhet och orten är en strategiskt viktig
plats i Helsingforsregionen. Med närhet till tågstationen Savio finns även goda pendlingsmöjligheter till och från Helsingfors.

– Det känns mycket roligt att vi nu har flyttat in i vår nya, moderna fastighet i Kerava. Fastigheten är belägen i ett attraktivt område som erbjuder goda transportmöjligheter vilket är något vi värdesätter högt. Vi vill även tacka Logicenters för ett gott samarbete, säger Juha Kankaanpää, vd för Bufab Finland Oy.
torsdag, 28 januari 2021 13:36

JLL ska hyra ut 14.500 kvm åt Genesta

 

 

 


Svea Artilleri, som ligger invid Stockholm Stadion, har 12.400 kvm ledig kontorsyta. Foto: Genesta


 

 

 





JLL har fått ett uthyrningsuppdrag av Genesta Property Nordic för fastigheterna Svea Artilleri och Arton i centrala Stockholm. Uppdraget omfattar kontor om totalt 14.500 kvm och arbetet inleds omgående.

Fastigheterna totalrenoveras och omvandlas till toppmoderna kontor. Svea Artilleri har 12.400 kvm ledig kontorsyta och ligger invid Stockholm Stadion. Arton ligger på Linnégatan 18, intill Stureplan och omfattar 2.100 kvm ledig yta. Båda fastigheterna genomgår nu en omfattande renovering av både lokaler, fasader och gemensamhetsytor.

– Svea Artilleri och Arton är två fantastiska fastigheter i strategiska lägen. Vi ser fram emot vårt samarbete tillsammans med JLL, säger Ted Söderlund, Head of Investment Management på Genesta.

Fastigheterna ligger båda i attraktiva lägen på Östermalm endast med några minuters promenad till kommunikationer och grönområden.

-Vi är glada över Genestas förtroende att få arbeta med dessa två fina fastigheter. Båda byggnaderna har en stor potentialoch vi ser fram emot att fylla dem med nya hyresgäster, säger Theodor Jarnhammar, Head of Office and Industrial Leasing på JLL.

JLL är ett ledande tjänsteföretag med verksamhet i över 80 länder och 92.000 medarbetare.


torsdag, 28 januari 2021 13:25

BSK förstärker med nya arkitekter

 

 

 

 










Rekryteringarna av arkitekten Annie Flodström (bilden t v) och inredningsarkitekten Erik Nyström (bilden

t h) innebär att BSK Arkitekter växer med nya uppdrag.

BSK Arkitekters nya uppdrag rör exempelvis anpassning av kontor och kommersiella lokaler, samt ett ramavtal för Skatteverket när det gäller tjänster för inredningsarkitektur.

Inredningsarkitekten Erik Nyström kommer närmast från Thomas Eriksson Arkitekter där han bland annat arbetade med inredningen på ICA:s huvudkontor. Han har även varit involverad i produktformgivning för Edsbyn, exempelvis av förvaringslösningen Neat Green och bordsserien Piece Light.

Arkitekten Annie Flodström kommer närmast från Manor House där hon fokuserade på design och inredning för hotell och restaurangmiljöer, som exempelvis Näsby Slott. Tidigare var hon verksam på ElinderSten. Annie Flodström har även arbetat med Gallerian i Stockholm och handelsplatsen Kvarteret Giraffen i Kalmar.

BSK Arkitekter arbetar med stadsbyggnad, husbyggnad och inredning. Företaget står bakom omvandlingen av Nacka Strand, Campus Albano, Magasin 113, Lynx, Yllefabriken, Södertälje sjukhus och Postens huvudkontor. Företaget är till hälften medarbetarägt och tillhör Arcona-koncernen, som i sin tur ägs av Veidekke­

torsdag, 28 januari 2021 13:04

Kerstin Danasten, ny presschef för Peab

 

 

 

 










Rekrytering av Kerstin Danasten (bilden) innebär att hon blir ny presschef för Peab. Hon tillträder den 1 februari 2021 och hon kommer att arbeta operativt och strategiskt med att utveckla koncernens medierelationer.

Kerstin Danasten
har arbetat med press och media i över 25 år i olika roller. Hon har varit journalist Affärsvärlden, Svenska Dagbladet och Aftonbladet, samt presschef på EQT och SSAB. Hon har också varit kommunikationschef på Addtech.

–  Det känns väldigt roligt att få välkomna Kerstin till vårt kommunikationsteam. Peab gör varje dag fantastiska saker som på olika sätt bidrar till samhällsbygget, och vi vill ständigt bli bättre på att också visa upp det utåt. Kerstins långa och breda erfarenhet från nordisk media blir en viktig tillgång i det arbetet, säger Peabs kommunikationsdirektör Camila Buzaglo.

Närmast kommer Kerstin Danasten från en roll som kommunikationsrådgivare på Progress PR, där hon haft konsultuppdrag för Peab.

–  Det är lätt att tycka om Peab. Som konsult har jag redan hunnit se prov på Peabs alla styrkor, som lagandan, närheten till det lokala och inte minst engagemanget i samhällets stora framtidsfrågor som klimat och jämställdhet. Att få bli en del av den kulturen och bidra till att öka omvärldens kunskaper om Peab känns både inspirerande och hedrande, säger Kerstin Danasten.

Kerstin Danasten tillträder den 1 februari 2021  och efterträder Kajsa Jacobsson som går vidare till nya uppdrag utanför koncernen.

torsdag, 28 januari 2021 11:53

Newsec fördubblar omsättningen

 

 

 


Eric Johansson, Managing Director Newsec PAM Sverige.


 

 

 





Den svenska verksamheten inom Newsec Property Asset Management har haft en mycket stark omsättningstillväxt under år 2020, och bolaget räknar med att under 2021 ha nästan en fördubblad omsättning jämfört med år 2019 till nära 1 Mdr kr.

Både ekonomisk förvaltning samt teknisk förvaltning har gått bra under året. Förvärvet av ingenjörsbyrån RIBA påverkar omsättningen positivt samtidigt som projektavdelningen inom koncernen haft ett fint år. Newsec Property Asset Management har under 2020 förstärkt erbjudandet på teknik- och ingenjörssidan. Technical Services integrerades framgångsrikt under våren och därefter förstärktes bolaget med ingenjörsbyrån RIBA. Resultatet för den svenska verksamheten överträffar såväl föregående år som prognos avseende tillväxt.


– Vi visar med det fina resultatet att vi kan fortsätta växa trots pandemi och krav på snabb omställning till ett nästintill helt digitaliserat arbetsliv för majoriteten av verksamheten. Med strategiska förvärv och ett ännu tydligare fokus på helhetserbjudandet inom fastighetsförvaltning talar det goda resultatet sitt tydliga språk, säger Eric Johansson, Managing Director Newsec PAM Sverige.

Han fortsätter:
– Newsec har fortsatt en tillväxtstrategi bestående av en kombination av organisk tillväxt och strategiska förvärv. Framtidens förvaltning byggs med digitalisering och hållbarhet i fokus, det är två viktiga områden som berör alla våra kunder framöver och vi kommer löpande utvärdera möjligheterna att stärka vårt erbjudande ytterligare inom dessa områden

Newsec Property Asset Management är idag näst störst i Europa, mätt i kvadratmeter under förvaltning, och har ambitionen att växa ytterligare på existerande marknader genom att utveckla effektiva lösningar med en hög servicenivå. Den svenska verksamheten består av cirka 700 medarbetare.

 

 

 

 










Rekryteringen av Marie Persson (bilden) innebär att hon blir vd för Volito Fastigheter. Hon tillträder posten senast 1 maj 2021 och hon ersätter Pelle Hammarström som kommer att träda in i en nyinrättad roll inom AB Axel Granlund. Marie Persson kommer närmast från befattningen som marknads- och uthyrningschef för Skanska Öresund AB.

– Jag ser mycket fram emot att välkomna Marie Persson till Volitogruppen. Marie har en lång samt gedigen bakgrund från Skanska där hon verkat i flera seniora positioner. Med Marie får Volito Fastigheter en vd med ett erfaret ledarskap, bred kunskap inom fastighetssektorn och ett starkt resultatfokus, säger Ulf Liljedahl, vd och koncernchef för Volito AB.

Marie Persson lämnar en framgångsrik karriär inom Skanska där hon verkat i flera olika seniora, ledande och kommersiellt inriktade befattningar. Hon är född 1974 och hon har en civilingenjörsexamen (väg- och vatten) från Lunds Tekniska Högskola.

– Det är mycket spännande och hedrande att få möjligheten att anta rollen som vd i Volito Fastigheter som är ett väldigt fint bolag med en spännande framtid. Jag ser fram emot att ta mig an verksamhetens framtida utmaningar, säger Marie Persson.

– Jag vill passa på att tacka Pelle för hans mångåriga insats i Volitogruppen och på det sätt han, inom Volitogruppen, framgångsrikt byggt upp ett ansenligt fastighetsbestånd i Malmö. Aktieägare, styrelse, undertecknad samt alla kollegor i Volito önskar honom all lycka med de nya utmaningarna i AB Axel Granlund, säger Ulf Liljedahl.

 

 

 


Foajé med restaurangentré för Eatery i Bas Barkarby i Järfälla. Visionsbild: White Arkitekter


 

 

 






Med ett år kvar till invigning har Atrium Ljungberg tecknat avtal med restaurang- och konferenskoncernen Eatery i Bas Barkarby i Järfälla. Redan idag reser sig byggnaden som ett riktmärke med sina fjorton våningar intill E18, fjärrtåg och den kommande tunnelbanestationen.

Mitt i Barkarbystaden, som är ett av Stockholms mest expansiva områden blir Bas Barkarby ett multifunktionellt kvarter för näringsliv, kultur, idrott och lärande med invigning i början av 2022. Och nu har restaurang- och konferenskoncernen Eatery skrivit avtal på nära 1.500 kvm.

– Vi är fantastiskt glada att Eatery blir en del av Bas Barkarby, de kommer att serva huset med allt från frukostkaffe till affärsmiddag och kreativa konferenser, säger Catarina Sjömark som är affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Eatery finns på flera av våra andra platser och vårt samarbete går mer än tio år tillbaka i tiden.

Eatery är en snabbt växande restaurang- och konferenskedja som idag finns på åtta ställen i Stockholmsområdet. Varje dag serveras 2.000 gäster i egna lokaler och Eatery har även tio produktionskök där det dagligen lagas 20.000 portioner. I Bas Barkarby rymmer lokalerna en restaurang som planeras vara öppen sju dagar i veckan, och som även kan bokas för evenemang. Gymnasieskolans elever serveras i en separat elevrestaurang.

– Vi är otroligt glada och stolta över etableringen i Bas Barkarby. Eatery blir navet för service, med frukost, lunch, fika och middag samtidigt som vi kommer att erbjuda lokaler för konferens och event, säger Christin Huber, vice vd för Eatery. Vi vill åstadkomma en levande plats där man samlas, umgås och har möjlighet till god mat och dryck i en trevlig miljö.

Hyresavtalet med Eatery är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. Bas Barkarby är miljöcertifierat enligt Breeam, nivå very good. Bas Barkarbys 30.000 kvm rymmer lokaler för kontor, vård och utbildning, samt bibliotek och multihall.


 

 

 


Cristiana Caira, partner på White Arkitekter.


 

 

 





Under 2020 bestod 25 procent av White Arkitekters omsättning av uppdrag inom vårdsektorn och och med 190 medarbetare arbetade i vårduppdrag. Nu står det klart att White ska gestalta ytterligare ett stort vårdprojekt – ett nytt världsledande barnsjukhus i Cambridge. Det blir företagets andra prestigefulla vårduppdrag i UK och ytterligare ett universitetssjukhus för White.

Med flertalet vårdprojekt på meritlistan bidrar White i Cambridge-projektet med sin expertis inom global vårdarkitektur. Från White deltar specialister både från London och Sverige. I synnerhet från Göteborgskontoret med nyligen färdigställda Drottning Silvias barnsjukhus i ryggen. Där har varje element betraktats ur barnets perspektiv. Och omtanke för patienten likväl som personal, familj och anhöriga varit en ledstjärna.

– Vår humanistiska och evidensbaserade designmetod grundar sig i kunskapen om att arkitektur bidrar till återhämtning och välbefinnande för patienten. Det i kombination med många skickliga medarbetare och fina referensprojekt har lett oss dit vi är idag. Vi är mycket glada över att få utforma detta fantastiska projekt i Cambridge och vara en del av det multidisciplinära designteam som ska skapa en hållbar, framtidssäkrad och trivsam vårdmiljö i världsklass, säger Cristiana Caira, partner på White Arkitekter.

Cambridges barnsjukhus planeras öppna år 2025. Med ambitionen att integrera mental och fysisk hälsa kommer sjukhuset att kunna erbjuda banbrytande vård för barn och ungdomar tillsammans med världsledande akademisk forskning vid Cambridge Biomedical Campus. Det blir ett toppmodernt barnsjukhus där utformningen understödjer välbefinnandet för hela barnet och inte bara återhämtningen av dess sjukdom.

– Det holistiska synsättet kring det ”hela barnet”, ”the whole child”, har en fantastisk potential att sudda ut traditionella gränser och kommer att ligga till grund för helt nya arkitektoniska lösningar. Vi ser fram emot att inleda denna resa med våra kompetenta samarbetspartners, en ambitiös beställarorganisation och de många barn och familjer som kommer att bidra som viktiga samtalspartners under hela designprocessen, säger Cristiana Caira.

Övriga företag som ingår i det internationella designteamet för Cambridges barnsjukhus är Hawkins\Brown Arkitekter som bistår med expertis inom forskning och högre utbildning. Ramboll som tillhandahåller ingenjörstjänster och MJ Medical som bidrar med internationell kompetens inom hälso- och sjukvårdsplanering.

White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv med cirka 800 medarbetare i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

 

 

 


Christian Fladeland, co-Chief Investment Officer för Heimstaden.


 

 

 



Heimstaden Bostad AB gör ett andra förvärv i Polen, bestående av tre hyresrättsprojekt i Warszawa om totalt 647 bostäder om 29.851 kvm och 11 kommersiella enheter om 1.068 kvm för cirka 842 Mkr.  Heimstaden har en option att förvärva ytterligare 60 lägenheter. Säljare och utvecklare är Marvipol Development SA.

Det första projektet, med 136 bostäder, förväntas vara klart under tredje kvartalet 2021 och de andra två mot slutet av 2022. Totala beräknade bruttohyresintäkter är 67,5 Mkr.

Tillsammans med två att nämnda projekt som tillkännagavs i december 2020 har Heimstaden Bostad ingått terminskontrakt för att förvärva 1.350 bostäder som för närvarande är under utveckling i Warszawa.

– Vi tror starkt på utvecklingen av den polska ekonomin och bostadsmarknaden i allmänhet, och Warszawa i synnerhet, och är glada över att kunna etablera oss som en leverantör av kvalitetshem på den polska marknaden, säger Christian Fladeland, co-Chief Investment Officer för Heimstaden.

År 2021 kommer Heimstaden att etablera lokal fastighetsförvaltningsverksamhet för de nya fastigheterna och erbjuda service till kunderna i linje med konceptet Friendly Homes.

Förvärvet kommer att struktureras som ett terminsköp för det första projektet med leverans under tredje kvartalet 2021, och ett framtida finansieringsåtagande för de andra två.

Heimstaden Bostad AB har fått råd från Dentons (juridisk), Deloitte (skatt), Arcadis (teknisk), Leach & Partners (verksamhet) och CBRE (kommersiell) om transaktionen.

 

 

 


– Arkitekturen ska andas humanism och en dos glädje. Husen ska direkt ge en känsla av att här vill jag bo, säger Thomas Sandell om Bokloks nya flerfamiljshus.


 

 

 



BoKlok grundades för snart 25 år sedan utifrån tanken att så många som möjligt ska ha råd med ett eget hem. Nu inleds nästa steg i utvecklingen av BoKlok med lanseringen av en ny generation flerfamiljshus. Cen välkända arkitekten Thomas Sandell och byrån sandellsandberg har tagit fram en ny gestaltning som andas nytänkande och samtidigt tradition.

– Målet med de nya husen är att kombinera attraktiv design, hållbarhet och kvalitet till ett pris som så många som möjligt har råd med. Vi vill helt enkelt göra god arkitektur tillgänglig för de många människorna, säger Niclas Bagler, chef för BoKlok Sverige.

Kärnan i utformningen är det skandinaviska formspråket med harmoniska former och god funktion. Varje liten enskild detalj har fått lika stor omtanke och arkitekturen präglas av omsorgsfulla möten mellan olika material. Eftersom BoKlok bygger i trä från svenska skogar var det naturligt att hämta inspiration från det svenska landskapet i valet av material och färger. Dessa kan kombineras för att passa in i olika situationer och omgivningar.

– Det har varit väldigt roligt och utmanande att arbeta med utformningen. Jag delar verkligen viljan att göra god arkitektur tillgänglig för fler. Utgångspunkten har varit att skapa hus som är hållbara över tid. Både när det gäller arkitekturen och materialen. Arkitekturen ska andas humanism och en dos glädje. Husen ska direkt ge en känsla av att här vill jag bo, säger Thomas Sandell.

Utformning anpassas alltid efter den specifika platsen genom olika fasadmaterial, takalternativ, färgval, lägenhetskonfigurationer osv. För att skapa hållbara livsmiljöer görs först en analys av platsen. Den ligger sedan till grund för gestaltningsval, kvartersutformning och design av utemiljö.

De första husen med den nya utformningen ska byggas i Färjestaden, på Öland. BoKlok ska bygga 32 lägenheter fördelade i fyra hus med en kringbyggd gårdsmiljö som inspireras av det öländska landskapet i färg och form.

Fakta BoKloks nya flerfamiljshus

1. Lägenheter med 1-4 rum och kök om 31-85 kvm. 2. Kök och fast inredning från IKEA. 3. Flerfamiljshusen byggs i BoKloks fabrik i Gullringen utanför Vimmerby.