6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

onsdag, 27 januari 2021 12:53

NCC och Micasa bygger vårdboende i Rinkeby

 

 

 


Det nya vård- och omsorgsboendet Rinkeby allé ska innehålla 90 lägenheter för modern äldrevård. Illustration: Micasa/NCC/Winroth


 

 

 



På uppdrag av Stockholms stad, Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd byggs nu ett vård- och omsorgsboendet Rinkeby allé. Boendet ska innehålla 90 lägenheter för modern äldrevård utan korridorer och mörka vistelseytor med gemensamma ytor. Trygghet, trivsel och hållbarhet är de centrala ledorden i bygget. Fyra bolag inom koncernen Instalco har fått ett gemensamt uppdrag av NCC och Micasa vid nybyggnationen vård- och omsorgsboendet i Rinkeby i Stockholm.

Uppdraget gäller projektering och installation av VS (VVS-Kraft), ventilation (OTK), automation (Automationsbolaget) och kyla (Timab) och ska utföras i samverkansentreprenad.

– Projektet genomförs i så kallad partnering, där alla vi inblandade parter tillsammans planerar, budgeterar och projekterar uppdraget i syfte att komma överens en riktkostnad för uppdraget, säger Tomas Danielsson, vd för OTK.

OTK har projekterat ventilationssystemet och har nu fått fortsatt förtroende i produktionsfasen. VVS-Krafts uppdrag är projektering och installation av samtliga rörsystem för värme, vatten, avlopp, komfortkyla, kökskyla och en energicentral som ska hantera energi från tio energibrunnar för bergvärme.

– I ett sådant här projekt sitter vi alla projektörer och installatörer på samma sida av bordet som byggaren, kunden och slutkunden, allt för projektets bästa. På så sätt har alla projektets totala genomförande i fokus och vi arbetar tillsammans. Då vi har varit med från början har vi kunnat föreslå hållbart och energieffektiva system för kunden, säger Ola Klockarås, vd för VVS-Kraft.

Ambitionen är att projektet ska certifieras som ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt. Projektering är utförd under 2020 och produktion planeras för 2021 och 2022.

onsdag, 27 januari 2021 12:25

Hufvudstaden köper RNB i NK-varuhusen

 

 

 


Hufvudstaden köper RNB Retail and Brands AB (RNB) om att förvärva dotterbolaget Departments & Stores Europe AB (DSE) och bolagets verksamhet i NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg. DSE driver sammanlagt cirka 40 avdelningar inom mode, kosmetik och juvel på NK Stockholm och NK Göteborg,



 

 

 



Hufvudstadens dotterbolag AB Nordiska Kompaniet (NK) har träffat en överenskommelse med RNB Retail and Brands AB (RNB) om att förvärva dotterbolaget Departments & Stores Europe AB (DSE) och bolagets verksamhet i NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg.

DSE driver sammanlagt cirka 40 avdelningar inom mode, kosmetik och juvel på NK Stockholm och NK Göteborg, vilket utgör ungefär 25 procent av det totala antalet avdelningar i varuhusen. DSE:s omsättning under räkenskapsåret 2019/2020 uppgick till 773 Mkr och antalet anställda är cirka 400 vilket motsvarar 275 årsanställda.

– Förvärvet av DSE:s NK-verksamhet ska ses mot bakgrund av den rådande situationen i detaljhandeln och att NK är en unik marknadsplats som vi kommer att fortsätta investera i och utveckla under lång tid framöver, säger Ivo Stopner, vd för Hufvudstaden.

Den förvärvade verksamheten kommer att drivas i ett helägt dotterbolag till AB Nordiska Kompaniet i vilket samtliga medarbetare erbjuds anställning. Köpeskillingen för varulager och inventarier uppgår preliminärt till 58 Mkr. Tillträde av verksamheten sker den 3 februari 2021.

– Vi ser att förvärvet ger oss större möjligheter att snabba på utvecklingstakten på NK. Det handlar bland annat om utveckling av damplanen i Stockholm och Göteborg och lansering av avdelningarnas sortiment på NK:s e-handel. NK:s långsiktiga affärsstrategi, med fristående entreprenörer som driver avdelningarna, ligger fast och på sikt räknar vi med att andra entreprenörer kommer ta över de aktuella avdelningarna, säger Bo Wikare, vd för NK och vice vd för Hufvudstaden.
onsdag, 27 januari 2021 12:04

Wilfast/NRP köper 17.000 kvm i Västerås

 

 

 


Indesko och Carbomax genomför en sale and leaseback där de båda hyresgästerna har tecknat nya hyresavtal med en löptid på 15 år för industrifastighet om 17.000 kvm i Västerås.


 

 

 


Wilfast har tillsammans med NRP köpt en fullt uthyrd industri- och lagerfastighet om drygt 17.000 kvm i Västerås. Säljare är bolagen Indesko och Robert Idegren Holding och hyresgäster i fastigheten är Indesko och Carbomax. CBRE har varit säljarens rådgivare i samband med transaktionen.

– Vi köper en välskött och bra belägen fastighet med två solida och välskötta företag som hyresgäster, säger Mattias Wilson, vd för  Wilfast.

Fastigheten Slakteriet 7 har ett logistiskt attraktivt läge nära E18 och den västra hamnen i Västerås, varifrån de båda hyresgästerna får stora kvantiteter av sin råvara i form av mineraler och metaller.

– Affären är en transaktion som en sale and leaseback-transaktion där de båda hyresgästerna har tecknat nya hyresavtal med en löptid på 15 år. För oss som ny ägare och förvaltare av fastigheten innebär det att vi fortsatt har hyresgäster med hög betalningsförmåga vilket gör det här till en bra och trygg affär med låg risk, säger Mattias Wilson.


Wilfast har sedan 2001 ett nära samarbete med NRP, ett privatägt investmentbolag, som bland annat investerar i fastigheter och som idag äger cirka 1,5 miljoner kvm i logistikfastigheter i de nordiska länderna. NRP är en av de största onoterade aktörerna inom detta segment och erbjuder både privata fastighetsfonder och direktinvesteringar till sina investerare.

– Tillsammans med NRP har vi genomfört fastighetsaffärer på över 30 miljarder kronor. Vår gemensamma affärsidé är att förvärva och förvalta moderna logistikfastigheter med starka hyresgäster som har långa hyresavtal. Att vi fungerar som både fastighetsägare och förvaltare är en trygghet för våra hyresgäster och innebär att våra hus hanteras med både omsorg och noggrannhet, säger Mattias Wilson.

Robert Idegren är delägare och styrelseordförande i Carbomax. Han är nöjd med försäljningen till NRP och Wilfast och han ser fram emot att i samarbete med de nya ägarna förvalta och utveckla fastigheten ytterligare.

– Det känns bra att fastigheten hamnar i goda händer vilket innebär att Carbomax och Indesko fortsatt kan fokusera på att utveckla sina kärnverksamheter. Med NRP och Wilfast får vi nya ägare och förvaltare som är kompetenta och lyhörda för våra behov och önskemål. Genom att teckna långa hyresavtal säkerställer vi att vi kan fortsätta att nyttja lokalerna som är skräddarsydda för oss och varifrån vi når huvuddelen av våra stora kunder inom en radie av cirka 25 mil, säger Robert Idegren.

Indesko och Carbomax industrifastighet

 

 

 


I år är Rutger Arnhult föreslagen, genom en majoritet i valberedningen, att bli styrelseordförande i Castellum. I ett pressmeddelande skriver Castellums styrelse: ”Det skulle vara oproportionerligt i för­håll­ande till Rutger Arnhults ekonomiska intresse i Castellum om han ges möjlighet att utse två eller fler representanter i styrelsen, inkluderat ordföranden.”


 

 

 


Castellum har fått förslag om en styrelse­samman­sättning inför årsstämman 2021 där Rutger Arnhult, som är Castellums största ägare med 15 procent av aktierna, kraftfullt nekas en plats i en styrelsen. Förslaget kommer från Stichting Pensioenfonds ABP, den näst största aktieägaren i Castellum, samt från två leda­möter i valbered­ningen, Vincent Fokke, representerande Stichting Pensioenfonds ABP, och Charlotte Strömberg, styrelseordförande i Castellum.

 

De befintliga styrelseledamöterna Anna-Karin Hatt, Christer Jacobson och Nina Linander hotar med att de inte ställer upp för omval om Rutger Arnhult skulle väljas till styrelseledamot i Castellum.

Syftet med styrelsens förslag är att säkerställa att Castellum har en kompetent och erfaren styrelse, som är oberoende av Castellums konkurrenter och som kan företräda samtliga aktieägare i bolaget, under ledning av en styrelseordförande som inte har några intressekonflikter anför förslagsställarna.

Det föreslås att antalet styrelseledamöter ska vara sju och att omval ska ske av Per Berggren, Anna-Karin Hatt, Christer Jacobson, Christina Karlsson Kazeem, Nina Linander, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg.

Till styrelsens ordförande föreslås nyval av Per Berggren. Charlotte Strömberg har avböjt omval. Den befintliga styrelsen i Castellum är mycket välfungerande. De föreslagna styrelseleda­möterna besitter, var för sig och tillsammans, bred kompetens och erfarenhet som är högst relevant för Castellums verksamhet. Vidare representerar den föreslagna styrelsesamman­sättningen både mång­sidighet och mångfald, innefattande en jämn könsfördelning.

Castellum befinner sig för närvarande i en intensiv förändringsfas med en hög transaktions­aktivitet, strategisk affärsutveckling och operationella förändringar, bland annat för att möta kundernas förväntningar efter Covid-19. Det är därför betyd­else­fullt att bibehålla kontinuitet i styrelsearbetet och att ha en välfungerande arbetsmiljö i styrelse­rummet.

 

Vidare har den befintliga styrelsen levererat utmärkt avkastning under ett antal år. Den före­slagna styrelsen bedöms vara bäst lämpad att fortsätta detta arbete och att tillvarata samtliga aktie­ägares intressen. Samtliga förslagna styrelseledamöter anses vara oberoende i för­håll­ande till Castellum och dess bolagsledning, och har visat en hög grad av integritet i deras upp­drag som styrelseledamöter i Castellum.

Per Berggren kommer vara en utmärkt styrelseordförande i Castellum, skriver styrelsen i ett pressmeddelande eftersom han har en djup förståelse för fastighetsmarknaden och är inte engagerad i bolag som konkurrerar med Castellum. Per Berggren har omfattande kunskap om Castellum, är högt aktad av de befintliga styrelse­ledamöterna, står för kontinuitet och kan oberoende företräda samtliga aktieägare i Castellum.

Farhågor i anledning av förslaget att nominera Rutger Arnhult till styrelseordförande i Castellum. Som framgick av Castellums pressmeddelande den 29 december 2020, stödjer inte valbered­nings­ledamöterna Vincent Fokke och Charlotte Strömberg valberedningens förslag att nomi­nera Rutger Arnhult till styrelseordförande i Castellum och har reserverat sig mot det förslaget.

Rutger Arnhult kontrollerar, tillsammans med närstående parter, i praktiken de börs­noterade fastighetsbolagen Klövern och Corem Property Group, säger styrelsen i pressmeddelandet. ”Båda dessa bolag är direkta konkurrenter till Castellum. Det är inte till nytta för samtliga aktieägare i Castellum, och inte heller förenligt med god bolagsstyrning, att ha en styr­else­ordförande som är involverad i konkurrerande verksamheter. Vi anser att det skulle hindra förutsättningarna för ett effektivt styrelsearbete i Castellum att ha en styrelseord­förande som är engagerad i kon­kur­rerande verksamheter. Som tidigare anförts föreslog valberedningen förra året Joacim Sjöberg som styrelseledamot efter det att Rutger Arnhult nominerat honom.”

 

I år är Rutger Arnhult föreslagen, genom en majoritet i valberedningen, att bli styrelseordförande i Castellum. Det skulle vara oproportionerligt i för­håll­ande till Rutger Arnhults ekonomiska intresse i Castellum om han ges möjlighet att utse två eller fler representanter i styrelsen, inkluderat ordföranden, sägs det i pressmeddelandet.

Styrelseledamöterna har uttryckt samma farhågor som presenteras i detta för­slag. Att tre mycket kompetenta och erfarna styrelseledamöter i så fall lämnar styrelsen skulle uppenbart riskera fortsatt god bolagsstyrning i Castellum.

 

 

 

 










Scandinavian Property Group (SPG) stärker sitt finans- och utvecklingsteam genom två nya rekryteringar i Stockholm respektive Oslo.

Carl-Henrik Dalvik
(bilden t v) anställs som Financial Controller i Stockholm. Han kommer närmast från rollen som Senior Associate på KPMG, där han har arbetar med revision av finansiella bolag under de senaste tre åren. Han tillträder sin tjänst den 1 mars 2021.

Henrik Tune
(bilden t h)  anställs som Development Director i Oslo. Han kommer närmast från rollen som projektledare och assisterande sektionschef på Advansia (AFRY) där han varit de senaste sex åren. Han tillträder sin tjänst den 1 april 2021.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna hälsa Henrik och Carl-Henrik välkomna till SPG. Med deras erfarenhet och kompetens kommer vår organisation stärkas ytterligare, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

Han fortsätter:
– Vi kommer fortsätta rekrytera under 2021 till följd av att vår projektportfölj växer ytterligare.

Scandinavian Property Group (SPG) är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden. Organisationen består av 20 anställda med kontor i både Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter och kontor. SPG har cirka 6.000 bostäder under utveckling samt en byggrättsportfölj om cirka 100.000 kvm BTA som avser samhällsfastigheter och kontor.


 

 

 


Nordic International School ligger på Dragsgatan 7 i Norrköping, utökas till 10.000 kvm.


 

 

 


Hemsö har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Nordic International School för en utökning av bolagets befintliga grundskola i Norrköping. Skolan är belägen i centrala Norrköping i en gammal industrifastighet som omvandlats till moderna utbildningslokaler.

Hyresavtalet med Nordic International School innebär att den nuvarande skolan utökar ytan till totalt 10.000 kvm och att skolan kommer att kunna ta emot upp till sex klasser i varje årskurs. Nordic International School Norrköping har elever i årskurs 4–9 och finns i det så kallade Dragsområdet, en del av det gamla industrilandskapet i centrala Norrköping.

– Det är jättekul att vi expanderar i den gamla industribyggnaden som de senaste åren har rustats upp och byggts om till bland annat moderna utbildningslokaler. Nu har vi dessutom installerat ett 50-tal sensorer i byggnaden för att genom artificiell intelligens mäta koldioxid och temperatur vilket leder till ett bättre inomhusklimat, säger Jonas Jalkander, projektutvecklare på Hemsö.

– Intresset för vårt utbildningskoncept med en internationell profil, ordning och reda och fokus på kunskapsutveckling är stort och vi har över 1.800 barn i kö till kommande år. När vi nu utökar våra lokaler har vi möjlighet att erbjuda ännu fler en riktigt bra utbildning. Inför hösten kommer skolan att få ett nytt bibliotek, flera nya specialsalar och även en helt ny egen idrottssal i fastigheten, säger Mattias Liedholm, rektor vid Nordic International School Norrköping.

Fakta
Nordic International School erbjuder grundskoleutbildning med en internationell profil, fokus på kunskapsutveckling och ordning och reda, samt evidensbaserade undervisningsmetoder. Nordic International School har fyra grundskolor för elever i årskurs 4–9 i Kalmar, Karlstad, Norrköping och Trollhättan. I samma koncern, Watma Education AB, ingår även sju gymnasieskolor under namnet Fria Läroverken, resursskolan KF i Norrköping, grundskolan Kronoberg Skola i Växjö, samt Kunskapscompaniet som driver en skola med vuxenutbildning och en gymnasieskola.


 

 

 


Flygvy över det nya Liljeholmstorget. Arkitekterna för RE: Liljeholmen är Wester+Elsner arkitekter, Reflex Arkitekter, Topia landskapsarkitekter och ETTELVA Arkitekter. Bild: Citycon/TMRW

 



Det nya Liljeholmstorget, en ny vy.

 

 

 

 


Interiör av den nya gallerian i Liljeholmstorgets köpcentrum.

 


Parkvy efter överdäckningen av spårområdet vid Liljeholmen.

 

 

 

 

 


Förverkligandet av RE: Liljeholmen beräknas börja 2023 med överdäckningen av spårområdet vilket kommer ta cirka 2 år. Därefter startar uppförandet av de nya byggnaderna.

 

 

 

 


 

 

 



Citycon planerar att utveckla bostäder och kontor i Liljeholmen genom en överdäckning av spårområdet vid Liljeholmstorget. Under namnet RE: Liljeholmen kommer här skapas en attraktiv livsmiljö med 120 nya bostadsrätter, 3.000 arbetsplatser och en inglasad plaza med utrymme för aktiviteter, kultur och upplevelser. Utvecklingsarbetet sker i samarbete med Stockholms stad och den pågående detaljplaneprocessen når inom kort milstolpen samrådsfas.

Citycon är redan en stor aktör i området som ägare och förvaltare av Liljeholmstorget Galleria som sju år rad har utsetts till Stockholms bästa Stadsdelscentrum och Vårdhuset, ett vårdkluster med över 20 vårdenheter i anslutning till gallerian.

– Liljeholmen har ett fantastiskt läge ett stenkast från innerstaden. Tvärbanans och tunnelbanans nya sträckningar kommer att göra Liljeholmen till det självklara navet i det nya, södra Stockholm som nu växer fram, säger Veronica Palmgren, Development Director på Citycon.

I och med överdäckningen av spårområdet skapas förutsättningar för en modern, inbjudande blandstad. Totalt kommer RE: Liljeholmen omfatta nya ytor om drygt 70.000 kvm fördelade mellan kontor, hotellverksamhet, handel, service, kultur och publika mötesplatser. Den nya plazan skapas som ett stort och öppet inomhusstråk med utsikt mot Trekantsparken.

– De nya ytorna kommer att integreras med den befintliga Liljeholmstorget Galleria vilket kommer att öka flödet av besökare till galleria och skapa en ännu attraktivare plats. Med RE: Liljeholmen förverkligar vi vår vision att förvandla området till Stockholms mest inspirerande mötesplats, säger Veronica Palmgren.

Ungefär 120 bostadsrätter planeras mitt emellan parken och den nya plazan, i form av två bostadshus som uppförs där det idag är en parkering.

–  RE: Liljeholmen är en viktig milstolpe och ett bra exempel på hur vi genomför vår strategi, att utveckla levande och trygga centrummiljöer med ett blandat innehåll såsom handel, bostäder, service, kultur och kontor i anslutning till knutpunkter för kollektivtrafik. Det långsiktiga målet är att skapa varaktiga värden för hyresgäster, ägare och samhälle, säger Erik Lennhammar, Chief Development Officer på Citycon.

Förverkligandet av RE: Liljeholmen beräknas börja 2023 med överdäckningen av spårområdet vilket kommer ta cirka 2 år. Därefter startar uppförandet av de nya byggnaderna.




Fakta: RE: Liljeholmen
1. RE: Liljeholmen växer fram ovanpå spårområdet mellan Liljeholmstorget, Nybohovsbacken och Trekantsparken. Med RE: Liljeholmen skapas ett nytt stadskvarter med 3.000 arbetsplatser, 120 bostadsrätter och ett nytt inomhusstråk plats för nya möten och upplevelser.

2. RE: Liljeholmen utökar fastighetsarean från befintliga 48.000 kvm till cirka 118.000 kvm (BTA). Totalt kommer RE: Liljeholmen omfatta nya ytor på drygt 70.000 kvm fördelade mellan bostäder, kontor, hotellverksamhet, handel, service, kultur och mötesplatser. Den preliminära fördelningen är 10.000 kvm bostäder, 30.000 kvm kontor, 14.000 kvm hotellverksamheter, 6.000 kvm publika ytor med handel och service samt 10.000 kvm garage och tekniska utrymmen.

3. Det nuvarande Vårdhuset omfattande 12.000 kvm med över 20 vårdenheter totalrenoveras och moderniseras.

4. RE: Liljeholmen utvecklas av Citycon i samarbete med Stockholms stad. Citycon äger, utvecklar och förvaltar centrum- och stadsmiljöer för en urban livsstil med handel, service, boende, kontor och kultur.

5. Arkitekterna för RE: Liljeholmen är Wester+Elsner arkitekter, Reflex Arkitekter, Topia landskapsarkitekter och ETTELVA Arkitekter.

6. Byggperioden förväntas påbörjas 2023 och färdigställas 2029. Datum för planerad samrådstid är 2 februari till 15 mars 2021.

 

 

 


Castellums planer, som främst berör fastigheten Hornsberg 10, innebär att all bebyggelse ersätts förutom kontorshuset längs Nordenflychtsvägen på Västra Kungsholmen. Investeringen beräknas till drygt 0,5 Mdr kr.

 

 

 


Igår gick samrådstiden ut för Castellums kvarter på Västra Kungsholmen. Utöver renovering av befintlig byggnation vill vi skapa 15.000 nyproducerade kvadratmeter för framtidens arbetsplatser. Investeringsvolymen beräknas i dagsläget till drygt en halv miljard kronor.

– Vi siktar på att utveckla ett attraktivt projekt med arbetsplatser som sticker ut lite extra i Stockholms innerstad, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

Under de senaste 10-15 åren har Västra Kungsholmen genomgått en stor förändring, från ganska luggslitna miljöer till moderna fastigheter med en fin mix av bostäder, kontor, butiker och restauranger. Tillsammans med den vackra strandpromenaden lockar den nya helheten allt större intresse från både besökare, boende och företag.

– Vår ambition är att fullfölja den utvecklingen genom att omvandla ett väldigt slutet kvarter till en plats som kännetecknas av trivsamma gatumiljöer och verksamheter som tilltalar både boende och arbetande i området, förklarar Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm Norr.

Castellums planer, som främst berör fastigheten Hornsberg 10, har varit på samråd sedan 15 december 2020. Kärnan i förslaget är att utöka och modernisera kontors- och serviceverksamheten i kvarteret, och att samtidigt bidra till ökad trygghet och positiv stämning genom mer levande bottenvåningar. Serviceutbudet ska skapa mervärde för såväl medarbetare i fastigheten som alla boende i närheten. Målbilden är att byggnaden ska bli en servicenod för hela området.

I förslaget ersätts all bebyggelse förutom kontorshuset längs Nordenflychtsvägen. Utgångspunkten är områdets industriella historia och kvarterets potential för morgondagens stimulerande arbetsplatser, och där Västra Kungsholmen framträder som ett av Stockholms innerstads mest intressanta områden.

– Vi hoppas få möjlighet att utnyttja all vår samlade kunskap kring kontorsmiljöer och arbetsplatser att trivas i och längta till. Med certifiering enligt WELL ska vi säkerställa att människan sätts i främsta rummet med bästa möjligheter till hälsa, välmående och hjälp att underlätta vardagens livspussel. Dessutom planerar vi en stor takterrass med utearbetsplatser, berättar Martin Bjöörn.

Tidplan för byggstart saknas eftersom Castellum inväntar synpunkter från samrådet innan detaljplaneprocessen kan starta.
tisdag, 26 januari 2021 11:03

Klaus Hansen Vikström lämnar Fabege

 

 

 


Klaus Hansen Vikström lämnar posten som extern vice vd och affärsutvecklingschef för Fabege den 1 maj 2021.


 

 

 


Klaus Hansen Vikström har sedan 2019 verkat som extern vice vd och affärsutvecklingschef för Fabege, men han har nu beslutat sig för att övergå helt till egen verksamhet från och med den 1 maj 2021.

Klaus Hansen Vikström har sedan han kom in i bolaget 2006 bidragit starkt till utvecklingen av både Fabege som bolag och till utvecklingen av bland annat Arenastaden och Flemingsberg. Många stora kunder har hittat till Fabeges fastigheter och områden tack vare ett gediget arbete under hans ledning.

– Klaus affärssinne och förmåga att bygga relationer har varit en viktig del av framgången i byggandet och utvecklingen av våra områden, inte minst Arenastaden.  Vårt team kring affärsutveckling och uthyrning står väl rustade inför framtiden och jag tackar Klaus för hans stora engagemang och driv under alla år och de värden han har varit med att skapa, säger Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

– Det har varit femton fantastiska år på Fabege och bolaget kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat. Så mycket vi har åstadkommit och roliga utmaningar vi upplevt längs vägen. Men var sak har sin tid. Nu ser jag fram emot en friare roll som konsult och förhoppningsvis en ny Ironman-tävling på Hawaii 2023, kommenterar Klaus Hansen Vikström.

Rekryteringen av Klaus Hansen Vikströms efterträdare har inletts.
måndag, 25 januari 2021 17:51

Ettelva och Bengt Dahlgren lanserar CIX

 

 

 


CIX är ett verktyg som hjälper användaren att på ett enkelt sätt gå igenom den cirkulära ekonomins grunder i en byggnad och visar hur valen får effekt på byggnadens cirkularitet.


 

 

 


Att bygga och riva skapar 10 miljoner ton avfall i Sverige varje år – dubbelt så mycket som avfallet från alla hushåll. Och årligen faller 19 miljarder kronor ur den svenska ekonomin till följd av hur vi hanterar våra byggnader. Genom att skapa förutsättningar för bra underhåll, minska bygg- och fastighetssektorns materialanvändning och avfallsmängder finns en stor potential att minska klimatpåverkan och samtidigt bevara de inbyggda ekonomiska värdena.

C
IX är ett verktyg som hjälper användaren att på ett enkelt sätt gå igenom den cirkulära ekonomins grunder i en byggnad och visar hur valen får effekt på byggnadens cirkularitet. Verktyget vänder sig till många olika aktörer - från fastighetsutvecklare, kommuner, arkitekter, entreprenörer och konsulter - som vill bidra till en hållbar samhällsutveckling. Genom CIX kan man enkelt visa och följa hur stor del som består av återbrukat, återvunnet och biobaserat material och hur många åtgärder som vidtagits för att skapa en anpassningsbar byggnad med lång livslängd.

– Klimatförändring och hållbarhet är vår tids stora utmaningar. En övergång till cirkulärt byggande är helt nödvändig om vi ska nå FNs globala Agenda 2030-mål. Vårt gamla sätt att producera, konsumera, använda och slänga byggnadsmaterial fungerar helt enkelt inte längre. Lösningen är cirkulär, säger Ettelva Arkitekters hållbarhetschef Emma Östlund.

Det digitala verktyget som nu lanseras är framtaget av Ettelva Arkitekter och Bengt Dahlgren i Göteborg. Verktyget grundar sig på erfarenheter och lärdomar från CIX-projektet - ett utvecklingsprojekt initierat av Ettelva Arkitekter och finansierat av Boverkets stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande. Utvecklingsprojektet genomfördes tillsammans med Riksbyggen, Lokalförvaltningen i Göteborg och Bengt Dahlgren. I arbetet ingick även en rådgivande referensgrupp med experter inom cirkularitet, med deltagare från IVL/Basta, Rise Victoria, Sundahus samt Cradle net/WWF.

– Vi på Ettelva skapar förutsättningar för många nya bostäder, verksamheter och stadsdelar varje år. Vi jobbar även med flera ombyggnader och kulturhistoriskt värdefulla byggnader där återbruk är viktigt. Att höja incitamenten för långsiktiga värden, anpassningsbarhet, minimerat resursuttag och återbruk är en viktig pusselbit när vi ställer om projekten linjära affärsmodeller till cirkulära. Här är CIX ett stöd för att skapa dialog, bryta invanda mönster, sätta mål och följa upp cirkularitet och det känns jättekul att vi kan dela med oss av våra erfarenheter i CIX till alla som vill vara med att driva den cirkulära omställningen i branschen, säger Emma Östlund.