6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

måndag, 25 januari 2021 17:41

Castellum bygger om Werket i Jönköping

 

 

 


Castellum konverterar Werkets traditionella kontor i Jönköping till nyskapande kreativa miljöer.


 

 

 


Efter 45 år som tidstypisk borg för statliga tjänstemän inleds nu omvandlingen till dynamisk mötesplats för framtidens arbetsliv. Med hälsoprofil, WELL-certifiering, gym och utomhuskontor på taket ska Werket bli Jönköpings mest attraktiva arbetsplats.

– Vi hoppas skapa ett skolexempel på hur man kan konvertera traditionella kontor till nyskapande kreativa miljöer, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Trots att Werket ännu inte finns officiellt på marknaden har Castellum redan diskussioner med ett flertal hyresgäster som anmält intresse för projektet, vilket beräknas stå helt färdigt 2025 efter en total investering som beräknas till 264 miljoner kronor. Totalt kommer Werket att omfatta cirka 20 700 kvm uthyrningsbar yta.

Utgångspunkt för satsningen är de så kallade ”Statliga verken”, som byggdes 1975 efter att flera myndigheter utlokaliserades från Stockholm till Jönköping. Det stora kontorskomplexet placerades vid Munksjön i stadens västra centrum – ett område där Castellum som Jönköpings största kommersiella fastighetsbolag redan har stor närvaro.

– Med Werket adderar vi nya möjligheter till vårt utbud i Jönköping. Här finns stor efterfrågan på komplement till traditionella kontor, och många hyresgäster vill vara del av ett större sammanhang med mervärden utanför den egna lokalen. Med flexibla lokallösningar, coworking, konferens- och mötesdel, stark hälsoprofil, restaurang, café och annan service ger vi ett rungande svar på marknadens efterfrågan, säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.

Förutom miljöcertifiering enligt Breeam planeras Werket även bli Jönköpings första WELL-certifierade fastighet. WELL är en internationell byggstandard som fokuserar på människors hälsa och välmående utifrån sju parametrar; luft, vatten, kost, ljus, motion, klimat och mentalt välbefinnande.

För att ytterligare understryka hälsa och välbefinnande skapas flera möjligheter att leva sunt både före, under och efter arbetstid. Castellums eget WorkOUT-koncept är centralt, med aktivitetsbaserade platser för både enskilt arbete och möten utomhus på tak eller på innergård. På ett av taken skapas en anläggning för träning, yoga och promenader. Tak och innergårdar görs till gröna platser för rekreation, och inomhus byggs ett fullutrustat gym. Allt utifrån tanken att den bästa arbetsplatsen är den som hjälper medarbetarna att få ihop en mer hållbar tillvaro. En plats för både arbete, hälsa och livet i stort.

Fakta om Werket
Investeringsvolym: 264 Mkr. Uthyrningsbar yta: cirka 20.700 kvm (varav 16.400 kvm kontor, 2.000 kvm service och 2.300 kvm källare). Beräknad byggstart: augusti 2021. Beräknad färdigställd byggnad: 2025. Miljöcertifiering: Breeam Very Good. Hälsocertifiering: WELL.

 

 

 


Byggnadsfirman Otto Magnusson bygger nu åt I am Home cirka 11.000 kvm BTA fördelat på 189 hyresrätter. Lägenheterna kommer att vara fördelade över fem huskroppar, mellan två – fyra våningar samt vindsvåning. Illustration: E/S-A Arkitekter


 

 

 


I am Home, byggherre och projektutvecklare av flerbostadshus och samhällsfastigheter, utvecklar 189 lägenheter i stadsdelen Västervång i norra delarna av Trelleborg. Entreprenadavtal tecknas nu med Byggnadsfirman Otto Magnusson.

Projektet omfattar en totalyta om cirka 11.000 kvm BTA fördelat på 189 hyresrätter. Lägenheterna kommer att vara fördelade över fem huskroppar, mellan två – fyra våningar samt vindsvåning.

Byggnadsfirman Otto Magnusson kommer under löpande ledning av I am Home svara för såväl markarbete som byggnation.

–  För oss är det extra kul att genomföra projektet med Otto Magnusson som för I am Home är en ny affärsrelation. I am Home har under året aktivt sökt bredda våra relationer till byggentreprenörer som möter våra krav men som också har en starkt entreprenöriell kultur och det har vi funnit i Otto Magnusson. Vi ser fram emot att tillsammans förverkliga projektet och skapa en attraktiv boendemiljö i Trelleborg, säger Terje Björsell, vd för I am Home.

– De senaste åren har vi byggt ett antal flerbostadshus där byggandet sker parallellt i flera huskroppar med mycket lyckade resultat. Vi tror att det är den erfarenheten tillsammans med organisationernas likheter i fråga om synen på hållbarhet och värderingar som kommer att göra vårt samarbete lyckat, säger Nils Vilhelmsson, entreprenadchef för Byggnadsfirman Otto Magnusson.

Detaljplanen är lagakraftvunnen och byggstart är planerad till Q3 2021.




 

 

 


Vid Drevvikens strand i Sköndal, kommer en helt ny stadsdel växa fram fram. I en ny etapp kommer Wallenstam, K2A, Heba/Åke Sundvall NREP och Malmegårds Fastigheter att bygga hyres- och bostadsrätter, lokaler och skolor.


 

 

 

 

Fastpartner välkomnar Nordic Wellness att hyra 1.080 kvm till Frösunda Port i centrala Frösunda. Etableringen är en viktig pusselbit för Fastpartner i arbetet med att erbjuda våra hyresgäster ett komplett servicepaket med de mervärden som man får av att hyra kontor i Frösunda Port. Nordic Wellness är med sina 266 etableringar på över 70 orter Sveriges största gymkedja, och är under stark tillväxt.

– Att Nordic Wellness etablerar sig i Frösunda Port med ett fullt utrustat gym gör att vi stärker vårt erbjudande till våra hyresgäster, säger Håkan Bolinder, regionchef på Fastpartner. Det är helt i linje med vår övertygelse att det inte längre räcker med att bara erbjuda kontorslokaler, idag vill kunderna ha en helhet: toppmoderna lokaler, spetsig kringservice och ett totalt sett attraktivt sammanhang.

Nordic Wellness har gjort analysen att centrala Frösunda är en strategiskt viktig placering av ett större gym.

– För oss är det viktigt att finnas i levande miljöer, innebärande både många boende och mängder av företag, vilket ger besökare både under dag- och kvällstid. Det får vi här i Centrala Frösunda, något av ett innerstadsläge utanför tullarna, kommenterar Magnus Wilhelmsson, vd för Nordic Wellness.

En större omvandling av Frösunda Port pågår, vilket innebär ny fasad och ett nytt spännande koncept för entréplanet som förutom Nordic Wellness kommer att erbjuda ny restaurang, café, reception, konferensmöjligheter, co-working, showrooom-ytor och pop-up stores.

– Vi ser fram emot att bli en viktig del av nya Frösunda Port, där vår roll är att hjälpa företagens medarbetare att komma i rörelse – för en bättre hälsa, säger Magnus Wilhelmsson.

Centrala Frösunda ligger i det som anses vara Stockholms andra city. Här arbetar idag nästan 40.000 personer. Kollektivtrafiken är ypperlig, bara 7 minuter från T-centralen och 4 minuter från Odenplan. Servicen i stadsdelen har en genuin lokal tvist och i närheten finns dessutom Westfield Mall of Scandinavia. Kontoren är moderna och kontorsläget är av innerstadskaraktär.

 

 

 

 










Rekryteringen av Kari Onniselkä (bilden) innebär att han blir landschef för NCC Building Finland. Han övergår till NCC från Ramboll, där han för närvarande fungerar som vd för Ramboll Finland. Nuvarande NCC Country Manager Mika Soini kommer att fortsätta på NCC i rollen som Nordic Senior Advisor.

Kari Onniselä
har lång erfarenhet av att leda och utveckla både inhemska och internationella organisationer. Innan han började på Ramböll år 2016 har han haft ledande roller i Comptel, Nokia och WM-data (nu CGI). Kari  Onniselkä har en magisterexamen i ekonomi.

– Jag inspirerades av NCC: s nya strategiska inriktning och kulturella resa. Företagets mål att bli ett datadrivet byggföretag är enligt min mening ett viktigt mål för utvecklingen av hela branschen. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans för att utveckla kunskapsbaserade byggprocesser, som samtidigt ökar befintlig kompetens och därmed gynnar hela NCC: s kundbas, säger Kari Onniselkä.

– Jag är redan bekant med NCC: s finska verksamhet, eftersom Ramboll är involverad i flera av företagets projekt från bostadsprojekt till We Land, OOPS och Next, fortsätter han.

– Jag tror att med sin resultatorienterade och engagerade ledarstil kommer Kari att lyckas stabilisera och bibehålla NCC: s marknadsposition och förbättra lönsamheten för vår byggverksamhet i Finland, säger Catarina Molén-Runnäs, vd för affärsområdet NCC Building Nordics.

Kari Onniselkä  börjar på NCC den 1 juli 2021.

 

 

 


Vid Drevvikens strand i Sköndal, kommer en helt ny stadsdel växa fram fram. I en ny etapp kommer Wallenstam, K2A, Heba/Åke Sundvall NREP och Malmegårds Fastigheter att bygga hyres- och bostadsrätter, lokaler och skolor.


 

 

 

 

Ambitionerna för Framtidens Stora Sköndal är höga. Målet är att skapa en nationell och internationell förebild när det gäller hållbar stadsutveckling. Intresset för att vara med och utveckla stadsdelen är mycket stort. Flera av Sveriges mest etablerade och innovativa byggaktörer är med och förverkligar visionen. Till den nya etappen, kallad 2A, har flera bolag tecknat avtal med Stora Sköndals Framtidsutveckling AB. Bland annat kommer Wallenstam, K2A, Heba/Åke Sundvall NREP och Malmegårds Fastigheter bygga hyres- och bostadsrätter, lokaler, skolor. Etappen omfattar cirka 1.000 bostäder.

Framtidens Stora Sköndal är på många sätt ett unikt projekt. 20 minuter från Stockholms City, vid Drevvikens strand, kommer en helt ny stadsdel växa fram med social och miljömässig hållbarhet som ledstjärna. Här ska många få plats, oavsett bakgrund eller förutsättningar.


Bakom projektet står Stiftelsen Stora Sköndal genom bolaget Stora Sköndals Framtidsutveckling AB. I den färdiga stadsdelen kommer det att finnas cirka 4.500 bostäder och mellan 2.000 till 3.000 arbetsplatser. Området ska byggas på värderingar kring hållbarhet – såväl i arkitektur och gestaltning som miljö, sociala hänsynstaganden och hur ny teknik kan förenkla livet.

– Intresset har varit mycket stort för etapp 2A och det är glädjande att så många ledande och välrenommerade byggaktörer vill delta tillsammans med oss i utvecklingen av stadsdelen. Framtidens Stora Sköndal är inget vanligt stadsbyggnadsprojekt och de som är med kommer även spela en aktiv roll för att nå våra högt ställda mål kring miljömässig och social hållbarhet, säger Tomas Krywult, vd för Stora Sköndals Framtidsutveckling AB.

Redan från början har intresset för att vara med och utveckla Framtidens Stora Sköndal varit stort. Idag finns byggherrar som Einar Mattsson, Ikano Bostad och JM på plats.

Med den nya etappen kommer ytterligare några av Sveriges mest etablerade och innovativa byggaktörer med i utvecklingen av Framtidens Stora Sköndal: K2A, Wallenstam, Heba/Åke Sundvall, NREP och Malmegårds Fastigheter. Tillsammans ska de etablera hyres- och bostadsrätter, verksamhetslokaler, grundskola och ny infrastruktur. I denna etapp ska också områdets första M-hus byggas, ett hus för möten, möjligheter och mobilitet. I huset ska parkeringsplatser kunna bli bostäder och kommersiella ytor bli verksamhetslokaler, allt för att kunna svara upp mot samhällets och områdets behov.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att delta i utformningen av den nya stadsdelen. Vi delar Stiftelsen Stora Sköndals tydliga vision för områdets utveckling mot en ny hållbar stadsdel och ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam samt regionchef Stockholm och Uppsala.

I överenskommelsen ingår höga miljömässiga krav både på byggprocess och slutprodukt. Byggaktörerna i Framtidens Stora Sköndal kommer även vara delaktiga i det så kallade ”Framsteget”, ett innovationsforum för social hållbarhet, initierat och drivet av stiftelsen, och som ryms inom Framtidens Stora Sköndal.


 

 

 



NCC har utvecklat en stadsdel i danska Århus sedan år 2014, med en blandning av bostäder, kontor, och butiksytor. Frederiks Plads II, som består av 15.000 kvm kontorsyta, ritat av C.F. Møller Architects, säljs nu till PensionDanmark för cirka 800 Mkr.

 






NCC avslutar fastighetsprojektet Frederiks Plads i Århus, Danmark, som omfattat bostäder, kontor och kommersiella lokaler, genom att sälja den sista kontorsytan på 15.000 kvm till tjänstepensionsbolaget PensionDanmark för cirka 800 Mkr.

– Med denna försäljning sätter vi punkt för NCC Property Developments utveckling av Frederiks Plads, som har omvandlats från ett industriområde till en attraktiv stadsdel. Vi ser det som en kvalitetsstämpel för Frederiks Plads att PensionDanmark investerar i den sista fasen och därmed blir ägare till all kontorsyta i projektet, säger Ole Faurby, chef för NCC Property Development Danmark.

NCC har utvecklat stadsdelen sedan 2014, med en blandning av bostäder, kontor, och butiksytor. Frederiks Plads II består av 15.000 kvm kontorsyta, ritat av C.F. Møller Architects och utvecklat enligt ett koncept framtaget av NCC Property Developments Company House, som bland annat innebär sunt inomhusklimat, låg energiförbrukning och en rad bekvämligheter såsom personalmatsal och mötescenter.

- Med förvärvet av detta nya Company House i Århus har säkrat en egendom med starka hyresgäster och mycket bra läge. Konceptet med flexibla och hållbara kontorsytor är mycket efterfrågat, och med detta förvärv äger PensionDanmark nu totalt sex Company House, säger fastighetsdirektör Marius Møller, PensionDanmark.

Fastigheten siktar på att uppnå certifieringsnivå Guld enligt DGNB; ett globalt certifieringssystem för byggnaders miljöstandard, med fokus på hållbarhet utifrån såväl sociala och ekonomiska aspekter som miljömässig påverkan.

Vid försäljningen uppgår uthyrningsgraden till 75 procent, med Nordea och KPMG som hyresgäster. NCC lämnar en femårig hyresgaranti för outhyrda delar i samband med försäljningen. Affären genomförs som en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 800 MSEK.

Försäljningen ger en positiv resultatpåverkan på affärsområdet Property Development under det fjärde kvartalet 2021. Transaktionen ger en positiv kassaflödeseffekt från det första kvartalet 2021 eftersom transaktionen innehåller en större förskottsbetalning.


 

 

 


Det blir totalt sju stadskvarter i det som tidigare var ett gammalt industriområde på östra Södermalm där SL:s bussdepå låg tidigare. I ett av dessa, vid Tegelviksgatan-Bondegatan, bygger Stockholmshem ett kvartershus med 151 hyreslägenheter.

 






Med närhet till både stadens puls och vackra naturområden växer nya stadskvarter fram på östra Södermalm. Här bygger Stockholmshem ett kvarter med 151 bostäder, förskola och livsmedelsbutik. Husen beräknas stå klara för inflyttning vid årsskiftet 2022/2023.

– Stockholmshem är ett av tre fastighetsbolag som byggstartade i höstas. Här kommer vi att kunna erbjuda stockholmarna hyreslägenheter med attraktivt läge innanför tullarna, säger Björn Ljung (L), Stockholmshems styrelseordförande.

– Det är mycket glädjande att arbetet nu drar igång med kvarteret Persikan, som kommer att ha både bostäder, förskolor och butiker. Detta är en del av att vi kombinerar byggande mellan stadens bolag och privata aktörer för att skapa hela 1200 nya lägenheter i området. Det kommer att skapas helt nya kvarter, som knyts ihop med gång- och cykelstråk som binder samman Södermalm, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Det blir totalt sju stadskvarter i det som tidigare var ett gammalt industriområde på östra Södermalm där SL:s bussdepå låg tidigare. I ett av dessa, vid Tegelviksgatan-Bondegatan, bygger Stockholmshem ett kvartershus med 151 hyreslägenheter. På gårdsplanen byggs en förskola och ett gruppboende, i gatuplan blir det en livsmedelsbutik och tre butikslokaler.

– Solceller på taken genererar förnybar el som används för drift av bland annat ventilation, fläktar och hissar. Fjärrvärme kompletteras med bergvärme och bergkyla. Regn- och dagvatten renas och fördröjs med bland annat växtbäddar, sedumtak och ett större vattenmagasin, säger Björn Ljung.

För att göra det enklare att resa klimatsmart i vardagen skapas cirka 350 cykelparkeringsplatser i ett garage under kvarteret, där det också blir 65 parkeringsplatser för bil.

I kvarteret intill Stockholmshems bygger Svenska Bostäder 169 hyreslägenheter. Bolagen har gjort en gemensam upphandling för förberedande mark- och grundläggningsarbeten, som pågår fram till hösten 2021.


Stockholmshems hus beräknas stå klara för inflyttning från årsskiftet 2022/2023.


 

 

 


I företagshuset Metropol i centrala Sundsvall kommer VendoSales att anställa 15 personer, med målet om att på sikt växa till minst 25 anställda.

 






Säljbolaget VendoSales har öppnat sitt första kontor norr om Stockholm i Diös företagshus Metropol i centrala Sundsvall. Bolaget tog plats i moderna kontorslokaler i mitten av januari 2021.

VendoSales har en verksamhet med callcenter med uppdrag åt företag. Sedan starten 2016 har bolaget etablerat kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Varberg samt en filial i Spanien. I samband med etablering i Sundsvall kommer 15 personer att anställas, med målet om att på sikt växa till minst 25 anställda. 

– Metropolhuset och VendoSales är en perfekt matchning. Som nyetablerat bolag får de en naturlig gemenskap och allt samlat på en plats med massor av möjligheter till nätverkande, konferenser och mycket mer. Vi hälsar VendoSales varmt välkomna till oss och Sundsvall, säger Susanna Johansson, uthyrare, Diös Sundsvall.

– Efter mycket letande i såväl Sundsvall som kringliggande platser var det kontakten och all support från Diös som gjorde att vi till slut valde att satsa i Sundsvall. Det känns otroligt bra att vi nu kommer att ha Norrlands fräschaste säljkontor i Metropolhuset, säger Eric Moisio, etableringsansvarig och kontorschef, VendoSales. 

 

 

 


Michael Moschewitz, vd för Genova.

 






Genova har framgångsrikt genomfört ett antal strategiska uthyrningar om närmare 12.000 kvm med ett totalt hyresvärde om cirka 255 Mkr.

I fastigheten Flogsta 47:1 i Uppsala har Genova förlängt hyresavtalet med Gluntens Montessoriskola om cirka 6.000 kvm fram till den 31 augusti 2041 med ett årligt hyresvärde om cirka 11 Mkr.

I fastigheten Mackmyra 20:18 i Gävle har Genova förlängt hyresavtalet med Leos Lekland om cirka 3.600 kvm som löper till den 31 december 2029 med ett årligt hyresvärde om cirka 4,5 Mkr.

Genova förvärvade i oktober 2020 projektfastigheten Danmarks-Kumla 8:31 om totalt cirka 21.500 kvm uthyrbar yta för lager och logistik.
Sedan förvärvet har ytterligare cirka 2.300 kvm hyrts ut till ett antal hyresgäster. Per idag är närmare 10 000 kvm uthyrt i fastigheten med ett årligt hyresvärde om cirka 10 Mkr.

– Det är mycket glädjande att vi har förlängt flera hyresavtal med stabila och långsiktiga hyresgäster och samtidigt fyllt på med ytterligare hyresgäster i vår projektfastighet i Uppsala, kommenterar Michael Moschewitz, vd för Genova.

måndag, 25 januari 2021 11:18

Archus bygger 85.000 kvm åt Electrolux

 

 

 


Fastighets AB Gångaren 13 på S:t Göransgatan på Kungsholmen ägs gemensamt av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse genom Gångaren Holding AB. I november 2018 vann en ny detaljplan laga kraft för fastigheten. Planen är en del av en större detaljplan som bland annat innefattar 1.800 bostadslägenheter, kontor, handel, ny grundskola, förskolor och en flytt och förädling av S:t Göransgatan.

 

 






Archus leder i ett kvartersutvecklingsprojekt om 85.000 kvm i centrala Stockholm Den första etappen av det som fullt utvecklat planeras bestå av cirka 85.000 kvm kontor, handel, bostäder samt förskola på Fastigheten Gångaren 13, delägd av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse, är nu påbörjad. Archus driver idag som generalkonsult projektet, som även innefattar åtagandet att anlägga ett nytt torg – Centrumtorget - på fastigheten som ligger i Stadshagen på Kungsholmen i Stockholm.

I november 2018 vann en ny detaljplan laga kraft för fastigheten. Planen är en del av en större detaljplan som bland annat innefattar 1.800 bostadslägenheter, kontor, handel, ny grundskola, förskolor och en flytt och förädling av S:t Göransgatan.


Det här är ett av de större uppdragen inom stadsutveckling för Archus, och ligger helt i linje med för koncernens strategi att kunna erbjuda kunderna ett helhetsåtagande.

Generalkonsultuppdraget tecknades med Fastighets AB Gångaren 13, 2019 och innebär att Archus upphandlat alla specialister och underkonsulter i ett helhetsåtagande. Uppdraget omfattar bland annat affärsutveckling, projektledning, arkitektur och projektering.

Men samarbetet med Fastighets AB Gångaren går längre tillbaka än så. Redan 2012 anlitades Archus för att driva arbetet med att ta fram en ny detaljplan för fastigheten. Detta arbete omfattade bland annat framtagande utvecklingsalternativ, exploateringsutredningar, affärskalkyler, programhandlingar, förfrågningsunderlag för byggnation samt varit upphandlingsstöd för byggentreprenör.

– Det här är ett stort och mycket spännande stadsutvecklingsprojekt. Vårt arbetssätt inom stadsutveckling där vi som företag arbetar tillsammans med beställaren har visat sig vara en metod som fungerar väl för alla parter, säger Johnnie Pettersson, uppdragsansvarig på Archus.

Nu påbörjas den första etappen, med fokus på miljö och hållbarhet, som innebär en utbyggnad av Electrolux huvudkontor med 8.000 kvm och 100 bostäder med en total yta på 6.000 kvm. Projektet tar avstamp i Stockholms vision om den gröna, levande staden och där det mesta ska gå att nå med en 15 minuters promenad.


Den första deletappen längs med S:t Göransgatan omfattar förutom kontorstillbyggnaden, ett nytt torg, café, butiker, en ny restaurang, träningsanläggning med pool, gröna gårdar på Electrolux tak och 100 nya lägenheter. De boende får tillgång till ett livsstilsboende med ett brett utbud av service, tillgång till de gemensamma gårdarna, gemensamhetsytor, conciergeservice, miljöprofilerad restaurang och till träningsanläggningen med pool som delas med kontorsverksamheten. Både gemensamhetslokaler och lägenheter blir utrustade med Electrolux mest hållbara produkter.

– Projektet ger tydliga mervärden för Stadshagen som helhet, Electrolux medarbetare och övriga invånare i kvarteret. Fullt utvecklat kommer upp emot 3.000 personer leva och verka i kvarteret. Det blir en liten stad i staden där det mesta finns på 15 minuters promenadavstånd, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.

Kvartersprojektet har en hög miljö- och hållbarhetsprofil som omfattar lösningar inom ett brett spektrum av områden såsom social hållbarhet, hållbart ätande, hållbar hälsa, biologisk mångfald, cirkulära lösningar, lokala energiproducenter, resursdelning och nya gröna miljöer mitt i stan. Som exempel kan nämnas biodlingar, insektsbäddar och hyrbara odlingslotter på de gröna gemensamma gårdarna och den lokala hydroponiska odlingen som kommer försörja restaurangerna med lokalt odlade sallader och örter.

Utbyggnaden av Electrolux huvudkontor kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding och Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2, som ger ett ramverk för klimatneutralt byggande. Tillbyggnaden kommer huvudsakligen byggas i trä och utvecklingen av fastigheten innebär betydande förbättringar av den befintliga kontorsfastighetens energiprestanda.

– Genom kontorets extroverta arkitektur, bostädernas entré med transparenta fasader och genomgående inslag av grönt och trä ska det inre kommunicera med staden utanför. Verksamhetens aktivitet och puls ska nå ända ut i stadsrummet. Ett skyltfönster som bjuder in, lockar till att vilja veta mera, att besöka och uppleva, säger Johnnie Pettersson, uppdragsansvarig på Archus.

Fastighets AB Gångaren 13, som ägs gemensamt av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse genom Gångaren Holding AB, ansöker nu om bygglov för den första deletappen längs med S:t Göransgatan, med planerad byggstart tredje kvartalet 2021.