6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

fredag, 22 januari 2021 16:58

Lindäcks bygger för 1 Mdr kr åt Skebo

 

 

 


Skebo.i Skellefteå har sedan ett antal år antagit en träbyggnadsstrategi, men Skebo har tidigare haft svårt att räkna ihop trä i bolagets nyproduktioner. Men tack vare den stora beställda volymen, så lyckas Skebo få ihop kalkylen till den stora ordern om en nyproduktion om 550 bostäder.

 


 






I kölvattnet av Northvolts etablering får Lindbäcks Bygg sin största enskilda order någonsin, då Skebo, Skellefteås kommunala bostadbolag, köper cirka 550 lägenheter för närmare 1 Mdr kr.

– Vi är mycket nöjda med den här affären då den innebär ett rejält tillskott på bostadsmarknaden och det gör det extra positivt att det byggs i trä, säger Åsa Andersson, vd för Skebo.

Northvolts etablering av en stor batterifabrik i Skellefteå skapar nu svallvågor. Kommunens behov av att bygga fler bostäder är stort, enligt kommunens beräkningar är behovet cirka 5.000 bostäder fram till 2025.

Nu görs en första stor affär och den går till Lindbäcks Bygg från Piteå. Nu sprider alltså de positiva effekterna av fabriken sig över länsgränserna.

Skellefteås kommunala fastighetsbolag Skebo betalar närmare en miljard för cirka 550 lägenheter byggda i trä för projekten Frigg, Getberget och Balder. Tack vare att Skebo blir ägare av projekten kan Lindbäcks starta produktionen.

Markus Holmlund, affärschef och vice vd, Lindbäcks Bygg, säger:
– Det är vår största enskilda affär, någonsin. Det är en tredjedels årsproduktion för oss. Det känns förstås väldigt bra att vi kan ta en stor del i den spännande utveckling som nu sker i Skellefteå. Det är vår hemmamarknad. Givetvis är det också viktigt för oss att Skellefteå antagit en träbyggnadsstrategi och agerar aktivt nu för att bygga de nya stadsdelarna i just trä.

Åsa Andersson, vd, Skebo, säger:
– Bostadsbyggandet i Skellefteå är en av grundpelarna för att de stora industrietableringarna som sker ska klara kompetensförsörjningen. De människor som flyttar hit behöver bostad. Med den här affären kommer vi snabbt igång med en storskalig bostadsproduktion.

Hon fortsätter:
– Kommunen har sedan ett antal år antagit en träbyggnadsstrategi, men vi har tidigare haft svårt att räkna ihop trä i våra nyproduktioner. Tack vare den stora volymen så lyckas vi i den här affären få kalkylen att gå ihop. Drivande är förstås hållbarhetstanken, att bygga klimatsmart, reducera koldioxid i byggprocessen och att vi kan jobba med en råvara som är både förnyelsebar och lokalproducerad.

Markus Holmlund, tillägger:
– Det är en trend vi ser i hela Sverige, att bygga i trä blir allt mer intressant och vinner marknadsandelar. Det pågår ett teknikskifte i branschen där traditionellt byggande väljs bort till fördel för ett mer hållbart byggande i trä. Vi kan reducera koldioxidutsläppen, i vissa jämförelser rent av halvera dom. Vi kan också garantera en högre kvalitet via vårt industriella byggande. Vi bygger våra moduler inomhus skyddat från väder och vind och i en miljö där vi kan ha bättre kontroll på detaljerna. Tillsammans med projektet Dubbelkrut där vi bygger 161 lägenheter på Västra Erikslid i Skellefteå betyder den här affären att vi totalt bygger över 700 lägenheter i Skellefteå de kommande åren. Vi kan konstatera att Skellefteå därför blir den enskilt viktigaste orten för Lindbäcks i närtid.

 

 

 


Melas huvudkontor, som ligger i centrum av Tapiola, Esbo, nära ett shoppingcentrum och en tunnelbanestation. omfattar cirka 20.000 kvm.

 


 






Catella var rådgivare åt Metsä Group när Melas huvudkontor i Esbo, Tapiola, såldes till NREP för 900 MEUR, cirka 908 Mkr.

Transaktionen genomfördes som en sale and leaseback, där Metsä Group och Mela fortsätter att vara ankarehyresgäster med kontrakt med långa löptider.

Melas huvudkontor ligger i centrum av Tapiola, nära shoppingcentret Ainoa och Tapiola tunnelbanestation. Lokalerna är moderna och arkitektoniskt tilltalande. Den nyare delen av fastigheten, som byggdes år 2012, har fått LEED Gold-certifikat. Fastighetens uthyrningsbara yta är cirka 20.000 kvm och är nära nog fullt uthyrd till, förutom säljarna, även till  välkända företag som Gasum, Roche och Helsinki Area Cooperative Bank. Fastigheten erbjuder omfattande tjänster för sina hyresgäster och den har ett parkeringsgarage.


 

 

 


Nu är byggnationen av Karlatornet i Göteborg åter i full gång. Nu förstärks projektet med från vänster: Frida Olausson Lindh, Anders Gustafsson och Lars Holmström, som alla går från NCC. De tre står bakom projektet Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg, som de tre har lett för NCC.

 


 






Efter att Balder blivit ny delägare i Karlatornet i mitten av december förra året är byggnationen av Karlatornet åter i full gång. Nu förstärker Serneke organisationen med flera viktiga roller i projektet.

De tre personer som rekryterats till produktionsorganisationen för Karlatornet är Anders Gustafson, Lars Holmström och Frida Olausson Lindh. Samtliga kommer närmast från NCC där de senast arbetat i projektet Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. Anders Gustafson tillträder tjänsten som arbetschef, Lars Holmström tjänsten som projektchef och Frida Olausson Lindh tjänsten som projektledare.

– Det som lockade med Serneke och Karlatornet var möjligheten att få vara med på en resa som skapar avtryck. Stora projekt skapar något speciellt och har en viss puls. Att få chansen att avsluta ett stort projekt och sedan fortsätta med ett ännu större landmärke i form av Karlatornet känns väldigt inspirerande för oss alla, säger Frida Olausson Lindh.

– Att få ta oss an denna utmaning tillsammans med alla nya kollegor, och att få alla inblandade att utvecklas i sina roller och såklart ha det roligt på jobbet är det jag ser mest fram emot, säger Lars Holmström.

Anders Gustafson, Lars Holmström och Frida Olausson Lindh ser flera likheter mellan deras senaste projekt Drottning Silvias barnsjukhus och deras kommande utmaning Karlatornet.

– Båda är stora och publika projekt som har kantats av start och stopp av olika skäl. Men de primära likheterna är den stora mängden intressenter, projektvolymen och upparbetningstakten, och utmaningarna som detta medför, säger Anders Gustafson.

– Det känns fantastiskt bra att vi förstärker vår organisation med Anders, Lars och Frida på Karlatornet. Deras kompetens och ledarskap kommer att vara värdefull för projektets framdrift, och jag ser fram emot att välkomna alla tre till Serneke och Region Väst, säger Shahroz Sahba, regionchef Väst på Serneke.

– Jag ser fram emot att personligen få välkomna Anders, Lars och Frida till Serneke och Karlastaden och specifikt till projektet Karlatornet, som är ett av våra många spännande projekt här ute, säger Daniel Åstenius, vd för Karlastaden Utveckling AB.

Samtliga tre tillträder sina nya tjänster i mars 2021.

fredag, 22 januari 2021 11:32

Cobe ritar Global Business Gate i Göteborg

 

 

 


Byggnadens karaktäristiska profil sedd från Bryggaregatan med kanalen i förgrunden. Bild: Cobe för Global Business Gate

 


Ett riktmärke i staden, synligt vid ankomsten från Haga Station med frilagret på höger sida. Bild: Cobe för Global Business Gate

 

 

 

 


Från hamnbassängen med Masthuggskajens nya byggnader i förgrunden. Bild: Cobe för Global Business Gate

 


Lennart Hedström, vd för Global Business Gate

 

 

 


Kontorsprojektet Global Business Gate på Masthuskajen i Göteborg, ägs gemensamt av Elof Hansson Fastigheter och Alecta pensionsförsäkringar. Projektet kommer att rymma mellan 2.500-3.000 arbetsplatser och mötesplatser för företag, organisationer och personer som verkar inom internationell handel och affärer. För gestaltning av Global Business Gates höghus har arkitektbyrån Cobe utsetts. Det kommersiella kontorsprojektet tar plats inom ett av Göteborgs mest attraktiva områden - på Masthuggskajen.

- Cobe har presenterat ett förslag som stärker de koncept Global Business Gate bygger på. De har skapat en karaktärsfull byggnad som uppfyller de krav och kvaliteter som staden ställer på högre hus. Vi är mycket glada att kunna presentera Cobes första visionsbilder för hur huset kan komma att se ut när det står klart under 2025, säger Global Business Gates vd Lennart Hedström.

Gestaltningsprocessen har pågått under cirka 3 månaders tid, med start i september 2020, och har genomförts som en kort, effektiv process med total transparens mellan arkitekterna. Fyra arkitektbolag har bidragit i processen om att få gestalta Global Business Gates höghus. Arkitekterna hade också som uppdrag att med gestaltningen stärka de koncept huset bygger på. De deltagande arkitektbyråerna har alla visat mycket fina förslag. Bedömningsgruppen bestod av representanter för Global Business Gate, Stadsbyggnadskontoret Göteborg samt en grupp sakkunniga personer.

-  Cobes förslag till bebyggelsens gestaltning är originell och vacker. Den tar inspiration från omgivande bebyggelse i material och färgsättning samtidigt som den tar ett nytt gestaltningsgrepp med en bearbetad torntopp, stiligt torn och väl gestaltad bottenvåning. Byggnaden har stor potential till att bli en ikonbyggnad i Göteborg i likhet med Läppstiftet eller Otterhall, säger Simon Wallqvist, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret som tillsammans med Björn Siesjö, stadsarkitekt, suttit med i bedömningsgruppen.

Bedömningsgruppen motiveringen lyder:
”Ett hus som ska bli så högt som Global Business Gates höghus, behöver ge något tillbaka till staden. Det gör Cobes förslag, en stilig och karaktärsfull byggnad med svagt konkava fasader som bryter ner den höga skalan och skapar välkomnande entréer. Dessutom ändrar de konkava fasadytorna husets utseende beroende på varifrån man närmar sig det.”

Det utvalda förslaget har också mindre synliga men därför inte mindre viktiga fördelar. Cobe har tagit höjd för framtidens förändrade behov och tillgodoser även aktuella verksamheters. Arkitekterna har också förståelse för projektets ekonomiska ramar och har gett sitt förslag hög genomförbarhet.

- Det är en stor ära att ha blivit utsedda till att skapa nya unika ramar för arbete och möten i Göteborg. Global Business Gate kommer att ligga på en framträdande plats i Göteborgs hamn och platsens skala och dess distinkta byggnader har inspirerat oss. Projektet har utvecklats i en öppen dialog med byggherren vilket har varit inspirerande och höjt nivån. Vi ser nu fram emot att fortsätta det unika samarbetet med Global Business Gate och att skapa en ny mötesplats i Göteborgs hamn, säger Dan Stubbergaard, arkitekt och grundare avCobe.

Elof Hansson Fastigheter och Alecta pensionsförsäkringar som gemensamt äger Global Business Gate, är mycket nöjda med valet av arkitekt för att gestalta byggnaden. Gestaltningen kommer inte bara att bidra till att ge staden en attraktiv byggnad rent visuellt, utan också ge staden och en ny plats för möten, affärer och kultur.

Global Business Gates unika koncept bidrar till att skapa en central mötesplats för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag. Här skapas en attraktiv miljö för hyresgäster, anställda, kunder och för besökande. Första inflyttning planeras till 2025.

Fakta gestaltningsprocessen:
Gestaltningen av det kommersiella projektet på Masthuggskajen, Global Business Gates höghus, har kommit till genom en serie workshops. Bedömningsgruppen och fyra arkitektkontor har ingått. Deltagarnas expertis har utnyttjats för att finslipa och utveckla förslagen, vilket har gett fyra förslag av hög, jämn kvalitet. De fyra arkitektkontoren var; Tham & Videgård Arkitekter, Cobe, Dorte Mandrup A/S och Wingårdh Arkitektkontor.

Bedömningsgruppen bestod av:

Lennart Hedström, Daniel Holmén, Rolf Åkerman och Alexander Sundberg för Global Business Gate. Arkitekt Johan Casselbrant och för Stadsbyggnadskontoret Björn Siesjö och Simon Wallqvist.

Processledare var Eva Minoura och Anna Forsberg, Sveriges Arkitekter.

Fakta Global Business Gate
Kontorsprojektet Global Business Gate bygger på ett koncept där Elof Hansson Fastigheter och Alecta pensionsförsäkringar skapar ett kluster för företag inriktade på internationell handel och affärer. Idéen och grundstenarna i projektet bygger på den 120 år långa handelstraditionen inom koncernen Elof Hansson och på Göteborgs historia som internationell handelsstad. Projektet kommer ytterligare att stärka Göteborg och Västsverige som handelscentrum och att bli en viktig mötesplats för staden. Global Business Gate kommer att byggas på en ny halvö i Göta Älv i Göteborg och är en del i stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen. Totalt blir Global Business Gate 40.000 kvm fördelat på två huskroppar.

fredag, 22 januari 2021 11:09

Castellum höjer utdelningen

 

 

 


Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.

 


 






För helåret 2020 ökade Castellum intäkterna till 6.004 Mkr (5.821) med ett förvaltningsresultat som steg till 3.380 Mkr (3.146), motsvarande 12,35 kronor (11,52) per aktie, en ökning med 7 procent.

Värdeförändringar på fastigheter minskade till 3.863 Mkr (3.918) och på derivat uppgick värdeförändringen till –120 Mkr (–111).

Värdet på förvaltningsfastigheterna steg till 103.042 Mkr (95.158) samtidigt som de räntebärande skulderna ökade till 45.720 (40.826). Det innebar att belåningsgraden steg till 44 procent (43) med en räntetäckningsgrad som förbättrades till 530 procent (502).

Årets resultat efter skatt minskade knappt till 5.615 Mkr (5.650), motsvarande 20,52 kronor (20,68) per aktie.

Det långsiktigt substansvärdet (EPRA NRV) steg till 214 kr (195) per aktie, en ökning med 10 procent. Nettouthyrningen för perioden steg till 239 Mkr (–24). Nettoinvesteringarna ökade till 4.267 Mkr (1.974), varav
2.646 Mkr (3.350) avsåg förvärv, 2.512 Mkr (2.762) ny-, till- och ombyggnationer, medan 891 Mkr (4.138) avsåg försäljningar.

Styrelsen föreslår för 23:e året i rad en höjd utdelning till 6,90 kr (6,50) per aktie, motsvarande en ökning om 6 procent att utbetalas vid två tillfällen om vardera 3,45 kr.


– Under 2020 har vi bevisat att vi kan fortsätta växa under svåra omständigheter med stark tillväxt i förvaltningsresultat såväl som substansvärde. Vid utgången av året hade Castellum större pågående projekt om 4,7 Mdr kr, varav 3,7 Mdr kr startats under 2020, med en återstående investeringsvolym om 3,1 Mdr kr. Utöver det har Castellum en stor projektportfölj om cirka 20 Mdr kr i framtida projekt. De strategiska affärer vi har genomfört, med t.ex. storsatsning i logistiknavet Brunna utanför Stockholm och avyttringen av en färdigutvecklad fastighetsportfölj till Blackstone, kommer modernisera vårt logistikbestånd genom ytterligare investeringar i nyproduktion. Castellum har en mycket stark bas för ännu snabbare tillväxt kommande år när våra stora pågående och fullt uthyrda projekt börjar ge avkastning, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.

Han fortsätter:
– Castellum har lämnat ett erbjudande till Entras aktieägare om att gå samman för att skapa ett ledande nordiskt kommersiellt fastighetsbolag. Om budet går igenom blir detta Castellums största affär någonsin och är mycket intressant för Castellums ägare då Entra och Castellum tillsammans kommer att skapa en så dominerande kraft i Norden. Ett givet alternativ för internationella investerare som söker exponering mot ”Nordic Prime” inom fastighetssektorn. Föreningen av dessa två bolag kommer också skapa synergivinster och förutsättningar för snabbare värdetillväxt per aktie. Oavsett om affären med Entra blir av eller inte så gör alla handlingsalternativ att Castellum står starkare och bättre rustat för att skapa framtida värde.

 

 

 


Sörred Kubiklager är ett cirka 20.100 kvm modernt och klimatsmart lager med ett strategiskt läge, granne med Volvo Cars i Torslanda.

 


 






Skanska har sålt logistikfastigheten Sörred Kubiklager på Hisingen i Göteborg för cirka 265 Mkr till Barings. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Utveckling Norden i första kvartalet 2021. Köparen, som är Barings, tillträder fastigheten i februari 2021.

Sörred Kubiklager är ett cirka 20.100 kvm modernt och klimatsmart lager med ett strategiskt läge, granne med Volvo Cars i Torslanda och i anslutning till Hisingen Logistikpark samt med närhet till Göteborg hamn, ett av Skandinaviens viktigaste logistikområden. Närheten till centrala Göteborg erbjuder såväl goda pendlingsmöjligheter som snabb åtkomst till Europavägarna. Fastighetens första hyresgäst, Facil, flyttar in under andra kvartalet 2021.

Kubiklager är ett koncept för moderna lager- och logistiklokaler med flexibla avtalstider och lokalstorlekar. Sörred Kubiklager stod färdigt under det tredje kvartalet 2020 och det är Skanskas tredje i ordningen. Projektet har en stark grön profil och byggs bland annat med Grön betong och med solceller på taket. Fastigheten uppfyller kraven för certifieringen GreenBuilding – ny byggnad.

torsdag, 21 januari 2021 21:04

500 nya bostäder i Åkers styckebruk

 

 

 


Detaljplan Brobyholm rymmer 500 moderna, klimatsmarta och naturnära bostäder. Planritningen omfattar 46 hektar och inkluderar olika boendeformer såsom villor, fler- och enbostadshus, rad- och kedjehus. I området finns även möjligheter till förskola, äldreboende, affärslokaler och besöksverksamhet.

 


 






Detaljplanen med 500 nya bostäder för bostadsområde Brobyholm i Åkers styckebruk har vunnit laga kraft. Det innebär att arbetet kan påbörjas med att omvandla tidigare verksamhetsmark vid det gamla krutbruket till en ny, levande stadsdel i östra Strängnäs.

Detaljplan Brobyholm rymmer 500 moderna, klimatsmarta och naturnära bostäder. Planritningen omfattar 46 hektar och inkluderar olika boendeformer såsom villor, fler- och enbostadshus, rad- och kedjehus. I området finns även möjligheter till förskola, äldreboende, affärslokaler och besöksverksamhet.

–  Arbetet med detaljplanen påbörjades sommaren 2017 och det är en viktig milstolpe att den nu vunnit laga kraft. Alla medverkande i projektet är idag stolta och väldigt glada över att vi nu ser resultatet av ett mycket hårt, spännande och komplext arbete, säger Peter Servin, vd för Åkers Krutbruk Fastigheter AB som idag äger marken där bostadsområdet planeras.

Bostadsområdet har ett strategiskt läge med närhet till Mariefred och Läggesta station med sina bussar och tåg. Området angränsar till det gamla krutbruket där Åkers Krutbruk Fastigheter AB hyr ut kommersiella lokaler, lager, kontor och mark till företag inom olika verksamhetsområden. Området sjuder av liv och rörelse igen, som när Krutbrukets verksamhet var i full gång. Målsättningen är att sysselsätta cirka 200 personer på det gamla bruksområdet när alla lokaler är fullt uthyrda.

 

 

 

 










Rekryteringen av Suzanna Öckert (bilden) innebär att hon blir affärsutvecklare i affärsområde Interim inom Real Competence.

– Vi strävar efter att erbjuda branschens bästa konsulter och mest träffsäkra rekryteringar. Suzannas erfarenhet och hennes personlighet passar därför väl in hos oss och vi är mycket glada över att ha henne som en del av vårt team, säger Jens Johansson, vd för RealCompetence.

Suzanna Öckert
har en erfarenhet av hela affären rörande inhyrning och rekrytering av chefer och specialister i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn. I grunden har hon en magisterexamen inom statsvetenskap och hon har därtill 20 års erfarenhet av bemanning, interim management och rekrytering i olika roller och hos olika arbetsgivare. Hon kommer närmast från en anställning på Fasticon Kompetens där hon bland annat varit regionchef och affärsområdeschef.

– Jag har som branschkollega alltid haft ett väldigt gott intryck av Real Competence som en seriös aktör med stark förankring i branschen. Jag är oerhört glad över att vara på plats och ser fram emot att vara med och bidra till bolagets fortsatta framgång, säger Suzanna Öckert.

Real Competence grundades år 2000 och har erfarenhet inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn. Bolaget arbetar med kompetensförsörjningsfrågor och rådgivning inom exempelvis asset management, fastighetsförvaltning, fastighetsvärdering, analys, transaktion, uthyrning samt projekt- och fastighetsutveckling.

torsdag, 21 januari 2021 18:31

Söderbergs & Partners hyr 5.500 kvm av AFA

 

 

 


Byggnaden för fastigheten Ladugårdsgrinden 18, som ägs av AFA Försäkring, mot Biblioteksgatan, var ursprungligen en biograf som uppfördes 1942 och byggdes om 1990. Byggnaden mot Stureplan uppfördes ursprungligen 1959 och renoverades under 1990-talet. Dessa två byggnader består enbart av kontorslokaler. Scandic Anglais, som utgör den tredje byggnaden på fastigheten, uppfördes 1966. Kontorslokalerna har successivt moderniserats.

 


 






Söderbergs & Partners flyttar den 1 maj 2021 sitt huvudkontor på Regeringsgatan 45 i Stockholm, till kontorsdelen om 5.500 kvm i fastigheten Ladugårdsgrinden 18, som även inrymmer hotell Anglais vid Stureplan i Stockholm. Ladugårdsgrinden 18, omfattande totalt cirka 17.000 kvm, varav 11.150 kvm för Scandic Anglais, ägs av AFA Försäkring.

Telia hyrde 5.500 kvm i Ladugårdsgrinden 18 på ett längre kontrakt, varav några år fortfarande återstår. Telia flyttade under våren 2016 sitt huvudkontor i Farsta och sitt kontor vid Stureplan till samtliga ytor om 42.000 kvm till Fabeges Scandinavian Office Building i Arenastaden, alltså kontorslokalerna ovanpå Mall of Scandinavia.


Det har inneburit att kontorsdelen i Ladugårdsgrinden 18 har stått vakant en tid efter att advokatfirman Vinge hyrde kontorsdelen i Ladugårdsgrinden 18 då Hufvudstaden renoverade Vinges kontor på Norrmalmstorg, där nu Vinge hyr idag i de ombyggda och renoverade lokalerna.

 

– Vi är mycket glada att kunna välkomna en av de mest välrenommerade aktörerna inom kapital- och försäkringsrådgivning till huset och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Olle Berntsson, Afa Fastigheter.

 

– Lokalerna är anpassade för ett modernt arbetssätt. Det stämmer väl överens med de behov som vi ser framöver gällande en större flexibilitet i hur vi arbetar och varifrån vi kommer utföra vårt arbete. Just nu arbetar cirtka 90 procent av våra medarbetare från hemmet och sig av digitala verktyg som vi ser även kommer att påverka hur vi arbetar framöver. Vi avser att flytta in under början av juni men det är oklart än så länge när vi kommer att ha full bemanning på kontoret då vi mycket noga följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen kommunicerar, säger Jenny Persson, HR ansvarig, på Söderberg & Partners.

torsdag, 21 januari 2021 17:58

Nya bostäder vid Persborgs station i Malmö

 

 

 


I området kring Perstorps station i Malm planeras det för 220 bostäder fördelade på fem kvarter, lokaler för service och handel i anslutning till stationen, parkeringshus samt en förskola för 80 barn. Illustration: Mandaworks

 


 






Kvarteren runt Persborgs station i Malmö ska stärkas och utvecklas genom nya bostäder, verksamheter och mötesplatser. På ett sammanträde gav stadsbyggnadsnämnden uppdraget att påbörja detaljplanearbetet för området.


När Malmöpendeln invigdes för två år sedan blev Station Persborg ett av stoppen och nu pågår ett utvecklingsarbete för att göra platsen till en mer tillgänglig nod. I området planeras det för 220 bostäder fördelade på fem kvarter, lokaler för service och handel i anslutning till stationen, parkeringshus samt en förskola för 80 barn. Det planeras också för en ny gång- och cykeltunnel under Kontinentalbanan. Utmed spåren kan det även bli aktuellt att anlägga odlingslotter.


Planerna för Persborg är en del av Malmö stads arbete med Amiralsstaden som handlar om att bygga ihop staden. Satsningarna ska bidra till ökad trygghet, hälsa och välbefinnande samtidigt som det skapas nya, attraktiva livsmiljöer som överbygger fysiska och mentala barriärer. Även utvecklingsprojektet Mallbo ingår i planerna, som syftar till att testa nya metoder för nyproduktion av flerbostadshus till lägre hyror.

– Med fler bostäder och verksamheter i anslutning till stationen blir det här ett nav för kommunikation och rörelse, men också en tryggare och mer attraktiv plats att befinna sig på, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Platsen är verkligen optimal för den här stadsutvecklingen. Närheten till stationen skapar fördelar både för de boende som enkelt kan resa till jobb eller fritidsaktiviteter, och för de företag som finns i närheten när personal har lätt att komma till jobbet, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.


Illustration: Mandaworks