6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 

 

 


Gottsunda centrum, som ligger 7 kilometer sydväst om Uppsalas stadskärna, har över 600 gratis parkeringsplatser, bibliotek, teater, bad, tennishall, Systembolag, Willy’s, ICA, Apotek och arbetsförmedling med mera. Själva gallerian har 21 butiker.

 

 


 




Region Uppsala öppnar en helt ny vaccinationsmottagning i Gottsunda Centrum för att öka kapaciteten inför den stora vaccinationen mot covid-19. Lokalen, som är på drygt 500 kvm, ligger vid centrumets östra entré, intill Fritidsbanken.

– Det är tack vare ett gott samarbete med Gottsunda Centrum och Region Uppsala, som vi kunnat få till en bra uthyrning med kort varsel, säger Emma Walheim, uthyrningsansvarig konsult på Optimal. Det blir ett bra läge för Region Uppsala, med hög tillgänglighet för boende i och kring Gottsunda. Vaccinationsmottagningen kommer att kunna öppna upp för vaccinering av allmänheten så snart de säkrat leveransen av vaccinet.

Med uppdrag från Malmö i söder till Kiruna i norr är Optimal fastighetsägarens högra hand i bland annat utvecklings- och etableringsfrågor, analyser och förvaltningsuppdrag.

 

 

 


Joachim Svedberg, Acting Head of Capital Markets på Colliers.

 

 


 




Enligt Colliers Internationals senaste rapport ”Global Capital Markets 2021 Investor Outlook” är investerare i stor utsträckning optimistiska när det gäller återhämtningen på marknaden för 2021. Colliers förutspår en 50-procentig ökning av den globala investeringsaktiviteten under andra halvåret, vilket pekar på ett brett förtroende för fastighetsmarknaden till följd av den senaste utvecklingen av vaccinet och global geopolitisk stabilitet.

Joachim Svedberg,
Acting Head of Capital Markets på Colliers, säger:
– De internationella investerarna stod för knappt 30 procent av omsättningen i Sverige under 2020, trots rådande reserestriktioner. Vi kommer sannolikt att se lättnader i resandet under året och detta kommer leda till att både befintliga och nya investerare kommer att göra nya och fler affärer i Sverige. Fokus kommer precis som under 2020 att vara förvärv av kontor, logistik och bostäder.


– Baserat på vår globala analys, som ger oss ett fågelperspektiv på investerarnas förväntade förvärv, finns det ett långsiktigt intresse för fastighetssektorn. Med en enorm kapitalvolym som samlas globalt och behovet av reala tillgångar medför att investerare är angelägna om att distribuera kapital och utnyttja möjligheter under året, säger Tony Horrell, chef för kapitalmarknader Globalt på Colliers International. Vi förväntar oss affärer med ökade risk i år och investerare kommer att förvärva flera typer av fastighetstillgångar, allt från äldreboende till offentliga infrastrukturprojekt.

Rapporten, som fick svar från nära 300 svarande, inklusive stora institutionella investerare, börsnoterade fastighetsbolag, statliga förmögenhetsfonder, private equity-fonder, visar att 98 procent av investerarna i alla regioner strävar efter att utöka sina fastighetsportföljer, och där cirka 60 procent av de svarandena vill utöka investeringarna med mer än 10 procent. Dessutom planerar 67 procent av de svarandena i EMEA och 88 procent av dem i USA att genomför sin nästa investering redan under första kvartalet 2021.

Investerare förväntar sig att priserna stiger med över 20 procent i flera fastighetskategorier. Alternativa plattformar och partnerskap kommer att spela en större roll. Stigande efterfrågan på alternativa tillgångar som datacenter, äldreboende och life science-tillgångar, återspeglar bredare strukturella förändringar som har förstärkts av pandemin.

 

 

 


Visionsbild som visar hur husen som Kungsvåningen ska bygga kan komma att se ut. Illustration: Enter arkitektur

 

 


Visionsbild: Elverket vy mot torg SSM ska bygga. Illustration: Arkipol

 

 

 

 


Visions bild från Värmdövägen som Kungsvåningen ska bygga.Illustration: Enter arkitektur

 

 

 

 

 

 

Nu har detaljplanen för Elverkshuset inom projektet Nya gatan vunnit laga kraft. Ett nytt kvarter med 600 nya lägenheter varav merparten består av hyresrätter kommer att växa fram i Centrala Nacka. Arbetet planeras att starta före sommaren 2021 och de första bostäderna kan stå klara för inflyttning under 2023.

– Nu tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen i Centrala Nacka, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm. Det känns bra att kunna erbjuda Nackaborna ett stort antal lägenheter inom en snar framtid. De kommer vara ett bra komplement till bostadsutbudet i Nacka och är dessutom mycket efterfrågat av Nackaborna. Kvarteret kommer att rymma upp till 600 hyreslägenheter med fem till tio våningar höga hus. Det blir också plats för butiker och caféer med grönska och ett torg i söderläge. Bara några minuters promenad bort ligger den blivande stadsparken och tunnelbanan.

Det är byggaktörerna Kungsvåningen och SSM som kommer att bygga lägenheterna.

Inom projektet Nya gatan pågår redan byggproduktion för 450 bostäder, med första inflyttning under 2021. De nya kvarteren blir en del av Centrala Nacka, Sveriges första garanterat naturbana stadsdel som utvecklas i samverkan mellan Nacka kommun, fastighetsägare, byggaktörer, näringsliv och Nackabor.

.


 

 

 


Sanduddens nya skola på Ekerö ska stå klar vårterminen 2024. Illustration: LLP Arkitekter

 

 


 




ByggDialog har blivit upphandlade som totalentreprenör för att bygga Sanduddens nya skola åt Ekerö kommun. Uppdraget omfattar nyproduktion av skollokaler, idrottshall, skolgård, parkering, angöring samt rivning av den befintliga skolan.

Den nya skolan kommer ha kapacitet för treparallellig skolverksamhet för cirka 900 elever från förskoleklass till årskurs 9, och ska anpassas utifrån nutida krav på pedagogik och energihushållning. Skolan uppförs i två separata byggnader där en av byggnaderna kommer ha solceller på taket. Det blir också en fristående idrottshall, med fullstor och delningsbar spelplan. Projektet möjliggör även en utveckling av utemiljön med mer naturmark, samt en bättre och säkrare trafiksituation intill skolan.

– Vi är stolta över att vi fått förtroendet och möjligheten att bygga Sanduddens skola i samverkan med Ekerö kommun. Det är en kommun med höga ambitioner gällande hållbarhet och samhällsutveckling och det känns väldigt roligt att få vara med och bidra till både den och kommunens invånare. Det går helt i linje med vår värdegrund, och genom vår arbetsmodell kan vi ge tillbaka så mycket som möjligt till samhället och dem vi bygger för, säger Karl Sköld, områdeschef på ByggDialog.

Projektet har en budget på 420 Mkr och genomförs i samverkansformen partnering. Det ger förutsättningar för ett ekonomiskt och kvalitetsmässigt bättre resultat och en högre delaktighet än vid traditionella entreprenader. Högt kompetensutnyttjande, optimal integration, träffsäkra prognoser och en totalkostnad som inte överskrider budget är andra fördelar. Med utgångspunkt i barnkonventionen, kommer projektet involvera och göra barnen delaktiga i processen, något som också går hand i handsken med partnering som samverkansform.

–  För att bygga hållbara skolor är det viktigt att ta hänsyn till dem vi bygger för och deras behov. Det gäller både barnen som verksamhet och drift. Partnering skapar mycket goda förutsättningar för hög brukarinvolvering och vi har i flera år jobbat för att utveckla barnens delaktighet i våra projekt, långt innan barnkonventionen blev lag. Det ligger som en naturlig del i vår arbetsmodell. I nära dialog med Ekerö kommun, verksamheten och barnen är vi övertygade om att vi tillsammans kommer kunna skapa en modern, ändamålsenlig skola som uppfyller kraven på både kvalitet, verksamhetsbehov och ekonomi, säger Karl Sköld.

Den nya skolan ska stå klar vårterminen 2024.

 

 

 

 


 

 

 

 








Ordinarie ny styrelseledamot i Vasakronan är Kristin Magnusson Bernard (bilden) efter ett val vid en extra bolagsstämma den 15 januari 2021.

Kristin Magnusson Bernard är vd för Första AP-fonden, doktor i nationalekonomi och hon har tidigare haft ledande positioner på Internationella Valutafonden, Europeiska centralbanken och Nordea.


Kristin Magnusson Bernard efterträder Johan Temse som Första AP-Fondens ägarrepresentant i Vasakronans styrelse.

Vasakronans styrelse består nu av: Ulrika Francke, ordförande, Kristin Magnusson Bernard, vd Första AP-fonden, Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden, Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden, Niklas Ekwall, vd Fjärde AP-fonden, Christel Kinning, Ann-Sofi Danielsson, Kia Orback Pettersson och Magnus Meyer.

tisdag, 19 januari 2021 16:05

Peab lanserar NärBo

 

 

 


Peabs Närbo är resultatet av en närmast färdig bostadslösning där alla steg fram till byggstart är förberedda och processen fram till nyckelfärdig bostad effektiviserad. Illustration: Arkitema

 

 


 




Peab lanserar ett nytt koncept för färdigprojekterade flerbostadshus – NärBo. I NärBo har Peab samlat och paketerat år av erfarenheter och kunskap med sina bäst beprövade byggmetoder. Resultatet är en närmast färdig bostadslösning där alla steg fram till byggstart är förberedda och processen fram till nyckelfärdig bostad effektiviserad.

Först ut i en kommande serie av modeller är lamellhuset NärBo – Lamell. Det är en så kallad femspännare, vilket betyder att det är fem lägenheter kring ett trapphus som inkluderar allt ifrån enrumslägenheter för singelhushållet upp till fyrarumslägenheter för familjen.

Utifrån husets tidlösa grundarkitektur kan utformningen varieras och kombineras. Huset kan antingen agera huvudroll och stärka upp en omgivning eller harmonisera och inordnas i ett flerbostadsområde som ska förtätas.

– Med NärBo – Lamell har vi skapat en optimerad huslösning som från början till slut kan liknas vid en instruktionsbok full av ”best practice” som vi på Peab samlat på oss genom åren. Med förarbete och projektering klart från start där det ”blanka pappret” redan är ifyllt och komplett så blir affären både enkel och effektiv, berättar Stefan Danielsson, affärsområdeschef på Peab.

NärBo är ett attraktivt boende till ett rimligt pris, förmånligt för både miljö och plånbok. Installationer, material och interiör är utvalt med omsorg om kvalitet och vad som är miljöriktigt på lång sikt.

I NärBo yttrar sig Peabs hållbarhetsfokus bland annat genom: 1. Svanenmärkning av bostäderna koldioxidbesparing, genom användning av ECO-Betong. 2. Energieffektivitet: med ett färdigt paket för att uppnå maximal energibonus med 56 procent av boverkets energikrav på energiförbrukning. 3. Yteffektivitet: med 79 procent bostadsyta (BOA) av huskroppens bruttoyta (BTA) för hållbar resursanvändning tillvaratagande av lokala resurser.

–  NärBo – Lamell är projekterat med BIM och digitala processer, vilket skapar en effektiv modifiering av huset. BIM-modellen stödjer både automatiserad mängdberäkning och energi- samt dagsljussimuleringar samt tillhandahåller väsentlig information om husets byggdelar och installationssystem och uppbyggnad, säger Martin Klaesson, affärsutvecklare Peab.






 

 

 


Jernhusens fyra utvalda arkitektteam får en ytterst komplex uppgift att rita en ny plan för nya Stockholms centralstationsområde.

 

 


 



Intresset har varit mycket stort från hela världen för Jernhusens utveckling av Stockholms centralstationsområde. Det betyder att arkitektuppdraget kan starta.  Ett femtiotal arkitektteam anmälde sitt intresse och fyra team har nu valts ut för den prestigefyllda uppgiften. I mitten av februari 2020 startar arbetet med att forma en ny del av city på en överdäckning av spårområdet vid Stockholms Centralstation. Många utmaningar återstår innan projektet kan realiseras, men nu tas ett viktigt steg mot nästa fas i planprocessen och projektet.

Jernhusen äger Centralstationen och spårområdet mellan Kungsbron och Vattugatan. Stadsutvecklingsprojektet Centralstaden innebär att området överdäckas och bebyggs för att skapa en representativ entré till Stockholm och Sverige. Här ryms en utvecklad centralstation och bytespunkt för hållbara trafikslag, stadsrum och verksamheter som lockar fler människor att vistas och mötas, liksom fler arbetsplatser och bostäder. Utvecklingen möjliggör upp till 10.000 nya arbetsplatser i Stockholms mest attraktiva läge, som i sin tur kan generera ytterligare upp till 40.000 nya jobb i regionen.

– Centralstaden är ett viktigt projekt, inte bara för Jernhusen utan även för Stockholm och Sverige. Åtta av tio av landets tågresor passerar Stockholm C. Utvecklingen av Centralstaden ger både förutsättningar att öka Sveriges tågkapacitet och skapa ett bättre hållbart resande. Samtidigt är det ett stort stadsutvecklingsprojekt i Stockholms hjärta vilket ger fantastiska möjligheter att öka attraktiviteten och tryggheten i denna del av city, berättar Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

De fyra utvalda arkitektteamen får en ytterst komplex uppgift. Genom ett så kallat parallellt arkitektuppdrag ska de ge förslag på hela planområdets struktur, funktioner och övergripande gestaltning. Områdets fysiska förutsättningar, det faktum att 80% av Sveriges järnvägstrafik trafikerar stationen, samt riksintressena för kulturmiljövården och kommunikation är viktiga ingångsvärden för uppdraget.

– Teamen har valts med omsorg utifrån sina kompetenser, deras inlevelse och förståelse för det specifika uppdraget samt teamens organisation och samverkansstruktur, säger Anna Bergström, ansvarig för det parallella uppdraget på Jernhusen.

De utvalda teamen kombinerar styrkor inom samtliga områden. De utmärker sig särskilt gällande arkitektonisk verkshöjd, hantering av kulturmiljöer, utformning av publika platser, landskap, mobilitetslösningar och stationsmiljöer samt sin expertis inom hållbarhet och konstruktion. Dessutom uppvisar teamen en betryggande förståelse för specifika utmaningar i byggnationsfasen bland annat genom internationell erfarenhet från liknande utvecklingsprojekt.                                                                                 

Teamen består av konstellationer av flera företag och samtliga team är internationella med lokal förankring genom svensk kompetens med gedigen kunskap om platsens historia. De fyra teamen är:
1. CF Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap och Atkins. 2. Foster + Partners, Marge Arkitekter, LAND Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders, och TAM Group. 3. KCAP, Neutelings Riedijk Architects, Arcadis, Ahrbom & Partner, Landskapslaget. 4 Iterio Snøhetta, 3XN, GXN och ARUP.

I mitten av februari startar det parallella uppdraget formellt och sedan har teamen ett intensivt arbete framför sig. Det utförs självständigt utifrån ett programunderlag och i dialog med bedömningsgruppen där representanter från Jernhusen, Stockholms Stad och Trafikverket ingår.

De slutliga förslagen ska levereras efter sommaren. Bedömningsgruppen utser sedan det förslag som ska utgöra grunden för fortsatt arbete med samrådshandlingarna och därmed även det team som kommer att arbeta vidare med Jernhusen under den första etappen av detaljplanens genomförande.

Möjligheten att överdäcka och utveckla hela området förutsätter samtidigt att Stockholm Centrals framtida tågkapacitet kan säkras. Ökat resande och utbyggd järnväg runt om i landet ökar trycket i Stockholm och det blir snart trångt här. Det kapacitetsutrymme som skapades efter att Citybanan togs i drift beräknas vara förbrukat redan före 2030. Både framtidens tågresande och utvecklingen av området är därför beroende av att investeringar för ökad kapacitet finns med i nästa Nationell plan för transportsystemet.

– Pandemin begränsar just nu möjligheterna att resa, men utvecklingen av stationen och området kommer ta många år och vi är säkra på att tåget kommer fortsätta att vara det mest hållbara transportmedlet även i framtiden. Vi får inte missa denna chans att utveckla Sveriges järnvägsnav - att vänta kommer innebära stora störningar för alla resenärer och betydligt högre kostnader, förklarar Daniel Markström, regionchef på Jernhusen.

 

 

 

 


 

 

 

 








Styrelseordförande i Annordia är nu Leif Garph (bilden) efter ett val vid en extra bolagsstämma. Hans bidrag kommer att bli värdefullt för Annordias fortsatta utveckling och expansion i Norden.

Leif Garph
har över 40 års erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från rollen som vd för Sparbössan Fastigheter AB som han lämnade vid årsskiftet 2020/21. Under sina 12 år på Sparbössan byggde han upp ett fastighetsbestånd värt drygt fyra miljarder kronor, inklusive tre hotellfastigheter i Stockholms innerstad. Dessförinnan var Leif Garph vice vd vid Vasakronan och chef för region Stockholm, affärsområdeschef på Skandia Fastigheter och vd för Korbe Fastigheter. Leif Garph är civilingenjör inom fastighetsekonomi från KTH samt med studier i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Leif Garph är även styrelseordförande i Stiftelsen Stockholms Student Bostäder SSSB och styrelseledamot i Svenska Bostadsfonden Management AB respektive Svenska Bostadsfonden Institution AB.

– Vi är oerhört glada över att rekrytera Leif Garph som styrelseordförande. Han tillför stor kompetens inom hela fastighetsområdet, inte minst inom fastighetstransaktioner där hans bidrag kommer att bli värdefullt. Leif Garphs erfarenhet och kunnande från rollen som hotellfastighetsägare kommer också att bli mycket betydelsefull i vår rådgivning till aktörer inom hotellfastighetsbranschen, säger Annordias vd Hans Åke Petersson.

Annordia är Nordens ledande rådgivningsbyrå för investeringar i och utveckling av hotellfastigheter, och bolaget har medverkat i många av Nordens största hotellprojekt och transaktioner. Uppdragsgivarna är fastighetsägare, banker, hotelloperatörer och kommuner.

tisdag, 19 januari 2021 13:03

CBRE rekryterar flera toppnamn

 

 

 

 


 

 

 

 








Rekryteringen av tre seniora personer innebär att CBRE kan möta marknadens behov och stärka teamen ytterligare i ambitionen att vara en dominerande affärsrådgivaren inom fastighetsbranschen.

CBRE signade flertalet affärer och nya uppdrag under Q4 år 2020, samtidigt som CBRE kontinuerligt förändrade och förädlade organisationen för att möta kundernas efterfrågan.

Isabella Andersson (bilden t v) tillträder tjänsten som Head of Property Management den 18 januari 2021. Hon är känd i fastighetsbranschen med över 30 års erfarenhet inom olika sektorer. Hon har arbetat i chefspositioner över 15 år där hon har visat imponerande resultat i ökat affärsvärde och effektiva teamarbeten.

Isabella Andersson kommenterar:
– Jag ser verkligen fram emot att börja på CBRE och teamet på Property Management i Sverige och globalt. Det ska bli fantastisk kul att lära känna kollegorna närmare och tillsammans utveckla affären och samarbetet med kunderna.

Affärsområdet Occupier (Hyresgästrådgivning) förstärks med Tom Wadegård (bilden i mitten) som börjar den 25 januari 2021. Han tillträder tjänsten Tenant Representation and Client Solutions, Nordics och han kommer närmast från WeWork. Tom Wadegård har arbetat i fastighetsbranschen i 20 år och har gedigen kunskap om portfölj- och arbetsplatsstrategier, för alla storlekar av företag. Han har också mångårig erfarenhet av framgångsrika förhandlingar av mer eller mindre komplexa hyresavtal.

Anders Hansén, Head of Occupier, CBRE Sweden, kommenterar;
– Vi är så glada att Tom väljer att börja hos oss. Med honom i teamet stärker vi vårt erbjudande ytterligare och säkerställer vår plan att fortsätta växa i både den svenska och nordiska marknaden.

Tom Wadegård kommenterar:
– Jag ser verkligen fram emot att börja på CBRE och det marknadsledande Occupier teamet. Jag vill bidra med erfarenhet kring aktuella frågeställningar kring eget kontor vs. Flex/coworking och hur företag re-definierar sin lokalstrategi. Det ska bli riktigt kul att medverka till fortsatt utveckling av rådgivningen inom affärsområdet, på den nationella och internationella marknaden.

CBRE stärker även teamet inom Project Management med Timo Loman (bilden t h), som flyttar från CBRE Finland till CBRE Sverige. Han tar med sig sin kunskap och erfarenhet gällande komplexa byggprojekt för att expandera affären i Sverige. Detta är ett led i CBREs nordiska arbete där de nordiska länderna förväntas växa snabbare än de övriga europeiska länderna. Det nordiska arbetet och teamen möjliggör för medarbetarna att utvecklas och flytta mellan de nordiska länderna på ett effektivt sätt.

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige välkomnar de nya kollegorna:
– Jag är glad och nöjd över att se hur både Property Management och Occupier teamen växer och får ytterligare kraft. Jag är säker på att både Isabella och Tom kommer bidra till CBREs erbjudande och affär och vår dominans på fastighetsmarknaden. Jag välkomnar också Timo till CBRE i Sverige. Vi har fler kollegor som förväntas byta arbetsplats inom Norden och vi har även inflyttningar från Asien till Norden. Det är ett kvitto på hur attraktiva CBRE i Sverige och Norden är som arbetsgivarvarumärke. Varmt välkomna till CBRE, Isabella, Tom och Timo!



 

 

 


I Bromma bygger SKB sex hus med totalt 114 kooperativa hyresrätter, som står färdiga för inflyttning våren 2022. Foto: Studio Superb

 

 


 



Aldrig, under sina 104 år på bostadsmarknaden, har SKB byggt så mycket som under det gångna året. Föreningen har tre pågående projekt med 364 kooperativa hyresrätter.

– Coronapandemin har fått stora konsekvenser för samhället samtidigt som behovet av bostäder fortsatt är högt. Därför är vi mycket nöjda med att vi under ett år som 2020, byggt mer än tidigare, säger Eva Nordström, vd för SKB.

SKB har funnits sedan 1916 och är idag Stockholms största privata hyresrättsaktör med över 8.000 kooperativa hyresrätter i Stockholms stad och fem kringliggande kommuner. Kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Just nu pågår byggnation av 364 nya kooperativa hyresrätter varav 128 i Hagastaden, 114 i Bromma samt 122 i Rosendal i Uppsala.

– Vi följer utvecklingen och noterar att det är färre som flyttar till huvudstaden samtidigt som det finns ett ökat intresse att bo i regionen. Pandemin har påverkat våra sätt att bo och jobba och därför är vi extra glada över att vi bygger våra första kooperativa hyresrätter i Uppsala. Vi har sedan några år ett ökat fokus på att etablera oss i fler kommuner inom pendlingsavstånd till Stockholm, säger Eva Nordström.


Eva Nordström menar att kooperativa företag ligger i tiden och hänvisar till rapporten ”Kooperation på framtidens villkor” från Svensk Kooperation och Kairos Future som visar att kooperativa verksamheter kan bidra till att lösa flera av framtidens utmaningar.

– Rapporten visar bland annat att unga lockas av ansvarstagande och de kooperativa företagens långsiktighet. Vårt långsiktiga hållbarhetsansvar på SKB sträcker sig ovanligt långt, under våra 104 år har vi aldrig sålt ett enda hus. Som evighetsförvaltare är en sund ekonomi vår bas, där överskottet återinvesteras vilket gör att vi kan bygga i såväl hög- som lågkonjunktur, säger Eva Nordström.