6 maj 2024
Om företaget

Redaktionen

 

 

 


Utvecklingsförslag för Charkuteristen av Ripellino arkitekter.

 

 


Utvecklingsförslag för Charkuteristen av Tengbom Arkitekter.

 

 

 

 


De förvärvade tomträtterna ligger nära Tele2Arena och direkt vid en blivande tunnelbanestation.

 

 

 

 

 

 


Efter förvärv av två tomträtter i Slakthusområdet kan Castellum nu börja utveckla ett helt kvarter med kontor och verksamheter, allt på frisparksavstånd från Tele2Arena och direkt vid den blivande tunnelbanestationen. Kvarteret utvecklas i nära samråd med Stockholms stad och väntas omfatta minst 25.000 kvm moderna lokaler för arbetsplatser.

– Med sista pusselbiten på plats kan vi ta ett helhetsgrepp på hela kvarteret utan att behöva kompromissa med ambition och kvalitet. Här kan vi skapa fantastiska miljöer med kontor, verksamheter och restaurang. Mötet mellan kulturarv och moderna nytillskott kommer att ge en helt speciell känsla, konstaterar Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm Norr.

Förvärvet gäller två tomträtter, Charkuteristen 1 respektive 7, som gör att Castellum nu äger hela kvarteret, varav två byggnader ritad av arkitekten Ralph Erskine. Läget är prima, med tunnelbaneuppgångar i den nya Centrala Parken direkt utanför fastigheten. Beslut om affären togs på exploateringsnämndens möte den 17 december, med tillträde den 18 januari. Detaljplaneprocessen beräknas starta inom kort. I Castellums markanvisningsavtal med Stockholms Stad anges att det färdiga kvarteret blir cirka 25 000 kvm, plus befintliga ytor i suterräng eller under mark på motsvarande 10.000 kvm. Den totala investeringen beräknas till mellan 600 och 900 Mkr beroende på omfattningen av rivningar och ombyggnader.

Fastigheterna är byggda 1947 respektive 1954 och är skyddade för sitt kulturhistoriska värde. Med ett samlat ägande av hela kvarteret kan Castellum utnyttja synergieffekter i utformningen av de framtida byggnaderna, för att på sikt kunna tillskapa ännu fler attraktiva arbetsplatser och miljöer.

– Planen är att vårda de gamla kvaliteterna och den coola industrikaraktären, och att komplettera med nya toppmoderna byggnader. Vi ser verkligen fram emot att få åstadkomma det bästa av två världar, säger Martin Bjöörn.

Affären i korthet

Castellum förvärvar tomträtterna Charkuteristen 1 respektive 7 av Stockholms stad. Förvärvspris: 32 Mkr.
Tillträde: 18 januari 2021. Uthyrbar area: Charkuteristen 1, LOA 1.525 kvm, Charkuteristen 7 LOA 1.259 kvm. Årligt hyresvärde: cirka 3 Mkr.


 

 

 


Fredrik Årman, transaktionschef för Heimstaden Sverige.

 

 


 



Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad AB, har förvärvat ett nyproduktionsprojekt om 11.000 kvm BTA fördelat på 189 hyresbostäder i Trelleborg. Säljare är I am Home och bostäderna ska byggas i det nya området Västervång. Byggstart är planerad Q3 2021 med ett färdigställande år 2023.

S
edan 2015 har Heimstaden successivt vuxit i Trelleborg och är idag näst största bostadsfastighetsägare efter kommunen. Med förvärvet breddar Heimstaden sin portfölj och kommer efter byggnationen att förvalta totalt 968 bostäder i tätorten.

– Vi är såklart jätteglada att kunna växa i Trelleborg. Kommunen har goda förutsättningar, med närhet till havet, bra kommunikationer samt ett generöst utbud av butiker och nöjen. Vi är övertygade om att allt fler kommer vilja bosätta sig i området och då är det viktigt att det finns gott om attraktiva bostäder, säger Fredrik Årman, transaktionschef för Heimstaden Sverige.

Nyproducerade fastigheter kan vara upp till 40 procent mer energieffektiva än äldre om de byggs med rätt prioriteringar. Bostäderna i Västervång kommer därför att byggas i enlighet med Miljöbyggnad Silver, vilket bland annat innebär bättre energihantering och materialval.  

– Vill vara ett föredöme för andra och visa att samhällsnytta och affärsnytta kan gå hand i hand. Med miljöcertifiering i bostadsproduktionen uppfyller vi vårt löfte om att investera långsiktigt och bidra med bättre boendemiljöer för våra kunder, förklarar Fredrik Årman.

Heimstaden äger cirka 100.900 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 139 Mdr kr. Heimstadens preferensaktie är noterad på Nasdaq First North. Huvudkontoret är placerat i Malmö.

 

 

 


Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter.

 

 


 



Stenhus Fastigheter  köper en fastighetsportföljen som består av sju fastigheter, två tomträtter och ett arrende i Stockholm och Göteborg för ett sammanlagt värde om 496 Mkr med en delbetalning om cirka 7,7 miljoner nyemitterade aktier till en teckningskurs om 13,00 kr per aktie

Stenhus Fastigheter ihar ingått avtal med Ryk Group AB om förvärv av samtliga aktier i Tyk Estate AB under namnändring till ett fastighetsbolag som äger ger, enligt nedanstående förteckning, sju fastigheter, två tomträtter och ett arrende inom segmentet lager/industri/logistik i Stockholm och Göteborg.

 

Köpeskillingen för aktierna i Fastighetsbolaget uppgår preliminärt till 142,6 Mkr och har bestämts utifrån ett överenskommet värde på portföljen om sammanlagt 496 Mkr med marknadsmässigt avdrag för s.k. latent skatt. Tillträde är planerat till den 31 mars 2021. Förvärvet finansieras med egna medel, aktieemission och bankfinansiering.

Portföljen omfattar totalt cirka 25.000 kvm loa och cirka 86.000 kvm mark. Hyresintäkterna beräknas till cirka 33,6 Mkr vilket ger ett beräknat normaliserat driftnetto om cirka 30,7 Mkr. Snittdurationen i portföljen uppgår till cirka 5 år.

Del av köpeskillingen för aktierna i Fastighetsbolaget om cirka 100 Mkr, ska betalas av Stenhus genom att Stenhus emitterar cirka 7,7 miljoner nyemitterade aktier till säljaren till en teckningskurs om 13,00 kr per aktier. Efter denna emission uppgår det totala antalet aktier i Stenhus till cirka 137, 94 miljoner aktier.

Beslut om emissionen avses fattas av Stenhus styrelse i anslutning till tillträdesdagen med stöd av bemyndigande från Stenhus bolagsstämma den 24 september 2020. Genom emissionen blir säljaren den fjärde största ägaren i Stenhus med ett innehav motsvarande cirka 5,58 procent av röster och kapital baserat på antal utestående aktier i Stenhus per den 18 januari 2021.

Stenhus ska intill tillträdesdagen genomföra en due diligence-undersökning avseende portföljen och förvärvet är villkorat av att Stenhus vid undersökningen inte identifierar några väsentliga brister.

Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter, kommenterar:
– Denna affär är ytterligare ett viktigt steg för Stenhus, förvärv av fastigheter med rätt inriktning och A-lägen i Stockholm och Göteborg. Att vi dessutom kan välkomna en fantastisk Entreprenör som Aktieägare, Conny Ryk, känns extra kul. Conny är en selfmaid entreprenör som grundat och byggt upp Sortera som är Sveriges största återvinningsbolag inom bygg & anläggningsavfall. Vi levererar på vår strategi i snabb takt, sedan vår notering 24 november 2020 har vi nu passerat 1 000 MSEK i förvärv.

Conny Ryk, vd för  Ryk Group AB, kommenterar:
– Det är med stor optimism som vi går in som stor ägare i Stenhus och det skall bli väldigt roligt att få ta del av den stora potentialen som vi ser i bolaget. Vidare känns det mycket bra att våra hyresgäster får en långsiktig fastighetsägare vilket ger både dem och oss trygghet.

Glimstedt har varit Stenhus legala rådgivare i transaktionen.

De förvärvade fastigheterna är: 1. Stockholm, Fotocellen 6, tomträtt. 2. Södertälje, Månskäran 1, äganderätt. 3. Sigtuna, Rosersberg 11:143, äganderätt. 4. Haninge, Jordbromalm 2:2, äganderätt. 5. Göteborg, Backa 31:1, äganderätt. 6. Göteborg, Backa 31:2, äganderätt. 7. Göteborg, Backa 27:1, äganderätt. Göteborg, Backa 866:771, tomträtt. 8. Göteborg, fel av Backa 766:723, arrende.

 

 

 


Utvecklingsområdet för Västlänken station Centralen kommer att binda ihop Göteborgs Centralstation med Västlänken där byggnation pågår och beräknas vara färdig 2026. Hela området består av två detaljplaner med en total byggvolym för Jernhusen på cirka 150.000 kvm BTA.

 

 


 



Den 10 december 2020 tillstyrkte kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen för Västlänken station Centralen. Planen har nu vunnit laga kraft. Detaljplanen Västlänkens station Centralen rymmer två av Västlänkens uppgångar och möjliggör en nybyggnation av station, handel och kontor på cirka 34.000 kvm BTA (bruttoarea) för Jernhusen. Utöver detta har Jernhusen en markanvisning om ytterligare cirka 10.000 kvm på kommunens mark.

– I linje med Jernhusens vision om en hållbar samhällsutveckling så känns det extra bra att kunna underlätta så att ännu fler kan utnyttja kollektivtrafiken i Göteborg och regionen säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Utvecklingsområdet kommer att binda ihop Göteborgs Centralstation med Västlänken där byggnation pågår och beräknas vara färdig 2026. Hela området består av två detaljplaner med en total byggvolym för Jernhusen på cirka 150.000 kvm BTA.

– Att detaljplanen nu vunnit laga kraft är en viktig milstolpe för den nya stadsdelen som skapas, där du bokstavligen kommer kunna ta tåget rakt in på kontoret. Byggnation beräknas starta 2023 och stå färdig till Västlänkens öppnande 2026. säger Roger Sundbom, regionchef för Projektutveckling, syd/väst på Jernhusen

 

 

 

 


 

 

 

 








Fastighetsinvesteraren och förvaltaren, Cromwell Property Group, meddelar att Pertti Vanhanen (bilden) blir blir ny verkställande direktör i Europa.

Som medlem i Group Leadership Team kommer Vanhanen att ansvara för Cromwells europeiska plattform som förvaltar fastigheter för 3,5 miljarder euro omfattande 160 fastigheter och 2.300 hyresgäster.  Cromwell Property Group  består av cirka 210 personer i 17 lokala kontor i 11 olika länder.

Vanhanen kommer att vara baserad i London och tar över efter Mark McLaughlin som kommer att lämna verksamheten efter 20 år, varav de fyra sista i rollen som vd för Europa. McLaughlin lämnar sin befattning i slutet av mars 2021.

Michael Wilde, tf vd för Cromwell säger:
– När Mark gjorde sina avsikter kända för oss inledde vi en omfattande, noggrann och övervägande sökning för att hitta en lämplig ersättare. Vi är mycket glada över att ha hittat en efterträdare med rätt referenser och erfarenhet för att utnyttja de starka grunderna som Mark har satt på plats. Jag är glad att välkomna Pertti till Cromwell.

Pertti Vanhanen, Cromwells nya verkställande direktör, säger:
– Detta är ett fantastiskt tillfälle att vidareutveckla en operativt robust plattform som framgångsrikt har hanterat alla de utmaningar som COVID-19 hittills har ställt.

Han fortsätter:

– Jag är också glad att få arbeta med ett fantastiskt team, med enastående lokal marknadskunskap och fastighetsexpertis, som fortsätter att hitta stora möjligheter för våra investerare och kapitalpartners. Den senaste inköpet av en portfölj med sju logistiktillgångar som helt hyrs ut på långvariga hyresavtal till DHL i Italien och en 125.000 kvm portfölj med 11 logistik- och industrifastigheter i Tjeckien och Slovakien,  är fantastiska exempel på vad vi kan göra.

Pertti Vanhanen har över 30 års erfarenhet inom fastighetsbranschen, senast som Global Co-head of Real Estate vid Aberdeen Standard Investments.

måndag, 18 januari 2021 12:45

Visma Esscom hyr 2.000 kvm i Ursvik Entré

 

 

 


Ursvik Entré, Rissneleden 110, Sundbyberg. Fotograf Per Erik Adamsson


 


Ett hyresavtal om cirka 2.000 kvm i Ursvik Entré  har tecknats med Visma Esscom, ett bolag inom Visma-koncernen och Nordisk Renting. Visma Esscom, med cirka 150 medarbetare, är verksamt inom avancerad drift, service och logistik för IT-lösningar. Inflyttning sker hösten 2021 och avtalet löper i sju år. Cushman & Wakefield har varit rådgivare åt fastighetsägaren Nordisk Renting.

I november 2020 tecknades hyresavtal med Sida om totalt 11.500 kvm vilket gör att cirka 60 procent av ytorna i Ursvik Entré sedan tidigare är uthyrda till långsiktiga och samhällsviktiga kunder och servicefunktioner.


– Vi är mycket glada att etablera vårt nya kontor för Visma Esscom i Ursvik Entré. Fastighetens strategiska läge, funktionella lokaler och goda kommunikationer passar vår framtida verksamhet mycket väl, säger Fabian Mogren, vd  för Visma Esscom.

– Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Visma. De verkar i en växande bransch och står för ett nytt och intressant inslag i Ursvik Entré. Etableringen är helt i linje med Ursvik Entrés mål att vara en dynamisk plats där fler människor, företag och organisationer kan utvecklas och växa, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.

måndag, 18 januari 2021 12:24

Samråd om ny Roslagsbana

 

 

 


Utbyggnaden av den nya Roslagsbanan möjliggör kortare restider till och från nordostkommunerna och avlastar tunnelbanan på en hårt belastad sträcka.

 

 


 



I projekt Roslagsbanan till Stockholms city ska det utredas hur befintliga Roslagsbanan kan förlängas i tunnel från Universitetet till T-Centralen via Odenplan. Utbyggnaden möjliggör kortare restider till och från nordostkommunerna och avlastar tunnelbanan på en hårt belastad sträcka. Den nya tunneln blir cirka 4 kilometer lång och projektet omfattar även nya underjordiska stationer vid Odenplan och T-Centralen. Efter genomförd utbyggnad kan den befintliga sträckan söder om station Universitetet avvecklas, inklusive Stockholms östra. Den depåverksamhet som idag bedrivs på Stockholms östra kommer därmed att behöva ersättas på annan plats. I projektet ingår därför att söka lokalisering för en ny depå längs Österskärsgrenen.

Utöver förlängningen till city och den nya depån behöver flera åtgärder utmed befintlig bana genomföras för att möjliggöra ett framtida effektivt trafiksystem. Projektet innefattar därför bland annat även ombyggnad från enkelspår till dubbelspår på vissa delsträckor. Det kan också bli aktuellt att genomföra kapacitets- och trafiksäkerhetshöjande åtgärder på befintliga stationer. Roslagsbanans förlängning till city bygger i detta avseende vidare på pågående program Roslagsbanans utbyggnad, som syftar till att utöka banans kapacitet och minska störningskänsligheten i trafiken.

Berörda kommuner i projektet Roslagsbanan till city– det vill säga Österåker, Vallentuna, Täby och Stockholm – har åtagit sig att bygga cirka 30.000 bostäder. Utöver detta har Täby kommun ett åtagande om att genomföra cykelobjekt. Roslagsbanan till city är således en del i utvecklingen av Stockholm som region. Sverigeförhandlingens övergripande mål med utbyggnaden av Roslagsbanan till city kan sammanfattas i huvudpunkterna: 1. Bostadsbyggande. 2. Stärka Nordostsektorns tillgänglighet 3. En attraktiv, robust och kapacitetsstark kollektivtrafik.

Nu startar samrådstiden för Roslagsbanan till city. Samrådet pågår mellan den 15 januari och 8 februari 2021 och är den tid då allmänheten kan lämna synpunkter på det material som Trafikförvaltningen hittills har tagit fram. På det sättet kan allmänheten påverka Trafikförvaltningens framtida planering av Roslagsbanan. Det tidiga samrådet är det första steget i en längre samrådsprocess som kommer att pågå tills det finns en färdig plan.

När Roslagsbanan ska få en ny sträckning behöver Trafikförvaltningen undersöka var det är bäst att bygga, hur anslutning till andra stationer kan se ut och vilka åtgärder som behövs längs den befintliga banan. Vidare ska olika alternativ jämföras för att se vilka olika för- och nackdelar de har. Under 2021 färdigställs den så kallade lokaliseringsutredningen som ska föreslå sträckning av banan till city och de åtgärder som gör mest nytta för de som ska resa i framtiden. Samtidigt undersöks vilken miljöpåverkan det blir under både byggtiden och när vi är klara, vilka kostnader som olika alternativ kan få och så vidare.

I det här allra första samrådet finns därför ingen färdig lösning att visa upp. Syftet med samrådet är istället att få in synpunkter från allmänheten, de som påverkas av utbyggnaden, olika myndigheter och andra verksamheter.
måndag, 18 januari 2021 11:59

Bockasjö hyr ut 20.000 kvm till Apoteket

 

 

 


Bockasjö bygger ett nytt logistikcenter om cirka 20.000 kvm åt Apoteket i Eskilstuna Logistikpark.

 

 


 


Fastighetsutvecklingsbolaget Bockasjö AB har tecknat ett avtal med Apoteket AB om att uppföra ett nytt logistikcenter om cirka 20.000 kvm beläget i Eskilstuna Logistikpark, strax utanför Eskilstuna. Apoteket kommer hyra lokalerna på ett längre hyresavtal.

Markarbetena påbörjas i dagarna och det nya logistikcentret kommer vara inflyttningsklart i februari 2022. Logistikcentret i Eskilstuna, som kommer ägas av Bockasjö, kan expanderas och byggas till med cirka 12.000 kvm.

Bockasjö har förvärvat 96.000 kvm mark av Eskilstuna kommun varav cirka 60.000 kvm kommer användas för det nya logistikcentret. Förhandlingar förs om en ny etablering att uppföras på den mark som gränsar till Apotekets nya logistikcenter.

Eskilstuna har ett strategiskt bra läge i Mälardalen. Inom en 10 mils-radie nås 35 procent av Sveriges befolkning, vilket gör Eskilstuna till en idealisk placering utifrån ett logistikperspektiv och i en alltmer växande e-handel där utvecklingen och konsumentkraven driver på att varor helst skall levereras samma dag som beställning lagts.

Under 2021 färdigställer Bockasjö cirka 110.000 kvm ny logistikyta i Sverige, lika mycket som bolaget färdigställde under 2020.

– Att i dessa annorlunda tider landa en så här stor affär i konkurrens med många andra, är ett styrkebesked på många sätt. Vi gläder oss åt att få Apoteket som hyresgäst i detta nya logistikcenter som kommer att miljöcertifieras efter uppförandet enligt BREEAM-standard. Solceller är en naturlig del i de miljöinstallationer som kommer att gälla för den här fastigheten, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö AB.

– Denna betydande investering och etablering i Eskilstuna Logistipark är mycket glädjande och vi välkomnar Apoteket AB och Bockasjö till Eskilstuna. Etableringen kommer generera många nya och viktiga arbetstillfällen samt ytterligare stärka vår position som en attraktiv och hållbar etableringsort, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

– Vår e-handel växer extremt snabbt och allt fler kunder upptäcker att det går och att det är smidigt och enkelt att handla både läkemedel och andra apoteksprodukter i vår e-handel. Att starta ett modernt eget lager för den hanteringen är ett strategiskt beslut och syftet är att vi ska kunna få full kontroll över hela e-handelsaffären för att kunna utveckla den på bästa sätt framåt, säger Wictoria Glans, affärsområdeschef för Apotekets e-handel.

 

 

 

 


 

 

 

 








Affärsområdet NCC Building Nordic strategi och affärsutveckling får en ny chef i Maija Jokela (bilden). I sin nya befattning kommer hon att ansvara för strategin och affärsutvecklingen av NCC:s byggverksamhet i Finland, Norge och Danmark och hon kommer att ingå i affärsområdets nordiska ledningsgrupp.

Maija Jokela går till NCC från Sweco
, där hon för närvarande fungerar som vd för Sweco PM Oy. Jokela har en magisterexamen i teknik och hon har varit styrelseledamot i flera finska företag.

– Jag är väldigt glad att vi Maija till vårt team. I sin nya roll kommer Maija att leda utvecklingen av vår nordiska verksamhet och hon kommer att vara ansvarig för implementering av vår nya strategiska inriktning. Jag är övertygad om att Maija kommer att ge ett nytt perspektiv på i våra gruppdiskussioner, säger Catarina Molén-Runnäs, Director NCC Building Nordics.

– NCC är ett energiskt och ansvarsfullt företag med ambitiösa utvecklingsmål. I min nya roll tror jag att vi kommer att ha en stark utveckling av byggbranschen i de nordiska länderna och där vi kommer att kunna använda min erfarenhet av projektledning. Jag ser fram emot att gå med i NCC-teamet, säger Maija Jokela.

Maija Jokela börjar på NCC i början av sommaren 2021.

måndag, 18 januari 2021 11:12

Hotellens intäkter föll med 12 Mdr kr

 

 

 


Sedan mars månad 2020 har svenska hotell har tappat 12 Mdr kr enbart på rumshyror, varav hälften avser rumshyror om 6 Mdr kr för hotellen i Stockholm.

 

 


 


Hotellbranschens intäkter för logi för december 2020 föll med 70 procent jämfört med samma period förra året. Det innebär att svenska hotell har tappat 12 Mdr kr enbart på rumshyror sedan mars månad år 2020.

– Det är ett gigantiskt bortfall och förklarar varför det finns ett så akut behov att skynda på stödutbetalningarna. Det har exempelvis inte gått att söka omställningsstöd för perioden efter juli 2020 och det underminerar hela branschen, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Helt nya siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat visar att även december månad blev tuff för hotellen.

Årsförändringen i logiintäkter redovisas till minus 78 procent för hotell i Stockholms län och minus 70 procent för landet som helhet.

Under december 2019 noterades 1.307 Mkr i intäkter på svenska hotell, en siffra som sjönk under december 2020 till svaga 391 Mkr.  Förklaringen är både betydligt lägre beläggning och lägre snittpriser på de rum som hyrs ut.

– Det är ett mycket mörkt läge och vi lär inte se någon vändning förrän smittkurvorna vänder nedåt och restriktionerna lättar. För att hotellen ska klara av att hålla ut och ha förutsättningar att växla upp när situationen blir bättre så krävs att de befintliga stödåtgärderna börjar fungera ordentligt, säger Stefan Westerberg.

Han fortsätter:

– Det är jättebra att det tagits fram omställningsstöd och att dessa förlängts, men det är ett väldigt stort problem att det inte går att söka stöd för perioden efter sista juli. Det är inte rimligt att ha ett glapp på nästan ett halvår, så det måste åtgärdas snarast möjligt, säger Stefan Westerberg.